ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα κουνούπια «ξεχειμωνιάζουν» στην Κρήτη - Ανησυχία για την «Τίγρη»

Υγεία
PIXABAY
Κουνούπια μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενοχλούν μεγάλο μέρος των κατοίκων της Κρήτης, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες, ευνοούν την αναπαραγωγή τους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Δρ Αντώνης Παπαδάκης.
Κυριακή, 21/01/2024 - 10:27
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Ενώ τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών κάθε χρόνο ολοκληρώνονται στα τέλη του Οκτώβρη, φέτος οι αυξημένες θερμοκρασίες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, εξακολουθούν να απασχολούν την Διεύθυνση, η οποία συνεχίζει, όπως είπε ο κ. Αντώνης Παπαδάκης, την καταγραφή των πληθυσμών των κουνουπιών, τα είδη τους, αλλά και τα παθογόνα που μεταφέρουν, στοιχεία απολύτως ενδεικτικά τη προσαρμοστικότητας των κουνουπιών στις κλιματικές συνθήκες. «Δυστυχώς, βιώνουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, εξακολουθούμε να έχουμε πολλά κουνούπια αλλά και όχληση από πολίτες ότι τους τσιμπούν τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο οποίος συμπλήρωσε ότι μέχρι και τα μέσα περίπου Ιανουαρίου, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, που είναι αποτέλεσμα των θερμοκρασιών που ξεπερνούν τους 15 βαθμούς, «αφού για να μπορέσουμε να πούμε ότι δεν υπάρχει αναπαραγωγή, οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι κάτω των 10 βαθμών κελσίου».

Εφαρμογή όλων των καλών πρακτικών

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης ως Περιφέρεια η Κρήτη, συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την καταπολέμηση των κουνουπιών, με επισήμανση από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, να είναι η μεταφορά και εφαρμογή στο νησί, όλων των καλών πρακτικών που υλοποιούνται και αφορούν στα κουνούπια και την αντιμετώπισή τους. «Υπό αυτό το πρίσμα, νομίζω ότι η Κρήτη ως περιφέρεια είναι από τις πρώτες που εφαρμόζουμε το πρόγραμμα καταγραφή των πληθυσμών των κουνουπιών, τα είδη που έχουμε, αν μεταφέρουν παθογόνα κλπ. Επίσης, εν μέσω αυτού του προγράμματος, ακόμη και Ιανουάριο μήνα αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και εφόσον χρειαστεί, θα προχωρήσουμε και σε καταπολέμηση» τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος πάντως ανέφερε ότι έχει δοθεί βαρύτητα στο αιγυπτιακό κουνούπι «Τίγρης», το οποίο όπως τόνισε «δεν θέλουμε να το δούμε με τίποτα στην Κρήτη». «Πρόκειται» όπως είπε ο κ. Παπαδάκης «για ένα κουνούπι “χωροκατακτητικό”, το οποίο αν έρθει και δεν το εντοπίσουμε άμεσα, θα παραμείνει, όπως παρέμεινε και το ασιατικό κουνούπι “Τίγρης” που έχει επιφέρει πολλά προβλήματα». Για το λόγο αυτό άλλωστε όπως επισήμανε ο κ. Παπαδάκης, στις πύλες εισόδου του νησιού, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, παραμένουν οι παγίδες, ούτως ώστε αν γίνει αντιληπτή η είσοδoς του κουνουπιού αυτού στο νησί, «να σημάνει συναγερμός ούτως ώστε να μην το αφήσουμε να παραμείνει».

Συμπληρωματικές δράσεις

Όπως επίσης ανέφερε ο Δρ Παπαδάκης για πρώτη φορά το 2024, παράλληλα με το εκτελούμενο τριετές έργο καταπολέμησης, η Περιφέρεια θα υλοποιήσει τις παρακάτω συμπληρωματικές δράσεις: Το πρωτοποριακό πρόγραμμα παρακολούθησης δραστηριότητας κουνουπιών τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης με τίτλο «Δράσεις παρακολούθησης πληθυσμών ειδών κουνουπιών κατά τη χειμερινή περίοδο με τη συλλογή εντομολογικών δεδομένων κάνοντας χρήση κατάλληλων παγίδων κουνουπιών CO 2 – φωτός». Επιπλέον, θα υλοποιηθούν δράσεις παρακολούθησης του πληθυσμού ξενικών χωροκατακτητικών ειδών με τη χρήση ειδικών παγίδων BG – GAT (Gravid Aedes Trap) στις βασικές πύλες εισόδου της Περιφέρειας (με έμφαση στο Aedes aegypti προκειμένου να αποτρέψουμε την εγκατάστασή του), αλλά και δράσεις εκτίμησης επιδημιολογικού κινδύνου πιθανής εγχώριας μετάδοσης της ελονοσίας με τη συλλογή δημογραφικών ή και άλλων κρίσιμων στοιχείων σε περιοχές όπου διαμένουν και εργάζονται εργάτες γης, όπως και δράσεις αξιολόγησης σε τοπικό επίπεδο της παραγωγικότητας του δικτύου ανθρωπογενών λυμάτων, με τη συλλογή δεδομένων ποιοτικού χαρακτήρα που αφορούν τη διαχείριση των ανθρωπογενών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στο αστικό σύστημα (με έμφαση στην καταγραφή των σηπτικών βόθρων).

KRHTH MESA

Επιμέρους ενημερωτικές εκδηλώσεις

«Με την υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων, η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει στην ενίσχυση των πολλαπλών φραγμών μετάδοσης ασθενειών από κουνούπια ταυτόχρονα με τη διασφάλιση πολλαπλών οφελών που αφορούν μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω της καλύτερης αποτύπωσης και αξιολόγησης του επιδημιολογικού κινδύνου (ιός Δυτικού Νείλου, Ελονοσία, Δάγκειος πυρετός κλπ), την αξιολόγηση της όχλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και τη μελέτη της διακύμανσης των ακμαίων πληθυσμών κουνουπιών χωροκατακτητικών» επισήμανε ο κ. Παπαδάκης, συμπληρώνοντας ότι σημαντικά είναι τα αποτελέσματα και από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει η Περιφέρεια για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με το έργο καταπολέμησης κουνουπιών τα τελευταία δύο χρόνια στο Ηράκλειο Κρήτης. Μάλιστα, όπως επισήμανε, μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθούν τέσσερις επιμέρους ενημερωτικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων ενώ, έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα αναφορικά με τον επιδημιολογικό κίνδυνο και τους τρόπους αντιμετώπισης του στην Κρήτη και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Άλλωστε, από 01/04/2024 θα τεθεί σε λειτουργία, όπως κάθε χρόνο από το 2020 και μετά, η εφαρμογή για smartphones «Mosquito Vision» για την πρόβλεψη βραδινής και νυχτερινής όχλησης για το σύνολο των οικισμών της Περιφέρειας Κρήτης και παρακολούθησης των πληροφοριών αυτών από τους πολίτες από το κινητό τους τηλέφωνο. Επίσης, μέσω της εφαρμογής αυτής μπορεί ο χρήστης να στείλει πληροφορία για νέα εστία κουνουπιών προκειμένου να παρέμβουν άμεσα οι υπηρεσίες με στόχο την ενημέρωση των στελεχών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας αλλά και άλλων εμπλεκόμενων στελεχών και εκπροσώπων των Δήμων από την Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/01/2024 - 11:54
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
  • ΧΕΙΜΩΝΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολλαπλό μυέλωμα: Ασαφής η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών σχημάτων εκτός κλινικών δοκιμών
Πολλαπλό μυέλωμα: Ασαφής η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών σχημάτων εκτός κλινικών δοκιμών 20 Ιανουαρίου 2024
«Σωτηρία»: Αφετηρία διεθνούς μελέτης για τη long covid - Τι δείχνουν τα στατιστικά 21 Ιανουαρίου 2024
«Σωτηρία»: Αφετηρία διεθνούς μελέτης για τη long covid - Τι δείχνουν τα στατιστικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής αύξησε κατά 30% τις δράσεις κατά των κουνουπιών»
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 13:03

Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής αύξησε κατά 30% τις δράσεις κατά των κουνουπιών»

Ο ΙΣΑ συνιστά τη λήψη σχολαστικών μέτρων ατομικής προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
07/08/2026 - 15:42

Ο ΙΣΑ συνιστά τη λήψη σχολαστικών μέτρων ατομικής προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Θεσσαλονίκη: Νέοι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε 120.000 στρέμματα ορυζώνων στις 10, 11 και 12 Αυγούστου
Πολιτική Υγείας
06/08/2026 - 14:41

Θεσσαλονίκη: Νέοι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε 120.000 στρέμματα ορυζώνων στις 10, 11 και 12 Αυγούστου

Τα κουνούπια τελικά έχουν πράγματι προτιμήσεις στους ανθρώπους - Τι έδειξε έρευνα
Υγεία
06/08/2026 - 15:00

Τα κουνούπια τελικά έχουν πράγματι προτιμήσεις στους ανθρώπους - Τι έδειξε έρευνα

Νέα δράση 850.000 ευρώ για την δημόσια υγεία στην Κρήτη, με έμφαση στην ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 18:03

Νέα δράση 850.000 ευρώ για την δημόσια υγεία στην Κρήτη, με έμφαση στην ΠΦΥ

ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
29/07/2026 - 22:34

ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΚΑΒ: Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την πυρκαγιά στη Χαλκιδική
Επικαιρότητα
13/08/2026 - 18:02
Το αίσθημα της αδικίας και η συσχέτισή του με τις θεωρίες συνομωσίας
Ψυχική Υγεία
13/08/2026 - 17:46
Βουλωμένα αυτιά από τις καλοκαιρινές βουτιές: Πως συμβαίνει και ποια η αντιμετώπιση
Υγεία
13/08/2026 - 16:39
Νόσος των Λεγεωνάριων: Διαχρονική απειλή για τη δημόσια υγεία – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Υγεία
13/08/2026 - 16:01
Αντιδρά η ΠΟΕΔΗΝ στην πειθαρχική δίωξη της προέδρου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σύρου
Πολιτική Υγείας
13/08/2026 - 15:18
Τα ζώα και οι ασυνήθιστες συμπεριφορές τους σε μια ολική έκλειψη Ηλίου
Pet
13/08/2026 - 14:43
Καθημερινό χάπι GLP 1 για την απώλεια βάρους έλαβε έγκριση χρήσης στην Βρετανία
Pharma News
13/08/2026 - 14:16
Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου για το Ψηφιακό Αποθετήριο ζητεί και ο ΙΣΠ
Πολιτική Υγείας
13/08/2026 - 13:38
Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για την εξέλιξη των θυελλωδών ανέμων
Επικαιρότητα
13/08/2026 - 13:04
Αποχή από το σεξ: Γιατί είναι ταμπού και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει
Ψυχική Υγεία
13/08/2026 - 12:38
Διατροφικές «βόμβες» στα ράφια: Επτά προϊόντα που δεν πρέπει να αγγίζουμε
Διατροφή
13/08/2026 - 11:49
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά των βακτηριοφάγων
Υγεία
13/08/2026 - 11:04
ΕΟΔΥ: 45 νέα κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου και 9 θάνατοι
Υγεία
13/08/2026 - 10:19
«Ο πρόεδρος δεν δείχνει καλά»: Κορυφαίος καρδιολόγος άνοιξε συζήτηση για την υγεία του Τραμπ
Επικαιρότητα
13/08/2026 - 09:52
Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει ο χρόνιος βήχας και ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει
Health Talk
12/08/2026 - 17:59
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: Ο ΕΕΣ καλεί νέους και εφήβους να ενταχθούν στις δράσεις του τομέα
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 17:33
Επαναστατικό ψηφιακό «τεστ» χαρτογραφεί την έκθεσή μας στις χημικές ουσίες
Digital Health
12/08/2026 - 17:11
Θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία; Η γνώση των διαφορών τους μπορεί να σώσει ζωές
Υγεία
12/08/2026 - 16:41
Κλειστοί οι λόφοι Λυκαβηττού και Φινόπουλου για τον κίνδυνο φωτιάς
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 15:48
ΕΛΛΟΚ: Σημαντικό βήμα για την ογκολογική φροντίδα στη Δυτική Μακεδονία η αναβάθμιση του «Μποδοσάκειου»
Patient Talk
12/08/2026 - 15:26
Αντίδραση του ΠΟΥ για το νέο διάταγμα Τραμπ σχετικά με τα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 14:44
Θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών και σήμερα σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 14:08
Τα... πιάτα μας γίνονται όλο και πιο φτωχά σε ποικιλία φρέσκων λαχανικών
Διατροφή
12/08/2026 - 13:34
Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής αύξησε κατά 30% τις δράσεις κατά των κουνουπιών»
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 13:03
Η Meta αντιμέτωπη με αγωγή τριάντα πολιτειών των ΗΠΑ για τον εθισμό ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 12:37
Η πολυδιάστατη επιβάρυνση των φροντιστών ασθενών με καρκίνο
Ψυχική Υγεία
12/08/2026 - 11:59
Βοήθεια 2 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στη σεισμόπληκτη Κολομβία
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 11:34
Η μακροχρόνια περιπέτεια των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από κεραυνούς
Υγεία
12/08/2026 - 11:12
Ο ΙΣΑ ζητεί αμοιβή για τους ιατρούς που συμμετέχουν στις επιτροπές ελέγχου της περιφέρειας
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 10:21
Σχεδόν ποτέ δεν φταίει το φαγητό για τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών - Ο απλός κανόνας των 72 ωρών
Health Talk
12/08/2026 - 09:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης για Βενιζέλειο: «Κλειστό και άδειο το γραφείο που έπεσαν οι σοβάδες»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 10:14
Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται... νευρική ορθορεξία - Ποιος ο ρόλος των social media
Διατροφή
11/08/2026 - 11:09
Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών: «Καμία ανοχή στη βία κατά των εργαζομένων στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 12:44
Γεωργιάδης: «Το "Παπανικολάου" ενισχύεται με 88 θέσεις επικουρικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
11/08/2026 - 13:51
Το BBQ αλλιώς: Επτά καλοκαιρινές και φιλικές προς την καρδιά συνταγές για... σχάρα
Διατροφή
11/08/2026 - 17:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo