ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026: Κάθε λεπτό σώζονται έξι ζωές παγκοσμίως

Υγεία
Από αριστερά προς τα δεξιά: Χριστίνα Μαρία Κράββαρη, Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Μέμη Τσεκούρα, Φωτεινή Κουλούρη, Δέσποινα Τοπάλη, Νικόλαος Σπυρίδης και Γκίκας Μαγιορκίνης.
Συνέντευξη Τύπου του ΠΣΕΥ για τους εμβολιασμούς σε κάθε στάδιο της ζωής και την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.
Τρίτη, 21/04/2026 - 18:34
— Photo: Από αριστερά προς τα δεξιά: Χριστίνα Μαρία Κράββαρη, Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Μέμη Τσεκούρα, Φωτεινή Κουλούρη, Δέσποινα Τοπάλη, Νικόλαος Σπυρίδης και Γκίκας Μαγιορκίνης.
News4Health Team News4Health Team

Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί παγκοσμίως τις τελευταίες πέντε δεκαετίες -περίπου έξι ζωές ανά λεπτό- χάρη στην εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού, ενώ η βρεφική επιβίωση έχει βελτιωθεί κατά περίπου 40%. Τα δεδομένα αυτά ανέδειξαν στο επίκεντρο την αξία της δια βίου ανοσοποίησης ως θεμέλιο της Δημόσιας Υγείας, στην οποία ήταν αφιερωμένη η Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ) με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026, με κεντρικό μήνυμα «Εμβολιασμός σε κάθε στάδιο της ζωής. Ενισχύοντας τη Δημόσια Υγεία».

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, η Πρόεδρος του ΠΣΕΥ, Μαρία Σακουφάκη, υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί συνιστούν «μία από τις πλέον αποδοτικές, τεκμηριωμένες και καθολικά εφαρμόσιμες παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης», με πολυδιάστατη επίδραση στη μείωση της νοσηρότητας, της θνησιμότητας και του φορτίου νόσου. Όπως σημείωσε, η συμβολή των εμβολιασμών εκτείνεται πέραν της ατομικής προστασίας, μέσω της επίτευξης συλλογικής ανοσίας που διακόπτει την αλυσίδα μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, ενώ η μείωση της επίπτωσης των λοιμώξεων συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Παρά ταύτα, η αυξανόμενη διστακτικότητα έναντι του εμβολιασμού συνιστά, όπως επισήμανε, κρίσιμη πρόκληση για τα συστήματα υγείας.

«Διαχρονική στρατηγική πρόληψης»

Στην ίδια κατεύθυνση, η Γενική Γραμματέας του ΠΣΕΥ, Δέσποινα Τοπάλη, υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός δεν είναι μια αποσπασματική ιατρική πράξη, ούτε μια παρέμβαση που αφορά αποκλειστικά την παιδική ηλικία· είναι μια διαχρονική στρατηγική πρόληψης» και τόνισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια δια βίου παρέμβαση και να συνοδεύεται από συστηματική ενημέρωση του κοινού», που αφορά το βρέφος, το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα, την έγκυο, τον ηλικιωμένο και κάθε άτομο που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Όπως σημείωσε η κυρία Τοπάλη, η δια βίου προσέγγιση αφορά τη διατήρηση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά, αλλά και τη συστηματική θωράκιση των εφήβων, των ενηλίκων, των επαγγελματιών υγείας, των χρονίως πασχόντων, των ανοσοκατεσταλμένων, των εγκύων και των ηλικιωμένων, ενώ σύγχρονες εξελίξεις, όπως η παθητική ανοσοπροφύλαξη για τον RSV στα βρέφη με μονοκλωνικά αντισώματα μακράς δράσης, διευρύνουν τις δυνατότητες προστασίας των πιο ευάλωτων πληθυσμών. Η κυρία Τοπάλη επισήμανε ότι ο δημόσιος διάλογος οφείλει πλέον να συμπεριλαμβάνει τη διεύρυνση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τονίζοντας ότι «η πρόληψη δεν μπορεί να είναι στατική· πρέπει να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται και να διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις».

Σταθερή προτεραιότητα

Από πλευράς Πολιτείας, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Μαρία Κράββαρη, επισήμανε ότι η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει σταθερή προτεραιότητα και χαρακτήρισε τον εμβολιασμό «θεμελιώδη πυλώνα συλλογικής υγειονομικής ασφάλειας και ουσιαστικό εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόληψη», τονίζοντας την ανάγκη έγκαιρης συμμετοχής, την αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων και ψηφιακών υποδομών, καθώς και την ενσωμάτωση συμπεριφορικών προσεγγίσεων για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών. Συμπληρωματικά, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας, Φωτεινή Κουλούρη, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί «θεμελιώδη πυλώνα πρόληψης και κρίσιμο εργαλείο προστασίας της υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής», και ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο των Επισκεπτών Υγείας στη διασύνδεση του συστήματος υγείας με την κοινότητα, την ανάγκη ενίσχυσης του εμβολιασμού σε ενήλικες και ομάδες υψηλού κινδύνου, την αξιοποίηση των ψηφιακών μητρώων και τη σημασία της ισότιμης πρόσβασης και της τεκμηριωμένης ενημέρωσης.

Από την επιστημονική κοινότητα, ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σπυρίδης χαρακτήρισε την εφεύρεση των εμβολίων «μία από τις κορυφαίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη και τον λόγο για τον οποίο εκατομμύρια ζωές σώζονται κάθε χρόνο», υπενθυμίζοντας ότι από τη γρίπη και την πολιομυελίτιδα έως την ιλαρά και την πανδημία της COVID-19 η βασική παρέμβαση που οδήγησε σε μείωση της θνητότητας ήταν η εφαρμογή εκτεταμένων εμβολιαστικών προγραμμάτων, και τονίζοντας ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και αυτό το μήνυμα πρέπει να διαδοθεί από την επιστημονική κοινότητα χωρίς περιστροφές».

Η αξία της δια βίου ανοσοποίησης

Συμπληρωματικά, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης εστίασε στην αξία της δια βίου ανοσοποίησης και στη σημασία της θωράκισης των ενηλίκων απέναντι σε μεταδοτικά νοσήματα, ιδιαίτερα για όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η καθυστερημένη εμβολιαστική κάλυψη δημιουργεί θύλακες ευπαθών ατόμων, ευνοεί την επανακυκλοφορία λοιμογόνων παραγόντων και αυξάνει τον κίνδυνο επιδημικών εξάρσεων.

Τη διάσταση των ασθενών στη συζήτηση εισήγαγε η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Μέμη Τσεκούρα, τονίζοντας ότι «ο εμβολιασμός αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και βασική προϋπόθεση προστασίας της υγείας, ιδιαίτερα για τα άτομα που ζουν με χρόνια νοσήματα», και ότι η πρόσβαση οφείλει να είναι καθολική, έγκαιρη και χωρίς πρακτικά εμπόδια. Σε ένα περιβάλλον όπου η παραπληροφόρηση εξακολουθεί να λειτουργεί αποτρεπτικά ακόμη και για πολίτες υψηλού κινδύνου, η κυρία Τσεκούρα χαρακτήρισε καθοριστικό τον ρόλο των Επισκεπτών Υγείας, καθώς «η συστηματική παρουσία τους στην κοινότητα, η άμεση επαφή με τον πολίτη και η δυνατότητα προσαρμογής της ενημέρωσης στις ανάγκες κάθε ομάδας ενισχύουν την κατανόηση και υποστηρίζουν ουσιαστικά την πρόληψη».

Πολυεπίπεδη στρατηγική

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας παρουσίασε, μέσω των εκπροσώπων του, την πολυεπίπεδη στρατηγική που ανέπτυξε το τελευταίο έτος για την προαγωγή του εμβολιασμού, η οποία περιλαμβάνει τη διοργάνωση έξι Ακαδημιών Προαγωγής Εμβολιασμού σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο και Ιωάννινα, εξειδικευμένα webinars για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, τη συνεχιζόμενη Πανελλήνια Εκστρατεία για τον HPV, την έκδοση επικαιροποιημένου ενημερωτικού εντύπου και τη διαρκή παρουσία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με στόχο τη διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύνης με τον πολίτη και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων ήταν ότι, από το βρέφος έως τον ηλικιωμένο, ο εμβολιασμός αποτελεί μια διαρκή επένδυση υγείας και ότι η διασφάλισή του απαιτεί τη στενή συνεργασία Πολιτείας, επαγγελματιών υγείας, επιστημονικών εταιρειών, συλλόγων ασθενών και κοινωνίας των πολιτών, ώστε κάθε πολίτης να γνωρίζει τι χρειάζεται να κάνει, να έχει τη δυνατότητα να το πράξει και να λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη.

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
  • ΠΣΕΥ
  • ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η προεγχειρητική ανοσοθεραπεία οδηγεί σε μηδενικό ποσοστό υποτροπών
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η προεγχειρητική ανοσοθεραπεία οδηγεί σε μηδενικό ποσοστό υποτροπών 21 Απριλίου 2026
Καρκίνος του όρχεος: Υψηλά ποσοστά ίασης υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης 21 Απριλίου 2026
Καρκίνος του όρχεος: Υψηλά ποσοστά ίασης υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει
Health Talk
15/05/2026 - 21:03

Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει

Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34

Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας

ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα
Pharma Policy
23/04/2026 - 17:58

ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα

ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια
Υγεία
22/04/2026 - 19:49

ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια

Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος: «Ασπίδα» η πρόληψη απέναντι στον «σιωπηλό κλέφτη» της όρασης
Health Talk
10/03/2026 - 18:36

Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος: «Ασπίδα» η πρόληψη απέναντι στον «σιωπηλό κλέφτη» της όρασης

Οι κατευθύνσεις πολιτικής που προέκυψαν από το 9ο συνέδριο του ΠΣΕΥ - «Η Δημόσια Υγεία κρίνεται στην κοινότητα...»
Επικαιρότητα
05/03/2026 - 00:04

Οι κατευθύνσεις πολιτικής που προέκυψαν από το 9ο συνέδριο του ΠΣΕΥ - «Η Δημόσια Υγεία κρίνεται στην κοινότητα...»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξυπόλυτοι στο σπίτι: Η ευεργετική δράση της επαφής του γυμνού ποδιού με το πάτωμα και οι κίνδυνοι
Υγεία
16/05/2026 - 10:05
Άγχος των εξετάσεων: Το τρίπτυχο που μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά στα παιδιά
Ψυχική Υγεία
16/05/2026 - 09:47
Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας
Επικαιρότητα
16/05/2026 - 03:43
Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16
Ηράκλειο: Δύο φορητοί ανιχνευτές φλεβών θα παραδοθούν σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 23:03
Νέο πενταετές επιχειρηματικό πλάνο με επίκεντρο την ογκολογία και την καινοτομία για την Daiichi Sankyo
Pharma News
15/05/2026 - 22:19
Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28
Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει
Health Talk
15/05/2026 - 21:03
Η τεχνολογία συναντά τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1: Μια σύγχρονη αρμονική συμβίωση
Patient Talk
15/05/2026 - 20:29
Θεσσαλονίκη: Κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων αποκτά η 4η ΥΠΕ
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 20:06
ECDC: Χαμηλός προς το παρόν ο κίνδυνος μόλυνσης κατοίκων της ΕΕ από τον ιό Έμπολα
Υγεία
15/05/2026 - 19:28
«Κρίσιμες βελτιώσεις για τους σπάνιους ασθενείς και την πρόσβασή τους σε καινοτόμες θεραπείες»
Patient Talk
15/05/2026 - 19:03
Η εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξει η οικογενειακή διατροφική κουλτούρα
Διατροφή
15/05/2026 - 18:18
Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Στα όρια των δυνατοτήτων της λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ζακύνθου»
Patient Talk
15/05/2026 - 17:51
Εγκαινιάστηκαν νέοι ξενώνες φιλοξενίας για ογκολογικούς ασθενείς του Νοσοκομείου «Μεταξά»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 17:19
Ευρεία σύσκεψη φορέων στη Λέσβο για τα μέτρα βιοασφάλειας απέναντι στον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:46
Χάρτες του ΜΕΤΕΟ με τις αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης αύριο, Σάββατο, στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 16:29
Τα φάρμακα απώλειας βάρους ενδέχεται να μειώνουν τον πόνο της ημικρανίας και τις κρίσεις του άσθματος,
Υγεία
15/05/2026 - 16:11
ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά παραπεμπτικά φυσικοθεραπειών
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 15:42
Οι μικρότερες ηλικίες όλο και πιο ευάλωτες στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2- Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Υγεία
15/05/2026 - 15:00
Εκλογές Pharma Innovation Forum: Γυναικεία πρωτοκαθεδρία στις ψηφους
Pharma Policy
15/05/2026 - 14:53
Φρουκτόζη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία μας - Η επίδραση της στο μεταβολισμό
Διατροφή
15/05/2026 - 14:00
Χανταϊός: Μπορεί να επιβιώσει στο σπέρμα για χρόνια - Ο κίνδυνος της σεξουαλικής μετάδοσης
Υγεία
15/05/2026 - 12:49
Είδος άσκησης 800 ετών βοηθά στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης
Fitness
15/05/2026 - 12:00
ΛΔ Κονγκό: Ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη χώρα επιβεβαίωσαν οι αρχές
Υγεία
15/05/2026 - 11:26
Έκκληση ψυχιάτρων για υπεύθυνη ενημέρωση και ενίσχυση της ψυχικής υγείας των νέων
Ψυχική Υγεία
15/05/2026 - 10:57
Συναγερμός για τα υπερμικρόβια στην Ελλάδα: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικών βακτηρίων στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 10:02
Δεν προκύπτει ξεκάθαρη σύνδεση αυτισμού -λήψης αντικαταθλιπτικών στην κύηση
Υγεία
15/05/2026 - 10:00
H σχέση επιστήμης, πίστης, πολιτισμού και φροντίδας του ανθρώπου αντικείμενο διήμερου συνεδρίου του ΑΠΘ
Επικαιρότητα
15/05/2026 - 08:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων για την υγεία
Διατροφή
14/05/2026 - 07:53
Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:00
Στάση εργασίας στο νοσοκομείο της Νίκαιας σήμερα Πέμπτη από τις 12 έως τις 3 μμ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:12
Γεωργιάδης: Νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τους νοσηλευτές προ των πυλών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 12:26
Η σχέση των παιδιών με τα λαχανικά διαμορφώνεται από τη μήτρα
Διατροφή
14/05/2026 - 16:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo