ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μελέτη: Αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν πρόωρο θάνατο

Υγεία
Νέα μελέτη: Αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν πρόωρο θάνατο
Περίπου 57.000 πρόωροι θάνατοι στη Βραζιλία το 2019 σχετίστηκαν με την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Παρασκευή, 11/11/2022 - 11:21
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων - όπως χοτ ντογκ, πατατάκια, σόδα και παγωτό - μπορεί να έχει συνέπειες πέρα ​​από την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο American Journal of Preventive Medicine υπολόγισε ότι το 2019, οι θάνατοι περίπου 57.000 Βραζιλιάνων μεταξύ 30 και 69 ετών οφείλονταν στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 10% των ετησίων πρόωρων θανάτων στη Βραζιλία μεταξύ αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Οι συγγραφείς λένε ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που εκτιμά την επίδραση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στον κίνδυνο θανάτου.

Η Μελέτη

Η μελέτη χρησιμοποίησε υπολογισμούς από προηγούμενη ανάλυση, η οποία συνέκρινε τον σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας των ανθρώπων που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων με εκείνους που έτρωγαν σχετικά λίγο από αυτά. Οι συγγραφείς εφάρμοσαν αυτό το μοντέλο στον πληθυσμό της Βραζιλίας και στο επίπεδο κατανάλωσης πολύ επεργασμένων τροφίμων.

Από εκεί, υπολόγισαν τον αριθμό των πρόωρων θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 69 ετών είχαν καταναλώσει λιγότερο από αυτό το είδος τροφής.

Οι ερευνητές εστίασαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι ο θάνατος από τη μη μεταδοτική νόσο είναι πρόωρος σε αυτές τις ηλικίες.

Ο Eduardo Nilson, ερευνητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης , είπε ότι πιστεύει ότι «είναι πολύ πιθανό η καρδιακή νόσος να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες» που συμβάλλουν σε αυτούς τους πρόωρους θανάτους. Ο διαβήτης, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί επίσης να παίξει ρόλο, είπε.

Τα τρόφιμα που είναι «υπερεπεξεργασμένα» περιέχουν περισσότερα τεχνητά συστατικά από αυτά που έχουν απλώς προσθέσει αλάτι, ζάχαρη ή λάδι. Συνήθως έχουν πολύ λίγα ολόκληρα συστατικά και περιέχουν αρώματα, χρωστικές ή άλλα πρόσθετα. Τα στιγμιαία νούντλς, η κατεψυγμένη πίτσα και τα μπισκότα που αγοράζονται από το κατάστημα ανήκουν συνήθως σε αυτήν την κατηγορία.

Στη Βραζιλία, είπε ο Nilson, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που συμβάλλουν περισσότερο στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι ψωμιά, και πίτες μαζικής παραγωγής. μαργαρίνη; αλατισμένα κράκερ; μπισκότα; προϊόντα κρέατος όπως ζαμπόν, χοτ ντογκ και χάμπουργκερ. πίτσα; και ποτα με ζάχαρη .

Ο Nilson και οι συνεργάτες του υπολόγισαν ότι αν όλοι οι ενήλικες στη Βραζιλία διασφάλισαν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν λιγότερο από το 23% των ημερήσιων θερμίδων τους , η χώρα θα μπορούσε να δει περίπου 20.000 λιγότερους πρόωρους θανάτους ετησίως.

Οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι είναι ήδη κάτω από αυτό το όριο, αλλά το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας λαμβάνει έως και το 50% των ημερήσιων θερμίδων του από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, είπε ο Nilson.

Στις ΗΠΑ, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν περίπου το 57% των ημερήσιων θερμίδων, κατά μέσο όρο. Με βάση αυτό, ο Nilson πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναμένουν ακόμη περισσότερους πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με αυτό το είδος τροφής.

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με άλλα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου για διαβήτη, γνωστική έκπτωση, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Μια μελέτη του Αυγούστου διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στην Ιταλία που κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Διαβάστε επίσης: Το τυρί που «κλείνει την πόρτα» στην Οστεοπόρωση - Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

Η Maura Walker, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, προειδοποίησε ότι αυτή η μελέτη δεν έδειξε ότι η υπερβολικά επεξεργασμένη κατανάλωση τροφίμων προκάλεσε άμεσα πρόωρο θάνατο – μόνο ότι υπήρχε συσχέτιση. Αλλά η σύνδεση είναι λογική, είπε.

«Είναι πιθανό αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι μόνο ένας παράγοντας που οδηγεί σε πράγματα όπως η υπέρταση, τα φτωχά λιπίδια του αίματος, η υψηλότερη περιφέρεια μέσης και αυτός είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται με τη θνησιμότητα», είπε ο Walker. . .

Πρόσθεσε ότι ιδανικά, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανταλλάξουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό στις ερήμους τροφίμων όπου οι βασίζονται σε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα κατάστημα δολαρίων για παντοπωλεία.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν συχνά να αναγνωριστούν από τη μακρά λίστα συστατικών τους, πολλά από τα οποία συνήθως δεν θα βρείτε στη δική σας κουζίνα.

Αλλά δεν είναι όλα σε αυτή την κατηγορία επιβλαβή, σύμφωνα με τον Δρ Walter Willett, καθηγητή επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard TH Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. Για παράδειγμα, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως θεωρούνται μερικές φορές υπερεπεξεργασμένα, αλλά είναι επίσης πηγές διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή καρκίνου.

Ο Willett είπε επίσης ότι μπορεί να υπάρχει μικρός λόγος από την αντικατάσταση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ορισμένα είδη, όπως περισσότερο κόκκινο κρέας ή τρόφιμα μαγειρεμένα σε πολύ βούτυρο. Ειδικότερα, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Για το λόγο αυτό, είπε ο Willett, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην αποφυγή συγκεκριμένων τροφών που σχετίζονται σημαντικά με τον κίνδυνο θανάτου. Το αναψυκτικό, για παράδειγμα, συνδέεται με περίπου 184.000 θανάτους ενηλίκων ετησίως παγκοσμίως.

«Γενικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Βραζιλιάνοι και οι Αμερικανοί και πολλοί άλλοι άνθρωποι τρώνε πάρα πολύ πρόχειρο φαγητό», είπε ο Willett. «Συλλογικά, προσθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί».

Διαβάστε επίσης:

Νέα έρευνα: Αν τρώτε αυτές τις ώρες δεν θα παίρνετε κιλά

Το «ελιξίριο μακροζωίας» βρίσκεται στην κουζίνα σου - Μισή κουταλιά την ημέρα αρκεί

ΠΗΓΗ: Dnews

Τελευταία τροποποίηση στις 18/11/2022 - 12:50
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΠΡΩΟΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
  • ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
  • ΜΕΛΕΤΗ
  • ΚΙΝΔΥΝΟΣ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΧΟΛΙΣΤΕΡΟΛΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φλεγμονή από εμβόλιο, λοίμωξη ή αυτοάνοσο: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν «επιτίθεται» στον εαυτό του
Φλεγμονή από εμβόλιο, λοίμωξη ή αυτοάνοσο: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν «επιτίθεται» στον εαυτό του 10 Νοεμβρίου 2022
Long Covid: Παιδιά και ενήλικες κινδυνεύουν το ίδιο - Αυτά είναι τα συμπτώματα 11 Νοεμβρίου 2022
Long Covid: Παιδιά και ενήλικες κινδυνεύουν το ίδιο - Αυτά είναι τα συμπτώματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 10:09

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS

ΕΦΕΤ: Οδηγός... επιβίωσης για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων στα εορταστικά τραπέζια
Διατροφή
18/12/2025 - 18:26

ΕΦΕΤ: Οδηγός... επιβίωσης για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων στα εορταστικά τραπέζια

Μπορεί η κατανάλωση τυριού να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Τι δείχνει νέα μελέτη
Διατροφή
17/12/2025 - 18:56

Μπορεί η κατανάλωση τυριού να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Τι δείχνει νέα μελέτη

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025
Pharma Policy
17/12/2025 - 15:48

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025

Γονίδιο προϊστορικού ανθρώπου φαίνεται να εξασφαλίζει μακροζωία
Υγεία
17/12/2025 - 14:00

Γονίδιο προϊστορικού ανθρώπου φαίνεται να εξασφαλίζει μακροζωία

Νέα μελέτη συνδέει τα σολάριουμ με τριπλάσιο κίνδυνο μελανώματος και εκτεταμένες μεταλλάξεις στο DNA
Υγεία
15/12/2025 - 20:32

Νέα μελέτη συνδέει τα σολάριουμ με τριπλάσιο κίνδυνο μελανώματος και εκτεταμένες μεταλλάξεις στο DNA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα θητεία Ευγενίδη στην προεδρία του ΦΣΘ - Η σύνθεση του ΔΣ
Pharma Policy
23/12/2025 - 23:03
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Ανάγκη για έναν νέο οδικό χάρτη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
23/12/2025 - 20:02
O ΕΟΔΥ του αύριο με 16 έργα μετασχηματισμού της Δημόσιας Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 19:44
Από τα μελομακάρονα στις ορμόνες: Οι γιορτινές συνήθειες επηρεάζουν την ευεξία των γυναικών
Health Talk
23/12/2025 - 19:07
Νέα εποχή στην απώλεια βάρους: Πράσινο φως από την FDA σε χάπι σεμαγλουτίδης
Pharma News
23/12/2025 - 18:19
Πώς η ρουτίνα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
Υγεία
23/12/2025 - 17:56
Διάλεξη-απολογισμός για την πανδημία από τον πνευμονολόγο Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 17:39
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Ακαδημία Ασθενών - Τον Μάρτιο η έναρξη των μαθημάτων
Patient Talk
23/12/2025 - 17:23
«True Leader» η UNI-PHARMA - Αναδείχθηκε ανάμεσα στις 105 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Pharma News
23/12/2025 - 17:06
Γεωργιάδης από Φλώρινα: «Δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναξιοποίητο»
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 16:54
Εκπαιδευτική δράση στη χρήση απινιδωτή και ΚΑΡΠΑ για το προσωπικό της ΑΔΜΘ
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 16:32
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Τα τρία βασικά αιτήματα που τέθηκαν στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΦ
Patient Talk
23/12/2025 - 16:11
Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών και πως θα μειώσετε τον κίνδυνο!
Ομορφιά
23/12/2025 - 15:57
Θεμιστοκλέους: «Το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο για τη γρίπη - Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς»
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 15:34
Θεσσαλονίκη: 25 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν σε εθελοντική αιμοδοσία του ΙΣΘ
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 15:12
Τραγούδι: Οι ιδιότητες του για την υγεία που θα σάς κάνει να δείτε με άλλα μάτια τα κάλαντα
Υγεία
23/12/2025 - 14:54
Πανελλήνιο Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης 2025: Το ταξίδι από τη διάγνωση στην απεριόριστη ανάσα
Patient Talk
23/12/2025 - 14:28
Οι οικιακές συσκευές που απελευθερώνουν τα περισσότερα βλαβερά μικροσωματίδια
Υγεία
23/12/2025 - 14:13
Αρθρίτιδα: Συμβουλές προς πάσχοντες για πιο ανώδυνο χειμώνα - Οι θεραπείες που υπάρχουν
Health Talk
23/12/2025 - 13:47
Κορυφαία διεθνής διαπίστευση για το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Υπηρεσίες Υγείας
23/12/2025 - 13:12
Η ιδιοφυΐα δεν κρίνεται απαραίτητα από την παιδική ηλικία - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
23/12/2025 - 13:00
Ελπίδες για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας από ένα φυτό - γιατροσόφι της Βραζιλίας
Υγεία
23/12/2025 - 12:00
Γονείς και χριστουγεννιάτικο burnout: Κάντε λιγότερα για να είναι και τα παιδιά σας πιο χαρούμενα!
Ψυχική Υγεία
23/12/2025 - 11:00
Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 10:09
Νέα θεραπευτική αγωγή για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Υγεία
23/12/2025 - 10:00
Αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο του ήπατος από διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Υγεία
23/12/2025 - 08:46

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί οι γυναίκες αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημάδια ασθένειας στα πρόσωπα των άλλων
Υγεία
22/12/2025 - 09:00
Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»
Πολιτική Υγείας
21/12/2025 - 07:18
Κάνετε ενέσεις απώλειας βάρους; Τι δεν πρέπει να έχει το χριστουγεννιάτικο πιάτο σας!
Υγεία
22/12/2025 - 11:00
Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το ζεστό μπάνιο στο δέρμα - Απλές συμβουλές για να τις αποφύγετε
Ομορφιά
21/12/2025 - 12:19
Χριστούγεννα με σακχαρώδη διαβήτη: Οκτώ απλά διατροφικά tips για απόλαυση με απόλυτο έλεγχο
Διατροφή
22/12/2025 - 16:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo