ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός Ελλάδα : «Γροθιά στο στομάχι» η τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα - 530 τα κρούσματα, αλλά η αύξηση θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας

Υγεία
Κορονοϊός Ελλάδα : «Γροθιά στο στομάχι» η τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα - 530 τα κρούσματα, αλλά η αύξηση θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας
Είμαστε στην αρχή, ξεκαθάρισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, προειδοποιώντας ότι η επιδημία θα αυξηθεί, αλλά το στοίχημα είναι να μη ξεφύγει από τις προβλέψεις μας.
Σάββατο, 21/03/2020 - 17:56
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 35 νέα κρούσματα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στη χώρα μας σε 530. Τα κρούσματα απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης είναι 98, ενώ έχουν ελεγχθεί περίπου 8 χιλιάδες δείγματα. Τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να εντοπίζονται στην Αθήνα.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται, ανέρχονται σε 100, 18 είναι διασωληνωμένοι και αρκετοί αναμένεται να διασωληνωθούν τις επόμενες ημέρες. Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας αυτή εκτίμηση βασίζεται σε μαθηματικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο το 5% των περιπτώσεων υπάρχει σοβαρή επιδείνωση και χρειάζεται ΜΕΘ και να διασωληνωθεί. Όσο περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα τόσο περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να διασωληνωθούν και άρα ένα μικρό ποσοστό από αυτούς που νοσηλεύονται, της τάξεως του 15%, ιδιαίτερα από τις νέες εισαγωγές, μπορεί να διασωληνωθεί. Αυτό δεν αλλάζει την πρόβλεψη για τη χώρα, αλλά αυξάνει την επαγρύπνηση σε τοπικό επίπεδο, στη μάχη που δίνουν οι γιατροί με τον ιό.

Μάλιστα, έχουμε γιατρούς που κατάφεραν να αποφύγουν τη διασωλήνωση, ενώ ιδιαίτερα σοβαρό σημείο χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας όσους αποσωληνώνονται και των οποίων η υγεία βελτιώνεται σταδιακά. Προς το παρόν, όμως, είναι λίγοι.

Η πλειονότητα όσων νοσηλεύονται, σε ποσοστό 79% έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, 54% είναι άνδρες και το 47% είναι άνω των 65 ετών, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ, διασωληνωμένοι.

Οι νεκροί ανέρχονται σε 13, εκ των οποίων οι 12 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ενώ ο 13ος ήταν άνω των 80 ετών. Όλοι, εκτός από την 93χρονη, ήταν άνδρες. Μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 76 έτη, ενώ 19 έχουν πάρει εξιτήριο.

Αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, αλλά θα είναι ανάλογη της προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί να περιορίσουμε αυτή τη νόσο.

Τα σοβαρά κρούσματα σήμερα, αύριο και έως ότου περάσει αυτή η επιδημία «αντικατοπτρίζουν την κυκλοφορία ενός εχθρού που δεν σέβεται ηλικίες, αλλά προσβάλλει όλους. Κανείς δεν είναι 100% ασφαλής» , ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Στις ηλικίες μεταξύ 18-64 ετών είναι το 75% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

«Στην περίπτωση του νέου κορονοϊού δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει τεκμηριωμένη θεραπεία, όλα είναι στο αρχικό στάδιο και το κυριότερο είναι πως κανείς, εκτός από τους 19 συμπολίτες μας που πήραν εξιτήριο έως σήμερα δεν έχει ακόμα ανοσία. Η ανοσία των πολλών που θα προστατεύσει τους λίγους δεν θα υπάρξει για πολύ καιρό ακόμα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ύπουλο εχθρό, που δεν σέβεται σύνορα, ηλικίες αλλά δεν σέβεται και αυτούς που δεν τον υπολογίζουν.

«Ποιούς θέλουμε να προστατεύσουμε και να έχουμε μαζί μας του χρόνου; Η απάντηση είναι όλους, αλλά αυτό με έναν τέτοιο ταχύτατα διαδιδόμενο ιό είναι δυνατόν», παραδέχθηκε ο Καθηγητής.

Ο κ. Τσόδρας κόμπιασε και φάνηκε να δυσκολεύτηκε μιλώντας για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, σχολιάζοντας ένα μήνυμα που δέχθηκε από γνωστό του, σοβαρό επιστήμονα, που ανέφερε πως κάνουμε πολύ φασαρία για λίγους ηλικιωμένους και ανίκανους από τα χρόνια νοσήματα συμπολίτες μας.

«Η απάντηση που δίνω μέσα μου και την αφήνω στην κρίση σας είναι πως το θαύμα της ιατρικής επιστήμης το 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί από τους οποίους είναι μανάδες και πατεράδες μας, γιαγιάδες και παππούδες».

«Η απάντηση είναι πως τιμούμε, σεβόμαστε και προστατεύουμε όλους, δεν μπορούμε να υπάρχουμε ή να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς», συμπλήρωσε.

Αν θα έχουμε λιγότερα θανάτους σε αυτό τον πληθυσμό μπορεί να αλλάξει γρήγορα, ανέφερε παραπέμποντας στην Ιταλία και την Ισπανία. Όπως εξήγησε, στην Ισπανία, όπως και στην Ιταλία, αναγκάζονται να δώσουν προτεραιότητα στις ΜΕΘ σε όσους έχουν πάνω από 2 έτη προσδόκιμο επιβίωσης, και βάσει της "αξίας" που έχει ο κάθε ασθενής για την κοινωνία. «Όλοι όμως είμαστε πολύτιμοι, η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται ούτε υπολογίζεται σε αξία από κανέναν», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε την έκκληση να μη συρρέουν οι πολίτες στα νοσοκομεία, για να μη διασπείρουν ή κολλήσουν τον ιό, με σχετικά παραδείγματα και από την Ελλάδα και κάποιους που κατέλυσαν την καραντίνα.

Υψίστης σημασίας χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας, την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, προσθέτοντας πως διεθνώς αναδεικνύεται η ανάγκη διαφύλαξης των αποθεμάτων σε μάσκες υψηλής προστασίας για ιατρικές διαδικασίες με υψηλό αριθμό αεροσταγονιδίων και όχι για όλους τους επαγγελματίες υγείας, που μπορούν να κυκλοφορούν με υψηλή προστασία με την απλή χειρουργική μάσκα.

Ο Καθηγητής ζήτησε να βοηθήσουμε όλοι με τη συμπεριφορά μας, να μείνουμε στα επιστημονικά δεδομένα και να δούμε τις επιστημονικές οδηγίες των διεθνών φορέων.

Ο κ. Τσιόδρας ήταν σαφής: η επιδημία θα αυξηθεί, την αναμένουμε την αύξηση κρουσμάτων, προετοιμαζόμαστε για να διασφαλίσουμε να μη ξεφύγει από τις προβλέψεις μας. Αλλά εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας. Είμαστε στην αρχή, αλλά έχουμε κερδίσει σημαντικό χρόνο για να υλοποιηθούν οι υπόλοιπο σχεδιασμοί, σημείωσε.

Είναι άδικο, είπε, για όλους όσοι τηρούν το μήνυμα και μένουν σπίτι , κάποιοι άλλοι απερίσκεπτα ή σκεπτόμενοι εγωιστικά ότι δεν θα κολλήσουν, να χαλούν την εικόνα και να γίνονται φορείς του ιού στην τοπική τους κοινωνία. Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας τέλος απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς. Σεβαστείτε τους νεκρούς.

«Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει έχει ο θάνατος. Πρέπει κάθε γλώσσα να μιλεί την καλοσύνη της ημέρας», ανέφερε δανειζόμενους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/03/2020 - 20:09
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
  • ΘΑΝΑΤΟΙ
  • ΤΣΙΟΔΡΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός Ελλάδα : Αυξάνονται τα θύματα του Covid-19 στην Ελλάδα - Στους 13 οι νεκροί
Κορονοϊός Ελλάδα : Αυξάνονται τα θύματα του Covid-19 στην Ελλάδα - Στους 13 οι νεκροί 21 Μαρτίου 2020
Κορονοϊός Ελλάδα : Στους 15 οι νεκροί από τον ιό στη χώρα μας - στα 624 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 22 Μαρτίου 2020
Κορονοϊός Ελλάδα : Στους 15 οι νεκροί από τον ιό στη χώρα μας - στα 624 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 10:28

Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα

Aύξηση 46,9% των λοιμωδών νοσημάτων το 2024 - Σχεδόν διπλασιασμός των κρουσμάτων γρίπης
Υγεία
27/10/2025 - 13:00

Aύξηση 46,9% των λοιμωδών νοσημάτων το 2024 - Σχεδόν διπλασιασμός των κρουσμάτων γρίπης

Σαλμονέλα: Περισσότερα από 1.000 κρούσματα το 2024 στην Ελλάδα - Στους 88 οι νεκροί στην Ευρώπη
Υγεία
21/10/2025 - 21:21

Σαλμονέλα: Περισσότερα από 1.000 κρούσματα το 2024 στην Ελλάδα - Στους 88 οι νεκροί στην Ευρώπη

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τρία νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα - Συνολικά οκτώ οι θάνατοι
Υγεία
15/10/2025 - 17:58

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τρία νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα - Συνολικά οκτώ οι θάνατοι

Αυξημένη η θνησιμότητα σε όλες τις ηλικίες στην Ελλάδα - Υψηλά ποσοστά θανάτων νέων σε τροχαία δυστυχήματα
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 13:52

Αυξημένη η θνησιμότητα σε όλες τις ηλικίες στην Ελλάδα - Υψηλά ποσοστά θανάτων νέων σε τροχαία δυστυχήματα

Κάθε 6 δευτερόλεπτα χάνεται μία ζωή από επιπλοκές θρόμβων - Η αξία της πρόληψης
Υγεία
13/10/2025 - 12:00

Κάθε 6 δευτερόλεπτα χάνεται μία ζωή από επιπλοκές θρόμβων - Η αξία της πρόληψης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η πρώτη γυναίκα χειρουργός μεταμοσχεύσεων ήπατος στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 16:17
Ικανοποίηση ΙΣΑ για την ρητή αναγνώριση των Ιατρικών Συλλόγων ως ΝΠΔΔ με μέλη τους γιατρούς
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 15:51
Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού στον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας
Digital Health
30/10/2025 - 15:34
Benevril: Νέα αποτελεσματική λύση κατά της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη σε μορφή αφρού
Pharma News
30/10/2025 - 15:16
Αντιβιοτικό που βρισκόταν "κάτω από τη μύτη" των επιστημόνων 100 φορές πιο αποτελεσματικό στις ανθεκτικές λοιμώξεις
Υγεία
30/10/2025 - 15:00
Τα οφέλη των ωμέγα-3 μπορεί να εξαφανιστούν γρήγορα μετά τη διακοπή της λήψης τους
Υγεία
30/10/2025 - 14:00
Κρεατίνη: Τι μπορούν να αποκομίσουν οι νέοι από τη λήψη της - Η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία
Fitness
30/10/2025 - 13:00
Αττικόν: Σε λειτουργία από σήμερα το πρωί το ανακαινισμένο ΤΕΠ παρουσία Γεωργιάδη- Βίντεο
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 12:45
Ρουχαλάκια, καροτσάκια και σπα για κατοικίδια: Γιατί το φαινόμενο «μωρό με τρίχωμα» κάνει κακό στα ζώα μας
Pet
30/10/2025 - 12:00
Το κακάο προστατεύει το καρδιαγγειακό των ανδρών έναντι της καθιστικής ζωής
Διατροφή
30/10/2025 - 11:00
Νέο στεντ ανοίγει τις αρτηρίες και εξαφανίζεται - Στη Βρετανία η πρώτη πανευρωπαϊκή εφαρμογή
Υγεία
30/10/2025 - 10:00
Δεν κοιμηθήκατε καλά και πάνε όλα στραβά; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι προκαλεί το «ντόμινο»
Υγεία
30/10/2025 - 08:41
Ερανιστικό νομοσχέδιο: Θα ακολουθήσει κι άλλο λέει ο υπουργός Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2025 - 08:09
Πώς αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μετά τον καρκίνο του μαστού
Health Talk
30/10/2025 - 07:28
«Περιβάλλον και Παιδί»: Η υγεία των ανήλικων στο επίκεντρο συνεδρίου
Επικαιρότητα
30/10/2025 - 03:36
Πανελλήνιο Αιματολογικό συνέδριο: Από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στις πολιτικές πρόσβασης
Υγεία
30/10/2025 - 00:09
IC-GROWTH: Στόχος η βελτίωση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 23:23
Metropolitan General: Ρομποτική χειρουργική για αντιμετώπιση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
Υπηρεσίες Υγείας
29/10/2025 - 20:26
Τρία θέματα συζήτησε η Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 19:57
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η εμμηνόπαυση
Υγεία
29/10/2025 - 18:09
Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 17:43
Πως το εσωτερικό μας ρολόι επιδρά στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο
Υγεία
29/10/2025 - 16:48
Θεμιστοκλέους: «Η αναμονή στα νοσοκομεία έχει πέσει στις 3,5 ώρες κατά μέσο όρο»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 16:19
Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών με δωρεάν απογευματινά μαθήματα
Patient Talk
29/10/2025 - 15:43
Μειώθηκαν κατά 60% τα θανατηφόρα τροχαία στην έξοδο της 28ης Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 15:28
Τεστ αναπνοής υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
29/10/2025 - 15:14
Νέο έντυπο εταιρικής υπευθυνότητας για το 2024 παρουσίασε η MSD Ελλάδος
Pharma News
29/10/2025 - 14:49
Πυρετός, πόνος και φθινόπωρο: Μύθοι και αλήθειες για ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη
Health Talk
29/10/2025 - 14:31
ΠΙΣ: Οι γιατροί είναι πάντα η υπεύθυνη πηγή πληροφόρησης σε θέματα υγείας
Υγεία
29/10/2025 - 14:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
Patients’ Summit 2025: Οι σύλλογοι ασθενών ένωσαν τη φωνή τους για το μέλλον της Υγείας
Patient Talk
27/10/2025 - 17:00
Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo