ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όταν τα social media «σπρώχνουν» τους χρήστες στο junk food

Διατροφή
SHUTTERSTOCK
Αναρτήσεις με «τοποθέτηση προϊόντος». Και μάλιστα, συμπεριλαμβανομένων με αυξανόμενη συχνότητα και τροφίμων.
Πέμπτη, 08/02/2024 - 11:53
— Photo: SHUTTERSTOCK
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Η βιομηχανία της διαφήμισης δεν θα μπορούσε να αγνοήσει την δυναμική των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, με τις αναρτήσεις που εμπεριέχουν πληρωμένες αναφορές τροφίμων να είναι πια εκατοντάδες. Κι όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν βασιζόμενοι στα αποτελέσματα έρευνας ότι μέρος του περιεχομένου που σχετίζεται με τρόφιμα μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των χρηστών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Appetite. Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές κατέγραψαν τις απαντήσεις μια ομάδας 63 νεαρών ενηλίκων, από 18-24 ετών, οι οποίοι παρακολούθησαν ανά ομάδες μια τυπική ροή αναρτήσεων στο Instagram και αντίστοιχα μια ελεγχομένη σειρά δημοσιεύσεων οι οποίες περιείχαν εικόνες «πρόχειρου φαγητού».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που παρακολούθησαν τις αναρτήσεις της επιλεγμένης κατηγορίας τροφίμων, ένιωσαν γρήγορα λαχτάρα για κατανάλωση αλμυρών και λιπαρών σνακ. Ταυτόχρονα όμως οι συμμετέχοντες δήλωναν απροσδόκητα ότι παράλληλα βίωναν αισθήματα άγχους, λύπης και εξάντλησης.

Τι λένε οι ειδικοί

«Η συνεχής έκθεση σε διαφημίσεις τροφίμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σίγουρα μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη και τη σχέση μας με το φαγητό», επισημαίνει η Δρ Nicole Avena, σύμβουλος διατροφής και επίκουρη Καθηγήτρια Νευροεπιστημών στο Mount Sinai School of Medicine.

«Παρακολουθώντας την αγαπημένη μας διασημότητα να απολαμβάνει ένα συγκεκριμένο "πρόχειρο" φαγητό μέσω μιας πληρωμένης διαφήμισης, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να μας ωθήσει σε παρόμοιες διατροφικές επιλογές. Και αυτό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο αν δούμε τον αγαπημένο μας influencer να απολαμβάνει υγιεινές και θρεπτικές τροφές επηρεάζοντας μας ανάλογα», προσθέτει η Δρ Avena.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν όντως να επηρεάσουν τη σχέση μας με το φαγητό μέσω σύγκρισης, παρά το γεγονός ότι αναρτήσεις αυτού του τύπου δεν έχουν ρεαλιστικό περιεχόμενο συνήθως και δεν αναπαριστούν στιγμές μιας πραγματικής ζωής.

Στο σημείο αυτό η Δρ Avena επισημαίνει πως «για τους χρήστες των μέσων αυτών, η σύγκριση ανάμεσα σε αυτό που έχουν στο πιάτο τους σε σχέση με το περιεχόμενο που βλέπουν στο τραπέζι εκείνων που ακολουθούν στις κοινωνικές πλατφόρμες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση τους με το φαγητό, ακόμη και να δημιουργήσει αρνητικές σκέψεις για την εικόνα που έχουν για το σώμα τους».
Και μάλιστα, όσο περισσότερο εκτίθεται κάποιος από εμάς σε συγκεκριμένους τύπους περιεχομένου, τόσο μεγαλύτερος μπορεί τελικά να είναι ο ψυχολογικός αντίκτυπος.

Η «τέλεια» πραγματικότητα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι ένα αδιάκοπο «ρόλερ κόστερ» όπου συνταγές διανθισμένες με όμορφα εφέ και ωραία μουσική μας πείθουν να δοκιμάσουμε κάτι νέο ή ένας ακόμα «ειδικός φυσικής κατάστασης» -που στην πραγματικότητα ίσως δεν έχει την παραμικρή τεχνογνωσία- μοιράζεται πρόθυμα τα «μυστικά» του μαζί μας.
Η συνεχής έκθεση σε τέτοια ερεθίσματα τελικά κάνει πιο ισχυρή την πιθανότητα να επηρεαστεί η διατροφική μας -και όχι μόνο- καθημερινότητα, σύμφωνα με την Δρ Uma Naidoo, διατροφολόγο, επαγγελματία σεφ και συγγραφέα.

Η αυθόρμητη αντίδραση μας σε τέτοιες αναρτήσεις κρύβει έναν ολόκληρο μηχανισμό πίσω της. Όπως εξηγεί η Δρ Mireille Serlie, Καθηγήτρια Ιατρικής στο Yale School of Medicine, τα οπτικά ερεθίσματα που δείχνουν τροφή, προκαλούν απόκριση ντοπαμίνης σε περιοχές του εγκεφάλου μας που ελέγχουν τις ορμόνες «ανταμοιβής». «Ορισμένα τρόφιμα προκαλούν ισχυρότερη αντίδραση από άλλα», προσθέτει.

Έχει αποδειχθεί ότι οι εικόνες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη οδηγούν σε υψηλότερη απόκριση ντοπαμίνης και σε εντονότερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές ανταμοιβής.
Η ένταση αυτής της απόκρισης προσβλέπει στην κατανάλωση τροφής. Όμως, όσο περισσότερο υποκύπτουμε στην επιλογή ανθυγιεινών τροφίμων, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να επηρεάσουμε την «καλωδίωση» του εγκεφάλου μας και να οδηγηθούμε σε ακόμα μεγαλύτερη λαχτάρα για τέτοιο φαγητό, σημειώνει η Δρ Serlie.

Η επιστήμη της διαφήμισης

Στις διαφημίσεις τροφίμων ο στόχος είναι το προϊόν να φαίνεται ελκυστικό και νόστιμο ώστε να οδηγήσει στην επιθυμία για αγορά και κατανάλωση. Οι εταιρείες τροφίμων χρησιμοποιούν συχνά τεχνικές μάρκετινγκ που βασίζονται σε τεχνικές ψυχολογικής χειραγώγησης ώστε να οδηγηθούν οι καταναλωτές σε συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές.

Αποκωδικοποιώντας αυτές τις τεχνικές, οι επιστήμονες εξηγούν πώς μια ανάρτηση με λαχταριστό junk food μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, το οποίο με την σειρά του θα προκαλέσει άμεσα συναισθήματα ευχαρίστησης. Για παράδειγμα, όταν ένα σακουλάκι με τσιπς εμφανιστεί στη ροή των αναρτήσεων που παρακολουθούμε μπορεί να αυξήσει τη λαχτάρα για πατατάκια ακριβώς επειδή ο εγκέφαλος μας έχει συνδέσει την κατανάλωση αυτού του τροφίμου με την συγκεκριμένη αίσθηση.

Οι επιστήμονες, διευκρινίζουν επίσης ότι συνυπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες που εξηγούν γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μας επηρεάσουν συναισθηματικά.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πολλές βασικές ανθρώπινες συμπεριφορές πηγάζουν από την επιθυμία για επιβίωση» τονίζει η Δρ Naidoo.
και καταλήγει λέγοντας: «Καθώς παρακολουθούμε ελκυστικά τρόφιμα, προϊόντα και ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πιο ασυνείδητο ένστικτο είναι να θέλουμε να τους μοιάσουμε και η δυσκολία να γίνει αυτό πραγματικότητα μπορεί να μας οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα για εκείνους ή τον εαυτό μας».

Χρησιμοποιώντας με σύνεση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Προτιμήστε να ακολουθείτε λογαριασμούς που παράγουν θετικό περιεχόμενο και προωθούν συναισθήματα αυτοπεποίθησης και κίνητρα για υγιεινές διατροφικές επιλογές, συστήνουν οι γιατροί.
Λογαριασμοί επαγγελματιών διατροφής, γιατρών ακόμα και επαγγελματιών εστίασης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν αξιόπιστο περιεχόμενο σε σχέση με τους υπόλοιπους λογαριασμούς στον αχανή χώρο του διαδικτύου όπου ο καθένας μπορεί ανεξέλεγκτα να είναι ό,τι δηλώσει...

Πηγή: healthline.com

  • SOCIAL MEDIA
  • JUNK FOOD
  • ΧΡΗΣΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γερμανία: Κάθετη πτώση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών
Γερμανία: Κάθετη πτώση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών 08 Φεβρουαρίου 2024
Συγκριτικό crash test: Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας στο πρόγραμμα της διατροφής; 15 Φεβρουαρίου 2024
Συγκριτικό crash test: Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας στο πρόγραμμα της διατροφής;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μόνο μία ώρα την ημέρα σκρολαρίσματος στα social media προκαλεί ψηφιακή κόπωση στα μάτια
Υγεία
19/08/2025 - 13:00

Μόνο μία ώρα την ημέρα σκρολαρίσματος στα social media προκαλεί ψηφιακή κόπωση στα μάτια

Το 33,6% των εφήβων της Κρήτης συνδέεται στο διαδίκτυο λόγω... πλήξης και μοναξιάς
Ψυχική Υγεία
29/07/2025 - 14:03

Το 33,6% των εφήβων της Κρήτης συνδέεται στο διαδίκτυο λόγω... πλήξης και μοναξιάς

Καταγγελία κατά Οφθαλμιάτρων από τον ΙΣΑ για αντιδεοντολογική προβολή μέσω social media
Πολιτική Υγείας
23/07/2025 - 06:54

Καταγγελία κατά Οφθαλμιάτρων από τον ΙΣΑ για αντιδεοντολογική προβολή μέσω social media

KidsRight Index: Καμπανάκι για την ψυχική υγεία των παιδιών με τη χρήση των social media
Ψυχική Υγεία
11/06/2025 - 13:04

KidsRight Index: Καμπανάκι για την ψυχική υγεία των παιδιών με τη χρήση των social media

Εννέα λόγοι που οι έφηβοι έχουν προβληματική σχέση με τα social media
Ψυχική Υγεία
06/05/2025 - 11:09

Εννέα λόγοι που οι έφηβοι έχουν προβληματική σχέση με τα social media

Πώς τα social media μπορούν να καταστρέψουν την διατροφή των εφήβων
Διατροφή
08/04/2025 - 18:29

Πώς τα social media μπορούν να καταστρέψουν την διατροφή των εφήβων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα 12 σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνετε υπερβολική ζάχαρη
Διατροφή
22/08/2025 - 21:44
Ερευνητές εντόπισαν σύνδεση της κακής ποιότητας ύπνου με τους αυτοτραυματισμούς στην εφηβεία
Ψυχική Υγεία
22/08/2025 - 19:02
Με τρεις τρόπους θα γίνεται πλέον η εξακρίβωση της ηλικίας των αιτούντων άσυλο
Επικαιρότητα
22/08/2025 - 18:34
Ανήλικη μεταφέρθηκε μεθυσμένη στο νοσοκομείο της Ρόδου
Επικαιρότητα
22/08/2025 - 16:23
Δραματική προειδοποίηση του ECDC: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη θα κινδυνεύσουν από τα κουνούπια»
Υγεία
22/08/2025 - 16:02
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους ξηρούς καρπούς και τη δύναμη που προσθέτουν στον οργανισμό
Διατροφή
22/08/2025 - 15:44
Ο ΙΣΑ ζητά την υποχρεωτική τοποθέτηση απινιδωτών σε πολυσύχναστους χώρους
Πολιτική Υγείας
22/08/2025 - 15:28
Η χρήση ακουστικού βοηθήματος πριν από τα 70 μπορεί να μειώσει εντυπωσιακά τον κίνδυνο άνοιας.
Υγεία
22/08/2025 - 15:12
Η ΕΣΑμεΑ καταδικάζει τη χρήση του όρου «αυτισμός» με αρνητικό πρόσημο
Patient Talk
22/08/2025 - 14:53
Γάζα: Ο ΟΗΕ κήρυξε και επισήμως κατάσταση λιμού στην πολύπαθη λωρίδα γης
Επικαιρότητα
22/08/2025 - 14:39
Καθετήρες και βηματοδότες μπορούν να γίνουν το τέλειο περιβάλλον για θανατηφόρους μύκητες
Υγεία
22/08/2025 - 14:17
Στυτική δυσλειτουργία ανά ηλικία: Ποιες διαφορές υπάρχουν - Οι θεραπευτικές επιλογές
Health Talk
22/08/2025 - 13:52
ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ για το νέο πειθαρχικό, στις 28 Αυγούστου
Επικαιρότητα
22/08/2025 - 13:14
Το μπρόκολο ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου - Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα
Διατροφή
22/08/2025 - 13:00
Συγκινητική ανάρτηση της ΜΚΟ «Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» για τον Απόστολο Βεσυρόπουλο
Επικαιρότητα
22/08/2025 - 12:23
Η έκθεση σε αντιβιοτικά κατά την κύηση δεν συνδέεται με την εκδήλωση αυτοάνοσων στα παιδιά
Υγεία
22/08/2025 - 12:00
Σωματείο Νοσοκομείου Νίκαιας: Σκληρή απάντηση στον Υπουργό Υγείας για τον "δισεκατομμυριούχο πολυτραυματία"
Επικαιρότητα
22/08/2025 - 11:02
Ο Τραμπ κλειδώνει το φαρμακευτικό δασμολογικό συντελεστή στο 15% για την ΕΕ - Εξαιρούνται τα γενόσημα
Pharma Policy
22/08/2025 - 10:37
Η μικρή κατανάλωση νερού αυξάνει το στρες
Υγεία
22/08/2025 - 10:00
Αμερικανός εκδήλωσε πανούκλα μετά από κάμπινγκ
Επικαιρότητα
22/08/2025 - 09:00
Υψηλές θερμοκρασίες: Ανοικτές επτά κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Αθηναίων
Επικαιρότητα
22/08/2025 - 08:47
Αντιδρά η EFPIA στη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ: «Κίνδυνος για τους ασθενείς και τη φαρμακοβιομηχανία»
Pharma Policy
21/08/2025 - 21:06
Περπάτημα με τον κανόνα «2:2:1»: Πως γίνεται και γιατί αξίζει να τον δοκιμάσετε
Fitness
21/08/2025 - 20:17
Διατροφή πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μυωπίας στα παιδιά
Διατροφή
21/08/2025 - 19:39
W4O Hellas:Πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για το κάπνισμα και το άτμισμα
Υγεία
21/08/2025 - 18:58
Η Novo Nordisk διαβεβαιώνει ότι θα κυκλοφορήσει κανονικά η σεμαγλουτίδη της για λήψη από το στόμα
Pharma News
21/08/2025 - 18:31
Νέες, αναθεωρημένες οδηγίες από την AHA για την αντιμετώπιση της υπέρτασης
Υγεία
21/08/2025 - 17:52
Γάζα: Οι IDF προειδοποίησαν νοσοκομεία και ΜΚΟ να προετοιμαστούν για εκκένωση του βόρειου τμήματος
Επικαιρότητα
21/08/2025 - 17:34
H πρόωρη εφηβεία επιταχύνει τη γήρανση και τις ασθένειες
Υγεία
21/08/2025 - 17:21
Ποια δερματικά (και όχι μόνο) προβλήματα προκαλεί η υπεριδρωσία
Health Talk
21/08/2025 - 15:39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία εκπέμπουν SOS για τις ελλείψεις αίματος
Patient Talk
20/08/2025 - 18:59
Συστατικό που συναντάται στο καυτό τσάι μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ
Υγεία
20/08/2025 - 15:17
Νοσοκομείο Μεταξά: Όταν οι μουσούδες ανακουφίζουν από τη μοναξιά και το στρες της χημειοθεραπείας
Πολιτική Υγείας
20/08/2025 - 12:29
Η Ευρώπη καταγράφει νέα ρεκόρ σε ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Τα μέτρα για τη «νέα κανονικότητα»
Πολιτική Υγείας
20/08/2025 - 10:00
Σωματείο Νοσοκομείου Νίκαιας: Σκληρή απάντηση στον Υπουργό Υγείας για τον "δισεκατομμυριούχο πολυτραυματία"
Επικαιρότητα
22/08/2025 - 11:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo