ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα κουνούπια «ξεχειμωνιάζουν» στην Κρήτη - Ανησυχία για την «Τίγρη»

Υγεία
PIXABAY
Κουνούπια μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενοχλούν μεγάλο μέρος των κατοίκων της Κρήτης, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες, ευνοούν την αναπαραγωγή τους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Δρ Αντώνης Παπαδάκης.
Κυριακή, 21/01/2024 - 10:27
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Ενώ τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών κάθε χρόνο ολοκληρώνονται στα τέλη του Οκτώβρη, φέτος οι αυξημένες θερμοκρασίες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, εξακολουθούν να απασχολούν την Διεύθυνση, η οποία συνεχίζει, όπως είπε ο κ. Αντώνης Παπαδάκης, την καταγραφή των πληθυσμών των κουνουπιών, τα είδη τους, αλλά και τα παθογόνα που μεταφέρουν, στοιχεία απολύτως ενδεικτικά τη προσαρμοστικότητας των κουνουπιών στις κλιματικές συνθήκες. «Δυστυχώς, βιώνουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, εξακολουθούμε να έχουμε πολλά κουνούπια αλλά και όχληση από πολίτες ότι τους τσιμπούν τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο οποίος συμπλήρωσε ότι μέχρι και τα μέσα περίπου Ιανουαρίου, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, που είναι αποτέλεσμα των θερμοκρασιών που ξεπερνούν τους 15 βαθμούς, «αφού για να μπορέσουμε να πούμε ότι δεν υπάρχει αναπαραγωγή, οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι κάτω των 10 βαθμών κελσίου».

Εφαρμογή όλων των καλών πρακτικών

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης ως Περιφέρεια η Κρήτη, συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την καταπολέμηση των κουνουπιών, με επισήμανση από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, να είναι η μεταφορά και εφαρμογή στο νησί, όλων των καλών πρακτικών που υλοποιούνται και αφορούν στα κουνούπια και την αντιμετώπισή τους. «Υπό αυτό το πρίσμα, νομίζω ότι η Κρήτη ως περιφέρεια είναι από τις πρώτες που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα καταγραφή των πληθυσμών των κουνουπιών, τα είδη που έχουμε, αν μεταφέρουν παθογόνα κλπ. Επίσης, εν μέσω αυτού του προγράμματος, ακόμη και Ιανουάριο μήνα αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και εφόσον χρειαστεί, θα προχωρήσουμε και σε καταπολέμηση» τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος πάντως ανέφερε ότι έχει δοθεί βαρύτητα στο αιγυπτιακό κουνούπι «Τίγρης», το οποίο όπως τόνισε «δεν θέλουμε να το δούμε με τίποτα στην Κρήτη». «Πρόκειται» όπως είπε ο κ. Παπαδάκης «για ένα κουνούπι “χωροκατακτητικό”, το οποίο αν έρθει και δεν το εντοπίσουμε άμεσα, θα παραμείνει, όπως παρέμεινε και το ασιατικό κουνούπι “Τίγρης” που έχει επιφέρει πολλά προβλήματα». Για το λόγο αυτό άλλωστε όπως επισήμανε ο κ. Παπαδάκης, στις πύλες εισόδου του νησιού, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, παραμένουν οι παγίδες, ούτως ώστε αν γίνει αντιληπτή η είσοδoς του κουνουπιού αυτού στο νησί, «να σημάνει συναγερμός ούτως ώστε να μην το αφήσουμε να παραμείνει».

Συμπληρωματικές δράσεις

Όπως επίσης ανέφερε ο Δρ Παπαδάκης για πρώτη φορά το 2024, παράλληλα με το εκτελούμενο τριετές έργο καταπολέμησης, η Περιφέρεια θα υλοποιήσει τις παρακάτω συμπληρωματικές δράσεις: Το πρωτοποριακό πρόγραμμα παρακολούθησης δραστηριότητας κουνουπιών τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης με τίτλο «Δράσεις παρακολούθησης πληθυσμών ειδών κουνουπιών κατά τη χειμερινή περίοδο με τη συλλογή εντομολογικών δεδομένων κάνοντας χρήση κατάλληλων παγίδων κουνουπιών CO 2 – φωτός». Επιπλέον, θα υλοποιηθούν δράσεις παρακολούθησης του πληθυσμού ξενικών χωροκατακτητικών ειδών με τη χρήση ειδικών παγίδων BG – GAT (Gravid Aedes Trap) στις βασικές πύλες εισόδου της Περιφέρειας (με έμφαση στο Aedes aegypti προκειμένου να αποτρέψουμε την εγκατάστασή του), αλλά και δράσεις εκτίμησης επιδημιολογικού κινδύνου πιθανής εγχώριας μετάδοσης της ελονοσίας με τη συλλογή δημογραφικών ή και άλλων κρίσιμων στοιχείων σε περιοχές όπου διαμένουν και εργάζονται εργάτες γης, όπως και δράσεις αξιολόγησης σε τοπικό επίπεδο της παραγωγικότητας του δικτύου ανθρωπογενών λυμάτων, με τη συλλογή δεδομένων ποιοτικού χαρακτήρα που αφορούν τη διαχείριση των ανθρωπογενών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στο αστικό σύστημα (με έμφαση στην καταγραφή των σηπτικών βόθρων).

KRHTH MESA

Επιμέρους ενημερωτικές εκδηλώσεις

«Με την υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων, η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει στην ενίσχυση των πολλαπλών φραγμών μετάδοσης ασθενειών από κουνούπια ταυτόχρονα με τη διασφάλιση πολλαπλών οφελών που αφορούν μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω της καλύτερης αποτύπωσης και αξιολόγησης του επιδημιολογικού κινδύνου (ιός Δυτικού Νείλου, Ελονοσία, Δάγκειος πυρετός κλπ), την αξιολόγηση της όχλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και τη μελέτη της διακύμανσης των ακμαίων πληθυσμών κουνουπιών χωροκατακτητικών» επισήμανε ο κ. Παπαδάκης, συμπληρώνοντας ότι σημαντικά είναι τα αποτελέσματα και από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει η Περιφέρεια για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με το έργο καταπολέμησης κουνουπιών τα τελευταία δύο χρόνια στο Ηράκλειο Κρήτης. Μάλιστα, όπως επισήμανε, μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθούν τέσσερις επιμέρους ενημερωτικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων ενώ, έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα αναφορικά με τον επιδημιολογικό κίνδυνο και τους τρόπους αντιμετώπισης του στην Κρήτη και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Άλλωστε, από 01/04/2024 θα τεθεί σε λειτουργία, όπως κάθε χρόνο από το 2020 και μετά, η εφαρμογή για smartphones «Mosquito Vision» για την πρόβλεψη βραδινής και νυχτερινής όχλησης για το σύνολο των οικισμών της Περιφέρειας Κρήτης και παρακολούθησης των πληροφοριών αυτών από τους πολίτες από το κινητό τους τηλέφωνο. Επίσης, μέσω της εφαρμογής αυτής μπορεί ο χρήστης να στείλει πληροφορία για νέα εστία κουνουπιών προκειμένου να παρέμβουν άμεσα οι υπηρεσίες με στόχο την ενημέρωση των στελεχών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας αλλά και άλλων εμπλεκόμενων στελεχών και εκπροσώπων των Δήμων από την Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/01/2024 - 11:54
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
  • ΧΕΙΜΩΝΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολλαπλό μυέλωμα: Ασαφής η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών σχημάτων εκτός κλινικών δοκιμών
Πολλαπλό μυέλωμα: Ασαφής η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών σχημάτων εκτός κλινικών δοκιμών 20 Ιανουαρίου 2024
«Σωτηρία»: Αφετηρία διεθνούς μελέτης για τη long covid - Τι δείχνουν τα στατιστικά 21 Ιανουαρίου 2024
«Σωτηρία»: Αφετηρία διεθνούς μελέτης για τη long covid - Τι δείχνουν τα στατιστικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν πιει μπύρα και έχουν κάνει σεξ
Υγεία
11/09/2025 - 14:50

Τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν πιει μπύρα και έχουν κάνει σεξ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 10ήμερο Ενημέρωσης για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού στην Κρήτη
Health Talk
02/09/2025 - 10:32

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 10ήμερο Ενημέρωσης για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού στην Κρήτη

Δραματική προειδοποίηση του ECDC: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη θα κινδυνεύσουν από τα κουνούπια»
Υγεία
22/08/2025 - 16:02

Δραματική προειδοποίηση του ECDC: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη θα κινδυνεύσουν από τα κουνούπια»

Ποιες σοβαρές ασθένειες μπορούν να μεταδώσουν τα κουνούπια στον άνθρωπο
Υγεία
20/08/2025 - 16:43

Ποιες σοβαρές ασθένειες μπορούν να μεταδώσουν τα κουνούπια στον άνθρωπο

Η Ευρώπη καταγράφει νέα ρεκόρ σε ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Τα μέτρα για τη «νέα κανονικότητα»
Πολιτική Υγείας
20/08/2025 - 10:00

Η Ευρώπη καταγράφει νέα ρεκόρ σε ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Τα μέτρα για τη «νέα κανονικότητα»

Κρήτη: Εγκαινιάστηκε η νέα κλινική επιληψίας στο ΠαΓΝΗ
Πολιτική Υγείας
11/08/2025 - 20:58

Κρήτη: Εγκαινιάστηκε η νέα κλινική επιληψίας στο ΠαΓΝΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ημέρες Καρδιολογίας: Τελευταίες Εξελίξεις»
Health Talk
18/09/2025 - 00:06
«Μαύρο καλοκαίρι» για την Ευρώπη με χιλιάδες θανάτους που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 23:23
Γάζα: Οργισμένοι και σοκαρισμένοι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τον θάνατο νοσηλευτή τους από ισραηλινά πυρά!
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 22:33
Εταιρεία έφτιαξε ρομπότ που καταστρέφει καρκινώματα με υπέρηχους
Digital Health
17/09/2025 - 22:04
Κύβος εμβύθισης: Βιωματική εμπειρία χειρουργείου σε φοιτητές ιατρικής του ΑΠΘ μέσω εικονικής πραγματικότητας
Υγεία
17/09/2025 - 21:17
Βροχή μηνύσεων κατά της Character.AI για αυτοκτονίες εφήβων και απόπειρες
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 20:14
Ασφαλής και για τους εφήβους η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ με μυωπία
Υγεία
17/09/2025 - 19:17
Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: «ΖΩντας με μία χρόνια νόσο – Κάθε ανάσα, μια ιστορία»
Υγεία
17/09/2025 - 18:49
Το θρεπτικό συστατικό των λαχανικών που υψώνει ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου
Υγεία
17/09/2025 - 18:24
Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 18:02
Η «μάχη» της ρυτίδας: Φυσικά υλικά και συνήθειες που υπόσχονται θαύματα
Ομορφιά
17/09/2025 - 17:46
Εργαζόμενοι στο «Αττικό»: «Απλήρωτοι εννέα μήνες οι υγειονομικοί που συμμετείχαν σε απογευματινά χειρουργεία»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 17:23
Θεμιστοκλέους: «Με νέο σύστημα θα κλείνονται τα ραντεβού στα νοσοκομεία από την 1η Οκτωβρίου»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 16:57
Δύο ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και οκτώ νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα
Υγεία
17/09/2025 - 16:33
Φαινόμενο Rumpelstiltskin: Τι είναι και πώς επιδρά στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 16:16
Άσθμα: Συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και αντιμετώπιση της πάθησης
Health Talk
17/09/2025 - 15:47
Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ανθρώπους με συναισθηματική υπερφαγία
Υγεία
17/09/2025 - 15:21
Βραδιά υπέρ της Breathe Hellas και της ψυχικής υγείας με οικοδέσποινα την Τατιάνα Μπλάτνικ
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 14:49
ΕΟΠΥΥ: «Καμπανάκι» για πρακτικές phising - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και πως θα προστατευθούν
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 14:19
Ερευνητές ζητούν διεύρυνση της λίστας με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα - Οι νέες προσθήκες
Διατροφή
17/09/2025 - 14:00
Υγειονομική βόμβα στα Καμένα Βούρλα τα λύματα - Περισσότερα από 2 εκατ. κολοβακτηρίδια σε 100 ml νερού
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 13:39
Η σεμαγλουτίδη φαίνεται να προστατεύει από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Υγεία
17/09/2025 - 13:22
Μαστογραφία: "Δύο σε ένα" εξέταση για καρκίνο του μαστού και καρδιοπάθεια με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Υγεία
17/09/2025 - 13:00
Κυστίτιδα: Προγνωστικός δείκτης για καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες μετά τα 50
Υγεία
17/09/2025 - 12:00
Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 11:00
Η μακροχρόνια Covid συνδέεται με πιο βαριά έμμηνο ρύση και κίνδυνο έλλειψης σιδήρου
Υγεία
17/09/2025 - 10:00
Η βρετανική GSK ανακοίνωσε πως επενδύει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες
Pharma Policy
17/09/2025 - 08:34
Εργαζόμενοι νοσοκομείου Κιλκίς κατά Γεωργιάδη: «Ήλθε, είδε (όσους ήθελε), έταξε και απήλθε»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 06:53
Συνάντηση Κεφαλογιάννη-Αυγερινού για την ένταξη του ΕΕΣ στο ΜΕΟΠΠ
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 03:27
Ο σύλλογος «Πνεύμονες Ζωής» στέλνει το δικό του φωτεινό μήνυμα ευαισθητοποίησης
Patient Talk
17/09/2025 - 00:08

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To «Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»: Είναι πραγματικό και μπορεί να είναι και θανατηφόρο
Υγεία
15/09/2025 - 12:20
Η άνοια σε ηλικίες κάτω των 60: Τα συμπτώματα στην γκρίζα ζώνη και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
16/09/2025 - 14:00
Εκτελεστική δυσλειτουργία: Ειδικοί εξηγούν τι είναι και πως μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 14:00
Το πολύ χαμηλό βάρος είναι πιο απειλητικό για τη ζωή απ' ό,τι τα περιττά κιλά
Υγεία
16/09/2025 - 13:00
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo