ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» από την Κομισιόν στο πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία της Αταξίας του Φρίντριχ

Πολιτική Υγείας
PIXABAY
Η Biogen Inc. ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το SKYCLARYS® (ομαβολοξολόνη) για τη θεραπεία της αταξίας του Φρίντριχ σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω. Το SKYCLARYS είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτή τη σπάνια, γενετική, προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσο.
Τρίτη, 13/02/2024 - 14:16
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

«Στην κλινική μου πρακτική, έχω δει τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει η αταξία Friedreich στους ασθενείς και τις οικογένειές τους», δήλωσε η Sylvia Boesch, M.D., MSc, Κύρια Ερευνήτρια της μελέτης MOXIe και Επικεφαλής του Κέντρου Σπάνιων Κινητικών Διαταραχών Innsbruck του τμήματος Νευρολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Innsbruck, Αυστρία, και συμπληρώνει: «Οι ασθενείς με αταξία Friedreich που έλαβαν θεραπεία με SKYCLARYS στην κλινική δοκιμή παρουσίασαν σημαντικές και κλινικά σημαντικές βελτιώσεις για την καθημερινή τους ζωή. Με αυτή την έγκριση, υπάρχει αισιοδοξία στην κοινότητα ότι το SKYCLARYS έχει τη δυνατότητα να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη διαχείριση της αταξίας Friedreich».

Η αταξία Φρίντριχ είναι η πιο συχνή κληρονομική αταξία. Τα πρώιμα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην παιδική ηλικία και περιλαμβάνουν προοδευτική απώλεια συντονισμού, μυϊκή αδυναμία και κόπωση. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα άτομα που ζουν με αυτή μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διαταραχή της όρασης, απώλεια ακοής, προβλήματα με την ομιλία και την κατάποση, διαβήτη, σκολίωση και σοβαρές καρδιακές παθήσεις. Πολλά άτομα με FA χρησιμοποιούν βοηθήματα βάδισης και συχνά χρειάζονται αναπηρικό αμαξίδιο μέσα σε 10-20 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Δυστυχώς, οι επιπλοκές από την FA συμβάλλουν στο προσδόκιμο ζωής που είναι τα 37 έτη κατά μέσο όρο.

«Η Biogen είναι υπερήφανη που προσθέτει το SKYCLARYS στο χαρτοφυλάκιο των φαρμάκων της και αντιμετωπίζει μια σημαντική ανεκπλήρωτη ανάγκη φέρνοντας την πρώτη θεραπεία σε άτομα που ζουν με αταξία Friedreich στην Ευρώπη», δήλωσε η Priya Singhal, M.D., M.P.H., επικεφαλής ανάπτυξης της Biogen και προσθέτει: «Η ομάδα μας δεσμεύεται να συνεργαστεί με την ιατρική κοινότητα και τις τοπικές αρχές καθώς εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε επειγόντως την πρόσβαση των ασθενών. Ευχαριστούμε ειλικρινά την κοινότητα της αταξίας Friedreich για τις συνεισφορές της που επέτρεψαν την ανάπτυξη του SKYCLARYS και κατέστησαν δυνατή τη σημερινή έγκριση».

Η έγκριση που έδωσε η Κομισιόν στο SKYCLARYS βασίζεται σε δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από την ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη MOXIe Part 2. Στο τέλος της μελέτης διάρκειας 48 εβδομάδων, οι ασθενείς που έλαβαν SKYCLARYS είχαν σημαντικά βελτιωμένες βαθμολογίες στην τροποποιημένη κλίμακα αξιολόγησης της αταξίας Friedreich (mFARS) σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Όλες οι συνιστώσες της αξιολόγησης mFARS, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας κατάποσης, του συντονισμού των άνω άκρων, του συντονισμού των κάτω άκρων και της όρθιας σταθερότητας, ευνοούσαν το SKYCLARYS έναντι του εικονικού φαρμάκου. Πρόσθετα διερευνητικά δεδομένα παρασχέθηκαν από μια post hoc, προσαρμοσμένη κατά προτίμηση ανάλυση στην οποία οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με SKYCLARYS στο MOXIe (επέκταση) είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες mFARS στα τρία έτη, σε σύγκριση με μια αντίστοιχη ομάδα φυσικής ιστορίας. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αυξημένα ηπατικά ένζυμα, μειωμένο βάρος και όρεξη, ναυτία, έμετος, διάρροια, πονοκέφαλος, κόπωση, στοματοφαρυγγικός πόνος και πόνος στην πλάτη, μυϊκοί σπασμοί και γρίπη.

«Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το SKYCLARYS αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την επέκταση της παγκόσμιας πρόσβασης, φέρνοντας την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία στην κοινότητα της αταξίας Friedreich στην ΕΕ», δήλωσε η κυρία Jennifer Farmer, διευθύνουσα σύμβουλος της Συμμαχίας Έρευνας για την Αταξία Friedreich (FARA) και επιπλέον επισήμανε πως «Η FARA είναι ευγνωμονούσα σε όλους τους ερευνητές, τα κλινικά κέντρα, τα άτομα με αταξία Friedreich και τις οικογένειές τους, τις οργανώσεις ασθενών, τη Biogen και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τις προσπάθειες έρευνας, ανάπτυξης φαρμάκων και υπεράσπισης που οδήγησαν σε αυτή την έγκριση. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την κοινότητα της αταξίας Friedreich με στόχο την επέκταση της πρόσβασης όπου χρειάζεται».

Από την πλευρά του ο κ. Andreas Nadke, Πρόεδρος της Euro-ataxia δήλωσε τα εξής: «Εκ μέρους της Euro-ataxia και των μελών της, χαιρετίζω με μεγάλη χαρά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το SKYCLARYS, ένα φάρμακο που είναι τόσο απαραίτητο για τους ενήλικες με αταξία Friedreich στις χώρες της ΕΕ. Οι ομάδες ασθενών των μελών μας εργάζονται και περιμένουν αυτή τη μέρα εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή θα είναι μια επιτυχημένη και ευχάριστη αρχή στη θεραπεία της αταξίας Friedreich».

Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το προϊόν, ανατρέξτε στην Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στη διεύθυνση www.ema.europa.eu. Η Biogen δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να διασφαλίσει ότι οι επιλέξιμοι Ευρωπαίοι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία. Τα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης για το SKYCLARYS είναι επί του παρόντος ανοικτά στη Γερμανία και τη Γαλλία, με σχέδια επέκτασης σε πρόσθετες χώρες, όπου αυτό είναι δυνατόν. Το SKYCLARYS έχει επίσης εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Biogen βρίσκεται σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές σε άλλες περιοχές.

Το SKYCLARYS (ομαβολοξολόνη) χορηγείται από το στόμα, μία φορά τη μέρα και ενδείκνυται για τη θεραπεία της αταξίας Friedreich (FA) σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγα λόγια για την Αταξία Friedreich

Η αταξία Friedreich (FA) είναι μια σπάνια, γενετική, εξουθενωτική και εκφυλιστική νευρομυϊκή διαταραχή με μειωμένο προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς. Είναι η πιο συχνή κληρονομική αταξία. Τα πρώιμα συμπτώματα της FA, όπως η προοδευτική απώλεια συντονισμού, η μυϊκή αδυναμία και η κόπωση, εμφανίζονται συνήθως στην παιδική ηλικία και μπορεί να επικαλύπτονται με άλλες ασθένειες. Τα περισσότερα άτομα που ζουν με FA θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν αναπηρικό καροτσάκι μέσα σε 10-20 χρόνια από τα πρώτα τους συμπτώματα. Η αναφερόμενη μέση ηλικία θανάτου για τους ασθενείς με FA είναι μόλις 37 ετών, αν και με την κατάλληλη και στοχευμένη φροντίδα, τα άτομα μπορεί να ζήσουν πολλά χρόνια μετά τον περιορισμό τους σε αναπηρικό καροτσάκι.

  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • BIOGEN
  • ΑΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΦΡΙΝΤΡΙΧ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΣΕΠ: Restart στην υποβολή αιτήσεων για την προκήρυξη 5Κ που αφορά 775 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ
ΑΣΕΠ: Restart στην υποβολή αιτήσεων για την προκήρυξη 5Κ που αφορά 775 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ 12 Φεβρουαρίου 2024
Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση επτά δομών υγείας της Θεσσαλίας 13 Φεβρουαρίου 2024
Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση επτά δομών υγείας της Θεσσαλίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολύ γνωστό φάρμακο κατά της αγχώδους διαταραχής ανακαλείται στις ΗΠΑ
Pharma News
16/04/2026 - 16:00

Πολύ γνωστό φάρμακο κατά της αγχώδους διαταραχής ανακαλείται στις ΗΠΑ

Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Health Talk
15/04/2026 - 19:11

Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Σακουλάκια νικοτίνης: Σουηδοί ευρωβουλευτές απαιτούν παρέμβαση της ΕΕ μετά την απαγόρευσή τους στη Γαλλία
Πολιτική Υγείας
03/04/2026 - 13:45

Σακουλάκια νικοτίνης: Σουηδοί ευρωβουλευτές απαιτούν παρέμβαση της ΕΕ μετά την απαγόρευσή τους στη Γαλλία

ΣΦΕΕ: «Μονόδρομος το ανώτατο όριο στις επιστροφές και η αύξηση της χρηματοδότησης για το φάρμακο»
Pharma Policy
02/04/2026 - 14:32

ΣΦΕΕ: «Μονόδρομος το ανώτατο όριο στις επιστροφές και η αύξηση της χρηματοδότησης για το φάρμακο»

Συστατικό φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σώσει ζωές παιδιών με σπάνιο νόσημα
Υγεία
01/04/2026 - 14:00

Συστατικό φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σώσει ζωές παιδιών με σπάνιο νόσημα

Κομισιόν: Επείγουσα συνάντηση για το ζήτημα των λιπασμάτων στις 13 Απριλίου!
Επικαιρότητα
30/03/2026 - 22:21

Κομισιόν: Επείγουσα συνάντηση για το ζήτημα των λιπασμάτων στις 13 Απριλίου!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο ανακοινωθέν για Μυλωνάκη: Η κατάστασή του παραμένει σταθερή
Επικαιρότητα
17/04/2026 - 10:52
Νέα θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού σχεδόν διπλασιάζει την επιβίωση
Υγεία
17/04/2026 - 10:00
Το θαλασσινό νερό που διεισδύει στον υδροφόρο ορίζοντα αυξάνει την πίεση όσο και ο καθιστικός τρόπος ζωής
Υγεία
17/04/2026 - 08:59
Μουντό τοπίο από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη χώρα, σταδιακή ύφεση από το βράδυ του Σαββάτου
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 22:32
ΙΣΑ κατά Τσίμαρη για τις εκλογές στον ΠΙΣ: «Θέλει να φιμώσει τη φωνή των 28.000 μελών μας;»
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 22:04
Νέα μελέτη: Σχετίζεται με τη γνωστική υγεία των ηλικιωμένων η κατανάλωση κρέατος;
Διατροφή
16/04/2026 - 21:18
Ενημέρωση Μητσοτάκη σε ευρωπαίους ηγέτες για την επικείμενη απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 20:53
EFPIA: Επίμονες ανισότητες μεταξύ κεντροανατολικής και δυτικής Ευρώπης στην υγειονομική περίθαλψη
Pharma Policy
16/04/2026 - 20:26
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για την επίλυση δύο ζητημάτων αιχμής που αφορούν τον ιατρικό κόσμο
Πολιτική Υγείας
16/04/2026 - 19:39
Διαδίκτυο και προστασία ανηλίκων: Οι αλλαγές που φέρνει στην Ελλάδα ο μηχανισμός age verification
Ψυχική Υγεία
16/04/2026 - 19:24
Πως τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ευαίσθητων ζητημάτων δημόσιας υγείας
Υγεία
16/04/2026 - 18:46
Η Hollister επιστρέφει στην Ελλάδα με αποκλειστική συνεργασία με την Kalteq
Υπηρεσίες Υγείας
16/04/2026 - 17:34
Νέα στρατηγική πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας
Pharma Policy
16/04/2026 - 17:11
Αλλεργία ή «κρυολόγημα»; Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα
Health Talk
16/04/2026 - 16:43
Έρευνα αγοράς: Η συμπεριφορά των Ελλήνων και οι επιλογές τους για προϊόντα ομορφιάς και ευεξίας
Ομορφιά
16/04/2026 - 16:18
Πολύ γνωστό φάρμακο κατά της αγχώδους διαταραχής ανακαλείται στις ΗΠΑ
Pharma News
16/04/2026 - 16:00
Θεμιστοκλέους: «Εγκύκλιος στα νοσοκομεία ώστε οι γιατροί να πραγματοποιούν τουλάχιστον 12 ραντεβού την εβδομάδα»
Πολιτική Υγείας
16/04/2026 - 15:21
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένες ημικρανίες
Υγεία
16/04/2026 - 15:00
ΠΑΝΔΗΚΙ: «Θεσμική αποκατάσταση της νομιμότητας στις εκλογές του ΠΙΣ»
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 14:27
Το ψωμί παχαίνει ακόμα και χωρίς να συνοδεύεται από αύξηση θερμίδων
Διατροφή
16/04/2026 - 14:00
Γεωργιάδης για θάνατο 19χρονης στην Κεφαλονιά: Δεν υπήρξε καθυστέρηση των γιατρών
Πολιτική Υγείας
16/04/2026 - 13:10
Ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο η παχυσαρκία εμποδίζει τη δράση των εμβολίων
Υγεία
16/04/2026 - 13:00
Θεμιστοκλέους για Μυλωνάκη: Θα χρειαστεί καιρός αλλά θα κερδίσει τη μάχη - Τι λέει το νεότερο ανακοινωθέν
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 12:49
Φάρμακο GLP-1 ωφελεί το ήπαρ ακόμα και όταν δεν επιτυγχάνει μεγάλη απώλεια βάρους
Υγεία
16/04/2026 - 12:00
Το αποτέλεσμα των «επαναστατικών» φαρμάκων για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι «ασήμαντη»: Βρετανική έρευνα
Υγεία
16/04/2026 - 11:00
Ο γάμος ασπίδα ενάντια στον καρκίνο; Τι έδειξε αμερικανική έρευνα για τη σχέση οικογενειακής κατάστασης -ασθένειας
Υγεία
16/04/2026 - 10:56
Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
16/04/2026 - 10:00
Το «Μαζί για το Παιδί» συγκέντρωσε 2.500 είδη πρώτης ανάγκης για παιδιά σε φορείς παιδικής προστασίας
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 08:24
Όμιλος Dräger: Ρεκόρ πωλήσεων και σημαντική άνοδος κερδοφορίας το 2025
Υπηρεσίες Υγείας
16/04/2026 - 03:49
Έντονες αντιδράσεις για τις αναβολές στράτευσης των νέων ιατρών
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 00:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
Οι σημάνσεις θερμίδων στα μενού πιο βοηθητικές σε ανθρώπους με υπερφαγία
Διατροφή
15/04/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo