ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μην νιώθετε ενοχές αν τρώτε παγωτό: Μπορεί και να σας κάνει καλό - «Ασπίδα» απέναντι σε γνωστή ασθένεια

Διατροφή
Μην νιώθετε ενοχές αν τρώτε παγωτό: Μπορεί και να σας κάνει καλό - «Ασπίδα» απέναντι σε γνωστή ασθένεια
Καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Άστον εξηγεί αν η κατανάλωση παγωτού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστής ασθένειας.
Πέμπτη, 08/06/2023 - 13:59
— Photo: Calebe Miranda/pexels
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Το καλοκαίρι ξεκίνησε και οι λάτρεις των γλυκών και κυρίως των παγωτών έχουν ήδη υποπέσει σε αυτούς τους γλυκούς «πειρασμούς».

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως το παγωτό επειδή ανήκει στην κατηγορία των γλυκών χρειάζεται προσοχή τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την συχνότητα κατανάλωσης του.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα αυτά και να κάνει τους λάτρεις του δροσερού αυτού «πειρασμού» να χαρούν και να φάνε και ένα παγωτό παραπάνω.

Πρόκειται για μια έρευνα που βασίστηκε σε μια διδακτορική διατριβή του 2018, η οποία υποστήριζε πως τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν περισσότερο παγωτό είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Οι ερευνητές αυτής της μελέτης, παρόλα αυτα υποστηρίζουν, πως το παραπάνω πόρισμα ενδεχομένως και να οφείλεται και σε διάφορους άλλους παράγοντες.

Τι έδειξε η έρευνα που στηρίχθηκε ο καθηγητής Ιατρικής

Η έρευνα του 2018 στην οποία βασίστηκε ο ερευνητής - καθηγητής Ιατρικής και διατροφής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Άστον δρ. Duane Mellor, τον βοήθησε να εξετάσει δεδομένα από τη μελέτη Νοσηλευτών Υγείας και τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας.

Αυτές ήταν δύο μεγάλες μελέτες παρατήρησης που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι οποίες ξεκίνησαν το 1976 και το 1986 και συνεχίστηκαν για περίπου 20 χρόνια.

Ο σκοπός αυτών των μελετών ήταν να παρακολουθήσουν την υγεία των συμμετεχόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποκαλύψουν εάν υπήρχαν σχέσεις μεταξύ ορισμένων ασθενειών και παραγόντων του τρόπου ζωής (όπως η διατροφή).

Για τη διεξαγωγή της ανάλυσής τους, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν μόνο δεδομένα από συμμετέχοντες που είχαν διαβήτη τύπου 2 όταν ξεκίνησαν οι μελέτες – επομένως συμμετείχαν περίπου 16.000 άτομα συνολικά.

Οι συμμετέχοντες με διαβήτη είχαν επίσης δώσει πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που έτρωγαν συνήθως τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, δεν τους δόθηκε κάποια εντολή για το αν θα τρώνε ή όχι παγωτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έτρωγαν παγωτό όχι περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα φάνηκε να έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν παγωτό.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η σχέση μεταξύ παγωτού και καρδιακών παθήσεων έγινε εμφανής μόνο όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλες πτυχές της υγείας ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του πόσο υγιεινά έτρωγε.

Αυτό υποδηλώνει ότι η εφαρμογή μιας συνολικής υγιεινής διατροφής είναι ίσως πιο σημαντική για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, από την κατανάλωση παγωτού.

Θα μπορούσε επίσης να διαπιστωθεί ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έτρωγαν παγωτό πριν συμμετάσχουν στη μελέτη θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει να τρώνε παγωτό αμέσως μετά τη συμμετοχή τους στη μελέτη – πιθανό επειδή μπορεί να είχαν συνειδητοποιήσει ότι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό θα έκανε στη συνέχεια να φαίνεται ότι η κατανάλωση παγωτού συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ίσχυε ακριβώς το αντίστροφο.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης – που σημαίνει ότι μπορεί να δείξει μόνο μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης παγωτού και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Συνεπώς αυτή η μελέτη «δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση παγωτού από μόνη της είναι άμεσα υπεύθυνη για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2» τόνισε ο καθηγήτής.

«Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε εάν το παγωτό έχει επίδραση στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, θα πρέπει πιθανώς να περάσει από μια κλινική δοκιμή, όπου η μία ομάδα θα τρώει παγωτό ως μέρος της διατροφής της και η άλλη ομάδα θα τρώει ένα εικονικό φάρμακο για παγωτό. Αυτό θα ήταν πρακτικά δύσκολο να γίνει και δεδομένου του πιθανού κόστους είναι απίθανο να συμβεί ποτέ χωρίς σημαντική χρηματοδότηση από τη βιομηχανία τροφίμων» πρόσθεσε.

Μπορεί το παγωτό να είναι υγιεινό;

Παραδόξως, δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες που να έχουν εξετάσει τη συγκεκριμένη επίδραση του παγωτού στην υγεία.

Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αφορούν κάποιους συμμετέχοντες που κατανάλωσαν αρκετά μικρή ποσότητα (περίπου λιγότερο από το ένα τέταρτο της μερίδας την ημέρα) – που σημαίνει ότι δεν ήταν αρκετό για να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα σχετικά με την επίδρασή που έχουν στην υγεία.

Ωστόσο, μια ιταλική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερου παγωτού μπορεί να συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο μη αλκοολούχου λιπώδους ήπατος (ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις).

Διαβάστε σχετικά=> Μη αλκοολική λιπώδης διήθηση ήπατος: Η σημασία της διατροφής

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτή η σχέση υπήρχε και για άλλα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας – υποδηλώνοντας ότι η ποιότητα της συνολικής διατροφής ενός ατόμου μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία για την υγεία από ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.

Το παγωτό θεωρείται επίσης ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο – που σημαίνει ότι λόγω των μεθόδων επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του, είναι συνήθως πολύ υψηλό σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης=> Αλτσχάιμερ: Τα «ύποπτα» τρόφιμα - σνακ που αυξάνουν τον κίνδυνο - Ο ρόλος της διατροφής

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι διατροφικές οδηγίες μας ενθαρρύνουν να περιορίσουμε την πρόσληψη ζάχαρης και λίπους εξαιτίας αυτού. Αυτό καθιστά πολύ πιθανό ότι το πολύ παγωτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε τόσα επαρκή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το παγωτό έχει σίγουρα οφέλη για την υγεία. Αλλά μερικές μικρές μερίδες την εβδομάδα – σε συνδυασμό με μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή και άσκηση – είναι απίθανο να κάνουν πολύ κακό» καταλήγει ο δρ. Duane Mellor.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Το υπερτρόφιμο αυτό μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις - Γνωστό και ως κόκκινος «θησαυρός»

Τελευταία τροποποίηση στις 08/06/2023 - 14:12
  • ΠΑΓΩΤΟ
  • ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΓΛΥΚΟ
  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αδυνάτισμα: «Έξυπνα» tips για να «ξεγελάσετε» την πείνα σας και να πάτε παραλία με λιγότερα κιλά
Αδυνάτισμα: «Έξυπνα» tips για να «ξεγελάσετε» την πείνα σας και να πάτε παραλία με λιγότερα κιλά 07 Ιουνίου 2023
Το super σνακ που «φρενάρει» την επιθυμία σας για γλυκό - Τα οφέλη του στην υγεία 11 Ιουνίου 2023
Το super σνακ που «φρενάρει» την επιθυμία σας για γλυκό - Τα οφέλη του στην υγεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03

Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου

Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος
Health Talk
30/06/2025 - 15:59

Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος

Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%
Health Talk
30/06/2025 - 11:00

Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%

Πώς θα αποφύγετε τον πόνο στο γόνατο το καλοκαίρι
Health Talk
27/06/2025 - 19:23

Πώς θα αποφύγετε τον πόνο στο γόνατο το καλοκαίρι

Γιατί ο ύπνος γίνεται πιο δύσκολος το καλοκαίρι;
Υγεία
26/06/2025 - 16:04

Γιατί ο ύπνος γίνεται πιο δύσκολος το καλοκαίρι;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24
Be-Live: Ενημερωτική εκδήλωση για την υπογονιμότητα στη Χάλκη - Ανάγκη στήριξης των ακριτικών νησιών
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 17:08
Γεωργιάδης: «Εξοικονόμηση 400 εκατ. από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φίλτρου»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 16:46
ΕΛΕΑΝΑ: Βαθιά ανησυχία για τη μη κάλυψη των ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων στη νέα πολιτική διακήρυξη του ΟΗΕ
Patient Talk
03/07/2025 - 16:23
Α΄ Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη
Pharma News
03/07/2025 - 15:59
Οδηγός διατροφής εν μέσω καύσωνα - Τι τρώμε, τι πίνουμε και σε ποιες ποσότητες
Διατροφή
03/07/2025 - 15:36
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
Παρασκευής: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον αιμορραγικό πυρετό - Τι γίνεται με τη θεραπεία
Health Talk
03/07/2025 - 14:43
Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18
Η γονιδιακή θεραπεία αποκατέστησε την ακοή σε πάσχοντες από κώφωση και βαρηκοΐα
Υγεία
03/07/2025 - 14:04
Εντυπωσιακή άνοδος στην αξιολόγηση των πολιτών για το Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
03/07/2025 - 13:42
O Τομέας ΕΚΑΒ Άνδρου ενισχύθηκε με νέο, σύγχρονο ασθενοφόρο
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 13:17
Οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα τον θυμό τους όσο μεγαλώνουν
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 13:00
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
Μαγνητική 12 λεπτών χαρτογραφεί τη χημεία του εγκεφάλου ανιχνεύοντας ασθένειες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων
Digital Health
03/07/2025 - 12:00
Ξεκλειδώνοντας την εγκεφαλική "συνδεσμολογία" του άγχους: Νέα στοιχεία από γονίδιο που συνδέεται με τον αυτισμό
Υγεία
03/07/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά ακόμα και στα αναπαραγωγικά υγρά
Υγεία
03/07/2025 - 10:00
Η έκθεση στον καπνό από πυρκαγιές προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
03/07/2025 - 09:00
Πρόταση μομφής κατά φον ντερ Λάιεν από ακροδεξιούς βουλευτές για το σκάνδαλο των μηνυμάτων με φαρμακευτικό κολοσσό
Επικαιρότητα
03/07/2025 - 08:02
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo