ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισχίο : Ποιες βιταμίνες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος

Ψυχική Υγεία
Ισχίο : Ποιες βιταμίνες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος
Οστεοπόρωση, αλλά και υπερβολικό βάρος, έλλειψη άσκησης, κάπνισμα, αλκοόλ και έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D είναι μεταξύ των αιτιών κατάγματος και στο ισχίο.
Πέμπτη, 20/02/2020 - 14:08
News4Health Team News4Health Team

Υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου αντιμετωπίζουν οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες βιταμινών Β6 και Β12. Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει επιστήμονες, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό JAMA Network Open, και γι’ αυτό προειδοποιούν ότι η λήψη συμπληρωμάτων των συγκεκριμένων βιταμινών πρέπει να γίνεται με προσοχή όταν δεν υπάρχει εμφανής ανεπάρκεια.

«Κάθε χρόνο, περίπου 450.000 Ευρωπαίοι - οι περισσότεροι από αυτούς άνω των 65 ετών - σπάνε το ισχίο τους. Η πλειονότητα είναι γυναίκες διότι είναι πιο επιρρεπείς στις πτώσεις και υποφέρουν συχνότερα από οστεοπόρωση. Ωστόσο, αυτές δεν είναι οι μοναδικές αιτίες κατάγματος. Το υπερβολικό βάρος, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ έχουν ενοχοποιηθεί ως παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες. Κυρίως, όμως, προκαλείται σε άτομα με έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, για την αναπλήρωση των οποίων είναι συχνά απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων», σημειώνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών, Κλινική Περιστερίου, Διευθυντής του τμήματος Αναίμακτης Ορθοπαιδικής Χειρουργικής. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βιταμίνες είναι αναγκαίες για την καλή υγεία και ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται τα συμπληρώματα. Όμως, αρκετοί κάνουν κατάχρηση, ανεξέλεγκτα. Τα ποσοστά μάλιστα εκείνων που λαμβάνουν ποσότητες βιταμινών κατά πολύ περισσότερες από τις συνιστώμενες είναι αρκετά υψηλά».

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας άλλης έρευνας (NHANES), περίπου το 50% των ενηλίκων Αμερικανών έχει λάβει τουλάχιστον 1 συμπλήρωμα διατροφής, ενώ το 28% τουλάχιστον 4. Ο επιπολασμός της χρήσης αυξάνεται με την ηλικία και είναι άσχετη με το μορφωτικό επίπεδο. Είναι γνωστό όμως ότι η υπερβολική πρόσληψη ενός θρεπτικού συστατικού μπορεί να είναι επιβλαβής, όπως άλλωστε και η ανεπάρκειά του.

Οι συντάκτες της πρόσφατης μελέτης είχαν δημοσιεύσει στο παρελθόν μια ανάλυση εξετάζοντας στοιχεία 6.837 ατόμων, από την οποία ανακάλυψαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος του ισχίου σε άτομα που λαμβάνουν κατά την ίδια χρονική περίοδο τόσο βιταμίνη Β-6 όσο και Β-12.

Θέλοντας για εμβαθύνουν, ερεύνησαν δεδομένα 75.864 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που συμμετείχαν στη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών (Nurses Health Study). Παράλληλα με πληροφορίες σχετικά με την υγεία, τη διατροφή και τα συμπληρώματα, οι ερευνητές είχαν πρόσβαση και σε ένα ευρύ φάσμα άλλων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων των συμμετεχουσών, των φαρμάκων που λάμβαναν, του καπνίσματος και του δείκτη μάζας σώματός τους. Η μελέτη διήρκησε 20 έτη και σ’ αυτό το χρονικό διάστημα 2.304 γυναίκες υπέστησαν κάταγμα του ισχίου που δεν οφειλόταν σε καρκίνο ή σοβαρό τραυματισμό, όπως π.χ. αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Παρατηρήθηκε ότι ο κίνδυνος κατάγματος ισχίου ήταν υψηλότερος στις γυναίκες με υψηλότατη πρόσληψη και των δύο βιταμινών από συμπληρώματα και όχι από τη διατροφή, η οποία άγγιζε το 50% σε σύγκριση με γυναίκες με χαμηλή πρόσληψη αυτών. Σε όσες είχαν μια μέτρια πρόσληψη και των δύο βιταμινών ο κίνδυνος δεν ήταν σημαντικά αυξημένος. Επισήμαναν δε ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η λήψη μόνο της Β-12 αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου.

Αν και δεν γνωρίζουν τον μηχανισμό που οι βιταμίνες Β-6 και Β-12 αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου, οι μελετητές θεωρούν ότι μπορεί να οφείλεται σε παρενέργειες της πρόσληψης υψηλών ποσοτήτων της βιταμίνης Β-6. Ενδεχομένως, για παράδειγμα, οι υψηλές δόσεις να προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα, όπως αταξία (η οποία επηρεάζει τον συντονισμό των μυών), και μειωμένο μυϊκό τόνο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να καταστήσουν τις πτώσεις πιθανότερες και συνεπώς να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου. Μια άλλη θεωρία είναι ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β-6 μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια οστού, εξουδετερώνοντας τη ρυθμιστική επίδραση των οιστρογόνων στους υποδοχείς των στεροειδών. Όσον αφορά στο ρόλο της βιταμίνης Β-12, οι συγγραφείς δεν έχουν ακόμα συγκεκριμένες θεωρίες.

«Οι πτώσεις -ειδικά εκείνες στο πλάι- συγκαταλέγονται στους πιο συχνούς λόγους κατάγματος του ισχίου, το οποίο μπορεί να βλάψει επίσης τους μυς, τους συνδέσμους, τους τένοντες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, είναι πιθανό να επηρεάσει για παρατεταμένη χρονική περίοδο την ικανότητα του πάσχοντα να κινείται, με συνέπεια να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος θρόμβωσης, λοιμώξεων, πνευμονίας, κ.ά. Αυτός είναι ο λόγος που τα κατάγματα στα μεγάλα οστά σχετίζονται με σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα», επισημαίνει ο Δρ. Τριανταφυλλόπουλος.
Τα κατάγματα ισχίου σχετίζονται επίσης με την οστεοπόρωση και απαιτούν νοσηλεία. Οποιαδήποτε στρατηγική για την πρόληψή τους πρέπει να αφορά όχι μόνο την αντοχή των οστών αλλά και την τάση πτώσεως. Ορισμένα περιστατικά είναι πιο σοβαρά από άλλα, αλλά τα περισσότερα χρήζουν χειρουργικής επέμβασης.

«Συνήθως ένα κάταγμα ισχίου αντιμετωπίζεται με κοχλίωση, ήλωση, ημιολική αρθροπλαστική ή ολική αρθροπλαστική, κατά την οποία γίνεται η αντικατάσταση της σπασμένης κεφαλής του μηριαίου οστού. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές προσπέλασης, δηλαδή του τρόπου προσέγγισης της άρθρωσης. Η πλέον ανώδυνη έχει διαπιστωθεί ότι είναι η ελάχιστης επεμβατικότητας πρόσθια προσπέλαση (AMIS), κατά την οποία οι μύες προστατεύονται, δηλαδή ούτε κόβονται ούτε αποκολλούνται. Έτσι, ο ασθενής πονά λιγότερο, κινητοποιείται γρηγορότερα, αναρρώνει σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και δεν κουτσαίνει. Επιπλέον, μειώνονται οι πιθανότητες εξαρθρήματος και άλλων πιθανών μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως η θρόμβωση», τονίζει ο Δρ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος και καταλήγει σημειώνοντας ότι τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν την ανάγκη ελέγχου της χρήσης των βιταμινών B-6 και B12 και όχι την αποφυγή τους, προκειμένου η επιρρεπής πληθυσμιακή ομάδα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών να μειώσει τις πιθανότητες ενός κατάγματος και τις συνέπειές του.

  • ΙΣΧΙΟ
  • ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
  • ΚΑΤΑΓΜΑ
  • ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αϋπνία στα παιδιά: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση
Αϋπνία στα παιδιά: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση 19 Φεβρουαρίου 2020
Ρινοπλαστική: Πως να επιλέξετε το κατάλληλο σχήμα και μέγεθος για τη μύτη σας 25 Φεβρουαρίου 2020
Ρινοπλαστική: Πως να επιλέξετε το κατάλληλο σχήμα και μέγεθος για τη μύτη σας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης στις γυναίκες
Health Talk
05/05/2025 - 14:00

Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης στις γυναίκες

Αρθροπλαστική ισχίου: Υπάρχουν τρόποι να την αναβάλουμε ή να την αποφύγουμε;
Health Talk
01/05/2025 - 09:54

Αρθροπλαστική ισχίου: Υπάρχουν τρόποι να την αναβάλουμε ή να την αποφύγουμε;

Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για την οστεοπόρωση στον Δήμο Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
27/03/2025 - 03:24

Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για την οστεοπόρωση στον Δήμο Αθηναίων

Δωρεάν εξετάσεις για την οστεοπόρωση στα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας
Πολιτική Υγείας
25/03/2025 - 06:43

Δωρεάν εξετάσεις για την οστεοπόρωση στα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας

Μπακαλιάρος ο ξακουστός: Πως πρέπει να τον μαγειρέψετε και πόσο θα ωφεληθεί ο οργανισμός σας
Διατροφή
20/03/2025 - 15:03

Μπακαλιάρος ο ξακουστός: Πως πρέπει να τον μαγειρέψετε και πόσο θα ωφεληθεί ο οργανισμός σας

Τα επίπεδα βιταμινών στην εγκυμοσύνη δείχνουν πόση πίεση θα έχει μια γυναίκα στη μέση ηλικία
Υγεία
07/03/2025 - 11:07

Τα επίπεδα βιταμινών στην εγκυμοσύνη δείχνουν πόση πίεση θα έχει μια γυναίκα στη μέση ηλικία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Βραχιολάκια» στον Ευαγγελισμό: Πεντάωρες αναμονές και online γνωματεύσεις στα πλάνα
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 22:37
Οι καρδιοαναπνευστικές επιπτώσεις από πυρκαγιά μπορεί να επιμείνουν για μήνες
Υγεία
29/05/2025 - 22:00
Χειρουργική αντιμετώπιση εφηβικής σκολίωσης: Πότε ενδείκνυται
Health Talk
29/05/2025 - 21:01
Τσιόδρας προς Κομισιόν για σπάνιες ασθένειες: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 20:08
Μετεωρισμός, «φούσκωμα», δυσπεψία: Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται
Health Talk
29/05/2025 - 19:03
Σύνθετοι υδατάνθρακες: πώς συνδέονται με την υγιή γήρανση
Διατροφή
29/05/2025 - 18:00
Wheels of Will 2025: Ο γύρος της Κρήτης με ποδήλατο για τα παιδιά που δίνουν τον πιο σημαντικό αγώνα
Patient Talk
29/05/2025 - 17:30
"Κάνεις σεξ; Κάνε τεστ!" Δημόσια πρόσωπα δίνουν το σύνθημα για πρόληψη
Υγεία
29/05/2025 - 16:46
Ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις: Οδηγίες διαχείρισης του άγχους
Ψυχική Υγεία
29/05/2025 - 16:00
Θαλασσινός - Τσαλιγοπούλου - Βελεσιώτου τραγουδούν για τους Γιατρούς του Κόσμου
Επικαιρότητα
29/05/2025 - 15:41
Ανακάλυψη ενός κρίσιμου βιοδείκτη για τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
Υγεία
29/05/2025 - 15:00
Ιατρικός Σύλλογος για το κύκλωμα παράνομης συνταγογράφησης: Ντροπή και ανάγκη για πρόληψη
Health Talk
29/05/2025 - 14:45
Το ταξίδι του ασθενούς με καρκίνο του νεφρού VHL: Από τη διάγνωση στη θεραπεία με δύναμη και αισιοδοξία
Patient Talk
29/05/2025 - 14:30
AthensVision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Health Talk
29/05/2025 - 14:00
Προσπαθείτε για παιδί; Οι λόγοι που η υγεία του άνδρα είναι εξίσου σημαντική με εκείνη της γυναίκας
Υγεία
29/05/2025 - 13:14
Κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων: Απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες - Τι λέει η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ
Επικαιρότητα
29/05/2025 - 13:12
Δάκρυα χαράς: Ο εγκεφαλικός μηχανισμός πίσω από αυτό το "παράδοξο"
Υγεία
29/05/2025 - 12:00
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Συμπτώματα, διάγνωση και οριστική αντιμετώπιση
Health Talk
29/05/2025 - 11:00
Αύξηση των κρουσμάτων πολλαπλού μυελώματος αλλά μείωση της θνητότητας
Health Talk
29/05/2025 - 09:46
Γεωργιάδης για τη βοήθεια του ΕΕΣ στα Επείγοντα: Τη διαφορά την κάνουν πάντα οι άνθρωποι
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 09:15
MNS 2025: Η Κρήτη Υποδέχεται την Παγκόσμια Νευροεπιστημονική Κοινότητα
Health Talk
29/05/2025 - 09:04
Εμπορία ναρκωτικών από ειδικευόμενη ψυχίατρο: Χρησιμοποιούσε ακόμα και ασθενοφόρο για τη μεταφορά
Επικαιρότητα
29/05/2025 - 08:27
ΕΟΠΥΥ: Η σημασία της άυλης συνταγογράφησης για την αποτροπή απάτης με τα φάρμακα
Πολιτική Υγείας
29/05/2025 - 08:06
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού: Γιατί η υγεία του εντέρου είναι υγεία για όλο το σώμα
Health Talk
29/05/2025 - 07:50
Ποιο είναι το μικρόβιο που «τρέφεται» με πλαστικά νοσοκομειακά υλικά
Επικαιρότητα
28/05/2025 - 21:00
Κύπρος: Αντιπροσωπεία του ΕΚ για το μεταπολεμικό τραύμα γυναικών και κοριτσιών
Ψυχική Υγεία
28/05/2025 - 20:00
Στατίνες: Η έγκαιρη λήψη τους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Υγεία
28/05/2025 - 19:00
Εφηβική παχυσαρκία γονέων παιδεύει τέκνα που κληρονομούν παραπανίσια κιλά και άσθμα
Υγεία
28/05/2025 - 18:00
Γιατί δεν πρέπει να δίνετε γάλα στη γάτα σας
Pet
28/05/2025 - 17:00
Μουσικοθεραπεία: Ενεργοποιεί τον εγκέφαλο των μωρών, επιβραδύνει τη γήρανση των ηλικιωμένων
Ψυχική Υγεία
28/05/2025 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

FairLife L.C.C.: 1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νοσηλευτών για την αναβάθμιση αναβαθμίζει της φροντίδας ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα
Υπηρεσίες Υγείας
27/05/2025 - 11:30
Θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες; Δοκιμάστε να προσθέσετε τσίλι!
Διατροφή
27/05/2025 - 15:30
Παγκόσμια υγειονομική απειλή: Επιστροφή επιδημιών λόγω κατάρρευσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων
Πολιτική Υγείας
27/05/2025 - 11:49
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας
Pharma News
27/05/2025 - 12:38
Νέο ενέσιμο φάρμακο υπόσχεται εξάλειψη των συμπτωμάτων της Crohn και της ελκώδους κολίτιδας σε μόλις τρεις μήνες.
Pharma News
27/05/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo