ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συνθήκη του ΠΟΥ κατά του καπνίσματος σηματοδοτεί 20 χρόνια διάσωσης εκατομμυρίων ζωών παγκοσμίως

Πολιτική Υγείας
USNPLASH
Η Σύμβαση-πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού (WHO FCTC) -μία από τις πλέον ευρύτερα αποδεκτές συνθήκες του ΟΗΕ στην ιστορία- γιορτάζει αυτή την εβδομάδα την 20ή επέτειο από την έναρξη ισχύος της.
Τετάρτη, 26/02/2025 - 06:47
— Photo: USNPLASH
News4Health Team News4Health Team

Η συνθήκη WHO FCTC είναι η συνθήκη για τη δημόσια υγεία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, με 183 συμβαλλόμενα μέρη που καλύπτουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συνθήκη παρέχει ένα νομικό πλαίσιο και μια ολοκληρωμένη δέσμη τεκμηριωμένων μέτρων για τον έλεγχο του καπνού που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εικονογραφικών προειδοποιήσεων για την υγεία στα πακέτα τσιγάρων, νόμων για την απαγόρευση του καπνίσματος και αυξημένων φόρων στα προϊόντα καπνού, μεταξύ πολλών άλλων.

«Ο καπνός είναι μια μάστιγα για την ανθρωπότητα - η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών που μπορούν να προληφθούν παγκοσμίως», δήλωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ και συμπλήρωσε: «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από την έναρξη ισχύος της ΠΟΥ FCTC και της τεχνικής δέσμης MPOWER που την υποστηρίζει, ο παγκόσμιος επιπολασμός της χρήσης καπνού έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Η FCTC του ΠΟΥ έχει συμβάλει στη διάσωση εκατομμυρίων ζωών μέσω ενισχυμένων μέτρων ελέγχου του καπνού σε όλο τον κόσμο. Η Σύμβαση αποτελεί ορόσημο για τη δημόσια υγεία και το διεθνές δίκαιο. Συνεχίζουμε να καλούμε τις χώρες να ενισχύσουν και να εφαρμόσουν περαιτέρω τα μέτρα της και τις χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ΠΟΥ FCTC να το πράξουν».

Σημαντική μείωση των ποσοστών καπνίσματος παγκοσμίως

Από την εφαρμογή της πριν από 20 χρόνια, έως και 5,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι καλύπτονται σήμερα από τουλάχιστον μία πολιτική ελέγχου του καπνίσματος σύμφωνα με τη συνθήκη και μελέτες έχουν δείξει μείωση των παγκόσμιων ποσοστών καπνίσματος.

Συνολικά 138 χώρες απαιτούν μεγάλες εικονογραφημένες προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα τσιγάρων ως αποτέλεσμα της Σύμβασης και δεκάδες άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει κανόνες για την απλή συσκευασία στα πακέτα τσιγάρων, οι οποίοι απαιτούν τυποποιημένο σχήμα και εμφάνιση χωρίς επωνυμία, σχέδιο ή λογότυπο στα πακέτα τσιγάρων. Και τα δύο μέτρα χρησιμεύουν ως ισχυρά εργαλεία για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού και την προειδοποίηση των χρηστών για τους κινδύνους της χρήσης καπνού.

Πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται πλέον από πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος, οι οποίες απαιτούν την απαγόρευση σε εσωτερικούς χώρους και χώρους εργασίας, σώζοντας εκατομμύρια ζωές από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.

Περισσότερες από 66 χώρες έχουν εφαρμόσει απαγορεύσεις στη διαφήμιση, προώθηση και χορηγία καπνού. (TAPS), οι οποίες περιλαμβάνουν απαγορεύσεις στη διαφήμιση καπνού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις συμφωνίες χορηγιών, ενώ είναι ζωτικής σημασίας να πράξουν το ίδιο και άλλες χώρες.

Νομική άμυνα απέναντι στις καπνοβιομηχανίες

Η συνθήκη FCTC έχει επίσης συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία νομικής άμυνας απέναντι σε μια επιθετική βιομηχανία καπνού που δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την προώθηση των προϊόντων της και υπονομεύει ενεργά τις προσπάθειες για τον έλεγχο του καπνού, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της ίδιας της ΠΟΥ FCTC.

Η Δρ Adriana Blanco Marquizo, επικεφαλής της Γραμματείας της ΠΟΥ FCTC δήλωσε: «Η καπνοβιομηχανία είναι μια θανατηφόρα βιομηχανία πίσω από την επιδημία του καπνού, η οποία τώρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως μέρος της λύσης, ενώ εκτροχιάζει ενεργά τις προσπάθειες για τον έλεγχο του καπνού που θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές. Η ΠΟΥ FCTC εξοπλίζει τα Μέρη με ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων για την προστασία των πληθυσμών από τις διαρκώς εξελισσόμενες τακτικές της βιομηχανίας - σχεδιασμένες για να αποκομίσουν κέρδη εις βάρος της ζωής των ανθρώπων και της υγείας του πλανήτη μας και καλούμε τα Μέρη να παραμείνουν πάντα σε εγρήγορση απέναντι στις ληστρικές τακτικές της».

Η επιβάρυνση από τον καπνό

Η χρήση του καπνού αποτελεί σημαντικό παράγοντα των μη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΜΚ), προκαλώντας πρόωρο θάνατο και αναπηρία. Οι ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό οδηγούν σε καταστροφικές δαπάνες υγείας, ιδίως για τους φτωχούς, παγιδεύοντας τις οικογένειες σε έναν κύκλο φτώχειας. Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επισιτιστικά ανασφαλείς από τους μη καπνιστές, ακόμη και σε πλουσιότερες χώρες. Επιπλέον, η καλλιέργεια του καπνού καταναλώνει μεγάλες εκτάσεις γης που διαφορετικά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων.

Η παραγωγή καπνού εξαντλεί περαιτέρω ζωτικούς πόρους, όπως η γη και το νερό, αποσπώντας τους από τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Επιπλέον, τρισεκατομμύρια πεταμένα πλαστικά αποτσίγαρα μολύνουν τα οικοσυστήματα κάθε χρόνο, βλάπτοντας περαιτέρω τον πλανήτη.

Η καπνοβιομηχανία συνεχίζει να υπονομεύει τις προσπάθειες για τη δημόσια υγεία, στοχεύοντας επιθετικά στη νεολαία μέσω του μάρκετινγκ, ασκώντας πιέσεις κατά των πολιτικών ελέγχου του καπνού και τοποθετώντας τον εαυτό της ως μέρος της λύσης του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε.

Ο Δρ Blanco Marquizo, πρόσθεσε: «Ενώ έχουν γίνει αυτά τα μεγάλα βήματα στον έλεγχο του καπνού, υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί. Η καπνοβιομηχανία εξακολουθεί να σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και οι κοινωνικοοικονομικές της επιβαρύνσεις προκαλούν πιέσεις σε ολόκληρους πληθυσμούς. Καλούμε τις χώρες να εφαρμόσουν πλήρως τα μέτρα της FCTC του ΠΟΥ, μεταξύ άλλων με την αύξηση των φόρων καπνού, την εφαρμογή νόμων περί απαγόρευσης του καπνίσματος, την επιβολή ολοκληρωμένων απαγορεύσεων διαφήμισης και χορηγιών και με την απαγόρευση και ρύθμιση των συστατικών που αποτελούν προϊόντα καπνού, και να ενεργήσουν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνουν τα νέα και αναδυόμενα προϊόντα καπνού και νικοτίνης. Μέσω αυτών των μέτρων μπορούμε να σώσουμε τις ζωές εκατομμυρίων περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως. Καλούμε τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους και να διασφαλίσουν ότι ο έλεγχος του καπνού θα παραμείνει προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη.

Η Δρ Reina Roa, πρόεδρος της Διάσκεψης των Μερών (COP), του διοικητικού οργάνου της ΠΟΥ FCTC, πρόσθεσε: «Η ΠΟΥ FCTC αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της δημόσιας υγείας. Έχω γίνει μάρτυρας του αντίκτυπού της από την ίδρυσή της και ως πρόεδρος της COP. Συνεχίζω να βλέπω πώς η συνθήκη αυτή παρέχει στις χώρες τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους από την καταστροφική επιδημία του καπνού. Γιορτάζουμε 20 χρόνια προόδου, δέσμευσης και σωζόμενων ζωών χάρη στη σύμβαση-πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού. Ευτυχισμένη επέτειο στην ΠΠΚΠ του ΠΟΥ».

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΣΥΝΘΗΚΗ
  • ΤΕΝΤΡΟΣ ΑΝΤΑΝΟΜ ΓΚΕΜΠΡΕΓΕΣΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης: «Τεράστια η ευκαιρία για την ολική ανακατασκευή του "Σωτηρία"» - Πότε υπογράφονται οι συμβάσεις!
Γεωργιάδης: «Τεράστια η ευκαιρία για την ολική ανακατασκευή του "Σωτηρία"» - Πότε υπογράφονται οι συμβάσεις! 25 Φεβρουαρίου 2025
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων 26 Φεβρουαρίου 2025
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για την πρόληψη ασθενειών και διαταραχών που προκύπτουν από τη ζέστη σε συνωστισμούς
Υγεία
01/10/2026 - 09:11

Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για την πρόληψη ασθενειών και διαταραχών που προκύπτουν από τη ζέστη σε συνωστισμούς

ΠΟΥ: Αύξηση κατά 30% των θανάτων από χολέρα το 2025 - Ανησυχία για το πραγματικό φορτίο της νόσου
Υγεία
29/09/2026 - 19:19

ΠΟΥ: Αύξηση κατά 30% των θανάτων από χολέρα το 2025 - Ανησυχία για το πραγματικό φορτίο της νόσου

Μεγάλη ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για την Τρίτη Ηλικία
Επικαιρότητα
29/09/2026 - 07:09

Μεγάλη ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για την Τρίτη Ηλικία

Κάπνισμα και άτμισμα: Νέα κλινικά δεδομένα για τους βιοδείκτες έκθεσης και δυνητικής βλάβης
Υγεία
28/09/2026 - 23:22

Κάπνισμα και άτμισμα: Νέα κλινικά δεδομένα για τους βιοδείκτες έκθεσης και δυνητικής βλάβης

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας
Υγεία
18/09/2026 - 12:53

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας

Τέντρος: «Η επιδημία του Έμπολα εξακολουθεί να εξαπλώνεται και να σκοτώνει»
Υγεία
16/09/2026 - 18:26

Τέντρος: «Η επιδημία του Έμπολα εξακολουθεί να εξαπλώνεται και να σκοτώνει»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στη σχολική τσάντα και τον πόνο στην πλάτη των παιδιών
Health Talk
01/10/2026 - 17:19
Αναστάτωση στο Νοσοκομείο Χανίων μετά τη δήλωση πρόθεσης παραίτησης 50 γιατρών
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 16:46
Το «ρολόι της ομιλίας» μπορεί να αποκαλύψει τη βιολογική και γνωστική υγεία μας
Υγεία
01/10/2026 - 15:53
Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινάει εμβολιασμός κατά γρίπης και Covid 19
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 15:27
Ανθρώπινη αλυσίδα ζωής για την εθελοντική αιμοδοσία από 1.500 μαθητές στο κέντρο της Κέρκυρας
Υγεία
01/10/2026 - 15:06
Οι εργαζόμενοι στο «Βενιζέλειο» ζητούν απαντήσεις για την ασφάλεια των υποδομών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 14:38
Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 13:53
Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ
Patient Talk
01/10/2026 - 13:06
Θάνατος Μαζωνάκη: «Κανένας από τους δύο γιατρούς δεν ζήτησε να τον συνοδεύσει στο νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 12:29
Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12
Social media και έφηβοι: Στο μικροσκόπιο η επιβολή ηλικιακών ορίων και η διαχείριση των κινδύνων
Ψυχική Υγεία
01/10/2026 - 11:47
ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19
Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Προκλήσεις η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα
Υγεία
01/10/2026 - 10:53
Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Καρμανδάνειο της Πάτρας από την «Ανοιχτή Αγκαλιά»
Patient Talk
01/10/2026 - 10:31
Περισσότερα από 16.500 τα οφειλόμενα ρεπό σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 10:16
Και πέμπτος θάνατος που συνδέεται με το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 09:58
ΑΜΚΕ «Καρκινάκι»: Με κενά η επιστροφή στο σχολείο για το 31,2% των παιδιών που νόσησαν με καρκίνο
Patient Talk
01/10/2026 - 09:34
Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για την πρόληψη ασθενειών και διαταραχών που προκύπτουν από τη ζέστη σε συνωστισμούς
Υγεία
01/10/2026 - 09:11
ABBVIE: Θετικά αποτελέσματα από μελέτη φάσης 3 για φάρμακο που αφορά το πολλαπλούν μυέλωμα
Pharma News
01/10/2026 - 08:33
Το 16,8% των εφήβων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 εμφάνισε διατροφική ανεπάρκεια
Health Talk
01/10/2026 - 08:09
Η EOO ζητάει σαφείς κανόνες και προστασία των πολιτών από την παραπληροφόρηση για τη χρήση botox
Υγεία
30/09/2026 - 18:38
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δυναμική δράση της Boehringer Ingelheim Ελλάς στο Σύνταγμα
Pharma News
30/09/2026 - 18:14
Συνεργασία Affidea με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
30/09/2026 - 17:41
ΕΣΘΑ: Στο επίκεντρο οι γονιδιακές θεραπείες για τη θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική νόσο
Υγεία
30/09/2026 - 17:04
ΕΛΛΟΚ: «Η υπόθεση της ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη ξεπερνάει τα όρια του μεμονωμένου περιστατικού»
Patient Talk
30/09/2026 - 16:36
Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα έπειτα από καταγγελίες για κέντρο «εναλλακτικών θεραπειών»
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 15:54
Στις 11 Οκτωβρίου το Pink Together για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του καρκίνου του μαστού
Patient Talk
30/09/2026 - 15:11
Νοσοκομείο Κιλκίς: Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την έκθεση 17 εργαζομένων σε αμίαντο
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 14:34
Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
30/09/2026 - 14:12
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ακόμα ένα δώρο ζωής από ασθενή που κατέληξε στην Α΄ ΜΕΘ
Υγεία
30/09/2026 - 13:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μπορεί το λάδι να εξασφαλίσει καλύτερο ύπνο;
Διατροφή
29/09/2026 - 09:01
Ημέρα Καινοτομίας Pfizer - ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»: Όταν η ψηφιακή καινοτομία συναντά τη βιοϊατρική έρευνα
Pharma News
29/09/2026 - 12:32
Novo Nordisk: Συμφωνία έως 2,6 δισ. δολάρια με κινεζική φαρμακευτική για χάπι κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
29/09/2026 - 14:00
Απολογισμός των πρώτων 10 ημερών λειτουργίας του Medwatch -Γεωργιάδης: Μείωση 91% στις παραπλανητικές διαφημίσεις
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 15:30
Πατούλης: «Ορθή θεσμικά η παραπομπή των εις βάρος μου καταγγελιών στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 18:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo