ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και τα δαμάσκηνα «χτύπησε» ο ιός που παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα στη Βόρεια Ελλάδα

Διατροφή
EUROKINISSI
Παραμορφωμένα δαμάσκηνα έφερε για πρώτη φορά «στο φως» η εβδομαδιαία καταγραφή που έγινε χθες, Τρίτη 27 Αυγούστου, με τις εκτάσεις όπου εντοπίζεται το φαινόμενο για το συγκεκριμένο φρούτο, να ανέρχονται συνολικά σε οκτώ στρέμματα σε Ημαθία και Πέλλα.
Τετάρτη, 28/08/2024 - 13:03
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Προβληματισμό για την εξέλιξη εξέφρασε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), Χρήστος Γιαννακάκης, σημειώνοντας ότι η διαδικασία της καταγραφής ξεκίνησε να «τρέχει» με πρωτοβουλία της ΕΔΟΠ από τα μέσα Ιουνίου.

Με βάση τα στοιχεία από τις 27/8, τα στρέμματα όπου εντοπίζονται παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα, καταγράφονται αυξημένα σε ποσοστό 32,89%, σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, με τους παραγωγούς που έχουν ήδη προβεί στη σχετική ενυπόγραφη δήλωσή τους να ανέρχονται σε 879, από 640 στις 20/8, ενώ πλέον φτάνουν τις επτά οι περιοχές που έχουν πληγεί, από έξι.

Συγκεκριμένα, στις 27/8 ανέρχονταν σε 14.053,6 τα στρέμματα σε Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Λάρισα, Πέλλα, Πιερία και Φλώρινα με εντοπισμένα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα, όταν στις 20/8 διαμορφώνονταν σε 10.574,9 στρέμματα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γιαννακάκης από την καταγραφή που γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, στις 20 Αυγούστυ απουσίαζε η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στην οποία ένας καλλιεργητής εντόπισε και δήλωσε τον εντοπισμό παραμορφωμένων ροδάκινων σε δύο αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 11,4 στρεμμάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα εξακολουθεί να εντοπίζεται στην Πέλλα, όπου 640 καλλιεργητές έχουν δηλώσει συνολικά 11.172,6 στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, από 478 παραγωγούς και 8.651 στρέμματα στις 20/8.

Στην Ημαθία 221 καλλιεργητές δήλωσαν 2.649,1 στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα (148 και 1.734,4 στρέμματα στις 20/8), στη Θεσσαλονίκη 5 παραγωγοί διαπίστωσαν το ίδιο φαινόμενα σε 41,9 στρέμματα (3 και 25,5 στρέμματα στις 20/8) και 9 στο Κιλκίς σε 140 στρέμματα (8 σε 125,4 στρέμματα στις 20/8).

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση με τα εντοπισμένα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα σε Λάρισα και Πιερία, με τα νούμερα να διαμορφώνονται στις 27/8 όπως και μία εβδομάδα νωρίτερα, σε 2 παραγωγούς και 34,1 στρέμματα και έναν σε 4,5 στρέμματα αντίστοιχα.

Εκφράζοντας την αγωνία του για την εκτεταμένη εικόνα διασποράς του φαινομένου της παραμόρφωσης, αλλά και της επέκτασής του σε άλλα φρούτα, πέραν των ροδάκινων και νεκταρινιών όπου εντοπιζόταν αρχικά, ο κ. Γιαννακάκης υπογράμμισε ότι η πιο πρόσφατη καταγραφή εντείνει την ανησυχία όλων στην αλυσίδα του κλάδου των πυρηνοκάρπων για το τι μέλλει γενέσθαι.

Επισήμανε δε, ότι «όλα δείχνουν πως πρόκειται για συνδυασμό ιών που προσβάλλει και παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα», ευχόμενος να βρουν έγκαιρα οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την αιτία του φαινομένου, ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιοι να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Υπογράμμισε, πάντως, ότι από το φαινόμενο της παραμόρφωσης δεν απειλείται η δημόσια υγεία.

Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων κάλεσε όλους τους παραγωγούς ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων να προχωρήσουν στις δηλώσεις παραμόρφωσης των καρπών μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου. «Είναι καταληκτική και οριστική η προαναφερόμενη ημερομηνία, αφού στόχος μας είναι να προσκομίσουμε έγκαιρα τα απαραίτητα αποδεικτικά και έτσι να δρομολογηθεί η διαδικασία καταβολής των απαιτούμενων αποζημιώσεων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί πυρηνοκάρπων που διαπιστώνουν πρόβλημα παραμόρφωσης των καρπών, οφείλουν να προχωρήσουν σε δήλωση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε για τον σκοπό αυτό η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων. Οι δηλώσεις γίνονται μέσω του ΚΥΔ, όπου ο κάθε παραγωγός έχει υποβάλει τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023.

Οι έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας στα ήδη δηλωμένα ως πληττόμενα αγροκτήματα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ωστόσο ο προγραμματισμός των προβλεπόμενω ενεργειών προϋποθέτει την ολοκλήρωση της διαδικασίας των δηλώσεων.

Προς το παρόν εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει οι προσβεβλημένοι καρποί να μην συγκομίζονται και να παραμένουν στο χωράφι.

Το ιστορικό της προσβολής

Το φαινόμενο της προσβολής και παραμόρφωσης των ροδάκινων και νεκταρινιών πρωτοεμφανίστηκε το 2021 σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στις Αμπελείες Πέλλας. Ωστόσο, μέσα σε τρία χρόνια εξαπλώθηκε ανησυχητικά, αφού ενώ αρχικά υπολογιζόταν ότι έχουν προσβληθεί συνολικά 5.000 στρέμματα σε Πέλλα και Ημαθία, τελικά, όπως σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης, «το νούμερο των 14.053,6 στρεμμάτων που αφορά και σε άλλες περιοχές εκτός των δύο προαναφερόμενων, μας διαψεύδει κατηγορηματικά και μας προβληματίζει έντονα, τόσο εμάς τους παραγωγούς και μεταποιητές, όσο και όλους τους εμπλεκόμενους με τον κλάδο των πυρηνόκαρπων».

Το «μυστήριο» της παραμόρφωσης των ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων και πλέον και δαμασκήνων, επιχειρούν να λύσουν επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί μέσω αναλύσεων εάν το φαινόμενο είναι ιολογικό. Η σχετική, διάρκειας έξι μηνών, προγραμματική σύμβαση του ΑΠΘ με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) υπογράφηκε τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΙΟΣ
  • ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
  • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
  • ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας αυξάνει κατά 15% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας αυξάνει κατά 15% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 27 Αυγούστου 2024
Το μυστικό της επιτυχίας της μεσογειακής διατροφής και οι κοινωνικο-πολιτικές διαστάσεις της 28 Αυγούστου 2024
Το μυστικό της επιτυχίας της μεσογειακής διατροφής και οι κοινωνικο-πολιτικές διαστάσεις της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 11:08

Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές

Σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη Γεωργιάδης- Αγαπηδάκη για τα εγκαίνια τριών Κέντρων Υγείας
Πολιτική Υγείας
02/09/2026 - 09:38

Σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη Γεωργιάδης- Αγαπηδάκη για τα εγκαίνια τριών Κέντρων Υγείας

Νέα μέθοδος καλλιέργειας προστατεύει τις πατάτες από μολυσματικές ασθένειες
Διατροφή
28/08/2026 - 20:04

Νέα μέθοδος καλλιέργειας προστατεύει τις πατάτες από μολυσματικές ασθένειες

Τεχνητή νοημοσύνη σχεδίασε για πρώτη φορά λειτουργικούς ιούς - Oι προοπτικές και οι κίνδυνοι
Υγεία
07/08/2026 - 10:00

Τεχνητή νοημοσύνη σχεδίασε για πρώτη φορά λειτουργικούς ιούς - Oι προοπτικές και οι κίνδυνοι

Κίτρινος πυρετός: Οι παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωσή του και ο εμβολιασμός ως βασικό μέτρο πρόληψης
Υγεία
24/06/2026 - 22:12

Κίτρινος πυρετός: Οι παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωσή του και ο εμβολιασμός ως βασικό μέτρο πρόληψης

Ιός από θαλάσσια είδη προκαλεί σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
Υγεία
03/04/2026 - 10:00

Ιός από θαλάσσια είδη προκαλεί σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζάχαρη στα πρώτα χρόνια της ζωής: Πώς μπορεί να επηρεάζει το άγχος στην ενήλικη ζωή
Διατροφή
22/09/2026 - 13:00
Εφηβική επιδερμίδα: Τα λάθη στο skincare που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα σπυράκια
Ομορφιά
22/09/2026 - 12:00
Κυτταρική γήρανση: Οι μηχανισμοί που αλλάζουν τα κύτταρα και οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Υγεία
22/09/2026 - 11:00
Επιστημονική Ημερίδα για την Άνοια από το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων
Health Talk
22/09/2026 - 10:15
Η μυρωδιά του φρεσκοφτιαγμένου καφέ βελτιώνει πράγματι τη διάθεση
Ψυχική Υγεία
22/09/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών: Η Ελλάδα 9η στην παγκόσμια κατάταξη
Υγεία
22/09/2026 - 09:44
Βιταμίνες και ιώσεις: Μπορούν να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα, τη γρίπη και την Covid;
Υγεία
22/09/2026 - 09:00
Τα βιοομοειδή στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2027
Pharma Policy
22/09/2026 - 01:07
ΣΥ.Φ.Α.Κ.: 617 φαρμακοποιοί στο 13ο Συνέδριο – Στο επίκεντρο η νέα εποχή του φαρμακείου
Pharma Policy
21/09/2026 - 23:00
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.: Παραμένει πρόεδρος η Καίτη Αντωνοπούλου
Patient Talk
21/09/2026 - 22:00
Μιφεπριστόνη: Πιο αποτελεσματική επείγουσα αντισύλληψη με λιγότερες παρενέργειες
Υγεία
21/09/2026 - 21:00
Τιμολογική πολιτική Τραμπ για τα φάρμακα: Διαρροές εγείρουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο εκτός ΗΠΑ
Pharma Policy
21/09/2026 - 20:46
Εργασία με τεχνητό λίθο: Ο σοβαρός κίνδυνος για τους πνεύμονες
Υγεία
21/09/2026 - 20:00
Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer: Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αλλάξει πολλά
Επικαιρότητα
21/09/2026 - 19:59
Η δίκαιη διανομή εμβολίων θα έσωζε σχεδόν 3 εκατ. επιπλέον ζωές σε επόμενη πανδημία
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 19:00
ΕΙΝΑΠ: Αντιδράσεις για την παραμονή γιατρών του ΕΣΥ στην υπηρεσία μετά τα 67
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:55
Γεωργιάδης για τους ελέγχους στα ιατρεία: «Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας δεν καταργήθηκε, μεταφέρθηκε στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:28
Γιατί ο χρόνος μοιάζει να περνά πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε
Ψυχική Υγεία
21/09/2026 - 18:00
Βρωμιδρωσία: Όταν η έντονη οσμή του σώματος δεν είναι απλώς θέμα κακής υγιεινής
Υγεία
21/09/2026 - 17:00
Γιατί η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη μνήμη – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες στον εγκέφαλο
Υγεία
21/09/2026 - 16:23
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
«Προσωπικός Βοηθός»: Η ΕΣΑμεΑ ζητά άμεση άρση των αποκλεισμών για άτομα με αναπηρία
Patient Talk
21/09/2026 - 15:30
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας για τη σήψη
Υγεία
21/09/2026 - 15:00
Δωρεά οργάνων: Τέσσερις δότες χάρισαν ζωή σε συνανθρώπους μας μέσα σε μια μέρα
Υγεία
21/09/2026 - 14:50
Συστηματική άσκηση: Μελέτη ρίχνει φως στα οφέλη της σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο
Υγεία
21/09/2026 - 14:19
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων της αορτής
Health Talk
21/09/2026 - 13:17
Μιλάτε στον ύπνο σας; Ψυχολόγος εξηγεί τι συμβαίνει στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου
Ψυχική Υγεία
21/09/2026 - 12:54
Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΑΣΟΝΟΠ: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν συστήνει νέο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 11:27
Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo