ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μυστικό της επιτυχίας της μεσογειακής διατροφής και οι κοινωνικο-πολιτικές διαστάσεις της

Διατροφή
PEXELS
Το μυστικό για να διατηρήσουμε μια μακρά, υγιή και ευτυχισμένη ζωή με ενεργητικότητα και αγαστές σχέσεις με την κοινότητα, είναι πιθανό να βρίσκεται στα τραπέζια μας.
Τετάρτη, 28/08/2024 - 13:47
— Photo: PEXELS
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 2010. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διατροφή δεν έχει μόνο εγγυημένη πολιτιστική αξία, αλλά αποτελεί επίσης ένα ισχυρό στρατηγικό εργαλείο για την προώθηση προϊόντων διατροφής, όπως το ελαιόλαδο που αποτελεί και τη βάση της.

Η μεσογειακή διατροφή περιγράφηκε για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο του 1953 για την Κρήτη. Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι έμειναν έκπληκτοι από τη χαμηλή συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων μεταξύ των κατοίκων αυτού του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, σε σύγκριση με τους Βορειοευρωπαίους.

Μεταξύ άλλων, αυτό το διατροφικό σχήμα που βασίζεται στο ελαιόλαδο ενθαρρύνει την κατανάλωση φρέσκων τροφίμων, εποχιακών φρούτων και λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης. Ενσαρκώνει την ουσία του μεσογειακού τρόπου ζωής, σύμφωνα με τον ορισμό της UNESCO.

Πέρα όμως από τον αντίκτυπό της στην υγεία μας, τι έχει να πει η μεσογειακή διατροφή για μια κοινωνία και τα μέλη της;

Σε έρευνα πεδίου που πραγματοποιήθηκε το 2021 στο Σιλέντο της Ιταλίας, τη Σόρια της Ισπανίας και τη φημισμένη Μασσαλία της Γαλλίας, εξετάστηκε η προσήλωση των κατοίκων των τριών αυτών περιοχών στη μεσογειακή διατροφή. Οι ιστορίες τους, βγαλμένες οι περισσότερες μέσα από τα... τραπέζια τους, είχαν να πουν πολλά για τις τοπικές και κοινωνικές δυναμικές που συχνά παίζουν ρόλο στην έννοια της μεσογειακής διατροφής.

Αντικατοπτρίζοντας μια βαθιά κοινωνική κρίση

Η έννοια της μεσογειακής διατροφής αναφέρεται σε έναν τρόπο ζωής που ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις και κάνει καλό στην υγεία. Ακούγεται απλό και συνεκτικό. Ωστόσο, η κοινωνία στην οποία ζούμε μετατρέπει την προσπάθεια της ικανοποίησης αυτών των βασικών αναγκών σε μια πιο σύνθετη διαδικασία. Η καλή υγεία και η κοινωνική διάσταση της μεσογειακής διατροφής θεωρούνται το άλφα και το ωμέγα, επειδή αντιπροσωπεύουν μια ισορροπία που λείπει από τις σύγχρονες παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες.

Ο Claude Fischler, κοινωνιολόγος με εξειδίκευση στην ανθρώπινη διατροφή, περιγράφει την πολυδιάστατη κρίση του διατροφικού συστήματος στις σύγχρονες κοινωνίες.

Κατά την άποψή του, υπάρχει σε εξέλιξη μια ψυχοπαθολογία της καθημερινής διατροφής. Αυτή χαρακτηρίζεται από «διαταραχές της όρεξης, βουλιμικές κρίσεις, αγχώδες ή καταναγκαστικό τσιμπολόγημα κ.λπ.». Σκεφτείτε μόνο τις περιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ή των έτοιμων και κατεψυγμένων γευμάτων, που καταναλώνονται μπροστά στην τηλεόραση το βράδυ ή μπροστά στον υπολογιστή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος στο γραφείο.

Σε αυτή την ψυχοπαθολογική κατάσταση για το φαγητό, η οποία αντανακλά επίσης μια μεγάλη κοινωνική κρίση, εμφανίζονται μηχανισμοί πολιτισμικής και στην προκειμένη περίπτωση διατροφικής επανενεργοποίησης. Η σπουδή για τη μεσογειακή διατροφή είναι μια αντανάκλαση αυτής της κοινωνικής κρίσης, επειδή είναι το ακριβώς αντίθετο του τρόπου ζωής μας.

Με την ένταξή της στον κατάλογο της UNESCO, η μεσογειακή διατροφή έχει γίνει ένα διάσημο βρώσιμο «μνημείο» της μεσογειακής γαστρονομικής τέχνης. Αυτή η διατροφική κουλτούρα μυθοποιήθηκε και έγινε μέρος της κληρονομιάς μας, αφού υπέστη μια μη αναστρέψιμη διαδικασία διάβρωσης των συστημάτων παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων στην περιοχή της Μεσογείου.

«Γαστρονατιβισμός»: Η πολιτική στο πιάτο

Η τραπεζαρία ή η κουζίνα, γενικά ο χώρος του φαγητού, είναι ένας από τους καλύτερους τόπους έκφρασης των ανησυχιών και των φόβων των σύγχρονων ανθρώπων.

Ο Fabio Parasecoli, ερευνητής στον κλάδο των σπουδών σπουδές τροφίμων, περιγράφει τις ανησυχίες που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση ως γαστρονατιβισμό, δηλαδή «την ιδεολογική χρήση του φαγητού στην πολιτική για την προώθηση ιδεών σχετικά με το ποιος ανήκει σε μια κοινότητα όπως κι αν ορίζεται αυτή και ποιος όχι».

Έτσι, ο γαστρονατιβισμός αντιπροσωπεύει ένα πολιτικό εργαλείο που παρέχει «μια αίσθηση ριζοσπαστικότητας, άνεσης και ασφάλειας» μπροστά στην κατάρρευση που αντιλαμβανόμαστε όλοι να συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή, τους πολέμους, τις πανδημίες και ευρύτερα την παγκοσμιοποίηση.

Κάπως έτσι, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί μέρος αυτής της γαστρονομικής προσέγγισης, αντιπροσωπεύοντας έναν τρόπο ζωής που μπορεί -και πρέπει- να υιοθετηθεί.

Διαφορετικές έννοιες της μεσογειακής διατροφής

Ακούμε συχνά για τη μεσογειακή διατροφή από θεσμούς και ακαδημαϊκούς. Αυτό για το οποίο δεν ακούμε πολλά είναι οι απόψεις των κοινοτήτων που εφαρμόζουν αυτόν τον τρόπο ζωής.

Η έρευνα του 2021 είχε ως στόχο να γίνουν κατανοητοί οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους ορίζεται, περιγράφεται, κατανοείται και βιώνεται η μεσογειακή διατροφή, ανάλογα με την ιδιαιτερότητες της κάθε κοινότητας.

Στο Τσιλέντο, η μεσογειακή διατροφή είναι συνώνυμο του «τρόπου ζωής». Αποτελεί μέρος της τοπικής ταυτότητας και μια αναφορά στον ευρύτερο κοινωνικοπολιτιστικό χώρο -«ο τρόπος ζωής μας» όπως λένε χαρακτηριστικά οι ντόπιοι.

Στη Σόρια, ενσαρκώνει ένα «διατροφικό μοντέλο» και στον τομέα της υγείας: τα επίθετα που χρησιμοποιούνται συχνότερα για να την περιγράψουν είναι «υγιεινή», «ευεργετική» κ.ά.

Στη Μασσαλία, τέλος, ο όρος «δίαιτα» φέρνει στο μυαλό εικόνες νηστείας, στέρησης και αποχής, ενώ ο όρος «μεσογειακή» παραπέμπει σε βιολογικά, εποχιακά και υγιεινά τρόφιμα. Η αναφορά εδώ προσεγγίζει περισσότερο στη βιομηχανία των τροφίμων.

Εν τέλει, είτε εκλαμβάνεται ως διατροφικό μοντέλο, είτε ως τρόπος ζωής είτε ως παράδειγμα άυλης κληρονομιάς, η μεσογειακή διατροφή αντιπροσωπεύει μια διέξοδο από ένα σύστημα -κοινωνικό, διατροφικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και συμπεριφορικο- σε κρίση και σε συνεχή αναζήτηση σημείων αναφοράς.

Πηγή: TheConversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 28/08/2024 - 13:49
  • ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Και τα δαμάσκηνα «χτύπησε» ο ιός που παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα στη Βόρεια Ελλάδα
Και τα δαμάσκηνα «χτύπησε» ο ιός που παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα στη Βόρεια Ελλάδα 28 Αυγούστου 2024
Νέα έρευνα για τις φυτικές παρασκευές κρέατος - Ο αντίκτυπός τους στο περιβάλλον και την υγεία 29 Αυγούστου 2024
Νέα έρευνα για τις φυτικές παρασκευές κρέατος - Ο αντίκτυπός τους στο περιβάλλον και την υγεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δίαιτα και διατροφή: Πώς επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη θεραπεία του καρκίνου;
Διατροφή
22/10/2025 - 20:26

Δίαιτα και διατροφή: Πώς επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη θεραπεία του καρκίνου;

Διατροφικές οδηγίες για την τρίτη ηλικία - Η σημασία της επαρκούς πρόσληψης ενέργειας
Υγεία
03/10/2025 - 06:57

Διατροφικές οδηγίες για την τρίτη ηλικία - Η σημασία της επαρκούς πρόσληψης ενέργειας

Η απώλεια βάρους δεν είναι απαραίτητη για να αποφύγει κανείς τον διαβήτη
Διατροφή
30/09/2025 - 08:34

Η απώλεια βάρους δεν είναι απαραίτητη για να αποφύγει κανείς τον διαβήτη

Ψωρίαση: Η μεσογειακή διατροφή οδηγεί σε μείωση των συμπτωμάτων κατά 75%
Υγεία
29/09/2025 - 12:00

Ψωρίαση: Η μεσογειακή διατροφή οδηγεί σε μείωση των συμπτωμάτων κατά 75%

Διατροφή παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 22:09

Διατροφή παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα και για την στοματική υγεία
Υγεία
16/09/2025 - 11:00

Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα και για την στοματική υγεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς το εντερικό μικροβίωμα των νηπίων μπορεί αργότερα να επηρεάσει την ψυχική τους υγεία
Ψυχική Υγεία
05/11/2025 - 17:51
Δυναμική συμμετοχή της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στη Διεθνή Έκθεση CPHI 2025 στη Φρανκφούρτη
Pharma News
05/11/2025 - 17:28
Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 17:12
Αιφνίδια βαρηκοΐα: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι ενδοτυμπανικές ενέσεις;
Health Talk
05/11/2025 - 16:54
Και οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί βράβευσαν την Ιουλία Τσέτη
Pharma News
05/11/2025 - 16:36
Θεμιστοκλέους: Διπλός ο στόχος της νέας ογκολογικής μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία»
Πολιτική Υγείας
05/11/2025 - 16:19
Covid: Μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων
Υγεία
05/11/2025 - 16:02
ΠΙΣ: «Άδικο και ανήθικο το clawback - Υπερχρεωμένα όσα εργαστήρια επιβιώνουν ακόμα»
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 15:44
Το κοινώς συνταγογραφούμενο φάρμακο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας
Υγεία
05/11/2025 - 15:32
H BrainReGain εγκαινιάζει δύο νέα πιλοτικά προγράμματα για την υποστήριξη επαναπατρισθέντων και των οικογενειών τους
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 15:14
Πιστεύετε ότι η μελατονίνη είναι ασφαλής; Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν κρυφό κίνδυνο για την καρδιά
Υγεία
05/11/2025 - 15:00
Nέο τζελ υπόσχεται αποκατάσταση του σμάλτου των δοντιών - Ελπίδα για τη μάχη κατά της τερηδόνας
Υγεία
05/11/2025 - 14:00
Νόσος Chagas: Παρά την παγκόσμια μείωση αυξάνεται σε μη ενδημικές περιοχές όπως η Ευρώπη
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 13:00
Σημαντική ανακάλυψη στον εγκέφαλο αποκαλύπτει έναν φυσικό τρόπο ανακούφισης του πόνου
Υγεία
05/11/2025 - 12:00
Έρευνα - συναγερμός: Αύξηση των βακτηριακών λοιμώξεων του αίματος στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 10:34
Επιστήμονες κατάφεραν να καταπολεμήσουν το άγχος εξισορροπώντας τη λειτουργία του εγκεφάλου
Ψυχική Υγεία
05/11/2025 - 10:00
Σόγια, βρώμη, αμύγδαλο, ρύζι: ποιο εναλλακτικό γάλα είναι πιο υγιεινό;
Διατροφή
05/11/2025 - 08:13
Σε 48ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 6 και 7 Νοεμβρίου – Τι καταγγέλλουν και τι ζητούν
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 07:13
Αντισυνταγματική κρίθηκε από Γερμανικό δικαστήριο η αναδρομική διαλογή ασθενών στις ιατρικές θεραπείες
Πολιτική Υγείας
05/11/2025 - 03:39
Γάζα: Νέο καμπανάκι ανθρωπιστικών υπηρεσιών για τον επικείμενο χειμώνα και τις κακουχίες των κατοίκων
Επικαιρότητα
05/11/2025 - 00:14
«Κάθε βήμα μετράει»: Πανελλήνιος συμβολικός περίπατος για την πολλαπλή σκλήρυνση
Patient Talk
04/11/2025 - 23:24
Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στην Υγεία και τις ιατρικές επιστήμες
Πολιτική Υγείας
04/11/2025 - 22:34
Το ΙΑΣΩ φέρνει την πρωτοποριακή εξέταση Neonatal BabyGen για τον νεογνικό γονιδιωματικό έλεγχο
Υπηρεσίες Υγείας
04/11/2025 - 22:17
Νευροχειρουργικό «θαύμα» σε τρεις ασθενείς με όγκους του εγκεφαλικού στελέχους
Health Talk
04/11/2025 - 21:56
Προτάσεις για τη μετάβαση του ΕΣΥ στη νέα εποχή των «Smart Hospitals» στο υβριδικό forum «Καινοτομία στην πράξη»
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 21:33
Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 20:54
«Προσεγγίζοντας τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον Καρδιοπαθή»: Συνέδριο-πόλος έλξης για την ιατρική κοινότητα
Υγεία
04/11/2025 - 20:17
Σε εξέλιξη το 2ο Φθινοπωρινό Σχολείο του ΠΟΥ για την ποιότητα της φροντίδας ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων
Ψυχική Υγεία
04/11/2025 - 19:38
Μία στις επτά γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη μετά από τον τοκετό
Ψυχική Υγεία
04/11/2025 - 19:21
Οκτώ συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων βιοασφάλειας σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 19:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη: Επόμενο βήμα το Υπουργείου Οικονομικών
Pharma Policy
03/11/2025 - 17:49
Συνάντηση Γεωργιάδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες με φόντο το νοσοκομειακό φάρμακο
Pharma Policy
03/11/2025 - 10:09
Γυμναστική: Γιατί πρέπει να φερόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας και όχι βάσει των τσιτάτων των social media
Fitness
04/11/2025 - 10:00
Επτά φυτά εσωτερικού χώρου σύμμαχοι της υγείας μας
Υγεία
03/11/2025 - 15:00
Τα ανατριχιαστικά πειράματα που τελικά μπορούν να σώσουν ζωές
Υγεία
03/11/2025 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo