ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο εμβολιασμός ως το πιο αποδοτικό μέτρο για τη σταθερότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας

Πολιτική Υγείας
Ο εμβολιασμός ως το πιο αποδοτικό μέτρο για τη σταθερότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας
Στον εμβολιασμό ως κεντρική στρατηγική για τη δημόσια υγεία, εστίασε η ομώνυμη συνεδρία, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023, με τίτλο «40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΥ - Συνεργατικές λύσεις για ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας».
Παρασκευή, 08/12/2023 - 15:06
News4Health Team News4Health Team

Συντονιστής της συνεδρίας ήταν ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και ως ομιλητές συμμετείχαν: ο κ. Ηλίας Κυριόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Τμήμα Πολιτικής Υγείας του London School of Economics and Political Science, ο κ. Νικόλαος Σύψας, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή Αθηνών του Ε.Κ.Π.Α., η κυρία Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου, Government Affairs & Market Access Director της GSK Ελλάδος και η κυρία Φωφώ Καλύβα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Ως βασικό σημείο της συνεδρίας αναδείχθηκε η αξία του δια βίου εμβολιασμού, ως το πιο αποδοτικό μέτρο πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης επώδυνων, αλλά και κοστοβόρων για τα δημόσια συστήματα υγείας, ασθενειών. Επιπλέον, επισημάνθηκε η συλλογική δράση που απαιτείται από όλους τους φορείς, προκειμένου να υπάρξει ένα άρτιο και τεκμηριωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον εμβολιασμό με απτά οφέλη για την κοινωνία.

Ιδιαίτερη μνεία από τους ομιλητές έγινε στις στάσεις και αντιλήψεις του γενικού πληθυσμού της χώρας σχετικά με το ζήτημα του εμβολιασμού, ενώ παράλληλα στη συνεδρία παρουσιάστηκαν ευρήματα μελετών και κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του φορέα Vaccines Europe, σχετικά με την αποδοχή και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στον ενήλικο πληθυσμό.

Ο κ. Σουλιώτης θέλησε να γίνει κατανοητό και να περάσει το μήνυμα ότι στο πυρήνα των στρατηγικών για δημόσια υγεία βρίσκεται ο εμβολιασμός. Έχοντας παρουσιάσει ευρήματα μελετών για τις στάσεις και αντιλήψεις του γενικού πληθυσμού για τον εμβολιασμό, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού μητρώου εμβολιασμού, ώστε όλοι εμπλεκόμενοι φορείς να λαμβάνουν τα κατάλληλα και επαρκή δεδομένα, για τη βελτίωση της διαδικασίας του εμβολιασμού, για τα νοσήματα που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα. Ως παράδειγμα έθεσε το πρόγραμμα εμβολιασμού ενάντια στη νόσο Covid-19, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο μοντέλο θα πρέπει να εφαρμοστεί και για την εμβολιαστική κάλυψη άλλων νοσημάτων.

Ο κ. Κυριόπουλος επισήμανε πως για την άρση της διστακτικότητας ή και αναβλητικότητας των ενηλίκων να πραγματοποιήσουν τα απαραίτητα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου και αυτό της γρίπης, , απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υιοθέτηση πολιτικών προώθησης του εμβολιασμού, η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τα οφέλη του εμβολιασμού και η κάμψη των προκαταλήψεων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορες ευρωπαϊκές πρακτικές προς αυτήν την κατεύθυνση η λογική του one size fits all δεν δύναται να έχει πρακτική εφαρμογή και η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει μία εξατομικευμένη προσέγγιση για τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Ο κ. Σύψας χαρακτηριστικά ανέφερε πως το μεγαλύτερο δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα είναι τα εμβόλια, ενώ παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη της πολιτείας για εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τον εμβολιασμό, έχοντας μοιραστεί τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας μέσα από την κλινική του εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τέλος, αναγνώρισε την επένδυση που πραγματοποιούν οι εταιρείες για την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και το κενό που καλύπτουν μέσω των εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού.

Από την πλευρά της, η κυρία Παπαγιαννοπούλου σημείωσε πως είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε τη λογική του δια βίου εμβολιασμού, καθώς έχουμε ένα πληθυσμό που γηράσκει ταχέως. Όπως ανέφερε, υπολογίζεται μάλιστα ότι μέχρι το 2025, το 50% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι άνω των 50 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς πίεσης που θα υφίστανται τα συστήματα υγείας εξαιτίας της αυξημένης χρήσης υγειονομικών πόρων, που απαιτεί διαχείριση τόσο των λοιμωδών νοσημάτων, αν αυτά δεν προληφθούν, όσο και των χρόνιων νοσημάτων, κυρίως σε ηλικία άνω των 60 ετών. Η κυρία Παπαγιαννοπούλου, προτεραιοποίησε την ανάγκη προτυποποιημένης λήψης αποφάσεων για τα εμβόλια, δηλαδή της διασύνδεσης των υφιστάμενων επιτροπών και διαδικασιών για την ένταξη των εμβολίων στη Θετική Λίστα και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ώστε να προωθείται η άμεση πρόσβαση στα εμβόλια και παράλληλα εστίασε στο επίπεδο της χρηματοδότησης, δηλαδή κατά πόσο οι τρέχοντες προϋπολογισμοί επαρκούν να καλύψουν τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες για τα εμβόλια, χωρίς φυσικά να αμελούνται και οι προσπάθειες για οικονομία κλίμακος όπου αυτές δυνητικά εντοπίζονται.

Η κυρία Καλύβα εστίασε στην οπτική του κράτους για τον εμβολιασμό, ενώ ανέλυσε τις μελλοντικές πολιτικές υγείας, με έμφαση στην επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και αποζημίωσης εμβολίων σε αντίστοιχους χρόνους με τα λοιπά φαρμακευτικά σκευάσματα. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της σε μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), όπου τα ευρήματα έδειξαν πως ετησίως 3,5 έως 5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, προλαμβάνονται από τον εμβολιασμό. Τέλος, παρουσίασε τους 5 πυλώνες σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την έγκαιρη, δίκαιη και οικονομικά προσιτά πρόσβαση καθώς και τη διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς συνεργασία μεταξύ των σχετικών φορέων στη λήξη αποφάσεων.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ).

  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

HERA και BARDA συντονίζουν τις ενέργειές τους για καινότομες διαγνωστικές εξετάσεις
HERA και BARDA συντονίζουν τις ενέργειές τους για καινότομες διαγνωστικές εξετάσεις 08 Δεκεμβρίου 2023
Ο ΠΟΥ εκδίδει μπούσουλα για τον χρόνιο χαμηλό πόνο στη μέση 08 Δεκεμβρίου 2023
Ο ΠΟΥ εκδίδει μπούσουλα για τον χρόνιο χαμηλό πόνο στη μέση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γρίπη Κ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην περάσετε τις γιορτές κρεβατωμένοι
Υγεία
22/12/2025 - 08:00

Γρίπη Κ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην περάσετε τις γιορτές κρεβατωμένοι

Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00

Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;

Τέλος στον εμβολιασμό όλων των νεογέννητων κατά της ηπατίτιδας Β στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 09:30

Τέλος στον εμβολιασμό όλων των νεογέννητων κατά της ηπατίτιδας Β στις ΗΠΑ

Εποχική γρίπη - Στέλεχος Κ: Βαρύτερη νόσηση σε ηλικιωμένους και άτομα με συννοσηρότητες
Υγεία
22/11/2025 - 09:22

Εποχική γρίπη - Στέλεχος Κ: Βαρύτερη νόσηση σε ηλικιωμένους και άτομα με συννοσηρότητες

Επείγουσες οδηγίες από το ECDC για άμεσο εμβολιασμό λόγω πρώιμης κυκλοφορίας της γρίπης
Πολιτική Υγείας
20/11/2025 - 20:26

Επείγουσες οδηγίες από το ECDC για άμεσο εμβολιασμό λόγω πρώιμης κυκλοφορίας της γρίπης

Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 22:09

Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πως μια γυναίκα μπορεί να έχει ποιότητα ζωής στην ώριμη ηλικία
Υγεία
09/01/2026 - 16:00
Οι ιοί που προκαλούν αυξημένο συναγερμό στους ειδικούς για το 2026
Υγεία
09/01/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: «Στόχος μας η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά μέσα στους επόμενους μήνες»
Πολιτική Υγείας
09/01/2026 - 14:00
Γρίπη: Αύξηση εισαγωγών κατά 45% και επανέναρξη σχολείων - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
09/01/2026 - 13:00
Το "πρόσωπο της κεντρικής θέρμανσης": Πώς να θωρακίσετε την επιδερμίδα σας από την ξηρότητα
Ομορφιά
09/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Γιατί η μάσκα και ο καθαρισμός του αέρα είναι οι καλύτερες συνταγές προστασίας
Υγεία
09/01/2026 - 11:00
Βουλωμένη μύτη: Πότε τα ρινικά σπρέι μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα
Υγεία
09/01/2026 - 10:00
Συμπληρώματα και βιταμίνες: Οι κίνδυνοι υπερδοσολογίας και αλληλεπιδράσεων
Υγεία
09/01/2026 - 08:51
Όμιλος Τσέτη: Η InterMed «Innovative Company» στα Diamonds of the Greek Economy
Pharma News
08/01/2026 - 20:44
Υδατάνθρακες στην «πυρά»: Είναι τελικά τόσο επιζήμιοι για την υγεία μας;
Διατροφή
08/01/2026 - 20:19
Το «ταξίδι» μιας ασθενούς με μηνιγγίωμα: Από τη διάγνωση έως την ανάρρωση
Patient Talk
08/01/2026 - 18:58
Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 18:16
Ο ΕΜΑ ενέκρινε νέα δόση 7,2 mg σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους 20,7% κατά μέσο όρο
Pharma News
08/01/2026 - 16:48
ΠΦΣ: Περισσότερα από 5.000 φαρμακεία στη δράση πρόληψης κατά της παχυσαρκίας
Pharma Policy
08/01/2026 - 16:26
Τα συντηρητικά των τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνων και διαβήτη τύπου 2
Διατροφή
08/01/2026 - 16:00
Η άσκηση είναι εξίσου καλή με την ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Ψυχική Υγεία
08/01/2026 - 15:00
Ένεση με νανοπεπτίδια μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μετά από ισχαιμικό επεισόδιο
Υγεία
08/01/2026 - 14:00
Καρκινικοί όγκοι ενός αιώνα μπορεί να αποκαλύψουν γιατί ο καρκίνος του εντέρου είναι πλέον πιο συχνός στους νέους
Υγεία
08/01/2026 - 13:00
Εγκαινιάστηκαν οι ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες στον «Άγιο Σάββα»
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 12:11
Δρ. ChatGPT; Η OpenAI λανσάρει έναν ψηφιακό βοηθό υγείας - Τι θα γίνει με τα προσωπικά δεδομένα
Digital Health
08/01/2026 - 12:00
Παραβατικότητα των νέων στην Ελλάδα: Η τιμωρία και τα φόβητρα δεν αποδίδουν - Τι προτείνουν οι ειδικοί
Health Talk
08/01/2026 - 11:00
Φάτε πρωτεΐνη, κόψτε το τηγάνισμα: Οι νέες διατροφικές οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ
Διατροφή
08/01/2026 - 10:00
Όσοι διακόπτουν τις ενέσεις απώλειας βάρους ανακτούν τα κιλά 4 φορές πιο γρήγορα
Υγεία
08/01/2026 - 09:00
Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Υγεία
07/01/2026 - 21:06
Να συμπεριληφθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Ιατροί στην εξέταση για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 19:58
Θεοχάρης: «Οι δημόσιες αναφορές για την χρήση ουσιών δεν είναι θέμα μαγκιάς, επίδειξης ή influence»
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 19:03
Ηράκλειο: Παράταση έως και τις 22 Ιανουαρίου στα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
07/01/2026 - 17:51
Μπορεί η ευτυχία να μας προστατεύσει από χρόνιες παθήσεις;
Υγεία
07/01/2026 - 16:58
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: 50χρονος που κατέληξε στη ΜΕΘ χαρίζει ζωή με τον θάνατό του
Επικαιρότητα
07/01/2026 - 16:24
Εργασία και fitness: Κι όμως γίνεται!
Fitness
07/01/2026 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δρ. ChatGPT; Η OpenAI λανσάρει έναν ψηφιακό βοηθό υγείας - Τι θα γίνει με τα προσωπικά δεδομένα
Digital Health
08/01/2026 - 12:00
Καρκινικοί όγκοι ενός αιώνα μπορεί να αποκαλύψουν γιατί ο καρκίνος του εντέρου είναι πλέον πιο συχνός στους νέους
Υγεία
08/01/2026 - 13:00
Παραβατικότητα των νέων στην Ελλάδα: Η τιμωρία και τα φόβητρα δεν αποδίδουν - Τι προτείνουν οι ειδικοί
Health Talk
08/01/2026 - 11:00
Ο ΕΜΑ ενέκρινε νέα δόση 7,2 mg σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους 20,7% κατά μέσο όρο
Pharma News
08/01/2026 - 16:48
Το μπρόκολο και τα ρόδια μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη
Υγεία
07/01/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo