ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η φυματίωση επιστρέφει ως η κορυφαία φονική μολυσματική ασθένεια - Ο ΠΟΥ ζητεί ανάληψη δράσης

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε σήμερα μια νέα έκθεση για τη φυματίωση, η οποία αποκαλύπτει ότι περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν πρόσφατα με φυματίωση το 2023.
Τρίτη, 29/10/2024 - 20:32
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τότε που ο ΠΟΥ ξεκίνησε την παγκόσμια παρακολούθηση της φυματίωσης το 1995 και αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη αύξηση από τα 7,5 εκατομμύρια που αναφέρθηκαν το 2022, τοποθετώντας τη φυματίωση και πάλι ως την κύρια μολυσματική ασθένεια που σκοτώνει το 2023, ξεπερνώντας ακόμα και αυτή την COVID-19.

Η Παγκόσμια Έκθεση του ΠΟΥ για την πορεία της φυματίωση το 2024 υπογραμμίζει μικτή πρόοδο στην παγκόσμια καταπολέμηση της φυματίωσης, με επίμονες προκλήσεις, όπως η σημαντική υποχρηματοδότηση. Ενώ ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη φυματίωση μειώθηκε από 1,32 εκατομμύρια το 2022 σε 1,25 εκατομμύρια το 2023, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νοσούν από φυματίωση αυξήθηκε ελαφρώς και εκτιμάται σε 10,8 εκατομμύρια το 2023.

Με τη νόσο να πλήττει δυσανάλογα τους ανθρώπους σε 30 χώρες με υψηλή επιβάρυνση, η Ινδία (26%), η Ινδονησία (10%), η Κίνα (6,8%), οι Φιλιππίνες (6,8%) και το Πακιστάν (6,3%) αντιπροσωπεύουν μαζί το 56% της παγκόσμιας επιβάρυνσης από τη φυματίωση. Σύμφωνα με την έκθεση, το 55% των ατόμων που εμφάνισαν φυματίωση ήταν άνδρες, το 33% ήταν γυναίκες και το 12% ήταν παιδιά και νεαροί έφηβοι.

«Το γεγονός ότι η φυματίωση εξακολουθεί να σκοτώνει και να πλήττει τόσους πολλούς ανθρώπους είναι εξοργιστικό, όταν έχουμε τα εργαλεία για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία της», δήλωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ και πρόσθεσε πως «ο ΠΟΥ προτρέπει όλες τις χώρες να υλοποιήσουν τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την επέκταση της χρήσης αυτών των εργαλείων και για τον τερματισμό της φυματίωσης».

Το 2023, το χάσμα μεταξύ του εκτιμώμενου αριθμού νέων κρουσμάτων φυματίωσης και εκείνων που αναφέρθηκαν μειώθηκε σε περίπου 2,7 εκατομμύρια, από τα επίπεδα πανδημίας COVID-19 των περίπου 4 εκατομμυρίων το 2020 και το 2021. Αυτό προκύπτει μετά από σημαντικές εθνικές και παγκόσμιες προσπάθειες για την ανάκαμψη από τις διαταραχές των υπηρεσιών φυματίωσης που σχετίζονται με το COVID. Η κάλυψη της προληπτικής θεραπείας κατά της φυματίωσης διατηρήθηκε για τα άτομα που ζουν με HIV και συνεχίζει να βελτιώνεται για τις οικιακές επαφές των ατόμων που διαγνώστηκαν με φυματίωση.

Ωστόσο, η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει μια κρίση δημόσιας υγείας. Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας για την πολυανθεκτική ή ανθεκτική στη ριφαμπικίνη φυματίωση (MDR/RR-TB) έχουν πλέον φθάσει το 68%. Όμως, από τα 400 000 άτομα που εκτιμάται ότι έχουν αναπτύξει MDR/RR-TB, μόνο το 44% διαγνώστηκαν και έλαβαν θεραπεία το 2023.

Κενά χρηματοδότησης και προκλήσεις

Η παγκόσμια χρηματοδότηση για την πρόληψη και τη φροντίδα της φυματίωσης μειώθηκε περαιτέρω το 2023 και παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο. Οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα (LMIC), οι οποίες φέρουν το 98% της επιβάρυνσης από τη φυματίωση, αντιμετώπισαν σημαντικές ελλείψεις χρηματοδότησης. Μόνο 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ του ετήσιου στόχου χρηματοδότησης ήταν διαθέσιμα το 2023, που ισοδυναμεί μόνο με το 26% του παγκόσμιου στόχου.

Το συνολικό ποσό της διεθνούς χρηματοδότησης από τους δωρητές στις χώρες με χαμηλό ποσοστό φτώχειας και φτώχειας παρέμεινε περίπου στα 1,1-1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως επί σειρά ετών. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει ο μεγαλύτερος διμερής δωρητής για τη φυματίωση. Ενώ η συμβολή του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας (Παγκόσμιο Ταμείο) στη διεθνή χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της φυματίωσης, ιδίως στις LMIC, είναι σημαντική, παραμένει ανεπαρκής για την κάλυψη των βασικών αναγκών υπηρεσιών φυματίωσης. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η διαρκής οικονομική επένδυση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των προσπαθειών πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας της φυματίωσης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έρευνα για τη φυματίωση παραμένει σοβαρά υποχρηματοδοτούμενη, καθώς μόνο το ένα πέμπτο του ετήσιου στόχου των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ έχει επιτευχθεί το 2022. Αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών, φαρμάκων και εμβολίων για τη φυματίωση. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να ηγείται των προσπαθειών για την προώθηση της ατζέντας για τα εμβόλια κατά της φυματίωσης, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη του Συμβουλίου Επιταχυντή Εμβολίων κατά της Φυματίωσης που εγκαινίασε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Πολύπλοκοι οι παράγοντες της επιδημίας

Για πρώτη φορά, η έκθεση παρέχει εκτιμήσεις σχετικά με το ποσοστό των νοικοκυριών που πλήττονται από τη φυματίωση και αντιμετωπίζουν καταστροφικό κόστος (που υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του νοικοκυριού) για την πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία της φυματίωσης σε όλες τις LMICs. Αυτές δείχνουν ότι τα μισά από τα νοικοκυριά που έχουν προσβληθεί από φυματίωση αντιμετωπίζουν τέτοιο καταστροφικό κόστος.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων φυματίωσης οφείλεται σε πέντε κύριους παράγοντες κινδύνου: τον υποσιτισμός, τη μόλυνση από τον ιό HIV, τις διαταραχές από τη χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα (ιδίως μεταξύ των ανδρών) και τον διαβήτη. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, μαζί με κρίσιμους καθοριστικούς παράγοντες όπως η φτώχεια και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, απαιτεί συντονισμένη πολυτομεακή δράση.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πλήθος τρομερών προκλήσεων: ελλείψεις χρηματοδότησης και καταστροφική οικονομική επιβάρυνση των πληγέντων, κλιματική αλλαγή, συγκρούσεις, μετανάστευση και εκτοπισμός, πανδημίες και ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση, σημαντική κινητήρια δύναμη της μικροβιακής αντοχής», δήλωσε η Δρ Τερέζα Κασάεβα, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Φυματίωσης του ΠΟΥ. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε σε όλους τους τομείς και τους ενδιαφερόμενους φορείς, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πιεστικά ζητήματα και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Τα παγκόσμια ορόσημα και οι στόχοι για τη μείωση του φορτίου της νόσου της φυματίωσης βρίσκονται εκτός στόχων και απαιτείται σημαντική πρόοδος για την επίτευξη άλλων στόχων που έχουν τεθεί για το 2027 ενόψει της δεύτερης συνόδου υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ. Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις, τους παγκόσμιους εταίρους και τους δωρητές να μεταφράσουν επειγόντως τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη φυματίωση το 2023 σε απτές δράσεις. Η αυξημένη χρηματοδότηση της έρευνας, ιδίως για νέα εμβόλια κατά της φυματίωσης, είναι απαραίτητη για την επιτάχυνση της προόδου και την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων που έχουν τεθεί για το 2027.

  • ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
  • ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετ΄ εμποδίων η παροχή εργοθεραπείας στην Ελλάδα - Σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, εκτός συνταγογράφησης οι ενήλικες
Μετ΄ εμποδίων η παροχή εργοθεραπείας στην Ελλάδα - Σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, εκτός συνταγογράφησης οι ενήλικες 29 Οκτωβρίου 2024
Έρπητας ζωστήρας: Πως ένας εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει χρόνιο πόνο αλλά και τύφλωση 04 Νοεμβρίου 2024
Έρπητας ζωστήρας: Πως ένας εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει χρόνιο πόνο αλλά και τύφλωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προειδοποίηση ΠΟΥ για την εκτόξευση της αντοχής της γονόρροιας στα αντιβιοτικά
Υγεία
22/11/2025 - 13:56

Προειδοποίηση ΠΟΥ για την εκτόξευση της αντοχής της γονόρροιας στα αντιβιοτικά

Γάζα: Εμβολιαστικό σαφάρι σε περισσότερα από 40.000 παιδιά ετοιμάζει ΠΟΥ
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 03:43

Γάζα: Εμβολιαστικό σαφάρι σε περισσότερα από 40.000 παιδιά ετοιμάζει ΠΟΥ

Μήνυμα ζωής απέναντι στο άτμισμα: «Η δύναμη να λες όχι» - Νέα δράση από τη W4O Hellas
Υγεία
19/11/2025 - 20:34

Μήνυμα ζωής απέναντι στο άτμισμα: «Η δύναμη να λες όχι» - Νέα δράση από τη W4O Hellas

ΠΟΥ: Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία
Ψυχική Υγεία
19/11/2025 - 18:21

ΠΟΥ: Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

"Πρωταθλήτρια" στη μικροβιακή αντοχή η Ελλάδα - Ο ρόλος του CLEO στην αντιμετώπιση του προβλήματος
Υγεία
18/11/2025 - 10:30

"Πρωταθλήτρια" στη μικροβιακή αντοχή η Ελλάδα - Ο ρόλος του CLEO στην αντιμετώπιση του προβλήματος

ΠΟΥ: Μέθοδος «καγκουρό» για τα πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Πολιτική Υγείας
15/11/2025 - 10:57

ΠΟΥ: Μέθοδος «καγκουρό» για τα πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύνδρομο Hunter: Γονιδιακή θεραπεία φρενάρει την άνοια σ' ένα τρίχρονο αγόρι
Υγεία
25/11/2025 - 10:00
Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
Βιοψία μαστού και διασπορά του καρκίνου: Ένας πολύ επικίνδυνος μύθος
Health Talk
25/11/2025 - 07:29
Γάζα: Η GHF που υποστηριζόταν από Ισραήλ και ΗΠΑ τερματίζει την αποστολή της
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 03:44
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπαίνει στην πρώτη γραμμή κατά του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 00:19
Σεμινάρια του ΙΣΑ για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία
Υγεία
24/11/2025 - 22:48
Η AlfaOmega Pharma Logistics εγκαινίασε τη νέα υπερσύγχρονη αποθήκη της στον Ασπρόπυργο
Pharma News
24/11/2025 - 22:13
Η ΠΟΜΕΠ ζητεί άμεσα μέτρα για την έλλειψη εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου
Υγεία
24/11/2025 - 21:33
ΓΣΕΕ: Συμπαράσταση στα θύματα έμφυλης βίας και παρενόχλησης με ειδικές δράσεις
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 20:51
Νέα μελέτη για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα: Ξεκινά πολύ πριν από τα συμπτώματα
Υγεία
24/11/2025 - 20:02
Η Νομαρχία Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε τη σίτιση των αδέσποτων σκύλων
Pet
24/11/2025 - 19:37
Επτά αιτήματα θέτει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες προς την Κεραμέως
Patient Talk
24/11/2025 - 18:46
Γεωργιάδης: «Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία δεν αποτυπώνει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης»
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 18:19
Βερβερίνη, κανέλα, πράσινο τσάι: Φυσικά συστατικά που μπορούν να μιμηθούν τη δράση των φαρμάκων απώλειας βάρους
Διατροφή
24/11/2025 - 17:44
Θεμιστοκλέους στο 7ο Fortune Greece CEO Initiative Forum: Ο ρόλος του συστήματος υγείας στο δημογραφικό
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 16:53
Πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος δίνει ελπίδα για μια σπάνια μορφή της νόσου
Υγεία
24/11/2025 - 16:16
ΑΠΘ: Νέα υπηρεσία για τον προσδιορισμό της κουμαρίνης σε αρτοσκευάσματα - Σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι ηπατοξική
Διατροφή
24/11/2025 - 16:00
Βελτιωμένο προφίλ ασφάλειας για τη βαμορολόνη - Προορίζεται για ασθενείς Μυϊκή Δυστροφία Duchenne
Pharma News
24/11/2025 - 15:21
Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα
Υγεία
24/11/2025 - 15:00
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Διάκριση για την πρωτοποριακή εφαρμογή της φαρμακευτικής κάνναβης στην κλινική πρακτική
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 14:47
Στένωση καρωτίδων: Ο συνδυασμός στεντ - φαρμακευτικής αγωγής αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
24/11/2025 - 14:00
Στυτική δυσλειτουργία: Πώς να σώσετε τον γάμο σας
Health Talk
24/11/2025 - 13:04
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53
Γαστροφυσική: Η ψυχολογία της ....μπουκιάς και οι λεπτές ισορροπίες του κορεσμού
Διατροφή
24/11/2025 - 12:00
Διαβήτης και κάτω άκρα: Πώς αυξάνεται ο κίνδυνος για βλάβες και ακρωτηριασμό;
Health Talk
24/11/2025 - 11:00
Anisakis: Η πρώτη διάγνωση του σκουληκιού της ρέγγας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 10:00
Η εγγονή του Τζον Κένεντι διαγνώστηκε με λευχαιμία σε τελικό στάδιο - Τα βάζει με τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 09:00
Καρδιά ταξίδεψε για μεταμόσχευση 1.600 χλμ "χτυπώντας" χάρη σε ειδικό μηχάνημα
Υγεία
24/11/2025 - 08:30
Αγαπηδάκη για ΚΟΜΥ: 5.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν σε 15 ημέρες -1.300 δέχθηκαν ιατρική φροντίδα στο σπίτι
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 08:00
Μαγνήσιο: Το θαυματουργό μέταλλο για τον οργανισμό και οι τύποι του - Σε ποιες τροφές θα το βρούμε
Διατροφή
22/11/2025 - 17:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στένωση καρωτίδων: Ο συνδυασμός στεντ - φαρμακευτικής αγωγής αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
24/11/2025 - 14:00
Anisakis: Η πρώτη διάγνωση του σκουληκιού της ρέγγας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 10:00
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53
Μαγνήσιο: Το θαυματουργό μέταλλο για τον οργανισμό και οι τύποι του - Σε ποιες τροφές θα το βρούμε
Διατροφή
22/11/2025 - 17:13
Προειδοποίηση ΠΟΥ για την εκτόξευση της αντοχής της γονόρροιας στα αντιβιοτικά
Υγεία
22/11/2025 - 13:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo