ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρπητας ζωστήρας: Πως ένας εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει χρόνιο πόνο αλλά και τύφλωση

Υγεία
Pexels
Παρά τις προσπάθειες παραπληροφόρησης, τα πολλαπλά οφέλη των εμβολίων είναι εμφανή. Δεκάδες σοβαρά νοσήματα προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, σώζοντας ζωές, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής τους και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Χαρακτηριστική περίπτωση το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα.
Δευτέρα, 04/11/2024 - 10:17
— Photo: Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Η λύση στην εξίσωση που καλούνται να λύσουν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, ώστε να διασφαλίσουν από τη μία την υγεία και ποιότητα ζωής ενός πληθυσμού όλο μεγαλώνει ηλικιακά, και από την άλλη τη βιωσιμότητα τους δεν είναι άγνωστη. Αντιθέτως, έχει αποδείξει την αξία της εδώ και δεκαετίες.

Ο λόγος για τον εμβολιασμό, που παρά τα «χτυπήματα» παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων, συνεχίζει να σώζει ζωές και να βελτιώνει την ποιότητα τους.

Από το εμβόλιο της ευλογιάς το 1796 έως σήμερα, η ανακάλυψη εμβολίων έχει σώσει εκατομμύρια ζωές από δεκάδες απειλητικές ασθένειες, ανάμεσα τους η γρίπη, η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η ερυθρά, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, η πολιομυελίτιδα κοκ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 2-3 εκατομμύρια θάνατοι προλαμβάνονται με εμβολιασμό κάθε χρόνο. Αν σε αυτά τα νούμερα προσθέσουμε και τα άτομα εκείνα που χωρίς τον εμβολιασμό θα ζούσαν με χρόνιο πόνο ή/και αναπηρίες, τότε το όφελος εκτινάσσεται.

Ακόμη κα αν το δούμε μέσα από σκληρό πρίσμα της επιβάρυνσης για το σύστημα υγείας, την κοινωνία και την οικονομία, τότε τα κέρδη είναι αδιαμφισβήτητα.

Υγιείς ενήλικες

Η επιστήμη συνέβαλε σημαντικά στην επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης. Φάρμακα και ιατρικές τεχνολογίες μας επιτρέπουν να ζήσουμε περισσότερο. Θα πρέπει όμως τα χρόνια της ζωής μας είναι και όσο το δυνατόν πιο υγιή. Η ποιότητα ζωής αποτελεί βασικό ζητούμενο.

Μελέτες εκτιμούν ότι έως το 2030, ο αριθμός όσων θα είναι άνω των 60 ετών αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, φτάνοντας τα 1,4 δισεκατομμύρια άτομα.

Η αξία της πρόληψης αναδεικνύεται όλο και περισσότερο. Βασικό κομμάτι της πρόληψης παραμένει ο εμβολιασμός. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός πρόληψης, είτε σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο είτε σε κοινωνικό, εθνικό ή υπερεθνικό δεν μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρο του τον εμβολιασμό.

Αποτελεί, άλλωστε, μια αποδεδειγμένη μέθοδο να παραμείνουν οι ενήλικες υγιείς και παραγωγικοί και άρα να μειωθεί το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και των κοινωνιών εν γένει.

Η συζήτηση για τον εμβολιασμό, ειδικά των ενηλίκων, φουντώνει περιόδους του έτους, όπως αυτή που διανύουμε, και η οποία χαρακτηρίζεται ως «εμβολιαστική», λόγω της έναρξης του εμβολιαστικού κύκλου για την εποχική γρίπη. Άλλωστε, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2024 προβλέπει τον εμβολιασμό έναντι 12 νοσημάτων.

Έρπητας ζωστήρας

Μεταξύ των νοσημάτων για τα οποία προβλέπεται εμβολιασμός στο Εθνικό Πρόγραμμα για τους ενήλικες είναι και ο έρπητας ζωστήρας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επώδυνο λοιμώδες νόσημα που πλήττει συνήθως τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας και δεν έχει εποχικά χαρακτηριστικά. Μπορεί, δηλαδή, να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή και να επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του νοσούντα.

Μάλιστα, ο ιός που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα είναι ο ίδιος που προκαλεί την ανεμοβλογιά.

Ειδικότερα, στα άτομα που είχαν νοσήσει με ανεμοβλογιά ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό. Με την εξασθένηση των αμυντικών μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών ή και νωρίτερα λόγω ανοσοκαταστολής λόγω νόσου ή θεραπείας, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί, προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.

Περισσότερο από το 90% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορείς του ιού της «ανεμευλογιάς - έρπητα ζωστήρα (VZV)».

Ας αναλογιστούμε πως τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών σήμερα στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται ότι θα φθάσει το 33% το 2030, ενώ το 2050 σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας θα ανήκει στη λεγόμενη «τρίτη ηλικία».

Σοβαρές επιπλοκές

Σε έναν στους τρεις, ο ανενεργός ιός επανενεργοποιείται προκαλώντας έρπητα ζωστήρα, ο οποίος συνοδεύεται από πόνο και πιθανές σοβαρές επιπλοκές.

Η μεθερπητική νευραλγία, που μπορεί να εμφανιστεί σε έναν ασθενή με έρπητα ζωστήρα, επί της ουσίας είναι ένας νευροπαθητικός πόνος που μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες για την ανακούφιση του.

Η νόσος όμως ενέχει σοβαρούς κινδύνους και για την όραση. Ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας εμφανίζεται εάν ο ιός επανενεργοποιηθεί στο γάγγλιο του τρίδυμου νεύρου και μπορεί να οδηγήσει σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και σε τύφλωση.

Η απάντηση

Αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο δεν υπάρχει και ακόμη και η αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών για τη διαχείριση του πόνου χαρακτηρίζεται περιορισμένη. Η πρόληψη, μέσω του εμβολιασμού, θεωρείται λοιπόν απαραίτητη.

Όπως αναφέρει το σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό για τον έρπητα ζωστήρα, βάσει της βιβλιογραφίας, η επιβάρυνση της νόσου είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε ενήλικες, ηλικίας 65 ετών και άνω.

“Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι συνήθως νοσούν βαρύτερα και μπορεί να εμφανίσουν συχνότερα επιπλοκές, όπως εμμένοντα πόνο και μεθερπητική νευραλγία (ΜΕΝ), δευτεροπαθείς βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος, και ενδεχομένως να χρειαστούν νοσηλεία», σημειώνεται.

Παράλληλα, τονίζεται ότι «οι δημοσιευμένες μελέτες συνηγορούν στο ότι, η εισαγωγή του RZV σε συγκεκριμένους πληθυσμούς είναι δυνατόν να συνοδεύεται από ευνοϊκούς δείκτες κόστους-αποτελεσματικότητας, δηλαδή να αποτελεί μια δυνητικά αποδοτική παρέμβαση για το σύστημα υγείας».

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2024 συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, χωρίς ανώτερο ηλικιακό όριο, καθώς και για τα ανοσοκατασταλμένα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/11/2024 - 10:31

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η φυματίωση επιστρέφει ως η κορυφαία φονική μολυσματική ασθένεια - Ο ΠΟΥ ζητεί ανάληψη δράσης
Η φυματίωση επιστρέφει ως η κορυφαία φονική μολυσματική ασθένεια - Ο ΠΟΥ ζητεί ανάληψη δράσης 29 Οκτωβρίου 2024
Ανω του 50% των θανάτων από τους καύσωνες του 2022 οφείλονται στον... άνθρωπο 30 Οκτωβρίου 2024
Ανω του 50% των θανάτων από τους καύσωνες του 2022 οφείλονται στον... άνθρωπο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΕΣ και ΠΑΕ Ατρόμητος απέστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά του bullying
Ψυχική Υγεία
17/03/2026 - 03:42
Υβριδική ημερίδα «ΦροντίΖΩ Αλλιώς» αφιερωμένη στους περιθάλποντες ατόμων με άνοια
Επικαιρότητα
17/03/2026 - 00:03
ΠΟΥ: Έξι νοσοκομεία του Ιράν έχουν εκκενωθεί - Αντέχει το σύστημα υγείας
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 23:17
Εργαζόμενοι στον ΕΟΠΑΕ: «Ακόμα ένα βήμα διάλυσης των κοινοτήτων και της απεξάρτησης»
Ψυχική Υγεία
16/03/2026 - 22:33
ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της ιλαράς στην Ευρώπη
Υγεία
16/03/2026 - 21:44
Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 20:42
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και θεραπεία
Health Talk
16/03/2026 - 20:14
ΕΟΟ: Στις 20 Μαρτίου το 2ο Οδοντιατρικό Forum σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Health Talk
16/03/2026 - 19:57
Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 19:23
Δράση για την ανδρική αντισύλληψη: Γιγαντιαίο προφυλακτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάφλες σε σχήμα πέους
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 18:42
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στο Ελσίνκι για την συνάντηση με την Κοινοπραξία EU4MEDTECH
Patient Talk
16/03/2026 - 18:07
Ανοιχτή δράση του ΕΕΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 17:34
Διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου και τους ασθενείς με άπνοια
Health Talk
16/03/2026 - 17:13
ΠΟΕΔΗΝ: Κάλεσμα σε πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Μαρτίου
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 16:38
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ερευνητές εντόπισαν διαδικασία κυτταρικού θανάτου που παίζει ρόλο στην καταστροφή των νευρώνων
Υγεία
16/03/2026 - 16:06
Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Μόλις τέσσερα από τα 288 φαρμακεία έχουν εκτελέσει συνταγές ΦΥΚ
Pharma Policy
16/03/2026 - 15:42
Στίγμα, το πρώτο «πεδίο μάχης» κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
16/03/2026 - 15:14
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
Μαζί τους (και) το Πάσχα: Στήριξη στα παιδιά που ζουν σε δομές προστασίας και φιλοξενίας
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 14:41
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Πως τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να μετατραπούν σε φάρμακο για το Πάρκινσον
Υγεία
16/03/2026 - 13:58
TraceMap: Η νέα πλατφόρμα AI της ΕΕ για την ανίχνευση νοθείας και κινδύνων στα τρόφιμα
Digital Health
16/03/2026 - 13:39
Τι μπορούμε να μάθουμε από τις γάτες για τον καρκίνο
Pet
16/03/2026 - 13:30
Γρίπη της περιόδου: Τι είναι και πώς μπορείτε να τη διαχειριστείτε
Υγεία
16/03/2026 - 12:32
Πώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να στερήσει σύντομα ζωτικής σημασίας φάρμακα
Pharma Policy
16/03/2026 - 12:00
Εφαρμογή για smartphone υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά της πρόωρης εκσπερμάτισης
Digital Health
16/03/2026 - 11:30
«Σημαντικό βήμα» προς τη δημιουργία εξέτασης αίματος για την ανίχνευση όγκων στον εγκέφαλο
Υγεία
16/03/2026 - 10:32
Η χρήση chatbots τεχνητής νοημοσύνης ρίχνει λάδι στη φωτιά της παραληρηματικής σκέψης
Ψυχική Υγεία
16/03/2026 - 09:44
Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους της χώρα μας - Οι κίνδυνοι
Υγεία
16/03/2026 - 08:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων
Pharma Policy
14/03/2026 - 08:21
Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo