ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» από την Κομισιόν στο πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία της Αταξίας του Φρίντριχ

Πολιτική Υγείας
PIXABAY
Η Biogen Inc. ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το SKYCLARYS® (ομαβολοξολόνη) για τη θεραπεία της αταξίας του Φρίντριχ σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω. Το SKYCLARYS είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτή τη σπάνια, γενετική, προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσο.
Τρίτη, 13/02/2024 - 14:16
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

«Στην κλινική μου πρακτική, έχω δει τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει η αταξία Friedreich στους ασθενείς και τις οικογένειές τους», δήλωσε η Sylvia Boesch, M.D., MSc, Κύρια Ερευνήτρια της μελέτης MOXIe και Επικεφαλής του Κέντρου Σπάνιων Κινητικών Διαταραχών Innsbruck του τμήματος Νευρολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Innsbruck, Αυστρία, και συμπληρώνει: «Οι ασθενείς με αταξία Friedreich που έλαβαν θεραπεία με SKYCLARYS στην κλινική δοκιμή παρουσίασαν σημαντικές και κλινικά σημαντικές βελτιώσεις για την καθημερινή τους ζωή. Με αυτή την έγκριση, υπάρχει αισιοδοξία στην κοινότητα ότι το SKYCLARYS έχει τη δυνατότητα να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη διαχείριση της αταξίας Friedreich».

Η αταξία Φρίντριχ είναι η πιο συχνή κληρονομική αταξία. Τα πρώιμα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην παιδική ηλικία και περιλαμβάνουν προοδευτική απώλεια συντονισμού, μυϊκή αδυναμία και κόπωση. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα άτομα που ζουν με αυτή μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διαταραχή της όρασης, απώλεια ακοής, προβλήματα με την ομιλία και την κατάποση, διαβήτη, σκολίωση και σοβαρές καρδιακές παθήσεις. Πολλά άτομα με FA χρησιμοποιούν βοηθήματα βάδισης και συχνά χρειάζονται αναπηρικό αμαξίδιο μέσα σε 10-20 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Δυστυχώς, οι επιπλοκές από την FA συμβάλλουν στο προσδόκιμο ζωής που είναι τα 37 έτη κατά μέσο όρο.

«Η Biogen είναι υπερήφανη που προσθέτει το SKYCLARYS στο χαρτοφυλάκιο των φαρμάκων της και αντιμετωπίζει μια σημαντική ανεκπλήρωτη ανάγκη φέρνοντας την πρώτη θεραπεία σε άτομα που ζουν με αταξία Friedreich στην Ευρώπη», δήλωσε η Priya Singhal, M.D., M.P.H., επικεφαλής ανάπτυξης της Biogen και προσθέτει: «Η ομάδα μας δεσμεύεται να συνεργαστεί με την ιατρική κοινότητα και τις τοπικές αρχές καθώς εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε επειγόντως την πρόσβαση των ασθενών. Ευχαριστούμε ειλικρινά την κοινότητα της αταξίας Friedreich για τις συνεισφορές της που επέτρεψαν την ανάπτυξη του SKYCLARYS και κατέστησαν δυνατή τη σημερινή έγκριση».

Η έγκριση που έδωσε η Κομισιόν στο SKYCLARYS βασίζεται σε δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από την ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη MOXIe Part 2. Στο τέλος της μελέτης διάρκειας 48 εβδομάδων, οι ασθενείς που έλαβαν SKYCLARYS είχαν σημαντικά βελτιωμένες βαθμολογίες στην τροποποιημένη κλίμακα αξιολόγησης της αταξίας Friedreich (mFARS) σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Όλες οι συνιστώσες της αξιολόγησης mFARS, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας κατάποσης, του συντονισμού των άνω άκρων, του συντονισμού των κάτω άκρων και της όρθιας σταθερότητας, ευνοούσαν το SKYCLARYS έναντι του εικονικού φαρμάκου. Πρόσθετα διερευνητικά δεδομένα παρασχέθηκαν από μια post hoc, προσαρμοσμένη κατά προτίμηση ανάλυση στην οποία οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με SKYCLARYS στο MOXIe (επέκταση) είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες mFARS στα τρία έτη, σε σύγκριση με μια αντίστοιχη ομάδα φυσικής ιστορίας. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αυξημένα ηπατικά ένζυμα, μειωμένο βάρος και όρεξη, ναυτία, έμετος, διάρροια, πονοκέφαλος, κόπωση, στοματοφαρυγγικός πόνος και πόνος στην πλάτη, μυϊκοί σπασμοί και γρίπη.

«Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το SKYCLARYS αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την επέκταση της παγκόσμιας πρόσβασης, φέρνοντας την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία στην κοινότητα της αταξίας Friedreich στην ΕΕ», δήλωσε η κυρία Jennifer Farmer, διευθύνουσα σύμβουλος της Συμμαχίας Έρευνας για την Αταξία Friedreich (FARA) και επιπλέον επισήμανε πως «Η FARA είναι ευγνωμονούσα σε όλους τους ερευνητές, τα κλινικά κέντρα, τα άτομα με αταξία Friedreich και τις οικογένειές τους, τις οργανώσεις ασθενών, τη Biogen και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τις προσπάθειες έρευνας, ανάπτυξης φαρμάκων και υπεράσπισης που οδήγησαν σε αυτή την έγκριση. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την κοινότητα της αταξίας Friedreich με στόχο την επέκταση της πρόσβασης όπου χρειάζεται».

Από την πλευρά του ο κ. Andreas Nadke, Πρόεδρος της Euro-ataxia δήλωσε τα εξής: «Εκ μέρους της Euro-ataxia και των μελών της, χαιρετίζω με μεγάλη χαρά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το SKYCLARYS, ένα φάρμακο που είναι τόσο απαραίτητο για τους ενήλικες με αταξία Friedreich στις χώρες της ΕΕ. Οι ομάδες ασθενών των μελών μας εργάζονται και περιμένουν αυτή τη μέρα εδώ και πολλά χρόνια και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή θα είναι μια επιτυχημένη και ευχάριστη αρχή στη θεραπεία της αταξίας Friedreich».

Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το προϊόν, ανατρέξτε στην Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στη διεύθυνση www.ema.europa.eu. Η Biogen δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να διασφαλίσει ότι οι επιλέξιμοι Ευρωπαίοι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία. Τα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης για το SKYCLARYS είναι επί του παρόντος ανοικτά στη Γερμανία και τη Γαλλία, με σχέδια επέκτασης σε πρόσθετες χώρες, όπου αυτό είναι δυνατόν. Το SKYCLARYS έχει επίσης εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Biogen βρίσκεται σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές σε άλλες περιοχές.

Το SKYCLARYS (ομαβολοξολόνη) χορηγείται από το στόμα, μία φορά τη μέρα και ενδείκνυται για τη θεραπεία της αταξίας Friedreich (FA) σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγα λόγια για την Αταξία Friedreich

Η αταξία Friedreich (FA) είναι μια σπάνια, γενετική, εξουθενωτική και εκφυλιστική νευρομυϊκή διαταραχή με μειωμένο προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς. Είναι η πιο συχνή κληρονομική αταξία. Τα πρώιμα συμπτώματα της FA, όπως η προοδευτική απώλεια συντονισμού, η μυϊκή αδυναμία και η κόπωση, εμφανίζονται συνήθως στην παιδική ηλικία και μπορεί να επικαλύπτονται με άλλες ασθένειες. Τα περισσότερα άτομα που ζουν με FA θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν αναπηρικό καροτσάκι μέσα σε 10-20 χρόνια από τα πρώτα τους συμπτώματα. Η αναφερόμενη μέση ηλικία θανάτου για τους ασθενείς με FA είναι μόλις 37 ετών, αν και με την κατάλληλη και στοχευμένη φροντίδα, τα άτομα μπορεί να ζήσουν πολλά χρόνια μετά τον περιορισμό τους σε αναπηρικό καροτσάκι.

  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • BIOGEN
  • ΑΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΦΡΙΝΤΡΙΧ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΣΕΠ: Restart στην υποβολή αιτήσεων για την προκήρυξη 5Κ που αφορά 775 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ
ΑΣΕΠ: Restart στην υποβολή αιτήσεων για την προκήρυξη 5Κ που αφορά 775 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ 12 Φεβρουαρίου 2024
Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση επτά δομών υγείας της Θεσσαλίας 13 Φεβρουαρίου 2024
Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση επτά δομών υγείας της Θεσσαλίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EMA: Θετική γνωμοδότηση για φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του παγκρέατος
Pharma Policy
16/10/2026 - 08:57

EMA: Θετική γνωμοδότηση για φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του παγκρέατος

Κονδύλια 680 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για το πρόγραμμα εργασίας EU4Health - Οι πέντε προτεραιότητες της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
16/10/2026 - 03:47

Κονδύλια 680 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για το πρόγραμμα εργασίας EU4Health - Οι πέντε προτεραιότητες της ΕΕ

Ευρωκοινοβούλιο: Νομοθετική πρόταση για την καλύτερη προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων
Επικαιρότητα
06/10/2026 - 16:38

Ευρωκοινοβούλιο: Νομοθετική πρόταση για την καλύτερη προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων

Η Κομισιόν παρακολουθεί «πολύ στενά» την υπόθεση της πνευμονικής πανώλης στη Ρωσία
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 20:29

Η Κομισιόν παρακολουθεί «πολύ στενά» την υπόθεση της πνευμονικής πανώλης στη Ρωσία

ABBVIE: Θετικά αποτελέσματα από μελέτη φάσης 3 για φάρμακο που αφορά το πολλαπλούν μυέλωμα
Pharma News
01/10/2026 - 08:33

ABBVIE: Θετικά αποτελέσματα από μελέτη φάσης 3 για φάρμακο που αφορά το πολλαπλούν μυέλωμα

Η Κομισιόν μπλοκάρει την πρόσβαση των social media σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 20:34

Η Κομισιόν μπλοκάρει την πρόσβαση των social media σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στο Ρέθυμνο για την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του
Υγεία
20/10/2026 - 00:07
Στένωση καρωτίδων αρτηριών: Η «σιωπηλή νόσος» που οδηγεί σε εγκεφαλικό
Health Talk
19/10/2026 - 22:52
Υψηλά τα ποσοστά διαγνώσεων οστεοπόρωσης σε γυναίκες στην Ελλάδα - Η φροντίδα των οστών ξεκινάει από την παιδική ηλικία
Υγεία
19/10/2026 - 22:18
Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή των τριών νοσοκομείων ΙΣΝ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027
Επικαιρότητα
19/10/2026 - 21:51
Siemens Healthineers: Στρατηγική στροφή στους υπερήχους για την επεμβατική απεικόνιση
Digital Health
19/10/2026 - 21:26
Η Φλόγα γιορτάζει τα 24 χρόνια λειτουργίας των «Σπιτιών Φιλοξενίας» που σήμερα αριθμούν 50 δωμάτια
Patient Talk
19/10/2026 - 21:04
ΕΟΜ: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μεταμοσχεύθηκαν 51 συνάνθρωποί μας από 12 δότες οργάνων
Υγεία
19/10/2026 - 20:11
ΟΕΝΓΕ: Σοβαρά προβλήματα στην επάρκεια αίματος μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή του πληροφοριακού συστήματος του ΕΚΕΑ
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 19:27
Καρκίνος ήπατος: Έγκαιρη διάγνωση και νέες θεραπείες αλλάζουν τα δεδομένα
Health Talk
19/10/2026 - 19:09
«ΣΥΝΑΣΠΙΣ 2026»: Διακρατική άσκηση στην Άνδρο για την αντιμετώπιση μαζικών απωλειών υγείας
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 18:51
Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Ο ΕΕΣ παρουσίασε τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή
Υγεία
19/10/2026 - 18:28
ΠΕΦ: Κρίσιμο σημείο για τη φαρμακευτική πολιτική των επόμενων ετών η αντιμετώπιση του clawback
Pharma Policy
19/10/2026 - 17:24
Παρεμβάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ για τις ελλείψεις προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια και πολιτιστικούς χώρους
Patient Talk
19/10/2026 - 16:38
Φάρμακα αδυνατίσματος: Μπορούν να αλλάξουν τις προτιμήσεις μας στα αρώματα;
Επικαιρότητα
19/10/2026 - 16:00
Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25
Κόπωση συμπόνιας: Γιατί εξαντλούμαστε συναισθηματικά όταν φροντίζουμε συνεχώς τους άλλους
Ψυχική Υγεία
19/10/2026 - 15:00
Νωρίτερα ξεκίνησε φέτος η γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα
Υγεία
19/10/2026 - 13:58
Χημικές ουσίες καθημερινής χρήσης μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
19/10/2026 - 13:00
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς το ψυχολογικό στρες μπορεί να πυροδοτήσει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις
Υγεία
19/10/2026 - 12:00
Διατήρηση μαστού: Πότε είναι καλύτερη επιλογή από τη μαστεκτομή;
Health Talk
19/10/2026 - 11:00
Εμμηνόπαυση: Μία στις δύο γυναίκες στη μέση ηλικία βιώνει χρόνιο πόνο
Υγεία
19/10/2026 - 10:00
Η χρήση αντιβιοτικών από την παιδική ηλικία συνδέεται με την εκδήλωση του ευερέθιστου εντέρου στην ενήλικη ζωή
Υγεία
19/10/2026 - 09:00
Κορονοϊός: Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός
Υγεία
19/10/2026 - 08:15
Αλτσχάιμερ: Στην Ελλάδα οι νέες θεραπείες - Ποιοι μπορούν να τις λάβουν και πώς
Υγεία
19/10/2026 - 08:00
GLP-1 και ονυχόλυση: Συνδέονται τα φάρμακα απώλειας βάρους με την αποκόλληση των νυχιών;
Υγεία
17/10/2026 - 09:52
Γιατί η οσφυαλγία είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοούμε
Health Talk
16/10/2026 - 18:00
Γιατί το δέρμα των γυναικών επουλώνεται ταχύτερα; Ο ρόλος των ορμονών και των βλαστικών κυττάρων
Υγεία
16/10/2026 - 16:00
Νέο ΦΕΚ για τους βιοδείκτες: Τι αλλάζει και τι εκκρεμεί
Pharma Policy
16/10/2026 - 16:00
9ο Health IT Conference: Από τα Δεδομένα στην Απόφαση – Υλοποιώντας το Μέλλον της Υγείας
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 15:40
Νικοτίνη στην εγκυμοσύνη: Μελέτη αποκαλύπτει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
16/10/2026 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

GLP-1 και ονυχόλυση: Συνδέονται τα φάρμακα απώλειας βάρους με την αποκόλληση των νυχιών;
Υγεία
17/10/2026 - 09:52
Η χρήση αντιβιοτικών από την παιδική ηλικία συνδέεται με την εκδήλωση του ευερέθιστου εντέρου στην ενήλικη ζωή
Υγεία
19/10/2026 - 09:00
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς το ψυχολογικό στρες μπορεί να πυροδοτήσει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις
Υγεία
19/10/2026 - 12:00
Κορονοϊός: Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός
Υγεία
19/10/2026 - 08:15
Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo