ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών

Υγεία
Freepik
Πλοία όπως το Celebrity Mercury, το Explorer of the Seas και το Carnival Triumph έχουν συνδεθεί με επιδημίες και ο λόγος; Ήταν απλώς περιβάλλοντα όπου το κοινό φαγητό, η στενή επαφή και η συχνή κίνηση στους κοινόχρηστους χώρους επέτρεψαν την ταχεία εξάπλωση της λοίμωξης.
Πέμπτη, 07/05/2026 - 16:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Οι κρουαζιέρες προωθούνται ως «πλωτοί παράδεισοι διακοπών», αλλά για τους ειδικούς απτελούν ένα είδος πλωτού πειράματος που παρέχει πληροφορίες χρήσιμες για την κατανόηση της δημόσιας υγείας.

Τα κρουαζιερόπλοια είναι προσεκτικά σχεδιασμένοι χώροι όπου πολλοί άνθρωποι ζουν, τρώνε, χαλαρώνουν και κινούνται στους ίδιους κοινόχρηστους χώρους για μέρες ολόκληρες. Δείχνουν πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί μια ασθένεια όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται σε ένα ενιαίο, αλληλοσυνδεόμενο περιβάλλον.

"Σκεφτείτε ένα κρουαζιερόπλοιο ως μια προσωρινή πόλη στη θάλασσα. Διαθέτει εστιατόρια, θέατρα, ανελκυστήρες, καμπίνες, κουζίνες, συστήματα ύδρευσης και εσωτερικούς χώρους συνάθροισης. Αυτό είναι εξαιρετικό για λόγους ευκολίας, αλλά σημαίνει επίσης ότι μόλις μια λοίμωξη εισέλθει στο πλοίο, μπορεί να μεταδοθεί σε όλο το πλοίο με τρόπους που είναι δύσκολο να σταματηθούν.", επισημαίνει στο σχετικό του άρθρο στο The Conversation o Vikram Niranjan, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Ιατρικής του Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας του Πανεπιστημίου του Limerick.

Η κρουαζιέρα της Covid -19

Η επιδημία στο Diamond Princess είναι ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID του 2020, 619 επιβάτες και μέλη του πληρώματος βρέθηκαν θετικοί στη νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες στο πλοίο διευκόλυναν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Η μοντελοποίησή τους έδειξε ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η απομόνωση και η καραντίνα, απέτρεψαν πολλά περισσότερα κρούσματα, αλλά έδειξε επίσης ότι μια πιο έγκαιρη αντίδραση θα είχε περιορίσει περαιτέρω την επιδημία.

Ο νοροϊός (ο λεγόμενος «ιός του εμετού») είναι η λοίμωξη που συνδέεται στενότερα με τα κρουαζιερόπλοια. Σε μια ανασκόπηση προηγούμενων δημοσιευμένων μελετών, οι ερευνητές εντόπισαν 127 αναφορές για κρούσματα νοροϊού σε κρουαζιερόπλοια, με πολλά από αυτά να συνδέονται με μολυσμένα τρόφιμα, μολυσμένες επιφάνειες και μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μια πιο πρόσφατη αναφορά από τις ΗΠΑ έδειξε επίσης ότι ο νοροϊός μπορεί να μεταδοθεί πολύ γρήγορα από άνθρωπο σε άνθρωπο σε ένα κρουαζιερόπλοιο.

Αυτό βοηθά να εξηγηθεί γιατί πλοία όπως το Celebrity Mercury, το Explorer of the Seas και το Carnival Triumph έχουν συνδεθεί με επιδημίες: ήταν απλώς περιβάλλοντα όπου το κοινό φαγητό, η στενή επαφή και η συχνή κίνηση στους κοινόχρηστους χώρους επέτρεψαν την ταχεία εξάπλωση της λοίμωξης.

Οι παράγοντες που κάνουν τα κρουαζιερόπλοια "φωλιές" επιδημιών

Η εστίαση παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτόν τον κίνδυνο. Τα γεύματα σε μπουφέ, τα κοινόχρηστα μαχαιροπίρουνα και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αγγίζουν τις ίδιες επιφάνειες μπορούν να διευκολύνουν τη μετάδοση των ιών του στομάχου. Εάν κάποιος έχει μολυνθεί αλλά δεν αισθάνεται ακόμη άρρωστος, μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα ή τις επιφάνειες πριν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι καλά.

Ο σχεδιασμός του πλοίου επιδεινώνει το πρόβλημα. Οι άνθρωποι περνούν χρόνο μαζί σε τραπεζαρίες, μπαρ, ανελκυστήρες, διαδρόμους, θέατρα και χώρους σπα. Τα μέλη του πληρώματος επίσης ζουν και εργάζονται στο ίδιο περιβάλλον, συχνά σε κοινόχρηστα καταλύματα, οπότε η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί στο πλοίο από επιβάτη σε επιβάτη ή μεταξύ επιβατών και πληρώματος.

Ο εξαερισμός παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο. Τα κρουαζιερόπλοια δεν είναι κλειστά κουτιά, αλλά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικούς χώρους όπου οι άνθρωποι περνούν μαζί μεγάλες περιόδους. Μελέτες σχετικά με την ποιότητα του αέρα στα κρουαζιερόπλοια έχουν δείξει ότι η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα σε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους, όπως καμπίνες, εστιατόρια και χώρους διασκέδασης, εάν το σύστημα εξαερισμού δεν είναι επαρκές. Παράγοντες όπως η επαρκής κυκλοφορία φρέσκου αέρα, τα ειδικά φίλτρα και η τεχνολογία καθαρισμού του αέρα παίζουν όλοι ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας των επιβατών.

Η νόσος των λεγεωνάριων (μια σοβαρή πνευμονική νόσος που προκαλείται από βακτήρια) παρουσιάζει ένα διαφορετικό είδος κινδύνου. Συνήθως δεν μεταδίδεται άμεσα από το ένα άτομο στο άλλο. Αντίθετα, οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν εισπνέοντας μικροσκοπικά σταγονίδια από μολυσμένα συστήματα ύδρευσης, υδρομασάζ ή ντους.

Μια γνωστή επιδημία μεταξύ επιβατών κρουαζιερόπλοιου συνδέθηκε με ένα υδρομασάζ, ενώ πρόσφατες αναφορές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν περιγράψει άλλες επιδημίες της νόσου των λεγεωνάριων που σχετίζονται με κρουαζιέρες και συνδέονται με τα συστήματα ύδρευσης των πλοίων.

Η ηλικία επίσης παίζει ρόλο. Οι κρουαζιέρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους ηλικιωμένους, και πολλοί επιβάτες έχουν χρόνιες παθήσεις που κάνουν τις λοιμώξεις πιο σοβαρές. Μια γαστρεντερική λοίμωξη σε κρουαζιέρα μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ενώ μια αναπνευστική λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία ή νοσηλεία.

Τα κρουαζιερόπλοια διαθέτουν ιατρικές εγκαταστάσεις, αλλά αυτές είναι περιορισμένες σε σύγκριση με τα νοσοκομεία στην ξηρά. Έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν πρώτες βοήθειες, βασική θεραπεία και βραχυπρόθεσμη φροντίδα, όχι για να διαχειριστούν μια ταχέως εξελισσόμενη επιδημία μεγάλης κλίμακας. Γι' αυτό η υγεία στις κρουαζιέρες εξαρτάται τόσο πολύ από την έγκαιρη αναφορά, τον γρήγορο απομόνωση και τις αυστηρές πρακτικές καθαρισμού.

Πώς να περιορίσετε τον κίνδυνο

Ο Vikram Niranjan, ως επιδημιολόγος, έχει δει πολλές συρροές κρουσμάτων σε νοσοκομεία, σχολεία ακόμα και σε πτήσεις.

Με αυτήν την εμπειρία τονίζει ότι για τους ταξιδιώτες, η καλύτερη προστασία ξεκινά πριν την επιβίβαση. "Είναι λογικό να ελέγξετε αν η εταιρεία κρουαζιέρας διαθέτει σαφείς πολιτικές αναφοράς ασθενειών, καθαρισμού και απομόνωσης. Βεβαιωθείτε ότι τα εμβόλιά σας είναι ενημερωμένα. Και για τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες και όσους έχουν προβλήματα υγείας, συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό πριν ταξιδέψετε. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η ταξιδιωτική σας ασφάλιση καλύπτει διακοπές λόγω ασθένειας.", καταλήγει.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/05/2026 - 11:50
  • ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ
  • ΕΠΙΔΗΜΙΑ
  • ΝΟΡΟΙΟΣ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΝΟΣΟΣ ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ
  • ΧΑΝΤΑΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος
Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος 07 Μαϊος 2026
Χανταϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τον εντοπισμό επιβατών του MV Hondius - Αεροσυνοδός της KLM νοσηλεύεται με ύποπτα συμπτώματα 07 Μαϊος 2026
Χανταϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τον εντοπισμό επιβατών του MV Hondius - Αεροσυνοδός της KLM νοσηλεύεται με ύποπτα συμπτώματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έμπολα: Η επιδημία στο Κονγκό μπορεί να είναι η χειρότερη όλων των εποχών
Υγεία
17/06/2026 - 09:00

Έμπολα: Η επιδημία στο Κονγκό μπορεί να είναι η χειρότερη όλων των εποχών

Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό
Υγεία
12/06/2026 - 15:32

Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι
Υγεία
11/06/2026 - 10:00

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι

Παγκόσμιο Κύπελλο εν μέσω Έμπολα και χανταϊού: Στο μικροσκόπιο λύματα και...social media
Υγεία
08/06/2026 - 17:15

Παγκόσμιο Κύπελλο εν μέσω Έμπολα και χανταϊού: Στο μικροσκόπιο λύματα και...social media

ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 13:22

ΕΙΝΑΠ: Να εξαιρεθεί το «Αττικόν» από την εφημερία μετά τη συρροή κρουσμάτων νοροϊού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ντους: Είστε σίγουροι ότι πλένεστε σωστά;
Υγεία
20/06/2026 - 08:04
Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου νέα πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/06/2026 - 07:52
ΙΣΑ: Συνεχίζει τον αγώνα κατά του clawback-Νέα δικάσιμος στο ΣτΕ τον Νοέμβριο 2026
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 19:02
Σαρκοπενία: Η άσκηση με αντιστάσεις είναι το «κλειδί» για δύναμη και ανεξαρτησία
Health Talk
19/06/2026 - 18:00
Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Προειδοποιήσεις για κίνδυνο οπισθοδρόμησης στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
19/06/2026 - 17:00
Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τα μακροχρόνια δεδομένα συνδυαστικής θεραπείας
Pharma News
19/06/2026 - 16:00
Εμμηνόπαυση: Οδηγός "επιβίωσης" το καλοκαίρι
Υγεία
19/06/2026 - 15:00
ΕΕ: Ταχύτερη απόσυρση καλλυντικών με καρκινογόνες και τοξικές ουσίες
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 14:00
Αντιβιοτικά: Το 45% του πληθυσμού λάμβανε τουλάχιστον ένα κουτί το χρόνο το 2024
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 12:49
ΗΠΑ: Εμπορική έρευνα για το γερμανικό σχέδιο μείωσης δαπανών στα φάρμακα
Pharma Policy
19/06/2026 - 12:00
ΣΦΕΕ: Ζητεί από τον Υπουργό Υγείας κοινή συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των επιστροφών
Pharma Policy
19/06/2026 - 11:42
Γιατί ο Λευκός Οίκος και το Air Force One μυρίζουν ξινολάχανο;
Διατροφή
19/06/2026 - 11:00
Το συχνό σκύψιμο στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής
Υγεία
19/06/2026 - 10:00
EFPIA: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για επανεξέταση της Οδηγίας για τα λύματα
Pharma Policy
19/06/2026 - 09:07
Η ανακάλυψη μηχανισμού για πιο ισχυρά οστά γεννά ελπίδες για θεραπεία της οστεοπόρωσης
Υγεία
19/06/2026 - 09:00
Έμπολα: Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί στο Κονγκό
Επικαιρότητα
19/06/2026 - 08:11
Καλοκαίρι: Η εποχή που τιμωρούμαστε για το σώμα που δεν φτιάξαμε
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 18:00
Η καθημερινή έκθεση της εγκύου σε χημικές ουσίες συνδέεται με πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Υγεία
18/06/2026 - 17:00
Πειραματικό εμβόλιο φιλοδοξεί να «αναζωογονήσει» το ανοσοποιητικό θωρακίζοντας έναντι καρκίνου και άνοιας
Υγεία
18/06/2026 - 16:00
Η αντηλιακή προστασία είναι ανάγκη. Καθημερινή!
Υγεία
18/06/2026 - 15:53
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητάει να "παγώσει" η οδηγία για τα αστικά λύματα - Ικανοποίηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 15:31
Η απώλεια της όσφρησης είναι εξίσου σοβαρή με τη νόσο του Πάρκινσον ή το εγκεφαλικό: μελέτη
Υγεία
18/06/2026 - 15:00
Social media και παιδιά: Το παγκόσμιο κύμα απαγορεύσεων εξαπλώνεται - Είναι πραγματικά λύση;
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Νεφρού: Τα καλά νέα στον τομέα των θεραπευτικών επιλογών
Υγεία
18/06/2026 - 13:00
Χάκερς υποστηρίζουν ότι "χτύπησαν" τη Novo Nordisk - Απειλούν με πώληση των δεδομένων που απέκτησαν
Pharma News
18/06/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις 1.131 θέσεις γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 12:01
Τα φάρμακα απώλειας βάρους ίσως μειώνουν συμπεριφορές που συνδέονται με τη βία
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 12:00
Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων για τις γυναίκες που κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης
Fitness
18/06/2026 - 11:00
Oliver Bleck: Απαραίτητες η πολιτική βούληση και οι στρατηγικές επενδύσεις για την ενίσχυση της φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
18/06/2026 - 10:52
To εμβόλιo κατά του HPV σχεδόν μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πριν από τα 30
Υγεία
18/06/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί ο Λευκός Οίκος και το Air Force One μυρίζουν ξινολάχανο;
Διατροφή
19/06/2026 - 11:00
Αντιβιοτικά: Το 45% του πληθυσμού λάμβανε τουλάχιστον ένα κουτί το χρόνο το 2024
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 12:49
ΕΕ: Ταχύτερη απόσυρση καλλυντικών με καρκινογόνες και τοξικές ουσίες
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 14:00
Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τα μακροχρόνια δεδομένα συνδυαστικής θεραπείας
Pharma News
19/06/2026 - 16:00
ΙΣΑ: Συνεχίζει τον αγώνα κατά του clawback-Νέα δικάσιμος στο ΣτΕ τον Νοέμβριο 2026
Πολιτική Υγείας
19/06/2026 - 19:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo