ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε στα πιάτα σας υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι τα πλέον επικίνδυνα!

Διατροφή
EUROKINISSI
Ποιος ή ποια δεν έχει πέσει έστω και μια φορά στον πειρασμό να αγοράσει και να μαγειρέψει κατεψυγμένα φασολάκια ή κεφτεδάκια αντί για φρέσκα; Ως γνωστόν το φρέσκο φασολάκι και ο σπιτικός κεφτές απαιτούν χρόνο για την παρασκευή τους από το καθάρισμα και το πλάσιμο, μέχρι το μαγείρεμα.
Σάββατο, 06/04/2024 - 14:51
— Photo: EUROKINISSI
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Κατ' αρχάς ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (και ποτά) είναι εκείνα τα τρόφιμα που εξακολουθούν να είναι στην αρχική τους ή στην πιο φυσική τους μορφή και δεν έχουν υποστεί ή έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία. Σε αυτή την περίπτωση διατηρούν ανέπαφα όλα τα φυσικά θρεπτικά συστατικά τους, δηλαδή φυτικές ίνες, πρωτεΐνε, υγιή λίπη, βιταμίνες και μέταλλα.

Απλά, καθημερινά παραδείγματα μη επεξεργασμένων τροφίμων είναι τα ολόκληρα φρούτα, τα λαχανικά, το νωπό ​​κρέας και το ψάρι, τα αναλλοίωτα/ωμά δημητριακά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Από την άλλη υπάρχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα που προσφέρουν αρκετή ευκολία στις απαιτούμενες παρασκευές. Όταν σκεφτόμαστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, στην πραγματικότητα έχουμε κατά νου τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αλλά υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών.

Επεξεργασμένο είναι κάθε τρόφιμο που έχει υποστεί αλλαγές στη φυσική κατάσταση του —αυτές θα μπορούσαν να είναι πολύ απλές όπως το ζέσταμα, το πάγωμα, το κόψιμο σε κύβους και το στύψιμο. Το ότι ένα τρόφιμο είναι επεξεργασμένο δεν σημαίνει κατ' ανάκη ότι είναι και ανθυγιεινό.
Με βάση τα κριτήρια αυτά, πολλά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν υγιεινές επιλογές. Μιλάμε για τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, τα κομμένα φρούτα στο ψυγείο, οι φρέσκοι χυμοί, το καστανό ρύζι, το βούτυρο ξηρών καρπών, το τόφου, το ψωμί ολικής αλέσεως, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, και τα αποξηραμένα φρούτα.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα σε αρκετές περιπτώσεις δεν μοιάζουν καν με τρόφιμα πλέον, γιατί συνήθως τους αφαιρούνται τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά, ενώ περιλαμβάνουν πολλά πρόσθετα τα οποία, δυστυχώς, τα κάνουν τόσο νόστιμα, όπως η ζάχαρη σε διάφορες μορφές, αλάτι, κορεσμένα και trans λιπαρά. Γενικά, αν στην ετικέτα τροφίμων δεν βλέπετε τα περισσότερα από τα συστατικά που μπορεί να έχετε στην κουζίνα σας, αυτό είναι ενδεικτικό ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο φαγητό ή ποτό.

Παραδείγματα προς αποφυγή

Μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είνα τα εξής:

  • πατατάκια,
  • σνακ με φρούτα,
  • συσκευασμένα μπισκότα,
  • καραμέλες,
  • κατεψυγμένα γεύματα, μερικής κατάψυξης,
  • συσκευασμένα αλλαντικά,
  • γρήγορο φαγητό,
  • σόδα,
  • χοτ ντογκ,
  • ορισμένα αλκοολούχα ποτά,
  • ορισμένα κράκερ και λευκά ψωμιά.

Όλες οι σχετικές μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι στην πραγματικότητα η κύρια πηγή (περίπου το 58%) της πρόσληψης ενέργειας (ή θερμίδων) στις ΗΠΑ και αντιπροσωπεύουν περίπου το 90 τοις εκατό της κατανάλωσης ζάχαρης. Οι μελέτες επίσης δείχνουν ότι η περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν περίπου οκτώ φορές υψηλότερη από ό,τι στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλές περιεκτικότητες σε ζάχαρη, νάτριο και κορεσμένα λιπαρά —συστατικά που πρέπει να αποφεύγουμε όπως ο διάβολος το λιβάνι. Μια διατροφή βασισμένη σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά σχετίζεται ευθέως με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, χρόνια φλεγμονή και αύξηση βάρους.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επίσης συχνά χαμηλά σε περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών που είναι γνωστό ότι προάγουν την υγεία και την ευεξία του οργανισμού, όπως φυτικές ίνες, βιταίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Εν ολίγοις, είναι αυτό που αναφέρουμε συνήθως ως «πρόχειρο φαγητό» ή junk food και είναι ό,τι χειρότερο για τον οργανισμό.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επίσης η μοναδική γνωστή πηγή trans λιπαρών. Τα trans λιπαρά είναι λίπη που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς, αυξάνοντας την κακή χοληστερόλη (LDL) μειώνοντας ταυτόχρονα την καλή μας χοληστερόλη (HDL).

Εάν καταναλώνονται αρκετά συχνά με την πάροδο του χρόνου, τα trans λιπαρά μπορούν να συμβάλουν στην αθηροσκλήρωση δηλαδή στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και τις καρδιακές παθήσεις.

Μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο Nutrients εξέτασε περισσότερες από 40 μελέτες και βρήκε ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου, κατάθλιψης και συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σε ενήλικες. Συνέδεσε επίσης αυτά τα διατροφικά προϊόντα με μεταβολικές διαταραχές και άσθμα στα παιδιά.

Αλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερανικής Ακαδημίας Νευρολογίας Neurology αποκάλυψε τον αντίκτυπό τους στην υγεία του εγκεφάλου, συνδέοντας αυτές τις τροφές με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους.

Η ισορροπία στη διατροφική καθημερινότητα

Οι πάντες συμφωνούν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν, ωσόσο είναι σημαντικό να είστε σωστά ενημερωμένοι για το τι πρέπει να κάνετε ως καταναλωτές.

  • Δώστε προτεραιότητα σε ολόκληρα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα: Τρώτε ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφές τις περισσότερες φορές και προσπαθήστε να περιορίσετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Παρ' όλα αυτά, έχετε κατά νου ότι η ισορροπία είναι το κλειδί και η κατανάλωση μιας εξαιρετικά επεξεργασμένης τροφής μια φορά στο τόσο είναι απολύτως εντάξει.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες: Όσον αφορά τόσο τα επεξεργασμένα όσο και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, φροντίστε να διαβάζετε τις ετικέτες των συστατικών. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε επιλογές με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, νάτριο, κορεσμένα λιπαρά, trans λιπαρά και άλλα πρόσθετα.
  • Μέτρον άριστον: Όπως και με οτιδήποτε άλλο στη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των πιο υγιεινών τροφών μας, το μέτρο είναι το κλειδί. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα σε δύο φορές την εβδομάδα ή και ακόμα λιγότερο. Όλοι αγαπάμε ένα επιδόρπιο και όλα έχουν τη θέση τους σε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά το θέμα είναι η συχνότητα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν σίγουρα να τα απολαμβάνετε κάποιες στιγμές, αρκεί να είναι υγιεινά, πλούσιεα σε θρεπτικά συστατικά και όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση και με ελάχιστα πρόσθετα.

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες για τους παρασκευαστές και τους εισαγωγείς υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Συγκεκριμένα επιτρέπεται να προβάλλουν τα διατροφικά οφέλη και τα πιθανά οφέλη για την υγεία που χαρακτηρίζουν τα τρόφιμά τους, εφόσον:

  • τα οφέλη είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα
  • τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ όσον αφορά την επισήμανση, την παρουσίαση και τη διαφήμιση

Οι ισχυρισμοί διατροφής και υγείας δεν πρέπει:

  • να είναι ψευδείς, διφορούμενοι ή παραπλανητικοί
  • να εγείρουν αμφιβολίες ως προς την ασφάλεια ή τη θρεπτική επάρκεια των άλλων τροφίμων
  • να ενθαρρύνουν ή να εμφανίζουν ως αποδεκτή την υπερβολική κατανάλωση ενός τροφίμου
  • να δηλώνουν ή να υπονοούν ότι μια ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί, από μόνη της, να παρέχει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών ουσιών
  • να περιέχουν δηλώσεις που προκαλούν αισθήματα φόβου στους καταναλωτές
  • Οι παρασκευαστές και οι εισαγωγείς πρέπει να διαθέτουν, και να υποβάλλουν στις εθνικές αρχές κατόπιν αιτήματος, επιστημονική τεκμηρίωση που να πιστοποιεί τους ισχυρισμούς τους σχετικά με το προϊόν.

Ισχυρισμοί διατροφής

Επιπλέον, η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση ορισμένων ισχυρισμών διατροφής, εάν και εφόσον:

  • αποδειχθεί ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τον επίσημο ορισμό
  • το προϊόν πληροί τους όρους διατύπωσης ενός ισχυρισμού διατροφής (π.χ. ο ισχυρισμός «χωρίς αλάτι» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εφόσον το προϊόν περιέχει λιγότερο από 0,005 g νατρίου ανά 100 g)
Τελευταία τροποποίηση στις 07/04/2024 - 20:04
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΥΠΕΡΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επτά μέτρα ενόψει Πάσχα για την προστασία των εγχώριων κρεάτων από τις ελληνοποιήσεις
Επτά μέτρα ενόψει Πάσχα για την προστασία των εγχώριων κρεάτων από τις ελληνοποιήσεις 05 Απριλίου 2024
Μεσογειακή διατροφή: Η «βασίλισσα» της λίστας με τις καλύτερες δίαιτες παγκοσμίως 08 Απριλίου 2024
Μεσογειακή διατροφή: Η «βασίλισσα» της λίστας με τις καλύτερες δίαιτες παγκοσμίως

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
03/12/2025 - 11:23

Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά
Υγεία
28/11/2025 - 13:00

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 20:54

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Καμπανάκι» για τα fillers: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τύφλωση!
Ομορφιά
04/12/2025 - 10:00
Η συμβίωση με σκύλους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία των εφήβων
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 09:00
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 17:47
Διατροφική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο ή το ChatGPT;
Health Talk
03/12/2025 - 17:08
Η αγάπη για τη δουλειά δεν είναι πάντα αρετή - Οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
03/12/2025 - 16:49
Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08
ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στη Νέα Υόρκη για το Rebrain Greece
Υπηρεσίες Υγείας
03/12/2025 - 14:42
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Ο Σάσα Βεζένκοφ επενδύει στην κυπριακή EMBIO Diagnostics - Το εντυπωσιακό βίντεο για τη συνεργασία
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:32
ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ: Αδιέξοδο στη συνάντηση με Βαρτζόπουλο για τις διώξεις κατά ψυχιάτρων
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:08
Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;
Health Talk
03/12/2025 - 12:44
Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV υπονομεύουν τις προσπάθειες εξάλειψης του AIDS
Υγεία
03/12/2025 - 11:47
Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
03/12/2025 - 11:23
ΕΣΑμεΑ: Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
Patient Talk
03/12/2025 - 10:56
Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18
Η ανεπαρκής ανάπτυξη ευθύνεται για το 20% των θανάτων παιδιών μέχρι το πέμπτο έτος
Υγεία
03/12/2025 - 09:56
Γεωργιάδης: «Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων εντός ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 09:43
Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητέρα: Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα
Digital Health
02/12/2025 - 17:36
Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19
Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51
Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54
Eνίσχυση της καινοτομίας και στη βιοτεχνολογία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Pharma Policy
02/12/2025 - 13:37
Σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
Digital Health
02/12/2025 - 13:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Υγεία
01/12/2025 - 11:14
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
«Πράσινο» φως από τον ΠΟΥ στα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων
Pharma Policy
02/12/2025 - 09:12
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo