ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψωρίαση: Γιατί παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων της τον χειμώνα

Υγεία
Ψωρίαση: Γιατί παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων της τον χειμώνα
Περισσότεροι από τρεις στους δέκα πάσχοντες από ψωρίαση παρουσιάζουν εξάρσεις των δερματικών συμπτωμάτων τους τον χειμώνα, με συνέπεια να υπονομεύεται σημαντικά η ποιότητα της ζωής τους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.
Σάββατο, 22/01/2022 - 11:00
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

Οι ερευνητές ανέλυσαν συνδυαστικά (μετανάλυση) τα ευρήματα 13 προγενέστερων μελετών για την ψωρίαση και την εποχιακή διακύμανση στη βαρύτητά της, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι μισοί ασθενείς παραμένουν σε σταθερή κατάσταση ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου. Άλλο ένα 20% παρουσιάζουν βελτίωση το χειμώνα, αλλά το υπόλοιπο 30% έχει έξαρση.

Η ψωρίαση είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι το 2-3% του παγκόσμιου πληθυσμού (τουλάχιστον 125 εκατομμύρια άτομα) πάσχει από αυτήν. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι νοσούν περισσότερα από 200.000 άτομα. Άνδρες και γυναίκες προσβάλλονται εξίσου συχνά από τη νόσο.

Η νόσος είναι αυτοάνοση, δηλαδή προκαλείται από υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Η δυσλειτουργία αυτή επιταχύνει την παραγωγή των επιφανειακών δερματικών κυττάρων (κερατινοκύτταρα), με συνέπεια τη δημιουργία «πλακών» ξερού, σκληρού δέρματος (λέπια) σε διάφορα σημεία. Ο πιο συχνός τύπος της νόσου είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 85% των περιστατικών.

«Οι εξάρσεις της ψωρίασης μπορεί να παρατηρηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, αλλά τα «λέπια» είναι πιο συχνά στο δέρμα του κρανίου, στους αγκώνες και τα γόνατα, στις παλάμες, στα πέλματα και διάσπαρτες στον κορμό.

Πού μπορεί, όμως, να οφείλεται η έξαρση των συμπτωμάτων της τον χειμώνα και γιατί δεν παρατηρείται σε όλους τους ασθενείς; Η ακριβής αιτία του φαινομένου δεν είναι γνωστή»,απαντά ο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία – Δερματοχειρουργική). Πιστεύεται όμως ότι υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες.

«Η ψωρίαση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια, που εκδηλώνεται με εξάρσεις και υφέσεις», λέει. «Η ανάπτυξή της σχετίζεται με τη γενετική προδιάθεση, την κατάσταση της υγείας και ποικίλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή, οι λοιμώξεις και το στρες μπορεί να πυροδοτήσουν μια έξαρση και θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην εποχιακή διακύμανση της βαρύτητάς της. Ρόλο μπορεί να παίζει και ο έλεγχος της δραστηριότητας της νόσου, μέσω της αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής.

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) του ηλίου και η μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D από το δέρμα στη διάρκεια του χειμώνα επίσης μπορεί να εμπλέκονται», συνεχίζει. Και τα δύο έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν ή καταπραΰνουν τις εξάρσεις της ψωρίασης.

Τον χειμώνα όχι μόνο είναι πιο λίγες οι ώρες της ηλιοφάνειας, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι περιορίζουν τη διάρκεια των υπαίθριων δραστηριοτήτων τους. Ακόμα όμως κι όταν βγαίνουν έξω, είναι καλά ντυμένοι από την κορυφή ως τα νύχια, με συνέπεια να μην φτάνει έως το δέρμα η UVB, τα επίπεδα της οποίας είναι υψηλότερα το απόγευμα. Δίχως αυτήν όμως, επιταχύνεται η ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων που δημιουργούν τις χαρακτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις της ψωρίασης.

Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να καταστέλλει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, βελτιώνοντας έτσι τα συμπτώματα της ψωρίασης. Επομένως, η έλλειψη του ήλιου τον χειμώνα μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στους ασθενείς.

Σε αυτό συνηγορεί και άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2021. Όπως έδειξε, οι πάσχοντες από όψιμης έναρξης ψωρίαση που ασκούν επαγγέλματα τα οποία απαιτούν συνεχή έκθεση στον ήλιο, αναφέρουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα το φθινόπωρο και τον χειμώνα συγκριτικά με όσους εργάζονται μονίμως σε κλειστούς χώρους.

Επιπρόσθετα, η έλλειψη υγρασίας στον αέρα του περιβάλλοντος και η ξηρή θερμότητα στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, στερούν από την επιφάνεια του δέρματος την υγρασία που χρειάζεται. Όταν όμως ξεραίνεται το δέρμα, ευνοούνται οι δερματικές εκδηλώσεις της ψωρίασης, γι' αυτό και είναι σημαντικό να ενυδατώνουν καλά το δέρμα τους οι ασθενείς.

Οι εποχιακές ιώσεις επίσης μπορεί να παίζουν ρόλο στην επιδείνωση της ψωρίασης τον χειμώνα, αφού θέτουν τον οργανισμό σε κατάσταση στρες. Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης από ορισμένους ιούς που πυροδοτούν μερικούς τύπους ψωρίασης, όπως η σταγονοειδής ψωρίαση.

Επομένως, αν ανήκετε στην υποκατηγορία των ασθενών που παρουσιάζουν εξάρσεις της ψωρίασής τους τον χειμώνα, καλό είναι να λαμβάνετε πρόσθετα μέτρα, συνιστά ο κ. Μιχελάκης. Φροντίστε να ενυδατώνετε το δέρμα σας κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας ή κάνετε ντους, χρησιμοποιώντας μια υδατική κρέμα πιο λιπαρή απ' ό,τι το καλοκαίρι. Με την ενυδάτωση παγιδεύεται η υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος και μειώνεται ο κνησμός και ο αποχρωματισμός. Να χρησιμοποιείτε την υδατική κρέμα σε νωπό δέρμα, ιδανικά μέσα σε λίγα λεπτά από το στέγνωμα.

Για να διαφυλάξετε ακόμα περισσότερο την υγρασία στο δέρμα σας, να κάνετε σύντομα ντους. Να μην πλένετε όμως ούτε το σώμα, ούτε τα χέρια σας με καυτό νερό, διότι απομακρύνει το φυσικό λίπος (σμήγμα) και ευνοεί την ξηροδερμία. Να χρησιμοποιείτε επίσης σαπούνια ή καθαριστικά χωρίς αρώματα αλλά με πρόσθετους ενυδατικούς παράγοντες. Καλό είναι ακόμα να κάνετε ντους χωρίς σφουγγάρι (να σαπουνίζεστε με τα γυμνά χέρια σας, χωρίς να τρίβετε δυνατά το δέρμα σας).

Να ελέγχετε επίσης την υγρασία στο χώρο όπου βρίσκεστε. Αν είναι μειωμένη, ίσως πρέπει να βάλετε έναν υγραντήρα. Φροντίστε επίσης να ντύνεστε με μαλακά υφάσματα (π.χ. βαμβακερά) που δεν ερεθίζουν περισσότερο το ήδη ταλαιπωρημένο δέρμα σας. Να πίνετε ακόμα άφθονο νερό τον χειμώνα για να καταπολεμάτε την ξηροδερμία. Να εφαρμόζετε, τέλος, τεχνικές χαλάρωσης γιατί το στρες είναι από τους πιο γνωστούς παράγοντες που πυροδοτούν τις εξάρσεις της ψωρίασης.

«Απολύτως απαραίτητο είναι να τηρούν οι ασθενείς τη φαρμακευτική θεραπεία, τοπική ή/και συστηματική, που έχει συστήσει ο δερματολόγος ιατρός», τονίζει ο κ. Μιχελάκης και καταλήγει: «Ο έλεγχος της δραστηριότητας της νόσου είναι πολύ σημαντικός για την ποιότητα ζωής τους. Αν παρά τη θεραπεία, τα συμπτώματά τους εξακολουθήσουν να έχουν έξαρση, πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους. Ενδέχεται να χρειασθούν τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής τους».

Τελευταία τροποποίηση στις 24/01/2022 - 12:55
  • ΨΩΡΙΑΣΗ
  • ΧΕΙΜΩΝΑΣ
  • ΕΞΑΡΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μόσιαλος για Όμικρον 2: Οι ειδικοί αναμένουν να παραμείνουν αποτελεσματικά τα εμβόλια
Μόσιαλος για Όμικρον 2: Οι ειδικοί αναμένουν να παραμείνουν αποτελεσματικά τα εμβόλια 21 Ιανουαρίου 2022
Κληρονομικός Καρκίνος: Δυνατότητες Πρόβλεψης και Θεραπείας 23 Ιανουαρίου 2022
Κληρονομικός Καρκίνος: Δυνατότητες Πρόβλεψης και Θεραπείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μύθοι και αλήθειες για την ψωρίαση και τη θεραπεία της
Health Talk
31/03/2026 - 13:41

Μύθοι και αλήθειες για την ψωρίαση και τη θεραπεία της

Επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες τη στυτική λειτουργία;
Health Talk
20/03/2026 - 13:47

Επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες τη στυτική λειτουργία;

Η LEO Pharma έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ μονοκλωνικού αντισώματος για τη γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση
Pharma News
10/03/2026 - 17:14

Η LEO Pharma έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ μονοκλωνικού αντισώματος για τη γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση

Έξυπνο τσιρότο παρακολουθεί με ανώδυνο τρόπο το ανοσοποιητικό
Υγεία
03/03/2026 - 09:00

Έξυπνο τσιρότο παρακολουθεί με ανώδυνο τρόπο το ανοσοποιητικό

Ψωρίαση: Μπορεί η απώλεια βάρους να θεωρηθεί φάρμακο;
Υγεία
24/02/2026 - 09:00

Ψωρίαση: Μπορεί η απώλεια βάρους να θεωρηθεί φάρμακο;

Κρύο που «τρυπάει τα κόκαλα»: Μια απλή έκφραση ή η πραγματικότητα του χειμώνα;
Υγεία
17/02/2026 - 18:44

Κρύο που «τρυπάει τα κόκαλα»: Μια απλή έκφραση ή η πραγματικότητα του χειμώνα;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλοκαίρι: Η εποχή που τιμωρούμαστε για το σώμα που δεν φτιάξαμε
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 18:00
Η καθημερινή έκθεση της εγκύου σε χημικές ουσίες συνδέεται με πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Υγεία
18/06/2026 - 17:00
Πειραματικό εμβόλιο φιλοδοξεί να «αναζωογονήσει» το ανοσοποιητικό θωρακίζοντας έναντι καρκίνου και άνοιας
Υγεία
18/06/2026 - 16:00
Η αντηλιακή προστασία είναι ανάγκη. Καθημερινή!
Υγεία
18/06/2026 - 15:53
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητάει να "παγώσει" η οδηγία για τα αστικά λύματα - Ικανοποίηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 15:31
Η απώλεια της όσφρησης είναι εξίσου σοβαρή με τη νόσο του Πάρκινσον ή το εγκεφαλικό: μελέτη
Υγεία
18/06/2026 - 15:00
Social media και παιδιά: Το παγκόσμιο κύμα απαγορεύσεων εξαπλώνεται - Είναι πραγματικά λύση;
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Νεφρού: Τα καλά νέα στον τομέα των θεραπευτικών επιλογών
Υγεία
18/06/2026 - 13:00
Χάκερς υποστηρίζουν ότι "χτύπησαν" τη Novo Nordisk - Απειλούν με πώληση των δεδομένων που απέκτησαν
Pharma News
18/06/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις 1.131 θέσεις γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 12:01
Τα φάρμακα απώλειας βάρους ίσως μειώνουν συμπεριφορές που συνδέονται με τη βία
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 12:00
Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων για τις γυναίκες που κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης
Fitness
18/06/2026 - 11:00
Oliver Bleck: Απαραίτητες η πολιτική βούληση και οι στρατηγικές επενδύσεις για την ενίσχυση της φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
18/06/2026 - 10:52
To εμβόλιo κατά του HPV σχεδόν μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πριν από τα 30
Υγεία
18/06/2026 - 10:00
Δήμος Σίφνου: Δωρεάν κατοικίες και πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση ειδικευμένων γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 09:41
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού: Ο ρόλος της ψυχικής κατάστασης του ασθενούς
Patient Talk
18/06/2026 - 09:00
Αλλαγή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ- Προσωρινός διοικητής ο Αθανάσιος Ζαμάνης
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 08:01
GLP-1 φάρμακα και ψυχική υγεία: Ο απρόσμενος ρόλος του εντέρου
Υγεία
17/06/2026 - 21:00
ΕΚΑΒ: Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα παρά τις τεχνικές βλάβες σε ασθενοφόρα της Αττικής
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 20:00
Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Η εξέταση που «βλέπει» όσα δεν φαίνονται αλλιώς
Digital Health
17/06/2026 - 19:00
Ν. Παπανδρέου: Ίδιος ο εθισμός από αλκοόλ, τσιγάρο και social media
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 18:00
Αλτσχάιμερ: Οι φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς μπορούν να προβλέψουν τη νόσο
Digital Health
17/06/2026 - 17:00
Διάγνωση με Αλτσχάιμερ: Τι πρέπει να γίνει μετά;
Υγεία
17/06/2026 - 16:00
Υποκατάστατα αίματος: Πόσο κοντά είναι η επιστήμη στη δημιουργία “συνθετικού αίματος”;
Υγεία
17/06/2026 - 15:00
Όταν τα μόνιμα δόντια των παιδιών βγαίνουν με κίτρινες κηλίδες: Η συχνή πάθηση που πολλοί γονείς αγνοούν
Υγεία
17/06/2026 - 14:00
Μελέτη συνδέει τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών
Υγεία
17/06/2026 - 13:00
Πνευμονική ίνωση: Η νόσος που οδήγησε την Πριγκίπισσα της Νορβηγίας σε μεταμόσχευση πνεύμονα
Υγεία
17/06/2026 - 12:00
Μάρω Κοντού: Τα νεότερα για την υγεία της
Επικαιρότητα
17/06/2026 - 11:56
Στάση εργασίας σήμερα από εργαζόμενους στην υγεία μέχρι τις 15.00
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 11:21
Αντηλιακό: Ποια είναι η σωστή ποσότητα και κάθε πότε πρέπει να το "φρεσκάρουμε"
Υγεία
17/06/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H DEMO στο Top 3 των πιο ελκυστικών εργοδοτών στην Ελλάδα για το 2026
Pharma News
15/06/2026 - 22:09
Νέα μέθοδος αντιμετώπισης της αιμορραγίας μετά τον τοκετό θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 08:00
Γεωργιάδης για τον θάνατο νοσηλεύτριας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου: Δεν πρέπει να χρεώνεται στους Ρομά
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης από το Λουξεμβούργο: Να αναβληθεί η Οδηγία για τα αστικά λύματα - Ενέχει κινδύνους για τα φάρμακα
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 13:34
Η απόλυτη αποχή από τη ζάχαρη μπορεί τελικά να μην είναι ωφέλιμη - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
16/06/2026 - 16:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo