ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι Οδοντίατροι

Υγεία
Άμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι Οδοντίατροι
Τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) ζητούν από την Πολιτεία άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου και παράλληλα εκφράζουν την αγωνία τους για τη στοματική υγεία των Ελλήνων, η οποία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως.
Πέμπτη, 21/05/2020 - 15:34
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Ξεκίνησε η ομαλή επαναλειτουργία των οδοντιατρείων, σύμφωνα με νέα πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης.Ωστόσο, οι οδοντίατροι εκφράζουν τις ανησυχίες τους.

«Το γεγονός, ότι η Πολιτεία αγνόησε την αυξημένη επικινδυνότητα που αντιμετωπίζουν οι οδοντίατροι κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους και ότι τα αρμόδια υπουργεία δεν έπραξαν τα δέοντα για να εξασφαλίσουν στον οδοντιατρικό κλάδο τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Όπως διευκρίνισε, οι οδοντίατροι λόγω της στενής επαφής με το πρόσωπο του ασθενούς και της δημιουργίας αερολύματος κατά την διάρκεια της πλειοψηφίας των οδοντιατρικών πράξεων, βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» και η άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας των υγειονομικών επαγγελμάτων. Οι οδοντίατροι για να προστατεύσουν τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς τους χρειάζονται συγκεκριμένα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία ακόμη και σήμερα αδυνατούν να προμηθευτούν εύκολα. Εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, με αποτέλεσμα, όταν βρεθούν, οι τιμές να είναι αυξημένες και οι οδοντίατροι να μην μπορούν να ανταποκριθούν, χωρίς την αύξηση της τιμολόγησης των οδοντιατρικών πράξεων.

Η Ε.Ο.Ο. ζητά από την Πολιτεία για τα μέσα ατομικής προστασίας μηδενικό ΦΠΑ, εναρμονιζόμενο με τις οδηγίες της Ε.Ε. και διασφάλιση της επάρκειάς τους. Επιβεβλημένη είναι και η διάθεση δωρεάν τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό για τους οδοντιάτρους. Η Ε.Ο.Ο. απαιτεί ουσιαστική ενίσχυση των ευπαθών ομάδων οδοντιάτρων με διαπιστωμένη αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος.

Επίσης, οι οδοντίατροι, επειδή εφαρμόζουν πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης που εγγυώνται την ασφάλεια των ασθενών, ζητάνε να ενταχθούν σε ΕΣΠΑ ειδικού σκοπού για την επικαιροποίηση εξοπλισμού και υποδομών. Στο ΕΣΠΑ πρέπει να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης όλοι οι οδοντίατροι χωρίς προϋποθέσεις, με ποσοστό χρηματοδότησης 100%.

Να τονιστεί ότι τα μέλη της Ε.Ο.Ο. απέστειλαν, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς, επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μηνός Μαΐου, ύψους 800 ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης, «δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής στήριξης αλλά κυρίως ζήτημα αξιοπρέπειας και αναγνώρισης του ρόλου και της προσφοράς των Ελλήνων οδοντιάτρων στην επιστήμη και στην κοινωνία μας». Μέχρι σήμερα ο οδοντιατρικός κλάδος δεν έχει λάβει ποτέ κάποια οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία και δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ στην πράξη η επιστημονική και κοινωνική προσφορά των οδοντιάτρων, οι οποίοι με δικά τους μέσα και έξοδα κρατούν το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Στα αιτήματα των οδοντιάτρων συμπεριλαμβάνονται ακόμη: η ένταξη των οδοντιάτρων στα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων, η επέκταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου. Αναγκαία είναι και η μείωση του υψηλού ποσοστού προμήθειας που εισπράττουν τα τραπεζικά ιδρύματα για το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μέσω των συσκευών POS, οι οποίες επιβαρύνουν τελικά το κόστος θεραπείας.

Την ίδια ώρα οι οδοντίατροι ζητούν από την Πολιτεία συμμετοχή εκπροσώπου των οδοντιάτρων στον ΕΟΔΥ και πρόβλεψη για πρόσληψη προσωπικού μέσω του ΟΑΕΔ και άμεση αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των βοηθών οδοντιατρείου.

Αύξηση δαπανών για οδοντιατρική περίθαλψη

Η εξαίρεση της οδοντιατρικής από τη δημόσια ασφάλιση έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν. Η στοματική υγεία των Ελλήνων, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας, έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Η Πολιτεία που εδώ και 40 χρόνια δεν προσφέρει οδοντιατρική περίθαλψη στους πολίτες, πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να καλύψει τη βασική οδοντιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Η οδοντιατρική περίθαλψη πρέπει να ενταχθεί στο γενικό σχεδιασμό της υγείας και παράλληλα να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές, με πλήρη στελέχωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Θάνατος από απόστημα

Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου για την είδηση του θανάτου ενός νέου ανθρώπου με απόστημα, ο κ. Δεβλιώτης ανέφερε ότι «το γεγονός να χάνεται μία ανθρώπινη ζωή από απόστημα σε δόντι, μας θλίβει και μας προβληματίζει. Δεν χρειάζεται να θρηνούμε θύματα για να αναδείξουμε την αξία της στοματικής υγείας και την αναγκαιότητα της οδοντιατρικής περίθαλψης από την Πολιτεία. Είμαι βέβαιος ότι ένας άνθρωπος που επισκέπτεται τακτικά τον οδοντίατρό του, δεν είναι εύκολο να φτάσει σ’ αυτή την κατάσταση. Όσο για το περιστατικό που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, δεν έχουμε καμία σαφή πληροφόρηση και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντα».

Ένα οδοντιατρικό απόστημα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο, απειλώντας ακόμη και τη ζωή, εφόσον επεκταθεί στην τραχηλοπροσωπική ή θωρακική χώρα. «Το μήνυμά μας είναι, ότι οι Έλληνες πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρό τους, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στη λήψη αντιβιοτικών. Οι ασθενείς δεν πρέπει να λαμβάνουν μόνοι τους φάρμακα χωρίς να έχουν επισκεφθεί πρώτα τον οδοντίατρό τους, καθώς το ζήτημα της μικροβιακής αντοχής απασχολεί σοβαρά όλη την υγειονομική κοινότητα παγκοσμίως» σημείωσε ο κ. Δεβλιώτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/05/2020 - 17:57
  • ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΑ
  • ΕΟΟ
  • ΠΟΛΙΤΕΙΑ
  • ΜΕΤΡΑ
  • ΣΤΗΡΙΞΗ
  • ΚΛΑΔΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

8 δεδομένα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον καταρράκτη
8 δεδομένα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον καταρράκτη 21 Μαϊος 2020
Οδηγίες για την ιατρική βεβαίωση για προπονήσεις σε αθλητικά γήπεδα 21 Μαϊος 2020
Οδηγίες για την ιατρική βεβαίωση για προπονήσεις σε αθλητικά γήπεδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί αποφασιστικά μέτρα για την ισότητα των φύλων
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 16:36

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί αποφασιστικά μέτρα για την ισότητα των φύλων

Νέα μέτρα της Κομισιόν για την καλύτερη διαχείριση του κύκλου ζωής των αδειών φαρμάκων
Pharma Policy
22/09/2025 - 20:08

Νέα μέτρα της Κομισιόν για την καλύτερη διαχείριση του κύκλου ζωής των αδειών φαρμάκων

Φάμελλος: Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 06:54

Φάμελλος: Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Υψηλές θερμοκρασίες: Ανοικτές επτά κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Αθηναίων
Επικαιρότητα
22/08/2025 - 08:47

Υψηλές θερμοκρασίες: Ανοικτές επτά κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Αθηναίων

Η Ευρώπη καταγράφει νέα ρεκόρ σε ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Τα μέτρα για τη «νέα κανονικότητα»
Πολιτική Υγείας
20/08/2025 - 10:00

Η Ευρώπη καταγράφει νέα ρεκόρ σε ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Τα μέτρα για τη «νέα κανονικότητα»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεγαλώνοντας υγιή παιδιά: Από τα τα εμβόλια έως τις καθημερινές συνήθειές τους
Health Talk
18/04/2026 - 10:21
Τι ώρα πρέπει να ασκούμαστε για να ωφελούμε την καρδιά μας
Fitness
18/04/2026 - 09:30
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με μεγάλη δράση στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
18/04/2026 - 08:09
Υπαρξιακή απειλή για την Αϊτή η πείνα με 6 εκατ. ανθρώπους να κινδυνεύουν άμεσα
Επικαιρότητα
18/04/2026 - 03:44
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: «Σταγόνα στον ωκεανό» οι προσλήψεις 1.654 νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
18/04/2026 - 00:07
Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: Σπάνια κληρονομική διαταραχή με μεγάλο ποσοστό αδιάγνωστων ασθενών
Pharma News
17/04/2026 - 23:21
Ηράκλειο: Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για το νέο νοσοκομείο Ρεθύμνου
Πολιτική Υγείας
17/04/2026 - 22:09
Μυτιλήνη: Κρίσιμη σύσκεψη των κτηνοτρόφων το Σάββατο για το μέλλον των κινητοποιήσεων
Επικαιρότητα
17/04/2026 - 21:16
Επιστημονικό «θαύμα»: Νέο κύμα ανοσοθεραπείας φαίνεται να εξολοθρεύει τους καρκίνους
Υγεία
17/04/2026 - 20:43
Webinar του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τη φυματίωση
Επικαιρότητα
17/04/2026 - 20:18
Ο ΕΟΠΑΕ στο ECOSOC Youth Forum στη Νέα Υόρκη για την πρωτοβουλία CHAMPS κατά των εξαρτήσεων
Ψυχική Υγεία
17/04/2026 - 19:38
Εύκολοι τρόποι για να εντάξουμε τα προβιοτικά στην καθημερινή μας διατροφή
Διατροφή
17/04/2026 - 18:54
ΕΟΔΥ: «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για κάθε γενιά και έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές»
Υγεία
17/04/2026 - 18:26
«Πράσινο» από τον ΕΜΑ για το πρώτο κτηνιατρικό εμβόλιο τεχνολογίας RNA
Pet
17/04/2026 - 17:43
Θεμιστοκλέους: «Ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα των νοσοκομείων έχει περιοριστεί στις 4,5 ώρες»
Πολιτική Υγείας
17/04/2026 - 17:17
Η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη αλλά δεν είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη άνοιας
Ψυχική Υγεία
17/04/2026 - 16:57
Επιτυχής επέμβαση αποκατάστασης για τον Νίκο Χουγκάζ του ΠΑΟΚ στο Metropolitan Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
17/04/2026 - 16:29
Τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν συνδέονται με επιδείνωση πρόδρομης μορφής του πολλαπλού μυελώματος
Health Talk
17/04/2026 - 16:11
11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Πλούσια ατζέντα για τις σύγχρονες προκλήσεις και την επόμενη ημέρα στην υγεία
Επικαιρότητα
17/04/2026 - 15:43
Τέσσερις λόγοι που δικαιώνουν όσους αγαπούν τη βροχή - Τα οφέλη σε σώμα και ψυχή
Υγεία
17/04/2026 - 15:00
Γεωργιάδης για Μυλωνάκη: Κάθε ώρα που περνάει χωρίς επιπλοκές, αυξάνει τις καλές πιθανότητες για αυτόν
Επικαιρότητα
17/04/2026 - 14:18
Η κλιματική αλλαγή εκτοξεύει την ποσότητα της γύρης και κάνει τις αλλεργίες όλο και πιο επικίνδυνες
Υγεία
17/04/2026 - 14:00
Νέα έρευνα για τα GLP-1: Η σεμαγλουτίδη μπορεί να προστατεύει καλύτερα τη μυϊκή μάζα από τη τιρζεπατίδη
Υγεία
17/04/2026 - 13:01
Νέο αντιθρομβωτικό φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο νέου εγκεφαλικού επεισοδίου
Υγεία
17/04/2026 - 12:00
Βλάβες στις αρθρώσεις: «Ζωντανά» εμφυτεύματα χόνδρου δημιουργούνται σε εργαστήριο του ΑΠΘ
Υγεία
17/04/2026 - 11:58
Νέο ανακοινωθέν για Μυλωνάκη: Η κατάστασή του παραμένει σταθερή
Επικαιρότητα
17/04/2026 - 10:52
Νέα θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού σχεδόν διπλασιάζει την επιβίωση
Υγεία
17/04/2026 - 10:00
Το θαλασσινό νερό που διεισδύει στον υδροφόρο ορίζοντα αυξάνει την πίεση όσο και ο καθιστικός τρόπος ζωής
Υγεία
17/04/2026 - 08:59
Μουντό τοπίο από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη χώρα, σταδιακή ύφεση από το βράδυ του Σαββάτου
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 22:32
ΙΣΑ κατά Τσίμαρη για τις εκλογές στον ΠΙΣ: «Θέλει να φιμώσει τη φωνή των 28.000 μελών μας;»
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 22:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης για θάνατο 19χρονης στην Κεφαλονιά: Δεν υπήρξε καθυστέρηση των γιατρών
Πολιτική Υγείας
16/04/2026 - 13:10
Το ψωμί παχαίνει ακόμα και χωρίς να συνοδεύεται από αύξηση θερμίδων
Διατροφή
16/04/2026 - 14:00
Πολύ γνωστό φάρμακο κατά της αγχώδους διαταραχής ανακαλείται στις ΗΠΑ
Pharma News
16/04/2026 - 16:00
Θεμιστοκλέους: «Εγκύκλιος στα νοσοκομεία ώστε οι γιατροί να πραγματοποιούν τουλάχιστον 12 ραντεβού την εβδομάδα»
Πολιτική Υγείας
16/04/2026 - 15:21
Η Hollister επιστρέφει στην Ελλάδα με αποκλειστική συνεργασία με την Kalteq
Υπηρεσίες Υγείας
16/04/2026 - 17:34
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo