ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρπητας ζωστήρας: Πως ένας εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει χρόνιο πόνο αλλά και τύφλωση

Υγεία
Pexels
Παρά τις προσπάθειες παραπληροφόρησης, τα πολλαπλά οφέλη των εμβολίων είναι εμφανή. Δεκάδες σοβαρά νοσήματα προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, σώζοντας ζωές, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής τους και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Χαρακτηριστική περίπτωση το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα.
Δευτέρα, 04/11/2024 - 10:17
— Photo: Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Η λύση στην εξίσωση που καλούνται να λύσουν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, ώστε να διασφαλίσουν από τη μία την υγεία και ποιότητα ζωής ενός πληθυσμού όλο μεγαλώνει ηλικιακά, και από την άλλη τη βιωσιμότητα τους δεν είναι άγνωστη. Αντιθέτως, έχει αποδείξει την αξία της εδώ και δεκαετίες.

Ο λόγος για τον εμβολιασμό, που παρά τα «χτυπήματα» παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων, συνεχίζει να σώζει ζωές και να βελτιώνει την ποιότητα τους.

Από το εμβόλιο της ευλογιάς το 1796 έως σήμερα, η ανακάλυψη εμβολίων έχει σώσει εκατομμύρια ζωές από δεκάδες απειλητικές ασθένειες, ανάμεσα τους η γρίπη, η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η ερυθρά, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, η πολιομυελίτιδα κοκ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 2-3 εκατομμύρια θάνατοι προλαμβάνονται με εμβολιασμό κάθε χρόνο. Αν σε αυτά τα νούμερα προσθέσουμε και τα άτομα εκείνα που χωρίς τον εμβολιασμό θα ζούσαν με χρόνιο πόνο ή/και αναπηρίες, τότε το όφελος εκτινάσσεται.

Ακόμη κα αν το δούμε μέσα από σκληρό πρίσμα της επιβάρυνσης για το σύστημα υγείας, την κοινωνία και την οικονομία, τότε τα κέρδη είναι αδιαμφισβήτητα.

Υγιείς ενήλικες

Η επιστήμη συνέβαλε σημαντικά στην επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης. Φάρμακα και ιατρικές τεχνολογίες μας επιτρέπουν να ζήσουμε περισσότερο. Θα πρέπει όμως τα χρόνια της ζωής μας είναι και όσο το δυνατόν πιο υγιή. Η ποιότητα ζωής αποτελεί βασικό ζητούμενο.

Μελέτες εκτιμούν ότι έως το 2030, ο αριθμός όσων θα είναι άνω των 60 ετών αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, φτάνοντας τα 1,4 δισεκατομμύρια άτομα.

Η αξία της πρόληψης αναδεικνύεται όλο και περισσότερο. Βασικό κομμάτι της πρόληψης παραμένει ο εμβολιασμός. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός πρόληψης, είτε σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο είτε σε κοινωνικό, εθνικό ή υπερεθνικό δεν μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρο του τον εμβολιασμό.

Αποτελεί, άλλωστε, μια αποδεδειγμένη μέθοδο να παραμείνουν οι ενήλικες υγιείς και παραγωγικοί και άρα να μειωθεί το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και των κοινωνιών εν γένει.

Η συζήτηση για τον εμβολιασμό, ειδικά των ενηλίκων, φουντώνει περιόδους του έτους, όπως αυτή που διανύουμε, και η οποία χαρακτηρίζεται ως «εμβολιαστική», λόγω της έναρξης του εμβολιαστικού κύκλου για την εποχική γρίπη. Άλλωστε, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2024 προβλέπει τον εμβολιασμό έναντι 12 νοσημάτων.

Έρπητας ζωστήρας

Μεταξύ των νοσημάτων για τα οποία προβλέπεται εμβολιασμός στο Εθνικό Πρόγραμμα για τους ενήλικες είναι και ο έρπητας ζωστήρας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επώδυνο λοιμώδες νόσημα που πλήττει συνήθως τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας και δεν έχει εποχικά χαρακτηριστικά. Μπορεί, δηλαδή, να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή και να επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του νοσούντα.

Μάλιστα, ο ιός που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα είναι ο ίδιος που προκαλεί την ανεμοβλογιά.

Ειδικότερα, στα άτομα που είχαν νοσήσει με ανεμοβλογιά ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό. Με την εξασθένηση των αμυντικών μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών ή και νωρίτερα λόγω ανοσοκαταστολής λόγω νόσου ή θεραπείας, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί, προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.

Περισσότερο από το 90% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορείς του ιού της «ανεμευλογιάς - έρπητα ζωστήρα (VZV)».

Ας αναλογιστούμε πως τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών σήμερα στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται ότι θα φθάσει το 33% το 2030, ενώ το 2050 σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας θα ανήκει στη λεγόμενη «τρίτη ηλικία».

Σοβαρές επιπλοκές

Σε έναν στους τρεις, ο ανενεργός ιός επανενεργοποιείται προκαλώντας έρπητα ζωστήρα, ο οποίος συνοδεύεται από πόνο και πιθανές σοβαρές επιπλοκές.

Η μεθερπητική νευραλγία, που μπορεί να εμφανιστεί σε έναν ασθενή με έρπητα ζωστήρα, επί της ουσίας είναι ένας νευροπαθητικός πόνος που μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες για την ανακούφιση του.

Η νόσος όμως ενέχει σοβαρούς κινδύνους και για την όραση. Ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας εμφανίζεται εάν ο ιός επανενεργοποιηθεί στο γάγγλιο του τρίδυμου νεύρου και μπορεί να οδηγήσει σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και σε τύφλωση.

Η απάντηση

Αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο δεν υπάρχει και ακόμη και η αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών για τη διαχείριση του πόνου χαρακτηρίζεται περιορισμένη. Η πρόληψη, μέσω του εμβολιασμού, θεωρείται λοιπόν απαραίτητη.

Όπως αναφέρει το σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό για τον έρπητα ζωστήρα, βάσει της βιβλιογραφίας, η επιβάρυνση της νόσου είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε ενήλικες, ηλικίας 65 ετών και άνω.

“Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι συνήθως νοσούν βαρύτερα και μπορεί να εμφανίσουν συχνότερα επιπλοκές, όπως εμμένοντα πόνο και μεθερπητική νευραλγία (ΜΕΝ), δευτεροπαθείς βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος, και ενδεχομένως να χρειαστούν νοσηλεία», σημειώνεται.

Παράλληλα, τονίζεται ότι «οι δημοσιευμένες μελέτες συνηγορούν στο ότι, η εισαγωγή του RZV σε συγκεκριμένους πληθυσμούς είναι δυνατόν να συνοδεύεται από ευνοϊκούς δείκτες κόστους-αποτελεσματικότητας, δηλαδή να αποτελεί μια δυνητικά αποδοτική παρέμβαση για το σύστημα υγείας».

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2024 συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, χωρίς ανώτερο ηλικιακό όριο, καθώς και για τα ανοσοκατασταλμένα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/11/2024 - 10:31

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η φυματίωση επιστρέφει ως η κορυφαία φονική μολυσματική ασθένεια - Ο ΠΟΥ ζητεί ανάληψη δράσης
Η φυματίωση επιστρέφει ως η κορυφαία φονική μολυσματική ασθένεια - Ο ΠΟΥ ζητεί ανάληψη δράσης 29 Οκτωβρίου 2024
Ανω του 50% των θανάτων από τους καύσωνες του 2022 οφείλονται στον... άνθρωπο 30 Οκτωβρίου 2024
Ανω του 50% των θανάτων από τους καύσωνες του 2022 οφείλονται στον... άνθρωπο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59
Ανακοίνωση του ΙΣΑ για τη μεγάλη απώλεια του Καθηγητή Γιώργου Δαΐκου
Επικαιρότητα
12/06/2025 - 06:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ινστιτούτο Ophthalmica: Μετεγκατάσταση σε υπερσύγχρονο κτίριο 4.000 τ.μ. στην Καλαμαριά
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2025 - 16:42
H DEMO αναδείχθηκε στους 10 πιο ελκυστικούς εργοδότες στην Ελλάδα για το 2025
Pharma News
11/06/2025 - 17:07
Στην Κρέστενα Ηλείας το Σαββατοκύριακο το METROPOLITAN HOSPITAL με το Πρόγραμμα «ΠΑΝΤΟΥ»
Υπηρεσίες Υγείας
11/06/2025 - 14:33
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59
«Τι βρίσκεται στο τραπέζι σου;»: Στοιχεία-σοκ από το EUIPO για τα παραποιημένα τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ
Διατροφή
12/06/2025 - 03:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo