ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προειδοποιήσεις από ΠΟΥ, ECDC για την ιλαρά - Το Ινστιτούτο Παστέρ για τα κρούσματα στην Ελλάδα

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Έντονη ανησυχία για την αλματώδη και γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς εξέφρασαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στην Ευρώπη -και όχι μόνο- απειλώντας όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Σάββατο, 24/02/2024 - 18:04
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Η εκτίμηση των δύο οργανισμών είναι ότι τα κρούσματα ιλαράς αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες λόγω της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, η οποία καταγράφηκε στη διάρκεια της πανδημίας Covid, της μεγάλης πιθανότητας εισαγωγής από περιοχές με έντονη κυκλοφορία του ιού και του γεγονότος ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται κορύφωση της ιλαράς.

Η εξαιρετικά μεταδοτική αυτή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε παιδιά και ευάλωτα άτομα, μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού, γι αυτό τα υγειονομικά συστήματα έχουν ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται και οι υγειονομικές αρχές στη χώρας μας, καθώς εκτιμάται ότι η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Το 2024, επιβεβαιώθηκαν έξι ύποπτα κρούσματα και αναμένονται τα αποτελέσματα της φυλογενετικής ανάλυσης ώστε να προσδιορισθούν με ακρίβεια οι πύλες εισόδου του ιού στη χώρα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Αναφοράς Ιλαράς και Ερυθράς που βρίσκεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Δρ Ε. Αγγελάκη, ιατρού βιοπαθολόγου, διευθυντή Ερευνών και την τεχνική καθοδήγηση της Δρος Ε. Χορευτή, βιολόγου, ειδικής λειτουργικής επιστήμονα, δραστηριοποιείται στην εργαστηριακή διερεύνηση των ύποπτων κρουσμάτων που προκαλούνται από τους ιούς της ιλαράς και της ερυθράς.

Το Εργαστήριο συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο εργαστηρίων (ένα από κάθε χώρα), που έχει δημιουργήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την παρακολούθηση της ιλαράς. Το Εργαστήριο διαπιστεύεται ετησίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς Ιλαράς και Ερυθράς στο Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά στην εξάλειψη του ιού της ιλαράς στην Ευρώπη, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς και τα λοιπά μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου (LabNet) είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να εντοπίζονται τα «hot spots» της κυκλοφορίας του ιού και να προσδιορίζονται οι οδοί μετάδοσής τους από χώρα σε χώρα.

Ο ρόλος του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς είναι η επιβεβαίωση των κρουσμάτων ιλαράς, με μοριακό έλεγχο σε φαρυγγικά επιχρίσματα και με ορολογικό έλεγχο με εξέταση του αίματος του ασθενούς, ώστε να επιτευχθεί η ορθή διάγνωση, δεδομένου του ότι και άλλα εξανθηματικά νοσήματα έχουν παρόμοια εικόνα. Επίσης, το Εργαστήριο πραγματοποιεί την περαιτέρω διερεύνηση και επιβεβαίωση κρουσμάτων από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας. Το εργαστήριο χρησιμοποιεί εξειδικευμένες τεχνικές για την ανάλυση του γονιδιώματος και τον γενετικό χαρακτηρισμό των στελεχών του ιού της ιλαράς, με στόχο την επιδημιολογική πορεία του ιού και τα στελέχη του ιού απομονώνονται σε καλλιέργειες.

Ανησυχητικά τα δεδομένα

«Η άνοδος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τις αρχές του έτους, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Αρχές της Δημόσιας Υγείας της χώρας μας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αγγελάκης.

Την περίοδο 2000-2017 σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ετήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς μειώθηκε κατά μέσο όρο 59%. Από το 2017 και μετά έχουν σημειωθεί επιδημίες ιλαράς σε όλες τις ηπείρους ανεξαιρέτως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε 41 ευρωπαϊκά κράτη το 2022 σημειώθηκαν 941 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, ενώ το 2023 υπήρξε μία ανησυχητική αύξηση με αποτέλεσμα ο αριθμός να ανέλθει στα 42.200.

Συγκεκριμένα, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία κατέγραψαν 1.078, 101, 73 και 39 κρούσματα, αντίστοιχα. Η αύξηση των κρουσμάτων επιταχύνεται ολοένα τους τελευταίους μήνες και η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης, τονίζει ο κ. Αγγελάκης.

Στην Ελλάδα, από το 2020 έως και το 2023 δεν επιβεβαιώθηκε κανένα κρούσμα ιλαράς. Το 2024, και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκαν έξι ύποπτα κρούσματα, ένα από την Θεσσαλονίκη, τέσσερα από τα Χανιά και ένα από την Αθήνα. Παρόλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα κρούσματα από τις προαναφερθείσες περιοχές δεν συνδέονται μεταξύ τους, αναμένονται τα αποτελέσματα της φυλογενετικής ανάλυσης ώστε να προσδιορισθούν με ακρίβεια οι πύλες εισόδου του ιού στη χώρα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν προκύψει άλλα ύποπτα κρούσματα, ενώ η επιτήρηση συνεχίζεται με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ και των Υγειονομικών Αρχών της χώρας.

Εξαιρετικά μεταδοτική και σοβαρή ασθένεια

Η ιλαρά είναι μια οξεία ιογενής ασθένεια του αναπνευστικού. Μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που εντοπίζονται στους βλεννογόνους της μύτης και του φάρυγγα και είναι εξαιρετικά μολυσματική: ένα άτομο το οποίο νοσεί μπορεί δυνητικά να μεταδώσει τον ιό σε τουλάχιστον άλλα οχτώ, ενώ ο ιός SARS-CoV-2 ο οποίος προκαλεί τη COVID-19, σε μόλις τρία. Τα γενικότερα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό -έως 40°C- κακουχία, βήχα και επιπεφυκίτιδα, ενώ χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση των κηλίδων Koplik στη στοματική κοιλότητα και η ταχεία εξάπλωση ενός κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος σε όλο το σώμα.

Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια, όπου 6 - 20% των ανθρώπων που θα νοσήσουν θα έχουν σαν επιπλοκή ωτίτιδα, διάρροια, ή πνευμονία, ενώ ένας στους 1000 ασθενείς θα αναπτύξει εγκεφαλίτιδα. Μία σπάνια επιπλοκή της νόσου είναι η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτις, η οποία εμφανίζεται έως και επτά χρόνια μετά τη λοίμωξη. Επιπροσθέτως, η ιλαρά έχει βαρειά κλινική εικόνα σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα όπως, για παράδειγμα, από λοίμωξη από ιό HIV, λευχαιμία, λέμφωμα, κακοήθεια ή ακτινοθεραπεία.

Πρόληψη με εμβολιασμό

Το βασικό μέτρο πρόληψης της νόσου είναι ο εμβολιασμός. Στην Ελλάδα το εμβόλιο εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το 1981 με μία δόση, ενώ από το 1999 χορηγούνται δύο δόσεις. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι υψηλή, 93% μετά από την πρώτη δόση και 97% μετά και την δεύτερη, στο πρώτο και πέμπτο έτος ηλικίας αντίστοιχα, ενώ η διάρκεια της ανοσίας είναι ισόβια.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα παρακάτω εμβόλια:

  1. M-M-R VaxPro (Sanofi Pasteur): Εξασθενημένα στελέχη των ιών της ιλαράς (Ender's/Edmonston) και της παρωτίτιδας (Jeryl Lynn) και εξασθενημένα στελέχη του ιού της ερυθράς (Wistar RA 27/3) που έχουν καλλιεργηθεί σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα.
  2. PRIORIX (GSK): Εξασθενημένα στελέχη των ιών της ιλαράς (Schwarz) και της παρωτίτιδας (RIT 4385 προερχόμενο από το στέλεχος Jeryl Lynn) τα οποία καλλιεργούνται σε ινοβλάστες εμβρύου όρνιθας και του εξασθενημένου στελέχους του ιού της ερυθράς (Wistar RA 27/3) το οποίο καλλιεργείται σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα.
  3. PRIORIX-TETRA (GSK): Περιέχει τα εξασθενημένα στελέχη των ιών της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς όπως και στο PRIORIX, συν το εξασθενημένο στέλεχος του ιού της ανεμευλογιάς (Oka-strain), το οποίο έχει καλλιεργηθεί σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και την αντίστοιχη Εγκύκλιο που εξέδωσε στις 9 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη συστήνονται τα παρακάτω :

  1. Σε παιδιά και εφήβους συστήνονται 2 δόσεις του εμβολίου MMR, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24-36 μηνών (μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση). Και οι δύο δόσεις πρέπει να χορηγούνται μετά το 12ο μήνα ζωής. Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιασθεί με τη 2η δόση πρέπει να αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.
  2. Σε περιόδους επιδημίας μπορεί να γίνεται εμβολιασμός με MMR από την ηλικία των 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επανεμβολιάζονται με 2 δόσεις MMR μετά την ηλικία των 12 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά συστήνεται να εμβολιαστούν με μια (1) δόση του εμβολίου MMR πριν την αναχώρησή τους.
  3. Αναφορικά με τους ενήλικες, τονίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμανεμβολιασμών ενηλίκων, τα άτομα που γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσα.

Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί με δύο (2) δόσεις MMR, με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ιστορικό νόσησης ή το ιστορικό εμβολιασμού είναι άγνωστο, το άτομο θεωρείται μη εμβολιασμένο και συστήνεται η χορήγηση δύο δόσεων εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Ομάδες πληθυσμού σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά είναι οι παρακάτω:

  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
  • Εκπαιδευτικοί
  • Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό
  • Μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή
  • Ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν τα CD4 ≥200/μL)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΙΛΑΡΑ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ECDC
  • ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΣΤΕΡ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα έκθεση από τρεις ευρωπαϊκούς φορείς για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών
Νέα έκθεση από τρεις ευρωπαϊκούς φορείς για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών 24 Φεβρουαρίου 2024
Δέσμευση Γεωργιάδη σε Δημητρίου για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Κύπριων φοιτητών 24 Φεβρουαρίου 2024
Δέσμευση Γεωργιάδη σε Δημητρίου για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Κύπριων φοιτητών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιά είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης Κ; - Τι αναφέρει το ECDC
Πολιτική Υγείας
22/12/2025 - 15:17

Ποιά είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης Κ; - Τι αναφέρει το ECDC

ECDC για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσημάτα στην Ευρώπη: Κρίσιμα κενά στις πολιτικές ελέγχου και πρόληψης
Υπηρεσίες Υγείας
19/12/2025 - 11:00

ECDC για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσημάτα στην Ευρώπη: Κρίσιμα κενά στις πολιτικές ελέγχου και πρόληψης

«Σούπερ γρίπη»: Ο μεταλλαγμένος ιός Η3Ν2 «σαρώνει» και θυμίζει... «εποχές Covid» - Ποια τα συμπτώματα
Υγεία
11/12/2025 - 15:31

«Σούπερ γρίπη»: Ο μεταλλαγμένος ιός Η3Ν2 «σαρώνει» και θυμίζει... «εποχές Covid» - Ποια τα συμπτώματα

Ο ΠΟΥ με νέα ανάλυση μελετών επαναλαμβάνει ότι τα εμβόλια δεν έχουν σχέση με τον αυτισμό
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 14:29

Ο ΠΟΥ με νέα ανάλυση μελετών επαναλαμβάνει ότι τα εμβόλια δεν έχουν σχέση με τον αυτισμό

ΠΟΥ: Τα νέα εργαλεία κατά της ελονοσίας απέτρεψαν 1 εκατ. θανάτους το 2024
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 14:08

ΠΟΥ: Τα νέα εργαλεία κατά της ελονοσίας απέτρεψαν 1 εκατ. θανάτους το 2024

Προειδοποίηση για αύξηση των κρουσμάτων λιστερίωσης στην Ευρώπη - Οι στρατηγικές πρόληψης
Πολιτική Υγείας
09/12/2025 - 16:01

Προειδοποίηση για αύξηση των κρουσμάτων λιστερίωσης στην Ευρώπη - Οι στρατηγικές πρόληψης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Η απορρόφηση κονδυλίων δεν ισοδυναμεί με λειτουργικό ΕΣΥ – Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Υπουργό Υγείας»
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 20:12
Μητσοτάκης: «Στα ορόσημα του 2025 η ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας»
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 19:33
Κρήτη: Παρατείνονται έως και τις 7 Ιανουαρίου τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 19:12
Πρόληψη από την παιδική ηλικία: Οι συνήθειες που προστατεύουν την καρδιά μας
Health Talk
31/12/2025 - 18:09
Αποκαταστάθηκαν οι καθυστερήσεις πληρωμών των ιατρών στο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 17:24
Χειμώνας και δέρμα: Τρεις απλές και πρακτικές συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας του
Health Talk
31/12/2025 - 17:02
Πρωτοβουλία για αθόρυβα εορταστικά πυροτεχνήματα από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς
Pet
31/12/2025 - 16:34
Επιτραπέζια παιχνίδια: Έρευνα μελετά πόσο μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με νευροδιαφορετικότητα
Ψυχική Υγεία
31/12/2025 - 16:00
Γιατί τα κράνμπερις δεν είναι μόνο για τις γιορτές των Χριστουγέννων - Τα πολλαπλά οφέλη τους
Διατροφή
31/12/2025 - 15:06
ΣτΕ: Τα τρία αυστηρά κριτήρια διαφάνειας για τη μονομερή αύξηση ασφαλίστρων υγείας
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 14:48
ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρτίδων βιολογικής ξανθής σταφίδας
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 14:31
ΕΟΠΑΕ: Υποστήριξη αστέγων και εξαρτημένων πολιτών στην Αττική λόγω χαμηλών θερμοκρασιών
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 14:13
Υπέστη έμφραγμα ο βετεράνος Βραζιλιάνος σταρ της μπάλας Ρομπέρτο Κάρλος
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 13:49
Λαϊκό Νοσοκομείο: Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων μέσα στο 2025
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 13:00
Τι προκαλεί η υπερφαγία των γιορτών στον εγκέφαλο - Ο ρόλος της διάρκειας της
Διατροφή
31/12/2025 - 12:00
Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 11:00
Εντάσεις στο ζευγάρι: Τα επτά "κλειδιά" για να ξεφύγετε από το αδιέξοδο
Ψυχική Υγεία
31/12/2025 - 10:00
Πώς να αποχαιρετίσετε το 2025 εποικοδομητικά: Δημιουργήστε τα προσωπικά σας τελετουργικά
Ψυχική Υγεία
31/12/2025 - 09:00
Σουφλί: Το «σημάδι» που δείχνει την αναγέννηση του δάσους της Δαδιάς
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 22:03
Κρίσιμες ώρες για τρίχρονο αγοράκι - Νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα από γρίπη
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 21:39
Χειροπέδες σε 45χρονη για κλοπές σε βάρος ατόμων με κινητικές ή νοητικές αναπηρίες
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 21:11
Εμμηνόπαυση: Οι μεταβολές του ύπνου και οι σύγχρονες λύσεις υποστήριξης
Pharma News
30/12/2025 - 20:38
Γάζα: Διεθνής ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 19:42
Το στόμα είναι το «εύκολο θύμα» των σύγχρονων ογκολογικών θεραπειών
Health Talk
30/12/2025 - 19:21
Στη μάχη κατά της ευλογιάς μπαίνουν οι στρατιωτικοί κτηνίατροι
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 18:26
Απόφαση-βόμβα από το ΣτΕ: Οι ασφαλιστικές μπορούν να αυξάνουν μονομερώς τα ασφάλιστρα υγείας
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 18:03
Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μετασταστικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
30/12/2025 - 17:39
Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για την προστασία των ευάλωτων πολιτών από το κρύο
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 17:24
Δύο νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Ψυχική Υγεία
30/12/2025 - 17:11
Θεμιστοκλέους: «Έρχονται 5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026»
Πολιτική Υγείας
30/12/2025 - 16:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: «Έρχονται 5.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026»
Πολιτική Υγείας
30/12/2025 - 16:47
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι επιστήμονες με την βοήθεια του AI ανακάλυψαν δύο νέους υποτύπους
Υγεία
30/12/2025 - 09:00
Εορταστικό hangover: Πέντε μύθοι για την αντιμετώπισή του
Υγεία
30/12/2025 - 14:00
Ιώσεις και κρυολογήματα: Τι κάνουν οι γιατροί όταν αρρωσταίνουν
Υγεία
30/12/2025 - 11:00
Τι προκαλεί η υπερφαγία των γιορτών στον εγκέφαλο - Ο ρόλος της διάρκειας της
Διατροφή
31/12/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo