ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» από την Κομισιόν στο πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία της Αταξίας του Φρίντριχ

Πολιτική Υγείας
PIXABAY
Η Biogen Inc. ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το SKYCLARYS® (ομαβολοξολόνη) για τη θεραπεία της αταξίας του Φρίντριχ σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω. Το SKYCLARYS είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτή τη σπάνια, γενετική, προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσο.
Τρίτη, 13/02/2024 - 14:16
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

«Στην κλινική μου πρακτική, έχω δει τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει η αταξία Friedreich στους ασθενείς και τις οικογένειές τους», δήλωσε η Sylvia Boesch, M.D., MSc, Κύρια Ερευνήτρια της μελέτης MOXIe και Επικεφαλής του Κέντρου Σπάνιων Κινητικών Διαταραχών Innsbruck του τμήματος Νευρολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Innsbruck, Αυστρία, και συμπληρώνει: «Οι ασθενείς με αταξία Friedreich που έλαβαν θεραπεία με SKYCLARYS στην κλινική δοκιμή παρουσίασαν σημαντικές και κλινικά σημαντικές βελτιώσεις για την καθημερινή τους ζωή. Με αυτή την έγκριση, υπάρχει αισιοδοξία στην κοινότητα ότι το SKYCLARYS έχει τη δυνατότητα να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη διαχείριση της αταξίας Friedreich».

Η αταξία Φρίντριχ είναι η πιο συχνή κληρονομική αταξία. Τα πρώιμα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην παιδική ηλικία και περιλαμβάνουν προοδευτική απώλεια συντονισμού, μυϊκή αδυναμία και κόπωση. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα άτομα που ζουν με αυτή μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διαταραχή της όρασης, απώλεια ακοής, προβλήματα με την ομιλία και την κατάποση, διαβήτη, σκολίωση και σοβαρές καρδιακές παθήσεις. Πολλά άτομα με FA χρησιμοποιούν βοηθήματα βάδισης και συχνά χρειάζονται αναπηρικό αμαξίδιο μέσα σε 10-20 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Δυστυχώς, οι επιπλοκές από την FA συμβάλλουν στο προσδόκιμο ζωής που είναι τα 37 έτη κατά μέσο όρο.

«Η Biogen είναι υπερήφανη που προσθέτει το SKYCLARYS στο χαρτοφυλάκιο των φαρμάκων της και αντιμετωπίζει μια σημαντική ανεκπλήρωτη ανάγκη φέρνοντας την πρώτη θεραπεία σε άτομα που ζουν με αταξία Friedreich στην Ευρώπη», δήλωσε η Priya Singhal, M.D., M.P.H., επικεφαλής ανάπτυξης της Biogen και προσθέτει: «Η ομάδα μας δεσμεύεται να συνεργαστεί με την ιατρική κοινότητα και τις τοπικές αρχές καθώς εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε επειγόντως την πρόσβαση των ασθενών. Ευχαριστούμε ειλικρινά την κοινότητα της αταξίας Friedreich για τις συνεισφορές της που επέτρεψαν την ανάπτυξη του SKYCLARYS και κατέστησαν δυνατή τη σημερινή έγκριση».

Η έγκριση που έδωσε η Κομισιόν στο SKYCLARYS βασίζεται σε δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από την ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη MOXIe Part 2. Στο τέλος της μελέτης διάρκειας 48 εβδομάδων, οι ασθενείς που έλαβαν SKYCLARYS είχαν σημαντικά βελτιωμένες βαθμολογίες στην τροποποιημένη κλίμακα αξιολόγησης της αταξίας Friedreich (mFARS) σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Όλες οι συνιστώσες της αξιολόγησης mFARS, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας κατάποσης, του συντονισμού των άνω άκρων, του συντονισμού των κάτω άκρων και της όρθιας σταθερότητας, ευνοούσαν το SKYCLARYS έναντι του εικονικού φαρμάκου. Πρόσθετα διερευνητικά δεδομένα παρασχέθηκαν από μια post hoc, προσαρμοσμένη κατά προτίμηση ανάλυση στην οποία οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με SKYCLARYS στο MOXIe (επέκταση) είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες mFARS στα τρία έτη, σε σύγκριση με μια αντίστοιχη ομάδα φυσικής ιστορίας. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αυξημένα ηπατικά ένζυμα, μειωμένο βάρος και όρεξη, ναυτία, έμετος, διάρροια, πονοκέφαλος, κόπωση, στοματοφαρυγγικός πόνος και πόνος στην πλάτη, μυϊκοί σπασμοί και γρίπη.

«Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το SKYCLARYS αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την επέκταση της παγκόσμιας πρόσβασης, φέρνοντας την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία στην κοινότητα της αταξίας Friedreich στην ΕΕ», δήλωσε η κυρία Jennifer Farmer, διευθύνουσα σύμβουλος της Συμμαχίας Έρευνας για την Αταξία Friedreich (FARA) και επιπλέον επισήμανε πως «Η FARA είναι ευγνωμονούσα σε όλους τους ερευνητές, τα κλινικά κέντρα, τα άτομα με αταξία Friedreich και τις οικογένειές τους, τις οργανώσεις ασθενών, τη Biogen και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τις προσπάθειες έρευνας, ανάπτυξης φαρμάκων και υπεράσπισης που οδήγησαν σε αυτή την έγκριση. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την κοινότητα της αταξίας Friedreich με στόχο την επέκταση της πρόσβασης όπου χρειάζεται».

Από την πλευρά του ο κ. Andreas Nadke, Πρόεδρος της Euro-ataxia δήλωσε τα εξής: «Εκ μέρους της Euro-ataxia και των μελών της, χαιρετίζω με μεγάλη χαρά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το SKYCLARYS, ένα φάρμακο που είναι τόσο απαραίτητο για τους ενήλικες με αταξία Friedreich στις χώρες της ΕΕ. Οι ομάδες ασθενών των μελών μας εργάζονται και περιμένουν αυτή τη μέρα εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή θα είναι μια επιτυχημένη και ευχάριστη αρχή στη θεραπεία της αταξίας Friedreich».

Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το προϊόν, ανατρέξτε στην Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στη διεύθυνση www.ema.europa.eu. Η Biogen δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να διασφαλίσει ότι οι επιλέξιμοι Ευρωπαίοι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία. Τα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης για το SKYCLARYS είναι επί του παρόντος ανοικτά στη Γερμανία και τη Γαλλία, με σχέδια επέκτασης σε πρόσθετες χώρες, όπου αυτό είναι δυνατόν. Το SKYCLARYS έχει επίσης εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Biogen βρίσκεται σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές σε άλλες περιοχές.

Το SKYCLARYS (ομαβολοξολόνη) χορηγείται από το στόμα, μία φορά τη μέρα και ενδείκνυται για τη θεραπεία της αταξίας Friedreich (FA) σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγα λόγια για την Αταξία Friedreich

Η αταξία Friedreich (FA) είναι μια σπάνια, γενετική, εξουθενωτική και εκφυλιστική νευρομυϊκή διαταραχή με μειωμένο προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς. Είναι η πιο συχνή κληρονομική αταξία. Τα πρώιμα συμπτώματα της FA, όπως η προοδευτική απώλεια συντονισμού, η μυϊκή αδυναμία και η κόπωση, εμφανίζονται συνήθως στην παιδική ηλικία και μπορεί να επικαλύπτονται με άλλες ασθένειες. Τα περισσότερα άτομα που ζουν με FA θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν αναπηρικό καροτσάκι μέσα σε 10-20 χρόνια από τα πρώτα τους συμπτώματα. Η αναφερόμενη μέση ηλικία θανάτου για τους ασθενείς με FA είναι μόλις 37 ετών, αν και με την κατάλληλη και στοχευμένη φροντίδα, τα άτομα μπορεί να ζήσουν πολλά χρόνια μετά τον περιορισμό τους σε αναπηρικό καροτσάκι.

  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • BIOGEN
  • ΑΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΦΡΙΝΤΡΙΧ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΣΕΠ: Restart στην υποβολή αιτήσεων για την προκήρυξη 5Κ που αφορά 775 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ
ΑΣΕΠ: Restart στην υποβολή αιτήσεων για την προκήρυξη 5Κ που αφορά 775 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ 12 Φεβρουαρίου 2024
Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση επτά δομών υγείας της Θεσσαλίας 13 Φεβρουαρίου 2024
Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση επτά δομών υγείας της Θεσσαλίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα θεραπευτική επιλογή για την ανεπάρκεια βιταμίνης D από την ELPEN
Pharma News
17/03/2026 - 12:49

Νέα θεραπευτική επιλογή για την ανεπάρκεια βιταμίνης D από την ELPEN

Πως τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να μετατραπούν σε φάρμακο για το Πάρκινσον
Υγεία
16/03/2026 - 13:58

Πως τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να μετατραπούν σε φάρμακο για το Πάρκινσον

ΗΠΑ: Ο FDA άναψε «κόκκινο» σε θεραπεία για τον αυτισμό που είχε την... ευλογία του Τραμπ
Pharma Policy
10/03/2026 - 22:03

ΗΠΑ: Ο FDA άναψε «κόκκινο» σε θεραπεία για τον αυτισμό που είχε την... ευλογία του Τραμπ

Νέο φάρμακο μειώνει κατά 91% τις επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά με σύνδρομο Dravet
Υγεία
05/03/2026 - 12:00

Νέο φάρμακο μειώνει κατά 91% τις επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά με σύνδρομο Dravet

Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου
Υγεία
27/02/2026 - 13:30

Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου

Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 19:04

Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

2ο Οδοντιατρικό Forum: Πρόληψη, ενημέρωση και πολιτικές υγείας απέναντι στην υπερκατανάλωση ζάχαρης
Health Talk
24/03/2026 - 03:41
«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
24/03/2026 - 00:04
ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 23:23
ΠΟΕΡΓΙ: «Διαχρονικό πρόβλημα της ΠΦΥ το σύστημα συνταγογράφησης»
Pharma Policy
23/03/2026 - 22:46
Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες, στη Λέσβο
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 22:09
Εργαζόμενες στο ΑΧΕΠΑ παρουσίασαν μουσικοχορευτικό δρώμενο βασισμένο σε βιωματικά κείμενά τους
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 21:18
Πώς η καθημερινή χρήση ακουστικών επηρεάζει την ακοή μας
Health Talk
23/03/2026 - 20:43
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στη δράση για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 19:51
ΕΠΕ: Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η φυματίωση δεν έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα
Υγεία
23/03/2026 - 18:49
Γέλιο και τρίτη ηλικία: Γιατί πολλοί ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να γελάσουν
Ψυχική Υγεία
23/03/2026 - 18:12
Σύλλογος Πεταλούδα: Καμπάνια για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη χρόνια φλεβική νόσο
Patient Talk
23/03/2026 - 17:47
Ο ΙΣΑ ζητεί την άμεση αναστολή είσπραξης του υπολοίπου του clawback για το 2023
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 17:14
Κολπική ξηρότητα: Υπάρχει λύση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων
Pharma News
23/03/2026 - 16:51
Γιατί το ξέσπασμα της μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 16:17
Θεμιστοκλέους στο Action 24: «Το MyHealthApp συμβάλλει σημαντικά στη διευκόλυνση των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 15:58
Σύψας: «Το 16% των Ελλήνων παίρνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή»
Υγεία
23/03/2026 - 15:26
Καρκίνος του πνεύμονα: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στους μη καπνιστές
Υγεία
23/03/2026 - 15:00
Αυτοάνοσα νοσήματα: Πώς επηρεάζουν τα μάτια
Health Talk
23/03/2026 - 14:00
Τα "μασκοφόρα" φάρμακα και το μέλλον της ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου
Υγεία
23/03/2026 - 13:00
Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:56
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ο πρώτος στην Ελλάδα με δύο νοσοκομεία διαπιστευμένα από την JCI
Υπηρεσίες Υγείας
23/03/2026 - 12:08
Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:00
Άρωμα: Είστε σίγουροι ότι το φοράτε σωστά; Τι λένε οι ειδικοί
Ομορφιά
23/03/2026 - 11:00
Βακτηριακές κολπίτιδες: Στα προβιοτικά το κλειδί για την αποφυγή των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων
Υγεία
23/03/2026 - 10:10
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε αυξημένη επιφυλακή ο ΕΟΦ για την επάρκεια φαρμάκων
Pharma Policy
23/03/2026 - 08:52
Γιατί η σωστή διατροφή γίνεται το απόλυτο κλειδί αντοχής σε ένα απαιτητικό περιβάλλον
Health Talk
21/03/2026 - 10:26
Ημερίδα του ΕΕΣ στη Λαμία για την πρόληψη των κινδύνων στους χώρους εργασίας
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 08:17
Η Medochemie έλαβε Χρυσό Μετάλλιο Περιβάλλοντος 2025 για έβδομη συνεχή χρονιά
Pharma News
21/03/2026 - 03:39
«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους» από τις Ένοπλες Δυνάμεις - Αποστολές σε Κιλκίς, Φλώρινα και Οινούσσες
Επικαιρότητα
21/03/2026 - 00:04
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Επιστημονική διημερίδα για τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες αιμοκάθαρσης
Health Talk
20/03/2026 - 20:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:00
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ο πρώτος στην Ελλάδα με δύο νοσοκομεία διαπιστευμένα από την JCI
Υπηρεσίες Υγείας
23/03/2026 - 12:08
Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:56
Γιατί το ξέσπασμα της μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 16:17
Θεμιστοκλέους στο Action 24: «Το MyHealthApp συμβάλλει σημαντικά στη διευκόλυνση των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 15:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo