ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιους προστατεύει η μεσογειακή διατροφή;

Υγεία
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιους προστατεύει η μεσογειακή διατροφή;
Επιρρεπείς στην ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι όσοι ακολουθούν μια υψηλή σε κρέας, αλάτι και αναψυκτικά διατροφή. Αντιθέτως, όσοι επιλέγουν τη μεσογειακή διατροφή αντιμετωπίζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Τετάρτη, 30/09/2020 - 14:50
News4Health Team News4Health Team

Ένα πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, δημητριακά και ψάρια, μέτριο σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασί και φτωχό σε κόκκινο κρέας διαιτολόγιο, μπορεί να βοηθήσει ακόμα και τις καπνίστριες και πρώην καπνίστριες στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στο ευνοϊκό αυτό συμπέρασμα για όσες κάνουν χρήση προϊόντων καπνού κατέληξε μια πρόσφατη γαλλική ανάλυση, μετά από αξιολόγηση της διατροφής περισσότερων από 62.000 γυναικών.

«Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που επηρεάζει δύο με τρεις φορές συχνότερα της γυναίκες. Αυτές αντιπροσωπεύουν το 70% των περιπτώσεων. Η αιτιολογία της εμφάνισής της δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί, ωστόσο η πλειονότητα των μελετών υποδεικνύει ότι στην παθογένεσή της αλληλεπιδρούν τόσο περιβαλλοντικοί όσο και γενετικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί παράγοντες. Συχνά σχετίζεται με αντισώματα [ρευματοειδείς παράγοντες (RF) και/ή αντι-κιτρουλλινικά αντισώματα (ACPA)]. Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για θετική σε ACPA ρευματοειδή αρθρίτιδα, ιδιαίτερα σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση», μας εξηγεί ο εξειδικευμένος στις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος Oρθοπαιδικός Χειρουργός δρ Αθανάσιος Τσουτσάνης.

Πρόκειται για μια μη μεταδοτική νόσο που προσβάλλει τις αρθρώσεις, όπως είναι και οι άλλες μορφές αρθρίτιδας. Η βλάβη προκαλείται από ανάπτυξη φλεγμονής και υπερπλασία του αρθρικού υμένα, που οδηγούν σε φθορά του χόνδρου και κατόπιν των οστών της προσβεβλημένης άρθρωσης. Οι ασθενείς βιώνουν τοπικό πόνο, οίδημα και δυσκαμψία, ενώ σπανιότερα μπορεί να εκδηλώσουν εξωαρθρικά συμπτώματα, όπως αναιμία, οφθαλμική φλεγμονή, απώλεια βάρους ή φλεγμονή σε άλλα όργανα του σώματος. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανόν να επηρεάσουν και την ψυχική υγεία τους, αφού προκαλούν άγχος και κατάθλιψη, χειροτερεύοντας τελικά την ποιότητα ζωής τους. Η νόσος σχετίζεται και με σημαντική θνησιμότητα, με το προσδόκιμο ζωής των ασθενών να είναι πιθανό να μειωθεί κατά τρία έως δέκα χρόνια!

Πλήττει το 0,5 - 1% του πληθυσμού και η συχνότητα εμφάνισής της στον παγκόσμιο χάρτη ποικίλλει. Στη Νότια Ευρώπη κυμαίνεται από 0,3-0,7%, ενώ στη Βόρεια Ευρώπη και Βόρεια Αμερική μεταξύ 0,5-1%. Έχει διαπιστωθεί ότι στις μεσογειακές χώρες ο αριθμός των πασχόντων είναι μικρότερος και η πάθηση έχει ηπιότερη μορφή. Στη χώρα μας ο επιπολασμός της είναι 0,68% και εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 50-59 ετών.

Ο λόγος για τη διαφορά αυτή στη βαρύτητα της νόσου στη Μεσόγειο φαίνεται να είναι η διατροφή, λόγω της προστατευτικής, όμως, δράσης της έναντι κάποιων συννοσηροτήτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως η οστεοπόρωση. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για να βρεθούν τα αίτια που εμφανίζεται σπανιότερα η νόσος σε αυτές τις χώρες δεν είναι αρκετές. Οι περισσότερες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ μεσογειακής διατροφής και ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ μία σουηδική μελέτη του 2018 έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχει ευεργετική επίδραση στους άνδρες.

Σχέση μεσογειακής διατροφής και ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Στόχος της γαλλικής ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στο Arthritis & Rheumatology ήταν να εκτιμηθεί η σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στόχος ήταν ειδικά τα άτομα υψηλού κινδύνου, δεδομένης αφενός της προστασίας που γενικά παρέχει η συγκεκριμένη διατροφή ενάντια στις μη μεταδοτικές ασθένειες και αφετέρου της περιεκτικότητάς της σε βιοδραστικά συστατικά, ιδίως αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά οξέα, που μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στις αυτοάνοσες ασθένειες.

Η ανάλυση περιέλαβε 62.629 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μελέτη βάσει ερωτηματολογίου, που αξιολόγησε τις διατροφικές συνήθειές τους από το 1990. Συνολικά, 480 γυναίκες εμφάνισαν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παρότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μεταξύ των γυναικών που κάπνιζαν ή ήταν πρώην καπνίστριες συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο: υπήρχαν 383 περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανά 1 εκατομμύριο άτομα ετησίως σε εκείνες που είχαν υψηλή προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή, και 515 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο άτομα ετησίως μεταξύ εκείνων με μικρή προσήλωση στη διατροφή (και 358 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο άτομα ετησίως μεταξύ των γυναικών που δεν κάπνιζαν ποτέ και ήταν απολύτως προσηλωμένες στη μεσογειακή διατροφή).

«Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μάλιστα η σχέση είναι δοσοεξαρτώμενη. Όταν υπάρχουν γενετικοί προδιαθεσικοί παράγοντες ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 40%. Τόσο αυτή όσο και κάθε άλλη επιρρεπής πληθυσμιακή ομάδα θα πρέπει να ενημερώνεται και να αναζητά εγκαίρως θεραπεία, προκειμένου να αποφεύγονται οι μακροπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Η ένταξη της άσκησης στη ζωή τους για ενδυνάμωση των μυών και η φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της παραμόρφωσης των αρθρώσεων μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για χειρουργική αντιμετώπιση του σοβαρού χρόνιου πόνου και των κινητικών προβλημάτων που προκαλούνται. Η συνηθέστερη εγχείρηση για την οριστική απαλλαγή από τα συμπτώματα είναι η ολική αρθροπλαστική, κατά την οποία η φυσική αλλά κατεστραμμένη πλέον άρθρωση αντικαθίσταται με μία τεχνητή». Ευτυχώς, οι επεμβάσεις αυτές γίνονται στις μέρες μας με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, που προσφέρουν πολύ γρήγορη αποκατάσταση. Στην περίπτωση βλάβης της αρθρώσεως του ισχίου η τεχνική AMIS και στην περίπτωση βλάβης του γόνατος η ΜΙΚ αποτελούν δύο πρωτοποριακές τεχνικές. Οι ασθενείς δεν έχουν μετεγχειρητικό πόνο, δεν υπάρχει ανάγκη μετάγγισης αίματος κατά τη διάρκεια ή μετά το χειρουργείο, κινητοποιούνται αμέσως, η ανάγκη νοσηλείας τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη και το κυριότερο οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες», καταλήγει ο δρ Αθανάσιος Τσουτσάνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/09/2020 - 14:56
  • ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Ο επιδημιολογικός δείκτης που θα μπορούσε να αλλάξει την ροή της πανδημίας
Κορονοϊός: Ο επιδημιολογικός δείκτης που θα μπορούσε να αλλάξει την ροή της πανδημίας 30 Σεπτεμβρίου 2020
Τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά με λοίμωξη COVID-19 30 Σεπτεμβρίου 2020
Τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά με λοίμωξη COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όμορφα και δυνατά μαλλιά: Η φροντίδα τους περνά και από το πιάτο μας
Ομορφιά
28/09/2026 - 12:30

Όμορφα και δυνατά μαλλιά: Η φροντίδα τους περνά και από το πιάτο μας

Οι αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής στο μικροσκόπιο και οι επιστημονικές αντιρρήσεις
Health Talk
22/09/2026 - 16:00

Οι αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής στο μικροσκόπιο και οι επιστημονικές αντιρρήσεις

Αγαπηδάκη: «Με τις αποφάσεις μας για τα σχολικά κυλικεία προστατεύουμε την υγεία των παιδιών»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 16:26

Αγαπηδάκη: «Με τις αποφάσεις μας για τα σχολικά κυλικεία προστατεύουμε την υγεία των παιδιών»

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή

Πρωτοποριακή τεχνική για την αρθρίτιδα ισχίου με κεραμικά υλικά - Που εφαρμόζεται
Υπηρεσίες Υγείας
20/08/2026 - 16:21

Πρωτοποριακή τεχνική για την αρθρίτιδα ισχίου με κεραμικά υλικά - Που εφαρμόζεται

Πρακτικές συμβουλές άσκησης και διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου
Health Talk
17/08/2026 - 22:36

Πρακτικές συμβουλές άσκησης και διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την υπόθεση του Γιώργου Πατούλη
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 03:47
Επίσκεψη ευρωβουλευτών της επιτροπής SANT στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 00:12
Πουλής: «Αποτελεσματικά τα νέα ψηφιακά εργαλεία για τους ελέγχους στον χώρο της Υγείας»
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 23:34
ΕΚΕ: Μεγάλη πανελλήνια έρευνα για τη γνώση των πολιτών σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Υγεία
29/09/2026 - 22:48
Μέτωπο ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ: Σφοδρή επίθεση σε Γεωργιάδη, Παγώνη και Πατούλη
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 22:24
Γιατί είναι απαραίτητος ο ετήσιος έλεγχος της όρασης μετά την ηλικία των 60
Health Talk
29/09/2026 - 22:02
Novartis Hellas: Άνω των 4,3 δισ. ευρώ ετησίως το αποτύπωμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ελλάδα
Pharma News
29/09/2026 - 21:41
Δέκα μέρες «Medwatch»: Υπό έλεγχο 12.137 δομές και 37.216 καταχωρήσεις - Τα «κόκκινα» που εντοπίστηκαν
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:57
Ο ΙΣΑ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση αναστολή είσπραξης του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:34
Η φορολόγηση της νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές - Πως φτάσαμε από την απαλλαγή στο 24%
Υπηρεσίες Υγείας
29/09/2026 - 20:17
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Το πρόγραμμα των κοινών δράσεων ΕΝΑΣΕΛ και ΠΕΦ για την πρόληψη
Patient Talk
29/09/2026 - 19:44
ΠΟΥ: Αύξηση κατά 30% των θανάτων από χολέρα το 2025 - Ανησυχία για το πραγματικό φορτίο της νόσου
Υγεία
29/09/2026 - 19:19
Κέντρο πρόληψης ζωονόσων δημιουργείται στην Ορεστιάδα με χρηματοδότηση 300.000 ευρώ
Επικαιρότητα
29/09/2026 - 19:02
Παραδόθηκαν προς χρήση 24 νέες βιβλιοθήκες στους χώρους αναμονής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Επικαιρότητα
29/09/2026 - 18:37
Οκτώ προτάσεις της ΠΟΜΕΠ για ενίσχυση των ελέγχων σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας που απευθύνονται σε παιδιά
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 18:21
Πατούλης: «Ορθή θεσμικά η παραπομπή των εις βάρος μου καταγγελιών στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 18:04
Θάνατος Μαζωνάκη: Κατέθεσε η νοσηλεύτρια του ιατρείου - Ο πανικός που επικράτησε τις μοιραίες στιγμές
Επικαιρότητα
29/09/2026 - 17:29
Κολπική μαρμαρυγή: Όταν η θεραπεία γίνεται μαζί με το χειρουργείο καρδιάς
Health Talk
29/09/2026 - 16:00
Απολογισμός των πρώτων 10 ημερών λειτουργίας του Medwatch -Γεωργιάδης: Μείωση 91% στις παραπλανητικές διαφημίσεις
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 15:30
Ελλείψεις βασικών φαρμάκων στα νοσοκομεία της Αγγλίας – Ποια σκευάσματα επηρεάζονται
Pharma Policy
29/09/2026 - 15:00
Novo Nordisk: Συμφωνία έως 2,6 δισ. δολάρια με κινεζική φαρμακευτική για χάπι κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
29/09/2026 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στο επίκεντρο
Patient Talk
29/09/2026 - 13:30
Καρκίνος του προστάτη: Στοχευμένη ακτινοθεραπεία παρουσιάζει συγκρίσιμα αποτελέσματα με τη χειρουργική επέμβαση
Υγεία
29/09/2026 - 13:00
Ημέρα Καινοτομίας Pfizer - ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»: Όταν η ψηφιακή καινοτομία συναντά τη βιοϊατρική έρευνα
Pharma News
29/09/2026 - 12:32
Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας: Τι πρέπει να διαθέτει μια ογκολογική μονάδα
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 12:10
Σπάνιες παθήσεις: Μηχανισμό για να είναι εφικτή η διάγνωση μέσα σ' έναν χρόνο ζητούν οι ευρωβουλευτές
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 12:00
Παράνομη ογκολογική κλινική: Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 11:35
Smartphone από τα 12: Αυξημένος κίνδυνος για συμπτώματα διατροφικών διαταραχών
Υγεία
29/09/2026 - 11:00
Μπορεί το λάδι να εξασφαλίσει καλύτερο ύπνο;
Διατροφή
29/09/2026 - 09:01
EFPIA: Οι εξετάσεις σημαντικό πρώτο βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Chiesi λαμβάνει Ευρωπαϊκή Άδεια Κυκλοφορίας για θεραπεία συντήρησης του άσθματος
Pharma News
28/09/2026 - 10:00
Βολές Πολάκη κατά του νομοσχεδίου Γεωργιάδη για ψυχολόγους, ψυχιατροδικαστική και ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 15:19
Αγαπηδάκη από Πετρούπολη: «Η ποιοτική υγειονομική φροντίδα έρχεται δίπλα στον πολίτη»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 16:11
Πάροχοι ΠΦΥ: Να μην ξεκινήσει η είσπραξη του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 16:59
ΠΟΥ: Η σύνθεση των εμβολίων γρίπης για το 2027 στο Νότιο Ημισφαίριο
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 11:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo