ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδικός χάρτης για τους βιοδείκτες: Τα οφέλη από τη χρήση τους, η επίπτωση στον προϋπολογισμό και οι προτάσεις αποζημίωσης τους

Pharma Policy
Οδικός χάρτης για τους βιοδείκτες: Τα οφέλη από τη χρήση τους, η επίπτωση στον προϋπολογισμό και οι προτάσεις αποζημίωσης τους
Μελέτη αναδεικνύει τις εξοικονομήσεις εκατομμυρίων που μπορεί να επιτευχθούν για το σύστημα υγείας από την εισαγωγή και αποζημίωση νέων βιοδεικτών για ογκολογικές θεραπείες.
Πέμπτη, 07/11/2024 - 06:00
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Ανοικτό ζήτημα ετών, η διεύρυνση της χρήσης βιοδεικτών, των εξετάσεων που επιτρέπουν την χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας στον κατάλληλο ασθενή, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης την οποία διοργάνωσε η All.Can Greece.

Ογκολογικοί ασθενείς και επιστημονική κοινότητα, με συμμάχους τις φαρμακευτικές εταιρείες, προάγουν τη διεύρυνση της χρήσης των ειδικών αυτών εξετάσεων, που αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα εξατομικευμένης θεραπείας και επιπλέον μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της δαπάνης και στην εξοικονόμηση πόρων.

Το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να μοιράζεται αυτή την πεποίθηση. Κατά την προηγούμενη θητεία του Άδ. Γεωργιάδη, άλλωστε, εντάχθηκαν οι πρώτοι βιοδείκτες στο σύστημα. Έκτοτε, όμως, δεν υπήρξε καμία επικαιροποίηση, με τη λίστα να έχει κολλήσει σε 21 βιοδείκτες.

«Ημουν ο πρώτος υπουργός που συμπεριέλαβε τους βιοδείκτες με μεγαλη έκπληξη διαπίστωσα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει προστεθεί ούτε ένας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας στα τέλη του περασμένου Μαΐου.

«Προσπαθούμε τώρα να το διορθώσουμε, οι βιοδείκτες αυξάνουν τη δαπάνη σε πρώτο χρόνο, αλλά μειώνουν τη δαπάνη σε πραγματικό χρόνο», είχε τονίσει τότε.

Οι βιοδείκτες ήταν και από τα πρώτα μεταρρυθμιστικά έργα που είχε υπόψη του ο Γ.Γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής, ο οποίος παρουσίασε στην εκδήλωση τα στοιχεία μελέτης, την οποία επιμελήθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας, στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Αθανασάκης και η ομάδα του.

«Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο σε έναν Γενικό Γραμματέα που προσπαθεί να κάνει μια αλλαγή να έρθει ο Υπουργός και να σε ρωτήσει τι γίνεται με το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε ο κ. Αγγελής. «Υπήρχε ένα παραθυράκι [να γινει η μεταρρύθμιση] και έτσι άνοιξε μια πόρτα, καθώς δίνεται η δυνατότητα να διατυπώσουμε το πρόβλημα και να βρούμε λύση», πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης της η All.Can Greece βρέθηκε λοιπόν η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την έγκριση και αποζημίωση βιοδεικτών στη χώρα μας, ως συνέχεια των μέχρι σήμερα συζητήσεων και πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί από την ογκολογική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Οδικός χάρτης

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της παρουσίασης του κ. Αγγελή «Διαμορφώνοντας το μέλλον των βιοδεικτών: Ένας οδικός χάρτης για μια νέα Εθνική διαδικασία», πρόκειται για έναν roadmap για την εισαγωγή και αποζημίωση νέων βιοδεικτών στο σύστημα υγείας της Ελλάδας.

Η πρόταση εστιάζει στους προβλεπτικούς βιοδείκτες, τις εξετάσεις δηλαδή που παρέχουν μια πρόβλεψη σχετικά με την πιθανότητα ενός ασθενούς να ανταποκριθεί σε μια θεραπεία.

Επιδίωξη είναι, σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, η ανάπτυξη ενός κεντρικού σχεδιασμού και μιας στρατηγικής αξιοποίησης των βιοδεικτών ως εργαλείων για τη βελτίωση της κλινικής αποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Επίπτωση στον προϋπολογισμό και εξοικονομήσεις

Κρίσιμο στοιχείο στην περαιτέρω αξιοποίηση των βιοδεικτών αποτελεί η επίπτωση που θα έχει στον προϋπολογισμό η εισαγωγή νέων εξετάσεων στο ΕΣΥ.

Προκειμένου να εξετάσει την επίπτωση αυτή, γνωστή και ως budget impact, ο κ. Αθανασάκης και η ομάδα του εξέτασαν την εισαγωγή 10 βιοδεικτών, που αφορούν 37 ενδείξεις (37 πληθυσμούς ασθενών), με χρονικό ορίζοντα εκτίμησης ενός έτους.

Υπολογίστηκε λοιπόν πως η επίπτωση στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 7,773 εκατ. ευρώ (πρόκειται για τη μέση εκτίμηση) για την διενέργεια των 10 αυτών βιοδεικτών σε 24 χιλιάδες ασθενείς (80% των επιλέξιμων ασθενών εκτιμάται βάσει αυτού του σεναρίου ότι θα εξεταστεί τελικά με τον βιοδείκτη, ενώ υπολογίστηκε και μια βάση έκπτωσης 60% στην τιμή αποζημίωσης).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν οι σημαντικές εξοικονομήσεις που αναμένεται να προκύψουν από τη χρήση τους.

Ειδικότερα, στη μελέτη εξετάστηκαν δύο περιπτώσεις για τη διερεύνηση περιστολής του κόστους (cost offset) για το ΕΣΥ από τη διαθεσιμότητα και χρήση βιοδεικτών, δηλαδή από τη σωστή επιλογή θεραπείας και άρα αποφυγής επιπλοκών και την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

Στην περίπτωση της χρήσης βιοδείκτη για την κατεύθυνση μιας θεραπευτικής επιλογής σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα διαπιστώθηκε πως με μια δαπάνη γύρω στις 600 χιλιάδες ευρώ, προκύπτει περιστολή κόστους της τάξης των 11,6 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας.

Αντίστοιχα, στη χρήση βιοδείκτη για την κατεύθυνση μιας θεραπευτικής επιλογής σε ασθενείς με ένα σχετικά μη συχνό γυναικολογικό καρκίνο με μια δαπάνη περίπου 1,2 εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται περιστολή κόστους της τάξης των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας.

Θα μπορούσαν δηλαδή να εξοικονομηθούν περίπου 21 εκατ. ευρώ μόνο από τη χρήση βιοδεικτών για την επιλογή της κατάλληλης ογκολογικής θεραπείας μόνο στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Προτάσεις χρηματοδότησης

Βέβαια, το βασικό ζητούμενο στη διεύρυνση της χρήσης βιοδεικτών παραμένει το πως θα χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα της αποζημίωσης τους.

Περιγράφοντας τους προτεινόμενους τρόπους χρηματοδότησης για την εισαγωγή και τη διαθεσιμότητα νέων βιοδεικτών στο ΕΣΥ, ο κ. Αγγελης έκανε λόγο για την ανάγκη ρεαλιστικής αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο της μελέτης προτάθηκαν τρεις τρόποι:

  1. Πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Όπως τονίστηκε και από τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού πρόκειται για την πρόταση που οι περισσότεροι θα προτιμούσαν και την οποία θα προσπαθήσει ο Υπουργός να υλοποιήσει, αλλά οι πιθανότητες να εγκριθεί είναι χαμηλές λόγω των χρονοδιαγραμμάτων.

  1. Εισαγωγή rebate βιοδείκτη στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατόπιν βιοδείκτη. Αυτή η πρόταση, περιλαμβάνει:
  • Εισαγωγή του βιοδείκτη επί της συνταγής για εξωτερικούς ασθενείς ή για ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα από φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
  • Εξαγωγή ποσοτικών στοιχείων συσχέτισης βιοδείκτη και φαρμάκου (διασύνδεση ΣΗΠ με Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για φάρμακα που χρήζουν προέγκρισης)
  • Δαπάνη για τις εργαστηριακές εξετάσεις προσδιορισμού βιοδεικτών που έχουν γίνει προσδιορίζεται από το πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ ανά εξάμηνο του έτους
  • Η ανωτέρω δαπάνη θα επιμερίζεται στις φαρμακευτικές εταιρείες που αντιπροσωπεύουν τα φάρμακα που χορηγούνται κατόπιν βιοδείκτη, ανά εξάμηνο, με βάση το μερίδιο τους στη συνολική δαπάνη των φαρμάκων που χορηγούνται κατόπιν βιοδείκτη σε ΝΤ-5%+ΦΠΑ
  1. Επιλογή ένταξης των βιοδεικτών στον κλειστό προϋπολογισμό για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και συμπληρώματα ειδικής διατροφής και πιο συγκεκριμένα στη κατηγορία «Ε - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ (ΥΔΕΠ)» (Σχετικό ΦΕΚ Β΄/2365/2024). Στην προκειμένη προβλέπεται ότι:
  • 3 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την υποκατηγορία «Ε1Α – ΥΔΕΠ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ» που περιλαμβάνει τους υφιστάμενους βιοδείκτες
  • 7 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αναμενόμενη αύξηση του κλειστού ορίου δαπάνης για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και συμπληρώματα ειδικής διατροφής που θα είναι όσο ή ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ (αναμένεται περί τα 40 εκ. ευρώ για το 2025)
  • Ενώ, σε αυτήν την περίπτωση θα δημιουργηθεί νέα υποκατηγορία ορίου δαπανών για το έτος 2025 με την περιγραφή «Ε1Δ – ΥΔΕΠ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΕΙΚΤΩΝ» με ετήσιο όριο δαπάνης τα 10 εκ. ευρώ για 2024 (ενώ θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται για τις επόμενες χρονιές).

Αντιδράσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο η πρόταση για την είσοδο άλλου ένα rebate στη φαρμακευτική δαπάνη βρήκε αντίθετες τις φαρμακευτικές εταιρείες, εκπρόσωποι των οποίων σημείωσαν πως οι βιοδείκτες είναι διαγνωστικό εργαλείο, που εντάσσεται στη δαπάνη των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Η επιλογή να μεταφερθεί άλλο ένα βάρος στην ήδη πιεσμένη φαρμακευτική δαπάνη θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα, υπογράμμισαν όσοι συμμετέιχαν στην εκδήλωση, ειδικά αφού η επιλογή για ενίσχυση του συνολικού προϋπολογισμού της Υγείας δεν τέθηκε καν ως πιθανότητα.

Ωστόσο, όπως εξήγησαν, ο προϋπολογισμός αυτός θα αυξηθεί εκ των πραγμάτων κατά 40 εκατ. ευρώ το 2025, ακολουθώντας την ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ, και άρα θα μπορούσε να απορροφήσει την αύξηση της δαπάνης, η οποία υπολογίστηκε στην προκειμένη μελέτη κατά 7,7 εκατ. ευρώ (μέση εκτίμηση).

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών επεσήμαναν άλλωστε, ότι η χρηματοδότηση της αποζημίωσης των βιοδεικτών μπορεί να προκύψει από την ίδια την εξοικονόμηση που προκύπτει από την χρήση τους, όπως δείχνουν τα δύο παραδείγματα που εξετάστηκαν στη μελέτη.

Πάντως, ο κ. Αγγελής υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, αλλά μια σειρά προτάσεων, στις οποίες μπορούν να προστεθούν και άλλες προς εξέταση.

Να αναφέρουμε ότι η All.Can Greece βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» All.Can International , ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος ξεκίνησε ως μία διεθνής πλατφόρμα διαλόγου τον Δεκέμβριο του 2016 με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας και την καλύτερη αποδοτικότητα των διαθέσιμων πόρων στα συστήματα υγείας με τελικό στόχο την βελτίωση των εκβάσεων για τους ασθενείς.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/11/2024 - 12:08
  • REBATE
  • ΒΙΟΔΕΙΚΤΕΣ
  • ALLCANGREECE
  • ΑΡΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
  • ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ
  • ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός στον ΕΟΦ για επικίνδυνο συμπλήρωμα διατροφής που πωλείται μέσω διαδικτύου
Συναγερμός στον ΕΟΦ για επικίνδυνο συμπλήρωμα διατροφής που πωλείται μέσω διαδικτύου 06 Νοεμβρίου 2024
Τηλεϊατρική, ψηφιακή υπογραφή και ΦΥΚ έρχονται στα φαρμακεία το 2025 09 Νοεμβρίου 2024
Τηλεϊατρική, ψηφιακή υπογραφή και ΦΥΚ έρχονται στα φαρμακεία το 2025

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους στο ACTION 24: Αύξηση 100% στον προϋπολογισμό της Υγείας από το 2019
Πολιτική Υγείας
17/12/2025 - 18:22

Θεμιστοκλέους στο ACTION 24: Αύξηση 100% στον προϋπολογισμό της Υγείας από το 2019

Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19

Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους

Ιδρώτας: Ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο - Ο ρόλος των έξυπνων αισθητήρων και του AI
Υγεία
09/12/2025 - 12:00

Ιδρώτας: Ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο - Ο ρόλος των έξυπνων αισθητήρων και του AI

Επιστολή εργαστηριακών ιατρών προς τον ΙΣΑ για το clawback και το rebate
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 14:42

Επιστολή εργαστηριακών ιατρών προς τον ΙΣΑ για το clawback και το rebate

Ένα τρύπημα στο δάκτυλο μπορεί να ανιχνεύσει ασθένειες 10 χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
20/11/2025 - 09:00

Ένα τρύπημα στο δάκτυλο μπορεί να ανιχνεύσει ασθένειες 10 χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαστηριακών ιατρών στην Αθήνα
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 16:53

Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαστηριακών ιατρών στην Αθήνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Ανάγκη για έναν νέο οδικό χάρτη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
23/12/2025 - 20:02
O ΕΟΔΥ του αύριο με 16 έργα μετασχηματισμού της Δημόσιας Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 19:44
Από τα μελομακάρονα στις ορμόνες: Οι γιορτινές συνήθειες επηρεάζουν την ευεξία των γυναικών
Health Talk
23/12/2025 - 19:07
Νέα εποχή στην απώλεια βάρους: Πράσινο φως από την FDA σε χάπι σεμαγλουτίδης
Pharma News
23/12/2025 - 18:19
Πώς η ρουτίνα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
Υγεία
23/12/2025 - 17:56
Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 17:39
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Ακαδημία Ασθενών - Τον Μάρτιο η έναρξη των μαθημάτων
Patient Talk
23/12/2025 - 17:23
«True Leader» η UNI-PHARMA - Αναδείχθηκε ανάμεσα στις 105 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Pharma News
23/12/2025 - 17:06
Γεωργιάδης από Φλώρινα: «Δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναξιοποίητο»
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 16:54
Εκπαιδευτική δράση στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ για το προσωπικό της ΑΔΜΘ
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 16:32
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Τα τρία βασικά αιτήματα που τέθηκαν στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΦ
Patient Talk
23/12/2025 - 16:11
Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών και πως θα μειώσετε τον κίνδυνο!
Ομορφιά
23/12/2025 - 15:57
Θεμιστοκλέους: «Το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο για τη γρίπη - Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς»
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 15:34
Θεσσαλονίκη: 25 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν σε εθελοντική αιμοδοσία του ΙΣΘ
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 15:12
Τραγούδι: Οι ιδιότητες του για την υγεία που θα σάς κάνει να δείτε με άλλα μάτια τα κάλαντα
Υγεία
23/12/2025 - 14:54
Πανελλήνιο Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης 2025: Το ταξίδι από τη διάγνωση στην απεριόριστη ανάσα
Patient Talk
23/12/2025 - 14:28
Οι οικιακές συσκευές που απελευθερώνουν τα περισσότερα βλαβερά μικροσωματίδια
Υγεία
23/12/2025 - 14:13
Αρθρίτιδα: Συμβουλές προς πάσχοντες για πιο ανώδυνο χειμώνα - Οι θεραπείες που υπάρχουν
Health Talk
23/12/2025 - 13:47
Κορυφαία διεθνής διαπίστευση για το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Υπηρεσίες Υγείας
23/12/2025 - 13:12
Η ιδιοφυΐα δεν κρίνεται απαραίτητα από την παιδική ηλικία - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
23/12/2025 - 13:00
Ελπίδες για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας από ένα φυτό - γιατροσόφι της Βραζιλίας
Υγεία
23/12/2025 - 12:00
Γονείς και χριστουγεννιάτικο burnout: Κάντε λιγότερα για να είναι και τα παιδιά σας πιο χαρούμενα!
Ψυχική Υγεία
23/12/2025 - 11:00
Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 10:09
Νέα θεραπευτική αγωγή για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Υγεία
23/12/2025 - 10:00
Αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο του ήπατος από διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Υγεία
23/12/2025 - 08:46
Η Merck ανακοινώνει το Innovation Cup 2026 με πρώτο βραβείο 20.000 ευρώ
Pharma News
22/12/2025 - 20:08

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί οι γυναίκες αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημάδια ασθένειας στα πρόσωπα των άλλων
Υγεία
22/12/2025 - 09:00
Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»
Πολιτική Υγείας
21/12/2025 - 07:18
Κάνετε ενέσεις απώλειας βάρους; Τι δεν πρέπει να έχει το χριστουγεννιάτικο πιάτο σας!
Υγεία
22/12/2025 - 11:00
Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το ζεστό μπάνιο στο δέρμα - Απλές συμβουλές για να τις αποφύγετε
Ομορφιά
21/12/2025 - 12:19
Χριστούγεννα με σακχαρώδη διαβήτη: Οκτώ απλά διατροφικά tips για απόλαυση με απόλυτο έλεγχο
Διατροφή
22/12/2025 - 16:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo