ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς το πρόγραμμα e-SAFE συμβάλλει στην διασφάλιση της ασφάλεια των τροφίμων

Διατροφή
Πώς το πρόγραμμα e-SAFE συμβάλλει στην διασφάλιση της ασφάλεια των τροφίμων
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) οι τροφιμογενείς λοιμώξεις αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.
Παρασκευή, 25/03/2022 - 15:25
News4Health Team News4Health Team

Επιπλέον, πλήθος άλλων διατροφικών κινδύνων όπως το ακρυλαμίδιο και οι μυκοτοξίνες, τα αλλεργιογόνα, καθώς και συγκεκριμένα συστατικά που προκύπτουν κατά την επεξεργασία όπως τα υδρογονωμένα λιπαρά οξέα έχουν βλαβερές επιπτώσεις για την υγεία. Οι διατροφικοί κίνδυνοι, ως επί το πλείστον, αποδίδονται στην ακατάλληλη προετοιμασία και επεξεργασία των τροφίμων, καθώς και σε φαινόμενα διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει, σε συνεργασία με οργανισμούς από 5 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-SAFE, το οποίο στοχεύει στην παροχή σύγχρονης και προσαρμοσμένης κατάρτισης σε επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο των υπηρεσιών σίτισης και εστίασης.

Το e-SAFE “Enhance safer and healthier meals through food handlers' education and training” είναι ένα έργο διάρκειας 34 μηνών (01/11/2020 – 31/08/2023) και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κοινοπραξία του e-SAFE συμμετέχουν επίσης οι οργανισμοί: The Polish Farm Advisory and Training Centre not-for-profit Sp. z o. o., Miastkowo (Συντονιστής του προγράμματος, Πολωνία), ISEKI-Food Association (Αυστρία), Center for Social Innovation – CSI (Κύπρος), Italian Cuisine di Gianluca Pardini (Ιταλία), Kauno maisto pramones ir prekybos mokymo centras (Λιθουανία).

Ως κύρια αιτία της έξαρσης των τροφιμογενών λοιμώξεων θεωρείται ο ακατάλληλος χειρισμός των τροφίμων. Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία αναφορικά με την κατάρτιση των εργαζομένων σχετικά με τη διαχείριση και ασφάλεια τροφίμων παρουσιάζει ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπαίδευση σε θέματα «Υγιεινής και Ασφάλειας Tροφίμων» είναι υποχρεωτική μόνο στο πλαίσιο της βασικής εκπαίδευσης των εργαζόμενων που χειρίζονται τρόφιμα, γεγονός το οποίο στερεί τη δυνατότητα ενημέρωσης για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα, την τελευταία διετία στον επαγγελματικό κλάδο της εστίασης ήρθαν νέοι, πιο αυστηροί κανόνες λειτουργίας, προετοιμασίας και διανομής του φαγητού. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η βελτίωση των σχετικών δεξιοτήτων και γνώσεων των χειριστών τροφίμων για την επαρκή εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφαλείας κατά την καθημερινή εργασιακή πρακτική.

Στο πλαίσιο του e-SAFE θα αναπτυχθεί ένα διαδραστικό πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του προσωπικού που εργάζεται στον κλάδο υπηρεσιών σίτισης και εστίασης. Έμφαση θα δοθεί στις νέες και επανεμφανιζόμενες πηγές κινδύνων στα τρόφιμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας των γευμάτων. Επιπλέον, το πρόγραμμα εστιάζει στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και στην υιοθέτηση ασφαλέστερων μεθόδων επεξεργασίας και αποθήκευσης (από όλους τους χειριστές τροφίμων στην ΕΕ), προκειμένου να αποφευχθούν διατροφικοί κίνδυνοι που ενδεχομένως αγνοούνται.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μάγειρες, σεφ, προσωπικό κουζίνας, χειριστές τροφίμων, διευθυντές εμπορικών καταστημάτων και εργαζομένους στον τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων διατροφής που αφορά στην επεξεργασία τροφίμων, στελέχη αποθήκης, καθώς και σε παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, συλλόγους επαγγελματιών, οργανισμούς ασφάλειας τροφίμων και βιομηχανίες τροφίμων. Μέσα από το e-SAFE οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες εκπαιδεύονται για να βελτιώσουν ή ακόμη και να αλλάξουν τις καθημερινές τους πρακτικές κατά την προετοιμασία γευμάτων. Το πρόγραμμα εστιάζει και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου με σκοπό την εξοικείωσή τους με τις αρχές του συστήματος HACCP, καθώς και με εργαλεία, μοντέλα και μεθόδους αποτελεσματικής διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος e-SAFE στον σύνδεσμο https://e-safe-project.eu/ ή να ακολουθήσετε τη σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/eSAFE.ErasmusPlus

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΛΟΙΜΩΞΗ
  • ΠΟΥ
  • eSAFE
  • ΙΝΣΤΙΤΟΥΡΟ PROLEPSIS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Aυτά τα ποτά μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερίνη σας
Aυτά τα ποτά μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερίνη σας 22 Μαρτίου 2022
Αυτά τα αλκοολούχα ποτά είναι κατάλληλα για όσους κάνουν δίαιτα 23 Μαρτίου 2022
Αυτά τα αλκοολούχα ποτά είναι κατάλληλα για όσους κάνουν δίαιτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά
Υγεία
28/11/2025 - 13:00

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά

Μη διαγνωσμένος HIV: μια «σιωπηλή κρίση» που εξαπλώνεται στην Ευρώπη
Υγεία
27/11/2025 - 13:00

Μη διαγνωσμένος HIV: μια «σιωπηλή κρίση» που εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Πώς το σπάσιμο ενός σπυριού στην περιοχή της μύτης μπορεί να σάς στείλει στο νοσοκομείο
Υγεία
26/11/2025 - 10:00

Πώς το σπάσιμο ενός σπυριού στην περιοχή της μύτης μπορεί να σάς στείλει στο νοσοκομείο

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πόσο διαρκεί και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα;
Health Talk
22/11/2025 - 11:29

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πόσο διαρκεί και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα;

ΠΟΥ: Απολύει σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων λόγω της διακοπής χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 09:00

ΠΟΥ: Απολύει σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων λόγω της διακοπής χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα καμπάνια της Novartis Hellas: «Ξέρω τι σκέφτεσαι», για τον καρκίνο του μαστού
Pharma News
10/12/2025 - 07:07
Από το Αμβούργο στον κόσμο: Η NIVEA γιορτάζει τα 100 χρόνια του εμβληματικού μπλε κουτιού της
Ομορφιά
10/12/2025 - 03:34
Η πιλοτική φάση 3 της επιμόρφωσης στον ανιχνευτικό έλεγχο προβλημάτων Ψυχικής Υγείας σε παιδιά και εφήβους
Ψυχική Υγεία
10/12/2025 - 00:08
H Generali Hellas ολοκλήρωσε την εξαγορά του Ομίλου της Ευρωκλινικής
Υπηρεσίες Υγείας
09/12/2025 - 23:24
Έξι «γαλάζιοι» βουλευτές ζητούν να αρθεί ο αποκλεισμός αγροτών από τις πληρωμές του Μ23
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 22:16
Ισπανία: Περίπου 400 πελαργοί βρέθηκαν νεκροί από γρίπη των πτηνών στις ακτές ποταμού της Μαδρίτης
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 21:12
Δέκα πρακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το καθημερινό άγχος
Ψυχική Υγεία
09/12/2025 - 20:29
Στη φυλακή ο 34χρονος φαρμακοποιός που θεωρείται αρχηγός κυκλώματος εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 19:24
Προσωπικός Ιατρός: «Κόκκινη γραμμή» οι κατ’ οίκον επισκέψεις χωρίς αποζημίωση
Πολιτική Υγείας
09/12/2025 - 19:07
Φιστίκια και εγκέφαλος: Πρόσφατη μελέτη δείχνει πως μπορεί ο νόστιμος ξηρός καρπός να τον προστατεύσει
Διατροφή
09/12/2025 - 18:29
GRIPP-SNF: Σημαντική η μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα πέντε χρόνια του προγράμματος - Τα επόμενα βήματα
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 18:12
Πέντε μύθοι και αλήθειες για την όραση που πρέπει να γνωρίζουμε
Health Talk
09/12/2025 - 17:24
Νοσοκομείο Λέρου: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλει η Ε.Ι.ΘΕ.Λ.
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 17:02
Βραβεία Φιλοζωίας 2025 «Ηρωικές Καρδιές»: Ο νέος θεσμός που τιμά όσους δίνουν φωνή στα ζώα
Pet
09/12/2025 - 16:44
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Προτάσεις – «κλειδιά» στον ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Διαβήτη
Patient Talk
09/12/2025 - 16:22
Προειδοποίηση για αύξηση των κρουσμάτων λιστερίωσης στην Ευρώπη - Οι στρατηγικές πρόληψης
Πολιτική Υγείας
09/12/2025 - 16:01
Δύο μεγάλες ευρωπαϊκές μελέτες «ρίχνουν φως» στη γλυκιά γεύση και τα γλυκαντικά
Διατροφή
09/12/2025 - 15:39
Θεμιστοκλέους: «Σήμερα στην Ελλάδα κλείνονται ραντεβού πιο γρήγορα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα»
Πολιτική Υγείας
09/12/2025 - 15:21
ΔΕΠΥ και οθόνες: Τα social media και όχι τα παιδιά ευθύνονται για την ελλειμματική προσοχή στους εφήβους
Υγεία
09/12/2025 - 15:02
Αffidea neuraCare: Η πρώτη F-18 FDOPA PET/CT στην Ελλάδα εισάγει μια νέα εποχή στη νευροαπεικόνιση
Υπηρεσίες Υγείας
09/12/2025 - 14:44
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ πρόσφεραν φαρμακευτικό, υγειονομικό και εκπαιδευτικό υλικό σε τέσσερις κοινωνικές δομές στη Λαμία
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 14:18
Ο ενθουσιασμός για τα Χριστούγεννα φτάνει στο απόγειο του στην ηλικία των έξι ετών
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 14:00
Παντοτινά χημικά: Οι επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση τους συνδέονται με οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 13:00
Ιδρώτας: Ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο - Ο ρόλος των έξυπνων αισθητήρων και του AI
Υγεία
09/12/2025 - 12:00
Πώς μεταβάλλεται η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας
Υγεία
09/12/2025 - 11:00
ΕΟΦ: Προειδοποίηση για βρεφικό γάλα που συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 10:59
Το στυλ διαπαιδαγώγησης διαμορφώνει το προφίλ ψυχικού κινδύνου ή ανθεκτικότητας των παιδιών
Ψυχική Υγεία
09/12/2025 - 10:00
Πρωτοποριακή θεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς με «ανίατη» λευχαιμία
Υγεία
09/12/2025 - 09:00
ΙΣΠ: Δωρεάν μη επεμβατικός έλεγχος ήπατος στον Πειραιά το διήμερο 8-9 Δεκεμβρίου
Υγεία
09/12/2025 - 07:18
Η Greenvolt Next παραδίδει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4 MW για τη Sanofi στην Ιρλανδία
Pharma News
09/12/2025 - 03:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα παντοτινά χημικά σαμποτάρουν τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου μετά από βαριατρική επέμβαση
Υγεία
08/12/2025 - 12:00
Οδηγός για να μην σάς βρει η νέα χρονιά με την περιφέρεια μέσης του Αγίου Βασίλη!
Διατροφή
08/12/2025 - 14:00
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων και την κατ’ οίκον διανομή των ΦΥΚ
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 16:17
Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/12/2025 - 09:24
Καρκίνος του προστάτη: Οι ερευνητές κατέληξαν στη βέλτιστη χρονική διάρκεια της ορμονοθεραπείας
Υγεία
08/12/2025 - 16:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo