ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένη επαγρύπνηση για τη γρίπη των πτηνών συνιστά το ECDC

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ιοί της γρίπης των πτηνών εξακολουθούν να κυκλοφορούν, αν και σε χαμηλά επίπεδα, μεταξύ των πληθυσμών άγριων πτηνών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Δευτέρα, 08/07/2024 - 18:26
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μετάδοση των ιών της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας HPAI A(H5N1) παρατηρήθηκε πρόσφατα σε βοοειδή γαλακτοπαραγωγής και έχουν αναφερθεί τέσσερα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, συγκεκριμένα μεταξύ εργαζομένων σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που εκτέθηκαν σε βοοειδή από τον Απρίλιο του 2024. Ενώ η μετάδοση από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο παραμένει σπάνιο γεγονός, οι ιοί της γρίπης των πτηνών μπορούν να μεταδοθούν σε άγρια, αγροτικά και οικόσιτα ζώα, οδηγώντας σε μόλυνση και επιδημίες σε πουλερικά και περιστασιακά σε θηλαστικά.

«Καθώς παρακολουθούμε στενά την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τη γρίπη των πτηνών, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, υπάρχει λόγος για αυξημένη ευαισθητοποίηση αλλά όχι για αυξημένη ανησυχία. Το ECDC παραμένει προσηλωμένο στην υποστήριξή μας στις δράσεις που αναλαμβάνουν οι εθνικές αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτή η απειλή για την ανθρώπινη υγεία δεν πρέπει να υποτιμάται και είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε προληπτικοί στην κοινή μας συνεργασία» αναφέρει η Pamela Rendi-Wagner, διευθύντρια του ECDC.

Ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας

Παρόλο που επί του παρόντος δεν έχει καταγραφεί καμία μόλυνση από τον ιό της γρίπης των πτηνών A(H5N1) σε ανθρώπους στην ΕΕ/ΕΟΧ, το ECDC συμβουλεύει για τη σημασία της συνέχισης της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, όσον αφορά την πιθανότητα αντιμετώπισης κρουσμάτων μόλυνσης στον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δέσμευσής του για τη δημόσια υγεία, το ECDC εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την έγκαιρη ανίχνευση και τον περιορισμό πιθανών κρουσμάτων στον άνθρωπο στην ΕΕ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επί του παρόντος ο κίνδυνος ζωονοσογόνου γρίπης των πτηνών, δηλαδή ανθρώπινων λοιμώξεων, για την ΕΕ/ΕΟΧ παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και χαμηλός έως μέτριος για τα άτομα που εκτίθενται επαγγελματικά ή με άλλο τρόπο.

Το ECDC έχει αναλάβει πολυάριθμες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της δυνητικής απειλής της γρίπης των πτηνών για την ανθρώπινη υγεία και έχει εκπονήσει τους τελευταίους μήνες διάφορα έγγραφα καθοδήγησης και εκθέσεις σχετικά με τον έλεγχο των εκτεθειμένων ατόμων, την επιτήρηση, τη διερεύνηση της επιδημίας και τις επιλογές της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση.

Μείωση του ορίου δοκιμών

Στις πρόσφατα επικαιροποιημένες οδηγίες επιτήρησης για την καλοκαιρινή περίοδο, το ECDC συνιστά τη μείωση του ορίου για τη διενέργεια δοκιμών για τη γρίπη των πτηνών στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προσέγγισης βάσει κινδύνου για τα εκτεθειμένα ασυμπτωματικά άτομα. Συνιστάταιεπίσης να εξετάζονται για γρίπη όλα τα περιστατικά που νοσηλεύονται λόγω συμπτωμάτων συμβατών με γρίπη των πτηνών και να διερευνηθούν περαιτέρω τα θετικά για γρίπη Α δείγματα που είναι αρνητικά για τον ιό της εποχικής γρίπης. Τα μέτρα βιοασφάλειας και ατομικής προστασίας που εφαρμόζονται σε χώρους εργασίας και αναψυχής με αυξημένο κίνδυνο γρίπης των πτηνών παραμένουν ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διάχυσης στον άνθρωπο. Αυτά τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επιπλέον, το ECDC ενίσχυσε την υποστήριξή του προς τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά τις εργαστηριακές δραστηριότητες για τη ζωονοσογόνο γρίπη των πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της εργαστηριακής ετοιμότητας για την ανίχνευση και τον χαρακτηρισμό των ιών της ζωονοσογόνου γρίπης. Το ECDC προσφέρει επίσης στην ΕΕ κεντρικές δοκιμές και περαιτέρω χαρακτηρισμό ανθρώπινων δειγμάτων για τα οποία είναι γνωστό ή υπάρχει υποψία ότι περιέχουν ιό της γρίπης των πτηνών.

Στενή παρακολούθηση σε παγκόσμιο επίπεδο

Εκτός από τους εθνικούς εταίρους του στην ΕΕ και τον ΕΟΧ, το ECDC συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τη γρίπη των πτηνών στην ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο μαζί με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και σε στενή συνεργασία με άλλους σχετικούς οργανισμούς της ΕΕ, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU OSHA), καθώς και με διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ και τα σημαντικότερα ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το ECDC έχει δεσμευτεί να διατηρεί υψηλή επαγρύπνηση για να διασφαλίσει την ασφάλεια του κοινού όσον αφορά τον κίνδυνο για τον άνθρωπο από τη γρίπη των πτηνών και θα συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις και οδηγίες ανάλογα με τις ανάγκες και την επιδημιολογική κατάσταση.

  • ECDC
  • ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους αθλητές και τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού
Οδηγίες του ΕΟΔΥ προς τους αθλητές και τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 08 Ιουλίου 2024
Οδηγός για τον καύσωνα - Τι πρέπει να κάνουν μικροί και μεγάλοι, πως αντιδρούμε σε περίπτωση θερμοπληξίας 09 Ιουλίου 2024
Οδηγός για τον καύσωνα - Τι πρέπει να κάνουν μικροί και μεγάλοι, πως αντιδρούμε σε περίπτωση θερμοπληξίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECDC: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα στα νοσοκομεία - Η Ελλάδα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα
Πολιτική Υγείας
11/09/2025 - 13:00

ECDC: Ραγδαία εξάπλωση ανθεκτικού στα φάρμακα μύκητα στα νοσοκομεία - Η Ελλάδα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα

Δραματική προειδοποίηση του ECDC: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη θα κινδυνεύσουν από τα κουνούπια»
Υγεία
22/08/2025 - 16:02

Δραματική προειδοποίηση του ECDC: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη θα κινδυνεύσουν από τα κουνούπια»

Η Ευρώπη καταγράφει νέα ρεκόρ σε ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Τα μέτρα για τη «νέα κανονικότητα»
Πολιτική Υγείας
20/08/2025 - 10:00

Η Ευρώπη καταγράφει νέα ρεκόρ σε ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Τα μέτρα για τη «νέα κανονικότητα»

ECDC: Η διφθερίτιδα εξαπλώνεται - Μέτρα προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 09:00

ECDC: Η διφθερίτιδα εξαπλώνεται - Μέτρα προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών

Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36

Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα

Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48

Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 00:08
ΣΥΡΙΖΑ: «Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην παιδική φτώχεια»
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 00:07
Η θεατρική ομάδα του Νοσοκομείου Μεταξά «Metaxact» στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 22:53
Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG, Bill Anderson
Pharma News
18/09/2025 - 22:32
Διατροφή παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 22:09
Ο ασταθής και ακραίος κύκλος του νερού απειλεί να φέρει παγκόσμια κρίση στους υδάτινους πόρους
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 21:47
Νευροψυχολογική εκτίμηση για την άνοια στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ
Υγεία
18/09/2025 - 21:12
ΕΣΗΕΑ και Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας - Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο ΚΑΡΠΑ
Υγεία
18/09/2025 - 20:49
Διαβήτης τύπου 2: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για όσους καπνίζουν ή ατμίζουν
Υγεία
18/09/2025 - 20:33
Προειδοποίηση από τη Novo Nordisk για ιστοσελίδες που πωλούν παράνομα σκευάσματα σεμαγλουτίδης
Pharma News
18/09/2025 - 20:07
Premium ενδοφακοί: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τα γυαλιά μετά τον καταρράκτη
Health Talk
18/09/2025 - 19:41
Τι είναι η νόσος του Lyme με την οποία παλεύει επί 12 χρόνια η Μπέλα Χαντίντ - Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας της!
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 19:14
Κορονοϊός: Δύο θάνατοι και 226 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
18/09/2025 - 18:44
Ο ΠΟΥ προτείνει εφικτές οικονομικές λύσεις για τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα και την ψυχική υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 18:24
Ποια είναι τα οφέλη της προληπτικής κολονοσκόπησης;
Health Talk
18/09/2025 - 17:56
Οι κοινωνικές ανισότητες και οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 17:19
Η Roche εξαγοράζει την εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων για το ήπαρ 89bio έναντι 3,5 δισ. δολαρίων
Pharma News
18/09/2025 - 17:02
ΠΣΦ: Σεμινάριο στο 401 ΓΣΝ, για ασθενείς και νοσηλευτές
Υγεία
18/09/2025 - 16:53
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινάει θεραπευτικό πρόγραμμα για άτομα άνω των 60 με προβλήματα ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 16:27
Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Ο εμβολιασμός των ζώων θα πλήξει τις εξαγωγές φέτας»
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 16:01
Ναρκοληψία: Η άγνωστη πάθηση - Τα συμπτώματα, οι επιπτώσεις της και οι προτεινόμενες θεραπείες
Patient Talk
18/09/2025 - 15:22
Αισθητήρες εντόπισαν τους πέντε διαφορετικούς τύπους υπερφαγίας
Digital Health
18/09/2025 - 15:01
Το χάπι – έκπληξη της Novo Nordisk στον... χορό των θεραπειών κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
18/09/2025 - 14:44
Νέα δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ για τη Γάζα: «Στο χείλος της κατάρρευσης τα νοσοκομεία»
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 14:19
Η προπόνηση με αντιστάσεις βελτιώνει την υγεία των νεύρων και επιβραδύνει τη γήρανση!
Fitness
18/09/2025 - 14:00
Συστατικό που εντοπίζεται στη φλούδα του μήλου και του σύκου στη μάχη κατά της περιοδοντίτιδας
Υγεία
18/09/2025 - 13:00
Ο υποσιτισμός προκαλεί μια ξεχωριστή μορφή διαβήτη
Υγεία
18/09/2025 - 12:30
Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που απέχουν από το σεξ - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 12:00
Πειραματικό ενέσιμο φάρμακο υπόσχεται διατήρηση της απώλειας βάρους και μετά τη διακοπή του
Pharma News
18/09/2025 - 11:00
Νέο εργαλείο ΑΙ μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο προσβολής από 1.000 ασθένειες και το πότε!
Digital Health
18/09/2025 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η άνοια σε ηλικίες κάτω των 60: Τα συμπτώματα στην γκρίζα ζώνη και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
16/09/2025 - 14:00
Το πολύ χαμηλό βάρος είναι πιο απειλητικό για τη ζωή απ' ό,τι τα περιττά κιλά
Υγεία
16/09/2025 - 13:00
Κυστίτιδα: Προγνωστικός δείκτης για καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες μετά τα 50
Υγεία
17/09/2025 - 12:00
Στο φως η άγνωστη πρωτεΐνη που μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση
Υγεία
16/09/2025 - 17:43
Σακελλαρίδης: «Μία στεφανιογραφία, δύο στεντ, τέρμα το τσιγάρο - Μην αγνοούμε τα σημάδια...»
Επικαιρότητα
16/09/2025 - 17:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo