ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι Οδοντίατροι

Υγεία
Άμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι Οδοντίατροι
Τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) ζητούν από την Πολιτεία άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου και παράλληλα εκφράζουν την αγωνία τους για τη στοματική υγεία των Ελλήνων, η οποία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως.
Πέμπτη, 21/05/2020 - 15:34
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Ξεκίνησε η ομαλή επαναλειτουργία των οδοντιατρείων, σύμφωνα με νέα πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης.Ωστόσο, οι οδοντίατροι εκφράζουν τις ανησυχίες τους.

«Το γεγονός, ότι η Πολιτεία αγνόησε την αυξημένη επικινδυνότητα που αντιμετωπίζουν οι οδοντίατροι κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους και ότι τα αρμόδια υπουργεία δεν έπραξαν τα δέοντα για να εξασφαλίσουν στον οδοντιατρικό κλάδο τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Όπως διευκρίνισε, οι οδοντίατροι λόγω της στενής επαφής με το πρόσωπο του ασθενούς και της δημιουργίας αερολύματος κατά την διάρκεια της πλειοψηφίας των οδοντιατρικών πράξεων, βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» και η άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας των υγειονομικών επαγγελμάτων. Οι οδοντίατροι για να προστατεύσουν τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς τους χρειάζονται συγκεκριμένα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία ακόμη και σήμερα αδυνατούν να προμηθευτούν εύκολα. Εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, με αποτέλεσμα, όταν βρεθούν, οι τιμές να είναι αυξημένες και οι οδοντίατροι να μην μπορούν να ανταποκριθούν, χωρίς την αύξηση της τιμολόγησης των οδοντιατρικών πράξεων.

Η Ε.Ο.Ο. ζητά από την Πολιτεία για τα μέσα ατομικής προστασίας μηδενικό ΦΠΑ, εναρμονιζόμενο με τις οδηγίες της Ε.Ε. και διασφάλιση της επάρκειάς τους. Επιβεβλημένη είναι και η διάθεση δωρεάν τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό για τους οδοντιάτρους. Η Ε.Ο.Ο. απαιτεί ουσιαστική ενίσχυση των ευπαθών ομάδων οδοντιάτρων με διαπιστωμένη αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος.

Επίσης, οι οδοντίατροι, επειδή εφαρμόζουν πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης που εγγυώνται την ασφάλεια των ασθενών, ζητάνε να ενταχθούν σε ΕΣΠΑ ειδικού σκοπού για την επικαιροποίηση εξοπλισμού και υποδομών. Στο ΕΣΠΑ πρέπει να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης όλοι οι οδοντίατροι χωρίς προϋποθέσεις, με ποσοστό χρηματοδότησης 100%.

Να τονιστεί ότι τα μέλη της Ε.Ο.Ο. απέστειλαν, σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς, επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μηνός Μαΐου, ύψους 800 ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης, «δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής στήριξης αλλά κυρίως ζήτημα αξιοπρέπειας και αναγνώρισης του ρόλου και της προσφοράς των Ελλήνων οδοντιάτρων στην επιστήμη και στην κοινωνία μας». Μέχρι σήμερα ο οδοντιατρικός κλάδος δεν έχει λάβει ποτέ κάποια οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία και δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ στην πράξη η επιστημονική και κοινωνική προσφορά των οδοντιάτρων, οι οποίοι με δικά τους μέσα και έξοδα κρατούν το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Στα αιτήματα των οδοντιάτρων συμπεριλαμβάνονται ακόμη: η ένταξη των οδοντιάτρων στα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων, η επέκταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου. Αναγκαία είναι και η μείωση του υψηλού ποσοστού προμήθειας που εισπράττουν τα τραπεζικά ιδρύματα για το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μέσω των συσκευών POS, οι οποίες επιβαρύνουν τελικά το κόστος θεραπείας.

Την ίδια ώρα οι οδοντίατροι ζητούν από την Πολιτεία συμμετοχή εκπροσώπου των οδοντιάτρων στον ΕΟΔΥ και πρόβλεψη για πρόσληψη προσωπικού μέσω του ΟΑΕΔ και άμεση αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των βοηθών οδοντιατρείου.

Αύξηση δαπανών για οδοντιατρική περίθαλψη

Η εξαίρεση της οδοντιατρικής από τη δημόσια ασφάλιση έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν. Η στοματική υγεία των Ελλήνων, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας, έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Η Πολιτεία που εδώ και 40 χρόνια δεν προσφέρει οδοντιατρική περίθαλψη στους πολίτες, πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να καλύψει τη βασική οδοντιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Η οδοντιατρική περίθαλψη πρέπει να ενταχθεί στο γενικό σχεδιασμό της υγείας και παράλληλα να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές, με πλήρη στελέχωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Θάνατος από απόστημα

Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου για την είδηση του θανάτου ενός νέου ανθρώπου με απόστημα, ο κ. Δεβλιώτης ανέφερε ότι «το γεγονός να χάνεται μία ανθρώπινη ζωή από απόστημα σε δόντι, μας θλίβει και μας προβληματίζει. Δεν χρειάζεται να θρηνούμε θύματα για να αναδείξουμε την αξία της στοματικής υγείας και την αναγκαιότητα της οδοντιατρικής περίθαλψης από την Πολιτεία. Είμαι βέβαιος ότι ένας άνθρωπος που επισκέπτεται τακτικά τον οδοντίατρό του, δεν είναι εύκολο να φτάσει σ’ αυτή την κατάσταση. Όσο για το περιστατικό που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, δεν έχουμε καμία σαφή πληροφόρηση και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντα».

Ένα οδοντιατρικό απόστημα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο, απειλώντας ακόμη και τη ζωή, εφόσον επεκταθεί στην τραχηλοπροσωπική ή θωρακική χώρα. «Το μήνυμά μας είναι, ότι οι Έλληνες πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρό τους, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στη λήψη αντιβιοτικών. Οι ασθενείς δεν πρέπει να λαμβάνουν μόνοι τους φάρμακα χωρίς να έχουν επισκεφθεί πρώτα τον οδοντίατρό τους, καθώς το ζήτημα της μικροβιακής αντοχής απασχολεί σοβαρά όλη την υγειονομική κοινότητα παγκοσμίως» σημείωσε ο κ. Δεβλιώτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/05/2020 - 17:57
  • ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΑ
  • ΕΟΟ
  • ΠΟΛΙΤΕΙΑ
  • ΜΕΤΡΑ
  • ΣΤΗΡΙΞΗ
  • ΚΛΑΔΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

8 δεδομένα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον καταρράκτη
8 δεδομένα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον καταρράκτη 21 Μαϊος 2020
Οδηγίες για την ιατρική βεβαίωση για προπονήσεις σε αθλητικά γήπεδα 21 Μαϊος 2020
Οδηγίες για την ιατρική βεβαίωση για προπονήσεις σε αθλητικά γήπεδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα Υόρκη: Σε επιφυλακή λόγω έξαρσης της νόσου των Λεγεωναρίων – Μέτρα και στο Μητροπολιτικό Μουσείο
Υγεία
16/07/2026 - 14:00

Νέα Υόρκη: Σε επιφυλακή λόγω έξαρσης της νόσου των Λεγεωναρίων – Μέτρα και στο Μητροπολιτικό Μουσείο

Καμπανάκι ειδικού εντομολόγου: «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πιο σοβαρά τα κουνούπια»
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 15:58

Καμπανάκι ειδικού εντομολόγου: «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πιο σοβαρά τα κουνούπια»

ΕΟΟ: Έκκληση για εθνική στρατηγική στη στοματική υγεία και διαμαρτυρία για το τέλος του «DentistPass»
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 12:19

ΕΟΟ: Έκκληση για εθνική στρατηγική στη στοματική υγεία και διαμαρτυρία για το τέλος του «DentistPass»

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει οδοντιατρεία σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα
Ομορφιά
02/06/2026 - 14:43

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει οδοντιατρεία σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Απολύτως υγιής ο Έλληνας επιβάτης – Τα μέτρα πιο αυστηρά σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα
Υγεία
11/05/2026 - 14:31

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Απολύτως υγιής ο Έλληνας επιβάτης – Τα μέτρα πιο αυστηρά σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ για την ενίσχυση του ΕΣΥ στις 4 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
22/07/2026 - 00:04
Γαλλία: Νόμος του κράτους η καθολική απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 23:23
Ίδρυμα «Κλέων Τσέτης» και «Nanopoulos Foundation» ενισχύουν τη σύμπραξή τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Pharma News
21/07/2026 - 22:52
ΟΗΕ: Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά - Υπαρκτές οι περιφερειακές ανισότητες
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 22:17
Βίντεο με διασώστρια του ΕΕΣ να μιλάει για όλα όσα είδε και έζησε στη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 21:49
Κολύμβηση: Πώς να προστατέψετε τα αυτιά των παιδιών από επώδυνες φλεγμονές
Health Talk
21/07/2026 - 21:22
Θεσσαλονίκη: Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του γιατρού που καταδικάστηκε για μαστεκτομή σε γυναίκα χωρίς λόγο
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 20:39
Η μικροβιακή αντοχή απειλεί όλο και περισσότερο με κοινές λοιμώξεις τα παιδιά
Υγεία
21/07/2026 - 19:53
ΙΣΑ: Πρόσκληση σε διάλογο για το ζήτημα της άσκησης εξειδικευμένων πράξεων αισθητικής ιατρικής
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 19:06
Μπαρμπετάκη: «Μόλις 69 από τα 168 εγκεκριμένα νέα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα την τετραετία 2021-2024»
Pharma News
21/07/2026 - 18:19
People-pleasing: Γιατί οι καλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να θέσουν όρια;
Ψυχική Υγεία
21/07/2026 - 17:36
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ κατακτά τη δεύτερη θέση στην εμπιστοσύνη των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 17:14
Θεμιστοκλέους: Σε πλήρη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ και οι υγειονομικές δομές εν μέσω καύσωνα
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:51
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση προς τιμή των Ελλήνων της Αυστραλίας για τη συμβολή τους στο κοινωνικό οδοντιατρείο
Υγεία
21/07/2026 - 16:34
Πακέτο οκτώ προτάσεων από τους φυσικοθεραπευτές προς τον ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό του clawback
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:18
ΠΟΥ: 1,16 εκατομμύρια νεκροί κάθε χρόνο από τροχαία – Μειώθηκαν οι θάνατοι, παραμένουν οι προκλήσεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 16:00
Αλέξης Σταμάτης: Τι τον οδήγησε στο αλκοόλ και πως κέρδισε τη δύσκολη μάχη με την εξάρτηση
Επικαιρότητα
21/07/2026 - 15:36
Πάρκινσον: Ο θόρυβος των δρόμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου
Υγεία
21/07/2026 - 15:00
Βουλή: Εγκρίθηκε η διάταξη για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:56
Καύσωνας: Αύξηση της θνητότητας από καρδιολογικά προβλήματα - 8 πρακτικά tips προστασίας
Health Talk
21/07/2026 - 13:30
Σρι Λάνκα: Η χειρότερη έξαρση δάγκειου πυρετού της δεκαετίας – Στη μάχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 13:00
Πυρ ομαδόν κατά της τροπολογίας για τη διοίκηση του ΠΙΣ – Παρέμβαση και από την ευρωπαϊκή ιατρική κοινότητα
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 12:30
Μπαράζ καταγγελιών για αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία από τις ελληνικές παραλίες
Patient Talk
21/07/2026 - 11:53
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματικό εμβόλιο εμποδίσει την ανάπτυξη του σε άτομα υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/07/2026 - 11:00
Pfizer: Κορυφαία διάκριση για τις καλύτερες πρακτικές συμπερίληψης στον φαρμακευτικό κλάδο
Pharma News
21/07/2026 - 10:47
Πρωτεΐνη του εγκεφάλου ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ
Υγεία
21/07/2026 - 10:00
Ο Άρης Αγγελής αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής HTA και ρόλο συμβούλου του Υπουργού Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/07/2026 - 09:46
Δόντια φτιαγμένα στο εργαστήριο μπορεί να φέρουν σύντομα τέλος σε σφραγίσματα και μασέλες
Υγεία
21/07/2026 - 09:00
Καύσωνας: Τα βασικά μέτρα προστασίας που προτείνουν οι πνευμονολόγοι
Health Talk
21/07/2026 - 08:13
Eκτακτες δράσεις υποστήριξης των πολιτών λόγω καύσωνα από τον ΕΕΣ σε Εδέμ, Θησείο και Ακρόπολη
Υγεία
21/07/2026 - 07:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ: Ετήσιος έλεγχος τεστοστερόνης για στρατιωτικούς άνω των 30 – Οι ανησυχίες των ειδικών
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 10:00
Καύσωνας: Όλες οι οδηγίες προστασίας από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 12:54
Αγαπηδάκη: «Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων - Σύντομα οι ανακοινώσεις»
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 14:32
Κέντρο εκπαίδευσης αγγειοχειρουργών στους υπερήχους το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο
Πολιτική Υγείας
20/07/2026 - 15:17
Νέος γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός
Υπηρεσίες Υγείας
20/07/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo