ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Βλάπτει το άγχος πριν από τη σύλληψη;

Health Talk
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Βλάπτει το άγχος πριν από τη σύλληψη;
Οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μέσω τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πρέπει να επιδιώκουν συστηματικά τον έλεγχο του άγχους τους ακόμα και πριν από τη σύλληψη. Διαφορετικά, διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και προβλημάτων με την καρδιά τους.
Τρίτη, 28/05/2024 - 13:16
News4Health Team News4Health Team

Mια καλή πρακτική είναι να δοκιμάζουν διάφορες στρατηγικές, όπως να είναι πιο δραστήριες, να τρέφονται υγιεινά, να κάνουν διαλογισμό και γιόγκα, να αποφεύγουν το αλκοόλ, την απομόνωση και να υιοθετούν αυτές που τους ταιριάζουν καλύτερα, προκειμένου να έχουν καλύτερη υγεία στο μέλλον.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και του Brigham and Women's Hospital και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Endocrine Society.

«Κάθε δεκαετία που περνά, το στρες των ανθρώπων αυξάνεται. Μελέτες απ’ όλον τον κόσμο και ιδίως τον δυτικό, έχουν επιβεβαιώσει το μέγεθος του προβλήματος. Από αυτές έχει επίσης φανεί ότι οι γυναίκες βιώνουν μεγαλύτερο στρες από τους άνδρες. Όσες προσπαθούν δε να αποκτήσουν απογόνους με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά, εξαιτίας της άκρατης επιθυμίας τους να ευοδωθούν οι προσπάθειές τους.
Είναι γνωστό, όμως, ότι αυτή η ψυχολογική κατάσταση έχει επιπτώσεις στον μεταβολισμό της γλυκόζης σ’ ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, περιλαμβανομένων των εγκύων.
Εκτός από το άγχος υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά και μπορεί να οδηγήσουν σε προεκλαμψία ή υπέρταση κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τις διατροφικές συνήθειες και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας πριν από τη σύλληψη», εξηγεί ο εξειδικευθείς στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, την Υπογονιμότητα και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου.

Τι επιδίωξαν οι ερευνητές

Στην πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές επιδίωξαν να καταλάβουν, εάν το στρες, το οποίο αξιολογήθηκε πριν από τη σύλληψη, σχετίζεται με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μελετώντας γυναίκες που επισκέπτονταν ένα κέντρο γονιμότητας. Αξιολόγησαν επίσης, εάν ο συσχετισμός διαφοροποιείτο ανάλογα με τον τρόπο σύλληψης (φυσική, ενδομήτρια σπερματέγχυση [IUI] και εξωσωματική γονιμοποίηση [IVF]), όπως και από συγκεκριμένους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες (φυλή, εκπαίδευση, εισόδημα).

Ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη EARTH που διεξήχθη στο Κέντρο Γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης από το 2004 έως το 2019, με συμμετοχή 398 γυναικών ηλικίας 18 έως 45 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι γυναίκες ανέφεραν το άγχος που βίωναν πριν από τη σύλληψη, όπως αυτές το αντιλαμβάνονταν.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους και άλλες πληροφορίες, όπως το οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό, τη χρήση καπνού και καταναλωτικών προϊόντων. Οι περισσότερες δεν είχαν καπνίσει ποτέ (78%) και είχαν τουλάχιστον πανεπιστημιακή εκπαίδευση (64%). Τριακόσιες από τις συμμετέχουσες συνέλαβαν χρησιμοποιώντας ιατρικώς υποβοηθούμενες τεχνολογίες, όπως ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) ή εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Οι εξετάσεις γλυκόζης έγιναν κατά μέσο όρο στις 26 εβδομάδες κύησης. Φυσιολογικές θεωρήθηκαν οι τιμές που ήταν ίσες ή μικρότερες από 140 mg/dL.

Οι 82 από τις 398 γυναίκες είχαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, καθώς και καρδιαγγειακών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και της συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες (ασβέστωση), μετέπειτα στη ζωή τους.
Αυτές είχαν και το υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και τα υψηλότερα επίπεδα στρες πριν από τη σύλληψη.
Αξιοσημείωτο είναι πως είχαν υψηλότερο στρες και σάκχαρο όσες συνέλαβαν με IUI συγκριτικά με εκείνες που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πότε γίνεται η σπερματέγχυση

«Η σπερματέγχυση (IUI) είναι μια ολιγόλεπτη διαδικασία που δεν χρειάζεται χορήγηση φαρμάκων γονιμότητας πριν από αυτή. Απαιτεί, ωστόσο, προετοιμασία του σπέρματος. Έγκειται στην τοποθέτησή του απευθείας στη μήτρα κατά την απελευθέρωση ενός ή περισσοτέρων ωαρίων από κάποια ωοθήκη. Αυτό γίνεται είτε κατά τη φυσιολογική ωορρηξία είτε μετά από χορήγηση φαρμάκων που προάγουν την παραγωγή ωαρίων.
Ως μέθοδος επιλέγεται κυρίως, όταν ο άνδρας είναι ήπια υπογόνιμος ή έχει προβλήματα στύσης ή εκσπερμάτισης και σε γυναίκες με προβλήματα στον τράχηλο. Οι πιθανότητες επιτυχίας εξαρτώνται από την ηλικία της γυναίκας, από την αιτία της υπογονιμότητας, από την ποιότητα του σπέρματος και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, καθώς και από τη χρήση φαρμάκων γονιμότητας.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια διαφορετική τεχνική, που η σύλληψη δεν λαμβάνει χώρα στη σάλπιγγα, όπως γίνεται φυσιολογικά, αλλά σε εργαστηριακό περιβάλλον. Είναι πιο περίπλοκη διαδικασία, κατά την οποία συλλέγονται τα ωάρια από τις ωοθήκες, γονιμοποιούνται από το σπέρμα στο εργαστήριο και στη συνέχεια ένα ή περισσότερα γονιμοποιημένα ωάρια επανατοποθετούνται στη μήτρα. Τόσο τα ωάρια όσο και το σπέρμα μπορεί να προέρχονται από δότη, εάν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν του ζευγαριού. Αποτελεί την αποτελεσματικότερη τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που άλλοτε προσφέρεται, όταν άλλες τεχνικές, όπως η IUI, έχουν αποτύχει και άλλοτε ως αρχική θεραπεία της υπογονιμότητας.

Δηλαδή προτείνεται σε γυναίκες με διαταραχές ωορρηξίας, με ενδομητρίωση, με προηγούμενη απολίνωση σαλπίγγων ή αφαίρεσή τους, με καρκίνο, γυναίκες που απαγορεύεται να κυοφορήσουν λόγω προβλημάτων υγείας ή επιθυμούν να καθυστερήσουν την απόκτηση απογόνων ή λόγω υπογονιμότητας ανδρικής αιτιολογίας.

Απαιτεί φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών για ανάπτυξη πολλαπλών ώριμων ωαρίων ταυτόχρονα. Η γονιμοποίηση αυτών γίνεται μέσα σε ειδικά δοχεία (τρυβλία) που περιέχουν καλλιεργητικό υγρό. Μετά τη γονιμοποίηση τοποθετούνται σε επωαστικό κλίβανο για μερικές ημέρες. Εκεί αναπτύσσονται τα έμβρυα τα οποία είτε τοποθετούνται στο ενδομήτριο, μέσω ενός λεπτού καθετήρα ή καταψύχονται για μελλοντική χρήση.
Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι η ηλικία. Όσο νεώτερη είναι η γυναίκα τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς κυοφορίας. Ένας άλλος καταλυτικός παράγοντας είναι και ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται», διευκρινίζει ο Δρ Παπακωνσταντίνου.

«Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης επιβεβαίωσαν παλαιότερες, κι επιπλέον έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατέχουν υψηλές θέσεις ευθύνης, οι οποίες απαιτούν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, περισσότερο χρόνο και αμείβονται καλύτερα, διακατέχονται από μεγαλύτερο άγχος, γεγονός που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν από τον οικογενειακό προγραμματισμό απόκτησης παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης προεκλαμψίας κατά την κύηση, σακχαρώδους διαβήτη, όπως και καρδιαγγειακών παθήσεων», καταλήγει ο Δρ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου.

  • ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΣΥΛΛΗΨΗ
  • ΑΓΧΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ευεργετικά τα oφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ογκολογία
Ευεργετικά τα oφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ογκολογία 27 Μαϊος 2024
Τι προσφέρει στον ασθενή η ενδοσκόπηση του πεπτικού συστήματος 29 Μαϊος 2024
Τι προσφέρει στον ασθενή η ενδοσκόπηση του πεπτικού συστήματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Maxxing: Η εμμονή να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα μπορεί να μας προκαλεί περισσότερο άγχος
Ψυχική Υγεία
28/08/2026 - 18:09

Maxxing: Η εμμονή να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα μπορεί να μας προκαλεί περισσότερο άγχος

Οι στενές φιλίες βοηθούν στη διαχείριση των συναισθημάτων με θετικό τρόπο
Ψυχική Υγεία
20/08/2026 - 19:44

Οι στενές φιλίες βοηθούν στη διαχείριση των συναισθημάτων με θετικό τρόπο

Έντονες αντιδράσεις για τη σύλληψη αγροτικού γιατρού στο Καστελόριζο
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 08:30

Έντονες αντιδράσεις για τη σύλληψη αγροτικού γιατρού στο Καστελόριζο

Θεμιστοκλέους: «Εξετάζουμε νέες παρεμβάσεις για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»
Πολιτική Υγείας
30/06/2026 - 14:36

Θεμιστοκλέους: «Εξετάζουμε νέες παρεμβάσεις για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»

Εξωσωματική: Οι περισσότερες «πρόσθετες» θεραπείες δεν αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Υγεία
24/06/2026 - 10:00

Εξωσωματική: Οι περισσότερες «πρόσθετες» θεραπείες δεν αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Νέες δυνατότητες με τη δωρεά γεννητικού υλικού από γνωστό δότη
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 10:42

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Νέες δυνατότητες με τη δωρεά γεννητικού υλικού από γνωστό δότη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: «Νέο έργο 1,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των κλινικών του ΚΑΤ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 21:47
Οσφυαλγία και αυχεναλγία: Το τίμημα της ξαπλώστρας στην παραλία
Health Talk
28/08/2026 - 21:18
Οχιά δάγκωσε δύο αδερφάκια στον Μαραθώνα - Χορηγήθηκε αντιοφικός ορός στο βρέφος
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 20:36
Νέα μέθοδος καλλιέργειας προστατεύει τις πατάτες από μολυσματικές ασθένειες
Διατροφή
28/08/2026 - 20:04
Μονοκλωνικό αντίσωμα στην πρώτη γραμμή θεραπείας του γαστροοισοφαγικού αδενοκαρκινώματος
Υγεία
28/08/2026 - 19:38
Ο ΙΣΑ ζητάει δημοσιοποίηση στοιχείων για τη διασπορά του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Υγεία
28/08/2026 - 19:13
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διπλή επιστροφή ενοικίου σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 18:47
Maxxing: Η εμμονή να γινόμαστε καλύτεροι σε όλα μπορεί να μας προκαλεί περισσότερο άγχος
Ψυχική Υγεία
28/08/2026 - 18:09
Ο Όμιλος Mediterraneo επίσημος χορηγός υγείας της μπασκετικής ΑΕΚ για τη σεζόν 2026-2027
Υπηρεσίες Υγείας
28/08/2026 - 17:33
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προστατευόμαστε
Health Talk
28/08/2026 - 17:07
Συνεργεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα 27 επιχειρηματικά πάρκα της ΕΤΒΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
28/08/2026 - 16:44
Μητσοτάκης από Κοζάνη: «Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 16:23
Μυωπία στα παιδιά: Ειδικά γυαλιά επιβραδύνουν την εξέλιξή της έως και 70%
Υγεία
28/08/2026 - 16:00
Διασωστικός σκύλος του ΕΕΣ συμμετείχε σε τριήμερη διεθνή εκπαίδευση στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:37
Κατάσταση συναγερμού για φωτιές το Σάββατο - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
Επικαιρότητα
28/08/2026 - 15:18
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η θεραπεία CAR-T αποδείχθηκε επιτυχής σε έξι ασθενείς
Υγεία
28/08/2026 - 15:00
ΕΟΟ: «Η οδοντιατρική θεραπεία είναι πράξη υγείας και όχι προϊόν σε προσφορά»
Υγεία
28/08/2026 - 14:39
Μικροσκοπικά εμφυτεύματα μυών μιμούνται τα οφέλη της άσκησης
Υγεία
28/08/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Τα 4+1 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 13:35
ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών σε 91 σκευάσματα
Pharma Policy
28/08/2026 - 13:22
Οι άνδρες που έχουν σύντροφο χάνουν πιο εύκολα βάρος
Υγεία
28/08/2026 - 13:00
Η νόσος του Πάρκινσον κοστίζει στην Ευρώπη 22,8 δισ. ευρώ ετησίως
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 12:00
Έλλειψη ενέσιμου φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια στην ΕΕ – Πρόβλημα σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
28/08/2026 - 11:00
Αττικόν: «Κανένα πρόβλημα με τον κλιματισμό», λέει η διοίκηση του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 10:22
Η μαστογραφία «βλέπει» και την καρδιά: Πώς η AI μπορεί να εντοπίζει κρυφές καρδιοπάθειες στις γυναίκες
Υγεία
28/08/2026 - 10:00
FDA: Εγκρίθηκαν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid-19 για τη σεζόν 2026-27
Pharma Policy
28/08/2026 - 09:00
Ο ιός Mpox εξαπλώνεται σε νέες χώρες και απειλεί παιδιά – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
Υγεία
27/08/2026 - 20:58
Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση σε συμβουλές διατροφής μέσα από την πλατφόρμα Healthy Kids»
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 20:16
Νυχτερινός ψεκασμός με «τουρμπίνες» στην Ανατολική Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 19:49
Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΙΣΑ για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων αθλητικής ικανότητας
Υγεία
27/08/2026 - 19:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Σε πέντε μήνες τα εγκαίνια του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο «Σωτηρία»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:00
Θεμιστοκλέους για ιό Δυτικού Νείλου: Δεν παρατηρείται πίεση στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 12:15
Κονσέρβα τόνου: Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε χωρίς να ανησυχούμε για τον υδράργυρο
Διατροφή
26/08/2026 - 14:30
Γεωργιάδης: «Θα αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο η "αόρατη" ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 15:14
Ο FDA ενέκρινε στοχευμένο φάρμακο κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Pharma News
26/08/2026 - 19:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo