ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόλη χωρίς... γλουτένη η Θεσσαλονίκη - Τα πιάτα που προσφέρουν οι εστιάτορες, οι πρακτικές και η πιστοποίηση

Διατροφή
EUROKINISSI
Μια πρωτότυπη όσο σημαντική διατροφική έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Σάββατο, 04/11/2023 - 14:08
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στην έρευνα, που έγινε με χρήση ερωτηματολογίου, συμμετείχαν 74 από τους συνολικά 84 επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης που διαθέτουν και προσφέρουν μενού χωρίς γλουτένη στους πελάτες τους. Ταυτόχρονα οι ερωτηθέντες εστίασαν στην αυξημένη ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και πιστοποίηση των επαγγελματιών, ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση των τροφίμων με γλουτένη

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το προφίλ των μενού χωρίς γλουτένη στα εστιατόρια του δείγματος, διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο περισσοτέρων των είκοσι συμβατικών πιάτων, εκείνα χωρίς γλουτένη ξεπερνούν τα δέκα και αφορούν κυρίως πιάτα και σαλάτες. Στην πλειοψηφία τους, τα μενού διαμορφώθηκαν αποκλειστικά από τον σεφ του εστιατορίου (87,7%) ενώ ελάχιστα σε συνεργασία με τεχνολόγο τροφίμων (9,7%) και ακόμα λιγότερα με διαιτολόγο - διατροφολόγο (2,7%).

Ειδικά για τους τουρίστες, τα εστιατόρια διαθέτουν τα μενού χωρίς γλουτένη σε μεταφρασμένο κατάλογο (σε ποσοστό 86,5%) ενώ επιλέγουν τα πιάτα να είναι βασισμένα σε φημισμένες ελληνικές συνταγές (σε ποσοστό 52,7%), τα προβάλλουν στην ιστοσελίδα τους (σε ποσοστό 52,7%) και σε ταξιδιωτικές πλατφόρμες (55,4%), ωστόσο ελάχιστα εστιατόρια (μόλις το 17,6% από αυτά) έχουν λάβει πιστοποίηση για τα μενού αυτά.

Πού βρίσκεται η γλουτένη

«Η γλουτένη εντοπίζεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι αλλά και στα παράγωγά τους. Συνεπώς ένας άνθρωπος με δυσανεξία στη γλουτένη δεν μπορεί να καταναλώσει τα παραπάνω, αλλά μπορεί να καταναλώσει φρέσκα τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, μη επεξεργασμένο κρέας, ψάρι καθώς και ρύζι, σόγια, κινόα, φαγόπυρο, αμάρανθο» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Στέλλα Τσουκαλά, που εκπόνησε τη σχετική έρευνα, στο πλαίσιο μεταπτυχιακής διατριβής, με επιβλέπουσα την κυρία Χαρίτα Βλάχου, διδάσκουσα Γαστρονομικού Τουρισμού και Αγροδιατροφής στο Τμήμα Οικονομικών του ΑΠΘ.

Η κυρία Τσουκαλά επισημαίνει ότι σε περιπτώσεις δυσανεξίας στη γλουτένη, δεν θεωρείται ασφαλής για τα συγκεκριμένα άτομα ούτε η βρώμη, ούτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να έχουν πρόσθετα τα οποία είτε περιέχουν γλουτένη είτε έχουν επιμολυνθεί από αυτήν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δυσκολίας στην παρασκευή ενός τροφίμου, λόγω της πιθανότητας επιμόλυνσης με γλουτένη, είναι η πίτσα που, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη εστιατορίου και μάγειρα Δημήτρη Θεοδωρίδη, «δεν μπορεί να γίνει εύκολα σε μια συνηθισμένη πιτσαρία, όπου υπάρχει παντού αλεύρι, στο φούρνο, στα χέρια, στα ρούχα». Ο ίδιος τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αν σε μια παρέα μόνον ένας έχει δυσανεξία στη γλουτένη και κάποιο άτομο στην άλλη άκρη του τραπεζιού σπάσει ένα ψωμάκι, ένα ψίχουλο που θα πεταχθεί μπορεί να επηρεάσει το φαγητό του και φυσικά τον ίδιο που θα το καταναλώσει».

Εκπαίδευση και σωστές πρακτικές

Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ σημαντική τη γνώση του προσωπικού των εστιατορίων για τη διατροφή χωρίς γλουτένη αλλά και την τήρηση των απαραίτητων πρακτικών και πρωτοκόλλων. Επ' αυτού, η κυρία Βλάχου αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από την έρευνα στο ΑΠΘ προέκυψε πως οι γνώσεις του προσωπικού επικεντρώνονται στις μεθόδους σωστής απολύμανσης του εξοπλισμού και στο ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη. Αντίθετα διαπιστώθηκε πως το προσωπικό δεν διαθέτει επαρκείς γνώσεις σε ό,τι αφορά τους τρόπους επιμόλυνσης των τροφίμων με γλουτένη και τα συνολικά μέτρα που απαιτούνται για μια ασφαλή παραγωγή μενού χωρίς γλουτένη. Εξαιρετικά περιορισμένες, μάλιστα, είναι και οι γνώσεις σχετικά με τα συμπτώματα αντίδρασης στη γλουτένη και στους τρόπους αντιμετώπισης ενός περιστατικού σε περίπτωση παρενεργειών.

Παράλληλα, οι πρακτικές που ακολουθούνται συγκεντρώνονται στην απολύμανση των χώρων (97,3%), την πιστή εφαρμογή πρωτοκόλλων και οδηγιών (75,5%) καθώς και τη ρητή αναφορά στον κατάλογο για ενημέρωση του προσωπικού για τυχόν αλλεργίες, δυσανεξίες και γενικότερες ευαισθησίες (74,3%). Ωστόσο δεν υιοθετείται ως πρακτική κάποια διαφοροποίηση των πιάτων χωρίς γλουτένη από τα συμβατικά (με συγκεκριμένο χρώμα στο σερβίτσιο ή χρήση κάποιου αναγνωριστικού), σε ποσοστό 10,8%, ενώ το 13,5% των εστιατορίων δεν διαθέτει σήμανση στην είσοδο ότι προσφέρονται τέτοιου είδους μενού.

Τα πιάτα με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Στο ερώτημα, πάντως, ποια είναι τα πιάτα χωρίς γλουτένη που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει τα μπέργκερ, οι μακαρονάδες και η πίτσα, σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα πιάτα είναι δύσκολο να τα βρει κάπου αλλού ένας άνθρωπος με δυσανεξία στη γλουτένη. Σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι είναι δύσκολη η παρασκευή πιάτων χωρίς γλουτένη σε μεικτούς χώρους, διότι θα πρέπει μετά από μια συμβατική παρασκευή, σε κάθε ειδική παραγγελία να καθαρίζονται πάγκοι, σχάρες και εργαλεία, ενώ υπάρχουν δυσκολίες και στις προμήθειες των τροφίμων, γεγονός που ανεβάζει το κόστος. Ο ίδιος παρασκευάζει πιάτα χωρίς γλουτένη από το 2017 και, όπως λέει, παρά τις δυσκολίες, ενημερώθηκε από τον Σύλλογο Πασχόντων από Κοιλιοκάκη και συνεχίζει την προσπάθεια, με την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν τη συγκεκριμένη πάθηση.

Τουριστικός προορισμός... χωρίς γλουτένη

Την ίδια στιγμή, η κυρία Βλάχου διαπιστώνει προοπτικές και δυνατότητες ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε τουριστικό προορισμό με μενού χωρίς γλουτένη. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν διατροφικές δυσανεξίες και προκύπτει μια καινούρια ανάγκη, όταν ταξιδεύουν, να έχουν πρόσβαση σε εστίαση με πιάτα χωρίς γλουτένη» συμπληρώνει. Για να γίνει αυτό, όπως προσθέτει, απαιτούνται βήματα στην εκπαίδευση του προσωπικού από την κουζίνα μέχρι το σερβίρισμα, την πιστοποίηση των εστιατορίων ώστε να γίνονται όλα όπως πρέπει και τη συνεργασία με την ιατρική κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού.

Από την πλευρά της, η κυρία Τσουκαλά υπογραμμίζει την ανάγκη ανάδειξης των μενού χωρίς γλουτένη, αύξησης του αριθμού και της ποικιλομορφίας των εστιατορίων, ευαισθητοποίησης του προσωπικού για την αλληλεπίδραση με τους πελάτες, ανάπτυξης κοινών δράσεων από τους φορείς του τουρισμού για την προώθηση των μενού χωρίς γλουτένη και δημιουργίας μιας στοχευμένης στρατηγικής μάρκετινγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΓΛΟΥΤΕΝΗ
  • ΕΣΤΙΑΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κακή η εικόνα στις ψαραγορές - Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν φοβούμενοι τη μόλυνση του Θερμαϊκού
Θεσσαλονίκη: Κακή η εικόνα στις ψαραγορές - Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν φοβούμενοι τη μόλυνση του Θερμαϊκού 03 Νοεμβρίου 2023
Κλειδί για την πρόληψη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών η φυτική διατροφή 05 Νοεμβρίου 2023
Κλειδί για την πρόληψη και θεραπεία σοβαρών ασθενειών η φυτική διατροφή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Δωρεά οργάνων 59χρονου που κατέληξε στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου»
Υγεία
12/08/2025 - 20:37

Θεσσαλονίκη: Δωρεά οργάνων 59χρονου που κατέληξε στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου»

Θεσσαλονίκη: Ασυνείδητος χτύπησε αρκουδάκι με το αυτοκίνητό του και το εγκατέλειψε
Pet
12/08/2025 - 17:51

Θεσσαλονίκη: Ασυνείδητος χτύπησε αρκουδάκι με το αυτοκίνητό του και το εγκατέλειψε

Θεσσαλονίκη: Διανομή δωρεάν σκυλοτροφών σε φιλοζωικές οργανώσεις και δημότες που φροντίζουν αδέσποτα
Pet
07/08/2025 - 15:44

Θεσσαλονίκη: Διανομή δωρεάν σκυλοτροφών σε φιλοζωικές οργανώσεις και δημότες που φροντίζουν αδέσποτα

Θεσσαλονίκη: Ο ρόλος του ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ στο ψηφιακό έργο CANDLE για τη μάχη κατά του καρκίνου
Digital Health
29/07/2025 - 17:52

Θεσσαλονίκη: Ο ρόλος του ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ στο ψηφιακό έργο CANDLE για τη μάχη κατά του καρκίνου

Τα κουνούπια «σαρώνουν» την περιοχή του Δήμου Νέστου - Φόβοι για μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
16/07/2025 - 16:24

Τα κουνούπια «σαρώνουν» την περιοχή του Δήμου Νέστου - Φόβοι για μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τρεις νέες ΤΟΜΥ στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 17:41

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τρεις νέες ΤΟΜΥ στη Θεσσαλονίκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύθηκε να σχεδιάσει αντιβιοτικά κατά της γονόρροιας και του βακτηρίου MRSA
Digital Health
14/08/2025 - 19:11
Μας συγκινεί το love story μεταξύ Λίαμ Νίσον-Πάμελα Άντερον και αν ναι, γιατί;
Ομορφιά
14/08/2025 - 18:01
Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τις πυρκαγιές
Πολιτική Υγείας
14/08/2025 - 16:44
Τα ροφήματα με τα περισσότερα μικροπλαστικά - Τι έδειξε βρετανική έρευνα
Διατροφή
14/08/2025 - 15:52
Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές προκαλεί προβλήματα υγείας ακόμα και όταν η φωτιά έχει σβήσει
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 15:27
Γιατί οι γυναίκες δεν μπορούν να επωφεληθούν από εργαλείο AI για τον καρκίνο του λάρυγγα
Digital Health
14/08/2025 - 14:57
Καύσωνας και φωτιές καίνε χωρίς ανάσα τη νότια Ευρώπη
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 14:24
Τρεις ασθενείς σε ΜΕΘ «χτυπημένοι» από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Εννέα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
14/08/2025 - 14:23
Reuters: Θέμα εβδομάδων οι ανακοινώσεις Τραμπ για δασμούς σε φαρμακευτικά προϊόντα
Pharma Policy
14/08/2025 - 13:58
Τροποποιημένη πρωτεΐνη κατά της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα
Υγεία
14/08/2025 - 13:26
Οι ασθενείς προτιμούν τους γιατρούς με τη λευκή ποδιά - Το μπέρδεμα με τις γυναίκες
Υγεία
14/08/2025 - 13:03
Ικανοποίηση ΙΣΑ για την ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/08/2025 - 12:41
«Θερίζει» η χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 οι νεκροί σύμφωνα με τους MSF
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 12:24
ΕΟΔΥ: Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια την τοξική στάχτη μετά από πυρκαγιές - Όλα τα βήματα
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:50
Γεωργιάδης: Σταδιακή επαναφορά ασθενών στο παιδιατρικό νοσοκομείο Καραμανδάνειο της Πάτρας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:44
Ιατρική φαιντανύλη μολυσμένη από βακτήρια: Τουλάχιστον 87 ασθενείς νεκροί στην Αργεντινή
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 11:00
Κοινωνική υπνική άπνοια: Πώς οι έξοδοι του σαββατοκύριακου επιβαρύνουν το πρόβλημα
Υγεία
14/08/2025 - 10:02
Φωτιά στην Αχαϊα: Τρεις φορές πάνω οι καρκινογόνες ενώσεις στην ατμόσφαιρα -Φόβοι για μόλυνση της τροφικής αλυσίδας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 08:38
Τα Αρχαία μικρόβια φαίνεται πως κρατούν το κλειδί κατά της αντοχής στα αντιβιοτικά
Υγεία
13/08/2025 - 21:54
Γεωργιάδης: «Προληπτική εκκένωση του "Καραμανδάνειου" στην Πάτρα»
Πολιτική Υγείας
13/08/2025 - 20:38
Η κλιματική κρίση «πυροδοτεί» όλο και περισσότερες φωτιές στην Ευρώπη
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 20:01
Η παρενόχληση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικής πάθησης για τις γυναίκες
Ψυχική Υγεία
13/08/2025 - 19:47
Ό,τι τρώμε μετά τα 50 μπορούν επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου στα γηρατειά
Διατροφή
13/08/2025 - 16:42
Μελέτη συνδέει την επίμονη κόπωση σε γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού με αυξημένη φλεγμονή
Υγεία
13/08/2025 - 16:07
Φωτιές: Ποιες περιφέρειες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο, Πέμπτη
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 15:49
Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι η ηλικιωμένη γάτα σας πάσχει από άνοια
Pet
13/08/2025 - 15:34
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει το ΕΚΕΑ από τις 20 έως και τις 23 Αυγούστου
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 15:17
Mικρές αλλαγές στην τεχνική του περπατήματος μπορούν να ανακουφίσουν από την οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο
Υγεία
13/08/2025 - 14:56
Κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία μεσήλικων ανδρών από την απότομη παύση της άσκησης
Fitness
13/08/2025 - 14:39
ΕΟΔΥ για φωτιές: Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε από τους καπνούς
Υγεία
13/08/2025 - 14:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωτιά στην Αχαϊα: Τρεις φορές πάνω οι καρκινογόνες ενώσεις στην ατμόσφαιρα -Φόβοι για μόλυνση της τροφικής αλυσίδας
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 08:38
Φωτιές: Ποιες περιφέρειες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο, Πέμπτη
Επικαιρότητα
13/08/2025 - 15:49
Ό,τι τρώμε μετά τα 50 μπορούν επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου στα γηρατειά
Διατροφή
13/08/2025 - 16:42
Long Covid: Επιστήμονες ανιχνεύουν ίχνη του ιού στο αίμα που μπορεί να αποτελέσουν βιοδείκτη διάγνωσης
Υγεία
13/08/2025 - 10:00
Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές προκαλεί προβλήματα υγείας ακόμα και όταν η φωτιά έχει σβήσει
Επικαιρότητα
14/08/2025 - 15:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo