ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρηματοδότηση σε Έλληνα ερευνητή για την πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση από το ERC

Πολιτική Υγείας
PIXABAY
Ο ερευνητής Γιώργος Σκρέτας, επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «ResQ Biotech», είναι ο μόνος επιστήμονας από ελληνικό ερευνητικό φορέα που λαμβάνει χρηματοδότηση «Proof of Concept» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για το 2023.
Σάββατο, 20/01/2024 - 11:57
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Πρόκειται για μια σημαντική χρηματοδότηση που στόχο έχει να βοηθήσει καινοτόμες έρευνες, όπως της «ResQ Biotech» για την πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση (ALS) γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα, να φτάσουν γρηγορότερα στην κοινωνία.

Το ERC ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση 102 ερευνητών στον τρίτο γύρο επιχορηγήσεων «Proof of Concept» για το 2023, ανάμεσα στους οποίους και ο Γιώργος Σκρέτας. Ο συνολικός αριθμός ερευνητών που λαμβάνουν επιχορήγηση για το 2023 και στους τρεις γύρους χρηματοδοτήσεων που διεξήχθησαν ανέρχεται σε 240.

Η επιχορήγηση «Proof of Concept» («Απόδειξης της ιδέας») υποστηρίζει πρωτοποριακές ιδέες που έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε πραγματική καινοτομία και οι οποίες έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από το ERC μέσω άλλων επιχορηγήσεων εκκίνησης, εδραίωσης, προηγμένης έρευνας ή συνέργειας. Ο στόχος είναι μέσω της επιπλέον επιχορήγησης να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αποτελεσμάτων της πρωτοποριακής έρευνας και των πρώτων σταδίων της εμπορικής αξιοποίησής τους.

«Επιστημονική έρευνα και καινοτομία»

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Σκρέτας, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοκαινοτομίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο έχει δύο στοιχεία πολύ σημαντικά για μένα. Πρώτον, ότι για να είναι κάποιος επιλέξιμος θα πρέπει προηγουμένως να έχει αξιολογηθεί θετικά σε κάποιο άλλο πρότζεκτ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και αυτό είναι ένας δείκτης επιστημονικής και ερευνητικής αριστείας. Δεύτερον, η χρηματοδότηση σού επιτρέπει να διερευνήσεις περαιτέρω τις δυνατότητες της έρευνάς σου να ακολουθήσει τα μονοπάτια της επιχειρηματικότητας και να μπει στην αγορά. Οπότε, η χρηματοδότηση προωθεί τη μετατροπή της έρευνας σε καινοτομία, άρα περισσότερες τέτοιες χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της άριστης επιστημονικής έρευνας μπορούν να μετατραπούν και σε καινοτομία».

Η «ResQ Biotech» είναι μια εταιρεία- τεχνοβλαστός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που ιδρύθηκε το 2019 στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, με επικεφαλής τον κ. Σκρέτα. Η εταιρεία εφαρμόζει καινοτόμες βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις για την ανακάλυψη και την προκλινική ανάπτυξη φαρμάκων κατά ασθενειών που προκαλούνται από την προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών. Πρόκειται για ασθένειες που μέχρι σήμερα δεν θεραπεύονται, όπως το Αλτσχάιμερ, η πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση (ALS), η κυστική ίνωση και η συστημική αμυλοείδωση.

Τεχνολογικές πλατφόρμες

Περιγράφοντας την απόφασή του να ασχοληθεί με τον τομέα αυτό, ο κ. Σκρέτας εξηγεί ότι «οι ασθένειες αυτές αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα σήμερα. Υπάρχουν πάρα πολλές ασθένειες, και διαφορετικές μεταξύ τους, που σχετίζονται με την προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών, από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ και το ALS, ασθένειες μεταβολικές, όπως ο διαβήτης τύπου 2, μέχρι και ασθένειες των οφθαλμών, όπως ο καταρράκτης. Με εντυπωσίασε ότι παθολογικά διαφορετικές ασθένειες σχετίζονται με ένα κοινό μοριακό φαινόμενο και σκέφτηκα ότι η μηχανιστική ενοποίηση των ασθενειών αυτών είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να φτιάξουμε τεχνολογικές πλατφόρμες, όπου θα μπορούμε με μια παρόμοια προσέγγιση να "χτυπάμε" ασθένειες φαινομενικά πολύ διαφορετικές».

SKRETAS

Η τεχνολογία και τα πρώτα μόρια-δυνητικά φάρμακα που αναπτύσσει η «ResQ Biotech», βασίζονται σε τροποποιημένα βακτήρια που λειτουργούν ως μια αυτόνομη και υψηλής απόδοσης πλατφόρμα ανακάλυψης ενώσεων-«οδηγών» με εν δυνάμει θεραπευτικές ιδιότητες κατά των ασθενειών προβληματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών. Η χρηματοδότηση από το ERC θα υποστηρίξει την προσπάθεια της «ResQ Biotech» να μελετήσει και να αποτιμήσει τα μόρια που έχει ανακαλύψει και τα οποία αναπτύσσει ως δυνητικά φάρμακα για την πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση σε ζωικά μοντέλα που προσομοιάζουν στην ανθρώπινη ασθένεια. Ο στόχος είναι να επιλεγούν τα πλέον αποτελεσματικά μόρια για περαιτέρω ανάπτυξη που θα οδηγήσουν στο προσεχές μέλλον σε κλινικές μελέτες και χορήγηση σε πειραματικό στάδιο σε ασθενείς.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Η επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας δεν είναι η πρώτη επιτυχία για τη «ResQ Biotech». Το 2020, το επιστημονικό περιοδικό «Nature» την επέλεξε ανάμεσα στις πιο συναρπαστικές εταιρείες-τεχνοβλαστούς από όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο του διαγωνισμού καινοτομίας «The Spinoff Prize 2020». Επιπλέον, ήταν η νικήτρια στους διαγωνισμούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας «MIT Enterprise Forum Greece 2020» και «MIT Global startup Workshop 2023».

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2023, ήρθε να προστεθεί η ανακοίνωση της επένδυσης στην εταιρεία του γνωστού επενδυτή και συνιδρυτή των Google Maps, Λαρς Ράσμουσεν. «Είναι μια πολύ σημαντική επένδυση για εμάς», τονίζει ο κ. Σκρέτας, «γιατί μας δίνει μία σημαντική "ένεση" ρευστότητας για να συνεχίσουμε τη διαδικασία της προκλινικής ανάπτυξης, αλλά και γιατί ο Λαρς είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα της καινοτομίας παγκοσμίως. Αυτό μάς βοηθάει σε πολλά επίπεδα, γιατί αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμάς, μας δίνει πολύ χρήσιμες συμβουλές και μας βοηθάει στην οικοδόμηση του διεθνούς brand της εταιρείας».

Και στους τρεις γύρους για την επιχορήγηση «Proof of Concept» για το 2023 αξιολογήθηκαν 564 προτάσεις και επιλέχθηκαν τελικά 240 έργα. Οι ερευνητές που επιχορηγούνται εργάζονται σε 20 διαφορετικές χώρες σε όλη την Ευρώπη. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιχορηγήσεων εντοπίζεται στη Γερμανία (40), και ακολουθούν η Ισπανία (30), το Ηνωμένο Βασίλειο (26), η Ιταλία (25) και η Γαλλία (22).

Στον τρίτο κύκλο επιχορηγήσεων «Proof of Concept» για το 2023 συγκαταλέγονται και οι Έλληνες ερευνητές σε φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών: Κωνσταντίνος Δημητριάδης από το Ινστιτούτο «Max Planck Society» για το έργο «inhibiTOR», και Δημήτρης Παυλόπουλος από το Πανεπιστήμιο VU στο Άμστερνταμ για το έργο «COMBINE».

Στους δύο προηγούμενους κύκλους «Proof of Concept» που ανακοινώθηκαν για το 2023 περιλαμβάνονται και οι: Ιωάννης Παπακωνσταντίνου από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου για το έργο «CoolGlass», Δημήτριος Ζευγώλης από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου για το έργο «DECIPHER», και Μάριος Κοτσώνης από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft για το έργο «DELAH».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ
  • ERC
  • ΠΛΑΓΙΑ ΜΥΟΤΡΟΦΙΚΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
  • ALS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βαρτζόπουλος: «Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής»
Βαρτζόπουλος: «Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής» 19 Ιανουαρίου 2024
Θεμιστοκλέους: «Σύντομα οι πρωτοβουλίες μας για τις ελλείψεις σε παθολόγους και αναισθησιολόγους στη Θεσσαλονίκη» 21 Ιανουαρίου 2024
Θεμιστοκλέους: «Σύντομα οι πρωτοβουλίες μας για τις ελλείψεις σε παθολόγους και αναισθησιολόγους στη Θεσσαλονίκη»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ALS: Αμερικανός με ελληνικές ρίζες θα κάνει prone paddleboard για 7 μέρες στα ελληνικά νησιά
Patient Talk
07/09/2026 - 17:00

ALS: Αμερικανός με ελληνικές ρίζες θα κάνει prone paddleboard για 7 μέρες στα ελληνικά νησιά

ALS: Η νόσος που αλλάζει μια ζωή, αλλά όχι την αξία της
Pharma News
22/06/2026 - 07:04

ALS: Η νόσος που αλλάζει μια ζωή, αλλά όχι την αξία της

Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS
Patient Talk
24/03/2026 - 19:52

Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS

MDA Ελλάς: Υβριδική ημερίδα για την Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση και την ποιότητα ζωής των ασθενών
Patient Talk
17/03/2026 - 15:48

MDA Ελλάς: Υβριδική ημερίδα για την Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση και την ποιότητα ζωής των ασθενών

Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου
Υγεία
27/02/2026 - 13:30

Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου

Έφυγε σε ηλικία 53 ετών εξαιτίας αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης ο “McSteamy” του Grey's Anatomy
Επικαιρότητα
20/02/2026 - 08:22

Έφυγε σε ηλικία 53 ετών εξαιτίας αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης ο “McSteamy” του Grey's Anatomy

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στη σχολική τσάντα και τον πόνο στην πλάτη των παιδιών
Health Talk
01/10/2026 - 17:19
Αναστάτωση στο Νοσοκομείο Χανίων μετά τη δήλωση πρόθεσης παραίτησης 50 γιατρών
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 16:46
Το «ρολόι της ομιλίας» μπορεί να αποκαλύψει τη βιολογική και γνωστική υγεία μας
Υγεία
01/10/2026 - 15:53
Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινάει εμβολιασμός κατά γρίπης και Covid 19
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 15:27
Ανθρώπινη αλυσίδα ζωής για την εθελοντική αιμοδοσία από 1.500 μαθητές στο κέντρο της Κέρκυρας
Υγεία
01/10/2026 - 15:06
Οι εργαζόμενοι στο «Βενιζέλειο» ζητούν απαντήσεις για την ασφάλεια των υποδομών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 14:38
Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 13:53
Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ
Patient Talk
01/10/2026 - 13:06
Θάνατος Μαζωνάκη: «Κανένας από τους δύο γιατρούς δεν ζήτησε να τον συνοδεύσει στο νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 12:29
Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12
Social media και έφηβοι: Στο μικροσκόπιο η επιβολή ηλικιακών ορίων και η διαχείριση των κινδύνων
Ψυχική Υγεία
01/10/2026 - 11:47
ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19
Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Προκλήσεις η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα
Υγεία
01/10/2026 - 10:53
Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Καρμανδάνειο της Πάτρας από την «Ανοιχτή Αγκαλιά»
Patient Talk
01/10/2026 - 10:31
Περισσότερα από 16.500 τα οφειλόμενα ρεπό σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 10:16
Και πέμπτος θάνατος που συνδέεται με το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 09:58
ΑΜΚΕ «Καρκινάκι»: Με κενά η επιστροφή στο σχολείο για το 31,2% των παιδιών που νόσησαν με καρκίνο
Patient Talk
01/10/2026 - 09:34
Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για την πρόληψη ασθενειών και διαταραχών που προκύπτουν από τη ζέστη σε συνωστισμούς
Υγεία
01/10/2026 - 09:11
ABBVIE: Θετικά αποτελέσματα από μελέτη φάσης 3 για φάρμακο που αφορά το πολλαπλούν μυέλωμα
Pharma News
01/10/2026 - 08:33
Το 16,8% των εφήβων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 εμφάνισε διατροφική ανεπάρκεια
Health Talk
01/10/2026 - 08:09
Η EOO ζητάει σαφείς κανόνες και προστασία των πολιτών από την παραπληροφόρηση για τη χρήση botox
Υγεία
30/09/2026 - 18:38
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δυναμική δράση της Boehringer Ingelheim Ελλάς στο Σύνταγμα
Pharma News
30/09/2026 - 18:14
Συνεργασία Affidea με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
30/09/2026 - 17:41
ΕΣΘΑ: Στο επίκεντρο οι γονιδιακές θεραπείες για τη θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική νόσο
Υγεία
30/09/2026 - 17:04
ΕΛΛΟΚ: «Η υπόθεση της ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη ξεπερνάει τα όρια του μεμονωμένου περιστατικού»
Patient Talk
30/09/2026 - 16:36
Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα έπειτα από καταγγελίες για κέντρο «εναλλακτικών θεραπειών»
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 15:54
Στις 11 Οκτωβρίου το Pink Together για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του καρκίνου του μαστού
Patient Talk
30/09/2026 - 15:11
Νοσοκομείο Κιλκίς: Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την έκθεση 17 εργαζομένων σε αμίαντο
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 14:34
Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
30/09/2026 - 14:12
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ακόμα ένα δώρο ζωής από ασθενή που κατέληξε στην Α΄ ΜΕΘ
Υγεία
30/09/2026 - 13:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μπορεί το λάδι να εξασφαλίσει καλύτερο ύπνο;
Διατροφή
29/09/2026 - 09:01
Ημέρα Καινοτομίας Pfizer - ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»: Όταν η ψηφιακή καινοτομία συναντά τη βιοϊατρική έρευνα
Pharma News
29/09/2026 - 12:32
Novo Nordisk: Συμφωνία έως 2,6 δισ. δολάρια με κινεζική φαρμακευτική για χάπι κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
29/09/2026 - 14:00
Απολογισμός των πρώτων 10 ημερών λειτουργίας του Medwatch -Γεωργιάδης: Μείωση 91% στις παραπλανητικές διαφημίσεις
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 15:30
Πατούλης: «Ορθή θεσμικά η παραπομπή των εις βάρος μου καταγγελιών στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 18:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo