Ανησυχητική παραμένει η εικόνα από την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, με τον αριθμό των διαγνωσμένων κρουσμάτων να φτάνει τα 290 και τους θανάτους να ανέρχονται πλέον σε 24.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 58 νέα εγχώρια κρούσματα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ
Από τα 290 κρούσματα που έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου μετάδοσης του 2026, τα 199 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση, ενώ 91 είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν παρουσίασαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Οι 24 θάνατοι αφορούν ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 83 έτη, με το ηλικιακό εύρος να κυμαίνεται από 66 έως 92 έτη.
63 ασθενείς νοσηλεύονται – 32 σε ΜΕΘ
Σημαντική είναι και η εικόνα ως προς τη νοσηλεία των ασθενών. Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, 63 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων:
- 31 νοσηλεύονται σε κλινικές εκτός ΜΕΘ ή ΜΑΦ.
- 32 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
- Κανένας ασθενής δεν νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
- 182 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.
- 21 ασθενείς δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν.
Το πρώτο περιστατικό της φετινής περιόδου ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 25 Ιουνίου 2026. Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει, ωστόσο, ότι η εικόνα των πιο πρόσφατων εβδομάδων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς μεσολαβούν αρκετές ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση και τη δήλωση ενός περιστατικού.
Η Αττική στο επίκεντρο – δεκάδες κρούσματα σε δήμους της Ανατολικής Αττικής
Ιδιαίτερα έντονη είναι η κυκλοφορία του ιού στην Αττική, με αρκετούς δήμους να καταγράφουν σημαντικό αριθμό περιστατικών.
Στην Ανατολική Αττική ξεχωρίζουν:
- Σπάτα – Αρτέμιδα: 17 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 2 χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
- Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη: 11 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 1 χωρίς.
- Μαρκόπουλο Μεσογαίας: 11 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 3 χωρίς.
- Παλλήνη: 8 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
- Αχαρνές: 6 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
- Μαραθώνας: 6 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
- Κρωπία: 4 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 1 χωρίς.
- Λαυρεωτική: 3 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 1 χωρίς.
Υψηλός αριθμός περιστατικών καταγράφεται και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Η Αγία Παρασκευή έχει 10 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 4 χωρίς, ενώ το Χαλάνδρι καταγράφει 10 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 2 χωρίς.
Στο Νότιο Τομέα Αθηνών, 5 περιστατικά με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ έχουν καταγραφεί στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, 4 στη Γλυφάδα και 2 στον Άλιμο.
Ιδιαίτερα αυξημένα περιστατικά στη Θεσσαλία
Σημαντική είναι η παρουσία του ιού και στη Θεσσαλία, με τον Δήμο Λαρισαίων να καταγράφει 13 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 14 χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Ακολουθούν:
- Κιλελέρ: 1 κρούσμα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 3 χωρίς.
- Παλαμάς: 2 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 1 χωρίς.
- Σοφάδες: 2 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 1 χωρίς.
- Αγιά: 2 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
- Τρίκαλα: 1 κρούσμα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 4 χωρίς.
- Τέμπη: 1 κρούσμα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 1 χωρίς.
- Φάρσαλα: 1 κρούσμα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 1 χωρίς.
Κεντρική Μακεδονία: κρούσματα σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Θεσσαλονίκη
Στην Κεντρική Μακεδονία, σημαντικός αριθμός περιστατικών εντοπίζεται στην Πέλλα. Ο Δήμος Πέλλας έχει 2 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 11 χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ενώ στη Σκύδρα έχουν καταγραφεί 4 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 1 χωρίς.
Στην Ημαθία, η Βέροια έχει 3 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 5 χωρίς, ενώ στη Νάουσα έχουν καταγραφεί 1 και 5 αντίστοιχα.
Στην Πιερία, στον Δήμο Δίου – Ολύμπου έχουν καταγραφεί 2 κρούσματα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 3 χωρίς, ενώ στην Κατερίνη 1 κρούσμα με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και 2 χωρίς.
Στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης έχουν καταγραφεί περιστατικά σε αρκετούς δήμους, μεταξύ άλλων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Δέλτα, στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και στον Δήμο Χαλκηδόνος.
Περιοχές που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου»
Εκτός από τους δήμους όπου έχουν ήδη καταγραφεί ανθρώπινα κρούσματα, οι αρμόδιες αρχές έχουν χαρακτηρίσει ως «υψηλού κινδύνου» και άλλες περιοχές, στις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα κατά τη φετινή περίοδο.
Στην Αττική περιλαμβάνονται οι Δήμοι Ηρακλείου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Δάφνης – Υμηττού και Ιλίου.
Στην υπόλοιπη χώρα, στη λίστα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Φαρκαδόνα, η Αμφίπολη, η Νεάπολη – Συκεές, ο Παύλος Μελάς, το Ωραιόκαστρο, η Πύδνα – Κολινδρός, το Κιλκίς, οι Κορίνθιοι, η Χερσόνησος, η Θάσος και η Τήνος.
Ο χαρακτηρισμός «υψηλού κινδύνου» δεν σημαίνει ότι έχει καταγραφεί κρούσμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίθετα, αφορά περιοχές όπου συνδυάζονται παράγοντες που υποδηλώνουν αυξημένη πιθανότητα επικείμενης μετάδοσης, όπως η γειτνίαση με επηρεαζόμενες περιοχές, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και τα τρέχοντα ή ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα.
Και στα ιπποειδή ο ιός του Δυτικού Νείλου
Η κυκλοφορία του ιού δεν περιορίζεται στον ανθρώπινο πληθυσμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως τις 2 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 14 περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, σε εννέα εστίες ή οικισμούς.
Τα περιστατικά εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δράμας και Πρέβεζας, καθώς και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Η ανίχνευση πρόσφατα μολυνθέντων ιπποειδών αποτελεί ένδειξη ότι ο ιός κυκλοφορεί στις συγκεκριμένες περιοχές.
Περίπου 140 μολύνσεις για κάθε κρούσμα με προσβολή του ΚΝΣ
Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων περιστατικών. Σύμφωνα με οροεπιδημιολογική μελέτη του 2010, για κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες, οι οποίοι είτε εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία είτε παραμένουν ασυμπτωματικοί.
Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει την ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση, ενώ οι πολίτες καλούνται να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου έχει διαπιστωθεί κυκλοφορία του ιού ή έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου.





