ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συνθήκη του ΠΟΥ κατά του καπνίσματος σηματοδοτεί 20 χρόνια διάσωσης εκατομμυρίων ζωών παγκοσμίως

Πολιτική Υγείας
USNPLASH
Η Σύμβαση-πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού (WHO FCTC) -μία από τις πλέον ευρύτερα αποδεκτές συνθήκες του ΟΗΕ στην ιστορία- γιορτάζει αυτή την εβδομάδα την 20ή επέτειο από την έναρξη ισχύος της.
Τετάρτη, 26/02/2025 - 06:47
— Photo: USNPLASH
News4Health Team News4Health Team

Η συνθήκη WHO FCTC είναι η συνθήκη για τη δημόσια υγεία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, με 183 συμβαλλόμενα μέρη που καλύπτουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συνθήκη παρέχει ένα νομικό πλαίσιο και μια ολοκληρωμένη δέσμη τεκμηριωμένων μέτρων για τον έλεγχο του καπνού που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εικονογραφικών προειδοποιήσεων για την υγεία στα πακέτα τσιγάρων, νόμων για την απαγόρευση του καπνίσματος και αυξημένων φόρων στα προϊόντα καπνού, μεταξύ πολλών άλλων.

«Ο καπνός είναι μια μάστιγα για την ανθρωπότητα - η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών που μπορούν να προληφθούν παγκοσμίως», δήλωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ και συμπλήρωσε: «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από την έναρξη ισχύος της ΠΟΥ FCTC και της τεχνικής δέσμης MPOWER που την υποστηρίζει, ο παγκόσμιος επιπολασμός της χρήσης καπνού έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Η FCTC του ΠΟΥ έχει συμβάλει στη διάσωση εκατομμυρίων ζωών μέσω ενισχυμένων μέτρων ελέγχου του καπνού σε όλο τον κόσμο. Η Σύμβαση αποτελεί ορόσημο για τη δημόσια υγεία και το διεθνές δίκαιο. Συνεχίζουμε να καλούμε τις χώρες να ενισχύσουν και να εφαρμόσουν περαιτέρω τα μέτρα της και τις χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ΠΟΥ FCTC να το πράξουν».

Σημαντική μείωση των ποσοστών καπνίσματος παγκοσμίως

Από την εφαρμογή της πριν από 20 χρόνια, έως και 5,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι καλύπτονται σήμερα από τουλάχιστον μία πολιτική ελέγχου του καπνίσματος σύμφωνα με τη συνθήκη και μελέτες έχουν δείξει μείωση των παγκόσμιων ποσοστών καπνίσματος.

Συνολικά 138 χώρες απαιτούν μεγάλες εικονογραφημένες προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα τσιγάρων ως αποτέλεσμα της Σύμβασης και δεκάδες άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει κανόνες για την απλή συσκευασία στα πακέτα τσιγάρων, οι οποίοι απαιτούν τυποποιημένο σχήμα και εμφάνιση χωρίς επωνυμία, σχέδιο ή λογότυπο στα πακέτα τσιγάρων. Και τα δύο μέτρα χρησιμεύουν ως ισχυρά εργαλεία για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού και την προειδοποίηση των χρηστών για τους κινδύνους της χρήσης καπνού.

Πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται πλέον από πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος, οι οποίες απαιτούν την απαγόρευση σε εσωτερικούς χώρους και χώρους εργασίας, σώζοντας εκατομμύρια ζωές από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.

Περισσότερες από 66 χώρες έχουν εφαρμόσει απαγορεύσεις στη διαφήμιση, προώθηση και χορηγία καπνού. (TAPS), οι οποίες περιλαμβάνουν απαγορεύσεις στη διαφήμιση καπνού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις συμφωνίες χορηγιών, ενώ είναι ζωτικής σημασίας να πράξουν το ίδιο και άλλες χώρες.

Νομική άμυνα απέναντι στις καπνοβιομηχανίες

Η συνθήκη FCTC έχει επίσης συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία νομικής άμυνας απέναντι σε μια επιθετική βιομηχανία καπνού που δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την προώθηση των προϊόντων της και υπονομεύει ενεργά τις προσπάθειες για τον έλεγχο του καπνού, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της ίδιας της ΠΟΥ FCTC.

Η Δρ Adriana Blanco Marquizo, επικεφαλής της Γραμματείας της ΠΟΥ FCTC δήλωσε: «Η καπνοβιομηχανία είναι μια θανατηφόρα βιομηχανία πίσω από την επιδημία του καπνού, η οποία τώρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως μέρος της λύσης, ενώ εκτροχιάζει ενεργά τις προσπάθειες για τον έλεγχο του καπνού που θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές. Η ΠΟΥ FCTC εξοπλίζει τα Μέρη με ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων για την προστασία των πληθυσμών από τις διαρκώς εξελισσόμενες τακτικές της βιομηχανίας - σχεδιασμένες για να αποκομίσουν κέρδη εις βάρος της ζωής των ανθρώπων και της υγείας του πλανήτη μας και καλούμε τα Μέρη να παραμείνουν πάντα σε εγρήγορση απέναντι στις ληστρικές τακτικές της».

Η επιβάρυνση από τον καπνό

Η χρήση του καπνού αποτελεί σημαντικό παράγοντα των μη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΜΚ), προκαλώντας πρόωρο θάνατο και αναπηρία. Οι ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό οδηγούν σε καταστροφικές δαπάνες υγείας, ιδίως για τους φτωχούς, παγιδεύοντας τις οικογένειες σε έναν κύκλο φτώχειας. Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επισιτιστικά ανασφαλείς από τους μη καπνιστές, ακόμη και σε πλουσιότερες χώρες. Επιπλέον, η καλλιέργεια του καπνού καταναλώνει μεγάλες εκτάσεις γης που διαφορετικά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων.

Η παραγωγή καπνού εξαντλεί περαιτέρω ζωτικούς πόρους, όπως η γη και το νερό, αποσπώντας τους από τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Επιπλέον, τρισεκατομμύρια πεταμένα πλαστικά αποτσίγαρα μολύνουν τα οικοσυστήματα κάθε χρόνο, βλάπτοντας περαιτέρω τον πλανήτη.

Η καπνοβιομηχανία συνεχίζει να υπονομεύει τις προσπάθειες για τη δημόσια υγεία, στοχεύοντας επιθετικά στη νεολαία μέσω του μάρκετινγκ, ασκώντας πιέσεις κατά των πολιτικών ελέγχου του καπνού και τοποθετώντας τον εαυτό της ως μέρος της λύσης του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε.

Ο Δρ Blanco Marquizo, πρόσθεσε: «Ενώ έχουν γίνει αυτά τα μεγάλα βήματα στον έλεγχο του καπνού, υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί. Η καπνοβιομηχανία εξακολουθεί να σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και οι κοινωνικοοικονομικές της επιβαρύνσεις προκαλούν πιέσεις σε ολόκληρους πληθυσμούς. Καλούμε τις χώρες να εφαρμόσουν πλήρως τα μέτρα της FCTC του ΠΟΥ, μεταξύ άλλων με την αύξηση των φόρων καπνού, την εφαρμογή νόμων περί απαγόρευσης του καπνίσματος, την επιβολή ολοκληρωμένων απαγορεύσεων διαφήμισης και χορηγιών και με την απαγόρευση και ρύθμιση των συστατικών που αποτελούν προϊόντα καπνού, και να ενεργήσουν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνουν τα νέα και αναδυόμενα προϊόντα καπνού και νικοτίνης. Μέσω αυτών των μέτρων μπορούμε να σώσουμε τις ζωές εκατομμυρίων περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως. Καλούμε τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους και να διασφαλίσουν ότι ο έλεγχος του καπνού θα παραμείνει προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη.

Η Δρ Reina Roa, πρόεδρος της Διάσκεψης των Μερών (COP), του διοικητικού οργάνου της ΠΟΥ FCTC, πρόσθεσε: «Η ΠΟΥ FCTC αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της δημόσιας υγείας. Έχω γίνει μάρτυρας του αντίκτυπού της από την ίδρυσή της και ως πρόεδρος της COP. Συνεχίζω να βλέπω πώς η συνθήκη αυτή παρέχει στις χώρες τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους από την καταστροφική επιδημία του καπνού. Γιορτάζουμε 20 χρόνια προόδου, δέσμευσης και σωζόμενων ζωών χάρη στη σύμβαση-πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού. Ευτυχισμένη επέτειο στην ΠΠΚΠ του ΠΟΥ».

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΣΥΝΘΗΚΗ
  • ΤΕΝΤΡΟΣ ΑΝΤΑΝΟΜ ΓΚΕΜΠΡΕΓΕΣΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης: «Τεράστια η ευκαιρία για την ολική ανακατασκευή του "Σωτηρία"» - Πότε υπογράφονται οι συμβάσεις!
Γεωργιάδης: «Τεράστια η ευκαιρία για την ολική ανακατασκευή του "Σωτηρία"» - Πότε υπογράφονται οι συμβάσεις! 25 Φεβρουαρίου 2025
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων 26 Φεβρουαρίου 2025
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα επιστημονικά δεδομένα ενισχύουν τον ρόλο της Κυτισινικλίνης στη διακοπή του καπνίσματος
Pharma News
22/12/2025 - 13:39

Νέα επιστημονικά δεδομένα ενισχύουν τον ρόλο της Κυτισινικλίνης στη διακοπή του καπνίσματος

Ο ΠΟΥ με νέα ανάλυση μελετών επαναλαμβάνει ότι τα εμβόλια δεν έχουν σχέση με τον αυτισμό
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 14:29

Ο ΠΟΥ με νέα ανάλυση μελετών επαναλαμβάνει ότι τα εμβόλια δεν έχουν σχέση με τον αυτισμό

ΠΟΥ: Τα νέα εργαλεία κατά της ελονοσίας απέτρεψαν 1 εκατ. θανάτους το 2024
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 14:08

ΠΟΥ: Τα νέα εργαλεία κατά της ελονοσίας απέτρεψαν 1 εκατ. θανάτους το 2024

Μνημόνιο συνεργασίας τριών φορέων για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 11:36

Μνημόνιο συνεργασίας τριών φορέων για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος

ΠΟΥ: Αυξήθηκαν σημαντικά οι θάνατοι από ελονοσία το 2024 - Παιδιά τα περισσότερα θύματα
Υγεία
04/12/2025 - 17:18

ΠΟΥ: Αυξήθηκαν σημαντικά οι θάνατοι από ελονοσία το 2024 - Παιδιά τα περισσότερα θύματα

«Πράσινο» φως από τον ΠΟΥ στα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων
Pharma Policy
02/12/2025 - 09:12

«Πράσινο» φως από τον ΠΟΥ στα φάρμακα GLP-1 κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΚΕΑ: Τα φετινά Χριστούγεννα δίνουμε αίμα και ελπίδα
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 18:27
Μπριζίτ Μπαρντό: Η Γαλλίδα σταρ του σινεμά θα ταφεί δίπλα στη θάλασσα στο Σεν Τροπέ
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 17:51
Το αρχείο του μεγάλου Έλληνα Γεωργίου Παπανικολάου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 17:27
Έξι μύθοι και αλήθειες για την ανδρική υπογονιμότητα
Health Talk
29/12/2025 - 17:02
Τον Φεβρουάριο το τριήμερο επετειακό συνέδριο της ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ»
Ψυχική Υγεία
29/12/2025 - 16:39
Η ΔΥΠΑ με τη συνδρομή της ΜΕΜΜΕ στηρίζουν το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 16:16
Γιατί οι καρδιακές προσβολές αυξάνονται μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Υγεία
29/12/2025 - 15:58
Οι ενέσεις απώλειας βάρους μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη
Υγεία
29/12/2025 - 15:32
Δέσμευση ΗΠΑ για χρηματοδότηση 2 δισ. δολαρίων στην ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει ο ΟΗΕ
Επικαιρότητα
29/12/2025 - 15:06
Γεωργιάδης: «Κερδίζουμε πόρους από άλλα υπουργεία για ένα καλύτερο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
29/12/2025 - 14:48
Χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ στο ΠΑΓΝΗ για σύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
29/12/2025 - 14:34
Αλτσχάιμερ: Αισιοδοξία στους ειδικούς για επαναστατικά φάρμακα ακόμα και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια
Υγεία
29/12/2025 - 14:07
Θεσσαλονίκη: Ο Αρκτούρος απέκτησε το πρώτο ασθενοφόρο άγριων θηλαστικών στην Ελλάδα
Pet
29/12/2025 - 13:44
Γρίπη, RSV και ιώσεις έφεραν στα όρια τους τα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα στα Χριστούγεννα
Υγεία
29/12/2025 - 13:17
Τέρμα στη μόνιμη καταρροή! Ενέσιμη θεραπεία υπόσχεται λύση στη ρινοκολπίτιδα
Υγεία
29/12/2025 - 13:00
Οδηγός ασφαλούς διαχείρισης των περισσευμάτων των γιορτινών τραπεζιών
Διατροφή
29/12/2025 - 12:00
Πώς μπορεί κανείς να κόψει τα αντικαταθλιπτικά; Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας
Ψυχική Υγεία
29/12/2025 - 11:00
Eξέταση αίματος μπορεί να σώσει ζωές από μια σιωπηρή κληρονομική καρδιακή πάθηση
Υγεία
29/12/2025 - 10:00
Γιατί τα όργανα των χοίρων έχουν την προοπτική να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές
Υγεία
29/12/2025 - 09:00
Θεμιστοκλέους για ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ: Θεμέλια το 2025, επιτάχυνση το 2026
Πολιτική Υγείας
29/12/2025 - 08:01
Η διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνη C προκαλεί "θαύματα" στην επιδερμίδα
Ομορφιά
27/12/2025 - 09:00
Οι γάτες νιαουρίζουν πιο έντονα στους άντρες - Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό
Pet
26/12/2025 - 15:39
Επαναστατικό εμφύτευμα «μιλά» στον εγκέφαλο: Ενθαρρυντικά τα πειράματα σε ποντίκια
Υγεία
26/12/2025 - 15:22
Ωμοφαγία: Οφέλη και παρενέργειες - Πως θα βρούμε την απαιτούμενη ισορροπία
Διατροφή
26/12/2025 - 15:01
Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη
Υγεία
26/12/2025 - 14:36
Χοληστερόλη και φόβος για τις στατίνες: Η επιστήμη έχει τις απαντήσεις
Υγεία
26/12/2025 - 14:14
Μόνος στο Σπίτι: Γιατί οι διαρρήκτες είναι ιατρικά θαύματα
Υγεία
26/12/2025 - 08:55
Θεσσαλονίκη: Ξημερώματα Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων από δότη 57 ετών
Επικαιρότητα
26/12/2025 - 08:40
Νέα συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
24/12/2025 - 20:09
Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνη C προκαλεί "θαύματα" στην επιδερμίδα
Ομορφιά
27/12/2025 - 09:00
Γιατί τα όργανα των χοίρων έχουν την προοπτική να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές
Υγεία
29/12/2025 - 09:00
Γρίπη, RSV και ιώσεις έφεραν στα όρια τους τα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα στα Χριστούγεννα
Υγεία
29/12/2025 - 13:17
Eξέταση αίματος μπορεί να σώσει ζωές από μια σιωπηρή κληρονομική καρδιακή πάθηση
Υγεία
29/12/2025 - 10:00
Πώς μπορεί κανείς να κόψει τα αντικαταθλιπτικά; Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας
Ψυχική Υγεία
29/12/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo