ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συνθήκη του ΠΟΥ κατά του καπνίσματος σηματοδοτεί 20 χρόνια διάσωσης εκατομμυρίων ζωών παγκοσμίως

Πολιτική Υγείας
USNPLASH
Η Σύμβαση-πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού (WHO FCTC) -μία από τις πλέον ευρύτερα αποδεκτές συνθήκες του ΟΗΕ στην ιστορία- γιορτάζει αυτή την εβδομάδα την 20ή επέτειο από την έναρξη ισχύος της.
Τετάρτη, 26/02/2025 - 06:47
— Photo: USNPLASH
News4Health Team News4Health Team

Η συνθήκη WHO FCTC είναι η συνθήκη για τη δημόσια υγεία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, με 183 συμβαλλόμενα μέρη που καλύπτουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συνθήκη παρέχει ένα νομικό πλαίσιο και μια ολοκληρωμένη δέσμη τεκμηριωμένων μέτρων για τον έλεγχο του καπνού που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εικονογραφικών προειδοποιήσεων για την υγεία στα πακέτα τσιγάρων, νόμων για την απαγόρευση του καπνίσματος και αυξημένων φόρων στα προϊόντα καπνού, μεταξύ πολλών άλλων.

«Ο καπνός είναι μια μάστιγα για την ανθρωπότητα - η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών που μπορούν να προληφθούν παγκοσμίως», δήλωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ και συμπλήρωσε: «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από την έναρξη ισχύος της ΠΟΥ FCTC και της τεχνικής δέσμης MPOWER που την υποστηρίζει, ο παγκόσμιος επιπολασμός της χρήσης καπνού έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Η FCTC του ΠΟΥ έχει συμβάλει στη διάσωση εκατομμυρίων ζωών μέσω ενισχυμένων μέτρων ελέγχου του καπνού σε όλο τον κόσμο. Η Σύμβαση αποτελεί ορόσημο για τη δημόσια υγεία και το διεθνές δίκαιο. Συνεχίζουμε να καλούμε τις χώρες να ενισχύσουν και να εφαρμόσουν περαιτέρω τα μέτρα της και τις χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ΠΟΥ FCTC να το πράξουν».

Σημαντική μείωση των ποσοστών καπνίσματος παγκοσμίως

Από την εφαρμογή της πριν από 20 χρόνια, έως και 5,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι καλύπτονται σήμερα από τουλάχιστον μία πολιτική ελέγχου του καπνίσματος σύμφωνα με τη συνθήκη και μελέτες έχουν δείξει μείωση των παγκόσμιων ποσοστών καπνίσματος.

Συνολικά 138 χώρες απαιτούν μεγάλες εικονογραφημένες προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα τσιγάρων ως αποτέλεσμα της Σύμβασης και δεκάδες άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει κανόνες για την απλή συσκευασία στα πακέτα τσιγάρων, οι οποίοι απαιτούν τυποποιημένο σχήμα και εμφάνιση χωρίς επωνυμία, σχέδιο ή λογότυπο στα πακέτα τσιγάρων. Και τα δύο μέτρα χρησιμεύουν ως ισχυρά εργαλεία για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού και την προειδοποίηση των χρηστών για τους κινδύνους της χρήσης καπνού.

Πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται πλέον από πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος, οι οποίες απαιτούν την απαγόρευση σε εσωτερικούς χώρους και χώρους εργασίας, σώζοντας εκατομμύρια ζωές από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.

Περισσότερες από 66 χώρες έχουν εφαρμόσει απαγορεύσεις στη διαφήμιση, προώθηση και χορηγία καπνού. (TAPS), οι οποίες περιλαμβάνουν απαγορεύσεις στη διαφήμιση καπνού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις συμφωνίες χορηγιών, ενώ είναι ζωτικής σημασίας να πράξουν το ίδιο και άλλες χώρες.

Νομική άμυνα απέναντι στις καπνοβιομηχανίες

Η συνθήκη FCTC έχει επίσης συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία νομικής άμυνας απέναντι σε μια επιθετική βιομηχανία καπνού που δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την προώθηση των προϊόντων της και υπονομεύει ενεργά τις προσπάθειες για τον έλεγχο του καπνού, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της ίδιας της ΠΟΥ FCTC.

Η Δρ Adriana Blanco Marquizo, επικεφαλής της Γραμματείας της ΠΟΥ FCTC δήλωσε: «Η καπνοβιομηχανία είναι μια θανατηφόρα βιομηχανία πίσω από την επιδημία του καπνού, η οποία τώρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως μέρος της λύσης, ενώ εκτροχιάζει ενεργά τις προσπάθειες για τον έλεγχο του καπνού που θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές. Η ΠΟΥ FCTC εξοπλίζει τα Μέρη με ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων για την προστασία των πληθυσμών από τις διαρκώς εξελισσόμενες τακτικές της βιομηχανίας - σχεδιασμένες για να αποκομίσουν κέρδη εις βάρος της ζωής των ανθρώπων και της υγείας του πλανήτη μας και καλούμε τα Μέρη να παραμείνουν πάντα σε εγρήγορση απέναντι στις ληστρικές τακτικές της».

Η επιβάρυνση από τον καπνό

Η χρήση του καπνού αποτελεί σημαντικό παράγοντα των μη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΜΚ), προκαλώντας πρόωρο θάνατο και αναπηρία. Οι ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό οδηγούν σε καταστροφικές δαπάνες υγείας, ιδίως για τους φτωχούς, παγιδεύοντας τις οικογένειες σε έναν κύκλο φτώχειας. Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επισιτιστικά ανασφαλείς από τους μη καπνιστές, ακόμη και σε πλουσιότερες χώρες. Επιπλέον, η καλλιέργεια του καπνού καταναλώνει μεγάλες εκτάσεις γης που διαφορετικά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων.

Η παραγωγή καπνού εξαντλεί περαιτέρω ζωτικούς πόρους, όπως η γη και το νερό, αποσπώντας τους από τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Επιπλέον, τρισεκατομμύρια πεταμένα πλαστικά αποτσίγαρα μολύνουν τα οικοσυστήματα κάθε χρόνο, βλάπτοντας περαιτέρω τον πλανήτη.

Η καπνοβιομηχανία συνεχίζει να υπονομεύει τις προσπάθειες για τη δημόσια υγεία, στοχεύοντας επιθετικά στη νεολαία μέσω του μάρκετινγκ, ασκώντας πιέσεις κατά των πολιτικών ελέγχου του καπνού και τοποθετώντας τον εαυτό της ως μέρος της λύσης του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε.

Ο Δρ Blanco Marquizo, πρόσθεσε: «Ενώ έχουν γίνει αυτά τα μεγάλα βήματα στον έλεγχο του καπνού, υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί. Η καπνοβιομηχανία εξακολουθεί να σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και οι κοινωνικοοικονομικές της επιβαρύνσεις προκαλούν πιέσεις σε ολόκληρους πληθυσμούς. Καλούμε τις χώρες να εφαρμόσουν πλήρως τα μέτρα της FCTC του ΠΟΥ, μεταξύ άλλων με την αύξηση των φόρων καπνού, την εφαρμογή νόμων περί απαγόρευσης του καπνίσματος, την επιβολή ολοκληρωμένων απαγορεύσεων διαφήμισης και χορηγιών και με την απαγόρευση και ρύθμιση των συστατικών που αποτελούν προϊόντα καπνού, και να ενεργήσουν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνουν τα νέα και αναδυόμενα προϊόντα καπνού και νικοτίνης. Μέσω αυτών των μέτρων μπορούμε να σώσουμε τις ζωές εκατομμυρίων περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως. Καλούμε τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους και να διασφαλίσουν ότι ο έλεγχος του καπνού θα παραμείνει προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη.

Η Δρ Reina Roa, πρόεδρος της Διάσκεψης των Μερών (COP), του διοικητικού οργάνου της ΠΟΥ FCTC, πρόσθεσε: «Η ΠΟΥ FCTC αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της δημόσιας υγείας. Έχω γίνει μάρτυρας του αντίκτυπού της από την ίδρυσή της και ως πρόεδρος της COP. Συνεχίζω να βλέπω πώς η συνθήκη αυτή παρέχει στις χώρες τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους από την καταστροφική επιδημία του καπνού. Γιορτάζουμε 20 χρόνια προόδου, δέσμευσης και σωζόμενων ζωών χάρη στη σύμβαση-πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού. Ευτυχισμένη επέτειο στην ΠΠΚΠ του ΠΟΥ».

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ
  • ΣΥΝΘΗΚΗ
  • ΤΕΝΤΡΟΣ ΑΝΤΑΝΟΜ ΓΚΕΜΠΡΕΓΕΣΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης: «Τεράστια η ευκαιρία για την ολική ανακατασκευή του "Σωτηρία"» - Πότε υπογράφονται οι συμβάσεις!
Γεωργιάδης: «Τεράστια η ευκαιρία για την ολική ανακατασκευή του "Σωτηρία"» - Πότε υπογράφονται οι συμβάσεις! 25 Φεβρουαρίου 2025
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων 26 Φεβρουαρίου 2025
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09

ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό
Υγεία
03/06/2026 - 10:21

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό

ΠΟΥ: Στα 321 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στο Κονγκό και 41 θάνατοι
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 15:29

ΠΟΥ: Στα 321 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στο Κονγκό και 41 θάνατοι

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Προτεραιότητα δημόσιας υγείας η προστασία των επόμενων γενεών
Υγεία
01/06/2026 - 11:09

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Προτεραιότητα δημόσιας υγείας η προστασία των επόμενων γενεών

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως
Υγεία
31/05/2026 - 08:09

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως

ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη
Υγεία
29/05/2026 - 21:49

ΕΛΙΚΑΡ: Τηλεοπτική και ψηφιακή καμπάνια για την καταπολέμηση του καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12
ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση
Υγεία
04/06/2026 - 11:47
Αναπνευστικές διαταραχές: Η «σιωπηλή επιδημία» που επηρεάζει εκατομμύρια Έλληνες
Υγεία
04/06/2026 - 11:28
Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα
Υγεία
04/06/2026 - 11:11
Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28
ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ποιμενικών σκύλων
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 12:06
Διαδικτυακή ημερίδα του ΕΕΣ στις 5 Ιουνίου με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αστικoί κήποι»
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 11:42
Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 11:09
Pilates και ήπια άσκηση σε άτομα με μυοσκελετικές ευαισθησίες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Fitness
03/06/2026 - 10:47
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό
Υγεία
03/06/2026 - 10:21
Νέα δεδομένα για τη χορήγηση τεστοστερόνης σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου προστάτη
Υγεία
03/06/2026 - 09:54
Nέα έρευνα συνδέει τη λήψη φαρμάκων GLP-1 με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Υγεία
03/06/2026 - 09:33
«Ένας παράλληλος κόσμος»: Όταν η ονειροπόληση αντικαθιστά την πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
03/06/2026 - 09:18
Νέα ψηφιακή εποχή στο Νοσοκομείο «Μεταξά»: Το πρώτο στην Ελλάδα με πληροφοριακό σύστημα σε Cloud υποδομή
Digital Health
02/06/2026 - 16:46
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
Παχυσαρκία: Σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες για την κλινική διαχείρισή της
Health Talk
02/06/2026 - 15:48
ΠΟΥ: Στα 321 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στο Κονγκό και 41 θάνατοι
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 15:29
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την έξαρση του Έμπολα στην Αφρική
Πολιτική Υγείας
01/06/2026 - 18:06
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo