ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής τα ορυκτά καύσιμα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Υγεία
Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με την στελέχη της Παγκόσμιας Συμμαχίας για το Κλίμα και την Υγεία «η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση των ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη».
Πέμπτη, 28/05/2026 - 22:17
— Photo: Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Μετά την 79η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας της περασμένης εβδομάδας, η Παγκόσμια Συμμαχία για το Κλίμα και την Υγεία, που εκπροσωπεί περισσότερους από 250 οργανισμούς υγείας, καλεί τις κυβερνήσεις και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ενσωματώσουν τις παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς του παγκόσμιου σχεδιασμού, των προγραμμάτων και των πολιτικών υγείας, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής: τα ορυκτά καύσιμα.

«Το κλίμα και η υγεία είναι αδιαχώριστα στην πράξη και έτσι πρέπει να είναι και στην πολιτική», δήλωσε η Rosie Tasker, υπεύθυνη για θέματα Κλίματος και Καθαρού Αέρα, στην Παγκόσμια Συμμαχία για το Κλίμα και την Υγεία. «Το κλίμα επηρεάζει σχεδόν κάθε τομέα εργασίας που συζητήθηκε στη φετινή συνέλευση· η υγεία και το κλίμα είναι αλληλένδετα στην πραγματική ζωή, επομένως οι κυβερνήσεις πρέπει να ενσωματώσουν την κλιματική διάσταση στις εθνικές πολιτικές υγείας».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση των ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, διευκολύνει την εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων και επιβαρύνει την ψυχική υγεία, ασκώντας τεράστια πίεση σε ήδη εύθραυστα συστήματα υγείας».

Παράλληλα, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν κοινούς παράγοντες, ενώ η κλιματική κρίση επιδεινώνει τις συνέπειες της ρύπανσης, αυξάνοντας τα περιστατικά καρκίνου, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Παγκόσμια Συμμαχία για το Κλίμα και την Υγεία, Δρ. Jeni Miller, υπογράμμισε πως «για να προστατευθεί και να προαχθεί πραγματικά η παγκόσμια υγεία στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα υπουργεία Υγείας πρέπει να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή σε κάθε πτυχή του σχεδιασμού και της πολιτικής υγείας».

Η ισχυρή αφετηρία

Η 79η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας βασίστηκε σε μια ισχυρή αφετηρία, καθώς το τρέχον Γενικό Πρόγραμμα Εργασίας του ΠΟΥ για την περίοδο 2025-2028 αναγνωρίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία ως μία από τις έξι βασικές προτεραιότητες του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια υψηλού επιπέδου εκδήλωσης για το Σχέδιο Δράσης Υγείας του Μπελέμ, ο Dr Jeremy Farrar, Βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Προαγωγή της Υγείας, την Πρόληψη Νοσημάτων και τη Φροντίδα, τόνισε πόσο κρίσιμο είναι το έργο για το κλίμα και την υγεία, χαρακτηρίζοντάς το ως την πιο απτή επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στη ζωή των ανθρώπων.

Παρότι το ζήτημα του κλίματος και της υγείας δεν βρισκόταν επίσημα στην ατζέντα της συνέλευσης, οκτώ θέματα ημερήσιας διάταξης συνδέονταν άμεσα με ζητήματα κλίματος. Ωστόσο, η Συμμαχία επεσήμανε ότι η κλιματική διάσταση απουσίαζε από κρίσιμες συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής υγείας.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών, επιβαρύνοντας τα συστήματα υγείας και διαταράσσοντας κρίσιμες δομές που προστατεύουν την ευημερία, όπως τα συστήματα τροφίμων.

Μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές και οι νεφρικές παθήσεις, επιδεινώνονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ακραία ζέστη. Παράλληλα, ασθένειες όπως η ελονοσία και παραμελημένες τροπικές νόσοι εξαπλώνονται σε νέες γεωγραφικές περιοχές λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές που σχετίζονται με το κλίμα μπορούν να προκαλέσουν μετατραυματικό στρες, ενώ η «κλιματική αγωνία» έχει πλέον μετρήσιμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παγκοσμίως.

Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη γίνεται δυσκολότερη εξαιτίας πλημμυρών και πυρκαγιών που καταστρέφουν κλινικές και ιατρικά αρχεία, ενώ ταυτόχρονα τα συστήματα υγείας επωμίζονται το κόστος των επιπτώσεων από τα ορυκτά καύσιμα, συχνά χωρίς να το αναγνωρίζουν.

Η μητρική και παιδική υγεία επηρεάζεται επίσης από τις επισιτιστικές κρίσεις και τις μετακινήσεις πληθυσμών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Πίεση στα παγκόσμια συστήματα υγείας

«Η παγκόσμια κοινότητα υγείας βρίσκεται υπό τεράστια πίεση», δήλωσε η Δρ. Miller, αναφερόμενη στη δραστική μείωση της διεθνούς βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Όπως επισήμανε, οι περικοπές στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ αναγκάζουν τον οργανισμό σε σημαντικές εσωτερικές αναδιαρθρώσεις, ενώ πολλές κυβερνήσεις ανακατευθύνουν δημόσιους πόρους από την υγεία και το κλίμα προς την ασφάλεια και την άμυνα.

Η ίδια προειδοποίησε ότι θα ήταν σοβαρό λάθος να υποβαθμιστεί η κλιματική αλλαγή στην ατζέντα της υγείας, καθώς η έλλειψη σχεδιασμού για τις επιπτώσεις της θα καταστήσει τις χώρες πολύ πιο ευάλωτες σε μελλοντικές κρίσεις.

Νέος γενικός διευθυντής στον ΠΟΥ το 2027

Η διαδικασία εκλογής νέου Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς ο σημερινός επικεφαλής, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, πρόκειται να αποχωρήσει τον Αύγουστο του 2027.

Η Δρ. Miller τόνισε ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΠΟΥ θα αναλάβει καθήκοντα σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και σοβαρής πίεσης στα παγκόσμια συστήματα υγείας, υπογραμμίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή λειτουργεί ως «πολλαπλασιαστής απειλών» σε όλες τις κρίσεις.

Η συζήτηση για τα ορυκτά καύσιμα

Παρότι τα ορυκτά καύσιμα δεν βρέθηκαν επίσημα στην ατζέντα της 79ης Συνέλευσης, αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις ανέδειξαν τον ρόλο τους ως βασικού παράγοντα της κλιματικής αλλαγής και σημαντικής αιτίας βλαβών στην ανθρώπινη υγεία.

Η Shweta Narayan, επικεφαλής εκστρατειών της Παγκόσμια Συμμαχία για το Κλίμα και την Υγεία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα ορυκτά καύσιμα είναι προϊόντα που βλάπτουν την υγεία. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα: ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής τους — από την εξόρυξη έως την καύση και τη διαχείριση αποβλήτων — ενώ παράλληλα τροφοδοτούν την κλιματική κρίση που πολλαπλασιάζει αυτές τις επιπτώσεις».

Τελευταία τροποποίηση στις 28/05/2026 - 23:18
  • ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
  • ΚΑΥΣΙΜΑ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΔΥ: Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου
ΕΟΔΥ: Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου 28 Μαϊος 2026
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής της Περιόδου: Όταν η περίοδος γίνεται ζήτημα υγείας, αξιοπρέπειας και ισότητας 29 Μαϊος 2026
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής της Περιόδου: Όταν η περίοδος γίνεται ζήτημα υγείας, αξιοπρέπειας και ισότητας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: 70.000 δόσεις εμβολίου κατά του στελέχους Ζαΐρ του Έμπολα στη διάθεση του Κονγκό
Υγεία
20/08/2026 - 17:23

ΠΟΥ: 70.000 δόσεις εμβολίου κατά του στελέχους Ζαΐρ του Έμπολα στη διάθεση του Κονγκό

Κλιματική αλλαγή: Αυξανόμενη απειλή για τους ηλικιωμένους οι όλο και πιο ακραίες ζέστες
Υγεία
18/08/2026 - 18:21

Κλιματική αλλαγή: Αυξανόμενη απειλή για τους ηλικιωμένους οι όλο και πιο ακραίες ζέστες

Νέο SOS για την επιδημία Έμπολα στο Κονγκό: «Παραμένει ανεξέλεγκτη, μπορεί να εξαπλωθεί»
Υγεία
18/08/2026 - 17:04

Νέο SOS για την επιδημία Έμπολα στο Κονγκό: «Παραμένει ανεξέλεγκτη, μπορεί να εξαπλωθεί»

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες: Οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη συχνότητά τους
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 17:02

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες: Οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη συχνότητά τους

ΠΟΥ: Αυξήθηκαν και το 2026 οι επιθέσεις σε δομές υγείας και υγειονομικούς σε Γάζα και Ουκρανία
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 14:23

ΠΟΥ: Αυξήθηκαν και το 2026 οι επιθέσεις σε δομές υγείας και υγειονομικούς σε Γάζα και Ουκρανία

Οι ακραίες θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας - Η περίπτωση της Βρετανίας
Υγεία
14/08/2026 - 11:48

Οι ακραίες θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας - Η περίπτωση της Βρετανίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ιός Mpox εξαπλώνεται σε νέες χώρες και απειλεί παιδιά – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Υγεία
27/08/2026 - 20:58
Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΙΣΑ για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων αθλητικής ικανότητας
Υγεία
27/08/2026 - 19:21
Το PSA προγνωστικός δείκτης επιβίωσης στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
27/08/2026 - 18:57
Δύο νεαροί απείλησαν με φαλτσέτες γιατρούς στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 18:09
Οι παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας της Λέσβου
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 17:34
Απώλεια βάρους: Περισσότερο λίπος αποβάλλεται κατά την εκπνοή και λιγότερο μέσω του ιδρώτα
Υγεία
27/08/2026 - 17:11
Έξι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 51 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:49
Γαλλικό δικαστήριο αναγνώρισε ως επαγγελματική ασθένεια τον καρκίνο του μαστού αεροσυνοδού
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:33
Πλήρης οδηγός πρόληψης για ένα ασφαλές ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο
Health Talk
27/08/2026 - 16:00
ΕΕΠΕ: Να σταματήσει το μπλόκο στους Παθολόγους για τη συνταγογράφηση της TSH
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 15:13
Άσθμα και ΧΑΠ: Η υπερβολική χρήση εισπνεόμενων συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο
Υγεία
27/08/2026 - 15:00
Κονδύλι ύψους 15,28 εκατ. ευρώ για το Κέντρο Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 14:47
Η δήμαρχος Λειψών έκοψε και δώρισε τα μαλλιά της στην οργάνωση «Άλμα Ζωής»
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 14:26
Λιπώδης νόσος του ήπατος: Πενταπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις σε 10 χρόνια – Ποιοι κινδυνεύουν
Υγεία
27/08/2026 - 14:00
Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 13:22
Νυχτερίδες: Γιατί μπορεί να μάς δείξουν το δρόμο στη μάχη κατά του καρκίνου
Υγεία
27/08/2026 - 13:00
Δεν κοιμηθήκατε καλά; 20 λεπτά άσκησης μπορούν να ανακουφίσουν τον εγκέφαλο όσο 1,5 ώρα ύπνου
Fitness
27/08/2026 - 12:00
Ακραία ζέστη: Τα 33 προβλήματα υγείας που προκαλεί - Πιο τρωτά τα παιδιά
Υγεία
27/08/2026 - 11:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Εκτόξευση κρουσμάτων – Μεταξύ των νοσούντων και 13χρονο παιδί
Υγεία
27/08/2026 - 10:10
Η πρώτη αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο με AI έσωσε την όραση 48χρονου
Digital Health
27/08/2026 - 10:00
Κολύμβηση σε ποτάμια και λίμνες: Διπλάσιος ο κίνδυνος για δερματικά προβλήματα
Υγεία
27/08/2026 - 09:00
Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14
Πόσο ύπνο χρειάζεται τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος και γιατί ο κανόνας των οκτώ ωρών μοιάζει ξεπερασμένος
Υγεία
26/08/2026 - 21:42
Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 20:56
Η Meta θα πληρώσει ποσό άνω των 16 δισ. δολαρίων για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 20:23
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57
Δύο ασημένια βραβεία για την AstraZeneca στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2026
Pharma News
26/08/2026 - 19:34
Ειδικός εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο να φορούν όλοι γυαλιά ηλίου
Health Talk
26/08/2026 - 19:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μακροζωία: Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε – Οι "σωτήριες" ώρες πρωινού και δείπνου
Διατροφή
25/08/2026 - 10:00
Ξεκινά σήμερα στη Βρετανία το δωρεάν τεστ HPV στο σπίτι – Ποιες γυναίκες αφορά
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 09:00
Διαφωνίες στην κυβέρνηση Τραμπ για το τριπλό εμβόλιο
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 08:17
Υπουργείο Υγείας: Νέο πλαίσιο για προϊόντα και υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 16:19
Θεμιστοκλέους: Περισσότερο προσωπικό, νέες υποδομές και ψηφιακές υπηρεσίες αλλάζουν το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 14:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo