ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποιες χημικές ουσίες που βρίσκονται σχεδόν παντού τον προκαλούν

Health Talk
Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποιες χημικές ουσίες που βρίσκονται σχεδόν παντού τον προκαλούν
Ένοχη για την ανάπτυξη ενδοκρινικών διαταραχών, περιλαμβανομένου του καρκίνου του θυρεοειδούς, κρίθηκε ότι είναι η έκθεση σε μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Δευτέρα, 11/03/2024 - 14:44
News4Health Team News4Health Team

Πρόκειται για τις PFAS, που περιλαμβάνουν περισσότερες από 4.700 ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πλήθος καταναλωτικών προϊόντων, όπως αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, αδιάβροχα ρούχα, υφάσματα ανθεκτικά στους λεκέδες, καθαριστικά, σπρέι, χρώματα, καλλυντικά και άλλα.
Με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται τόσο στο σώμα όσο και στο περιβάλλον (έδαφος, νερό, αέρα) και δεν αποσυντίθενται γρήγορα. Για παράδειγμα, ο χρόνος ημιζωής των PFOS και PFOA (δύο από αυτές τις ουσίες) στο νερό είναι 41 και 92 χρόνια, αντίστοιχα, ενώ στον άνθρωπο είναι 3 - 7 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να έχουν μεγάλη και αθροιστική βλαπτική επίδραση στον οργανισμό.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή, καθώς αυτές οι ουσίες βρίσκονται σχεδόν παντού και σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να τις αποφύγουμε. Τονίζουν δε την ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό τους, αλλά και τον έλεγχο της θυρεοειδικής λειτουργίας των ανθρώπων με ιστορικό υψηλής έκθεσης σε PFAS.

«Ο καρκίνος του θυρεοειδούς παρουσιάζει άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από την εξέλιξη των διαγνωστικών μεθόδων που δίνουν τη δυνατότητα εύρεσης καρκίνων στον αδένα σε πολύ αρχικό στάδιο. Τα διαθέσιμα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της ύπαρξης και άλλων λόγων που τα περιστατικά έχουν αυξηθεί. Σαφώς, η αύξηση της παχυσαρκίας που μαστίζει τον σύγχρονο άνθρωπο αποτελεί ένα βασικό λόγο, αφού αποτελεί παράγοντα κινδύνου, όπως και το κάπνισμα. Αλλά ούτε σε αυτούς τους παράγοντες μπορεί να αποδοθεί η αύξηση των ποσοστών καρκίνου του θυρεοειδούς, καθώς αυτή παρατηρείται και σε εφήβους / νεαρούς ενήλικες», επισημαίνει ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.

«Η έρευνα για τις αιτίες εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς και τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ελεγχθούν ώστε να ανακοπεί η αύξηση των περιστατικών, έχει βρει ότι οι συγκεκριμένες ουσίες (PFAS) δύνανται να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό. Διεθνείς οργανισμοί, ακαδημίες και ιδρύματα αναγνώρισαν ότι η έκθεση σε αυτές είναι επικίνδυνη για την υγεία, και κάποιες χαρακτηρίστηκαν ως πιθανώς καρκινογόνες. Για τον θυρεοειδή είναι ήδη γνωστό ότι οι PFAS διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του και μπορούν να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό. Πρόσφατα συνδέθηκαν και με τον καρκίνο του αδένα», συμπληρώνει.

Επιστήμονες του Mount Sinai έλαβαν δεδομένα από 88 άτομα με καρκίνο του θυρεοειδούς από τα οποία είχε συλλεχθεί δείγμα πλάσματος πριν από τη διάγνωση. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 46 έτη και το 83% αυτών γυναίκες. Την ομάδα ελέγχου αποτέλεσαν ισάριθμοι ενήλικες χωρίς καρκίνο στον αδένα, που ταίριαζαν με τους ασθενείς ως προς το φύλο, την ηλικία, τη φυλή και την εθνικότητα, τον Δείκτη Μάζας Σώματος και τη χρήση προϊόντων καπνού.
Οι ερευνητές εξέτασαν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων PFAS στο πλάσμα και της διάγνωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς. Επέλεξαν να συμπεριλάβουν στην ανάλυσή τους 8 τύπους PFAS.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο eBioMedicine, η έκθεση στις συγκεκριμένες χημικές ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση σε n-PFOS, μια ομάδα χημικών ουσιών που ανήκουν στην ομπρέλα των PFAS, οδήγησε σε 56% αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου του θυρεοειδούς.

Τα αποτελέσματα μιας δεύτερης ανάλυσης σε 31 ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο θυρεοειδούς ένα χρόνο μετά, ώστε να ληφθεί υπόψη το χρονικό διάστημα μεταξύ της έκθεσης σε χημικές ουσίες και της εμφάνισης της νόσου, παρέμειναν ίδια ως προς αυτές τις ουσίες, αλλά επιπλέον υπήρξε θετική συσχέτιση και με άλλες PFAS. Συνολικά από τις ουσίες που αξιολογήθηκαν σχετίστηκαν με καρκίνο του θυρεοειδούς οι n-PFOS, Sb-PFOS, PFNA, PFOPA και n-PFHxS.

Η μελέτη αυτή αποδεικνύει την ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των PFAS (γνωστών με το όνομα «χημικά για πάντα») και απομάκρυνσης αυτών από τη βιομηχανία, αφού τα αποτελέσματά της μπορούν να εξηγήσουν, εν μέρει, την αύξηση των ποσοστών καρκίνου του θυρεοειδούς. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες που θα διερευνούν τους μηχανισμούς με τους οποίους η έκθεση σε PFAS μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.

Σήμερα πιθανολογείται ότι οι μηχανισμοί που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου είναι μεταβολές που προκαλούνται στα γονίδια και στις ορμονικές/μεταβολομικές οδούς, στην ικανότητα άμυνας του οργανισμού και στο οξειδωτικό στρες και την επακόλουθη φλεγμονή.

«Η έκθεση σε PFAS φαίνεται ότι συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών του καρκίνου του θυρεοειδούς και το ανησυχητικό είναι ότι σε αυτά εκτίθενται και παιδιά, τα οποία δεν υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους του αδένα, εκτός εάν έχουν παράγοντες κινδύνου ανάπτυξής του - όπως άλλωστε και οι περισσότεροι ενήλικες. Αλλά η καθυστερημένη διάγνωση μειώνει τις πιθανότητες πλήρους ίασης, παρά τα νέα φάρμακα και τις εξαιρετικά προηγμένες χειρουργικές μεθόδους που διαθέτουμε, όπως η μη ενδοσκοπική, ελάχιστα επεμβατική ΜΙΝΕΤ. Γι’ αυτό εάν κάποιος διαπιστώσει έναν όζο στον θυρεοειδή ή διογκωμένους λεμφαδένες στον λαιμό του θα πρέπει να ζητήσει αμέσως τη γνώμη ειδικού. Εάν διαγνωστεί καρκίνος είναι εξαιρετικά σημαντικό να απευθυνθεί σε έμπειρο χειρουργό, καθώς η επέμβαση στον θυρεοειδή είναι λεπτή και απαιτεί δεξιοτεχνία και πείρα», επισημαίνει ο πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών Ενδοκρινών Αδένων Καθηγητής κ. Λινός και καταλήγει ως εξής: «Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί ολοκληρωτικά η επαφή με αυτές τις χημικές ουσίες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη περιοριστεί η κατασκευή και χρήση κάποιων PFAS, ενώ άλλες βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Στα λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει όποιος ενδιαφέρεται να προστατεύσει την υγεία του είναι να επιλέγει συνειδητά προϊόντα χωρίς PFAS».

  • ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

W4O Hellas: «Περισσότερες από 500 οικονομικά ευάλωτες γυναίκες έκαναν γονιδιακούς ελέγχους για καρκίνο»
W4O Hellas: «Περισσότερες από 500 οικονομικά ευάλωτες γυναίκες έκαναν γονιδιακούς ελέγχους για καρκίνο» 10 Μαρτίου 2024
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ογκίδια μαστού στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό 12 Μαρτίου 2024
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ογκίδια μαστού στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι «αόρατες» χημικές ουσίες της καθημερινότητας και ο κίνδυνος από την αθροιστική έκθεση
Υγεία
10/07/2026 - 10:00

Οι «αόρατες» χημικές ουσίες της καθημερινότητας και ο κίνδυνος από την αθροιστική έκθεση

Νέα όρια για την έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνες χημικές ουσίες από την ΕΕ
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 19:54

Νέα όρια για την έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνες χημικές ουσίες από την ΕΕ

Η καθημερινή έκθεση της εγκύου σε χημικές ουσίες συνδέεται με πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Υγεία
18/06/2026 - 17:00

Η καθημερινή έκθεση της εγκύου σε χημικές ουσίες συνδέεται με πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά

Όζος στον θυρεοειδή: Πότε είναι καρκίνος και ποιες εξετάσεις χρειάζονται
Health Talk
31/05/2026 - 08:51

Όζος στον θυρεοειδή: Πότε είναι καρκίνος και ποιες εξετάσεις χρειάζονται

Ασφάλεια παιχνιδιών: Νέοι κανόνες για την καλύτερη προστασία της υγείας των παιδιών
Πολιτική Υγείας
25/11/2025 - 18:11

Ασφάλεια παιχνιδιών: Νέοι κανόνες για την καλύτερη προστασία της υγείας των παιδιών

Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57

Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ανοσοποιητικό πρωταγωνιστής στη νέα επανάσταση στο skincare
Ομορφιά
22/07/2026 - 10:00
Γενόσημα: Δασμούς 100% από το 2028 στα εισαγόμενα προανήγγειλε ο Τραμπ
Pharma Policy
22/07/2026 - 09:00
Υποχρεωτική τετράωρη παύση υπαίθριων εργασιών σήμερα σε τέσσερις περιοχές της χώρας λόγω ζέστης
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Sjögren η 23η Ιουλίου: Καμπάνια με τίτλο «κανείς δεν ακούει» από την ΕΛΕΑΝΑ
Patient Talk
22/07/2026 - 07:11
ΕΕΣ: Διανομή νερού στους επισκέπτες της Ακρόπολης και δράση στο Θησείο για τους άστεγους
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 03:43
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ για την ενίσχυση του ΕΣΥ στις 4 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 00:04
Γαλλία: Νόμος του κράτους η καθολική απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 23:23
Ίδρυμα «Κλέων Τσέτης» και «Nanopoulos Foundation» ενισχύουν τη σύμπραξή τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Pharma News
21/07/2026 - 22:52
ΟΗΕ: Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά - Υπαρκτές οι περιφερειακές ανισότητες
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 22:17
Βίντεο με διασώστρια του ΕΕΣ να μιλάει για όλα όσα είδε και έζησε στη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 21:49
Κολύμβηση: Πώς να προστατέψετε τα αυτιά των παιδιών από επώδυνες φλεγμονές
Health Talk
21/07/2026 - 21:22
Θεσσαλονίκη: Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του γιατρού που καταδικάστηκε για μαστεκτομή σε γυναίκα χωρίς λόγο
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 20:39
Η μικροβιακή αντοχή απειλεί όλο και περισσότερο με κοινές λοιμώξεις τα παιδιά
Υγεία
21/07/2026 - 19:53
ΙΣΑ: Πρόσκληση σε διάλογο για το ζήτημα της άσκησης εξειδικευμένων πράξεων αισθητικής ιατρικής
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 19:06
Μπαρμπετάκη: «Μόλις 69 από τα 168 εγκεκριμένα νέα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα την τετραετία 2021-2024»
Pharma News
21/07/2026 - 18:19
People-pleasing: Γιατί οι καλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να θέσουν όρια;
Ψυχική Υγεία
21/07/2026 - 17:36
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ κατακτά τη δεύτερη θέση στην εμπιστοσύνη των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 17:14
Θεμιστοκλέους: Σε πλήρη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές εν μέσω καύσωνα
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:51
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση προς τιμή των Ελλήνων της Αυστραλίας για τη συμβολή τους στο κοινωνικό οδοντιατρείο
Υγεία
21/07/2026 - 16:34
Πακέτο οκτώ προτάσεων από τους φυσικοθεραπευτές προς τον ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό του clawback
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:18
ΠΟΥ: 1,16 εκατομμύρια νεκροί κάθε χρόνο από τροχαία – Μειώθηκαν οι θάνατοι, παραμένουν οι προκλήσεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:00
Αλέξης Σταμάτης: Τι τον οδήγησε στο αλκοόλ και πως κέρδισε τη δύσκολη μάχη με την εξάρτηση
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 15:36
Πάρκινσον: Ο θόρυβος των δρόμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου
Υγεία
21/07/2026 - 15:00
Βουλή: Εγκρίθηκε η διάταξη για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:56
Καύσωνας: Αύξηση της θνητότητας από καρδιολογικά προβλήματα - 8 πρακτικά tips προστασίας
Health Talk
21/07/2026 - 13:30
Σρι Λάνκα: Η χειρότερη έξαρση δάγκειου πυρετού της δεκαετίας – Στη μάχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:00
Πυρ ομαδόν κατά της τροπολογίας για τη διοίκηση του ΠΙΣ – Παρέμβαση και από την ευρωπαϊκή ιατρική κοινότητα
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 12:30
Μπαράζ καταγγελιών για αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία από τις ελληνικές παραλίες
Patient Talk
21/07/2026 - 11:53
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματικό εμβόλιο εμποδίσει την ανάπτυξη του σε άτομα υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/07/2026 - 11:00
Pfizer: Κορυφαία διάκριση για τις καλύτερες πρακτικές συμπερίληψης στον φαρμακευτικό κλάδο
Pharma News
21/07/2026 - 10:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ: Ετήσιος έλεγχος τεστοστερόνης για στρατιωτικούς άνω των 30 – Οι ανησυχίες των ειδικών
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 10:00
Καύσωνας: Όλες οι οδηγίες προστασίας από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 12:54
Αγαπηδάκη: «Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων - Σύντομα οι ανακοινώσεις»
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 14:32
Κέντρο εκπαίδευσης αγγειοχειρουργών στους υπερήχους το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 15:17
Νέος γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo