ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Fast Forward Foundation: Η πορεία προς ένα καλύτερο ευρωπαϊκό υγειονομικό σύστημα

Πολιτική Υγείας
PIXABAY
Το Fast Forward Foundation, που ιδρύθηκε από τον τραπεζικό όμιλο BFF Banking Group το 2004, δημοσίευσε την τελευταία του Έκθεση υγειονομικής περίθαλψης «Από την υγειονομική περίθαλψη στην ολοκληρωμένη πρόνοια: οι προσεγγίσεις 9 Ευρωπαϊκών κρατών» ρίχνοντας φως στην εξέλιξη που διαδραματίζεται στα συστήματα υγείας των προηγμένων χωρών.
Τρίτη, 05/03/2024 - 18:08
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Μέσω συγκριτικής ανάλυσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης 9 ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η Έκθεση επισημαίνει ότι διάφοροι παράγοντες όπως η μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, η ανάπτυξη ολοένα πιο προηγμένων τεχνολογιών υγείας με υψηλό κόστος, η αύξηση των ποσοστών χρόνιων παθήσεων που απαιτούν πρόληψη και μακροχρόνια φροντίδα, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Στόχος της Έκθεσης είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ενεργού προβληματισμού που θα συμβάλει στην αποκάλυψη πιθανών συγκλίσεων και αποκλίσεων μεταξύ των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Έκθεση τονίζει ότι η ενοποίηση των υπηρεσιών είναι το πρωταρχικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί για την καλύτερη κατανομή των πόρων, την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και την ελαχιστοποίηση του κόστους. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται από τα διαφορετικά κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Έκθεση υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση με τους δημόσιους φορείς. Τελικός στόχος είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από τα Εθνικά Συστήματα Δημόσιας Υγείας που θα ανοίξει τον δρόμο για ολοκληρωμένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.
Για τον σκοπό αυτόν, απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες σε επίπεδο Ε.Ε. για την ανάπτυξη μιας ενοποιημένης στρατηγικής υγειονομικής περίθαλψης για όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Μια πτυχή που εξετάζεται επαρκώς στην Έκθεση, καθώς διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της λειτουργίας του Ε.Σ.Υ. των χωρών της Ε.Ε., είναι το ποσοστό των κρατικών δαπανών για την υγεία. «Αν εξετάσουμε το επίπεδο των δαπανών ανά χώρα σε σχέση με το ΑΕΠ της, θα διαπιστώσουμε ότι χώρες όπως οι Σκανδιναβικές και η Γαλλία χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα κρατικών δαπανών για την υγεία, ενώ οι χώρες της Ανατολικής και Μεσογειακής Ευρώπης, δηλαδή η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία», υπογραμμίζει η Έκθεση. Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία οδήγησε σε περιορισμένες δημόσιες δαπάνες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης. Παρότι μετά την πανδημία οι υποδομές των ελληνικών νοσοκομείων έχουν ενισχυθεί σημαντικά, όπως και η εμπιστοσύνη των πολιτών για το επίπεδο δημόσιας περίθαλψης, η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία στο 37%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό Ε.Σ.Υ. μπορεί να «σπρώχνουν» έναν αριθμό ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού στην αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Η Ελλάδα ξεχωρίζει για τον υψηλότερο αριθμό γιατρών κατά κεφαλήν, με αναλογία 6,3 γιατρούς ανά 1.000 άτομα. Η υψηλή ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται από τους Έλληνες ιατρούς εξηγείται και από το γεγονός ότι το 82% των ιατρών στην Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητα τους.

FAST FORWARD FOUNDATION

Πέραν του ρόλου των δημόσιων δαπανών, η συγκριτική ανάλυση της Έκθεσης συμπληρώνεται από δύο άξονες: ο πρώτος είναι αφιερωμένος στον τομέα της μακροχρόνιας περίθαλψης (LTC), ενώ ο δεύτερος σχετίζεται με την πρόληψη. Ένα κρίσιμο στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση και αφορά όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι η επιτακτική ανάγκη να δοθεί έμφαση στις υπηρεσίες μακροχρόνιας περίθαλψης. Τέτοιου τύπου υπηρεσίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή ενδονοσοκομειακής περίθαλψης σε άτομα με αναπηρία, με στόχο τη διατήρηση ενός επιπέδου λειτουργικής ικανότητας που ευθυγραμμίζεται με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα είναι μεγάλα, καθώς το ποσοστό κλινών μακροχρόνιας περίθαλψης ανά κάτοικο είναι χαμηλό στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες για υπηρεσίες μακροχρόνιας περίθαλψης παραμένουν επίσης σχετικά χαμηλές, αφού αυτού του τύπου η φροντίδα συχνά θεωρείται «άτυπη» και αναλαμβάνεται από την οικογένεια. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε αυτόν τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, οι ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας προβλέπεται να αυξηθούν κατά περίπου 24% έως το 2050. Ταυτόχρονα, ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων στην Ευρώπη, που προκύπτει ως αναλογία του εργαζόμενου πληθυσμού και των άνω των 65, αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 32% το 2022 σε 52% το 2050, με την Ελλάδα να σημειώνει το ρεκόρ του 63%.

Όσον αφορά την πρόληψη, η Έκθεση σημειώνει ότι τα Ευρωπαϊκά Συστήματα Δημόσιας Υγείας πρέπει να δώσουν έμφαση σε εκστρατείες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον ενήλικο πληθυσμό, για ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος. Στην Ελλάδα, παρά τον μη υποχρεωτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών πρόληψης, τα ποσοστά ατομικής συμμετοχής στις σημαντικότερες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου δεν διαφέρουν σημαντικά από τις άλλες χώρες. Ενώ οι προληπτικές δραστηριότητες καλύπτονται σε συλλογική βάση, η Έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της κάλυψης προληπτικών εξετάσεων από τον εργοδότη. Για το σκοπό αυτό, απαραίτητη θεωρείται η ενίσχυση της συμμετοχής της εργοδοσίας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, μέσω της ενίσχυσης ενός υγιεινού τρόπου ζωής και δραστηριοτήτων ατομικής πρόληψης. Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι οι οικονομικοί παράγοντες αποτελούν την κυρίαρχη αιτία για τα ελλιπή μέτρα πρόληψης, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία αξιοποιούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατάλληλα, προτεραιοποιώντας επενδύσεις στην πρόληψη και τη μακροχρόνια φροντίδα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τους.

Συνολικά, η Έκθεση υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται από το Ε.Σ.Υ., η οποία επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους. Για την αντιμετώπιση αυτών των πολύπλευρων προκλήσεων, απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση. Αναδεικνύοντας διαφορετικά παραδείγματα χωρών, η Έκθεση συνθέτει μια καλή βάση από την οποία μπορούν να αντληθούν εξατομικευμένες λύσεις για την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα βασικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το ελληνικό Ε.Σ.Υ. είναι η αύξηση των δημόσιων δαπανών και η βελτίωση της κατανομής τους, η βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων και η εστίαση στη μακροχρόνια φροντίδα και πρόληψη.

Oι προσπάθειες του Fast Forward Foundation - το οποίο πρόσφατα υπέστη και ένα στρατηγικό rebranding θέτοντας ως στόχο την προώθηση του βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς μετασχηματισμού των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας -σε συνεργασία με τον Όμιλο BFF Banking Group, αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την προώθηση της καινοτομίας στη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης. Ο Όμιλος BFF Banking Group, ηγέτης στον κλάδο των υπηρεσιών factoring, εξειδικεύεται στη διαχείριση και την εκχώρηση επιχειρηματικών απαιτήσεων- factoring -χωρίς δικαίωμα ανάγωγης από τις Δημόσιες Διοικήσεις στην Ευρώπη προς προμηθευτές του Ε.Σ.Υ, παρέχοντάς τους ρευστότητα και βελτιώνοντας τους χρηματοοικονομικούς τους δείκτες.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/03/2024 - 16:20
  • FAST FORWARD FOUNDATION
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
  • ΕΚΘΕΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ΦΕΚ με την ΚΥΑ για τα απογευματινά χειρουργεία - Γεωργιάδης: «Συνεχίζουμε σταθερά τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ»
Το ΦΕΚ με την ΚΥΑ για τα απογευματινά χειρουργεία - Γεωργιάδης: «Συνεχίζουμε σταθερά τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ» 05 Μαρτίου 2024
Ζωντανά η συνέντευξη τύπου Γεωργιάδη-Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό και όχι μόνο 06 Μαρτίου 2024
Ζωντανά η συνέντευξη τύπου Γεωργιάδη-Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό και όχι μόνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για απόκτηση παιδιού
Υγεία
08/09/2026 - 12:00

ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για απόκτηση παιδιού

UNAIDS: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας HIV μετά το "ψαλίδι" στη χρηματοδότηση
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 09:00

UNAIDS: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας HIV μετά το "ψαλίδι" στη χρηματοδότηση

Οι «αόρατες» χημικές ουσίες της καθημερινότητας και ο κίνδυνος από την αθροιστική έκθεση
Υγεία
10/07/2026 - 10:00

Οι «αόρατες» χημικές ουσίες της καθημερινότητας και ο κίνδυνος από την αθροιστική έκθεση

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η ψυχική υγεία των νέων μπορεί να κοστίσει στην ΕΕ 1,68 τρισ. ευρώ έως το 2033
Ψυχική Υγεία
08/07/2026 - 12:00

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η ψυχική υγεία των νέων μπορεί να κοστίσει στην ΕΕ 1,68 τρισ. ευρώ έως το 2033

Η έκθεση σε PFAS κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο PMOS και ακμής στις έφηβες
Υγεία
22/06/2026 - 12:00

Η έκθεση σε PFAS κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο PMOS και ακμής στις έφηβες

Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση προόδου προς τους στόχους των κλινικών δοκιμών της ΕΕ για το 2030
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 23:02

Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση προόδου προς τους στόχους των κλινικών δοκιμών της ΕΕ για το 2030

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 13:53
Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ
Patient Talk
01/10/2026 - 13:06
Θάνατος Μαζωνάκη: «Κανένας από τους δύο γιατρούς δεν ζήτησε να τον συνοδεύσει στο νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 12:29
Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12
Social media και έφηβοι: Στο μικροσκόπιο η επιβολή ηλικιακών ορίων και η διαχείριση των κινδύνων
Ψυχική Υγεία
01/10/2026 - 11:47
ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19
Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Προκλήσεις η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα
Υγεία
01/10/2026 - 10:53
Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Καρμανδάνειο της Πάτρας από την «Ανοιχτή Αγκαλιά»
Patient Talk
01/10/2026 - 10:31
Περισσότερα από 16.500 τα οφειλόμενα ρεπό σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 10:16
Και πέμπτος θάνατος που συνδέεται με το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 09:58
ΑΜΚΕ «Καρκινάκι»: Με κενά η επιστροφή στο σχολείο για το 31,2% των παιδιών που νόσησαν με καρκίνο
Patient Talk
01/10/2026 - 09:34
Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για την πρόληψη ασθενειών και διαταραχών που προκύπτουν από τη ζέστη σε συνωστισμούς
Υγεία
01/10/2026 - 09:11
ABBVIE: Θετικά αποτελέσματα από μελέτη φάσης 3 για φάρμακο που αφορά το πολλαπλούν μυέλωμα
Pharma News
01/10/2026 - 08:33
Το 16,8% των εφήβων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 εμφάνισε διατροφική ανεπάρκεια
Health Talk
01/10/2026 - 08:09
Η EOO ζητάει σαφείς κανόνες και προστασία των πολιτών από την παραπληροφόρηση για τη χρήση botox
Υγεία
30/09/2026 - 18:38
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δυναμική δράση της Boehringer Ingelheim Ελλάς στο Σύνταγμα
Pharma News
30/09/2026 - 18:14
Συνεργασία Affidea με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
30/09/2026 - 17:41
ΕΣΘΑ: Στο επίκεντρο οι γονιδιακές θεραπείες για τη θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική νόσο
Υγεία
30/09/2026 - 17:04
ΕΛΛΟΚ: «Η υπόθεση της ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη ξεπερνάει τα όρια του μεμονωμένου περιστατικού»
Patient Talk
30/09/2026 - 16:36
Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα έπειτα από καταγγελίες για κέντρο «εναλλακτικών θεραπειών»
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 15:54
Στις 11 Οκτωβρίου το Pink Together για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του καρκίνου του μαστού
Patient Talk
30/09/2026 - 15:11
Νοσοκομείο Κιλκίς: Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την έκθεση 17 εργαζομένων σε αμίαντο
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 14:34
Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
30/09/2026 - 14:12
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ακόμα ένα δώρο ζωής από ασθενή που κατέληξε στην Α΄ ΜΕΘ
Υγεία
30/09/2026 - 13:37
Τσουκαλάς: «Τα πρώτα ευρήματα της εφαρμογής MedWatch εκθέτουν την ίδια την κυβέρνηση»
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 13:18
Ποιες οι επιπτώσεις από τις βαφές μαλλιών στην τρίχα και το δέρμα
Health Talk
30/09/2026 - 12:51
Έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ - Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 12:34
Απονομή διπλωμάτων στο Φαρμακευτικό Market Access στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Pharma Policy
30/09/2026 - 12:27
Η ομοσπονδία ΡευΜΑζήν στην Καλαμάτα - Εκδήλωση με τέσσερις ομιλίες για τα ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
30/09/2026 - 12:11
Συμβολική δράση της Bayer Ελλάς με μήνυμα πρόληψης για την καρδιαγγειακή υγεία
Pharma News
30/09/2026 - 11:52

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η φαρμακευτική BioNTech κλείνει τρία εργοστάσιά της στη Γερμανία - Στον αέρα 1.800 εργαζόμενοι
Pharma News
28/09/2026 - 19:17
Πάροχοι ΠΦΥ: Να μην ξεκινήσει η είσπραξη του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 16:59
Γιαννάκος: «Σφραγίζεται κλινική στη Θεσσαλονίκη που διαφήμιζε ανύπαρκτες ογκολογικές υπηρεσίες»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 20:18
Από τον «κουμπαρά» με τα πρόστιμα η αναβάθμιση μονάδων του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 22:46
Μπορεί το λάδι να εξασφαλίσει καλύτερο ύπνο;
Διατροφή
29/09/2026 - 09:01
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo