ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα κουνούπια «ξεχειμωνιάζουν» στην Κρήτη - Ανησυχία για την «Τίγρη»

Υγεία
PIXABAY
Κουνούπια μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενοχλούν μεγάλο μέρος των κατοίκων της Κρήτης, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες, ευνοούν την αναπαραγωγή τους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Δρ Αντώνης Παπαδάκης.
Κυριακή, 21/01/2024 - 10:27
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Ενώ τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών κάθε χρόνο ολοκληρώνονται στα τέλη του Οκτώβρη, φέτος οι αυξημένες θερμοκρασίες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, εξακολουθούν να απασχολούν την Διεύθυνση, η οποία συνεχίζει, όπως είπε ο κ. Αντώνης Παπαδάκης, την καταγραφή των πληθυσμών των κουνουπιών, τα είδη τους, αλλά και τα παθογόνα που μεταφέρουν, στοιχεία απολύτως ενδεικτικά τη προσαρμοστικότητας των κουνουπιών στις κλιματικές συνθήκες. «Δυστυχώς, βιώνουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, εξακολουθούμε να έχουμε πολλά κουνούπια αλλά και όχληση από πολίτες ότι τους τσιμπούν τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο οποίος συμπλήρωσε ότι μέχρι και τα μέσα περίπου Ιανουαρίου, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, που είναι αποτέλεσμα των θερμοκρασιών που ξεπερνούν τους 15 βαθμούς, «αφού για να μπορέσουμε να πούμε ότι δεν υπάρχει αναπαραγωγή, οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι κάτω των 10 βαθμών κελσίου».

Εφαρμογή όλων των καλών πρακτικών

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης ως Περιφέρεια η Κρήτη, συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την καταπολέμηση των κουνουπιών, με επισήμανση από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, να είναι η μεταφορά και εφαρμογή στο νησί, όλων των καλών πρακτικών που υλοποιούνται και αφορούν στα κουνούπια και την αντιμετώπισή τους. «Υπό αυτό το πρίσμα, νομίζω ότι η Κρήτη ως περιφέρεια είναι από τις πρώτες που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα καταγραφή των πληθυσμών των κουνουπιών, τα είδη που έχουμε, αν μεταφέρουν παθογόνα κλπ. Επίσης, εν μέσω αυτού του προγράμματος, ακόμη και Ιανουάριο μήνα αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και εφόσον χρειαστεί, θα προχωρήσουμε και σε καταπολέμηση» τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος πάντως ανέφερε ότι έχει δοθεί βαρύτητα στο αιγυπτιακό κουνούπι «Τίγρης», το οποίο όπως τόνισε «δεν θέλουμε να το δούμε με τίποτα στην Κρήτη». «Πρόκειται» όπως είπε ο κ. Παπαδάκης «για ένα κουνούπι “χωροκατακτητικό”, το οποίο αν έρθει και δεν το εντοπίσουμε άμεσα, θα παραμείνει, όπως παρέμεινε και το ασιατικό κουνούπι “Τίγρης” που έχει επιφέρει πολλά προβλήματα». Για το λόγο αυτό άλλωστε όπως επισήμανε ο κ. Παπαδάκης, στις πύλες εισόδου του νησιού, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, παραμένουν οι παγίδες, ούτως ώστε αν γίνει αντιληπτή η είσοδoς του κουνουπιού αυτού στο νησί, «να σημάνει συναγερμός ούτως ώστε να μην το αφήσουμε να παραμείνει».

Συμπληρωματικές δράσεις

Όπως επίσης ανέφερε ο Δρ Παπαδάκης για πρώτη φορά το 2024, παράλληλα με το εκτελούμενο τριετές έργο καταπολέμησης, η Περιφέρεια θα υλοποιήσει τις παρακάτω συμπληρωματικές δράσεις: Το πρωτοποριακό πρόγραμμα παρακολούθησης δραστηριότητας κουνουπιών τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης με τίτλο «Δράσεις παρακολούθησης πληθυσμών ειδών κουνουπιών κατά τη χειμερινή περίοδο με τη συλλογή εντομολογικών δεδομένων κάνοντας χρήση κατάλληλων παγίδων κουνουπιών CO 2 – φωτός». Επιπλέον, θα υλοποιηθούν δράσεις παρακολούθησης του πληθυσμού ξενικών χωροκατακτητικών ειδών με τη χρήση ειδικών παγίδων BG – GAT (Gravid Aedes Trap) στις βασικές πύλες εισόδου της Περιφέρειας (με έμφαση στο Aedes aegypti προκειμένου να αποτρέψουμε την εγκατάστασή του), αλλά και δράσεις εκτίμησης επιδημιολογικού κινδύνου πιθανής εγχώριας μετάδοσης της ελονοσίας με τη συλλογή δημογραφικών ή και άλλων κρίσιμων στοιχείων σε περιοχές όπου διαμένουν και εργάζονται εργάτες γης, όπως και δράσεις αξιολόγησης σε τοπικό επίπεδο της παραγωγικότητας του δικτύου ανθρωπογενών λυμάτων, με τη συλλογή δεδομένων ποιοτικού χαρακτήρα που αφορούν τη διαχείριση των ανθρωπογενών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στο αστικό σύστημα (με έμφαση στην καταγραφή των σηπτικών βόθρων).

KRHTH MESA

Επιμέρους ενημερωτικές εκδηλώσεις

«Με την υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων, η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει στην ενίσχυση των πολλαπλών φραγμών μετάδοσης ασθενειών από κουνούπια ταυτόχρονα με τη διασφάλιση πολλαπλών οφελών που αφορούν μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω της καλύτερης αποτύπωσης και αξιολόγησης του επιδημιολογικού κινδύνου (ιός Δυτικού Νείλου, Ελονοσία, Δάγκειος πυρετός κλπ), την αξιολόγηση της όχλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και τη μελέτη της διακύμανσης των ακμαίων πληθυσμών κουνουπιών χωροκατακτητικών» επισήμανε ο κ. Παπαδάκης, συμπληρώνοντας ότι σημαντικά είναι τα αποτελέσματα και από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει η Περιφέρεια για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με το έργο καταπολέμησης κουνουπιών τα τελευταία δύο χρόνια στο Ηράκλειο Κρήτης. Μάλιστα, όπως επισήμανε, μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθούν τέσσερις επιμέρους ενημερωτικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων ενώ, έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα αναφορικά με τον επιδημιολογικό κίνδυνο και τους τρόπους αντιμετώπισης του στην Κρήτη και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Άλλωστε, από 01/04/2024 θα τεθεί σε λειτουργία, όπως κάθε χρόνο από το 2020 και μετά, η εφαρμογή για smartphones «Mosquito Vision» για την πρόβλεψη βραδινής και νυχτερινής όχλησης για το σύνολο των οικισμών της Περιφέρειας Κρήτης και παρακολούθησης των πληροφοριών αυτών από τους πολίτες από το κινητό τους τηλέφωνο. Επίσης, μέσω της εφαρμογής αυτής μπορεί ο χρήστης να στείλει πληροφορία για νέα εστία κουνουπιών προκειμένου να παρέμβουν άμεσα οι υπηρεσίες με στόχο την ενημέρωση των στελεχών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας αλλά και άλλων εμπλεκόμενων στελεχών και εκπροσώπων των Δήμων από την Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/01/2024 - 11:54
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
  • ΧΕΙΜΩΝΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολλαπλό μυέλωμα: Ασαφής η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών σχημάτων εκτός κλινικών δοκιμών
Πολλαπλό μυέλωμα: Ασαφής η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών σχημάτων εκτός κλινικών δοκιμών 20 Ιανουαρίου 2024
«Σωτηρία»: Αφετηρία διεθνούς μελέτης για τη long covid - Τι δείχνουν τα στατιστικά 21 Ιανουαρίου 2024
«Σωτηρία»: Αφετηρία διεθνούς μελέτης για τη long covid - Τι δείχνουν τα στατιστικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες τη στυτική λειτουργία;
Health Talk
20/03/2026 - 13:47

Επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες τη στυτική λειτουργία;

Κινέζοι ιολόγοι μετέτρεψαν κουνούπια σε... εμβόλια που θωρακίζουν τις νυχτερίδες έναντι ιών
Υγεία
12/03/2026 - 16:00

Κινέζοι ιολόγοι μετέτρεψαν κουνούπια σε... εμβόλια που θωρακίζουν τις νυχτερίδες έναντι ιών

Κρύο που «τρυπάει τα κόκαλα»: Μια απλή έκφραση ή η πραγματικότητα του χειμώνα;
Υγεία
17/02/2026 - 18:44

Κρύο που «τρυπάει τα κόκαλα»: Μια απλή έκφραση ή η πραγματικότητα του χειμώνα;

Διατροφικά μυστικά για το υπόλοιπο του χειμώνα - Τι πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι μας
Διατροφή
16/02/2026 - 20:14

Διατροφικά μυστικά για το υπόλοιπο του χειμώνα - Τι πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι μας

Σκύλος και κρύο: Πώς μπορούμε να κρατήσουμε το φιλαράκι μας ευτυχισμένο και τον χειμώνα
Pet
09/02/2026 - 17:09

Σκύλος και κρύο: Πώς μπορούμε να κρατήσουμε το φιλαράκι μας ευτυχισμένο και τον χειμώνα

Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
30/01/2026 - 23:17

Γιατί δακρύζουν τα μάτια μας στο κρύο και πως θα τα προστατεύσουμε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος του μαστού: Τα αποτελέσματα της μελέτης WISDOM για μια πιο εξατομικευμένη πρόληψη
Υγεία
24/03/2026 - 21:42
Συντονιστικό ΠΦΥ: «Δεν υφίσταται διαθέσιμο υπόλοιπο για την αποπληρωμή του clawback του 2023»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 21:17
Ο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση σε νοσοκομείο στο Νταρφούρ του Σουδάν
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 20:49
Προειδοποιήσεις ειδικών για την ανεξέλεγκτη λήψη βιταμινών D και B12 - Γιατί είναι επικίνδυνη
Υγεία
24/03/2026 - 20:24
Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS
Patient Talk
24/03/2026 - 19:52
Θεμιστοκλέους: «Τις επόμενες μέρες η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών σε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 19:29
Κομισιόν: Μείωση κατά 22% των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα το 2025
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:52
Κονδύλι 12.299 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις δύο νοσοκομείων στην Περιφέρεια
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:18
Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43
Τρία νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο – Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις μολυσμένες εκμεταλλεύσεις
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 17:11
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η διατροφική αξία του πατροπαράδοτου πιάτου της 25ης Μαρτίου
Διατροφή
24/03/2026 - 16:27
Λεύκανση δοντιών: Νέα σκόνη υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα προστατεύοντας το σμάλτο
Υγεία
24/03/2026 - 16:02
Το Metropolitan Hospital στην καρδιά της ιατρικής καινοτομίας
Υπηρεσίες Υγείας
24/03/2026 - 15:38
Γιατί οι άνδρες πρέπει να σκουπίζονται μετά την ούρηση
Υγεία
24/03/2026 - 15:12
Σύμπραξη ΕΣΑΕ-AstraZeneca για τη διάδοση του Ελληνικού Χάρτη Σπανίων Παθήσεων
Patient Talk
24/03/2026 - 14:47
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τρεις παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου
Υγεία
24/03/2026 - 14:00
Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας
Διατροφή
24/03/2026 - 13:00
Έρευνα στις ΗΠΑ εντόπισε μόλυβδο σε παιδικά ρούχα από αλυσίδες low cost ρούχων - Οι κίνδυνοι
Υγεία
24/03/2026 - 12:00
Kατάσχεση 3,5 τόνων ακατάλληλων κρεάτων στον Πειραιά- Προορίζονταν και για νοσοκομεία
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 11:19
Και έσονται οι δύο εις μικροβίωμα ένα! Γιατί τα ζευγάρια έχουν κοινά εντερικά βακτήρια κατά 30%
Υγεία
24/03/2026 - 11:00
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σύνδεση με προβλήματα γονιμότητας και ανάπτυξης του εμβρύου
Διατροφή
24/03/2026 - 10:00
Οι πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Υγεία
24/03/2026 - 09:00
ΚΕΤΕΚΝΥ: Μνημόνιο συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα DRG
Digital Health
24/03/2026 - 07:26
2ο Οδοντιατρικό Forum: Πρόληψη, ενημέρωση και πολιτικές υγείας απέναντι στην υπερκατανάλωση ζάχαρης
Health Talk
24/03/2026 - 03:41
«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
24/03/2026 - 00:04
ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 23:23
ΠΟΕΡΓΙ: «Διαχρονικό πρόβλημα της ΠΦΥ το σύστημα συνταγογράφησης»
Pharma Policy
23/03/2026 - 22:46
Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες, στη Λέσβο
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 22:09
Εργαζόμενες στο ΑΧΕΠΑ παρουσίασαν μουσικοχορευτικό δρώμενο βασισμένο σε βιωματικά κείμενά τους
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 21:18
Πώς η καθημερινή χρήση ακουστικών επηρεάζει την ακοή μας
Health Talk
23/03/2026 - 20:43

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:00
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ο πρώτος στην Ελλάδα με δύο νοσοκομεία διαπιστευμένα από την JCI
Υπηρεσίες Υγείας
23/03/2026 - 12:08
Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:56
Γιατί το ξέσπασμα της μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 16:17
Θεμιστοκλέους στο Action 24: «Το MyHealthApp συμβάλλει σημαντικά στη διευκόλυνση των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 15:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo