ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικαιροποιημένος οδηγός της ΕΕΛ για τον εμβολιασμό κατά του RSV

Υγεία
EUROKINISSI
Οδηγό με επικαιροποιημένες συστάσεις εμβολιασμού για την πρόληψη σοβαρής λοίμωξης από τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (RSV) έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
Τετάρτη, 10/07/2024 - 17:51
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (respiratory syncytial virus - RSV) είναι ένας RNA ιός που συχνά προκαλεί λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με RSV συνήθως παρουσιάζουν αρχικά συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό για αρκετές ημέρες (ρινική συμφόρηση, ρινόρροια) και ακολουθούν τα συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό μετά από αρκετές ημέρες (παραγωγικός βήχας, συριγμός, αναπνευστική δυσχέρεια).

Ο RSV είναι σχετικά συχνό αίτιο πνευμονίας στους ενήλικες, καθώς ανιχνεύεται στο 3% των ασθενών με πνευμονία της κοινότητας (5ος κατά σειρά αιτιολογικός παράγων), ενώ παράλληλα αποτελεί την 1η αιτία ιογενούς λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού σε παιδιά <5 ετών. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με RSV είναι μεταδοτικά για 3 έως 8 ημέρες, ενώ ορισμένα άτομα μπορεί να μεταδίδουν τον ιό για έως και 4 εβδομάδες. Ο RSV επιβιώνει σε επιφάνειες, όπως έπιπλα, δέρμα, υφάσματα και γάντια για μεγάλα διαστήματα. Η επαφή με ένα μολυσμένο άτομο ή η επαφή με μια μολυσμένη επιφάνεια, καθώς και ο αυτo-ενοφθαλμισμός, είναι απαραίτητα για τη μετάδοση του RSV.

Την επιμέλεια του οδηγού έκανε ο Στυλιανός Φ. Ασημακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Υπεύθυνος Μονάδος Ειδικών Λοιμώξεων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Το φορτίο των λοιμώξεων από RSV στην Δημόσια Υγεία

Στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου οι επιδημίες από RSV εμφανίζονται συνήθως από Σεπτέμβριο έως Απρίλιο με κορύφωση τους μήνες Δεκέμβριο-Ιανουάριο. Μια συντηρητική εκτίμηση της επίπτωσης της συμπτωματικής RSV λοίμωξης είναι 3-8% το χρόνο, ενώ η επίπτωση των νοσηλειών είναι ιδιαιτέρως αυξημένη σε άτομα άνω των 65 ετών (136-255 νοσηλείες ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο) και σε βρέφη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών (κατά μέσο όρο στην Ευρώπη 38.9 νοσηλείες / 1000 παιδιά το χρόνο). O ιός RSV προκαλεί 336,000 νοσηλείες και 14,000 θανάτους παγκοσμίως σε ενήλικες 65 ετών και άνω. Στην Ευρώπη, για την περίοδο 2006-2017, ο εκτιμώμενος μέσος όρος RSV-σχετιζόμενων νοσηλειών ετησίως ήταν 158.229, και αφορούσε κυρίως άτομα >65 ετών. Η ύπαρξη συννοσηροτήτων όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), άσθμα, στεφανιαία νόσος, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, αιματολογικές κακοήθειες, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ), χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια ηπατοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης και ανοσοκαταστολή αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας, επιπλοκών (παρόξυνση ΧΑΠ, καρδιαγγειακά συμβάματα) και θνητότητας. Η θνητότητα από RSV σε νοσηλευόμενους ασθενείς άνω των 60 ετών ή με συννοσηρότητες κυμαίνεται στις περισσότερες μελέτες από 5% ως 10%, ενώ η επίπτωση δυσμενούς έκβασης (διασωλήνωση ή θάνατος) στους νοσηλευόμενους ασθενείς άνω των 60 ετών είναι διπλάσια συγκριτικά με τη γρίπη.

Τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι του RSV

Υπάρχουν διαθέσιμα 2 εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) το 2023 για την προστασία από τον RSV:

  • To εμβόλιο RSVpreF (Abrysvo®, Pfizer) είναι ένα διδύναμο εμβόλιο υπομονάδας (πρωτεϊνικό) που περιέχει το σταθεροποιημένο προ της σύντηξης αντιγόνο F του RSV των υποομάδων Α και Β. Η εγκριτική μελέτη έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα μίας δόσης του Abrysvo στην πρόληψη επιβεβαιωμένης λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού από τον ιό RSV, σε 18.488 ενήλικες ≥60 ετών ήταν 88.9% την πρώτη ετήσια περίοδο αναπνευστικών λοιμώξεων και 77,8% για την επόμενη περίοδο αναπνευστικών λοιμώξεων (συνολική αποτελεσματικότητα για 2 έτη 81.5%). Επιπλέον, η χορήγηση του εμβολίου σε εγκύους ηλικίας 18-49 ετών, στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της κύησης, οδήγησε σε μείωση κατά 81,8% των σοβαρών RSV λοιμώξεων στα νεογνά στους πρώτους τρεις μήνες ζωής και κατά 69,4% στο πρώτο εξάμηνο.
  • Το ανοσοενισχυμένο εμβόλιο RSVPreF3 (Arexvy®, GSK) περιέχει την ανασυνδυασμένη γλυκοπρωτεΐνη F του RSV σταθεροποιημένη στη μορφή προ της σύντηξης, συνδυασμένη με το ανοσοενισχυτικό AS01Ε. Η εγκριτική μελέτη έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα μίας δόσης του Arexvy στην πρόληψη επιβεβαιωμένης λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού από τον ιό RSV, σε 12.466 ενήλικες ≥60 ετών ήταν 82,6% την πρώτη ετήσια περίοδο αναπνευστικών λοιμώξεων και 56,1% για την επόμενη περίοδο αναπνευστικών λοιμώξεων (συνολική αποτελεσματικότητα για 2 έτη 74,5%). Όσον αφορά την πρόληψη επιβεβαιωμένης σοβαρής λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού από τον ιό RSV, σε ενήλικες ≥60 ετών, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 94,1% την πρώτη ετήσια περίοδο αναπνευστικών λοιμώξεων και 64,2% για την επόμενη περίοδο αναπνευστικών λοιμώξεων (συνολική αποτελεσματικότητα για 2 έτη 82,7%). Τα πρώτα δεδομένα σε πραγματικές συνθήκες από τη χρήση των δύο εμβολίων έναντι του RSV στις ΗΠΑ την περίοδο 2023-2024 επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, αφού αναφέρεται σημαντική προστασία έναντι της σοβαρής νόσου από RSV (αποτελεσματικότητα έναντι της σχετιζόμενης με RSV νοσηλείας 73-82%, ανάλογα με τον εξεταζόμενο πληθυσμό και το δίκτυο επιτήρησης).
    Οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες των δύο εμβολίων είναι τοπικές αντιδράσεις με άλγος στο σημείο της ένεσης. Οι συχνότερα αναφερόμενες συστηματικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό είναι κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγίες ή αρθραλγίες. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ και τα δύο εμβόλια έχουν ένδειξη την ενεργό ανοσοποίηση για την αποτροπή των σχετιζόμενων με RSV λοιμώξεων κατώτερου αναπνευστικού σε ενήλικες ≥60 χρόνων. Το εμβόλιο της Pfizer (Abrysvo®) έχει επιπλέον ένδειξη την ανοσοποίηση εγκύων (την 24η-36η εβδομάδα κύησης) για την αποτροπή των σχετιζόμενων με RSV λοιμώξεων κατώτερου αναπνευστικού στα νεογνά από την γέννηση μέχρι τους 6 μήνες ζωής.

Συστάσεις εμβολιασμού

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, τις εγκριτικές μελέτες των δύο διαθέσιμων εμβολίων, τις ενδείξεις για τη χορήγηση τους όπως αυτές εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο φύλο οδηγιών (SPC) των εμβολίων, αλλά και τις διεθνείς συστάσεις για τον εμβολιασμό έναντι του RSV, η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του RSV στις ακόλουθες ομάδες του πληθυσμού:

Α. Εποχιακός εμβολιασμός τον Οκτώβριο με μια δόση Abrysvo ή Arexvy σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, με προτεραιότητα όσους έχουν τουλάχιστον μία εκ των κατωτέρω συννοσηροτήτων ή καταστάσεων, που προδιαθέτουν σε σοβαρή νόσο από τον ιό RSV:

  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • άσθμα
  • καρδιακή ανεπάρκεια
  • στεφανιαία νόσο
  • αγγειακή νόσο του εγκεφάλου
  • σακχαρώδη διαβήτη
  • χρόνια νεφρική νόσο
  • χρόνια ηπατοπάθεια
  • ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη)
  • διαβίωση σε ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας

Β. Εμβολιασμός εγκύων: Με βάση τα Ελληνικά επιδημιολογικά δεδομένα προτείνεται ο εμβολιασμός των εγκύων, με μια δόση Abrysvo®, να διενεργείται μεταξύ 32ης και 36ης εβδομάδας κύησης κατά τους μήνες εποχιακής έξαρσης του RSV (Σεπτέμβριο - Μάρτιο). Εντούτοις, ενθαρρύνεται ο εμβολιασμός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο την αύξηση της συμμόρφωσης των γυναικών και την κατά το δυνατόν πληρέστερη προστασία των βρεφών.

Συγχορήγηση

Το Arexvy® μπορεί να χορηγηθεί συγχρόνως με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης (τετραδύναμο, τυπική δόση, μη ανοσοενισχυμένο, αδρανοποιημένο) σε άλλο σημείο. Το Abrysvo® μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης (QIV, επιφανειακό αντιγόνο, αδρανοποιημένο, ανοσοενισχυμένο), ενώ συνιστάται να μεσολαβεί ένα ελάχιστο διάστημα δύο εβδομάδων μεταξύ της χορήγησης του Abrysvo και της χορήγησης του εμβολίου τετάνου/διφθερίτιδας/ακυτταρικό κοκκύτη (Tdap).

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΣ ΣΥΓΚΥΤΙΑΚΟΣ ΙΟΣ
  • RSV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο «κόκκινο» 13 περιφέρειες με υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας
Στο «κόκκινο» 13 περιφέρειες με υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας 10 Ιουλίου 2024
Προσοχή στην αφυδάτωση στις ημέρες της ζέστης - Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε 10 Ιουλίου 2024
Προσοχή στην αφυδάτωση στις ημέρες της ζέστης - Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΕΛ: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την απόσυρση γνωστού νοσοκομειακού αντιβιοτικού
Pharma Policy
19/01/2026 - 16:36

ΕΕΛ: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την απόσυρση γνωστού νοσοκομειακού αντιβιοτικού

Μέχρι τέλη Μάρτη θα μάς απασχολεί η γρίπη – Τι λέει η Ματίνα Παγώνη για εμβολιασμό και ομάδες κινδύνου
Επικαιρότητα
16/01/2026 - 15:00

Μέχρι τέλη Μάρτη θα μάς απασχολεί η γρίπη – Τι λέει η Ματίνα Παγώνη για εμβολιασμό και ομάδες κινδύνου

RSV: Ο «αθόρυβος» ιός που απειλεί τους ηλικιωμένους - Νέο εμβόλιο μειώνει τις νοσηλείες
Υγεία
14/01/2026 - 23:44

RSV: Ο «αθόρυβος» ιός που απειλεί τους ηλικιωμένους - Νέο εμβόλιο μειώνει τις νοσηλείες

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τα κρούσματα γρίπης είναι σε υψηλά τριετίας
Υγεία
13/01/2026 - 10:00

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τα κρούσματα γρίπης είναι σε υψηλά τριετίας

Γεωργιάδης για γρίπη: Τεράστια πίεση στα νοσοκομεία από τους ανεμβολίαστους
Πολιτική Υγείας
12/01/2026 - 10:30

Γεωργιάδης για γρίπη: Τεράστια πίεση στα νοσοκομεία από τους ανεμβολίαστους

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00

Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πράσινο φως από τον FDA στο πρώτο φάρμακο για την καθυστέρηση της καρδιακής ανεπάρκειας σε σκύλους
Pharma News
20/01/2026 - 11:00
Πώς η σωματική δραστηριότητα των νεαρών κοριτσιών καθορίζει την υγεία του μαστού τους
Υγεία
20/01/2026 - 10:00
Τελικά η θετική σκέψη είναι φάρμακο! Έρευνα έδειξε ότι τονώνει το ανοσοποιητικό
Υγεία
20/01/2026 - 09:00
Σκηνικό κατάρρευσης στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 07:26
ΠΣΦ: Άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και των φυσικοθεραπευτών των δημοσίων νοσοκομείων
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 03:34
ΟΗΕ: Οι περικοπές στη χρηματοδότηση θα επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη το 2026
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 00:06
Περίπου 2.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν με το δωρεάν Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων
Πολιτική Υγείας
19/01/2026 - 20:38
Το πείραμα της Βαλτιμόρης: Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τη μετάδοση της γρίπης
Υγεία
19/01/2026 - 20:08
Στη δημοσιότητα νέα λίστα του ΕΟΦ με περισσότερα από 200 φάρμακα σε περιορισμένη διαθεσιμότητα
Pharma Policy
19/01/2026 - 19:22
Πρόληψη και παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους
Επικαιρότητα
19/01/2026 - 18:44
Χατζηθεοδοσίου: Να ισχύσουν και στις ασφαλιστικές εταιρείες οι αμοιβές του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία
Επικαιρότητα
19/01/2026 - 18:07
Μετά τις υπερβολές των εορτών το πάρτυ των ορμονών συνεχίζεται
Health Talk
19/01/2026 - 17:42
Καρκίνος πνεύμονα: Σταθεροποιήθηκαν τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών στην Ευρώπη
Υγεία
19/01/2026 - 17:24
Τι είναι το φαινόμενο «nocebo» και πως επηρεάζει τον περίγυρό μας ακόμα και στα social media
Ψυχική Υγεία
19/01/2026 - 17:03
ΕΕΛ: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την απόσυρση γνωστού νοσοκομειακού αντιβιοτικού
Pharma Policy
19/01/2026 - 16:36
ECDC: Φειδώ στη χρήση αντιβιοτικού για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - Οι νέες οδηγίες
Pharma Policy
19/01/2026 - 16:13
Αffidea: Νέα εποχή στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση με το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
19/01/2026 - 15:51
Ποιο είδος λίπους ανεβάζει την πίεση
Υγεία
19/01/2026 - 15:00
Πώς οι επιστήμονες μετατρέπουν το θυμάρι σε φάρμακο ακριβείας
Υγεία
19/01/2026 - 14:00
Αλτσχάιμερ: Νέα απλή εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει τη νόσο πριν εμφανιστούν συμπτώματα
Υγεία
19/01/2026 - 13:00
«Ημέρα των Αποτυχημένων»: Γιατί η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα θέλησης
Pharma News
19/01/2026 - 12:44
Blue Monday: Οδηγός εργασιακής διαχείρισης
Ψυχική Υγεία
19/01/2026 - 12:00
Παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη: Μελέτη απορρίπτει σύνδεση με αυτισμό και ΔΕΠΥ
Υγεία
19/01/2026 - 11:00
Πώς να προστατέψετε το μεταβολισμό σας
Υγεία
19/01/2026 - 10:00
Καρκίνος του μαστού: Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να υποδείξει την καλύτερη θεραπεία
Υγεία
19/01/2026 - 09:00
Ερυθριτόλη: Σχεδόν μηδενικές θερμίδες αλλά και άγνωστοι κίνδυνοι από τη χρήση της
Διατροφή
18/01/2026 - 14:36
Μακροχρόνια σουηδική μελέτη εντόπισε το ξεκίνημα της σωματικής γήρανσης μετά τα 35
Υγεία
18/01/2026 - 14:16
HoLEP - MoLEP: Που γίνεται το πρωτοποριακό χειρουργείο για τον προστάτη
Health Talk
18/01/2026 - 14:01
Γεωργιάδης: «Εμβολιαστείτε να προλάβετε το δεύτερο κύμα γρίπης τον Φεβρουάριο»
Πολιτική Υγείας
18/01/2026 - 13:45
Ο ΕΕΣ συγκέντρωσε 16.070 μονάδες αίματος και 5.536 δείγματα μυελού των οστών το 2025
Επικαιρότητα
18/01/2026 - 13:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Εμβολιαστείτε να προλάβετε το δεύτερο κύμα γρίπης τον Φεβρουάριο»
Πολιτική Υγείας
18/01/2026 - 13:45
Ερυθριτόλη: Σχεδόν μηδενικές θερμίδες αλλά και άγνωστοι κίνδυνοι από τη χρήση της
Διατροφή
18/01/2026 - 14:36
«Ημέρα των Αποτυχημένων»: Γιατί η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα θέλησης
Pharma News
19/01/2026 - 12:44
Αffidea: Νέα εποχή στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση με το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
19/01/2026 - 15:51
Περίπου 2.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν με το δωρεάν Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων
Πολιτική Υγείας
19/01/2026 - 20:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo