ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η φυματίωση επιστρέφει ως η κορυφαία φονική μολυσματική ασθένεια - Ο ΠΟΥ ζητεί ανάληψη δράσης

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε σήμερα μια νέα έκθεση για τη φυματίωση, η οποία αποκαλύπτει ότι περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν πρόσφατα με φυματίωση το 2023.
Τρίτη, 29/10/2024 - 20:32
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τότε που ο ΠΟΥ ξεκίνησε την παγκόσμια παρακολούθηση της φυματίωσης το 1995 και αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη αύξηση από τα 7,5 εκατομμύρια που αναφέρθηκαν το 2022, τοποθετώντας τη φυματίωση και πάλι ως την κύρια μολυσματική ασθένεια που σκοτώνει το 2023, ξεπερνώντας ακόμα και αυτή την COVID-19.

Η Παγκόσμια Έκθεση του ΠΟΥ για την πορεία της φυματίωση το 2024 υπογραμμίζει μικτή πρόοδο στην παγκόσμια καταπολέμηση της φυματίωσης, με επίμονες προκλήσεις, όπως η σημαντική υποχρηματοδότηση. Ενώ ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη φυματίωση μειώθηκε από 1,32 εκατομμύρια το 2022 σε 1,25 εκατομμύρια το 2023, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νοσούν από φυματίωση αυξήθηκε ελαφρώς και εκτιμάται σε 10,8 εκατομμύρια το 2023.

Με τη νόσο να πλήττει δυσανάλογα τους ανθρώπους σε 30 χώρες με υψηλή επιβάρυνση, η Ινδία (26%), η Ινδονησία (10%), η Κίνα (6,8%), οι Φιλιππίνες (6,8%) και το Πακιστάν (6,3%) αντιπροσωπεύουν μαζί το 56% της παγκόσμιας επιβάρυνσης από τη φυματίωση. Σύμφωνα με την έκθεση, το 55% των ατόμων που εμφάνισαν φυματίωση ήταν άνδρες, το 33% ήταν γυναίκες και το 12% ήταν παιδιά και νεαροί έφηβοι.

«Το γεγονός ότι η φυματίωση εξακολουθεί να σκοτώνει και να πλήττει τόσους πολλούς ανθρώπους είναι εξοργιστικό, όταν έχουμε τα εργαλεία για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία της», δήλωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ και πρόσθεσε πως «ο ΠΟΥ προτρέπει όλες τις χώρες να υλοποιήσουν τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την επέκταση της χρήσης αυτών των εργαλείων και για τον τερματισμό της φυματίωσης».

Το 2023, το χάσμα μεταξύ του εκτιμώμενου αριθμού νέων κρουσμάτων φυματίωσης και εκείνων που αναφέρθηκαν μειώθηκε σε περίπου 2,7 εκατομμύρια, από τα επίπεδα πανδημίας COVID-19 των περίπου 4 εκατομμυρίων το 2020 και το 2021. Αυτό προκύπτει μετά από σημαντικές εθνικές και παγκόσμιες προσπάθειες για την ανάκαμψη από τις διαταραχές των υπηρεσιών φυματίωσης που σχετίζονται με το COVID. Η κάλυψη της προληπτικής θεραπείας κατά της φυματίωσης διατηρήθηκε για τα άτομα που ζουν με HIV και συνεχίζει να βελτιώνεται για τις οικιακές επαφές των ατόμων που διαγνώστηκαν με φυματίωση.

Ωστόσο, η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει μια κρίση δημόσιας υγείας. Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας για την πολυανθεκτική ή ανθεκτική στη ριφαμπικίνη φυματίωση (MDR/RR-TB) έχουν πλέον φθάσει το 68%. Όμως, από τα 400 000 άτομα που εκτιμάται ότι έχουν αναπτύξει MDR/RR-TB, μόνο το 44% διαγνώστηκαν και έλαβαν θεραπεία το 2023.

Κενά χρηματοδότησης και προκλήσεις

Η παγκόσμια χρηματοδότηση για την πρόληψη και τη φροντίδα της φυματίωσης μειώθηκε περαιτέρω το 2023 και παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο. Οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα (LMIC), οι οποίες φέρουν το 98% της επιβάρυνσης από τη φυματίωση, αντιμετώπισαν σημαντικές ελλείψεις χρηματοδότησης. Μόνο 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ του ετήσιου στόχου χρηματοδότησης ήταν διαθέσιμα το 2023, που ισοδυναμεί μόνο με το 26% του παγκόσμιου στόχου.

Το συνολικό ποσό της διεθνούς χρηματοδότησης από τους δωρητές στις χώρες με χαμηλό ποσοστό φτώχειας και φτώχειας παρέμεινε περίπου στα 1,1-1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως επί σειρά ετών. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει ο μεγαλύτερος διμερής δωρητής για τη φυματίωση. Ενώ η συμβολή του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας (Παγκόσμιο Ταμείο) στη διεθνή χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της φυματίωσης, ιδίως στις LMIC, είναι σημαντική, παραμένει ανεπαρκής για την κάλυψη των βασικών αναγκών υπηρεσιών φυματίωσης. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η διαρκής οικονομική επένδυση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των προσπαθειών πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας της φυματίωσης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έρευνα για τη φυματίωση παραμένει σοβαρά υποχρηματοδοτούμενη, καθώς μόνο το ένα πέμπτο του ετήσιου στόχου των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ έχει επιτευχθεί το 2022. Αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών, φαρμάκων και εμβολίων για τη φυματίωση. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να ηγείται των προσπαθειών για την προώθηση της ατζέντας για τα εμβόλια κατά της φυματίωσης, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη του Συμβουλίου Επιταχυντή Εμβολίων κατά της Φυματίωσης που εγκαινίασε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Πολύπλοκοι οι παράγοντες της επιδημίας

Για πρώτη φορά, η έκθεση παρέχει εκτιμήσεις σχετικά με το ποσοστό των νοικοκυριών που πλήττονται από τη φυματίωση και αντιμετωπίζουν καταστροφικό κόστος (που υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του νοικοκυριού) για την πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία της φυματίωσης σε όλες τις LMICs. Αυτές δείχνουν ότι τα μισά από τα νοικοκυριά που έχουν προσβληθεί από φυματίωση αντιμετωπίζουν τέτοιο καταστροφικό κόστος.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων φυματίωσης οφείλεται σε πέντε κύριους παράγοντες κινδύνου: τον υποσιτισμός, τη μόλυνση από τον ιό HIV, τις διαταραχές από τη χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα (ιδίως μεταξύ των ανδρών) και τον διαβήτη. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, μαζί με κρίσιμους καθοριστικούς παράγοντες όπως η φτώχεια και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, απαιτεί συντονισμένη πολυτομεακή δράση.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πλήθος τρομερών προκλήσεων: ελλείψεις χρηματοδότησης και καταστροφική οικονομική επιβάρυνση των πληγέντων, κλιματική αλλαγή, συγκρούσεις, μετανάστευση και εκτοπισμός, πανδημίες και ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση, σημαντική κινητήρια δύναμη της μικροβιακής αντοχής», δήλωσε η Δρ Τερέζα Κασάεβα, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Φυματίωσης του ΠΟΥ. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε σε όλους τους τομείς και τους ενδιαφερόμενους φορείς, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πιεστικά ζητήματα και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Τα παγκόσμια ορόσημα και οι στόχοι για τη μείωση του φορτίου της νόσου της φυματίωσης βρίσκονται εκτός στόχων και απαιτείται σημαντική πρόοδος για την επίτευξη άλλων στόχων που έχουν τεθεί για το 2027 ενόψει της δεύτερης συνόδου υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ. Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις, τους παγκόσμιους εταίρους και τους δωρητές να μεταφράσουν επειγόντως τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη φυματίωση το 2023 σε απτές δράσεις. Η αυξημένη χρηματοδότηση της έρευνας, ιδίως για νέα εμβόλια κατά της φυματίωσης, είναι απαραίτητη για την επιτάχυνση της προόδου και την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων που έχουν τεθεί για το 2027.

  • ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
  • ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετ΄ εμποδίων η παροχή εργοθεραπείας στην Ελλάδα - Σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, εκτός συνταγογράφησης οι ενήλικες
Μετ΄ εμποδίων η παροχή εργοθεραπείας στην Ελλάδα - Σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, εκτός συνταγογράφησης οι ενήλικες 29 Οκτωβρίου 2024
Έρπητας ζωστήρας: Πως ένας εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει χρόνιο πόνο αλλά και τύφλωση 04 Νοεμβρίου 2024
Έρπητας ζωστήρας: Πως ένας εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει χρόνιο πόνο αλλά και τύφλωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγός από τον ΠΟΥ με νέα διαγνωστικά εργαλεία για την καταπολέμηση της φυματίωσης
Πολιτική Υγείας
27/03/2026 - 10:44

Οδηγός από τον ΠΟΥ με νέα διαγνωστικά εργαλεία για την καταπολέμηση της φυματίωσης

Ο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση σε νοσοκομείο στο Νταρφούρ του Σουδάν
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 20:49

Ο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση σε νοσοκομείο στο Νταρφούρ του Σουδάν

2ο Οδοντιατρικό Forum: Πρόληψη, ενημέρωση και πολιτικές υγείας απέναντι στην υπερκατανάλωση ζάχαρης
Health Talk
24/03/2026 - 03:41

2ο Οδοντιατρικό Forum: Πρόληψη, ενημέρωση και πολιτικές υγείας απέναντι στην υπερκατανάλωση ζάχαρης

ΕΠΕ: Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η φυματίωση δεν έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα
Υγεία
23/03/2026 - 18:49

ΕΠΕ: Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η φυματίωση δεν έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα

Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:00

Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας

ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της ιλαράς στην Ευρώπη
Υγεία
16/03/2026 - 21:44

ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της ιλαράς στην Ευρώπη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνδρομητικό πρόγραμμα της Novo Nordisk με εκπτώσεις στους ασθενείς που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη
Pharma News
31/03/2026 - 17:17
Αποκαλυπτικός χάρτης του ιστού του μαστού - Ο ρόλος της εμμηνόπαυσης στην ανάπτυξη καρκίνου
Υγεία
31/03/2026 - 16:21
Έρευνα: Ένας στους τρεις ενήλικες στρέφεται στα AI chatbots για θέματα υγείας
Digital Health
31/03/2026 - 16:00
Gnomon Informatics: Η Κύπρος αποκτά εθνική εφαρμογή ψηφιακής υγείας μέσω της πλατφόρμας eHealthPass
Digital Health
31/03/2026 - 15:28
Η διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περισσότερο από 2 χρόνια
Διατροφή
31/03/2026 - 15:06
H Motor Oil ενίσχυσε με σημαντική χορηγία την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΕΣ
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 14:43
ΙΑΣΩ Παίδων: 14η υβριδική επιστημονική ημερίδα για τις παιδιατρικές λοιμώξεις και τα εμβόλια
Υπηρεσίες Υγείας
31/03/2026 - 14:17
Θεμιστοκλέους: Πριν το Πάσχα η προκήρυξη για τις 850 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:03
ΠΟΥ προς κυβερνήσεις: Εφαρμόστε προγράμματα ασκήσεων προσομοίωσης συμβάντων δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:01
Μύθοι και αλήθειες για την ψωρίαση και τη θεραπεία της
Health Talk
31/03/2026 - 13:41
Καθαριστικά: Γιατί η εισπνοή μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη και από την κατάποση!
Υγεία
31/03/2026 - 13:00
Στρατηγική αυτονομία στις θεραπείες πλάσματος: Ευρωπαϊκές προκλήσεις και το στοίχημα για την Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 12:50
Μετεωροπάθεια: Γιατί νιώθετε το Erminio στα κόκκαλά σας!
Υγεία
31/03/2026 - 12:30
Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο στην Ιταλία: Γιατί οι ιολόγοι δεν ανησυχούν προς το παρόν
Υγεία
31/03/2026 - 12:00
Αντικαταθλιπτικό ανακουφίζει από την κόπωση που προκαλείται από τη long Covid
Υγεία
31/03/2026 - 11:00
Μικροπλαστικά: Μήπως τα εργαστηριακά γάντια έχουν φουσκώσει το πρόβλημα;
Υγεία
31/03/2026 - 10:00
Το άτμισμα φαίνεται να προκαλεί καρκίνο του στόματος και του πνεύμονα
Υγεία
31/03/2026 - 09:00
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με μεγάλη δράση στην Πλατεία Συντάγματος
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 07:23
Επίθεση Φάμελλου στην κυβέρνηση από τη Λαμία για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 03:42
Ισπανία: Το χειροφίλημα δια της βίας συνιστά σεξουαλική επίθεση με δικαστική απόφαση
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 00:06
Πανεπιστήμιο Keele: Επιστημονικές εξελίξεις, ηθικές και νομικές προεκτάσεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Επικαιρότητα
30/03/2026 - 23:21
Νέα προσέγγιση για μια αντιγήρανση χωρίς ερεθισμούς από την The Skin Pharmacist
Ομορφιά
30/03/2026 - 22:58
Κομισιόν: Επείγουσα συνάντηση για το ζήτημα των λιπασμάτων στις 13 Απριλίου!
Επικαιρότητα
30/03/2026 - 22:21
Το ανθρωπιστικό έργο στη Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
30/03/2026 - 21:57
Νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την καρδιο-ογκολογία με τη συμμετοχή της GE HealthCare
Υπηρεσίες Υγείας
30/03/2026 - 21:34
Ανοιχτή πρόσκληση σε γιατρούς του ΕΣΥ από την 2η ΥΠΕ με ισχυρά κίνητρα
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 20:59
Η SOFMEDICA επεκτείνεται στη Σλοβενία, ενισχύοντας την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες λύσεις υγείας
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 20:42
Το γενετικό τεστ SRY οδηγεί στον αποκλεισμό των intersex ατόμων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Fitness
30/03/2026 - 19:48
Σπονδυλική στήλη: Πώς να επιλέξετε το ιδανικό στρώμα και μαξιλάρι για έναν σωστό ύπνο
Health Talk
30/03/2026 - 19:04
Η 3η ΥΠΕ συμμετέχει σε ευρωπαϊκό έργο για την αξιοποίηση της τηλεϊατρικής σε ασθενείς με καρκίνο
Digital Health
30/03/2026 - 18:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προσωποποιημένα φάρμακα από 3D εκτυπωτή στο φαρμακείο της γειτονιάς σε μία δεκαετία
Pharma News
30/03/2026 - 12:31
Ταινίες για τους διαβητικούς: Τι αλλάζει μετά τις νέες ανακοινώσεις Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 13:39
Η MSD Ελλάδος στη λίστα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
30/03/2026 - 15:51
Έξυπνα tips για το πως θα φάτε σωστά αντί να μετράτε τις θερμίδες
Διατροφή
30/03/2026 - 18:03
Ανοιχτή πρόσκληση σε γιατρούς του ΕΣΥ από την 2η ΥΠΕ με ισχυρά κίνητρα
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 20:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo