ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Fast Forward Foundation: Η πορεία προς ένα καλύτερο ευρωπαϊκό υγειονομικό σύστημα

Πολιτική Υγείας
PIXABAY
Το Fast Forward Foundation, που ιδρύθηκε από τον τραπεζικό όμιλο BFF Banking Group το 2004, δημοσίευσε την τελευταία του Έκθεση υγειονομικής περίθαλψης «Από την υγειονομική περίθαλψη στην ολοκληρωμένη πρόνοια: οι προσεγγίσεις 9 Ευρωπαϊκών κρατών» ρίχνοντας φως στην εξέλιξη που διαδραματίζεται στα συστήματα υγείας των προηγμένων χωρών.
Τρίτη, 05/03/2024 - 18:08
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Μέσω συγκριτικής ανάλυσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης 9 ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η Έκθεση επισημαίνει ότι διάφοροι παράγοντες όπως η μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, η ανάπτυξη ολοένα πιο προηγμένων τεχνολογιών υγείας με υψηλό κόστος, η αύξηση των ποσοστών χρόνιων παθήσεων που απαιτούν πρόληψη και μακροχρόνια φροντίδα, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Στόχος της Έκθεσης είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ενεργού προβληματισμού που θα συμβάλει στην αποκάλυψη πιθανών συγκλίσεων και αποκλίσεων μεταξύ των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Έκθεση τονίζει ότι η ενοποίηση των υπηρεσιών είναι το πρωταρχικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί για την καλύτερη κατανομή των πόρων, την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και την ελαχιστοποίηση του κόστους. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται από τα διαφορετικά κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Έκθεση υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση με τους δημόσιους φορείς. Τελικός στόχος είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από τα Εθνικά Συστήματα Δημόσιας Υγείας που θα ανοίξει τον δρόμο για ολοκληρωμένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.
Για τον σκοπό αυτόν, απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες σε επίπεδο Ε.Ε. για την ανάπτυξη μιας ενοποιημένης στρατηγικής υγειονομικής περίθαλψης για όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Μια πτυχή που εξετάζεται επαρκώς στην Έκθεση, καθώς διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της λειτουργίας του Ε.Σ.Υ. των χωρών της Ε.Ε., είναι το ποσοστό των κρατικών δαπανών για την υγεία. «Αν εξετάσουμε το επίπεδο των δαπανών ανά χώρα σε σχέση με το ΑΕΠ της, θα διαπιστώσουμε ότι χώρες όπως οι Σκανδιναβικές και η Γαλλία χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα κρατικών δαπανών για την υγεία, ενώ οι χώρες της Ανατολικής και Μεσογειακής Ευρώπης, δηλαδή η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία», υπογραμμίζει η Έκθεση. Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία οδήγησε σε περιορισμένες δημόσιες δαπάνες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης. Παρότι μετά την πανδημία οι υποδομές των ελληνικών νοσοκομείων έχουν ενισχυθεί σημαντικά, όπως και η εμπιστοσύνη των πολιτών για το επίπεδο δημόσιας περίθαλψης, η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία στο 37%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό Ε.Σ.Υ. μπορεί να «σπρώχνουν» έναν αριθμό ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού στην αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Η Ελλάδα ξεχωρίζει για τον υψηλότερο αριθμό γιατρών κατά κεφαλήν, με αναλογία 6,3 γιατρούς ανά 1.000 άτομα. Η υψηλή ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται από τους Έλληνες ιατρούς εξηγείται και από το γεγονός ότι το 82% των ιατρών στην Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητα τους.

FAST FORWARD FOUNDATION

Πέραν του ρόλου των δημόσιων δαπανών, η συγκριτική ανάλυση της Έκθεσης συμπληρώνεται από δύο άξονες: ο πρώτος είναι αφιερωμένος στον τομέα της μακροχρόνιας περίθαλψης (LTC), ενώ ο δεύτερος σχετίζεται με την πρόληψη. Ένα κρίσιμο στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση και αφορά όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι η επιτακτική ανάγκη να δοθεί έμφαση στις υπηρεσίες μακροχρόνιας περίθαλψης. Τέτοιου τύπου υπηρεσίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή ενδονοσοκομειακής περίθαλψης σε άτομα με αναπηρία, με στόχο τη διατήρηση ενός επιπέδου λειτουργικής ικανότητας που ευθυγραμμίζεται με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα είναι μεγάλα, καθώς το ποσοστό κλινών μακροχρόνιας περίθαλψης ανά κάτοικο είναι χαμηλό στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες για υπηρεσίες μακροχρόνιας περίθαλψης παραμένουν επίσης σχετικά χαμηλές, αφού αυτού του τύπου η φροντίδα συχνά θεωρείται «άτυπη» και αναλαμβάνεται από την οικογένεια. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε αυτόν τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, οι ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας προβλέπεται να αυξηθούν κατά περίπου 24% έως το 2050. Ταυτόχρονα, ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων στην Ευρώπη, που προκύπτει ως αναλογία του εργαζόμενου πληθυσμού και των άνω των 65, αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 32% το 2022 σε 52% το 2050, με την Ελλάδα να σημειώνει το ρεκόρ του 63%.

Όσον αφορά την πρόληψη, η Έκθεση σημειώνει ότι τα Ευρωπαϊκά Συστήματα Δημόσιας Υγείας πρέπει να δώσουν έμφαση σε εκστρατείες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον ενήλικο πληθυσμό, για ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος. Στην Ελλάδα, παρά τον μη υποχρεωτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών πρόληψης, τα ποσοστά ατομικής συμμετοχής στις σημαντικότερες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου δεν διαφέρουν σημαντικά από τις άλλες χώρες. Ενώ οι προληπτικές δραστηριότητες καλύπτονται σε συλλογική βάση, η Έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της κάλυψης προληπτικών εξετάσεων από τον εργοδότη. Για το σκοπό αυτό, απαραίτητη θεωρείται η ενίσχυση της συμμετοχής της εργοδοσίας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, μέσω της ενίσχυσης ενός υγιεινού τρόπου ζωής και δραστηριοτήτων ατομικής πρόληψης. Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι οι οικονομικοί παράγοντες αποτελούν την κυρίαρχη αιτία για τα ελλιπή μέτρα πρόληψης, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία αξιοποιούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατάλληλα, προτεραιοποιώντας επενδύσεις στην πρόληψη και τη μακροχρόνια φροντίδα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τους.

Συνολικά, η Έκθεση υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται από το Ε.Σ.Υ., η οποία επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους. Για την αντιμετώπιση αυτών των πολύπλευρων προκλήσεων, απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση. Αναδεικνύοντας διαφορετικά παραδείγματα χωρών, η Έκθεση συνθέτει μια καλή βάση από την οποία μπορούν να αντληθούν εξατομικευμένες λύσεις για την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα βασικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το ελληνικό Ε.Σ.Υ. είναι η αύξηση των δημόσιων δαπανών και η βελτίωση της κατανομής τους, η βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων και η εστίαση στη μακροχρόνια φροντίδα και πρόληψη.

Oι προσπάθειες του Fast Forward Foundation - το οποίο πρόσφατα υπέστη και ένα στρατηγικό rebranding θέτοντας ως στόχο την προώθηση του βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς μετασχηματισμού των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας -σε συνεργασία με τον Όμιλο BFF Banking Group, αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την προώθηση της καινοτομίας στη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης. Ο Όμιλος BFF Banking Group, ηγέτης στον κλάδο των υπηρεσιών factoring, εξειδικεύεται στη διαχείριση και την εκχώρηση επιχειρηματικών απαιτήσεων- factoring -χωρίς δικαίωμα ανάγωγης από τις Δημόσιες Διοικήσεις στην Ευρώπη προς προμηθευτές του Ε.Σ.Υ, παρέχοντάς τους ρευστότητα και βελτιώνοντας τους χρηματοοικονομικούς τους δείκτες.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/03/2024 - 16:20
  • FAST FORWARD FOUNDATION
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
  • ΕΚΘΕΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ΦΕΚ με την ΚΥΑ για τα απογευματινά χειρουργεία - Γεωργιάδης: «Συνεχίζουμε σταθερά τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ»
Το ΦΕΚ με την ΚΥΑ για τα απογευματινά χειρουργεία - Γεωργιάδης: «Συνεχίζουμε σταθερά τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ» 05 Μαρτίου 2024
Ζωντανά η συνέντευξη τύπου Γεωργιάδη-Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό και όχι μόνο 06 Μαρτίου 2024
Ζωντανά η συνέντευξη τύπου Γεωργιάδη-Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό και όχι μόνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

UNAIDS: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας HIV μετά το "ψαλίδι" στη χρηματοδότηση
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 09:00

UNAIDS: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας HIV μετά το "ψαλίδι" στη χρηματοδότηση

Οι «αόρατες» χημικές ουσίες της καθημερινότητας και ο κίνδυνος από την αθροιστική έκθεση
Υγεία
10/07/2026 - 10:00

Οι «αόρατες» χημικές ουσίες της καθημερινότητας και ο κίνδυνος από την αθροιστική έκθεση

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η ψυχική υγεία των νέων μπορεί να κοστίσει στην ΕΕ 1,68 τρισ. ευρώ έως το 2033
Ψυχική Υγεία
08/07/2026 - 12:00

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η ψυχική υγεία των νέων μπορεί να κοστίσει στην ΕΕ 1,68 τρισ. ευρώ έως το 2033

Η έκθεση σε PFAS κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο PMOS και ακμής στις έφηβες
Υγεία
22/06/2026 - 12:00

Η έκθεση σε PFAS κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο PMOS και ακμής στις έφηβες

Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση προόδου προς τους στόχους των κλινικών δοκιμών της ΕΕ για το 2030
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 23:02

Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση προόδου προς τους στόχους των κλινικών δοκιμών της ΕΕ για το 2030

Έκθεση: Γιατί οι μεταδοτικές ασθένειες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 09:00

Έκθεση: Γιατί οι μεταδοτικές ασθένειες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΙΣΑ συνιστά τη λήψη σχολαστικών μέτρων ατομικής προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
07/08/2026 - 15:42
Ο Δήμος Μετεώρων επενδύει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 15:24
Και οι μαϊμούδες έχουν κατοικίδια! Οι επιστήμονες ρίχνουν φως στις "φιλίες" μεταξύ διαφορετικών ειδών
Pet
07/08/2026 - 15:02
Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την αιφνιδιαστική ένταξη του Σισμανογλείου στις πρωινές εφημερίες της Αττικής
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 14:39
Ηλεκτρικά πατίνια: 3,5 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος σοβαρής εγκεφαλικής κάκωσης
Υγεία
07/08/2026 - 14:00
ΗΠΑ: Μεγάλη τράπεζα επενδύει 250 εκατ. δολάρια τον χρόνο για φάρμακα GLP-1 στους εργαζομένους
Υπηρεσίες Υγείας
07/08/2026 - 13:00
Βασιλακόπουλος για ιό Δυτικού Νείλου: Στο «κόκκινο» η Αττική – Τι πρέπει να προσέχουν οι παραθεριστές
Υγεία
07/08/2026 - 11:57
Γλοιοβλάστωμα: Νέο «παράθυρο» για πιο αποτελεσματική χημειοθεραπεία μετά το χειρουργείο
Υγεία
07/08/2026 - 11:00
ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 4.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα
Υγεία
07/08/2026 - 10:30
Τεχνητή νοημοσύνη σχεδίασε για πρώτη φορά λειτουργικούς ιούς - Oι προοπτικές και οι κίνδυνοι
Υγεία
07/08/2026 - 10:00
Αποστολή e-mail από το Υπουργείο Υγείας για ασφαλή κολύμβηση
Υγεία
07/08/2026 - 09:00
Πέντε συμβουλές για καυτό αλλά και ασφαλές σεξ το καλοκαίρι
Υγεία
06/08/2026 - 22:01
ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός, γρίπη και RSV με μόλις επτά νέες εισαγωγές για κάθε ιό
Υγεία
06/08/2026 - 21:22
Πανευρωπαϊκή έρευνα: Το 64% των Ελλήνων εργαζόμενων θα άλλαζε δουλειά για χάρη του κατοικιδίου του
Pet
06/08/2026 - 20:49
Επιδημία χολέρας με 239 κρούσματα και 13 νεκρούς στο Τσαντ
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 20:22
Πρωτοποριακή ενδομήτρια επέμβαση σε νοσοκομείο των ΗΠΑ έσωσε έμβρυο με σπάνια πάθηση
Υγεία
06/08/2026 - 19:17
ΗΠΑ: Επιτροπή της Γερουσίας προτείνει άσκηση διώξεων σε βάρος του Άντονι Φάουτσι
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 18:38
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: «Σιωπηλός» κίνδυνος για την όραση των ασθενών
Health Talk
06/08/2026 - 17:34
Γιατί οι γιατροί διστάζουν να γράψουν ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση
Υγεία
06/08/2026 - 17:01
Γιαννάκος: Πρωτοφανής πίεση στο Νοσοκομείο Ζακύνθου - Καταγγέλθηκαν οκτώ βιασμοί γυναικών
Πολιτική Υγείας
06/08/2026 - 16:34
Έκτακτα μέτρα και στην Καστοριά κατά της διασποράς της ευλογιάς των προβάτων
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 16:16
Τα τρία SOS στη μέση ηλικία που εξασφαλίζουν 13 επιπλέον χρόνια χωρίς άνοια
Υγεία
06/08/2026 - 16:00
Εθελοντές του ΕΕΣ διέσωσαν δεκάδες οικόσιτα και άγρια ζώα από τις φωτιές στη Δυτική Αττική
Pet
06/08/2026 - 15:42
Βίντεο από την καμπάνια Raise Her Voice για την έγκαιρη αναγνώριση της έμφυλης βίας με έμφαση στις γυναίκες με αναπηρία
Ψυχική Υγεία
06/08/2026 - 15:21
Τα κουνούπια τελικά έχουν πράγματι προτιμήσεις στους ανθρώπους - Τι έδειξε έρευνα
Υγεία
06/08/2026 - 15:00
Θεσσαλονίκη: Νέοι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε 120.000 στρέμματα ορυζώνων στις 10, 11 και 12 Αυγούστου
Πολιτική Υγείας
06/08/2026 - 14:41
ΕΔΟΕΑΠ: Συστάσεις για τις επερχόμενες ζέστες - Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό μας
Υγεία
06/08/2026 - 14:17
Skin dysmorphia: Όταν η εμμονή με το «τέλειο» δέρμα αποτελεί πρόβλημα ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
06/08/2026 - 14:00
Ευρεία σύσκεψη στον ΕΟΦ για την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων
Pharma Policy
06/08/2026 - 13:54
Γιατί ξαναπαίρνουμε το χαμένο βάρος; Ο ρόλος του βιολογικού προγραμματισμού μας
Διατροφή
06/08/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα δράση 850.000 ευρώ για την δημόσια υγεία στην Κρήτη, με έμφαση στην ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 18:03
Γερμανία: Καμπάνια για το «δικαίωμα στη λήθη» για επιζώντες καρκίνου σε ασφάλειες και δάνεια
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 20:00
ΨΝΑ: Εργαζόμενοι κατά Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του σχετικά με τη φωτιά στο Ποικίλο Όρος
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 03:37
Κατέρρευσε κομμάτι της ψευδοροφής στα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου της Κορίνθου
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 16:16
ΠΟΕΡΓΙ: Η πρόληψη δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τους παρόχους μέσω clawback
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 16:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo