ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα συχνότερα λάθη κατά τον απαραίτητο καθαρισμό προσώπου

Ψυχική Υγεία
Τα συχνότερα λάθη κατά τον απαραίτητο καθαρισμό προσώπου
Ο καθαρισμός του προσώπου είναι απαραίτητος για την υγεία του δέρματος, αλλά χρειάζεται χρόνο και προσοχή, ειδάλλως μπορεί να προκαλέσει διαφορά προβλήματα. Δυστυχώς, όμως, είναι πολλά τα λάθη που γίνονται στη διάρκειά του.
Παρασκευή, 12/02/2021 - 11:57
News4Health Team News4Health Team

«Πολλοί πιστεύουν ότι το πρόσωπο χρειάζεται καθαρισμό μόνο όταν φαίνεται βρώμικο ή για να αφαιρεθεί το μακιγιάζ, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το δέρμα τον χρειάζεται σε καθημερινή βάση», λέει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Η συχνότητα του καθαρισμού, όμως, δεν είναι η ίδια για όλους τους ανθρώπους. Πολλοί πρέπει να καθαρίζουν το πρόσωπό τους δύο φορές την ημέρα, ενώ άλλοι χρειάζονται καθαρισμό μόνο μία φορά».

Ο καθαρισμός ανάλογα με τον τύπο του δέρματος

Το κλειδί στη συχνότητα του καθαρισμού είναι ο τύπος του δέρματος. Το ξηρό και το ευαίσθητο δέρμα καλό είναι να καθαρίζονται μία φορά την ημέρα, ιδανικά αργά το απόγευμα. Αντιθέτως, το λιπαρό δέρμα μπορεί να χρειάζεται καθαρισμό πρωί και βράδυ. Καθαρισμός απαιτείται επίσης και μετά την έντονη εφίδρωση (όπως π.χ. συμβαίνει στη διάρκεια μιας κοπιώδους εργασίας ή προπόνησης). Ειδικά η εφίδρωση όταν φοράει κάποιος καπέλο ή κράνος, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, συνεπώς πρέπει να καθαριστεί το πρόσωπο το συντομότερο δυνατό.

«Ο καθαρισμός αφαιρεί τους ρύπους και τις βρωμιές που συσσωρεύονται στο δέρμα και δημιουργούν πολλά προβλήματα, όπως οξειδωτικές βλάβες ή διάσπαση του κολλαγόνου και ανάπτυξη ρυτίδων», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Ακόμα και ακμή μπορεί να παρατηρηθεί, στα άτομα με λιπαρό δέρμα που δεν κάνουν συχνό καθαρισμό. Σε όσους όμως δεν έχουν ιδιαίτερα λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα, είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο».

Ο τρόπος καθαρισμού

Εκτός από τη συχνότητα, μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος καθαρισμού. Τα ιδανικά καθαριστικά προϊόντα για το πρόσωπο είναι εκείνα που δεν ερεθίζουν το δέρμα, δεν περιέχουν αρώματα ή αλκοόλ (αναγράφουν fragrance free), δεν περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες και δεν προκαλούν σπυράκια (μη φαγεσωρογόνα).

«Είναι λάθος να νομίζει κανείς πως το πρόσωπο δεν καθαρίζει εάν δεν αναπτύξει ελαφρύ κάψιμο ή δεν είναι κόκκινο μετά το πλύσιμο», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Ο ερεθισμός αυτός διαταράσσει την προστατευτική στοιβάδα του δέρματος και μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία ή και σε λοιμώξεις».

Λάθος είναι επίσης ο καθαρισμός του δέρματος με κοινό σαπούνι και νερό. «Τα κοινά σαπούνια αφαιρούν από το δέρμα το φυσικό λίπος του (το σμήγμα) και διαταράσσουν το pH του. Βλάπτουν επίσης τον φυσικό φραγμό του, ανοίγοντας τον δρόμο στην ξηρότητα και τους ερεθισμούς», εξηγεί ο ειδικός. «Αυτό που χρειάζεται το δέρμα του προσώπου είναι ένα ήπιο προϊόν, που καθαρίζει σε βάθος το δέρμα, χωρίς να το ερεθίζει και να το επιβαρύνει με οποιονδήποτε τρόπο».

Μεγάλο λάθος είναι και το δυνατό τρίψιμο του δέρματος, είτε στη διάρκεια του καθαρισμού είτε κατά το στέγνωμα. Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, το τρίψιμο του προσώπου κατά τον καθαρισμό με σφουγγάρι, ύφασμα ή άλλο τρόπο δεν απαλλάσσει το δέρμα από το σμήγμα. «Μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού το δέρμα αντιδρά σε αυτού του είδους τη μηχανική απολέπιση, παράγοντας ακόμα περισσότερο σμήγμα, το οποίο μπορεί να αποφράξει τους πόρους», διευκρινίζει ο κ. Μιχελάκης. «Όποιος θέλει να κάνει πιο βαθύ καθαρισμό στο δέρμα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο προϊόν ήπιας απολέπισης ή να απευθυνθεί στον δερματολόγο ιατρό για πιο βαθύ πίλινγκ. Για απλό καθαρισμό του δέρματος, όμως, πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο τα χέρια του, με τα οποία θα απλώνει το καθαριστικό με κυκλικές κινήσεις».

Μετά τον καθαρισμό πρέπει να ξεβγάλετε το δέρμα σας με χλιαρό νερό και όχι με καυτό ούτε με παγωμένο, διότι και πάλι μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία του. Ύστερα πρέπει να το στεγνώσετε με μια πετσέτα, με την οποία όμως θα το αγγίζετε απαλά (ταμποναριστά) χωρίς να το τρίβετε. Το απαλό σκούπισμα δεν βλάπτει το δέρμα, εάν η πετσέτα δεν είναι βρώμικη ή μολυσμένη (π.χ. με βακτήρια, μύκητες). Βεβαιωθείτε ακόμα ότι η πετσέτα δεν αποτελείται από τραχύ ύφασμα, γιατί μπορεί να προκληθεί ερεθισμός.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε με την κοινή χρήση πετσέτας γύρω από τα μάτια, διότι είναι εύκολο να μεταδοθούν μικρόβια από το ένα άτομο στο άλλο. Προτιμότερο είναι να έχετε στο μπάνιο σας μικρές πετσέτες, τις οποίες κάθε μέλος της οικογένειας θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά για το πρόσωπό του και θα τις αλλάζει καθημερινά.

Αρκετά λάθη, πάντως, παρατηρούνται και πριν τον καθαρισμό του δέρματος. Πολλοί, λ.χ., δεν σαπουνίζουν τα χέρια τους πριν καθαρίσουν το πρόσωπό τους, ενώ άλλοι δεν αφαιρούν το μακιγιάζ πριν από τον καθαρισμό. «Και τα δύο αποτελούν τα πρώτα βήματα της σωστής ρουτίνας καθαρισμού του προσώπου», υπογραμμίζει ο κ. Μιχελάκης. «Ακόμα κι αν τα χέρια μας δεν φαίνονται βρώμικα, πάντοτε πρέπει να τα σαπουνίζουμε

πριν αγγίξουμε το πρόσωπό μας. Ας μην ξεχνάμε ότι μερικά από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα στα σπίτια και στους χώρους εργασίας είναι τα κινητά τηλέφωνα και τα πληκτρολόγια των υπολογιστών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια που περιέχουν μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμούς και λοιμώξεις των ματιών και του δέρματος».

Η αφαίρεση του μακιγιάζ επίσης είναι απαραίτητη πριν από τον καθαρισμό, διότι τα καλλυντικά περιέχουν χρωστικές, συντηρητικά, ιχνοστοιχεία και μέταλλα που μπορεί να αποφράξουν τους πόρους εάν δεν απομακρυνθούν με ειδικά προϊόντα. Ύστερα όμως πρέπει οπωσδήποτε να γίνει καθαρισμός, για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του μακιγιάζ τα οποία επίσης μπορεί να αποφράξουν τους πόρους εάν παραμείνουν στο δέρμα, οδηγώντας μέχρι και σε σπυράκια, ειδικά γύρω από τα μάτια.

Ο καθαρισμός πρέπει να ολοκληρώνεται με ενυδάτωση του δέρματος, για να αποκαθίσταται η υγρασία του και να αποτρέπεται η ξηροδερμία, καταλήγει ο ειδικός.

  • ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρόποι απαλλαγής από την ξηροφθαλμία που προκαλεί η μάσκα
Τρόποι απαλλαγής από την ξηροφθαλμία που προκαλεί η μάσκα 11 Φεβρουαρίου 2021
Τα 6 άγνωστα οφέλη του χιονιού στην υγεία του ανθρώπου 16 Φεβρουαρίου 2021
Τα 6 άγνωστα οφέλη του χιονιού στην υγεία του ανθρώπου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροφές και τρόποι για τον καθαρισμό του εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
27/03/2026 - 12:06

Τροφές και τρόποι για τον καθαρισμό του εντέρου με φυσικό τρόπο

Στοχευμένο λίφτινγκ: Πώς οι μικροεπεμβάσεις προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα
Ομορφιά
11/03/2026 - 17:12

Στοχευμένο λίφτινγκ: Πώς οι μικροεπεμβάσεις προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα

Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο
Ομορφιά
05/02/2026 - 21:17

Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο

Θεσσαλονίκη: Εθελοντικοί καθαρισμοί σε τέσσερις σημαντικούς υγροτόπους
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 00:13

Θεσσαλονίκη: Εθελοντικοί καθαρισμοί σε τέσσερις σημαντικούς υγροτόπους

Ισπανία: Μεταμόσχευση προσώπου με δότρια γυναίκα που υποβλήθηκε σε υποβοηθούμενη ευθανασία
Επικαιρότητα
02/02/2026 - 19:11

Ισπανία: Μεταμόσχευση προσώπου με δότρια γυναίκα που υποβλήθηκε σε υποβοηθούμενη ευθανασία

Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
30/01/2026 - 23:41

Τρόποι και τροφές για τον καθαρισμό εντέρου με φυσικό τρόπο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στην περιφέρεια τα νοσοκομεία που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών το 2025
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 21:03
6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59
Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 22:33
Οι εργαζόμενοι της UCB στηρίζουν για 10η συνεχόμενη χρονιά τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Άγιος Ανδρέας»
Pharma News
28/04/2026 - 03:44
40 νέες μονάδες δωρεάν φροντίδας ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια - Τι θα παρέχουν
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 10:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo