ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πανδημία αύξησε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών

Ψυχική Υγεία
Η πανδημία αύξησε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών
Η πανδημία του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση στη συχνότητα αλλά και στη σοβαρότητα των ημικρανικών κρίσεων.
Παρασκευή, 26/03/2021 - 13:54
News4Health Team News4Health Team

Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο εργασίας και μάθησης και πάρα πολλοί άνθρωποι περνούν πλέον τις μέρες τους μπροστά σε μια ψηφιακή οθόνη. Άλλοι βρίσκονται επί μήνες σε αναστολή και δεν ξέρουν αν και πότε θα ξαναεργαστούν κανονικά, ενώ ακόμα περισσότεροι μένουν μακριά από τους φίλους και τους συγγενείς τους και ζουν με την αγωνία για το τι επιφυλάσσει το μέλλον, πότε θα μπορέσει να ανακτήσει η ζωή τους παλαιότερους ρυθμούς της, αλλά και σε τι οικονομική κατάσταση θα βρίσκονται τότε.

Όλ' αυτά έχουν πολλές συνέπειες στην υγεία, μία από τις πιο επώδυνες εκ των οποίων είναι η αύξηση στη συχνότητα αλλά και στη σοβαρότητα των ημικρανικών κρίσεων. Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες για το θέμα δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες στο ιατρικό περιοδικό The Journal of Headache and Pain. Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε 1.018 πάσχοντες από ημικρανία, οι 859 από τους οποίους ήταν γυναίκες. Το σχεδόν 72% των εθελοντών είχαν ηλικία 20-40 ετών, το 62% ήταν παντρεμένοι και το 46% εργάζονταν.

Το σχεδόν 60% ανέφεραν ότι στη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε η συχνότητα των ημικρανιών τους και το 10% ότι οι ημικρανίες τους είχαν γίνει χρόνιες, δηλαδή πάθαιναν 15 ή περισσότερες κρίσεις τον μήνα.

Το 65% των συμμετεχόντων είπαν επίσης ότι είχε αυξηθεί η σοβαρότητα του πόνου που ένιωθαν και το 59% ανέφεραν πως εξαιτίας αυτού έπαιρναν πάρα πολλά παυσίπονα φάρμακα. Επιπλέον, το 78% είπαν πως μετά την έναρξη της πανδημίας δεν κοιμόντουσαν καλά και το 79% ότι ένιωθαν άγχος ή/και κατάθλιψη.

Οι ειδικοί λένε ότι η πανδημία αποτέλεσε την «τέλεια καταιγίδα» για τους πάσχοντες από ημικρανίες. Σαν να μην έφταναν το στρες, το άγχος, οι περιορισμοί και η μοναξιά που τη συνοδεύουν, η συνεχής παραμονή μπροστά σε μία ψηφιακή οθόνη καταπονεί τα μάτια και προκαλεί το λεγόμενο σύνδρομο οφθαλμολογικής ψηφιακής κόπωσης. Το σύνδρομο αυτό έχει πολλές εκδηλώσεις, με τους πονοκεφάλους και ειδικά τις ημικρανίες να είναι από τις κυριότερες. Μάλιστα όταν η αιτία της ημικρανίας είναι το σύνδρομο αυτό, ο πάσχων συχνά νιώθει τον πόνο πίσω από τα μάτια του.

Η ημικρανία είναι μία πολύ συχνή μορφή κεφαλαλγίας. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει έναν στους επτά ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχουν χρόνια ημικρανία. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν περισσότεροι από 610.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Μέτρα για τη μείωση των ημικρανιών

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορεί να λάβουν οι πάσχοντες, για να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανικών κρίσεων. Άλλα από αυτά είναι μέτρα αυτοβοήθειας και άλλα τα συνιστά ο ειδικός γιατρός.

Μερικά από τα μέτρα αυτοβοήθειας είναι η αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν την ημικρανία (όταν είναι εφικτό), η προσαρμογή της διατροφής, η καθιέρωση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων. Στους πάσχοντες από με ημικρανία, η οποία εκδηλώνεται αρκετές ημέρες τον μήνα, ο ειδικός ιατρός μπορεί να συστήσει και ειδική, συνταγογραφούμενη, προφυλακτική αγωγή.

Επειδή πολλοί πάσχοντες λόγω και της μεγάλης κατανάλωσης παυσίπονων, δεν επιθυμούν να λαμβάνουν περαιτέρω φάρμακα, υπάρχει και προληπτική αντιμετώπιση στην χρόνια ημικρανία με φυσικό τρόπο.

Ειδικότερα, στη μείωση της έντασης της ημικρανίας και της συχνότητας βοηθά αποτελεσματικά σκεύασμα που είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας με σαλικίνη (από λευκή ιτιά) και παρθενολίδη (ξηρό εκχύλισμα 90 mg από το φυτό παρθένιο), αλλά και βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β2, και συνένζυμο Q (HERBA MIG).

Ειδικά το παρθένιο αποτελεί αντικείμενο εντατικών μελετών, όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Clermont Auvergne University και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας. Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Dr. Justine Brun, στο Issoire, Puy-de-Dôme, μελετούν την δραστική ουσία του (λέγεται παρθενολίδη) ως φάρμακο εναντίον της ημικρανίας. Και αυτό διότι ανακάλυψαν ότι απευαισθητοποιεί έναν κυτταρικό υποδοχέα που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και αντίληψη του πόνου και της ημικρανίας. Το παρθένιο έχει αξιολογήσει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Όπως ανακοίνωσε το 2019, αρκετές μελέτες υποστηρίζουν την ιατρική χρήση του για την αντιμετώπιση της ημικρανίας. Επιπλέον, η ιατρική χρήση του στην Ευρώπη για την ημικρανία και γενικότερα τους πονοκεφάλους είναι καλά τεκμηριωμένη και χρονολογείται εδώ και 30 χρόνια.

Ο ΕΜΑ αναφέρει ακόμα πως το παρθένιο φαίνεται να είναι ασφαλές και καλά ανεκτό, καθώς δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο τονίζει πως το παρθένιο δεν πρέπει να χορηγείται σε ανηλίκους, καθώς και ότι μπορεί να χρειασθεί παρατεταμένη θεραπεία (για 2-3 μήνες) για να φανεί η δράση του.

Όσον αφορά την καθημερινότητα, είναι σημαντικό οι πάσχοντες να αναζητήσουν τους παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία τους. Σε αυτό μπορεί να τους βοηθήσει ένα «ημερολόγιο ημικρανίας». Στο ημερολόγιο πρέπει να καταγράφουν κάθε φορά τι προηγήθηκε της κρίσης τους (π.χ. τι είχαν φάει, τι είχαν πιεί, αν είχαν εργαστεί περισσότερο από το συνηθισμένο στο κομπιούτερ, αν είχαν κοιμηθεί καλά, αν συνέβη κάποιο στρεσογόνο γεγονός κ.λπ.), τι συμπτώματα είχαν, πόσο έντονα ήταν, καθώς και την ημερομηνία εκδήλωσης της κρίσης και τη διάρκειά της. Οι γυναίκες καλό είναι να σημειώνουν επίσης την ημερομηνία της έμμηνης ρύσης τους, διότι οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι ένας από τους πιθανούς εκλυτικούς παράγοντες της ημικρανίας.

Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγουν οι ασθενείς τρόφιμα που πυροδοτούν τις κρίσεις τους, να τρώνε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην πεινάνε (η πείνα είναι αρκετά συχνός εκλυτικός παράγοντας), να έχουν πρόγραμμα στο ύπνο τους και την πρωινή έγερση, να περιορίσουν καφεΐνη, τσιγάρο, αλκοόλ και να θέσουν υπό έλεγχο το στρες τους.

Αν την ημικρανία πυροδοτεί η υπερβολική εργασία σε ψηφιακή οθόνη (κομπιούτερ, λάπτοπ, κινητό, τάμπλετ), οι ειδικοί συνιστούν μέτρα όπως τα συχνά διαλείμματα (κάθε 20 λεπτά να σταματάτε τη δουλειά σας και να κοιτάζετε για 20 δευτερόλεπτα κάποιο αντικείμενο σε απόσταση 20 ποδιών ή 6 μέτρων). Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τον φωτισμό της οθόνης για να είναι πιο ξεκούραστος για τα μάτια σας, καθώς και να βεβαιωθείτε ότι η οθόνη απέχει τουλάχιστον 50 έως 60 εκατοστά από αυτά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα προστατευτικό οθόνης, γυαλιά που απορροφούν το μπλε φως ή/και να κρατάτε σημειώσεις με τον παλιό, καλό τρόπο (χαρτί και μολύβι/στυλό)

Τελευταία τροποποίηση στις 26/03/2021 - 14:07
  • ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα αίτια του ροχαλητού και οι τρόποι αντιμετώπισης
Τα αίτια του ροχαλητού και οι τρόποι αντιμετώπισης 24 Μαρτίου 2021
Ακμή: Πως επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας και την έκθεση στον ήλιο 31 Μαρτίου 2021
Ακμή: Πως επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας και την έκθεση στον ήλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πείνα έπληξε περισσότερο τον ψυχισμό των ανθρώπων από την ανεργία εν μέσω πανδημίας
Ψυχική Υγεία
07/04/2026 - 14:00

Η πείνα έπληξε περισσότερο τον ψυχισμό των ανθρώπων από την ανεργία εν μέσω πανδημίας

Γυναίκες και ημικρανία: Επτά στις δέκα χωρίς εξατομικευμένη φροντίδα - Τι (δεν) γνωρίζουν οι Ελληνίδες
Patient Talk
09/03/2026 - 17:14

Γυναίκες και ημικρανία: Επτά στις δέκα χωρίς εξατομικευμένη φροντίδα - Τι (δεν) γνωρίζουν οι Ελληνίδες

Ελληνική έρευνα για την ημικρανία μεταξύ των κορυφαίων του 2025: Τι συμβαίνει με τη διακοπή των μονοκλωνικών
Υγεία
26/02/2026 - 09:30

Ελληνική έρευνα για την ημικρανία μεταξύ των κορυφαίων του 2025: Τι συμβαίνει με τη διακοπή των μονοκλωνικών

Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τον πόνο της ημικρανίας - Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν
Υγεία
16/02/2026 - 16:12

Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τον πόνο της ημικρανίας - Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν

Έξι χρόνια από τον παγκόσμιο συναγερμό για την Covid-19: Είναι ο κόσμος έτοιμος για την επόμενη πανδημία;
Πολιτική Υγείας
03/02/2026 - 10:00

Έξι χρόνια από τον παγκόσμιο συναγερμό για την Covid-19: Είναι ο κόσμος έτοιμος για την επόμενη πανδημία;

Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00

Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία: Τι πραγματικά βοηθά πριν και μετά το γιορτινό τραπέζι
Health Talk
12/04/2026 - 08:14
Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια «αόρατη» καθημερινή πρόκληση
Υγεία
11/04/2026 - 08:28
Σοκολατένια αυγά: Γιατί μπορεί να σάς κάνουν να δείτε στον ύπνο σας κούνελους να σάς κυνηγάνε
Διατροφή
11/04/2026 - 07:49
Γιατί η πασχαλινή απόδραση μπορεί να είναι φάρμακο για την καρδιά σας
Υγεία
10/04/2026 - 08:13
Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι θεραπευτικές λύσεις
Health Talk
09/04/2026 - 18:03
Άνοια: Διατροφή, ύπνος, άσκηση και αισιοδοξία οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά
Υγεία
09/04/2026 - 17:00
Βαμμένα αυγά: Οδηγίες διαχείρισης πριν και μετά το βάψιμό τους
Διατροφή
09/04/2026 - 16:00
Έντονες αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την τροπολογία για τους προσωπικούς γιατρούς και το «gatekeeping»
Πολιτική Υγείας
09/04/2026 - 15:00
Πάσχα με ασφάλεια για τα παιδιά: Από τις βόλτες με τα ποδήλατα μέχρι τη φλόγα της λαμπάδας
Επικαιρότητα
09/04/2026 - 14:00
ΕΦΕΤ: Ανάκληση φέτας λόγω λιστέριας
Πολιτική Υγείας
09/04/2026 - 13:22
Πάσχα: Διατροφικές προτεραιότητες για άτομα με διαβήτη και μεταβολικές διαταραχές
Διατροφή
09/04/2026 - 13:00
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει την καρδιακή ανεπάρκεια πέντε χρόνια πριν εκδηλωθεί
Digital Health
09/04/2026 - 12:00
Τα γονίδια φαίνεται να "αποφασίζουν" πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα φάρμακα GLP-1
Υγεία
09/04/2026 - 11:00
Όλα τα όπλα της δερματολογίας για ανανεωμένο δέρμα
Ομορφιά
09/04/2026 - 10:00
ΕΕΣ: Οδηγίες για ασφαλές Πάσχα
Επικαιρότητα
09/04/2026 - 09:00
Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των κτηνιατρικών φαρμάκων- Το ζήτημα με τα αντιπαρασιτικά
Pet
08/04/2026 - 18:00
Σημαντική πρόοδος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Στο 40% το ποσοστό επιτυχίας από την πρώτη προσπάθεια
Health Talk
08/04/2026 - 18:00
Κολλήσατε μέρες αδείας στις αργίες του Πάσχα; Υπάρχει καλύτερος τρόπος να αξιοποιείτε την άδεια σας!
Ψυχική Υγεία
08/04/2026 - 17:00
Συμπαγείς όγκοι: Οι γυναίκες έχουν καλύτερη πρόγνωση
Υγεία
08/04/2026 - 16:00
Η ... "άφεση αμαρτιών" της τηγανητής πατάτας: Πώς μπορεί να είναι τραγανή χωρίς να είναι βλαβερή
Διατροφή
08/04/2026 - 15:00
Άνοια: Πες μου τι δουλειά κάνεις να σου πω πόσο κινδυνεύεις
Υγεία
08/04/2026 - 14:00
Ψηφιακός κόφτης για ανήλικους στα social media - Γεωργιάδης: Να μην ορίζει ο αλγόριθμος την ψυχική υγεία των παιδιών
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 13:12
ΕΛΣΤΑΤ: Με χρόνιο πρόβλημα υγείας το 24% του πληθυσμού
Υγεία
08/04/2026 - 12:56
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και τους απογόνους
Υγεία
08/04/2026 - 12:00
Ψηφιακός κόφτης για ανηλίκους κάτω των 15 ετών στα social media: Το μήνυμα Μητσοτάκη στο Tik-Tok
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 10:20
Τι αλλάζει με την τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό - Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 10:06
Οδηγός για ασφαλείς αγορές και διαχείριση των πασχαλινών εδεσμάτων
Διατροφή
08/04/2026 - 10:00
Τέλος η πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 στα social media και στη χώρα μας
Επικαιρότητα
08/04/2026 - 09:26
Διακοπές και έντερο: Πώς θα αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις
Υγεία
08/04/2026 - 09:00
Νοσοκομείο Μεταξά: Νέα, πιο αποτελεσματική τεχνική χημειοθεραπείας για τον καρκίνο στο περιτόναιο
Υγεία
07/04/2026 - 21:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκολατένια αυγά: Γιατί μπορεί να σάς κάνουν να δείτε στον ύπνο σας κούνελους να σάς κυνηγάνε
Διατροφή
11/04/2026 - 07:49
Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια «αόρατη» καθημερινή πρόκληση
Υγεία
11/04/2026 - 08:28
Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία: Τι πραγματικά βοηθά πριν και μετά το γιορτινό τραπέζι
Health Talk
12/04/2026 - 08:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo