ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο «στόχαστρο» Γεωργιάδη η δαπάνη για τα φάρμακα που εισάγει το ΙΦΕΤ

Pharma Policy
PEXELS
Διαπραγματεύσεις, αλλαγές στις διαδικασίες για επιτάχυνση της εισόδου νέων φαρμάκων, αλλά και μια επιτροπή - «φίλτρο» για τις διαδικασίες μέσω ΣΗΠ, περιλαμβάνει το σχέδιο του Υπ. Υγείας για τον έλεγχο της δαπάνης του ΙΦΕΤ, που όμως δεν θα επηρεάσει μια σημαντική κατηγορία φαρμάκων.
Τετάρτη, 21/02/2024 - 23:51
— Photo: PEXELS
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Περίπου μια ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης με τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέλη του ΣΦΕΕ, σκευάσματα των οποίων εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτική Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Αντικείμενο της συνάντησης με τις περίπου 25 εταιρείες, παρουσία και της ηγεσίας του ΙΦΕΤ, ήταν η αυξανόμενη δαπάνη του Ινστιτούτου, η οποία έχει φθάσει σύμφωνα με τις πληροφορίες τα 265 εκατ. ευρώ.

Διάφορα θέματα έπεσαν στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, αλλά η συζήτηση κινήθηκε ιδιαιτέρως γύρω από τα 160 εκατ. ευρώ, το κομμάτι της δαπάνης που αφορά σε σκευάσματα, που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και τα οποία εισάγει το ΙΦΕΤ, αφού έχουν λάβει έγκριση μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).

Σημειώθηκε με έμφαση, πως το ΙΦΕΤ είναι ένα χρήσιμο μέσο για τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε θεραπείες που χρειάζονται και οι οποίες δεν κυκλοφορούν στη χώρα, αλλά για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του θα πρέπει να θωρακιστεί, εξορθολογίζοντας τη δαπάνη.

Το «φάσμα» του clawback αιωρήθηκε, βέβαια, στη συνάντηση, αφού αναφέρθηκε πως αν όλες οι παρεμβάσεις αποτύχουν, θα εξεταστεί ως τελική λύση, εξέλιξη όμως που ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να θέλει να αποφύγει και η οποία άλλωστε δεν ιδιαιτέρως σαφές πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Αυτό που κατέστη σαφές από τον Υπουργό είναι, όμως, πως οι όποιες αλλαγές και νέες διαδικασίες δεν θα αφορούν τα ορφανά φάρμακα, σκευάσματα που αφορούν στην αντιμετώπιση σπάνιων παθήσεων.

Τι έρχεται

Το ΙΦΕΤ είναι θυγατρική του ΕΟΦ και εισάγει φάρμακα που είτε δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορία στη χώρα είτε είναι σε έλλειψη, αλλά είναι απαραίτητες για τους ασθενείς. Συχνά πρόκειται για θεραπείες υψηλού κόστους.

Τρεις είναι οι κατηγορίες φαρμάκων που εισάγει:

Να επισημάνουμε ότι το ΙΦΕΤ εισάγει τις 3 παρακάτω κατηγορίες σκευασμάτων:

  1. Φάρμακα Έκτακτης Κάλυψης. Δεν διατίθενται στην ελληνική αγορά και απευθύνονται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και Φαρμακαποθήκες, μέσω των οποίων μπορούν να διατεθούν και σε ιδιωτικά φαρμακεία (συνολικά 473 σκευάσματα).
  2. Φάρμακα Ειδικών Νοσοκομειακών Παραγγελιών. Καινοτόμα σκευάσματα που μπορεί και να μη διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένους ασθενείς δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή ιδιωτικών κλινικών (141 σκευάσματα).
  3. Φάρμακα Ατομικών Παραγγελιών. Ιδιοσκευάσματα προς αποκλειστική διάθεση σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία, προς ατομική χρήση συγκεκριμένων ασθενών (289 σκευάσματα).

Με την αυξανόμενη δαπάνη του ΙΦΕΤ να προβληματίζει Υπουργείο και αγορά, καθώς συμβάλλει στην πίεση που ασκείται στους φαρμακευτικούς προϋπολογισμούς, η κατεύθυνση της ηγεσίας του Υπ. Υγείας φέρεται να είναι οι διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ενθαρρυνθούν να εισάγουν φάρμακα οι ίδιες.

Οι διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για τα φάρμακα εκείνα που μπορούν να λάβουν τιμή στην Ελλάδα, αλλά για διάφορους λόγους οι εταιρείες δεν προχωρούν τις διαδικασίες. Με τις συζητήσεις με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα αναζητηθούν και λύσεις για τα σκευάσματα εκείνα που είναι σε μακροχρόνια έλλειψη, τα οποία αναγκάζεται να εισάγει το ΙΦΕΤ για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Για το Υπουργείο Υγείας η τιμή που θα προτείνεται για τα φάρμακα του ΙΦΕΤ θα πρέπει να προκύπτει από το μέσο όρο των 5 χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

Επιπροσθέτως, όμως, το ΙΦΕΤ θα αρχίσει επιτέλους να χρησιμοποιεί το σύστημα EURIPID, όπου καταγράφονται όλες οι τιμές της Ευρώπης, για να μπορεί να αξιολογήσει τις προσφορές που λαμβάνει όταν κάνει έρευνα για την εισαγωγή ενός σκευάσματος.

Τέλος στο «φίλτρο» 5/11

Πρόθεση του κ. Γεωργιάδη, αναφέρουν οι πληροφορίες του News4Health, να αρθούν εμπόδια που καθυστερούν την είσοδο στην ελληνική αγορά σκευασμάτων.

Συγκεκριμένα, τα νέα φάρμακα προκειμένου να λάβουν άδεια κυκλοφορίας βάσει νόμου θα πρέπει να πληρούν το κριτήριο «5/11». Δηλαδή, θα πρέπει να αποζημιώνονται σε 5 από 11 συγκεκριμένες χώρες τις οποίες προβλέπει ο νόμος της αξιολόγησης φαρμάκων.

Αρκετά από αυτά τα φάρμακα εισάγονταν τελικώς μέσω του ΙΦΕΤ.

Όπως φέρεται να ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, το συγκεκριμένο κριτήριο πρόκειται να καταργηθεί συνολικά! Μόλις, λοιπόν, ένα φάρμακο θα λαμβάνει τιμή θα πηγαίνει απευθείας για διαπραγμάτευση στην αρμόδια Επιτροπή.

Έλεγχος στο ΣΗΠ

Βέβαια, η ηγεσία του Υπ. Υγείας φέρεται να εστιάζει την προσοχή της κυρίως στον έλεγχο της διαδικασίας μέσω του ΣΗΠ βάζοντας περισσότερα φίλτρα ελέγχου, καθώς εκφράζεται ανησυχία για πιθανές εγκρίσεις μη απαραίτητων υψηλού κόστους θεραπειών.

Το βασικό φίλτρο θα λάβει τη μορφή μιας Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία θα καλείται να εξετάσει κάθε νέο φάρμακο ή νέα ένδειξη για νέο ασθενή πριν περάσει το αίτημα από το ΣΗΠ, όταν πρόκειται για σκευάσματα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.

Η πορεία των πρώτων μέτρων

Ο Αδ. Γεωργιάδης από τις πρώτες ημέρες της θητείας του προχώρησε σε κινήσεις με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τον έλεγχο του clawback.

Αυτές οι κινήσεις φέρεται να αποδίδουν, τουλάχιστον από ότι μεταφέρθηκε στη συνάντηση. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως καλούνται σε απολογία περίπου 200 γιατροί, με υψηλά επίπεδα συνταγογράφησης στο κανάλι του ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ΙΦΕΤ, ο Υπ. Υγείας κάλεσε τις επιχειρήσεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ ανέφερε πως κάθε εταιρεία θα κάνει και κατ’ιδίαν συνάντηση με το ΙΦΕΤ για να τεθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα. Παράλληλα, θα κληθούν σε συνάντηση με τον Υπουργό και όσες εταιρείες έχουν σκευάσματα που εισάγονται από Ινστιτούτο αλλά δεν ανήκουν στο ΣΦΕΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/03/2024 - 20:45
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΙΦΕΤ
  • ΣΗΠ
  • CLAWBACK
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΟΡΦΑΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γεωργιάδης υπέγραψε την υπουργική απόφαση - «Κόφτης» και με τη βούλα στα 3 ευρώ για τα γενόσημα
Ο Γεωργιάδης υπέγραψε την υπουργική απόφαση - «Κόφτης» και με τη βούλα στα 3 ευρώ για τα γενόσημα 16 Φεβρουαρίου 2024
Ελλείψεις φαρμάκων: Μεγάλωσε η λίστα με τα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων 23 Φεβρουαρίου 2024
Ελλείψεις φαρμάκων: Μεγάλωσε η λίστα με τα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης από Κοπεγχάγη: «Κρίσιμος παράγοντας για την ΕΕ οι πολυκρατικές κλινικές δοκιμές»
Πολιτική Υγείας
16/09/2025 - 19:28

Γεωργιάδης από Κοπεγχάγη: «Κρίσιμος παράγοντας για την ΕΕ οι πολυκρατικές κλινικές δοκιμές»

Εργαζόμενοι νοσοκομείου Κιλκίς κατά Γεωργιάδη: «Ήλθε, είδε (όσους ήθελε), έταξε και απήλθε»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 06:53

Εργαζόμενοι νοσοκομείου Κιλκίς κατά Γεωργιάδη: «Ήλθε, είδε (όσους ήθελε), έταξε και απήλθε»

Γεωργιάδης: Στηρίζουμε την προσπάθεια ώστε οι χώρες της ΕΕ να γίνουν ελκυστικές για κλινικές δοκιμές
Πολιτική Υγείας
16/09/2025 - 13:33

Γεωργιάδης: Στηρίζουμε την προσπάθεια ώστε οι χώρες της ΕΕ να γίνουν ελκυστικές για κλινικές δοκιμές

Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17

Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»

PIF: Απειλή για ασθενείς και δημόσια υγεία ο εκτροχιασμός του νοσοκομειακού clawback
Pharma News
15/09/2025 - 17:19

PIF: Απειλή για ασθενείς και δημόσια υγεία ο εκτροχιασμός του νοσοκομειακού clawback

Δίκη για τη Novartis: Ποινές φυλάκισης 25 μηνών και και 33 μηνών σε «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»
Επικαιρότητα
15/09/2025 - 12:48

Δίκη για τη Novartis: Ποινές φυλάκισης 25 μηνών και και 33 μηνών σε «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ για τη Γάζα: «Στο χείλος της κατάρρευσης τα νοσοκομεία»
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 14:19
Η προπόνηση με αντιστάσεις βελτιώνει την υγεία των νεύρων και επιβραδύνει τη γήρανση!
Fitness
18/09/2025 - 14:00
Συστατικό που εντοπίζεται στη φλούδα του μήλου και του σύκου στη μάχη κατά της περιοδοντίτιδας
Υγεία
18/09/2025 - 13:00
Ο υποσιτισμός προκαλεί μια ξεχωριστή μορφή διαβήτη
Υγεία
18/09/2025 - 12:30
Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που απέχουν από το σεξ - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 12:00
Πειραματικό ενέσιμο φάρμακο υπόσχεται διατήρηση της απώλειας βάρους και μετά τη διακοπή του
Pharma News
18/09/2025 - 11:00
Νέο εργαλείο ΑΙ μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο προσβολής από 1.000 ασθένειες και το πότε!
Digital Health
18/09/2025 - 10:00
Η ασπιρίνη εμποδίζει την επανεμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου
Pharma News
18/09/2025 - 09:00
«Με επίκεντρο τον ασθενή»: Κείμενο θέσεων της ΕΛΛΟΚ για την πρόσβαση και τη φροντίδα
Patient Talk
18/09/2025 - 06:53
Hope Blooms: Εισαγωγή στη διαχείριση της απώλειας στις Σπάνιες Παθήσεις
Patient Talk
18/09/2025 - 03:24
Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ημέρες Καρδιολογίας: Τελευταίες Εξελίξεις»
Health Talk
18/09/2025 - 00:06
«Μαύρο καλοκαίρι» για την Ευρώπη με χιλιάδες θανάτους που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 23:23
Γάζα: Οργισμένοι και σοκαρισμένοι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τον θάνατο νοσηλευτή τους από ισραηλινά πυρά!
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 22:33
Εταιρεία έφτιαξε ρομπότ που καταστρέφει καρκινώματα με υπέρηχους
Digital Health
17/09/2025 - 22:04
Κύβος εμβύθισης: Βιωματική εμπειρία χειρουργείου σε φοιτητές ιατρικής του ΑΠΘ μέσω εικονικής πραγματικότητας
Υγεία
17/09/2025 - 21:17
Βροχή μηνύσεων κατά της Character.AI για αυτοκτονίες εφήβων και απόπειρες
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 20:14
Ασφαλής και για τους εφήβους η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ με μυωπία
Υγεία
17/09/2025 - 19:17
Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: «ΖΩντας με μία χρόνια νόσο – Κάθε ανάσα, μια ιστορία»
Υγεία
17/09/2025 - 18:49
Το θρεπτικό συστατικό των λαχανικών που υψώνει ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου
Υγεία
17/09/2025 - 18:24
Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 18:02
Η «μάχη» της ρυτίδας: Φυσικά υλικά και συνήθειες που υπόσχονται θαύματα
Ομορφιά
17/09/2025 - 17:46
Εργαζόμενοι στο «Αττικό»: «Απλήρωτοι εννέα μήνες οι υγειονομικοί που συμμετείχαν σε απογευματινά χειρουργεία»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 17:23
Θεμιστοκλέους: «Με νέο σύστημα θα κλείνονται τα ραντεβού στα νοσοκομεία από την 1η Οκτωβρίου»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 16:57
Δύο ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και οκτώ νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα
Υγεία
17/09/2025 - 16:33
Φαινόμενο Rumpelstiltskin: Τι είναι και πώς επιδρά στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 16:16
Άσθμα: Συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και αντιμετώπιση της πάθησης
Health Talk
17/09/2025 - 15:47
Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ανθρώπους με συναισθηματική υπερφαγία
Υγεία
17/09/2025 - 15:21
Βραδιά υπέρ της Breathe Hellas και της ψυχικής υγείας με οικοδέσποινα την Τατιάνα Μπλάτνικ
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 14:49
ΕΟΠΥΥ: «Καμπανάκι» για πρακτικές phising - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και πως θα προστατευθούν
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 14:19
Ερευνητές ζητούν διεύρυνση της λίστας με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα - Οι νέες προσθήκες
Διατροφή
17/09/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η άνοια σε ηλικίες κάτω των 60: Τα συμπτώματα στην γκρίζα ζώνη και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
16/09/2025 - 14:00
Το πολύ χαμηλό βάρος είναι πιο απειλητικό για τη ζωή απ' ό,τι τα περιττά κιλά
Υγεία
16/09/2025 - 13:00
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17
ChatGPT: Οι «συνομιλίες» μας με την τεχνητή νοημοσύνη και τα ερωτήματα που ανακύπτουν
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 15:31
Οι οφθαλμολογικοί έλεγχοι μπορεί να αναδείξουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων του αίματος εντός δεκαετίας
Υγεία
15/09/2025 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo