ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκριτικό crash test: Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας στο πρόγραμμα της διατροφής;

Διατροφή
SHUTTERSTOCK
Πολλές φορές στην διάρκεια ενός προγράμματος διατροφής έχει τεθεί το ερώτημα ποιο από τα δύο είδη κρέατος, το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο, είναι το καλύτερο ή το καταλληλότερο.
Πέμπτη, 15/02/2024 - 15:48
— Photo: SHUTTERSTOCK
News4Health Team News4Health Team

Το περιεχόμενο σε θρεπτικά συστατικά ποικίλει ανάλογα με το ποιο κομμάτι κρέατος θα χρησιμοποιήσουμε από το κάθε είδος. Φυσικά, μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος που θα μαγειρευτεί το κρέας μας.

Η σύγκριση των δύο ειδών

Χοιρινό (μαγειρεμένο, άπαχο)

  • Σίδηρος: Περίπου 0,9 mg
  • Πρωτεΐνη: Περίπου 27 g
  • Ολικά Λιπαρά: Περίπου 6 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: Περίπου 2 g
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: Περίπου 2,6 g
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: Περίπου 0,6 g

Μοσχάρι (μαγειρεμένο, άπαχο)

  • Σίδηρος: Περίπου 2,1 mg
  • Πρωτεΐνη: Περίπου 26 g
  • Ολικά Λιπαρά: Περίπου 6 g (Κορεσμένα λιπαρά: Περίπου 2,5 g, Μονοακόρεστα λιπαρά: Περίπου 2,7 g, Πολυακόρεστα λιπαρά: Περίπου 0,3 g)

Παρατηρήσεις για τα δύο είδη

  1. Σίδηρος: Το μοσχαρίσιο κρέας τείνει να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από το χοιρινό και ο τύπος σιδήρου και στα δύο κρέατα είναι κυρίως αιμικός σίδηρος, ο οποίος απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα σε σύγκριση με τον μη αιμικό σίδηρο που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα.
  2. Πρωτεΐνη: Τόσο το χοιρινό όσο και το μοσχαρίσιο κρέας είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
  3. Λίπη: Η συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι παρόμοια μεταξύ άπαχων τεμαχίων χοιρινού και μοσχαρίσιο κρέατος. Και τα δύο κρέατα περιέχουν ένα μείγμα κορεσμένων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπών. Το συγκεκριμένο προφίλ λιπαρών οξέων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με παράγοντες όπως η διατροφή του ζώου και το συγκεκριμένο κομμάτι κρέατος.
  4. Κορεσμένα λιπαρά: Η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι σχετικά παρόμοια σε άπαχα κομμάτια χοιρινού και μοσχαρίσιο κρέατος.
  5. Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη: Και τα δύο κρέατα περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, με τις συγκεκριμένες ποσότητες να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η διατροφή του ζώου και ο τρόπος μαγειρέματος.
    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές είναι γενικές εκτιμήσεις και το θρεπτικό περιεχόμενο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με συγκεκριμένους παράγοντες.

Οι μερίδες ανά εβδομάδα

Στο Μεσογειακό Διατροφικό μοντέλο η κατανάλωση κρέατος είναι σχετικά αραιή μία φορά κάθε περίπου 10 μέρες. Οι διατροφικές συστάσεις για ανήλικες είναι για μια κατανάλωση μία φορά την εβδομάδα σε μια ποσότητα 120-150 γραμμ. Φυσικά είναι προτιμότερο το ψήσιμο στο φούρνο ή στην κατσαρόλα έναντι του τηγανίσματος και ή του ψησίματος στη σχάρα. Πάντα συνοδεία λαχανικών.

Για τα παιδιά και τους έφηβους η κατανάλωση είναι συχνότερη 2-3 φορές την εβδομάδα, όχι όμως αποκλειστικά σε κόκκινο κρέας αλλά και σε κοτόπουλο. Φυσικά και υπάρχει διαφοροποίηση στη ποσότητα ανάλογα με την ηλικία.

Από 30-40 γραμμ για τις μικρότερες ηλικίες (1-2 ετών) έως 120-150 γραμμ για τους 18-19 ετών.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση για περιορισμό και το καλύτερο αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος. Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει συντηρηθεί με τη χρήση μεθόδων όπως κάπνισμα, ωρίμανση, προσθήκη αλατιού, ή/και με τη χρήση χημικών ουσιών (π.χ., νιτρώδες νάτριο). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα προϊόντα αλλαντοποιίας (π.χ., ζαμπόν, φέτες γαλοπούλας ή κοτόπουλου, πάριζα, σαλάμι, μπέικον, λουκάνικο), καθώς και τα προπαρασκευασμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) προϊόντα κρέατος (π.χ., παναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου, μπιφτέκια κ.ά.).

Συμπερασματικά

Η σύγκριση μεταξύ χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος αποκαλύπτει ότι και τα δύο κρέατα προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Το χοιρινό κρέας είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνη Β1 και Β6 και έχει πιο ευνοϊκό λιπαρό προφίλ, καθώς είναι υψηλότερο σε πολυακόρεστα λιπαρά και χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με το μοσχαρίσιο κρέας.

Από την άλλη πλευρά, το βοδινό κρέας είναι υψηλότερο σε βιταμίνη Β12, σίδηρο και ψευδάργυρο. Περιέχει επίσης περισσότερο σίδηρο και βιταμίνη Β12 από το χοιρινό κρέας. Και τα δύο κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με το χοιρινό να έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

{https://youtu.be/6OZPGBUr41w}

Πηγή: Διατολογικό γραφείο Μανωλαράκη

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  • ΚΡΕΑΣ
  • ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
  • ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν τα social media «σπρώχνουν» τους χρήστες στο junk food
Όταν τα social media «σπρώχνουν» τους χρήστες στο junk food 08 Φεβρουαρίου 2024
Οκτώ μύθοι σχετικά με τα ζωικά λίπη στη διατροφή μας 19 Φεβρουαρίου 2024
Οκτώ μύθοι σχετικά με τα ζωικά λίπη στη διατροφή μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου
Διατροφή
05/09/2025 - 18:00

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά
Διατροφή
17/07/2025 - 13:58

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων
Pharma Policy
16/06/2025 - 19:43

Προς έγκριση έθεσε ο ΕΜΑ το πρώτο εμβόλιο κατά της δυσεντερίας των χοίρων

Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος
Υγεία
17/04/2025 - 12:22

Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος

Κόκκινες φακές: Το όσπριο που «αντικαθιστά» το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας!
Διατροφή
31/03/2025 - 19:26

Κόκκινες φακές: Το όσπριο που «αντικαθιστά» το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας!

Τσικνοπέμπτη: Απλές συμβουλές της τελευταίας στιγμής για σωστό και υγιεινό ψήσιμο στα κάρβουνα
Υγεία
20/02/2025 - 20:04

Τσικνοπέμπτη: Απλές συμβουλές της τελευταίας στιγμής για σωστό και υγιεινό ψήσιμο στα κάρβουνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

1η ΥΠΕ Αττικής: Πρόσκληση στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού!
Πολιτική Υγείας
22/10/2025 - 03:22
Σύλλογος «Προμηθέας»: Φωνή στους ασθενείς με πρωτοπαθή χολική χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα
Patient Talk
22/10/2025 - 00:03
Νέα μελέτη για το βορικό οξύ και τις μυκητιασικές κολπίτιδες
Pharma News
21/10/2025 - 22:36
Ανοιχτή Αγκαλιά: Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία προληπτικής ιατρικής στους Φούρνους Κορσεών και στην Ικαρία
Υγεία
21/10/2025 - 22:14
Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος - Θρηνεί η Ελλάδα για τον αγαπημένο «Νιόνιο»
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 21:46
Σαλμονέλα: Περισσότερα από 1.000 κρούσματα το 2024 στην Ελλάδα - Στους 88 οι νεκροί στην Ευρώπη
Υγεία
21/10/2025 - 21:21
ESPAD 2024: Μια γενιά σε κρίσιμη καμπή - Οι εξαρτήσεις στις ηλικίες των 15 και 16 ετών
Ψυχική Υγεία
21/10/2025 - 20:44
ΕΟΔΥ: Δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την ευλογιά των προβάτων
Υγεία
21/10/2025 - 19:58
Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την αναφορά στο ψευδοκράτος στο ερωτηματολόγιο της UEMS
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 19:34
Εκστρατεία του EMA στα social media για την υπεύθυνη χρήση των φαρμάκων με αναστολείς GLP-1
Pharma Policy
21/10/2025 - 19:17
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις ρυθμίσεις για τις μεταμοσχεύσεις: «Οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση»
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 18:53
Εργαζόμενοι στο Δαφνί καταγγέλλουν την εγκατάλειψη κτηριακών υποδομών του νοσοκομείου
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 18:34
Πώς το τέντωμα της πλάτης μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει το άγχος
Fitness
21/10/2025 - 18:11
Win Medica και Pharmanutra ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία
Pharma News
21/10/2025 - 17:48
Νέα εστία γρίπης των πτηνών σε μονάδα της Βουλγαρίας - Αυξημένος ο κίνδυνος για την Ελλάδα
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 17:33
Γεωργιάδης: «Φέρνουμε αυτονόητες ρυθμίσεις, λύνουμε προβλήματα στον χώρο της υγείας
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 17:14
Έντονη αντίδραση της ΔΗΠΑΚ Γιατρών για την παράταση της θητείας των συνδικαλιστών
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 16:47
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θετικό βήμα η δημιουργία γραφείου fake news στον ΕΟΔΥ»
Patient Talk
21/10/2025 - 16:32
ΕΚΕ: Συνέδριο για τη μετάβαση της καρδιολογίας στη νέα ψηφιακή εποχή 23 με 25 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 16:18
Νόσος chikungunya: Το σάλιο των κουνουπιών μπορεί να αποκαλύπτει το κλειδί για την αντιμετώπιση της φλεγμονής
Υγεία
21/10/2025 - 16:06
Ηθικό μάρκετινγκ στον κλάδο υγείας: Αναγκαιότητα και επιλογή
Υπηρεσίες Υγείας
21/10/2025 - 15:49
Βαθύς ύπνος: Πώς «καθαρίζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μνήμη
Υγεία
21/10/2025 - 15:00
Οι βαριατρικές επεμβάσεις υπερισχύουν των ενέσιμων φαρμάκων για τη μακροπρόθεσμη υγεία
Υγεία
21/10/2025 - 14:00
Ωνάσειο Νοσοκομείο- Μητσοτάκης: Επιστέγασμα της κοινής προσπάθειας Κράτους και Ιδρύματος Ωνάση
Υγεία
21/10/2025 - 13:10
Τα δερματικά προβλήματα προειδοποιούν για σοβαρά ψυχικά νοσήματα
Υγεία
21/10/2025 - 13:00
FT: Η Ε.Ε. εξετάζει απαγόρευση της αιθανόλης στα απολυμαντικά χεριών λόγω φόβων για ότι είναι καρκινογόνα
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 11:36
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Το "ντουέτο" βακτηρίων που μπορεί να φέρει σημαντική βελτίωση στην εντερική λειτουργία
Υγεία
21/10/2025 - 11:00
Εμφύτευμα αναστρέφει για πρώτη φορά την τύφλωση λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Digital Health
21/10/2025 - 10:00
Ο θηλασμός προστατεύει για πολλά χρόνια τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
21/10/2025 - 09:00
Ο ΕΕΣ ολοκληρώνει την εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού με εκδήλωση στην Γλυφάδα
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 06:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου
Υγεία
20/10/2025 - 10:00
Νέα αιματολογική εξέταση εντοπίζει τουλάχιστον 50 είδη καρκίνου "δείχνοντας" και το όργανο που πάσχει
Pharma News
20/10/2025 - 13:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Εγκληματική η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τις ταινίες μέτρησης του σακχάρου» - Όλο το ΦΕΚ!
Patient Talk
20/10/2025 - 13:38
Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία όγκων του γαστρεντερικού συστήματος
Health Talk
20/10/2025 - 12:08
Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo