ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμβοές: Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους

Υγεία
Εμβοές: Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους
Υψηλό είναι το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με εμβοές, ένα σύμπτωμα που επιβαρύνει τη συναισθηματική υγεία και την κοινωνική ευημερία τους. Στην Ευρώπη 3 στους 20 ανθρώπους ζουν ακούγοντας έναν θόρυβο που δεν προκαλείται από καμία πηγή του περιβάλλοντος.
Κυριακή, 28/11/2021 - 08:00
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Από τα ευρήματα μιας από τις πιο πρόσφατες μελέτες, που πραγματοποιήθηκε σε 11.427 άτομα άνω των 18 ετών σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, βρέθηκε ότι ο επιπολασμός οποιασδήποτε εμβοής ήταν 14,7% (14,0% στους άνδρες και 15,2% στις γυναίκες), κυμαινόμενος από 8,7% στην Ιρλανδία έως 28,3% στη Βουλγαρία. Σοβαρές εμβοές εντοπίστηκαν στο 1,2% των συμμετεχόντων (1,0% στους άνδρες και 1,4% στις γυναίκες), που κυμαίνονταν από 0,6% στην Ιρλανδία έως 4,2% στη Ρουμανία.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Regional Health-Europe, αποκάλυψε ότι στην Ελλάδα το 16,1% έχει περιστασιακά εμβοές, με το 6% αυτών να τις χαρακτηρίζει ενοχλητικές. Σχεδόν το 2% υποφέρει από σοβαρές εμβοές και σε μεγάλο ποσοστό δεν αναζητούν τρόπους βελτίωσης της κατάστασής τους.

Οι εμβοές ενίοτε είναι περιστασιακές και αποτέλεσμα μιας προσωρινής “θαμπάδας” της ακοής, εξαιτίας της έκθεσης σε ένα δυνατό θόρυβο (είτε λόγω έντασης είτε και λόγω διάρκειας).
Αλλά το ποσοστό εκείνων που ακούν σταθερά κάποιον ανύπαρκτο θόρυβο ανέρχεται στο 36% των πασχόντων. Συνήθως, τα άτομα με εμβοές έχουν κάποιου βαθμού απώλεια ακοής, αλλά εμφανίζονται και σε άτομα με υπερακουσία. Στα πλέον συχνά αίτια των εμβοών συμπεριλαμβάνονται η χρόνια έκθεση σε θόρυβο, το οξύ ακουστικό τραύμα από θόρυβο (τουφέκια, κροτίδες κ.ά.), η νόσος Meniere, η τοξική λαβυρινθίτιδα, η χρόνια μέση ωτίτιδα με χολοστεάτωμα, η ωτοσκλήρυνση, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ασθενείς που πάσχουν από εμβοές συχνά συνυπάρχουν συναισθηματικές διαταραχές, ενώ σε ποσοστό 28-60% ασθενών με σοβαρής μορφής εμβοές συνυπάρχει κατάθλιψη.
Οι περιγραφές του ήχου που ακούνε όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ποικίλουν, από ένα κουδούνισμα, ένα σφύριγμα ή ένα επαναλαμβανόμενο χτύπο (π.χ. σαν κομπρεσέρ), έως ένα κελάηδισμα ή ένα μουσικό σκοπό.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος οριστικής απαλλαγής, παρά μόνο εάν οι εμβοές προκαλούνται από αιτία που μπορεί να θεραπευτεί ή από τη διακοπή των φαρμάκων που δεν έχουν προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα αφτιά.

Υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να μειώσουν το βουητό των αφτιών. Οι περισσότερες εστιάζουν στη διαχείριση του άγχους, όπως η ένταξη τακτικής άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα, η αποφυγή των συνθηκών, συνηθειών ή παραγόντων που το εντείνουν, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση καφεΐνης, στον επαρκή και ποιοτικό ύπνο και στη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε δυνατούς θορύβους.

Η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ευαισθησία στις εμβοές και την απώλεια ακοής. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρσι στο περιοδικό Ear and Hearing της Αμερικανικής Ακουστικής Εταιρείας εξέτασε τον συσχετισμό σε 34.576 ενήλικες. Οι υψηλότερες προσλήψεις ασβεστίου, σιδήρου και λίπους συσχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες εμβοών, ενώ οι υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης Β12 και κρέατος με μειωμένες πιθανότητες.

Στη μείωση των εμβοών βοηθούν ιδιαίτερα η βιταμίνη Β12, ο ψευδάργυρος, το Ginkgo Biloba και το μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να ληφθούν και από συμπληρώματα. Από τα πλέον αποτελεσματικά σκευάσματα είναι το ΜΕΜΟΤΙΝ®, το οποίο έχει πρόσφατα κυκλοφορήσει στη χώρα μας. Το σκεύασμα περιέχει όλα τα παραπάνω συστατικά και επιπλέον μελατονίνη, η οποία είναι μια ορμόνη που συντελεί στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Η βιταμίνη Β12 συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το ginkgo biloba προστατεύει τον κοχλία που είναι από τις ελεύθερες ρίζες και αυξάνει την ροή του αίματος και την υγεία του έσω ωτός. Το μαγνήσιο χρησιμεύει ως κύριος ρυθμιστής των διαύλων ασβεστίου που εμπλέκονται στη νευρομεταβίβαση και έχει καταδειχθεί η συμβολή του στην αντιμετώπιση των εμβοών. Αυτή η μοναδική σύνθεση του σκευάσματος μειώνει τις εμβοές και κατ’ επέκταση βελτιώνει την ποιότητα ζωής μετά από 3 μήνες χρήσης, με τη λήψη μόνο μίας κάψουλας την ημέρα.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους Jennifer Knapper, M. Victoria Girauta, and Jordi Coromina στο Ιατρικό Κέντρο Teknon της Βαρκελώνης απέδειξε την αποτελεσματικότητα συμπληρώματος που περιείχε Ginkgo biloba, μαγνήσιο, 5-hydroxytryptophan, βιταμίνες Β5 και Β6 ψευδάργυρο και μελατονίνης. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συστηματική χρήση του συμπληρώματος μείωσε σημαντικά την ένταση των αντιληπτών εμβοών, έχοντας πολύ καλό προφίλ ασφαλείας. Αντίστοιχη ήταν και η βελτίωση της ψυχολογίας των ασθενών.

Εξίσου καλά ήταν τα αποτελέσματα και μιας άλλης μελέτης, που διεξήχθη επίσης από Ισπανούς ερευνητές, σε 450 άτομα, τα οποία έλαβαν συμπλήρωμα διατροφής με συνδυασμό μαγνησίου, ginkgo και μελατονίνης. Φάνηκε ότι μείωσε κατά 34% την ένταση των εμβοών και βελτίωσε κατά 35% την ποιότητα ζωής των πασχόντων, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Τα συμπληρώματα διατροφής λοιπόν, όπως το σκεύασμα είναι ασφαλή και αποτελούν μια εναλλακτική λύση στη φαρμακοθεραπεία, η οποία δεν θεραπεύει αλλά βοηθά στον έλεγχο της έντασης των εμβοών και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

  • ΕΜΒΟΕΣ
  • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη στη μέτρηση της πίεσης (βίντεο)
Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη στη μέτρηση της πίεσης (βίντεο) 23 Νοεμβρίου 2021
Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο: Νέες οδηγίες ΠΟΥ για την θεραπεία του σε παιδιά 23 Νοεμβρίου 2021
Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο: Νέες οδηγίες ΠΟΥ για την θεραπεία του σε παιδιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης
Health Talk
13/09/2025 - 10:00

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης

Αχρωματοψία: Εσείς πόσο σίγουροι είστε ότι βλέπετε τα χρώματα;
Υγεία
12/09/2025 - 18:00

Αχρωματοψία: Εσείς πόσο σίγουροι είστε ότι βλέπετε τα χρώματα;

Πόνος στη σπονδυλική στήλη: Πότε δεν πρέπει να υποτιμάται
Health Talk
09/09/2025 - 17:02

Πόνος στη σπονδυλική στήλη: Πότε δεν πρέπει να υποτιμάται

Ψυχογενής ωταλγία: Τι την προκαλεί, πώς αντιμετωπίζεται
Health Talk
09/09/2025 - 16:00

Ψυχογενής ωταλγία: Τι την προκαλεί, πώς αντιμετωπίζεται

Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία
Health Talk
07/07/2025 - 13:00

Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία

Υπνηλία μέσα στη μέρα: Τι μπορεί να την προκαλεί και επτά απλοί τρόποι να την αντιμετωπίσετε
Υγεία
05/06/2025 - 19:54

Υπνηλία μέσα στη μέρα: Τι μπορεί να την προκαλεί και επτά απλοί τρόποι να την αντιμετωπίσετε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα «One Health»: Ώρα για δράση!
Πολιτική Υγείας
03/11/2025 - 12:00
ΟΗΕ: Φαύλος κύκλος οικονομικών ανισοτήτων και πανδημιών
Πολιτική Υγείας
03/11/2025 - 11:00
Συνάντηση Γεωργιάδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες με φόντο το νοσοκομειακό φάρμακο
Pharma Policy
03/11/2025 - 10:09
Ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν διαδικασία γήρανσης στην επιδερμίδα
Υγεία
03/11/2025 - 10:00
Πώς συντονίζεται το έντερο με τον εγκέφαλο - Οι ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό
Υγεία
03/11/2025 - 08:29
Κλήση σε προανάκριση για δεκάδες ψυχιάτρους στην Αττική - Τι καταγγέλλουν τα όργανα τους
Επικαιρότητα
03/11/2025 - 07:59
Γεωργιάδης από την Λαμία:Το Μάρτιο ξεκινά η Ογκολογική Μονάδα-Από 8 σε 14 τα κρεβάτια της ΜΕΘ
Πολιτική Υγείας
02/11/2025 - 09:54
Πώς ένα μεταλλικό κομμάτι, παρατημένο στο πάτωμα από έναν μάστορα, «γέννησε» το σωτήριο στεντ
Υγεία
02/11/2025 - 09:04
Μακελειό στα Βορίζια: Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 16:31
Στα νοσοκομεία Λάρισας και Βόλου ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
01/11/2025 - 16:16
Γιατί οι πλαστικές συσκευασίες μπορεί να είναι μεγαλύτερο «αμάρτημα» από την σπατάλη τροφίμων
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 08:42
Στις 24 Νοεμβρίου ο φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ ΙΣΑ και βετεράνων του Ολυμπιακού
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 07:06
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση των τροχαίων και 71 νεκροί τον Αύγουστο
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 03:29
Ικανοποίηση και από τον ΙΣΠ για τη διάκριση ρόλων μεταξύ Ιατρικών Συλλόγων και ΠΙΣ
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 00:12
Chiesi «We ACT Day» 2025: Περιβαλλοντική ευθύνη με δενδροφυτεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Pharma News
31/10/2025 - 23:24
Σύλλογος ΚΕΦΙ: «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ» η νέα διαδικτυακή ενότητα για τους γυναικολογικούς καρκίνους
Patient Talk
31/10/2025 - 22:57
Τέσσερις νέες δομές του ΕΟΠΑΕ σε Ξάνθη, Καβάλα και Κομοτηνή
Ψυχική Υγεία
31/10/2025 - 22:31
Λαμπρό τετραήμερο για την εθελοντική αιμοδοσία στην Ξάνθη από τον σύλλογο «Η Αγάπη»
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 21:54
Covid 19: Η νόσηση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά
Υγεία
31/10/2025 - 21:28
Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου: Παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές
Health Talk
31/10/2025 - 21:04
Sobi: Δυναμική παρουσία για το χαρτοφυλάκιο και τη γραμμή παραγωγής της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο
Pharma News
31/10/2025 - 20:47
«Πνοή Ζωής» για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με Πνευμονική Ίνωση
Patient Talk
31/10/2025 - 20:33
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο ΕΣΥ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 20:12
ΠΟΝ: «Θετικά βήματα στη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις αλλά ο δρόμος είναι μακρύς»
Patient Talk
31/10/2025 - 19:46
Στην Choose η επικοινωνιακή προβολή και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων του HEALTH IQ
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 19:24
DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δίνει οδηγίες για τον μητρικό θηλασμό
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 18:38
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Βαρύ το χτύπημα στην Κεντρική Μακεδονία με 57.000 θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 18:22
Νέα μελέτη δείχνει ότι 15 λεπτά περπατήματος αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων
Fitness
31/10/2025 - 17:54
«…Πιο hot από ποτέ»: Πρωτοβουλία της Astellas για τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης
Pharma News
31/10/2025 - 17:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο ΕΣΥ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 20:12
Βερνίκια νυχιών: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και έκζεμα στο λαιμό
Health Talk
31/10/2025 - 14:00
Πέντε νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο
Ψυχική Υγεία
31/10/2025 - 16:26
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Το Ελληνικό επιχειρείν στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
31/10/2025 - 14:38
Covid 19: Η νόσηση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά
Υγεία
31/10/2025 - 21:28
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo