ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μελέτη: Αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν πρόωρο θάνατο

Υγεία
Νέα μελέτη: Αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν πρόωρο θάνατο
Περίπου 57.000 πρόωροι θάνατοι στη Βραζιλία το 2019 σχετίστηκαν με την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Παρασκευή, 11/11/2022 - 11:21
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων - όπως χοτ ντογκ, πατατάκια, σόδα και παγωτό - μπορεί να έχει συνέπειες πέρα ​​από την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο American Journal of Preventive Medicine υπολόγισε ότι το 2019, οι θάνατοι περίπου 57.000 Βραζιλιάνων μεταξύ 30 και 69 ετών οφείλονταν στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 10% των ετησίων πρόωρων θανάτων στη Βραζιλία μεταξύ αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Οι συγγραφείς λένε ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που εκτιμά την επίδραση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στον κίνδυνο θανάτου.

Η Μελέτη

Η μελέτη χρησιμοποίησε υπολογισμούς από προηγούμενη ανάλυση, η οποία συνέκρινε τον σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας των ανθρώπων που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων με εκείνους που έτρωγαν σχετικά λίγο από αυτά. Οι συγγραφείς εφάρμοσαν αυτό το μοντέλο στον πληθυσμό της Βραζιλίας και στο επίπεδο κατανάλωσης πολύ επεργασμένων τροφίμων.

Από εκεί, υπολόγισαν τον αριθμό των πρόωρων θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 69 ετών είχαν καταναλώσει λιγότερο από αυτό το είδος τροφής.

Οι ερευνητές εστίασαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι ο θάνατος από τη μη μεταδοτική νόσο είναι πρόωρος σε αυτές τις ηλικίες.

Ο Eduardo Nilson, ερευνητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης , είπε ότι πιστεύει ότι «είναι πολύ πιθανό η καρδιακή νόσος να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες» που συμβάλλουν σε αυτούς τους πρόωρους θανάτους. Ο διαβήτης, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί επίσης να παίξει ρόλο, είπε.

Τα τρόφιμα που είναι «υπερεπεξεργασμένα» περιέχουν περισσότερα τεχνητά συστατικά από αυτά που έχουν απλώς προσθέσει αλάτι, ζάχαρη ή λάδι. Συνήθως έχουν πολύ λίγα ολόκληρα συστατικά και περιέχουν αρώματα, χρωστικές ή άλλα πρόσθετα. Τα στιγμιαία νούντλς, η κατεψυγμένη πίτσα και τα μπισκότα που αγοράζονται από το κατάστημα ανήκουν συνήθως σε αυτήν την κατηγορία.

Στη Βραζιλία, είπε ο Nilson, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που συμβάλλουν περισσότερο στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι ψωμιά, και πίτες μαζικής παραγωγής. μαργαρίνη; αλατισμένα κράκερ; μπισκότα; προϊόντα κρέατος όπως ζαμπόν, χοτ ντογκ και χάμπουργκερ. πίτσα; και ποτα με ζάχαρη .

Ο Nilson και οι συνεργάτες του υπολόγισαν ότι αν όλοι οι ενήλικες στη Βραζιλία διασφάλισαν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν λιγότερο από το 23% των ημερήσιων θερμίδων τους , η χώρα θα μπορούσε να δει περίπου 20.000 λιγότερους πρόωρους θανάτους ετησίως.

Οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι είναι ήδη κάτω από αυτό το όριο, αλλά το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας λαμβάνει έως και το 50% των ημερήσιων θερμίδων του από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, είπε ο Nilson.

Στις ΗΠΑ, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν περίπου το 57% των ημερήσιων θερμίδων, κατά μέσο όρο. Με βάση αυτό, ο Nilson πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναμένουν ακόμη περισσότερους πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με αυτό το είδος τροφής.

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με άλλα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου για διαβήτη, γνωστική έκπτωση, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Μια μελέτη του Αυγούστου διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στην Ιταλία που κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Διαβάστε επίσης: Το τυρί που «κλείνει την πόρτα» στην Οστεοπόρωση - Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

Η Maura Walker, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, προειδοποίησε ότι αυτή η μελέτη δεν έδειξε ότι η υπερβολικά επεξεργασμένη κατανάλωση τροφίμων προκάλεσε άμεσα πρόωρο θάνατο – μόνο ότι υπήρχε συσχέτιση. Αλλά η σύνδεση είναι λογική, είπε.

«Είναι πιθανό αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι μόνο ένας παράγοντας που οδηγεί σε πράγματα όπως η υπέρταση, τα φτωχά λιπίδια του αίματος, η υψηλότερη περιφέρεια μέσης και αυτός είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται με τη θνησιμότητα», είπε ο Walker. . .

Πρόσθεσε ότι ιδανικά, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανταλλάξουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό στις ερήμους τροφίμων όπου οι βασίζονται σε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα κατάστημα δολαρίων για παντοπωλεία.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν συχνά να αναγνωριστούν από τη μακρά λίστα συστατικών τους, πολλά από τα οποία συνήθως δεν θα βρείτε στη δική σας κουζίνα.

Αλλά δεν είναι όλα σε αυτή την κατηγορία επιβλαβή, σύμφωνα με τον Δρ Walter Willett, καθηγητή επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard TH Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. Για παράδειγμα, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως θεωρούνται μερικές φορές υπερεπεξεργασμένα, αλλά είναι επίσης πηγές διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή καρκίνου.

Ο Willett είπε επίσης ότι μπορεί να υπάρχει μικρός λόγος από την αντικατάσταση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ορισμένα είδη, όπως περισσότερο κόκκινο κρέας ή τρόφιμα μαγειρεμένα σε πολύ βούτυρο. Ειδικότερα, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Για το λόγο αυτό, είπε ο Willett, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην αποφυγή συγκεκριμένων τροφών που σχετίζονται σημαντικά με τον κίνδυνο θανάτου. Το αναψυκτικό, για παράδειγμα, συνδέεται με περίπου 184.000 θανάτους ενηλίκων ετησίως παγκοσμίως.

«Γενικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Βραζιλιάνοι και οι Αμερικανοί και πολλοί άλλοι άνθρωποι τρώνε πάρα πολύ πρόχειρο φαγητό», είπε ο Willett. «Συλλογικά, προσθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί».

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα: Αν τρώτε αυτές τις ώρες δεν θα παίρνετε κιλά

Το «ελιξίριο μακροζωίας» βρίσκεται στην κουζίνα σου - Μισή κουταλιά την ημέρα αρκεί

ΠΗΓΗ: Dnews

Τελευταία τροποποίηση στις 18/11/2022 - 12:50
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΠΡΩΟΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
  • ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΚΙΝΔΥΝΟΣ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΧΟΛΙΣΤΕΡΟΛΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φλεγμονή από εμβόλιο, λοίμωξη ή αυτοάνοσο: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν «επιτίθεται» στον εαυτό του
Φλεγμονή από εμβόλιο, λοίμωξη ή αυτοάνοσο: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν «επιτίθεται» στον εαυτό του 10 Νοεμβρίου 2022
Long Covid: Παιδιά και ενήλικες κινδυνεύουν το ίδιο - Αυτά είναι τα συμπτώματα 11 Νοεμβρίου 2022
Long Covid: Παιδιά και ενήλικες κινδυνεύουν το ίδιο - Αυτά είναι τα συμπτώματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη στην παιδικοεφηβική ηλικία
Patient Talk
24/05/2025 - 09:42

Ενημερωτική εκδήλωση για την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη στην παιδικοεφηβική ηλικία

Τα τρόφιμα με τα περισσότερα ίχνη φυτοφαρμάκων - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
18/05/2025 - 09:26

Τα τρόφιμα με τα περισσότερα ίχνη φυτοφαρμάκων - Τι έδειξε έρευνα

Ημερίδα ευαισθητοποίησης του ΕΔΔΥΠΠΥ για την παχυσαρκία στον δήμο Αγίας Παρασκευής
Υγεία
16/05/2025 - 03:24

Ημερίδα ευαισθητοποίησης του ΕΔΔΥΠΠΥ για την παχυσαρκία στον δήμο Αγίας Παρασκευής

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον
Υγεία
15/05/2025 - 17:53

Νέα έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον

Η βιταμίνη Β και τα συμπληρώματα χολίνης μπορεί να επιβραδύνουν το γλαύκωμα
Υγεία
14/05/2025 - 17:51

Η βιταμίνη Β και τα συμπληρώματα χολίνης μπορεί να επιβραδύνουν το γλαύκωμα

Οι ενέσεις απώλειας βάρους μπορεί να κάνουν καλό στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με έρευνα
Υγεία
12/05/2025 - 10:00

Οι ενέσεις απώλειας βάρους μπορεί να κάνουν καλό στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εξάρθρωση σπείρας που διέπραττε εικονική συνταγογράφηση φαρμάκων - Ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ
Επικαιρότητα
28/05/2025 - 14:46
Γαλλία: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις "επιλογές για το τέλος της ζωής" - Πότε θα ισχύσει
Πολιτική Υγείας
28/05/2025 - 14:00
First Intake: Η ψηφιακή πλατφόρμα για το κλείσιμο του πρώτου ραντεβού με ψυχολόγο σε δημόσιες δομές
Πολιτική Υγείας
28/05/2025 - 13:57
Freeze branding: Οι κίνδυνοι της νέας τρέλας που θέλει μαρκάρισμα μαλλιών και σώματος με υγρό άζωτο
Ομορφιά
28/05/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Μετά τα μέσα Ιουνίου η αποστολή των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ κατ' οίκον
Πολιτική Υγείας
28/05/2025 - 12:16
Στην τελευταία φάση δοκιμών νέο αντιβιοτικό κατά των «υπερμικροβίων» που προκαλούν σηψαιμία και πνευμονία
Pharma News
28/05/2025 - 12:00
GSK Ελλάδος: Εκστρατεία ενημέρωσης για τη Χρόνια Ρινοκολπίτιδα με Ρινικούς Πολύποδες
Pharma News
28/05/2025 - 11:30
ECDC: Οδηγίες προφύλαξης για ένα καλοκαίρι χωρίς σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Πολιτική Υγείας
28/05/2025 - 11:00
Πνευμονική Υπέρταση: Καταγραφή προβλημάτων ασθενών και έκδοση οδηγιών
Patient Talk
28/05/2025 - 10:30
Ταμπόν: Περιέχουν επίπεδα τοξικών φυτοφαρμάκων ακόμα και 40 φορές υψηλότερα από το ανώτατο όριο στο πόσιμο νερό
Υγεία
28/05/2025 - 10:00
Έντονες αντιδράσεις από γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και φυσικοθεραπευτές για τη νέα ρύθμιση του clawback
Πολιτική Υγείας
28/05/2025 - 09:00
Πάτρα: Ανέγερση νέας μονάδας ημερήσιας νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς δωρεά της Μαριάννας Λάτση
Πολιτική Υγείας
28/05/2025 - 08:03
Οδηγός για υγιείς πνεύμονες: Τι να προσέξετε και πότε να δράσετε
Health Talk
27/05/2025 - 21:00
Ο στρατηγικός ρόλος του νοσηλευτή στη διαχείριση ασθενειών, την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας
Health Talk
27/05/2025 - 19:59
Κοινά καθαριστικά προϊόντα που είναι τοξικά για το κατοικίδιο σας
Pet
27/05/2025 - 19:00
Καρδιά: τρεις νύχτες αϋπνίας φτάνουν για να την βλάψουν
Υγεία
27/05/2025 - 18:00
Τι αλλάζει η τεχνολογία στην επιδιόρθωση συχνών προβλημάτων όρασης
Health Talk
27/05/2025 - 17:00
Θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες; Δοκιμάστε να προσθέσετε τσίλι!
Διατροφή
27/05/2025 - 15:30
Η συσσώρευση του κοιλιακού λίπους συνδέεται με την ψωρίαση
Υγεία
27/05/2025 - 15:00
Νέα γονιδιακή θεραπεία μπορεί να στοχεύσει τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες μέσω ρινικού σπρέι
Υγεία
27/05/2025 - 14:00
ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Διεκδίκηση για κατ' οίκον παράδοσης φαρμάκων μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας OnHOME
Patient Talk
27/05/2025 - 13:30
Τσάι matcha: Γιατί δεν πρέπει να το καταναλώνετε με το φαγητό
Διατροφή
27/05/2025 - 13:00
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας
Pharma News
27/05/2025 - 12:38
Παγκόσμια υγειονομική απειλή: Επιστροφή επιδημιών λόγω κατάρρευσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων
Πολιτική Υγείας
27/05/2025 - 11:49
FairLife L.C.C.: 1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νοσηλευτών για την αναβάθμιση αναβαθμίζει της φροντίδας ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα
Υπηρεσίες Υγείας
27/05/2025 - 11:30
Οδοντικό νήμα μπορεί να διαγνώσει το χρόνιο στρες
Digital Health
27/05/2025 - 11:00
Διάκριση για Έλληνες ουρολόγους στην Laser Εκπυρήνιση Προστάτη HoLEP
Υπηρεσίες Υγείας
27/05/2025 - 10:30
Νέο ενέσιμο φάρμακο υπόσχεται εξάλειψη των συμπτωμάτων της Crohn και της ελκώδους κολίτιδας σε μόλις τρεις μήνες.
Pharma News
27/05/2025 - 10:00
Η πανδημία εκτόξευσε το bullying μεταξύ των εφήβων στην Ελλάδα κατά 209%
Ψυχική Υγεία
27/05/2025 - 09:00
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου: Webinars για τον ρόλο του αλκοόλ στον καρκίνο
Πολιτική Υγείας
26/05/2025 - 22:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Πρεμιέρα σήμερα για την αναβαθμισμένη ψηφιακή πλατφόρμα MyHealth app
Πολιτική Υγείας
26/05/2025 - 11:12
Άδωνις Γεωργιάδης: Έδωσε αίμα για τα παιδιά με καρκίνο σε εκδήλωση του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας»
Πολιτική Υγείας
26/05/2025 - 12:30
ΕΟΔΥ για κρούσματα στρεπτόκοκκου: Δεν ζητήσαμε ποτέ κλείσιμο σχολείων - Δεν χρειάζεται ούτε απολύμανση
Πολιτική Υγείας
26/05/2025 - 12:36
Γεωργιάδης: Από την αρχή του χρόνου μείωση 18% του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων
Πολιτική Υγείας
26/05/2025 - 15:00
Σκλήρυνση κατά πλάκας: 8 αντιφλεγμονώδεις τροφές ωφέλιμες για τους ασθενείς
Διατροφή
26/05/2025 - 18:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo