ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και τα δαμάσκηνα «χτύπησε» ο ιός που παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα στη Βόρεια Ελλάδα

Διατροφή
EUROKINISSI
Παραμορφωμένα δαμάσκηνα έφερε για πρώτη φορά «στο φως» η εβδομαδιαία καταγραφή που έγινε χθες, Τρίτη 27 Αυγούστου, με τις εκτάσεις όπου εντοπίζεται το φαινόμενο για το συγκεκριμένο φρούτο, να ανέρχονται συνολικά σε οκτώ στρέμματα σε Ημαθία και Πέλλα.
Τετάρτη, 28/08/2024 - 13:03
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Προβληματισμό για την εξέλιξη εξέφρασε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), Χρήστος Γιαννακάκης, σημειώνοντας ότι η διαδικασία της καταγραφής ξεκίνησε να «τρέχει» με πρωτοβουλία της ΕΔΟΠ από τα μέσα Ιουνίου.

Με βάση τα στοιχεία από τις 27/8, τα στρέμματα όπου εντοπίζονται παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα, καταγράφονται αυξημένα σε ποσοστό 32,89%, σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, με τους παραγωγούς που έχουν ήδη προβεί στη σχετική ενυπόγραφη δήλωσή τους να ανέρχονται σε 879, από 640 στις 20/8, ενώ πλέον φτάνουν τις επτά οι περιοχές που έχουν πληγεί, από έξι.

Συγκεκριμένα, στις 27/8 ανέρχονταν σε 14.053,6 τα στρέμματα σε Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Λάρισα, Πέλλα, Πιερία και Φλώρινα με εντοπισμένα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα, όταν στις 20/8 διαμορφώνονταν σε 10.574,9 στρέμματα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γιαννακάκης από την καταγραφή που γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, στις 20 Αυγούστυ απουσίαζε η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στην οποία ένας καλλιεργητής εντόπισε και δήλωσε τον εντοπισμό παραμορφωμένων ροδάκινων σε δύο αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 11,4 στρεμμάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα εξακολουθεί να εντοπίζεται στην Πέλλα, όπου 640 καλλιεργητές έχουν δηλώσει συνολικά 11.172,6 στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, από 478 παραγωγούς και 8.651 στρέμματα στις 20/8.

Στην Ημαθία 221 καλλιεργητές δήλωσαν 2.649,1 στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα (148 και 1.734,4 στρέμματα στις 20/8), στη Θεσσαλονίκη 5 παραγωγοί διαπίστωσαν το ίδιο φαινόμενα σε 41,9 στρέμματα (3 και 25,5 στρέμματα στις 20/8) και 9 στο Κιλκίς σε 140 στρέμματα (8 σε 125,4 στρέμματα στις 20/8).

Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση με τα εντοπισμένα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα σε Λάρισα και Πιερία, με τα νούμερα να διαμορφώνονται στις 27/8 όπως και μία εβδομάδα νωρίτερα, σε 2 παραγωγούς και 34,1 στρέμματα και έναν σε 4,5 στρέμματα αντίστοιχα.

Εκφράζοντας την αγωνία του για την εκτεταμένη εικόνα διασποράς του φαινομένου της παραμόρφωσης, αλλά και της επέκτασής του σε άλλα φρούτα, πέραν των ροδάκινων και νεκταρινιών όπου εντοπιζόταν αρχικά, ο κ. Γιαννακάκης υπογράμμισε ότι η πιο πρόσφατη καταγραφή εντείνει την ανησυχία όλων στην αλυσίδα του κλάδου των πυρηνοκάρπων για το τι μέλλει γενέσθαι.

Επισήμανε δε, ότι «όλα δείχνουν πως πρόκειται για συνδυασμό ιών που προσβάλλει και παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα», ευχόμενος να βρουν έγκαιρα οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την αιτία του φαινομένου, ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιοι να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Υπογράμμισε, πάντως, ότι από το φαινόμενο της παραμόρφωσης δεν απειλείται η δημόσια υγεία.

Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων κάλεσε όλους τους παραγωγούς ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων να προχωρήσουν στις δηλώσεις παραμόρφωσης των καρπών μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου. «Είναι καταληκτική και οριστική η προαναφερόμενη ημερομηνία, αφού στόχος μας είναι να προσκομίσουμε έγκαιρα τα απαραίτητα αποδεικτικά και έτσι να δρομολογηθεί η διαδικασία καταβολής των απαιτούμενων αποζημιώσεων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί πυρηνοκάρπων που διαπιστώνουν πρόβλημα παραμόρφωσης των καρπών, οφείλουν να προχωρήσουν σε δήλωση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε για τον σκοπό αυτό η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων. Οι δηλώσεις γίνονται μέσω του ΚΥΔ, όπου ο κάθε παραγωγός έχει υποβάλει τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023.

Οι έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας στα ήδη δηλωμένα ως πληττόμενα αγροκτήματα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ωστόσο ο προγραμματισμός των προβλεπόμενω ενεργειών προϋποθέτει την ολοκλήρωση της διαδικασίας των δηλώσεων.

Προς το παρόν εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει οι προσβεβλημένοι καρποί να μην συγκομίζονται και να παραμένουν στο χωράφι.

Το ιστορικό της προσβολής

Το φαινόμενο της προσβολής και παραμόρφωσης των ροδάκινων και νεκταρινιών πρωτοεμφανίστηκε το 2021 σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στις Αμπελείες Πέλλας. Ωστόσο, μέσα σε τρία χρόνια εξαπλώθηκε ανησυχητικά, αφού ενώ αρχικά υπολογιζόταν ότι έχουν προσβληθεί συνολικά 5.000 στρέμματα σε Πέλλα και Ημαθία, τελικά, όπως σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης, «το νούμερο των 14.053,6 στρεμμάτων που αφορά και σε άλλες περιοχές εκτός των δύο προαναφερόμενων, μας διαψεύδει κατηγορηματικά και μας προβληματίζει έντονα, τόσο εμάς τους παραγωγούς και μεταποιητές, όσο και όλους τους εμπλεκόμενους με τον κλάδο των πυρηνόκαρπων».

Το «μυστήριο» της παραμόρφωσης των ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων και πλέον και δαμασκήνων, επιχειρούν να λύσουν επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί μέσω αναλύσεων εάν το φαινόμενο είναι ιολογικό. Η σχετική, διάρκειας έξι μηνών, προγραμματική σύμβαση του ΑΠΘ με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) υπογράφηκε τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΙΟΣ
  • ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
  • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
  • ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας αυξάνει κατά 15% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας αυξάνει κατά 15% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 27 Αυγούστου 2024
Το μυστικό της επιτυχίας της μεσογειακής διατροφής και οι κοινωνικο-πολιτικές διαστάσεις της 28 Αυγούστου 2024
Το μυστικό της επιτυχίας της μεσογειακής διατροφής και οι κοινωνικο-πολιτικές διαστάσεις της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00

Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός

Καβάλα: Επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας
Πολιτική Υγείας
04/09/2025 - 07:54

Καβάλα: Επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Έρευνα ΠΟΕΔΗΝ: Με προβλήματα σε προσωπικό και υποδομές 28 νοσοκομεία και 4 κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας
Πολιτική Υγείας
02/09/2025 - 15:00

Έρευνα ΠΟΕΔΗΝ: Με προβλήματα σε προσωπικό και υποδομές 28 νοσοκομεία και 4 κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας

Περιοδεία Γεωργιάδη στη Βόρεια Ελλάδα ενόψει ΔΕΘ
Πολιτική Υγείας
02/09/2025 - 08:30

Περιοδεία Γεωργιάδη στη Βόρεια Ελλάδα ενόψει ΔΕΘ

Συναγερμός στην Κίνα: Επιστρατεύονται drones και «κουνούπια-ελέφαντες» στη μάχη κατά του ιού τσικουνγκούνια
Επικαιρότητα
06/08/2025 - 15:39

Συναγερμός στην Κίνα: Επιστρατεύονται drones και «κουνούπια-ελέφαντες» στη μάχη κατά του ιού τσικουνγκούνια

Παραιτήθηκε ο μοναδικός παιδίατρος της Ίου
Πολιτική Υγείας
19/05/2025 - 12:28

Παραιτήθηκε ο μοναδικός παιδίατρος της Ίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος
Health Talk
22/01/2026 - 20:38
ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό
Υγεία
22/01/2026 - 19:14
O ΕΕΣ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από πλημμύρες
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 18:47
Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Patient Talk
22/01/2026 - 18:22
Επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. σε Μιχαηλίδου: «Προβλήματα με την Κάρτα Αναπηρίας ζητούν άμεσες ενέργειες και λύσεις»
Patient Talk
22/01/2026 - 17:57
Το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες
Υγεία
22/01/2026 - 17:34
Μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στο Μεσολόγγι στις 28 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 17:16
Εγκρίθηκε η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις!
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:51
Θεμιστοκλέους: «Το 2026 θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με επιπλέον 8.000 προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:34
Ο Matt Damon υποστηρίζει ότι αδυνάτισε χωρίς γλουτένη – Τι ισχύει πραγματικά;
Διατροφή
22/01/2026 - 16:17
Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 15:27
Η εξέταση που μπορεί να προβλέψει τυχόν σεξουαλικές παρενέργειες από τη λήψη αντικαταθλιπτικών
Υγεία
22/01/2026 - 15:00
Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας
Υγεία
22/01/2026 - 14:00
Φάρμακα που ενεργοποιούνται με φως: Μια νέα, ασφαλέστερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης
Υγεία
22/01/2026 - 13:00
Νοσοκομείο Νάξου για καταγγελίες: Πραγματοποιούμε πια χειρουργικές επεμβάσεις μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:37
Και επισήμως εκτός ΠΟΥ οι ΗΠΑ - Οικονομικό πλήγμα για τον Οργανισμό
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:05
"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας έναντι των εμβολίων
Pharma Policy
22/01/2026 - 12:00
Νέα ανακάλυψη εξηγεί γιατί οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια
Υγεία
22/01/2026 - 11:00
Η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων για την παλινδρόμηση δεν συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου - Νέα έρευνα
Υγεία
22/01/2026 - 10:00
Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει κατά 33% τον κίνδυνο νοσηλείας με επικίνδυνες λοιμώξεις του αναπνευστικού
Υγεία
22/01/2026 - 09:00
Βασικές συμβουλές από τον ΕΕΣ για προστασία από καταιγίδες και πλημμύρες
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 22:01
Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για παγκόσμια «χρεοκοπία του νερού»
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 21:36
Χοληδόχος κύστη και πολύποδες: Διάγνωση και θεραπευτικές προσεγγίσεις
Health Talk
21/01/2026 - 21:03
Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 20:37
Θεσσαλονίκη: Με δύο υπερσύγχρονα και κρίσιμα μόνιτορς ενισχύεται η Β΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 19:59
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον νέο πρόεδρο του ΠΙΣ, Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 19:34
ΕΠΑΨΥ: Επιστημονική εκδήλωση για το μέλλον της Κοινοτικής Ψυχιατρικής σε Ευρώπη και Ελλάδα
Ψυχική Υγεία
21/01/2026 - 19:17
Γαλακτομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας
Διατροφή
21/01/2026 - 18:51
Παρέμβαση του ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για την αποζημίωση των ειδικευόμενων ιατρών
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 18:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πράσινο φως από τον FDA στο πρώτο φάρμακο για την καθυστέρηση της καρδιακής ανεπάρκειας σε σκύλους
Pharma News
20/01/2026 - 11:00
GSK: Eξαγορά έναντι 2,2 δισ. δολαρίων εταιρείας που παρασκευάζει φάρμακο για τις τροφικές αλλεργίες
Pharma News
20/01/2026 - 16:17
Γεωργιάδης: «Θεμέλιος λίθος της ΠΦΥ τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:32
Health-IQ: Καινοτομία και μετασχηματισμός των υγειονομικών δομών σε Θεσσαλονίκη και Έδεσσα
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:57
Η Chiesi Hellas συνεχίζει να ξεχωρίζει ως εργοδότης επιλογής στην Ελλάδα
Pharma News
20/01/2026 - 19:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo