ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκριτικό crash test: Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας στο πρόγραμμα της διατροφής;

Διατροφή
SHUTTERSTOCK
Πολλές φορές στην διάρκεια ενός προγράμματος διατροφής έχει τεθεί το ερώτημα ποιο από τα δύο είδη κρέατος, το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο, είναι το καλύτερο ή το καταλληλότερο.
Πέμπτη, 15/02/2024 - 15:48
— Photo: SHUTTERSTOCK
News4Health Team News4Health Team

Το περιεχόμενο σε θρεπτικά συστατικά ποικίλει ανάλογα με το ποιο κομμάτι κρέατος θα χρησιμοποιήσουμε από το κάθε είδος. Φυσικά, μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος που θα μαγειρευτεί το κρέας μας.

Η σύγκριση των δύο ειδών

Χοιρινό (μαγειρεμένο, άπαχο)

  • Σίδηρος: Περίπου 0,9 mg
  • Πρωτεΐνη: Περίπου 27 g
  • Ολικά Λιπαρά: Περίπου 6 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: Περίπου 2 g
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: Περίπου 2,6 g
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: Περίπου 0,6 g

Μοσχάρι (μαγειρεμένο, άπαχο)

  • Σίδηρος: Περίπου 2,1 mg
  • Πρωτεΐνη: Περίπου 26 g
  • Ολικά Λιπαρά: Περίπου 6 g (Κορεσμένα λιπαρά: Περίπου 2,5 g, Μονοακόρεστα λιπαρά: Περίπου 2,7 g, Πολυακόρεστα λιπαρά: Περίπου 0,3 g)

Παρατηρήσεις για τα δύο είδη

  1. Σίδηρος: Το μοσχαρίσιο κρέας τείνει να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από το χοιρινό και ο τύπος σιδήρου και στα δύο κρέατα είναι κυρίως αιμικός σίδηρος, ο οποίος απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα σε σύγκριση με τον μη αιμικό σίδηρο που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα.
  2. Πρωτεΐνη: Τόσο το χοιρινό όσο και το μοσχαρίσιο κρέας είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
  3. Λίπη: Η συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι παρόμοια μεταξύ άπαχων τεμαχίων χοιρινού και μοσχαρίσιο κρέατος. Και τα δύο κρέατα περιέχουν ένα μείγμα κορεσμένων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπών. Το συγκεκριμένο προφίλ λιπαρών οξέων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με παράγοντες όπως η διατροφή του ζώου και το συγκεκριμένο κομμάτι κρέατος.
  4. Κορεσμένα λιπαρά: Η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι σχετικά παρόμοια σε άπαχα κομμάτια χοιρινού και μοσχαρίσιο κρέατος.
  5. Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη: Και τα δύο κρέατα περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, με τις συγκεκριμένες ποσότητες να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η διατροφή του ζώου και ο τρόπος μαγειρέματος.
    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές είναι γενικές εκτιμήσεις και το θρεπτικό περιεχόμενο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με συγκεκριμένους παράγοντες.

Οι μερίδες ανά εβδομάδα

Στο Μεσογειακό Διατροφικό μοντέλο η κατανάλωση κρέατος είναι σχετικά αραιή μία φορά κάθε περίπου 10 μέρες. Οι διατροφικές συστάσεις για ανήλικες είναι για μια κατανάλωση μία φορά την εβδομάδα σε μια ποσότητα 120-150 γραμμ. Φυσικά είναι προτιμότερο το ψήσιμο στο φούρνο ή στην κατσαρόλα έναντι του τηγανίσματος και ή του ψησίματος στη σχάρα. Πάντα συνοδεία λαχανικών.

Για τα παιδιά και τους έφηβους η κατανάλωση είναι συχνότερη 2-3 φορές την εβδομάδα, όχι όμως αποκλειστικά σε κόκκινο κρέας αλλά και σε κοτόπουλο. Φυσικά και υπάρχει διαφοροποίηση στη ποσότητα ανάλογα με την ηλικία.

Από 30-40 γραμμ για τις μικρότερες ηλικίες (1-2 ετών) έως 120-150 γραμμ για τους 18-19 ετών.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση για περιορισμό και το καλύτερο αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος. Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει συντηρηθεί με τη χρήση μεθόδων όπως κάπνισμα, ωρίμανση, προσθήκη αλατιού, ή/και με τη χρήση χημικών ουσιών (π.χ., νιτρώδες νάτριο). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα προϊόντα αλλαντοποιίας (π.χ., ζαμπόν, φέτες γαλοπούλας ή κοτόπουλου, πάριζα, σαλάμι, μπέικον, λουκάνικο), καθώς και τα προπαρασκευασμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) προϊόντα κρέατος (π.χ., παναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου, μπιφτέκια κ.ά.).

Συμπερασματικά

Η σύγκριση μεταξύ χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος αποκαλύπτει ότι και τα δύο κρέατα προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Το χοιρινό κρέας είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνη Β1 και Β6 και έχει πιο ευνοϊκό λιπαρό προφίλ, καθώς είναι υψηλότερο σε πολυακόρεστα λιπαρά και χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με το μοσχαρίσιο κρέας.

Από την άλλη πλευρά, το βοδινό κρέας είναι υψηλότερο σε βιταμίνη Β12, σίδηρο και ψευδάργυρο. Περιέχει επίσης περισσότερο σίδηρο και βιταμίνη Β12 από το χοιρινό κρέας. Και τα δύο κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με το χοιρινό να έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

{https://youtu.be/6OZPGBUr41w}

Πηγή: Διατολογικό γραφείο Μανωλαράκη

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  • ΚΡΕΑΣ
  • ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
  • ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν τα social media «σπρώχνουν» τους χρήστες στο junk food
Όταν τα social media «σπρώχνουν» τους χρήστες στο junk food 08 Φεβρουαρίου 2024
Οκτώ μύθοι σχετικά με τα ζωικά λίπη στη διατροφή μας 19 Φεβρουαρίου 2024
Οκτώ μύθοι σχετικά με τα ζωικά λίπη στη διατροφή μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου
Διατροφή
05/09/2025 - 18:00

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά
Διατροφή
17/07/2025 - 13:58

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων
Pharma Policy
16/06/2025 - 19:43

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων

Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος
Υγεία
17/04/2025 - 12:22

Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος

Κόκκινες φακές: Το όσπριο που «αντικαθιστά» το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας!
Διατροφή
31/03/2025 - 19:26

Κόκκινες φακές: Το όσπριο που «αντικαθιστά» το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας!

Τσικνοπέμπτη: Απλές συμβουλές της τελευταίας στιγμής για σωστό και υγιεινό ψήσιμο στα κάρβουνα
Υγεία
20/02/2025 - 20:04

Τσικνοπέμπτη: Απλές συμβουλές της τελευταίας στιγμής για σωστό και υγιεινό ψήσιμο στα κάρβουνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΚΑΒ για την υγειονομική κάλυψη του 42ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας
Επικαιρότητα
08/11/2025 - 13:39
«Χρυσό γάλα»: Έρχεται από την Ινδία και υπόσχεται πιο γερό ανοσοποιητικό - Πως θα το φτιάξετε
Διατροφή
08/11/2025 - 13:26
GestalTango: Μια διαφορετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση
Ψυχική Υγεία
08/11/2025 - 13:11
Φαρμακευτικός πονοκέφαλος: Όταν τα αναλγητικά προκαλούν πόνο
Υγεία
08/11/2025 - 09:24
Οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα νόσησης με καρκίνο
Υγεία
08/11/2025 - 07:32
Η SEPTONA στηρίζει την HOPEgenesis για την αντιμετώπιση της Υπογεννητικότητας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
08/11/2025 - 03:47
Κοινή Ημερίδα των Νοσοκομείων Μεταξά και Τζανείου: Απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος σε ογκολογικούς ασθενείς
Υγεία
08/11/2025 - 00:13
Ακτινοβολία με ευθύνη: Η Affidea πρωτοπορεί στην ασφαλή ιατρική απεικόνιση
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 22:59
Η ΕΙΝΑΠ διαμαρτύρεται για την έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων στο «Γ. Γεννηματάς»
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 22:33
ΠΣΕΥ: «Ο κλάδος ΠΕ25 καταλαμβάνεται ισότιμα από νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας στην Ειδική Αγωγή»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 21:49
Θεσσαλονίκη: Σχολείο-κόμβος Υγείας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 21:22
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θεσμική θωράκιση του ρόλου μας η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας»
Patient Talk
07/11/2025 - 20:56
Η Υγεία στο επίκεντρο της COP30: Η ανθρωπότητα απαιτεί συντονισμένες δράσεις
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 20:31
Ελληνικό και διεθνές ορόσημο: Δεύτερη εγκυμοσύνη και τοκετός έπειτα από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 19:57
Η καφεΐνη με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των πονοκεφάλων
Υγεία
07/11/2025 - 19:22
Γεωργιάδης: «Μέτρα για το clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια - Κάτω από το 15% στο πρώτο τρίμηνο του '26»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 18:27
Στις 14 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση - Έως και 800 τα voucher
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 17:46
Εγκαινιάστηκε το νέο ρομποτικό μηχάνημα στο Κωνσταντοπούλειο Γ. Ν. «Αγία Όλγα»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 17:22
Η συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων screening σώζει ζωές από τον καρκίνο
Υγεία
07/11/2025 - 16:54
Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι
Διατροφή
07/11/2025 - 16:32
Μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Κεφαλλονιά
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 16:09
Επιμορφωτικό πρόγραμμα «HPV: Closing the Gap» από την ΕΛΛΟΚ για τα μέλη της
Patient Talk
07/11/2025 - 15:51
Project E.L.E.N.I.: Αφιερωμένο στη μνήμη μιας γυναίκας ψυχολόγου που ονειρεύτηκε τα πάντα αλλά δεν... πρόλαβε
Ψυχική Υγεία
07/11/2025 - 15:33
Όραση των παιδιών: Γεωμετρική αύξηση της μυωπίας - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
07/11/2025 - 15:11
ΣΦΕΕ: Αυξάνεται η ζήτηση για θεραπείες από πλάσμα αίματος - Ανάγκη νέου πλαισίου συλλογής στην Ελλάδα
Pharma Policy
07/11/2025 - 14:47
«Πράσινο» από τον EMA σε επικουρική θεραπεία για το πλακώδες καρκίνωμα του δέρματος
Pharma News
07/11/2025 - 14:24
Οι ράτσες σκύλων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από επιθετικό καρκίνο
Pet
07/11/2025 - 14:00
Γιατί τα εμβόλια “δουλεύουν” λιγότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες – Οι πιθανές λύσεις
Υγεία
07/11/2025 - 13:00
Εντοπίστηκαν επικίνδυνα μικροπλαστικά σε αστακούς
Διατροφή
07/11/2025 - 12:00
RSV: Δεν είναι απλώς ένα κοινό κρυολόγημα - Μελέτες δείχνουν τη σοβαρότητά του και τον αντίκτυπό του μακροπρόθεσμα στην υγεία
Υγεία
07/11/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

RSV: Δεν είναι απλώς ένα κοινό κρυολόγημα - Μελέτες δείχνουν τη σοβαρότητά του και τον αντίκτυπό του μακροπρόθεσμα στην υγεία
Υγεία
07/11/2025 - 11:00
Ο διαλογισμός έχει παρενέργειες - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
06/11/2025 - 13:00
Οι ράτσες σκύλων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από επιθετικό καρκίνο
Pet
07/11/2025 - 14:00
Covid: Μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων
Υγεία
05/11/2025 - 16:02
Ο λόγος στον ασθενή: Το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΝΑΣΕΛ έδωσε φωνή στη συμμετοχική υγεία
Patient Talk
05/11/2025 - 18:42
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo