ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά του πυρετού CHIK που μεταδίδεται από κουνούπια

Πολιτική Υγείας
UNSPLASH
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για το Ixchiq, το πρώτο εμβόλιο στην ΕΕ για την προστασία των ενηλίκων 18 ετών και άνω από τον ιό Chikungunya, με τη χορήγηση εφάπαξ δόσης.
Σάββατο, 08/06/2024 - 10:04
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Ο ιός Chikungunya, ο αποκαλούμενος και πυρετός CHIK, είναι μια ιογενής νόσος που προκαλείται από τον ομώνυμο ιό (CHIKV), ο οποίος μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα κουνούπια των οικογενειών Aedes aegypti και Aedes albopictus.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον CHIKV εμφανίζουν συμπτώματα εντός τριών ή το πολύ επτά ημερών. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της οξείας νόσου είναι ο πυρετός και ο πόνος στις αρθρώσεις. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, πρήξιμο των αρθρώσεων ή εξάνθημα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν εντός μιας εβδομάδας, αλλά ορισμένοι αναπτύσσουν πόνο στις αρθρώσεις για αρκετούς μήνες ή και περισσότερο, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αναπηρία. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να αναπτύξει σοβαρή οξεία νόσο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια και παρατηρείται συχνότερα σε νεογέννητα που εκτίθενται στον ιό κατά τη διάρκεια του τοκετού και σε ενήλικες άνω των 65 ετών. Δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για τον ιό Chikungunya.

Ποιους προσβάλει ο ιός

Οι λοιμώξεις από τον ιό CHIKV προσβάλλουν κυρίως ανθρώπους στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές και η πλειονότητα των χωρών που αναφέρουν υψηλό φορτίο νόσου βρίσκεται στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Ο Chikungunya δεν ενδημεί στην Ευρώπη. Η πλειονότητα των κρουσμάτων στην ΕΕ αφορά ταξιδιώτες που μολύνθηκαν εκτός της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ωστόσο, έχουν σημειωθεί σποραδικά περιστατικά περαιτέρω μετάδοσης από μολυσμένους ταξιδιώτες μετά την επιστροφή τους, κυρίως στη Νότια Ευρώπη όπου έχει εγκατασταθεί το κουνούπι Aedes. albopictus. Η εξάπλωση του κουνουπιού λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρούσματα Chikungunya σε περιοχές που μέχρι στιγμής έχουν γλιτώσει.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις αυτού του εμβολίου στη δημόσια υγεία, το Ixchiq αξιολογήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας OPEN του EMA που προωθεί τη διεθνή συνεργασία και την ανταλλαγή επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης για την προώθηση της παγκόσμιας δημόσιας υγείας. Το πλαίσιο OPEN επέτρεψε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στην ANVISA, τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βραζιλίας, να συμμετάσχουν στις συζητήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων (CHMP) του EMA και των συμβουλευτικών της οργάνων. Η Βραζιλία αντιμετωπίζει επί του παρόντος κρούσματα Chikungunya σε διάφορες περιοχές, αναφέροντας πάνω από 160.000 κρούσματα το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Μείζονος σημασίας εμβόλιο

Το Ixchiq συζητήθηκε και υποστηρίχθηκε από την Ομάδα Δράσης Έκτακτης Ανάγκης (ETF) στο πλαίσιο των δράσεών της για την αντιμετώπιση καταστάσεων της δημόσιας υγείας. Υποστηρίχθηκε επίσης μέσω του προγράμματος PRIority MEdicines (PRIME) του EMA, το οποίο παρέχει έγκαιρη και ενισχυμένη επιστημονική και κανονιστική υποστήριξη σε φάρμακα που έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες να αντιμετωπίσουν τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες των ασθενών. Η CHMP εξέτασε την αίτηση για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας βάσει επιταχυνόμενου χρονοδιαγράμματος, επειδή το εμβόλιο θεωρείται μείζονος ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία.

Η γνώμη της CHMP βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δεδομένα από μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη που αξιολόγησε την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου σε ενήλικες από 18 ετών. Η ανοσολογική απόκριση αξιολογήθηκε σε 362 συμμετέχοντες (266 έλαβαν θεραπεία με Ixchiq και 96 με εικονικό φάρμακο). Η κλινική αποτελεσματικότητα του Ixchiq συνάγεται από το κατώτατο όριο του ειδικού για τον CHIKV εξουδετερωτικού τίτλου αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό. Στις 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, το 98,9% των ατόμων στα οποία χορηγήθηκε το Ixchiq είχαν τίτλους αντισωμάτων έναντι του CHIKV πάνω από το όριο. Στους 6 μήνες και 12 μήνες μετά τον εμβολιασμό, οι τίτλοι αντισωμάτων πάνω από το όριο παρέμειναν στο 99,5% και στο 97,1% των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο, αντίστοιχα. Οι τίτλοι αντισωμάτων θα παρακολουθούνται για διάστημα έως και πέντε ετών.

Μελέτη αποτελεσματικότητας

Η CHMP ζήτησε να διεξαχθεί μελέτη αποτελεσματικότητας μετά τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του Ixchiq στην πρόληψη του Chikungunya σε ενήλικες.

Το προφίλ ασφάλειας του Ixchiq βασίζεται σε συγκεντρωτικά δεδομένα από τρεις ολοκληρωμένες κλινικές μελέτες με 3.610 συμμετέχοντες με 6μηνη παρακολούθηση. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκός πόνος, πόνος στις αρθρώσεις, πυρετός, ναυτία, ευαισθησία και πόνος στο σημείο της ένεσης. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μοιάζουν με chikungunya είναι ένας σημαντικός αναγνωρισμένος κίνδυνος και θα χαρακτηριστούν περαιτέρω με μελέτες ασφάλειας μετά την έγκριση κυκλοφορίας.

Η γνώμη που εγκρίθηκε από την CHMP αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα στην πορεία του Ixchiq προς την πρόσβαση των ασθενών. Η γνωμοδότηση θα αποσταλεί τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκδοση απόφασης σχετικά με τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Μόλις χορηγηθεί η άδεια κυκλοφορίας, οι αποφάσεις σχετικά με την τιμή και την αποζημίωση θα ληφθούν σε επίπεδο κάθε κράτους μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τον δυνητικό ρόλο/χρήση αυτού του φαρμάκου στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος υγείας της εν λόγω χώρας.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε πολλές από τις απειλές για την υγεία που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστές μέσω κουνουπιών, όπως η Chikungunya, είναι ένα σαφές παράδειγμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και ενισχύει την ανάγκη της προσέγγισης «Μία υγεία». Ο EMA, μαζί με άλλους οργανισμούς της ΕΕ, δημοσίευσε πρόσφατα ένα κοινό πλαίσιο δράσης για τη «Μία Υγεία», προκειμένου να υποστηρίξει την εφαρμογή της μίας υγείας στην Ευρώπη και να συμβάλει στη δημιουργία μιας περιοχής που θα είναι καλύτερα σε θέση να προλαμβάνει, να προβλέπει, να προετοιμάζεται και να ανταποκρίνεται στις αναδυόμενες απειλές για τη δημόσια υγεία.

  • EMA
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΙΟΣ
  • ΠΥΡΕΤΟΣ
  • CHIKUNGUNYA
  • ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης: «Θα καταρτίσουμε εθνικό σχέδιο δράσης για το Πάρκινσον»
Γεωργιάδης: «Θα καταρτίσουμε εθνικό σχέδιο δράσης για το Πάρκινσον» 07 Ιουνίου 2024
Εκτακτη τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τον καύσωνα - Οι συστάσεις προς τους πολίτες για την προστασία τους 10 Ιουνίου 2024
Εκτακτη τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τον καύσωνα - Οι συστάσεις προς τους πολίτες για την προστασία τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΕ: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών
Pharma Policy
11/12/2025 - 11:27

ΕΕ: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών

Πνευμονία: Πότε μπορεί να απειλήσει τη ζωή - Ο πυρετός που πρέπει να σάς κινητοποιήσει
Υγεία
07/12/2025 - 09:36

Πνευμονία: Πότε μπορεί να απειλήσει τη ζωή - Ο πυρετός που πρέπει να σάς κινητοποιήσει

Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42

Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026

Πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος δίνει ελπίδα για μια σπάνια μορφή της νόσου
Υγεία
24/11/2025 - 16:16

Πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος δίνει ελπίδα για μια σπάνια μορφή της νόσου

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες

Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00

Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Ψυχική Υγεία
13/12/2025 - 09:14
Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:56
Τα ινομυώματα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
13/12/2025 - 08:40
Υπόθεση "καρκινογόνου" σπέρματος: Γενετικοί έλεγχοι και πλαφόν αριθμού ανά δότη οι στρατηγικές ασφαλείας
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:21
Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα: Το σώμα σε νέα ισορροπία
Health Talk
12/12/2025 - 18:49
Τι είναι το σύνδρομο Li-Fraumeni που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο
Υγεία
12/12/2025 - 18:22
Πράσινο υπό όρους από τον EMA σε νέο φάρμακο για τη θεραπεία τύπου καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
12/12/2025 - 17:57
Η L'Oréal Dermatological Beauty υποστηρίζει και φέτος τη βραβευμένη ομάδα φοιτητών iGEM Patras
Ομορφιά
12/12/2025 - 17:33
Παχυσαρκία: Η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης και το όραμα της θεραπείας μιας ετήσιας δόσης
Υγεία
12/12/2025 - 17:08
O ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο προϊόν «Oreo Cheesecakes»
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:43
Θεσσαλονίκη: Ανάβει το «Δέντρο της Ελπίδας», με στολίδια-αστέρια αφιερωμένα σε δότες οργάνων και ιστών
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 16:27
ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09
Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41
Κέντρο Διοτίμα και Πειραιώς συνεχίζουν το πρόγραμμα EQUAL κατά της έμφυλης βίας
Ψυχική Υγεία
12/12/2025 - 15:14
Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52
«Καμπανάκι» από την ΕΟΟ για εμφυτεύματα και οδοντιατρικές εργασίες που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους
Υγεία
12/12/2025 - 14:27
Η ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ 2025
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 14:09
Έρευνα του GLCC: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
12/12/2025 - 13:47
Αρχική συμφωνία για την απόκτηση της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
12/12/2025 - 13:21
Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο των 42 χρόνων λειτουργίας του!»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 12:53
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
Οι παθολόγοι καταγγέλλουν αποκλεισμό και περιορισμένη πρόσβαση στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
12/12/2025 - 11:26
Ηχογραφημένο μήνυμα από τον βασιλιά Κάρολο για τον καρκίνο που τον ταλαιπωρεί
Επικαιρότητα
12/12/2025 - 11:12
Οι παθήσεις του μαστού και η σημασία της πρόληψης
Health Talk
12/12/2025 - 10:57
ΗΠΑ: Το ChatGPT κατηγορείται ότι ενθάρρυνε ψυχιατρικό ασθενή να σκοτώσει την 83χρονη μητέρα του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 18:57
Ελληνική μελέτη για τη σήψη ανάμεσα στις οκτώ πιο επιδραστικές κλινικές δοκιμές στον κόσμο
Υγεία
11/12/2025 - 19:37
ΣτΕ: Στα νοσοκομεία η ευθύνη για την ασφάλεια των ασθενών ακόμα και με security
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:48
ΙΣΑ: Ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε αύξηση της ιατρικής αμοιβής κατά 30%
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:21
ΕΟΔΥ: Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη με δύο νέα σοβαρά κρούσματα - Επτά θάνατοι από Covid 19
Υγεία
11/12/2025 - 17:57

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΕ: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών
Pharma Policy
11/12/2025 - 11:27
Έρχονται νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Υγεία
12/12/2025 - 12:13
18 παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα με σπέρμα του δότη από τη Δανία
Επικαιρότητα
11/12/2025 - 11:34
«Σούπερ γρίπη»: Ο μεταλλαγμένος ιός Η3Ν2 «σαρώνει» και θυμίζει... «εποχές Covid» - Ποια τα συμπτώματα
Υγεία
11/12/2025 - 15:31
Πώς διορθώνονται οι μικρές αλλά σημαντικές ατέλειες στο πρόσωπο
Ομορφιά
12/12/2025 - 12:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo