Πάνω από 1.300 οι κλίνες ΜΕΘ και «αριθμός ρεκόρ» στις προσλήψεις σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας

Eurokinissi
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια έχουν γίνει 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας αυτούς τους τελευταίους μήνες, «αριθμός ρεκόρ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Τετάρτη, 03/02/2021 - 19:10
— Photo: Eurokinissi

Στην ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω της πανδημίας αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας από το βήμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ειδικότερα, μίλησε για τις ΜΕΘ, τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και στην αύξηση των τεστ διάγνωσης του κορονοϊού.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η κυβέρνηση παρέλαβε 565 κλίνες και έχουν φτάσει στις 1.303, ενώ συνεχίζεται η ενίσχυση τους. Ειδικότερα, οι 667 είναι Covid, οι 636 είναι non-Covid.

«Έχουμε υπερδιπλασιάσει ήδη τις κλίνες εντός πανδημίας και έχουμε μηδέν αναμονές σε κλίνες ΜΕΘ εντός πανδημίας. Τέτοια εποχή θυμίζω, διαχρονικά, είχαμε 30-35 αναμονές για κλίνη εντατικής θεραπείας χωρίς πανδημία, για τον απλό ιό της γρίπης», σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχει και συνέχεια, αφού με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» θα προστεθούν άλλες 120 κλίνες ΜΕΘ από τις 174 που έχει συνολικά δωρίσει, οι περισσότερες τις επόμενες ημέρες. Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην ταχύτητα υλοποίησης των κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

Ακόμη, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στη διασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού, του προσωπικού και της εκπαίδευσής του για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σημείωσε, δε, πως μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού, κυρίως μηχανήματα για ΜΕΘ, προσφέρθηκαν από δωρητές που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Οι δωρεές αυτές αφορούσαν μηχανήματα, αναλώσιμα, υγειονομικό υλικό και χρήματα». Αναφέρθηκε ακόμα στην οργάνωση, σε συνθήκες «πολέμου», μίας πρωτοφανούς εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό.

Ηλεκτρονική εφαρμογή καθημερινά ενημερώνεται για αποθέματα από τα Νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, σε κεντρικά logistics, έτσι ώστε να υπάρχει στρατηγικό απόθεμα και καλύτερος προγραμματισμός.

Προσλήψεις

Σύμφωνα με τον Υπουργό υγείας, έχουν γίνει 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας αυτούς τους τελευταίους μήνες, «αριθμός ρεκόρ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Από αυτούς, οι συμβάσεις 4.000 νοσηλευτών, με διαδικασίες ΑΣΕΠ θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και θα παραμείνουν στο ΕΣΥ. Ακόμη,

  • έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις για 1.423 μόνιμους γιατρούς.
  • 1.219 θέσεις μόνιμες λοιπού προσωπικού είναι σε εξέλιξη.
  • θα προσληφθούν και 2.250 ειδικευμένοι νοσηλευτές και 700 νοσηλευτές, επιλαχόντες από την προκήρυξη 2Κ, με ειδική ρύθμιση.

Τεστ, ΚΟΜΥ και ΕΚΑΒ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το testing, έχουμε γίνει από την αρχή της πανδημίας 4.200.000 τεστ. Το Μάρτιο στη χώρα πραγματοποιούνταν 982 τεστ.

«Φτιάξαμε τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ από το μηδέν. Βρίσκονται σε κάθε γωνία της χώρας και προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες. Και χαίρομαι που αντιγράφουν αυτή την προσπάθεια και η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά από το μηδέν και με χρήματα του ΕΣΠΑ», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το ΕΚΑΒ, λειτουργεί νέο κέντρο επιχειρήσεων αποκλειστικά για την διαχείριση των ασθενών COVID, καθώς και η ομάδα διαχείρισης κρίσεων κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ και στη Βόρεια Ελλάδα, «αναβαθμίζοντας το συγκεκριμένο κέντρο και δημιουργώντας νέα κέντρα επιχειρήσεων σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών».