ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η φυματίωση επιστρέφει ως η κορυφαία φονική μολυσματική ασθένεια - Ο ΠΟΥ ζητεί ανάληψη δράσης

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε σήμερα μια νέα έκθεση για τη φυματίωση, η οποία αποκαλύπτει ότι περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν πρόσφατα με φυματίωση το 2023.
Τρίτη, 29/10/2024 - 20:32
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τότε που ο ΠΟΥ ξεκίνησε την παγκόσμια παρακολούθηση της φυματίωσης το 1995 και αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη αύξηση από τα 7,5 εκατομμύρια που αναφέρθηκαν το 2022, τοποθετώντας τη φυματίωση και πάλι ως την κύρια μολυσματική ασθένεια που σκοτώνει το 2023, ξεπερνώντας ακόμα και αυτή την COVID-19.

Η Παγκόσμια Έκθεση του ΠΟΥ για την πορεία της φυματίωση το 2024 υπογραμμίζει μικτή πρόοδο στην παγκόσμια καταπολέμηση της φυματίωσης, με επίμονες προκλήσεις, όπως η σημαντική υποχρηματοδότηση. Ενώ ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη φυματίωση μειώθηκε από 1,32 εκατομμύρια το 2022 σε 1,25 εκατομμύρια το 2023, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νοσούν από φυματίωση αυξήθηκε ελαφρώς και εκτιμάται σε 10,8 εκατομμύρια το 2023.

Με τη νόσο να πλήττει δυσανάλογα τους ανθρώπους σε 30 χώρες με υψηλή επιβάρυνση, η Ινδία (26%), η Ινδονησία (10%), η Κίνα (6,8%), οι Φιλιππίνες (6,8%) και το Πακιστάν (6,3%) αντιπροσωπεύουν μαζί το 56% της παγκόσμιας επιβάρυνσης από τη φυματίωση. Σύμφωνα με την έκθεση, το 55% των ατόμων που εμφάνισαν φυματίωση ήταν άνδρες, το 33% ήταν γυναίκες και το 12% ήταν παιδιά και νεαροί έφηβοι.

«Το γεγονός ότι η φυματίωση εξακολουθεί να σκοτώνει και να πλήττει τόσους πολλούς ανθρώπους είναι εξοργιστικό, όταν έχουμε τα εργαλεία για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία της», δήλωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ και πρόσθεσε πως «ο ΠΟΥ προτρέπει όλες τις χώρες να υλοποιήσουν τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την επέκταση της χρήσης αυτών των εργαλείων και για τον τερματισμό της φυματίωσης».

Το 2023, το χάσμα μεταξύ του εκτιμώμενου αριθμού νέων κρουσμάτων φυματίωσης και εκείνων που αναφέρθηκαν μειώθηκε σε περίπου 2,7 εκατομμύρια, από τα επίπεδα πανδημίας COVID-19 των περίπου 4 εκατομμυρίων το 2020 και το 2021. Αυτό προκύπτει μετά από σημαντικές εθνικές και παγκόσμιες προσπάθειες για την ανάκαμψη από τις διαταραχές των υπηρεσιών φυματίωσης που σχετίζονται με το COVID. Η κάλυψη της προληπτικής θεραπείας κατά της φυματίωσης διατηρήθηκε για τα άτομα που ζουν με HIV και συνεχίζει να βελτιώνεται για τις οικιακές επαφές των ατόμων που διαγνώστηκαν με φυματίωση.

Ωστόσο, η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει μια κρίση δημόσιας υγείας. Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας για την πολυανθεκτική ή ανθεκτική στη ριφαμπικίνη φυματίωση (MDR/RR-TB) έχουν πλέον φθάσει το 68%. Όμως, από τα 400 000 άτομα που εκτιμάται ότι έχουν αναπτύξει MDR/RR-TB, μόνο το 44% διαγνώστηκαν και έλαβαν θεραπεία το 2023.

Κενά χρηματοδότησης και προκλήσεις

Η παγκόσμια χρηματοδότηση για την πρόληψη και τη φροντίδα της φυματίωσης μειώθηκε περαιτέρω το 2023 και παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο. Οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα (LMIC), οι οποίες φέρουν το 98% της επιβάρυνσης από τη φυματίωση, αντιμετώπισαν σημαντικές ελλείψεις χρηματοδότησης. Μόνο 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ του ετήσιου στόχου χρηματοδότησης ήταν διαθέσιμα το 2023, που ισοδυναμεί μόνο με το 26% του παγκόσμιου στόχου.

Το συνολικό ποσό της διεθνούς χρηματοδότησης από τους δωρητές στις χώρες με χαμηλό ποσοστό φτώχειας και φτώχειας παρέμεινε περίπου στα 1,1-1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως επί σειρά ετών. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει ο μεγαλύτερος διμερής δωρητής για τη φυματίωση. Ενώ η συμβολή του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας (Παγκόσμιο Ταμείο) στη διεθνή χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της φυματίωσης, ιδίως στις LMIC, είναι σημαντική, παραμένει ανεπαρκής για την κάλυψη των βασικών αναγκών υπηρεσιών φυματίωσης. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η διαρκής οικονομική επένδυση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των προσπαθειών πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας της φυματίωσης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έρευνα για τη φυματίωση παραμένει σοβαρά υποχρηματοδοτούμενη, καθώς μόνο το ένα πέμπτο του ετήσιου στόχου των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ έχει επιτευχθεί το 2022. Αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών, φαρμάκων και εμβολίων για τη φυματίωση. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να ηγείται των προσπαθειών για την προώθηση της ατζέντας για τα εμβόλια κατά της φυματίωσης, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη του Συμβουλίου Επιταχυντή Εμβολίων κατά της Φυματίωσης που εγκαινίασε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Πολύπλοκοι οι παράγοντες της επιδημίας

Για πρώτη φορά, η έκθεση παρέχει εκτιμήσεις σχετικά με το ποσοστό των νοικοκυριών που πλήττονται από τη φυματίωση και αντιμετωπίζουν καταστροφικό κόστος (που υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του νοικοκυριού) για την πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία της φυματίωσης σε όλες τις LMICs. Αυτές δείχνουν ότι τα μισά από τα νοικοκυριά που έχουν προσβληθεί από φυματίωση αντιμετωπίζουν τέτοιο καταστροφικό κόστος.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων φυματίωσης οφείλεται σε πέντε κύριους παράγοντες κινδύνου: τον υποσιτισμός, τη μόλυνση από τον ιό HIV, τις διαταραχές από τη χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα (ιδίως μεταξύ των ανδρών) και τον διαβήτη. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, μαζί με κρίσιμους καθοριστικούς παράγοντες όπως η φτώχεια και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, απαιτεί συντονισμένη πολυτομεακή δράση.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πλήθος τρομερών προκλήσεων: ελλείψεις χρηματοδότησης και καταστροφική οικονομική επιβάρυνση των πληγέντων, κλιματική αλλαγή, συγκρούσεις, μετανάστευση και εκτοπισμός, πανδημίες και ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση, σημαντική κινητήρια δύναμη της μικροβιακής αντοχής», δήλωσε η Δρ Τερέζα Κασάεβα, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Φυματίωσης του ΠΟΥ. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε σε όλους τους τομείς και τους ενδιαφερόμενους φορείς, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πιεστικά ζητήματα και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Τα παγκόσμια ορόσημα και οι στόχοι για τη μείωση του φορτίου της νόσου της φυματίωσης βρίσκονται εκτός στόχων και απαιτείται σημαντική πρόοδος για την επίτευξη άλλων στόχων που έχουν τεθεί για το 2027 ενόψει της δεύτερης συνόδου υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ. Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις, τους παγκόσμιους εταίρους και τους δωρητές να μεταφράσουν επειγόντως τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη φυματίωση το 2023 σε απτές δράσεις. Η αυξημένη χρηματοδότηση της έρευνας, ιδίως για νέα εμβόλια κατά της φυματίωσης, είναι απαραίτητη για την επιτάχυνση της προόδου και την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων που έχουν τεθεί για το 2027.

  • ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
  • ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετ΄ εμποδίων η παροχή εργοθεραπείας στην Ελλάδα - Σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, εκτός συνταγογράφησης οι ενήλικες
Μετ΄ εμποδίων η παροχή εργοθεραπείας στην Ελλάδα - Σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, εκτός συνταγογράφησης οι ενήλικες 29 Οκτωβρίου 2024
Έρπητας ζωστήρας: Πως ένας εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει χρόνιο πόνο αλλά και τύφλωση 04 Νοεμβρίου 2024
Έρπητας ζωστήρας: Πως ένας εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει χρόνιο πόνο αλλά και τύφλωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας στους τρεις Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει
Υγεία
14/05/2026 - 21:09

Ένας στους τρεις Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει

ΠΟΥ: Οι διαφορές μεταξύ χανταϊού και Covid 19, ο κίνδυνος πανδημίας και τα ποσοστά θνησιμότητας
Υγεία
11/05/2026 - 20:03

ΠΟΥ: Οι διαφορές μεταξύ χανταϊού και Covid 19, ο κίνδυνος πανδημίας και τα ποσοστά θνησιμότητας

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μέτρηση και οδηγίες χωρίς ραντεβού από τον ΕΔΟΕΑΠ στις 15 Μαΐου
Υγεία
08/05/2026 - 23:19

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Μέτρηση και οδηγίες χωρίς ραντεβού από τον ΕΔΟΕΑΠ στις 15 Μαΐου

Αγαπηδάκη: Σε τρεις πυλώνες η ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 16:57

Αγαπηδάκη: Σε τρεις πυλώνες η ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την επόμενη πανδημία
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 10:00

Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την επόμενη πανδημία

Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18

Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κρούσματα μηνιγγίτιδας σε κολλέγιο της νότιας Αγγλίας: Ένας φοιτητής νεκρός, δύο νοσηλεύονται
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:00
Servier Hellas: Απλή, γρήγορη και σημαντική διαδικασία η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Pharma News
15/05/2026 - 23:55
ΗΠΑ: Υπό παρακολούθηση από τα CDC 41 άτομα για πιθανή νόσηση από χανταϊό
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 03:44
Υπογράφηκε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Στοματική Υγεία
Υγεία
15/05/2026 - 00:16
«Innovation Meets Industry»: Προτεραιότητες και θεσμικές προϋποθέσεις για την καινοτομία στην Υγεία
Pharma Policy
14/05/2026 - 23:37
Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό εργαλείο IPCR για την παρακολούθηση της έξαρσης κρουσμάτων χανταϊού
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 23:03
Κατέληξε στη ΜΕΘ του ΚΑΤ και η δεύτερη 17χρονη μαθήτρια που είχε βουτήξει στο κενό μαζί με τη φίλη της
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 22:18
Ο ΟΦΕΤ στη Vitafoods Europe 2026 με προϊόντα εστιασμένα στη σύγχρονη πρόκληση της μακροζωίας
Pharma News
14/05/2026 - 21:46
Ένας στους τρεις Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει
Υγεία
14/05/2026 - 21:09
Γιατί οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η αντηλιακή προστασία δεν είναι μόνο για την παραλία
Υγεία
14/05/2026 - 20:34
Tο διαχρονικό έργο των Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών του Ε.Ε.Σ. στο EKO Acropolis Rally
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 20:12
Οι διαδερμικές επεμβάσεις βαλβίδων φέρνουν επανάσταση στην επεμβατική καρδιολογία
Health Talk
14/05/2026 - 19:47
Ανάκληση παξιμαδιών κανέλας ως «μη ασφαλή» από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 19:33
Γεωργιάδης: «Το Ταμείο Καινοτομίας διασφαλίζει πρόσβαση στα νέα φάρμακα χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό»
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 19:17
Μειωμένος ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια
Υγεία
14/05/2026 - 18:49
ΕΟΔΥ: Αυξημένα τα κρούσματα RSV παρά τα χαμηλά επίπεδα θετικότητας
Υγεία
14/05/2026 - 18:23
Ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για εξετάσεις βιοδεικτών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:49
Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:13
ΕΚΕ: Πανελλήνια καμπάνια για την καρδιακή ανεπάρκεια, την «αθόρυβη επιδημία»
Health Talk
14/05/2026 - 16:56
ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
14/05/2026 - 16:33
Η σχέση των παιδιών με τα λαχανικά διαμορφώνεται από τη μήτρα
Διατροφή
14/05/2026 - 16:09
Ενημερωτική εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό και τα οφέλη του στη δημόσια υγεία
Pharma News
14/05/2026 - 15:51
Επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε συνεχείς επικοινωνίες με παιδιά ανά την Ελλάδα μετά την τραγωδία στην Ηλιούπολη
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 15:29
Ο πολύς ή λίγος ύπνος συνδέεται με επιτάχυνση της γήρανσης
Υγεία
14/05/2026 - 15:11
Ο Ντύλαν, ο πρώτος σκύλος θεραπείας του ΕΣΥ, στο πλευρό ογκολογικών ασθενών στο Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
14/05/2026 - 14:47
Πανελλήνιες και διαφήμιση: Έκκληση για υπεύθυνη επικοινωνία προς προστασία των μαθητών
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 14:23
Μια εξαιρετικά επιδέξια τρύπα σε δόντι αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ ασκούσαν την οδοντιατρική πριν από 60.000 χρόνια
Υγεία
14/05/2026 - 14:00
Εκλογές στο PhARMA Innovation Forum: Οι υποψήφιότητες και τα κρίσιμα διακυβεύματα για την καινοτομία
Pharma Policy
14/05/2026 - 13:55
Μελέτη προειδοποιεί για επικίνδυνη ζέστη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 - Τα μέτρα προστασίας των αθλητών
Υγεία
14/05/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τους νοσηλευτές προ των πυλών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 12:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
Νέο τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στην Ευρώπη
Pharma News
12/05/2026 - 11:00
Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση των νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:44
Βιοτεχνολογική εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε κυτταρική θεραπεία της Novo Nordisk για το Πάρκινσον
Pharma News
12/05/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo