ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα έρευνα για τις φυτικές παρασκευές κρέατος - Ο αντίκτυπός τους στο περιβάλλον και την υγεία

Διατροφή
UNSPLASH
Πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον και σαφώς πιο υγιεινές αποδεικνύονται οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις αντικατάστασης παρασκευών από το παραδοσιακό κρέας όπως τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα.
Πέμπτη, 29/08/2024 - 17:28
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Σε νέα σχετική μελέτη του ανεξάρτητου think tank Food Foundation επισημαίνεται ότι ορισμένα επεξεργασμένα προϊόντα «εναλλακτικών πρωτεϊνών» έχουν υψηλά επίπεδα αλατιού, εντούτοις τα φυτικά κρέατα αποτελούν φιλική προς τον πλανήτη λύση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian από την άποψη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, η παραγωγή των υποκατάστατων κρέατος συνεπάγεται πολύ λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πολύ λιγότερο νερό από εκείνη των κρεατοσκευασμάτων, σύμφωνα με το Ίδρυμα Τροφίμων.

Τα προϊόντα φυτικού κρέατος έχουν επίσης καλές διατροφικές επιδόσεις σε σύγκριση με τα πραγματικά, καθώς περιέχουν λιγότερες θερμίδες, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες, σύμφωνα με τη μελέτη του ιδρύματος.

Η έρευνα συνέκρινε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, το διατροφικό προφίλ και την τιμή 68 φυτικών προϊόντων με 36 προϊόντα κρέατος, συμπεριλαμβανομένων πιάτων όπως πραγματικό και συνθετικό ή φυτικό μπέικον, κοτομπουκιές και κεφτέδες.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους τρεις κύριους τύπους «εναλλακτικών πρωτεϊνών» αναδείχθηκαν ως κατά κάποιο τρόπο χειρότεροι από διατροφική άποψη από τα προϊόντα κρέατος, δήλωσε το Food Foundation.

«Πολλά από τα πιο πρόσφατα αναπτυγμένα επεξεργασμένα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος είναι πιο πιθανό να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αλατιού από ό,τι άλλες εναλλακτικές πρωτεΐνες, και μόνο το ένα τρίτο είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο και βιταμίνη Β12, όπως θα βρισκόταν στο κρέας», διαπίστωσε η έρευνα. Αλλά οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους για να τα κάνουν πιο θρεπτικά, όπως επισημαίνεται.

Επιπλέον, «οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος φυτικής προέλευσης είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες σε πρωτεΐνες σε σχέση με το κρέας», διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, αυτό το εύρημα δεν ήταν ανησυχητικό, επειδή η διαφορά ήταν μικρή και ο βρετανικός πληθυσμός τρώει ήδη περισσότερες από αρκετές πρωτεΐνες για τη διατήρηση της υγείας, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται τη στιγμή που η αγορά των «χωρίς κρέας τροφίμων» συνεχίζει να διευρύνεται -παράλληλα με τη δημοτικότητα των χορτοφαγικών και των vegan διατροφών- παρά την κατάρρευση αρκετών εμπορικών σημάτων με βάση τα φυτά και την μεγάλη πτώση των πωλήσεων πέρυσι.

Αναλυτές του Bloomberg αναμένουν ότι η αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά μέχρι το 2030.

Μια άλλη ανάλυση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την Green Alliance προέβλεψε ότι ο τομέας θα μπορούσε να αξίζει 6,8 δισ. λίρες ετησίως και να δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2035.

Το Ίδρυμα Τροφίμων ανέλυσε τις παραδοσιακές εναλλακτικές πρωτεΐνες, όπως το tofu, το seitan και το tempeh, τα επεξεργασμένα προϊόντα «νέας γενιάς» καθώς και τις λιγότερο επεξεργασμένες εναλλακτικές πρωτεΐνες, κυρίως τα φασόλια και τα δημητριακά.

  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΚΡΕΑΣ
  • ΦΥΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστικό της επιτυχίας της μεσογειακής διατροφής και οι κοινωνικο-πολιτικές διαστάσεις της
Το μυστικό της επιτυχίας της μεσογειακής διατροφής και οι κοινωνικο-πολιτικές διαστάσεις της 28 Αυγούστου 2024
Οι οδυνηρές συνέπειες της κατανάλωσης ωμού ή μισοψημένου χοιρινού 30 Αυγούστου 2024
Οι οδυνηρές συνέπειες της κατανάλωσης ωμού ή μισοψημένου χοιρινού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκθεση της ΕΤΕπ: Κλειδί για την πράσινη μετάβαση και την επισιτιστική ασφάλεια η βιοοικονομία
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 11:07

Έκθεση της ΕΤΕπ: Κλειδί για την πράσινη μετάβαση και την επισιτιστική ασφάλεια η βιοοικονομία

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τα αποτελέσματα του 1ου Τακτικού Βαρόμετρου Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία
Patient Talk
02/12/2025 - 09:47

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τα αποτελέσματα του 1ου Τακτικού Βαρόμετρου Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία

Μια συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να βλάπτει σιωπηλά τους νεαρούς εγκεφάλους
Διατροφή
28/11/2025 - 15:01

Μια συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να βλάπτει σιωπηλά τους νεαρούς εγκεφάλους

Η γυμναστική με βάρη πάνω από 40 λεπτά αυξάνει τη γνωστική λειτουργία
Fitness
28/11/2025 - 14:02

Η γυμναστική με βάρη πάνω από 40 λεπτά αυξάνει τη γνωστική λειτουργία

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά
Υγεία
28/11/2025 - 13:00

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση
Υγεία
28/11/2025 - 12:12

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητέρα: Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα
Digital Health
02/12/2025 - 17:36
Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19
Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51
Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54
Eνίσχυση της καινοτομίας και στη βιοτεχνολογία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Pharma Policy
02/12/2025 - 13:37
Σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
Digital Health
02/12/2025 - 13:14
Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 12:58
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
Ασημένιο βραβείο για τη Novartis Hellas στα Healthcare Business Awards 2025
Pharma News
02/12/2025 - 12:14
Πρωτοβουλίες και δράσεις του δήμου Αθηναίων στη μάχη κατά του AIDS
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 11:52
Η ψυχική ανθεκτικότητα των εφήβων στο επίκεντρο ημερίδας στο ΑΠΘ
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 11:34
Θεραπείες για αλαβάστρινη επιδερμίδα μέχρι τα Χριστούγεννα
Ομορφιά
02/12/2025 - 11:16
Έκθεση της ΕΤΕπ: Κλειδί για την πράσινη μετάβαση και την επισιτιστική ασφάλεια η βιοοικονομία
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 11:07
Κάλεσμα της ΕΣΚ Τυφλών στην παναναπηρική κινητοποίηση της Τετάρτης, στο Σύνταγμα
Patient Talk
02/12/2025 - 10:49
Όλες οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις
Υπηρεσίες Υγείας
02/12/2025 - 10:31
Στις 9 Δεκεμβρίου το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας με κορυφαίους ειδικούς
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 10:14
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τα αποτελέσματα του 1ου Τακτικού Βαρόμετρου Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία
Patient Talk
02/12/2025 - 09:47
«Πράσινο» φως από τον ΠΟΥ στα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων
Pharma Policy
02/12/2025 - 09:12
Εξατομικευμένη φροντίδα για τις αλλεργίες των παιδιών: Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία
Health Talk
01/12/2025 - 19:02
Σε δύο πυλώνες το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού στους νέους
Ψυχική Υγεία
01/12/2025 - 18:38
Ικανοποίηση Γεωργιάδη για την υψηλή αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 17:28
Το Μεταξά γίνεται Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ
Πολιτική Υγείας
01/12/2025 - 16:54
H ΕΣΕΕ στηρίζει τους Εθελοντές Αιμοδότες και την κουλτούρα της κοινωνικής προσφοράς
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 16:21
Η καινοτομία κινητήριος μοχλός στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
01/12/2025 - 15:14
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ
Patient Talk
01/12/2025 - 14:51
Μήνυμα Πατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Αντιμετώπιση του στίγματος, βελτίωση της πρόσβασης»
Επικαιρότητα
01/12/2025 - 14:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Υγεία
01/12/2025 - 11:14
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
Τσάι, μούρα, μήλα και κακάο προστατεύουν την ανδρική καρδιά από τις αρνητικές συνέπειες του καναπέ
Διατροφή
30/11/2025 - 10:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo