ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συνθήκη του ΠΟΥ κατά του καπνίσματος σηματοδοτεί 20 χρόνια διάσωσης εκατομμυρίων ζωών παγκοσμίως

Πολιτική Υγείας
USNPLASH
Η Σύμβαση-πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού (WHO FCTC) -μία από τις πλέον ευρύτερα αποδεκτές συνθήκες του ΟΗΕ στην ιστορία- γιορτάζει αυτή την εβδομάδα την 20ή επέτειο από την έναρξη ισχύος της.
Τετάρτη, 26/02/2025 - 06:47
— Photo: USNPLASH
News4Health Team News4Health Team

Η συνθήκη WHO FCTC είναι η συνθήκη για τη δημόσια υγεία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, με 183 συμβαλλόμενα μέρη που καλύπτουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συνθήκη παρέχει ένα νομικό πλαίσιο και μια ολοκληρωμένη δέσμη τεκμηριωμένων μέτρων για τον έλεγχο του καπνού που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εικονογραφικών προειδοποιήσεων για την υγεία στα πακέτα τσιγάρων, νόμων για την απαγόρευση του καπνίσματος και αυξημένων φόρων στα προϊόντα καπνού, μεταξύ πολλών άλλων.

«Ο καπνός είναι μια μάστιγα για την ανθρωπότητα - η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών που μπορούν να προληφθούν παγκοσμίως», δήλωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ και συμπλήρωσε: «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από την έναρξη ισχύος της ΠΟΥ FCTC και της τεχνικής δέσμης MPOWER που την υποστηρίζει, ο παγκόσμιος επιπολασμός της χρήσης καπνού έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Η FCTC του ΠΟΥ έχει συμβάλει στη διάσωση εκατομμυρίων ζωών μέσω ενισχυμένων μέτρων ελέγχου του καπνού σε όλο τον κόσμο. Η Σύμβαση αποτελεί ορόσημο για τη δημόσια υγεία και το διεθνές δίκαιο. Συνεχίζουμε να καλούμε τις χώρες να ενισχύσουν και να εφαρμόσουν περαιτέρω τα μέτρα της και τις χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ΠΟΥ FCTC να το πράξουν».

Σημαντική μείωση των ποσοστών καπνίσματος παγκοσμίως

Από την εφαρμογή της πριν από 20 χρόνια, έως και 5,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι καλύπτονται σήμερα από τουλάχιστον μία πολιτική ελέγχου του καπνίσματος σύμφωνα με τη συνθήκη και μελέτες έχουν δείξει μείωση των παγκόσμιων ποσοστών καπνίσματος.

Συνολικά 138 χώρες απαιτούν μεγάλες εικονογραφημένες προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα τσιγάρων ως αποτέλεσμα της Σύμβασης και δεκάδες άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει κανόνες για την απλή συσκευασία στα πακέτα τσιγάρων, οι οποίοι απαιτούν τυποποιημένο σχήμα και εμφάνιση χωρίς επωνυμία, σχέδιο ή λογότυπο στα πακέτα τσιγάρων. Και τα δύο μέτρα χρησιμεύουν ως ισχυρά εργαλεία για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού και την προειδοποίηση των χρηστών για τους κινδύνους της χρήσης καπνού.

Πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται πλέον από πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος, οι οποίες απαιτούν την απαγόρευση σε εσωτερικούς χώρους και χώρους εργασίας, σώζοντας εκατομμύρια ζωές από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.

Περισσότερες από 66 χώρες έχουν εφαρμόσει απαγορεύσεις στη διαφήμιση, προώθηση και χορηγία καπνού. (TAPS), οι οποίες περιλαμβάνουν απαγορεύσεις στη διαφήμιση καπνού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις συμφωνίες χορηγιών, ενώ είναι ζωτικής σημασίας να πράξουν το ίδιο και άλλες χώρες.

Νομική άμυνα απέναντι στις καπνοβιομηχανίες

Η συνθήκη FCTC έχει επίσης συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία νομικής άμυνας απέναντι σε μια επιθετική βιομηχανία καπνού που δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την προώθηση των προϊόντων της και υπονομεύει ενεργά τις προσπάθειες για τον έλεγχο του καπνού, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της ίδιας της ΠΟΥ FCTC.

Η Δρ Adriana Blanco Marquizo, επικεφαλής της Γραμματείας της ΠΟΥ FCTC δήλωσε: «Η καπνοβιομηχανία είναι μια θανατηφόρα βιομηχανία πίσω από την επιδημία του καπνού, η οποία τώρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως μέρος της λύσης, ενώ εκτροχιάζει ενεργά τις προσπάθειες για τον έλεγχο του καπνού που θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές. Η ΠΟΥ FCTC εξοπλίζει τα Μέρη με ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων για την προστασία των πληθυσμών από τις διαρκώς εξελισσόμενες τακτικές της βιομηχανίας - σχεδιασμένες για να αποκομίσουν κέρδη εις βάρος της ζωής των ανθρώπων και της υγείας του πλανήτη μας και καλούμε τα Μέρη να παραμείνουν πάντα σε εγρήγορση απέναντι στις ληστρικές τακτικές της».

Η επιβάρυνση από τον καπνό

Η χρήση του καπνού αποτελεί σημαντικό παράγοντα των μη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΜΚ), προκαλώντας πρόωρο θάνατο και αναπηρία. Οι ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό οδηγούν σε καταστροφικές δαπάνες υγείας, ιδίως για τους φτωχούς, παγιδεύοντας τις οικογένειες σε έναν κύκλο φτώχειας. Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επισιτιστικά ανασφαλείς από τους μη καπνιστές, ακόμη και σε πλουσιότερες χώρες. Επιπλέον, η καλλιέργεια του καπνού καταναλώνει μεγάλες εκτάσεις γης που διαφορετικά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων.

Η παραγωγή καπνού εξαντλεί περαιτέρω ζωτικούς πόρους, όπως η γη και το νερό, αποσπώντας τους από τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Επιπλέον, τρισεκατομμύρια πεταμένα πλαστικά αποτσίγαρα μολύνουν τα οικοσυστήματα κάθε χρόνο, βλάπτοντας περαιτέρω τον πλανήτη.

Η καπνοβιομηχανία συνεχίζει να υπονομεύει τις προσπάθειες για τη δημόσια υγεία, στοχεύοντας επιθετικά στη νεολαία μέσω του μάρκετινγκ, ασκώντας πιέσεις κατά των πολιτικών ελέγχου του καπνού και τοποθετώντας τον εαυτό της ως μέρος της λύσης του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε.

Ο Δρ Blanco Marquizo, πρόσθεσε: «Ενώ έχουν γίνει αυτά τα μεγάλα βήματα στον έλεγχο του καπνού, υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί. Η καπνοβιομηχανία εξακολουθεί να σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και οι κοινωνικοοικονομικές της επιβαρύνσεις προκαλούν πιέσεις σε ολόκληρους πληθυσμούς. Καλούμε τις χώρες να εφαρμόσουν πλήρως τα μέτρα της FCTC του ΠΟΥ, μεταξύ άλλων με την αύξηση των φόρων καπνού, την εφαρμογή νόμων περί απαγόρευσης του καπνίσματος, την επιβολή ολοκληρωμένων απαγορεύσεων διαφήμισης και χορηγιών και με την απαγόρευση και ρύθμιση των συστατικών που αποτελούν προϊόντα καπνού, και να ενεργήσουν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνουν τα νέα και αναδυόμενα προϊόντα καπνού και νικοτίνης. Μέσω αυτών των μέτρων μπορούμε να σώσουμε τις ζωές εκατομμυρίων περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως. Καλούμε τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους και να διασφαλίσουν ότι ο έλεγχος του καπνού θα παραμείνει προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη.

Η Δρ Reina Roa, πρόεδρος της Διάσκεψης των Μερών (COP), του διοικητικού οργάνου της ΠΟΥ FCTC, πρόσθεσε: «Η ΠΟΥ FCTC αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της δημόσιας υγείας. Έχω γίνει μάρτυρας του αντίκτυπού της από την ίδρυσή της και ως πρόεδρος της COP. Συνεχίζω να βλέπω πώς η συνθήκη αυτή παρέχει στις χώρες τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους από την καταστροφική επιδημία του καπνού. Γιορτάζουμε 20 χρόνια προόδου, δέσμευσης και σωζόμενων ζωών χάρη στη σύμβαση-πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού. Ευτυχισμένη επέτειο στην ΠΠΚΠ του ΠΟΥ».

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΣΥΝΘΗΚΗ
  • ΤΕΝΤΡΟΣ ΑΝΤΑΝΟΜ ΓΚΕΜΠΡΕΓΕΣΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης: «Τεράστια η ευκαιρία για την ολική ανακατασκευή του "Σωτηρία"» - Πότε υπογράφονται οι συμβάσεις!
Γεωργιάδης: «Τεράστια η ευκαιρία για την ολική ανακατασκευή του "Σωτηρία"» - Πότε υπογράφονται οι συμβάσεις! 25 Φεβρουαρίου 2025
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων 26 Φεβρουαρίου 2025
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00

Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα

Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02

Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως

Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52

Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών

Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18

Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό

ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06

ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!

ΠΟΥ: Σχεδόν 1,8 εκατ. θάνατοι ετησίως από χρόνιες παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη
Υγεία
27/06/2025 - 15:13

ΠΟΥ: Σχεδόν 1,8 εκατ. θάνατοι ετησίως από χρόνιες παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη 16 Ιουλίου
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 10:27
Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για έναν κοινό όγκο του εγκεφάλου
Υγεία
11/07/2025 - 10:00
Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας με...μέτρο
Υγεία
11/07/2025 - 09:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18
Merck: Δυνατή προσθήκη σκευάσματος για τη ΧΑΠ στο πορτφόλιο της με την εξαγορά έναντι 10 δισ. της Verona
Pharma News
10/07/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Σ' ένα 10ήμερο η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων θα έχει ομαλοποιηθεί
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 12:47
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00
Ρομπότ πραγματοποίησε επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια με 100% ακρίβεια
Digital Health
10/07/2025 - 11:00
Σε αναστολή τέθηκε η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:31
Στάση εργασίας του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας από τις 12:00 μέχρι τις 15:00
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:30
Χημειοθεραπεία χωρίς απώλεια μαλλιών χάρη στην ψύξη και τα αντιοξειδωτικά των σταφυλιών
Υγεία
10/07/2025 - 10:08
Η 11η «Βιβλιοθήκη Ανάσας» παραδόθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Υγεία
10/07/2025 - 09:14
ECDC: Η διφθερίτιδα εξαπλώνεται - Μέτρα προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 09:00
Υγεία - Μητέρα: Ενοποίηση των δύο κτιριακών συγκροτημάτων και δημιουργία ενιαίου κήπου 12.500 τ.μ
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 07:55
Το «προΣfΕΕρουμε» στη Μυτιλήνη: Στήριξη σε ευάλωτους συνανθρώπους μας σε δομές
Pharma Policy
10/07/2025 - 06:04
Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες
Pharma Policy
09/07/2025 - 21:00
ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 20:00
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας στο τραπέζι της συνάντησης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Υφυπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 19:00
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλές διαγνώσεις ΔΕΠΥ μπορεί να είναι ανακριβείς
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 19:00
ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική - Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 18:21
Η περιφέρεια της μέσης εργαλείο για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής
Υγεία
09/07/2025 - 18:00
Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα γονιμότητας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 17:05
Κυκλοφόρησε η πρώτη Barbie με διαβήτη τύπου 1
Επικαιρότητα
09/07/2025 - 16:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
Φάρμακο για τον βήχα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας της νόσου Πάρκινσον
Pharma News
08/07/2025 - 13:00
Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55
AbbVie και «ΑΝΑΣΑ»: Μια εβδομάδα γεμάτη από δράσεις για τα παιδιά και το περιβάλλον
Pharma News
08/07/2025 - 21:39
Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo