ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο «στόχαστρο» Γεωργιάδη η δαπάνη για τα φάρμακα που εισάγει το ΙΦΕΤ

Pharma Policy
PEXELS
Διαπραγματεύσεις, αλλαγές στις διαδικασίες για επιτάχυνση της εισόδου νέων φαρμάκων, αλλά και μια επιτροπή - «φίλτρο» για τις διαδικασίες μέσω ΣΗΠ, περιλαμβάνει το σχέδιο του Υπ. Υγείας για τον έλεγχο της δαπάνης του ΙΦΕΤ, που όμως δεν θα επηρεάσει μια σημαντική κατηγορία φαρμάκων.
Τετάρτη, 21/02/2024 - 23:51
— Photo: PEXELS
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Περίπου μια ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης με τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέλη του ΣΦΕΕ, σκευάσματα των οποίων εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτική Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Αντικείμενο της συνάντησης με τις περίπου 25 εταιρείες, παρουσία και της ηγεσίας του ΙΦΕΤ, ήταν η αυξανόμενη δαπάνη του Ινστιτούτου, η οποία έχει φθάσει σύμφωνα με τις πληροφορίες τα 265 εκατ. ευρώ.

Διάφορα θέματα έπεσαν στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, αλλά η συζήτηση κινήθηκε ιδιαιτέρως γύρω από τα 160 εκατ. ευρώ, το κομμάτι της δαπάνης που αφορά σε σκευάσματα, που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και τα οποία εισάγει το ΙΦΕΤ, αφού έχουν λάβει έγκριση μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).

Σημειώθηκε με έμφαση, πως το ΙΦΕΤ είναι ένα χρήσιμο μέσο για τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε θεραπείες που χρειάζονται και οι οποίες δεν κυκλοφορούν στη χώρα, αλλά για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του θα πρέπει να θωρακιστεί, εξορθολογίζοντας τη δαπάνη.

Το «φάσμα» του clawback αιωρήθηκε, βέβαια, στη συνάντηση, αφού αναφέρθηκε πως αν όλες οι παρεμβάσεις αποτύχουν, θα εξεταστεί ως τελική λύση, εξέλιξη όμως που ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να θέλει να αποφύγει και η οποία άλλωστε δεν ιδιαιτέρως σαφές πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Αυτό που κατέστη σαφές από τον Υπουργό είναι, όμως, πως οι όποιες αλλαγές και νέες διαδικασίες δεν θα αφορούν τα ορφανά φάρμακα, σκευάσματα που αφορούν στην αντιμετώπιση σπάνιων παθήσεων.

Τι έρχεται

Το ΙΦΕΤ είναι θυγατρική του ΕΟΦ και εισάγει φάρμακα που είτε δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορία στη χώρα είτε είναι σε έλλειψη, αλλά είναι απαραίτητες για τους ασθενείς. Συχνά πρόκειται για θεραπείες υψηλού κόστους.

Τρεις είναι οι κατηγορίες φαρμάκων που εισάγει:

Να επισημάνουμε ότι το ΙΦΕΤ εισάγει τις 3 παρακάτω κατηγορίες σκευασμάτων:

  1. Φάρμακα Έκτακτης Κάλυψης. Δεν διατίθενται στην ελληνική αγορά και απευθύνονται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και Φαρμακαποθήκες, μέσω των οποίων μπορούν να διατεθούν και σε ιδιωτικά φαρμακεία (συνολικά 473 σκευάσματα).
  2. Φάρμακα Ειδικών Νοσοκομειακών Παραγγελιών. Καινοτόμα σκευάσματα που μπορεί και να μη διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένους ασθενείς δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή ιδιωτικών κλινικών (141 σκευάσματα).
  3. Φάρμακα Ατομικών Παραγγελιών. Ιδιοσκευάσματα προς αποκλειστική διάθεση σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία, προς ατομική χρήση συγκεκριμένων ασθενών (289 σκευάσματα).

Με την αυξανόμενη δαπάνη του ΙΦΕΤ να προβληματίζει Υπουργείο και αγορά, καθώς συμβάλλει στην πίεση που ασκείται στους φαρμακευτικούς προϋπολογισμούς, η κατεύθυνση της ηγεσίας του Υπ. Υγείας φέρεται να είναι οι διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ενθαρρυνθούν να εισάγουν φάρμακα οι ίδιες.

Οι διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για τα φάρμακα εκείνα που μπορούν να λάβουν τιμή στην Ελλάδα, αλλά για διάφορους λόγους οι εταιρείες δεν προχωρούν τις διαδικασίες. Με τις συζητήσεις με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα αναζητηθούν και λύσεις για τα σκευάσματα εκείνα που είναι σε μακροχρόνια έλλειψη, τα οποία αναγκάζεται να εισάγει το ΙΦΕΤ για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Για το Υπουργείο Υγείας η τιμή που θα προτείνεται για τα φάρμακα του ΙΦΕΤ θα πρέπει να προκύπτει από το μέσο όρο των 5 χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

Επιπροσθέτως, όμως, το ΙΦΕΤ θα αρχίσει επιτέλους να χρησιμοποιεί το σύστημα EURIPID, όπου καταγράφονται όλες οι τιμές της Ευρώπης, για να μπορεί να αξιολογήσει τις προσφορές που λαμβάνει όταν κάνει έρευνα για την εισαγωγή ενός σκευάσματος.

Τέλος στο «φίλτρο» 5/11

Πρόθεση του κ. Γεωργιάδη, αναφέρουν οι πληροφορίες του News4Health, να αρθούν εμπόδια που καθυστερούν την είσοδο στην ελληνική αγορά σκευασμάτων.

Συγκεκριμένα, τα νέα φάρμακα προκειμένου να λάβουν άδεια κυκλοφορίας βάσει νόμου θα πρέπει να πληρούν το κριτήριο «5/11». Δηλαδή, θα πρέπει να αποζημιώνονται σε 5 από 11 συγκεκριμένες χώρες τις οποίες προβλέπει ο νόμος της αξιολόγησης φαρμάκων.

Αρκετά από αυτά τα φάρμακα εισάγονταν τελικώς μέσω του ΙΦΕΤ.

Όπως φέρεται να ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, το συγκεκριμένο κριτήριο πρόκειται να καταργηθεί συνολικά! Μόλις, λοιπόν, ένα φάρμακο θα λαμβάνει τιμή θα πηγαίνει απευθείας για διαπραγμάτευση στην αρμόδια Επιτροπή.

Έλεγχος στο ΣΗΠ

Βέβαια, η ηγεσία του Υπ. Υγείας φέρεται να εστιάζει την προσοχή της κυρίως στον έλεγχο της διαδικασίας μέσω του ΣΗΠ βάζοντας περισσότερα φίλτρα ελέγχου, καθώς εκφράζεται ανησυχία για πιθανές εγκρίσεις μη απαραίτητων υψηλού κόστους θεραπειών.

Το βασικό φίλτρο θα λάβει τη μορφή μιας Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία θα καλείται να εξετάσει κάθε νέο φάρμακο ή νέα ένδειξη για νέο ασθενή πριν περάσει το αίτημα από το ΣΗΠ, όταν πρόκειται για σκευάσματα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.

Η πορεία των πρώτων μέτρων

Ο Αδ. Γεωργιάδης από τις πρώτες ημέρες της θητείας του προχώρησε σε κινήσεις με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τον έλεγχο του clawback.

Αυτές οι κινήσεις φέρεται να αποδίδουν, τουλάχιστον από ότι μεταφέρθηκε στη συνάντηση. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως καλούνται σε απολογία περίπου 200 γιατροί, με υψηλά επίπεδα συνταγογράφησης στο κανάλι του ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ΙΦΕΤ, ο Υπ. Υγείας κάλεσε τις επιχειρήσεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ ανέφερε πως κάθε εταιρεία θα κάνει και κατ’ιδίαν συνάντηση με το ΙΦΕΤ για να τεθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα. Παράλληλα, θα κληθούν σε συνάντηση με τον Υπουργό και όσες εταιρείες έχουν σκευάσματα που εισάγονται από Ινστιτούτο αλλά δεν ανήκουν στο ΣΦΕΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/03/2024 - 20:45
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΙΦΕΤ
  • ΣΗΠ
  • CLAWBACK
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • ΟΡΦΑΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γεωργιάδης υπέγραψε την υπουργική απόφαση - «Κόφτης» και με τη βούλα στα 3 ευρώ για τα γενόσημα
Ο Γεωργιάδης υπέγραψε την υπουργική απόφαση - «Κόφτης» και με τη βούλα στα 3 ευρώ για τα γενόσημα 16 Φεβρουαρίου 2024
Ελλείψεις φαρμάκων: Μεγάλωσε η λίστα με τα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων 23 Φεβρουαρίου 2024
Ελλείψεις φαρμάκων: Μεγάλωσε η λίστα με τα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: Επαφές στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο για υγεία και αμερικανικές επενδύσεις
Πολιτική Υγείας
19/12/2025 - 09:25

Γεωργιάδης: Επαφές στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο για υγεία και αμερικανικές επενδύσεις

ΠΟΕΔΗΝ: Ανανεώνονται όλες οι συμβάσεις του ειδικού προγράμματος 55 ετών και άνω μέσω ΔΥΠΑ, σε δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 16:44

ΠΟΕΔΗΝ: Ανανεώνονται όλες οι συμβάσεις του ειδικού προγράμματος 55 ετών και άνω μέσω ΔΥΠΑ, σε δομές Υγείας

Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους
Πολιτική Υγείας
14/12/2025 - 09:19

Γεωργιάδης για προϋπολογισμό 2026 : Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από καταβολής ελληνικού έθνους

ΙΣΑ: Ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε αύξηση της ιατρικής αμοιβής κατά 30%
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:21

ΙΣΑ: Ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε αύξηση της ιατρικής αμοιβής κατά 30%

Μπαρμπετάκη: «Η αξία πρέπει να καθορίζει την πολιτική φαρμάκου και όχι το οριζόντιο clawback»
Pharma Policy
11/12/2025 - 17:32

Μπαρμπετάκη: «Η αξία πρέπει να καθορίζει την πολιτική φαρμάκου και όχι το οριζόντιο clawback»

Γεωργιάδης: «To MyHealthApp πηγαίνει την υγεία μπροστά - Χριστουγεννιάτικο δώρο για όλους τους Έλληνες»
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 12:27

Γεωργιάδης: «To MyHealthApp πηγαίνει την υγεία μπροστά - Χριστουγεννιάτικο δώρο για όλους τους Έλληνες»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Υγεία
19/12/2025 - 17:00
Η πραγματική βιολογική μας ηλικία κρύβεται στα ...ούρα μας
Υγεία
19/12/2025 - 16:00
Αϋπνία και ένταση; Στο ντους χωρίς φως και γρήγορα!
Υγεία
19/12/2025 - 15:00
Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid μπορεί να αυξήσει πρόσκαιρα τον κίνδυνο έρπη ζωστήρα
Υγεία
19/12/2025 - 14:00
Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων στο νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 13:14
Πριγκίπισσα Μέτε- Μαρίτ της Νορβηγίας: Λίγο πριν τη μεταμόσχευση πνεύμονα λόγω πνευμονικής ίνωσης
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 13:00
Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής: Προσοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις για οδοντικά εμφυτεύματα
Επικαιρότητα
19/12/2025 - 12:00
ECDC για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσημάτα στην Ευρώπη: Κρίσιμα κενά στις πολιτικές ελέγχου και πρόληψης
Υπηρεσίες Υγείας
19/12/2025 - 11:00
Χρόνια φλεγμονή: Πώς στρες, διατροφή και περιβάλλον μας επηρεάζουν αθόρυβα
Health Talk
19/12/2025 - 10:02
Γεωργιάδης: Επαφές στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο για υγεία και αμερικανικές επενδύσεις
Πολιτική Υγείας
19/12/2025 - 09:25
Διατροφή: Κάν'το όπως οι Σκανδιναβοί για προστασία της καρδιάς και απώλεια βάρους
Διατροφή
19/12/2025 - 09:00
ΕΟΔΥ: Συστάσεις και μέτρα προστασίας κατά της «σούπερ γρίπης»
Υγεία
18/12/2025 - 19:43
Πώς το αγαπημένο μας εορταστικό ρόφημα μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά μας. Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
18/12/2025 - 19:17
UNICEF: Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τα δικαιώματα των παιδιών
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 18:49
ΕΦΕΤ: Οδηγός... επιβίωσης για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων στα εορταστικά τραπέζια
Διατροφή
18/12/2025 - 18:26
Γιατί οι άνθρωποι είναι κυρίως μονογαμικά όντα – Η επιστήμη έχει την (απρόσμενη) απάντηση
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 17:48
Manager of the Year 2025 ο CFO της Lavipharm, Βασίλης Μπαλούμης
Pharma News
18/12/2025 - 17:21
Roche Hellas: Καινοτομία, οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Pharma News
18/12/2025 - 16:52
ΥΠΑΑΤ: Νέα ενίσχυση 26 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 16:19
Η καθημερινή πρόσληψη πολυβιταμινών μπορεί να μειώσει την πίεση σε κάποιους ηλικιωμένους
Υγεία
18/12/2025 - 16:00
Η ΕΚΕ υποστηρίζει ενεργά το σχέδιο EU Safe Hearts Plan για την καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία
18/12/2025 - 15:36
Σε ποια ηλικία η σωματική δύναμη είναι στα καλύτερα της - Τι έδειξε έρευνα για γυναίκες και άνδρες
Υγεία
18/12/2025 - 15:13
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ επαναπατρίζει με προσλήψεις 60 γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από τις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
18/12/2025 - 14:51
Γαλλία: Ισόβια σε αναισθησιολόγο που δηλητηρίασε 30 ασθενείς, με τους 12 να χάνουν τη ζωή τους
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 14:32
Οριακή μείωση του μόνιμου πληθυσμού στην Ελλάδα το 2024, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 14:14
Πώς να ταξιδέψετε με ασφάλεια εν μέσω «σούπερ γρίπης»
Υγεία
18/12/2025 - 14:00
ΙΝΚΑ: Να καταψηφίσει η Ελλάδα τις νέες προτάσεις της ΕΕ υπέρ των μεταλλαγμένων προϊόντων
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 13:37
Γιατί δεν πρέπει να βαριέστε τις χριστουγεννιάτικες εξόδους
Υγεία
18/12/2025 - 13:00
Δανός δότης σπέρματος: Από τα 197 παιδιά με το γενετικό υλικό του, το 20% αναμένεται να νοσήσει με καρκίνο
Πολιτική Υγείας
18/12/2025 - 12:00
Η συσσώρευση λίπους στον οργανισμό γερνάει τον εγκέφαλο
Fitness
18/12/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο πεντάλογος του σωστού ντους: Γιατί δεν πρέπει να επιλέγετε το καυτό νερό
Υγεία
17/12/2025 - 16:16
Η απογοήτευση αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά
Ψυχική Υγεία
17/12/2025 - 15:00
Η εξέλιξη της PET-CT και η συμβολή της στη σύγχρονη Ογκολογία
Υπηρεσίες Υγείας
17/12/2025 - 10:00
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ επαναπατρίζει με προσλήψεις 60 γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από τις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
18/12/2025 - 14:51
Δανός δότης σπέρματος: Από τα 197 παιδιά με το γενετικό υλικό του, το 20% αναμένεται να νοσήσει με καρκίνο
Πολιτική Υγείας
18/12/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo