ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες θα ήθελαν να κάνουν πιο ελκυστικό το σώμα τους

Ψυχική Υγεία
PEXELS
Νέα έρευνα αποκάλυψε γενικευμένο ενθουσιασμό για τη βελτίωση του ανθρώπινου σώματος με τη βοήθεια της τεχνολογίας (human augmentation).
Πέμπτη, 17/09/2020 - 15:45
— Photo: PEXELS
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Η έρευνα - που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Kaspersky – βρήκε ότι το 95% των Ελλήνων θα άλλαζε μια φυσική πτυχή του εαυτού του αν μπορούσε, ενώ σχεδόν δύο στους τρεις (67%) θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν το σώμα τους με τεχνολογία για να το βελτιώσουν - είτε μόνιμα είτε προσωρινά.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 14.500 ενήλικες από σε 16 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, διαπίστωσε ότι οι Ιταλοί είναι πιο πιθανό να εξετάσουν την ενίσχυση του σώματός τους (81%) και οι Βρετανοί το λιγότερο (33%). Ορισμένοι ερωτηθέντες εξέφρασαν ακόμη και την επιθυμία να συνδέσουν smartphone με το σώμα τους.

Τα χαρακτηριστικά που οι Έλληνες είναι πιο πιθανό να θέλουν να βελτιώσουν περιλαμβάνουν τη συνολική σωματική τους υγεία (46%), την απόκτηση ενός πιο ελκυστικού σώματος (41%) και τη βελτίωση της όρασής τους (29%). Ένας στους πέντε (20%) θα επέλεγε επίσης μεγαλύτερη δύναμη. Μεταξύ εκείνων που δεν θα σκέφτονταν να προβούν σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, περισσότεροι από τους μισούς (56%) θα ήταν πιο πιθανό να το εξέταζαν εάν ήξεραν ότι ήταν ασφαλές και το 15% θα το έκανε αν η διαδικασία ήταν αναστρέψιμη.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες των Ελλήνων περιλαμβάνουν ανησυχίες για τεχνικά προβλήματα και δυσλειτουργίες (40%), το κόστος (36%), καθώς και ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια (24%). Πάνω από ένας στους τρεις (35%) Έλληνες αναφέρουν ότι είναι περισσότερο ανήσυχοι παρά ενθουσιασμένοι για την ιδέα της ενίσχυσης/βελτίωσης των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Πάνω από τους μισούς (52%) πιστεύουν ότι η ενίσχυση του ανθρώπου είναι πλήρως ή ως επί το πλείστον αποδεκτή, ενώ το 15% πιστεύει ότι είναι απαράδεκτη. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους πιστεύουν ότι είναι αποδεκτή είναι επειδή θεωρούν ότι θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής (67%) των ανθρώπων, επειδή οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν την επιλογή να βελτιώσουν το σώμα τους αν το επιθυμούν (49%) και επειδή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ταλαιπωρίας/χρόνιων πόνων (41%).

Αναφορικά με τους τύπους ενίσχυσης/βελτίωσης που χρησιμοποιούνται ήδη, εννέα στους δέκα (90%) πιστεύουν ότι η χρήση βηματοδότη για τη διατήρηση ενός κανονικού καρδιακού ρυθμού είναι αποδεκτή, το ίδιο ποσοστό με εκείνους που πιστεύουν ότι η χρήση αναπηρικού αμαξίδιου ή υποβοήθησης περπατήματος για τη βελτίωση της κινητικότητας είναι αποδεκτή.

Οι υπάρχουσες ενισχύσεις/βελτιώσεις πιθανότατα θεωρούνται αποδεκτές επειδή είναι σημαντικές για τη διατήρηση μιας υγειούς ζωής. Για παράδειγμα, το 69% εκείνων που θεωρούν ότι η ανθρώπινη βελτίωση/ενίσχυση είναι απαράδεκτη, δηλώνει ότι οι βηματοδότες είναι αποδεκτοί και απαραίτητοι. Όσοι πιστεύουν ότι η χρήση ψηφιακών βοηθών για την εύρεση πληροφοριών είναι αποδεκτή, παρά το γεγονός ότι η ανθρώπινη ενίσχυση/βελτίωση είναι απαράδεκτη, είναι πολύ πιθανό να πουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν αλληλεπιδρούν άμεσα με το ανθρώπινο σώμα (33%)

Οι φόβοι για την πρόσβαση χάκερ στις συσκευές βελτίωσης ανθρώπινων δυνατοτήτων

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (77%) Έλληνες πιστεύουν ότι είναι πιθανό οι εγκληματίες ή οι χάκερ να έχουν πρόσβαση σε συσκευές ενίσχυσης/βελτίωσης ανθρώπινων δυνατοτήτων και αυτό αντικατοπτρίζεται στις μεγαλύτερες ανησυχίες των Ελλήνων για όταν οι τεχνολογίες ανθρώπινης ενίσχυσης/βελτίωσης καταστούν ευρέως διαθέσιμες:

  • Εγκληματίες ή χάκερ που θα έχουν πρόσβαση στη συσκευή - 96%
  • Εγκληματίες ή χάκερ που θα μπορούν να ελέγχουν τη συσκευή - 94%
  • Συσκευές που θα προκαλούν μόνιμη βλάβη στο σώμα - 94%
  • Συσκευές που θα δυσλειτουργούν συχνά - 94%

Σκεπτόμενοι γενικά την ανθρώπινη ενίσχυση/βελτίωση, πάνω από τέσσερις στους πέντε (82%) Έλληνες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσουν μόνοι τους εάν θέλουν να ενισχύσουν/βελτιώσουν το σώμα τους. Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς (53%) πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ενίσχυση/βελτίωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς. Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) πιστεύει ότι η ανθρώπινη ενίσχυση/βελτίωση θα είναι επικίνδυνη για την κοινωνία, ωστόσο πάνω από το ένα τρίτο (33%) πιστεύει ότι θα διευκολύνει τους ανθρώπους να εκφραστούν δημιουργικά.

Ο Marco Preuss, Διευθυντής της Παγκόσμιας Ομάδας Έρευνας & Ανάλυσης για την Kaspersky, Ευρώπη, σχολίασε: «Η ανθρώπινη ενίσχυση/βελτίωση είναι μια από τις σημαντικότερες τεχνολογικές τάσεις σήμερα. Βλέπουμε ήδη ένα ευρύ φάσμα πρακτικών εφαρμογών να αναπτύσσονται σε καθημερινές πτυχές της ζωής μας, όπως η υγεία και η κοινωνική περίθαλψη, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση και οι μεταφορές. Οι εξωσκελετοί για πυρόσβεση και διάσωση ή η βιo-εκτύπωση οργάνων είναι μερικά παραδείγματα. Αλλά οι άνθρωποι έχουν δίκιο να είναι προσεκτικοί. Οι λάτρεις της επαύξησης ήδη δοκιμάζουν τα όρια του δυνατού, αλλά χρειαζόμαστε κοινά συμφωνημένα πρότυπα για να διασφαλίσουμε ότι η ενίσχυση/βελτίωση φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους».

Ο David Jacoby, ανώτερος ερευνητής ασφαλείας στην Kaspersky κατέληξε στο συμπέρασμα: «Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας, κακόβουλοι φορείς ανέκαθεν εκμεταλλεύονταν νέες τεχνολογίες - αλλά σε γενικές γραμμές αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις ήταν θετικές για την ανθρωπότητα - και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και με την ανθρώπινη ενίσχυση/βελτίωση. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση σχετικά με την απειλή κατάχρησης ή επίθεσης, έτσι ώστε όταν αυτή τεχνολογία γίνει καθημερινή πραγματικότητα, η ασφάλεια να μην έρθει εκ των υστέρων».

Τελευταία τροποποίηση στις 17/09/2020 - 17:48
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΕΛΛΗΝΕΣ
  • ΣΩΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 μύθοι για εκείνους που γερνάνε
5 μύθοι για εκείνους που γερνάνε 17 Σεπτεμβρίου 2020
Πριν το σεξ πρέπει να αποφύγεις αυτά τα 5 πράγματα 22 Σεπτεμβρίου 2020
Πριν το σεξ πρέπει να αποφύγεις αυτά τα 5 πράγματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nέα έρευνα συνδέει τη λήψη φαρμάκων GLP-1 με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Υγεία
03/06/2026 - 09:33

Nέα έρευνα συνδέει τη λήψη φαρμάκων GLP-1 με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής παγκόσμιας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία
Υγεία
02/06/2026 - 09:43

Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής παγκόσμιας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία

Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
29/05/2026 - 09:00

Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος μπορεί να "ξεσκεπάσει" τη νόσο πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Συγκίνηση και προσφορά στο πρώτο επίσημο φιλανθρωπικό Gala του «Ιπποκράτειου Ίδρυματος Έρευνας για τον Καρκίνο»
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 19:27

Συγκίνηση και προσφορά στο πρώτο επίσημο φιλανθρωπικό Gala του «Ιπποκράτειου Ίδρυματος Έρευνας για τον Καρκίνο»

Ο πραγματικός αριθμός ασθενών με μακροχρόνιο Covid ενδέχεται να είναι διπλάσιος από τις εκτιμήσεις
Υγεία
28/05/2026 - 10:00

Ο πραγματικός αριθμός ασθενών με μακροχρόνιο Covid ενδέχεται να είναι διπλάσιος από τις εκτιμήσεις

Πειραματικό εμβόλιο mRNA εμφανίζεται πολλά υποσχόμενο κατά πολλών στελεχών του ιού Έμπολα
Υγεία
26/05/2026 - 12:00

Πειραματικό εμβόλιο mRNA εμφανίζεται πολλά υποσχόμενο κατά πολλών στελεχών του ιού Έμπολα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12
ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση
Υγεία
04/06/2026 - 11:47
Αναπνευστικές διαταραχές: Η «σιωπηλή επιδημία» που επηρεάζει εκατομμύρια Έλληνες
Υγεία
04/06/2026 - 11:28
Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα
Υγεία
04/06/2026 - 11:11
Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28
ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo