ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάσημο τεχνητό γλυκαντικό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων

Διατροφή
UNSPLASH
Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ερυθριτόλη– ένα δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται για να προσθέσει όγκο στη στέβια και στα προϊόντα keto- υπερδιπλασίασε τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων σε 10 υγιή άτομα, σύμφωνα με μια νέα πιλοτική μελέτη.
Τρίτη, 13/08/2024 - 06:23
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Οι θρόμβοι που δημιουργούνται μπορούν να αποσπαστούν από τα αιμοφόρα αγγεία και να πάνε στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή στον εγκέφαλο, προκαλώντας αντίστοιχα εγκεφαλικό επεισόδιο. Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει την ερυθριτόλη με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και θανάτου.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology, επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενων μελετών ότι η ερυθριτόλη μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλής και θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ως συστατικό. Η μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών της Cleveland Clinic ως μέρος μιας σειράς ερευνών σχετικά με τις φυσιολογικές επιδράσεις των κοινών υποκατάστατων ζάχαρης.

«Πολλοί γιατροί συνιστούν τακτικά στα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις που πάσχουν από παχυσαρκία, διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο, να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Στάνλεϊ Χέιζεν, Πρόεδρος του Τμήματος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Ερευνών Lerner της Cleveland Clinic και επικεφαλής του τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία περαιτέρω μακροπρόθεσμων κλινικών μελετών για την αξιολόγηση της ασφάλειας της ερυθριτόλης και άλλων υποκατάστατων ζάχαρης» πρόσθεσε.

Η ερυθριτόλη είναι περίπου 70% τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη και παράγεται μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης γλυκόζης από καλαμπόκι ή άλλες πηγές. Η ερυθριτόλη μεταβολίζεται ελάχιστα από τον οργανισμό αλλά εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και φεύγει από το σώμα κυρίως μέσω των ούρων.

Η ερυθριτόλη έχει ταξινομηθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ως «γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής». Σύμφωνα με την ομάδα του Χέιζεν, αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό επειδή η ερυθριτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και τα λαχανικά και «ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού της γλυκόζης στον ανθρώπινο ιστό, αν και σε μικρές ποσότητες».

Η τρέχουσα έρευνα βασίζεται σε προηγούμενη μελέτη της ομάδας, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Nature Medicine, η οποία αποκάλυψε ότι οι καρδιοπαθείς με υψηλά επίπεδα ερυθριτόλης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο τα επόμενα τρία χρόνια σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλά επίπεδα. Η μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι η προσθήκη ερυθριτόλης στο αίμα ή στα αιμοπετάλια των ασθενών αύξησε τον σχηματισμό θρόμβων. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από προκλινικές μελέτες.

Στη νέα μελέτη, 20 υγιείς εθελοντές έλαβαν μια δόση ερυθριτόλης ισοδύναμη με αυτή που βρίσκεται σε ένα μάφιν χωρίς ζάχαρη ή σε ένα κουτάκι αναψυκτικού διαίτης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ερυθριτόλης αυξήθηκαν κατά 1.000 φορές αμέσως μετά την κατανάλωση του γλυκαντικού. Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ότι αυξήθηκε ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων.

«Πιστεύω πως η περιστασιακή κατανάλωση μικρής ποσότητας γλυκών με ζάχαρη θα ήταν προτιμότερη από την κατανάλωση ποτών και τροφών που περιέχουν αυτές τις αλκοόλες ζάχαρης, ειδικά για άτομα με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο», δήλωσε ο Χέιζεν. «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα τρόφιμα που τρώμε δεν αποτελούν κρυφές απειλές» κατέληξε ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤNEWS

  • ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ
  • ΤΕΧΝΗΤΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ
  • ΘΡΟΜΒΟΣ
  • ΣΤΕΒΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ελαιόλαδο ως ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου - Νέα επιστημονικά δεδομένα
Το ελαιόλαδο ως ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου - Νέα επιστημονικά δεδομένα 12 Αυγούστου 2024
Φτιάξτε ταπεράκι με τέσσερα λαχανικά ιδανικά για να ξεδιψάσετε στην παραλία! 14 Αυγούστου 2024
Φτιάξτε ταπεράκι με τέσσερα λαχανικά ιδανικά για να ξεδιψάσετε στην παραλία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη
Διατροφή
04/08/2025 - 19:11

Τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη

Γλυκαντική ουσία φαίνεται να φέρνει ...πικρό τέλος στην ανεπιθύμητη τριχοφυία
Ομορφιά
19/03/2025 - 11:11

Γλυκαντική ουσία φαίνεται να φέρνει ...πικρό τέλος στην ανεπιθύμητη τριχοφυία

Νεοτάμη: Το τεχνητό γλυκαντικό που μπορεί να βλάψει σοβαρά το έντερο και τα κύτταρά του
Διατροφή
29/05/2024 - 16:24

Νεοτάμη: Το τεχνητό γλυκαντικό που μπορεί να βλάψει σοβαρά το έντερο και τα κύτταρά του

Τα προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά και περιέχουν ασπαρτάμη - Σε ποιες ποσότητες είναι επικίνδυνα για την υγεία μας
Διατροφή
04/07/2023 - 10:55

Τα προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά και περιέχουν ασπαρτάμη - Σε ποιες ποσότητες είναι επικίνδυνα για την υγεία μας

Παγώνη για ασπαρτάμη: «Υπάρχουν ενδείξεις και όχι αποδείξεις, δεν χρειάζεται πανικός»
Επικαιρότητα
30/06/2023 - 09:43

Παγώνη για ασπαρτάμη: «Υπάρχουν ενδείξεις και όχι αποδείξεις, δεν χρειάζεται πανικός»

«Καμπανάκι» έρχεται από τον ΠΟΥ: Πιθανή καρκινογόνος ουσία το γλυκαντικό ασπαρτάμη
Διατροφή
29/06/2023 - 13:10

«Καμπανάκι» έρχεται από τον ΠΟΥ: Πιθανή καρκινογόνος ουσία το γλυκαντικό ασπαρτάμη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: «Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία δεν αποτυπώνει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης»
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 18:19
Βερβερίνη, κανέλα, πράσινο τσάι: Φυσικά συστατικά που μπορούν να μιμηθούν τη δράση των φαρμάκων απώλειας βάρους
Διατροφή
24/11/2025 - 17:44
Θεμιστοκλέους στο 7ο Fortune Greece CEO Initiative Forum: Ο ρόλος του συστήματος υγείας στο δημογραφικό
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 16:53
Πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος δίνει ελπίδα για μια σπάνια μορφή της νόσου
Υγεία
24/11/2025 - 16:16
ΑΠΘ: Νέα υπηρεσία για τον προσδιορισμό της κουμαρίνης σε αρτοσκευάσματα - Σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι ηπατοξική
Διατροφή
24/11/2025 - 16:00
Βελτιωμένο προφίλ ασφάλειας για τη βαμορολόνη - Προορίζεται για ασθενείς Μυϊκή Δυστροφία Duchenne
Pharma News
24/11/2025 - 15:21
Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα
Υγεία
24/11/2025 - 15:00
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Διάκριση για την πρωτοποριακή εφαρμογή της φαρμακευτικής κάνναβης στην κλινική πρακτική
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 14:47
Στένωση καρωτίδων: Ο συνδυασμός στεντ - φαρμακευτικής αγωγής αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
24/11/2025 - 14:00
Στυτική δυσλειτουργία: Πώς να σώσετε τον γάμο σας
Health Talk
24/11/2025 - 13:04
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53
Γαστροφυσική: Η ψυχολογία της ....μπουκιάς και οι λεπτές ισορροπίες του κορεσμού
Διατροφή
24/11/2025 - 12:00
Διαβήτης και κάτω άκρα: Πώς αυξάνεται ο κίνδυνος για βλάβες και ακρωτηριασμό;
Health Talk
24/11/2025 - 11:00
Anisakis: Η πρώτη διάγνωση του σκουληκιού της ρέγγας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 10:00
Η εγγονή του Τζον Κένεντι διαγνώστηκε με λευχαιμία σε τελικό στάδιο - Τα βάζει με τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 09:00
Καρδιά ταξίδεψε για μεταμόσχευση 1.600 χλμ "χτυπώντας" χάρη σε ειδικό μηχάνημα
Υγεία
24/11/2025 - 08:30
Αγαπηδάκη για ΚΟΜΥ: 5.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν σε 15 ημέρες -1.300 δέχθηκαν ιατρική φροντίδα στο σπίτι
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 08:00
Μαγνήσιο: Το θαυματουργό μέταλλο για τον οργανισμό και οι τύποι του - Σε ποιες τροφές θα το βρούμε
Διατροφή
22/11/2025 - 17:13
Πέντε βραβεία για το Γ.Ν. Παπαγεωργίου στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 15:49
Όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ και Siemens Healthineers παρουσιάζουν την καινοτόμο πλατφόρμα Digital Pathology
Digital Health
22/11/2025 - 15:11
Προειδοποίηση ΠΟΥ για την εκτόξευση της αντοχής της γονόρροιας στα αντιβιοτικά
Υγεία
22/11/2025 - 13:56
ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 12:44
Τρεις βασικοί κανόνες για να αποφύγουμε δηλητηρίαση από μανιτάρια
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 11:57
Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πόσο διαρκεί και πότε χρειάζεται ιατρική φροντίδα;
Health Talk
22/11/2025 - 11:29
Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου - Ο ρόλος του στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Διατροφή
22/11/2025 - 09:40
Εποχική γρίπη - Στέλεχος Κ: Βαρύτερη νόσηση σε ηλικιωμένους και άτομα με συννοσηρότητες
Υγεία
22/11/2025 - 09:22
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική εκδήλωση για την ολοκληρωμένη φροντίδα της καρδιάς
Υπηρεσίες Υγείας
22/11/2025 - 07:27
«Athens MIH Symposium»: Η κορυφαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής στην Αθήνα
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 03:49
Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυστικής Ίνωσης – Στο επίκεντρο η ενημέρωση, η πρόληψη και η πρόσβαση στη μεταμόσχευση πνευμόνων
Patient Talk
22/11/2025 - 00:22
Τρία βραβεία για τη Boehringer Ingelheim Hellas στα Smart Manufacturing Awards 2025
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 23:11

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου οι αιτήσεις 1.300 προσλήψεων ατόμων 55 και άνω στη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:48
Προειδοποίηση ΠΟΥ για την εκτόξευση της αντοχής της γονόρροιας στα αντιβιοτικά
Υγεία
22/11/2025 - 13:56
Anisakis: Η πρώτη διάγνωση του σκουληκιού της ρέγγας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo