ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς το πρόγραμμα e-SAFE συμβάλλει στην διασφάλιση της ασφάλεια των τροφίμων

Διατροφή
Πώς το πρόγραμμα e-SAFE συμβάλλει στην διασφάλιση της ασφάλεια των τροφίμων
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) οι τροφιμογενείς λοιμώξεις αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.
Παρασκευή, 25/03/2022 - 15:25
News4Health Team News4Health Team

Επιπλέον, πλήθος άλλων διατροφικών κινδύνων όπως το ακρυλαμίδιο και οι μυκοτοξίνες, τα αλλεργιογόνα, καθώς και συγκεκριμένα συστατικά που προκύπτουν κατά την επεξεργασία όπως τα υδρογονωμένα λιπαρά οξέα έχουν βλαβερές επιπτώσεις για την υγεία. Οι διατροφικοί κίνδυνοι, ως επί το πλείστον, αποδίδονται στην ακατάλληλη προετοιμασία και επεξεργασία των τροφίμων, καθώς και σε φαινόμενα διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει, σε συνεργασία με οργανισμούς από 5 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-SAFE, το οποίο στοχεύει στην παροχή σύγχρονης και προσαρμοσμένης κατάρτισης σε επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο των υπηρεσιών σίτισης και εστίασης.

Το e-SAFE “Enhance safer and healthier meals through food handlers' education and training” είναι ένα έργο διάρκειας 34 μηνών (01/11/2020 – 31/08/2023) και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κοινοπραξία του e-SAFE συμμετέχουν επίσης οι οργανισμοί: The Polish Farm Advisory and Training Centre not-for-profit Sp. z o. o., Miastkowo (Συντονιστής του προγράμματος, Πολωνία), ISEKI-Food Association (Αυστρία), Center for Social Innovation – CSI (Κύπρος), Italian Cuisine di Gianluca Pardini (Ιταλία), Kauno maisto pramones ir prekybos mokymo centras (Λιθουανία).

PROLEPSIS LOGO COLOR

Ως κύρια αιτία της έξαρσης των τροφιμογενών λοιμώξεων θεωρείται ο ακατάλληλος χειρισμός των τροφίμων. Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία αναφορικά με την κατάρτιση των εργαζομένων σχετικά με τη διαχείριση και ασφάλεια τροφίμων παρουσιάζει ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπαίδευση σε θέματα «Υγιεινής και Ασφάλειας Tροφίμων» είναι υποχρεωτική μόνο στο πλαίσιο της βασικής εκπαίδευσης των εργαζόμενων που χειρίζονται τρόφιμα, γεγονός το οποίο στερεί τη δυνατότητα ενημέρωσης για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα, την τελευταία διετία στον επαγγελματικό κλάδο της εστίασης ήρθαν νέοι, πιο αυστηροί κανόνες λειτουργίας, προετοιμασίας και διανομής του φαγητού. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η βελτίωση των σχετικών δεξιοτήτων και γνώσεων των χειριστών τροφίμων για την επαρκή εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφαλείας κατά την καθημερινή εργασιακή πρακτική.

Στο πλαίσιο του e-SAFE θα αναπτυχθεί ένα διαδραστικό πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του προσωπικού που εργάζεται στον κλάδο υπηρεσιών σίτισης και εστίασης. Έμφαση θα δοθεί στις νέες και επανεμφανιζόμενες πηγές κινδύνων στα τρόφιμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας των γευμάτων. Επιπλέον, το πρόγραμμα εστιάζει στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και στην υιοθέτηση ασφαλέστερων μεθόδων επεξεργασίας και αποθήκευσης (από όλους τους χειριστές τροφίμων στην ΕΕ), προκειμένου να αποφευχθούν διατροφικοί κίνδυνοι που ενδεχομένως αγνοούνται.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μάγειρες, σεφ, προσωπικό κουζίνας, χειριστές τροφίμων, διευθυντές εμπορικών καταστημάτων και εργαζομένους στον τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων διατροφής που αφορά στην επεξεργασία τροφίμων, στελέχη αποθήκης, καθώς και σε παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, συλλόγους επαγγελματιών, οργανισμούς ασφάλειας τροφίμων και βιομηχανίες τροφίμων. Μέσα από το e-SAFE οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες εκπαιδεύονται για να βελτιώσουν ή ακόμη και να αλλάξουν τις καθημερινές τους πρακτικές κατά την προετοιμασία γευμάτων. Το πρόγραμμα εστιάζει και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου με σκοπό την εξοικείωσή τους με τις αρχές του συστήματος HACCP, καθώς και με εργαλεία, μοντέλα και μεθόδους αποτελεσματικής διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος e-SAFE στον σύνδεσμο https://e-safe-project.eu/ ή να ακολουθήσετε τη σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/eSAFE.ErasmusPlus

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΛΟΙΜΩΞΗ
  • ΠΟΥ
  • eSAFE
  • ΙΝΣΤΙΤΟΥΡΟ PROLEPSIS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Aυτά τα ποτά μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερίνη σας
Aυτά τα ποτά μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερίνη σας 22 Μαρτίου 2022
Αυτά τα αλκοολούχα ποτά είναι κατάλληλα για όσους κάνουν δίαιτα 23 Μαρτίου 2022
Αυτά τα αλκοολούχα ποτά είναι κατάλληλα για όσους κάνουν δίαιτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι

Η Danone γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με τη δράση «Ένα Πρωινό για το Μέλλον»
Διατροφή
16/10/2025 - 16:06

Η Danone γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με τη δράση «Ένα Πρωινό για το Μέλλον»

ΗΠΑ: Υψηλά επίπεδα μολύβδου εντοπίστηκαν σε πολλές σκόνες πρωτεΐνης
Διατροφή
15/10/2025 - 17:36

ΗΠΑ: Υψηλά επίπεδα μολύβδου εντοπίστηκαν σε πολλές σκόνες πρωτεΐνης

«Πρώτα το παιδί»: Καμπάνια για την αγορά τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη
Επικαιρότητα
16/10/2025 - 07:06

«Πρώτα το παιδί»: Καμπάνια για την αγορά τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 21 φθηνές και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης
Διατροφή
10/10/2025 - 15:39

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 21 φθηνές και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης

Γεύματα «επιβίωσης»: Μπορούν τα φθηνά τρόφιμα να «εγγυηθούν» ένα υγιεινό φαγητό;
Διατροφή
08/10/2025 - 17:29

Γεύματα «επιβίωσης»: Μπορούν τα φθηνά τρόφιμα να «εγγυηθούν» ένα υγιεινό φαγητό;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: «Φέρνουμε αυτονόητες ρυθμίσεις, λύνουμε προβλήματα στον χώρο της υγείας
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 17:14
Έντονη αντίδραση της ΔΗΠΑΚ Γιατρών για την παράταση της θητείας των συνδικαλιστών
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 16:47
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θετικό βήμα η δημιουργία γραφείου fake news στον ΕΟΔΥ»
Patient Talk
21/10/2025 - 16:32
ΕΚΕ: Συνέδριο για τη μετάβαση της καρδιολογίας στη νέα ψηφιακή εποχή 23 με 25 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 16:18
Νόσος chikungunya: Το σάλιο των κουνουπιών μπορεί να αποκαλύπτει το κλειδί για την αντιμετώπιση της φλεγμονής
Υγεία
21/10/2025 - 16:06
Ηθικό μάρκετινγκ στον κλάδο υγείας: Αναγκαιότητα και επιλογή
Υπηρεσίες Υγείας
21/10/2025 - 15:49
Βαθύς ύπνος: Πώς «καθαρίζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μνήμη
Υγεία
21/10/2025 - 15:00
Οι βαριατρικές επεμβάσεις υπερισχύουν των ενέσιμων φαρμάκων για τη μακροπρόθεσμη υγεία
Υγεία
21/10/2025 - 14:00
Ωνάσειο Νοσοκομείο- Μητσοτάκης: Επιστέγασμα της κοινής προσπάθειας Κράτους και Ιδρύματος Ωνάση
Υγεία
21/10/2025 - 13:10
Τα δερματικά προβλήματα προειδοποιούν για σοβαρά ψυχικά νοσήματα
Υγεία
21/10/2025 - 13:00
FT: Η Ε.Ε. εξετάζει απαγόρευση της αιθανόλης στα απολυμαντικά χεριών λόγω φόβων για ότι είναι καρκινογόνα
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 11:36
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Το "ντουέτο" βακτηρίων που μπορεί να φέρει σημαντική βελτίωση στην εντερική λειτουργία
Υγεία
21/10/2025 - 11:00
Εμφύτευμα αναστρέφει για πρώτη φορά την τύφλωση λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Digital Health
21/10/2025 - 10:00
Ο θηλασμός προστατεύει για πολλά χρόνια τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
21/10/2025 - 09:00
Ο ΕΕΣ ολοκληρώνει την εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού με εκδήλωση στην Γλυφάδα
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 06:49
Συνάντηση ενημέρωσης φορέων για την κοινή δράση (JA) CARE4DIABETES από την 1η ΥΠΕ
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 03:24
Φάμελλος από Δράμα: «Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη δημόσια Υγεία για να κάνουν πάρτι τα νοσηλευτήρια»
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 00:04
Metropolitan Hospital: Το μοναδικό κέντρο μαστού στην Ελλάδα με πιστοποίηση από την EUSOMA
Υπηρεσίες Υγείας
20/10/2025 - 23:16
Οι Μαλδίβες έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που πέτυχε την «τριπλή εξάλειψη»
Υγεία
20/10/2025 - 22:03
Καμπανάκι πανεπιστημιακών: «Επικίνδυνη η χρήση μη εγκεκριμένων εμβολίων για τη διατροφική ασφάλεια»
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 21:18
Νέα γενιά συμπληρωμάτων διατροφής από την Bennett
Pharma News
20/10/2025 - 19:48
Δαβάκης: «Προς κατάργηση η συμμετοχή 15% των στρατιωτικών σε διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 19:23
Σπουδαία διεθνής διάκριση για τον πρόεδρο του ΕΟΜ, Γιώργο Παπαθεοδωρίδη - Εκλέχθηκε μέλος της «Academia Europaea»
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 19:06
Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49
Αλκοτέστ στα φαρμακεία: Φαρμακοποιός εξηγεί πως λειτουργεί και πόσο κοστίζει η νέα μόδα
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 18:22
Εστία βακτηρίων η οδοντόβουρτσα - Τι μπορούν να προκαλέσουν
Υγεία
20/10/2025 - 17:46
ΠΣΕΥ: «Οι Επισκέπτες Υγείας είναι το κλειδί για τη σχολική υγεία - Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον κλάδο ΠΕ25»
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 17:18
Βία κατά γυναικών και εντός οικογένειας: Μόλις μία στις οκτώ έχει αναφέρει το περιστατικό στην αστυνομία.
Ψυχική Υγεία
20/10/2025 - 16:58
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Σύστημα MOZART για πιο ακριβή και ασφαλή χειρουργεία μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
20/10/2025 - 16:36
Ανοιχτή δράση του ΕΕΣ στην Καλλιθέα για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
20/10/2025 - 16:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου
Υγεία
20/10/2025 - 10:00
Νέα αιματολογική εξέταση εντοπίζει τουλάχιστον 50 είδη καρκίνου "δείχνοντας" και το όργανο που πάσχει
Pharma News
20/10/2025 - 13:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Εγκληματική η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τις ταινίες μέτρησης του σακχάρου» - Όλο το ΦΕΚ!
Patient Talk
20/10/2025 - 13:38
Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία όγκων του γαστρεντερικού συστήματος
Health Talk
20/10/2025 - 12:08
Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo