ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή PIF στο Θ. Πλεύρη: Αυτά είναι τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν πρώτα για τον άμεσο έλεγχο του clawback

Pharma News
Photo by Anna Shvets from Pexels
Σε επιστολή του στον Υπουργό Υγείας, το Pharma Innovation Forum εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα μέτρα που προωθούνται δεν επαρκούν για την επίτευξη των στόχων απομείωσης του clawback, το οποίο αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ, προτείνοντας 3 εναλλακτικές κατευθύνσεις.
Τετάρτη, 01/12/2021 - 00:45
— Photo: Photo by Anna Shvets from Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Στη Βουλή κατατέθηκε, αργά χθες σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η τροπολογία με τα πρώτα μέτρα που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στον έλεγχο της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Βάσει του αναλυτικού ρεπορτάζ του News4health, οι αλλαγές που εισάγονται αφορούν σε θέματα διαπραγματεύσεων, στη ρύθμιση της δαπάνης συμπληρωμάτων, σε κατάργηση έκπτωσης συμμετοχής αλλά κυρίως σε σημαντικές αλλαγές για τους ανασφάλιστους. Σε δεύτερη φάση, πιθανόν στις αρχές του 2022 στο σχέδιο νόμου που θα αφορά στον ΕΟΠΥΥ, θα εισαχθούν οι υπόλοιπες αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για να θέσει υπό έλεγχο τη δαπάνη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη βρίσκεται από εχθές επιστολή του Pharma Innovation Forum (PIF), η οποία υπογραμμίζει τη δυσμενή και μη βιώσιμη κατάσταση της φαρμακευτικής δαπάνης, εκφράζοντας ανησυχία για τη δραματική αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών το 2021. Εκτιμάται ότι το συνολικό clawback (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή δαπάνη) θα ξεπεράσει για εφέτος το 1,55 δισ. ευρώ!

Κυρίως, όμως, στην επιστολή εκφράζεται η πεποίθηση ότι τα μέτρα που προωθούνται από το Υπουργείο Υγείας δεν θα αποδώσουν. Αντ’ αυτού, προτείνονται τρεις άλλες κατευθύνσεις για τη φαρμακευτική πολιτική, ώστε να περιοριστεί άμεσα το clawback.

«Μαύρο» ρεκόρ για clawback και προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων

Η τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ προβλέπει clawback (εξωνοσοκομειακή και 1Α των ιδιωτικών κλινικών) που θα ξεπερνά το 1,41 δισ. ευρώ (διαβάστε σχετικά). Στην επιστολή του PIF, σημειώνεται πως παρά τις όποιες παρεμβάσεις το προβλεπόμενο ποσό του clawback για το 2021, καταγράφει δραματική αύξηση.

Συγκεκριμένα, αν και η δαπάνη των εμβολίων μπήκε σε ξεχωριστό προϋπολογισμό και οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε σημαντικό αριθμό κλειστών προϋπολογισμών, υπολογίζεται πως συνολικά, σε νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή δαπάνη, το clawback για το 2021, θα ανέλθει σε 1,55 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί.

Όπως υπογραμμίζει το Forum, με αυτό το βάρος ανατρέπεται η όποια αναπτυξιακή προοπτική του φαρμακευτικού κλάδου και τίθεται και πάλι θέμα βιωσιμότητας του. Επιπροσθέτως, τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη του στόχους σταδιακής μείωσης του clawback, βάσει των δεσμεύσεων που έχει λάβει η χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας με το RRF.

Μάλιστα, τα μέλη του PIF εκτιμούν ότι ούτε τα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο Υγείας επαρκούν, για να επιτευχθούν οι στόχοι απομείωσης του RRF, με βάση υπολογισμού το ποσό της υπέρβασης του 2020. Ούτε καν για τον πρώτο στόχο μείωσης του clawback του 2022 κατά 50 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν, λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη για clawback 1,55 δισ. ευρώ το 2021 και με δεδομένο τον τρέχοντα ρυθμό αύξησης της δαπάνης κατά περίπου 200 εκατ. ετησίως, θα έπρεπε οι μεταρρυθμίσεις να στοχεύουν σε μείωση της δαπάνης του 2022 κατά περισσότερο από 500 εκατ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 50 εκατ. ευρώ .

«Είναι επιτακτική ανάγκη για την Ελληνική κυβέρνηση να δράσει άμεσα και με τόλμη» για να ανατρέψει την δραματική κατάσταση του clawback και να καταστήσει βιώσιμη τη δαπάνη, σημειώνεται.

Τα μέτρα «αντίδοτο» για άμεση απομείωση

Τα μέλη του Pharma Innovation Forum, λοιπόν, εκτιμούν ότι θα πρέπει να προηγηθούν τρεις άλλες προσεγγίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ταμείου ανάκαμψης για μείωση του clawback και ζητούν άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη για να συζητήσουν αναλυτικά τις προτάσεις για βελτίωση της φαρμακευτικής πολιτικής, διασφαλίζοντας την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες που χρειάζονται.

Οι τρεις κατευθύνσεις αφορούν σε άμεση ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, εφέτος, αλλά και σε επιπλέον αύξηση το 2022, καθώς και στην προτεραιοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των πιο τολμηρών

Πρώτη και βασική αφορά στην άμεση αύξηση των προϋπολογισμών για το 2021. Προτείνεται δηλαδή η μεταφορά στο φετινό προϋπολογισμό, ενός ποσού όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, που σε κάθε περίπτωση θα είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να προκύψει, για παράδειγμα, από κονδύλια που αφορούν στη διαχείριση της COVID-19. Κατά τις εταιρείες, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη νοσοκομειακή δαπάνη και σε εκείνη των φαρμάκων 1Α, για τα οποία το clawback το 2021 προβλέπεται να ξεπεράσει το 60%.

Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του 2022 τουλάχιστον κατά 160 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 6% όπως ορίζει η νομοθεσία, κάτι που έχει προβλεφθεί ήδη για όλους τους προϋπολογισμούς του φαρμάκου μετά το 2022.

Η τρίτη παρέμβαση θα πρέπει να αφορά στην προτεραιοποίηση πιο τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνεται στην επιστολή.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο και πλήρη ψηφιοποίηση της συνταγογράφησης σε όλα τα κανάλια διανομής, ενώ επιτακτική είναι και η άμεση εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, φίλτρων SmPC και του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών. Για το PIF σημαντική είναι και η κατάργηση της προστασίας τιμών σε όλα τα προϊόντα χωρίς εξαιρέσεις, καθώς και η μείωση της υψηλότερης τιμής αποζημίωσης των γενοσήμων έναντι των προϊόντων εκτός πατέντας.

Διαφορετική κατεύθυνση θα πρέπει να έχουν οι παρεμβάσεις και στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, κατά το Forum. Δηλάδή, δεν θα πρέπει να έχουν ως αφετηρία τα σημερινά επίπεδα «τελικών» τιμών, γιατί σε αυτές εντάσσονται τα σημερινά επίπεδα clawback. Αυτά τα επίπεδα, μάλιστα, επηρεάζονται άμεσα από το επίπεδο του προϋπολογισμού και τη μετακύλιση επιστροφών, από τα προϊόντα εκτός πατέντας και τα γενόσημα προς τα καινοτόμα προϊόντα, λόγω της «συνταγής» κατανομής του clawback του 80-20. Συστήνεται, λοιπόν, οι συμφωνίες που προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση να έχουν ως αφετηρία τις τιμές της Ευρωζώνης και τη θεραπευτική αξία των προϊόντων. Για την επίτευξη μεγαλύτερων εκπτώσεων, θα πρέπει να δίνονται κίνητρα αύξησης του όγκου πωλήσεων , με συμφωνίες όγκου-τιμής.

Τέλος θα πρέπει να καθιερωθούν ευρέως διαγωνισμοί για προϊόντα εκτός πατέντας, όπως και τα γενόσημα, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες, τουλάχιστον στο νοσοκομειακό τομέα, με επέκταση των διαγωνισμών και στην εξωνοσοκομειακή αγορά.

Τελευταία τροποποίηση στις 01/12/2021 - 01:03
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΜΕΤΡΑ
  • ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
  • PIF
  • CLAWBACK
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Χτυπάει κόκκινο» το clawback στον ΕΟΠΥΥ δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες ελέγχου του
«Χτυπάει κόκκινο» το clawback στον ΕΟΠΥΥ δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες ελέγχου του 30 Νοεμβρίου 2021
FDA: Ενέκρινε εξαιρετικά σπάνια και θανάσιμη μορφή καρκίνου 01 Δεκεμβρίου 2021
FDA: Ενέκρινε εξαιρετικά σπάνια και θανάσιμη μορφή καρκίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέλος εποχής για την BMS Ελλάδας: Αποχωρεί η Ε. Προδρόμου, σε cluster η εταιρεία
Pharma Policy
17/09/2026 - 14:27

Τέλος εποχής για την BMS Ελλάδας: Αποχωρεί η Ε. Προδρόμου, σε cluster η εταιρεία

Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:00

Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027

Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 13:22

Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback

Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 22:14

Παιδική παχυσαρκία: Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εποπτεία της εφαρμογής «Υγιή Παιδιά»

Απόσυρση φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού από την ελληνική αγορά - Καθησυχαστικό το Υπουργείο
Pharma Policy
26/08/2026 - 14:44

Απόσυρση φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού από την ελληνική αγορά - Καθησυχαστικό το Υπουργείο

ΚΚΕ: «Εξοργιστική η επικείμενη απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 21:47

ΚΚΕ: «Εξοργιστική η επικείμενη απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων για την Draeger Hellas στα οικονομικά αποτελέσματα του 2025
Υπηρεσίες Υγείας
23/09/2026 - 03:42
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει πειθαρχική και ποινική δίωξη σε βάρος αγροτικής γιατρού στην Ανάφη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 00:03
Παγκόσμιο ρεκόρ συνεχούς υποβρύχιας πεζοπορίας για τα παιδιά με καρκίνο
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 23:19
Ο ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ. ζητεί από το Υπουργείο Υγείας τη σύσταση Κλάδου Ψυχολόγων ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
22/09/2026 - 22:44
Μήνυμα Κακλαμάνη υπέρ της δωρεάς μυελού των οστών - «Απλή πράξη που μπορεί να σώσει ένα παιδί»
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 22:17
Γιατί τα πρώτα λεπτά του τρεξίματος σάς φαίνονται τόσο δύσκολα
Fitness
22/09/2026 - 21:54
Φαρμακευτική κάνναβη: Η Ελλάδα στην επόμενη φάση - Από το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία των ασθενών
Health Talk
22/09/2026 - 21:18
ΗΠΑ: Μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ από τους ενήλικες, για πρώτη φορά μετά την πανδημία
Υγεία
22/09/2026 - 20:22
«Σ' ευχαριστώ δότη»: Ενημερωτική δράση στα Χανιά για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών
Υγεία
22/09/2026 - 19:38
Ανακαλείται ακατάλληλο κρεμοσάπουνο που πωλείται και στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 19:04
«Αναγνώρισε το SOS»: Ειδική εκδήλωση της Boehringer Ingelheim Ελλάς για την υγεία νεφρών και καρδιάς
Pharma News
22/09/2026 - 18:47
Θερμιδικός περιορισμός, θρεπτικά συστατικά και υγιής γήρανση - Τι δείχνουν οι μελέτες για τη συσχέτισή τους
Διατροφή
22/09/2026 - 18:14
Πώς επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του χαμόγελου με την ελάχιστη παρέμβαση
Ομορφιά
22/09/2026 - 17:31
Η αποτελεσματικότητα των συστημάτων AID στην επίτευξη των γλυκαιμικών στόχων σε άτομα με διαβήτη τύπου 1
Digital Health
22/09/2026 - 17:09
Νοσοκομείο «Μεταξά»: Πανελλαδική πρωτιά με την εγκατάσταση μόνιμου συστήματος ανίχνευσης ακτινοβολίας στα απόβλητα
Υγεία
22/09/2026 - 16:41
Οι αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής στο μικροσκόπιο και οι επιστημονικές αντιρρήσεις
Health Talk
22/09/2026 - 16:00
Περισσότερα από 93.000 «ακατάλληλα» εμπορικά σήματα προβλήθηκαν στο φετινό Μουντιάλ
Υγεία
22/09/2026 - 15:33
ΙΣΑ: «Δεν έχουμε έγγραφη καταγγελία για την κατηγορούμενη ιατρό»
Επικαιρότητα
22/09/2026 - 15:16
EMA: Πρόταση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 12 νέα φάρμακα
Pharma Policy
22/09/2026 - 15:03
Δωρεά φορητού απινιδωτή στη ΜΑΦ Παίδων του ΠΓΝ Λάρισας από την ΠΟΜΕΠ
Υγεία
22/09/2026 - 14:39
Ρομποτική χειρουργική επινεφριδίων: Ακρίβεια, ασφάλεια και ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση
Health Talk
22/09/2026 - 14:24
Κρεατίνη: Προστατεύει το μυϊκό σύστημα και την αντοχή κατά την απώλεια βάρους
Διατροφή
22/09/2026 - 14:00
Η γενιά που μεγάλωσε με τσιγάρο αλλάζει σελίδα – και μιλά για το TOKOVYS
Pharma News
22/09/2026 - 13:43
Ζάχαρη στα πρώτα χρόνια της ζωής: Πώς μπορεί να επηρεάζει το άγχος στην ενήλικη ζωή
Διατροφή
22/09/2026 - 13:00
Εφηβική επιδερμίδα: Τα λάθη στο skincare που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα σπυράκια
Ομορφιά
22/09/2026 - 12:00
Κυτταρική γήρανση: Οι μηχανισμοί που αλλάζουν τα κύτταρα και οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Υγεία
22/09/2026 - 11:00
Επιστημονική Ημερίδα για την Άνοια από το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων
Health Talk
22/09/2026 - 10:15
Η μυρωδιά του φρεσκοφτιαγμένου καφέ βελτιώνει πράγματι τη διάθεση
Ψυχική Υγεία
22/09/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών: Η Ελλάδα 9η στην παγκόσμια κατάταξη
Υγεία
22/09/2026 - 09:44
Βιταμίνες και ιώσεις: Μπορούν να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα, τη γρίπη και την Covid;
Υγεία
22/09/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΑΣΟΝΟΠ: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν συστήνει νέο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 11:27
Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo