ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Covid -19: Τι είναι τα «δισθενή» εμβόλια που αναμένονται το φθινόπωρο και ποια η νέα σύσταση του FDA

Πολιτική Υγείας
Covid -19: Τι είναι τα «δισθενή» εμβόλια που αναμένονται το φθινόπωρο και ποια η νέα σύσταση του FDA
Νέα εμβόλια έρχονται από τον Σεπτέμβριο τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν στη μάχη με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, τα λεγόμενα «δισθενή» την ώρα που νέες υποπαραλλαγές κάνουν την εμφάνισή τους. Ποια η νέα σύσταση του FDA για τον εμβολιασμό που αναμένεται να κάνουμε όλοι το φθινόπωρο και τι καλό είναι να γνωρίζουμε για την πανδημία από εδώ και πέρα.
Δευτέρα, 11/07/2022 - 09:34
— Photo: INTIME
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και 5 να υποσκελίζουν σε πολλές χώρες τις ΒΑ.1 και 2 παραλλαγές της όμικρον του κορονοϊού, εταιρείες, κυβερνήσεις και θεσμικοί φορείς υγείας προσαρμόζονται στις δυναμικές απαιτήσεις της πανδημίας αναφορικά με τον εμβολιασμό, αλλά και γενικότερα προς αναζήτηση πιο αποτελεσματικών εργαλείων προστασίας, όπως σημειώνει σε έναν οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) συνέστησε στους κατασκευαστές εμβολίων COVID-19 να αλλάξουν το σχεδιασμό των ενισχυτικών εμβολίων που περιμένουμε για το φθινόπωρο, αναφέρει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Αναλυτικά ο οδηγός με τις ερωτήσεις - απαντήσεις του Ηλία Μόσιαλου:

Τι ζήτησε λοιπόν ο FDA;

Αποτελεσματικά εμβόλια για τις παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα. Ο FDA ζήτησε από τις οι εταιρείες να προσαρμόσουν τα εμβόλια ώστε να καταπολεμούν τις κυρίαρχες επί του παρόντος υποπαραλλαγές του κορονοϊού, όμικρον BA.4 και BA.5. Τα νέα ενισχυτικά εμβόλια θα είναι δισθενή, δηλαδή θα στοχεύουν τόσο τον αρχικό ιό (όπως τα εμβόλια που ήδη κάναμε) όσο και τις υποπαραλλαγές της όμικρον BA.4 και BA.5.
Ναι αλλά δεν είχαμε ακούσει πως πολλές εταιρείες είχαν, ήδη ετοιμάσει εμβόλια για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.1/2;

Ναι, και ο FDA τους συστήνει να καταθέσουν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.1/2 προς αξιολόγηση, αλλά δεν θα γίνει χρήση αυτών των εμβολίων.

Θα χρειαστούν εκτεταμένες κλινικές δοκιμές τα εμβόλια που αντιμετωπίζουν τις BA.4 και BA.5;

Όπως και με τα εμβόλια για την γρίπη που ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν θα χρειαστούν εκτεταμένες κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ για να εγκριθεί το νέο εμβόλιο. Το ίδιο δηλαδή αναμένουμε να γίνει σε όλες τις χώρες; Θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια που αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές BA.4 και BA.5;

Ορισμένες χώρες προσανατολίζονται στην χρήση του εμβολίου έναντι της υποπαραλλαγής ΒΑ.1. Το νέο εμβόλιο της Pfizer, φαίνεται να προκαλεί καλή ανοσοαπόκριση έναντι της BA.1, αλλά έχει χαμηλότερη απόκριση έναντι των BA.4 και BA.5.

Πότε να περιμένουμε να αρχίσει η διανομή;

Η Pfizer μετά την σύσταση του FDA, δήλωσε πως θα έχει ίσως την δυνατότητα να διανείμει σημαντική ποσότητα εμβολίου BA.4/BA.5 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ η Moderna δίνει βάθος χρόνου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου πριν το τροποποιημένο εμβόλιο ετοιμαστεί.

Θα κοστίσουν περισσότερο αυτά τα εμβόλια;

Τα νέα εμβόλια θα πρέπει να κοστίσουν λιγότερο καθότι δεν βασίζονται σε νέα τεχνολογία αλλά μικρή τροποποίηση της υπάρχουσας. Επίσης, οι εταιρείες δεν θα κάνουν εκτεταμένες κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ που κοστίζουν πολύ. Πρέπει επομένως η Ευρωπαϊκή επιτροπή να διαπραγματευτεί σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές.

Οπότε θα περιμένουμε την διανομή των δόσεων από αυτές τις δύο εταιρείες;

Ξέρουμε πως και η Novavax δουλεύει προς την κατεύθυνση εμβολίου έναντι της όμικρον και πως οι κλινικές δοκιμές και για στοχευμένο εμβόλιο κατά της όμικρον όσο και για δισθενές εμβόλιο (που συμπεριλαμβάνει το αρχικό και το στοχευμένο κατά της όμικρον) ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου. Ταυτόχρονα, από δεδομένα που έχει ανακοινώσει η Novavax (και δεν έχουμε δει ακόμα την δημοσίευση), η ενισχυτική δόση του εμβολίου, που χορηγήθηκε οκτώ μήνες μετά το αρχικό σχήμα εμβολιασμού, δημιουργεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι όλων των παραλλαγών της όμικρον (και της ΒΑ.5). Άρα ίσως να έχει νόημα προς το παρόν το εμβόλιο της Novavax να χρησιμοποιείται για αναμνηστικές δόσεις.

Και τα ολιστικά η πολυδύναμα εμβόλια που ακούμε;

Παρόμοια νανοτεχνολογική βάση με της Novavax έχει και το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει ερευνητές στον αμερικανικό στρατό (στο Emerging Infectious Diseases Branch, Walter Reed Army Institute of Research). Το εμβόλιο αυτό, το “SpFN” (που σημαίνει ‘spike ferritin nanoparticle” και διαβάζεται ”σπιφ-ιν”) στην ουσία αποτελείται από νανοσωματίδια φερριτίνης που “μεταφέρουν” την ακίδα του ιού. Αλλά η διαφορά είναι πως δεδομένου του πολύεδρου σχεδιασμού του νανοσωματιδίου, μπορεί να μεταφέρει ποικίλες και πολυάριθμες μορφές της ακίδας, ώστε να ενεργοποιεί ανοσοπροστασία έναντι πολλών παραλλαγών και υποπαραλλαγών ταυτόχρονα. To SpFN επίσης μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και έξι μήνες και σε θερμοκρασία δωματίου έως και ένα μήνα.

Ξέρουμε επίσης πως η BioNTech, δήλωσε ότι μαζί με την Pfizer, θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια κορονοϊού επόμενης γενιάς. Τα νέα αυτά εμβόλια “επόμενης γενιάς” ξεπερνούν την τρέχουσα προσέγγιση στοχεύοντας στην ενίσχυση της κυτταρικής (Τ) ανοσίας, και τα εμβόλια παν-κορονοϊού θα μας προστατεύουν από την ευρύτερη οικογένεια των κορωνοϊών και τις μεταλλάξεις τους.

Αυτά είναι δηλαδή τα ολιστικά εμβόλια που προπορεύονται;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και άλλα εμβόλια “επόμενης γενιάς” υπό ανάπτυξη. Τα ενδορινικά εμβόλια/σπρέι όπως έχουμε ξαναπεί, θα μπορούσαν να υπερτερούν όλων προστατεύοντάς μας από τον ιό, στοχεύοντας ακριβώς εκεί που εισέρχεται στο σώμα. Μπορεί επίσης να καταφέρουν να αποτρέψουν συνολικά τη μόλυνση και προφανώς χωρίς μόλυνση, δεν θα μεταδίδουμε τον ιό και θα προστατευόμαστε από το μακροχρόνιο COVID. Είναι λοιπόν επίσης αισιόδοξο πως υπάρχουν περισσότερες από δώδεκα κλινικές δοκιμές ενδορινικών εμβολίων ήδη σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Αναμένουμε και άλλες παραλλαγές τους επόμενους μήνες;

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες παραλλαγές. Το αν θα προέλθουν από την όμικρον ή το αρχικό στέλεχος ή άλλο στέλεχος που δεν είναι πλέον διαδεδομένο δεν είναι γνωστό, ούτε μπορούμε να το προβλέψουμε. Ούτε μπορούμε να προβλέψουμε το αν μια μελλοντική παραλλαγή ή ένα νέο στέλεχος θα μεταδίδεται πιο εύκολα ή θα είναι πιο επικίνδυνο ή πιο ήπιο. Αυτή την περίοδο όμως έχουμε σε τουλάχιστον 10 χώρες την εμφάνιση της ΒΑ.2.75 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Αυτή η υποπαραλλαγή παρουσιάζει αλλαγές που οδηγούν κάποιους στο να συνιστούν αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, θεωρώντας πως η BA.2.75 θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο ανησυχητική από την υποπαραλλαγή BA.5. Αυτό όμως για να συμβεί θα πρέπει η ΒΑ.2.75 να είναι τόσο πολύ πιο μεταδοτική που να υπερσκελίσει την ΒΑ.5. Για την ώρα δεν έχουμε τέτοια στοιχεία όμως.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/07/2022 - 09:41
  • ΕΜΒΟΛΙΑ
  • ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • FDA
  • ΜΟΣΙΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάνω από 13.000 κρούσματα και 2.743 επαναλοιμώξεις - Tι δείχνουν οι «σκληροί» δείκτες
Πάνω από 13.000 κρούσματα και 2.743 επαναλοιμώξεις - Tι δείχνουν οι «σκληροί» δείκτες 10 Ιουλίου 2022
Πλεύρης: «Υπάρχει πίεση στις απλές κλίνες COVID ειδικά στην Αττική» 11 Ιουλίου 2022
Πλεύρης: «Υπάρχει πίεση στις απλές κλίνες COVID ειδικά στην Αττική»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών
Pharma Policy
12/05/2026 - 15:56

ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών
Υγεία
07/05/2026 - 16:00

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια γίνονται "φωλιές" επιδημιών

Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την επόμενη πανδημία
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 10:00

Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την επόμενη πανδημία

Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34

Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας

EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58

EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια

ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια
Υγεία
22/04/2026 - 19:49

ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξυπόλυτοι στο σπίτι: Η ευεργετική δράση της επαφής του γυμνού ποδιού με το πάτωμα και οι κίνδυνοι
Υγεία
16/05/2026 - 10:05
Άγχος των εξετάσεων: Το τρίπτυχο που μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά στα παιδιά
Ψυχική Υγεία
16/05/2026 - 09:47
Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας
Επικαιρότητα
16/05/2026 - 03:43
Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16
Ηράκλειο: Δύο φορητοί ανιχνευτές φλεβών θα παραδοθούν σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 23:03
Νέο πενταετές επιχειρηματικό πλάνο με επίκεντρο την ογκολογία και την καινοτομία για την Daiichi Sankyo
Pharma News
15/05/2026 - 22:19
Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28
Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει
Health Talk
15/05/2026 - 21:03
Η τεχνολογία συναντά τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Μια σύγχρονη αρμονική συμβίωση
Patient Talk
15/05/2026 - 20:29
Θεσσαλονίκη: Κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων αποκτά η 4η ΥΠΕ
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 20:06
ECDC: Χαμηλός προς το παρόν ο κίνδυνος μόλυνσης κατοίκων της ΕΕ από τον ιό Έμπολα
Υγεία
15/05/2026 - 19:28
«Κρίσιμες βελτιώσεις για τους σπάνιους ασθενείς και την πρόσβασή τους σε καινοτόμες θεραπείες»
Patient Talk
15/05/2026 - 19:03
Η εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξει η οικογενειακή διατροφική κουλτούρα
Διατροφή
15/05/2026 - 18:18
Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Στα όρια των δυνατοτήτων της λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ζακύνθου»
Patient Talk
15/05/2026 - 17:51
Εγκαινιάστηκαν νέοι ξενώνες φιλοξενίας για ογκολογικούς ασθενείς του Νοσοκομείου «Μεταξά»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 17:19
Ευρεία σύσκεψη φορέων στη Λέσβο για τα μέτρα βιοασφάλειας απέναντι στον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:46
Χάρτες του ΜΕΤΕΟ με τις αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης αύριο, Σάββατο, στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:29
Τα φάρμακα απώλειας βάρους ενδέχεται να μειώνουν τον πόνο της ημικρανίας και τις κρίσεις του άσθματος,
Υγεία
15/05/2026 - 16:11
ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά παραπεμπτικά φυσικοθεραπειών
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 15:42
Οι μικρότερες ηλικίες όλο και πιο ευάλωτες στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2- Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Υγεία
15/05/2026 - 15:00
Εκλογές Pharma Innovation Forum: Γυναικεία πρωτοκαθεδρία στις ψηφους
Pharma Policy
15/05/2026 - 14:53
Φρουκτόζη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία μας - Η επίδραση της στο μεταβολισμό
Διατροφή
15/05/2026 - 14:00
Χανταϊός: Μπορεί να επιβιώσει στο σπέρμα για χρόνια - Ο κίνδυνος της σεξουαλικής μετάδοσης
Υγεία
15/05/2026 - 12:49
Είδος άσκησης 800 ετών βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης
Fitness
15/05/2026 - 12:00
ΛΔ Κονγκό: Ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη χώρα επιβεβαίωσαν οι αρχές
Υγεία
15/05/2026 - 11:26
Έκκληση ψυχιάτρων για υπεύθυνη ενημέρωση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 10:57
Συναγερμός για τα υπερμικρόβια στην Ελλάδα: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικών βακτηρίων στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 10:02
Δεν προκύπτει ξεκάθαρη σύνδεση αυτισμού -λήψης αντικαταθλιπτικών στην κύηση
Υγεία
15/05/2026 - 10:00
H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σχέση των παιδιών με τα λαχανικά διαμορφώνεται από τη μήτρα
Διατροφή
14/05/2026 - 16:09
Ενημερωτική εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό και τα οφέλη του στη δημόσια υγεία
Pharma News
14/05/2026 - 15:51
Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:13
Ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για εξετάσεις βιοδεικτών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:49
Γεωργιάδης: «Το Ταμείο Καινοτομίας διασφαλίζει πρόσβαση στα νέα φάρμακα χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό»
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo