ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Breda στο News4Health: «Φάρος» για το σύστημα υγείας η πρώτη Στρατηγική για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών

Πολιτική Υγείας
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
«Νομίζω ότι αυτή η Στρατηγική μπορεί να ανυψώσει την Ελλάδα να καταγράφει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, περιγράφοντας στο News4Health την σχετική Εθνική Στρατηγική.
Πέμπτη, 30/01/2025 - 15:58
— Photo: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Η πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών 2025-2030, που στόχο έχει να στηρίξει τον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, παρουσιάζεται αύριο Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Ο επικεφαλής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα μίλησε στο News4Health για το εγχείρημα. Η Εθνική Στρατηγική επιδιώκει να αποτελέσει «φάρο» που θα καθοδηγεί την ελληνική υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τον Joao Breda, επικεφαλής του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα.

«Η στρατηγική ήταν μια άσκηση συν-δημιουργίας, που αναπτύχθηκε από κάτω προς τα πάνω. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι νέο για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Breda.

Το σχέδιο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REFORM).

Επιπλέον, για τη διαμόρφωση των προτάσεων αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από τις απαντήσεις 405 συμμετεχόντων σε μια διαδικτυακή έρευνα και επτά εργαστήρια και στις επτά υγειονομικές περιφέρειες της Ελλάδας, με 348 ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων ασθενών.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Στρατηγικής, βέβαια, μια σειρά προκλήσεων που δοκιμάζουν το σύστημα αναγνωρίστηκαν.

Μεταξύ αυτών, τα προβλήματα με την οργάνωση των υπηρεσιών, η περιορισμένη εστίαση στους ασθενείς και τις οικογένειές τους και η ανεπαρκής ευαισθητοποίηση των ασθενών όσον αφορά την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια.

Τα παραπάνω συμβάλλουν στη δημιουργία ανισοτήτων στην ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ διαφορετικών περιοχών της χώρας και παρόχων, όπως αναφέρει το Γραφείο του ΠΟΥ.

Για αυτό οι πολιτικές που θα αναπτυχθούν θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και να έχουν στο επίκεντρο τον ασθενή.

«Αυτή είναι η πρώτη στρατηγική για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών που κάνουμε για την Ελλάδα. Μόνο περίπου μία στις τρεις χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ έχουν μια τέτοια στρατηγική», εξήγησε η Breda, προσθέτοντας πως αυτή είναι μόνο η αρχή και πως το Υπουργείο Υγείας και οι φορείς είναι αποφασισμένοι να το εφαρμόσουν.

Μάλιστα, σε εξέλιξη είναι η ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη εφαρμογής της Στρατηγικής με συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη δεκαετία. Μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της στρατηγικής είναι παρεμβάσεις σε τομείς ηγεσίας και διοίκησης».

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη νομοθεσία για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών. Διατάξεις πρέπει προστεθούν όπου δεν υπάρχουν και να επικαιροποιηθούν και να βελτιωθούν υπάρχουσες», τόνισε ο Breda.

Οι προτάσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο όσον αφορά στην ασφάλεια των ασθενών εκτείνονται από την αναφορά συμβάντων έως τη συλλογή και παροχή δεδομένων μέσω μιας πλατφόρμας που θα ενσωματωθεί μέσω του έργου Health-IQ. «Τα νοσοκομεία και οι οργανισμοί χρειάζονται ένα νομικό πλαίσιο για την παροχή δεδομένων, την κατάρτιση των επαγγελματιών και άλλες συναφείς δραστηριότητες», εξήγησε ο Joao Breda.

Ειδικότερα, η στρατηγική διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς μηχανισμούς.

«Η στρατηγική είναι ο “φάρος”. Το Health-IQ είναι το εργαλείο εφαρμογής. Είναι ο τρόπος με τον οποίο κατευθύνονται οι “βάρκες”».

Η στήριξη του εργατικού δυναμικού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής. Ο κ. Breda εξήγησε ότι ο αριθμός των νοσηλευτών πρέπει να αυξηθεί στην Ελλάδα, ενώ μια καλύτερη κατανομή των γιατρών θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης τους σε ορισμένα μέρη.

Για τον επικεφαλής του γραφείου ποιότητα του ΠΟΥ, όμως, πέρα από αυτό, υπάρχει και η ευημερία όλων των επαγγελματιών υγείας.

«Αν είναι εξαντλημένοι, αν έχουν να φροντίσουν πολλούς ασθενείς, αν δεν έχουν επαρκή κίνητρο και η ψυχική τους υγεία δοκιμάζεται, αυξάνεται η πιθανότητα λαθών και επιδείνωσης της ποιότητας», σημείωσε ο κ. Breda, προσθέτοντας ότι υπάρχει και μια νέα γενιά επαγγελματιών υγείας που θέλουν περισσότερη ισορροπία στη ζωή τους.

Σημαντικό μέρος της στρατηγικής είναι και η χρήση δεδομένων, ιδίως για τη λήψη αποφάσεων.

«Πρέπει να γνωρίζουμε γιατί το ένα νοσοκομείο έχει καλύτερα αποτελέσματα από το άλλο στον έλεγχο της υπέρτασης ή του διαβήτη, για παράδειγμα, και αυτό είναι εφικτό μόνο με δεδομένα», δήλωσε ο κ. Breda, προσθέτοντας ότι το έργο Health-IQ αρχίζει να συλλέγει αυτού του είδους τις πληροφορίες.

«Αν το σύστημα στηρίζεται σε δεδομένα, τότε μπορεί να επιτύχει και εξοικονομήσεις που θα επηρεάσουν θετικά την αντιμετώπιση των ασθενών. Το 30% των πόρων στο σύστημα υγείας σπαταλιέται», πρόσθεσε.

«Πρόκειται περισσότερο για πολιτισμική αλλαγή, νοοτροπία και συμπεριφορά. Φυσικά, απαιτείται η επένδυση κεφαλαίων. Αλλά η απόδοση της επένδυσης θα είναι τεράστια. Η μείωση των λαθών γύρω από τη φαρμακευτική αγωγή, τις νοσοκομειακές λοιμώξεις ή την αντίσταση στα αντιβιοτικά με τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών θα εξοικονομήσει χρήματα», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο υγειονομικός αλφαβητισμός είναι σημαντικός.

«Πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουμε περισσότερο τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και το κοινό. Οι ασθενείς πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη θεραπεία τους. Έτσι, πρέπει να ενδυναμώσουμε τους ασθενείς, τους φροντιστές και τις οικογένειες και να μάθουμε από τις απόψεις τους», δήλωσε.

«Αυτή η στρατηγική συμβουλεύει το υπουργείο να ακούει περισσότερο τους ανθρώπους, να τους εμπλέκει περισσότερο στις διαδικασίες. Ο πατερναλιστικός τρόπος παροχής υγειονομικής περίθαλψης, όπου ο γιατρός είναι ο Θεός, δεν έχει πλέον νόημα», εξήγησε.

«Φυσικά, ο γιατρός και ο νοσηλευτής -σε διαφορετικό επίπεδο- λαμβάνουν τις αποφάσεις, αφού είναι εκείνοι που διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία, αλλά η συνεργασία με τον ασθενή και την οικογένεια τους είναι σημαντική για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και την τήρηση της θεραπείας», πρόσθεσε.

Διευκρινίζοντας πως αξιοποιείται η φωνή των ασθενών, ο κ. Breda σημείωσε πως οι απόψεις τους «θα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης μέσω της παροχής ανατροφοδότησης, της ενσωμάτωσης αυτής της ανατροφοδότησης στην αξιολόγηση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας και της διασφάλισης ότι αυτή παρέχεται επίσης κεντρικά στο υπουργείο».

Πάντως, κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων με τις επτά υγειονομικές περιφέρειες, ο ΠΟΥ κατέγραψε μια σειρά καλών πρακτικών που έχουν ήδη υιοθετηθεί.

Μεταξύ αυτών είναι τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και οι ηλεκτρονικές συνταγές, η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων, η εκπαίδευση και η πιστοποίηση των νοσηλευτών, η τηλεϊατρική και οι πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης/κατάρτισης για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, τα περιφερειακά μητρώα υγείας (π.χ. για τον εμβολιασμό) και τα απογευματινά χειρουργεία για τη μείωση των λιστών αναμονής.

Υπήρξε επίσης η δημιουργία γραφείων, τμημάτων και επιτροπών ποιότητας στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές περιφέρειες, η ανάπτυξη εργαλείων μέτρησης της ικανοποίησης των ασθενών και πρωτοκόλλων για τυποποιημένες διαδικασίες, πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό, καθώς και ψηφιακά συστήματα, μεταξύ άλλων για την υποστήριξη της αναφοράς περιστατικών ασφάλειας των ασθενών.

«Βρήκαμε καλές επαφές με τους ασθενείς σε ορισμένες περιοχές. Σε άλλες, η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργεί σχετικά καλά. Βρήκαμε μεγάλες διαφορές σε όλη τη χώρα και καλά παραδείγματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως έμπνευση», υπογράμμισε.

«Νομίζω ότι αυτή η Στρατηγική μπορεί να ανυψώσει την Ελλάδα να καταγράφει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο Breda.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/01/2025 - 16:36
  • JOAO BREDA
  • ΠΟΥ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΥ
  • ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
  • ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπεγράφη η σύμβαση για την ανακαίνιση και επέκταση των ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ
Υπεγράφη η σύμβαση για την ανακαίνιση και επέκταση των ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ 30 Ιανουαρίου 2025
ΗΔΙΚΑ: Δεν υπήρξε ζημία για τα διαγνωστικά κέντρα από τον υπολογισμό της συμμετοχής των ασθενών σε εξετάσεις 31 Ιανουαρίου 2025
ΗΔΙΚΑ: Δεν υπήρξε ζημία για τα διαγνωστικά κέντρα από τον υπολογισμό της συμμετοχής των ασθενών σε εξετάσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χανταϊός - ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη επιδημία της ασθένειας
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 13:14

Χανταϊός - ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη επιδημία της ασθένειας

Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Υγεία
08/05/2026 - 09:00

Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία

ΠΟΥ για συρροή χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο: Πιθανό το ενδεχόμενο «μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο»
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 14:14

ΠΟΥ για συρροή χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο: Πιθανό το ενδεχόμενο «μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο»

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης
Υγεία
05/05/2026 - 10:00

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος από τον χανταϊό για τον ευρύτερο πληθυσμό παραμένει χαμηλός
Υγεία
04/05/2026 - 13:26

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος από τον χανταϊό για τον ευρύτερο πληθυσμό παραμένει χαμηλός

Αύξηση των επιθέσεων σε υγειονομικές δομές εν μέσω πολέμων
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 09:00

Αύξηση των επιθέσεων σε υγειονομικές δομές εν μέσω πολέμων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «δημογραφική κατάρρευση» - Κινδυνεύει να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 18:24
Έντονη αντίδραση της ΠΑΣΟΝΟΠ στις εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Αθέτηση δεσμεύσεων και διαρκής εμπαιγμός»
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 17:26
Bayer Ελλάς: Η διαχείριση του καρκίνου του προστάτη πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον ασθενή
Pharma News
12/05/2026 - 16:49
Νέα συνάντηση ΠΟΝ-Γεωργιάδη για τη μηδενική επιβάρυνση των νεφροπαθών τελικού σταδίου στα φάρμακα
Patient Talk
12/05/2026 - 16:32
Όσοι δουλεύουν περισσότερες ώρες είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι
Υγεία
12/05/2026 - 16:14
ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών
Pharma Policy
12/05/2026 - 15:56
Bristol Myers Squibb: Συμφωνία μαμούθ με την Κινεζική Jiangsu Hengrui για οκτώ φάρμακα
Pharma News
12/05/2026 - 15:18
Τεστ ούρων μπορεί να διαγνώσει ανορεξία, ΔΕΠΥ και διπολική διαταραχή
Υγεία
12/05/2026 - 15:00
Άπαξ χορήγηση νέας πειραματικής CAR-T θεραπείας επιτυγχάνει έλεγχο του HIV για χρόνια
Υγεία
12/05/2026 - 14:00
Χανταϊός - ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη επιδημία της ασθένειας
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 13:14
"Ρυπογόνο" το τεχνητό φως - Πώς επιβαρύνει τον οργανισμό μας
Υγεία
12/05/2026 - 13:00
Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση των νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:44
ΕΟΠΥΥ: Έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης τιμών υπηρεσιών Παθολογοανατομίας και βιολογικών υλικών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:35
Κρίσιμα Φάρμακα στην ΕΕ: Προσωρινή συμφωνία για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού
Pharma Policy
12/05/2026 - 12:07
Βιοτεχνολογική εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε κυτταρική θεραπεία της Novo Nordisk για το Πάρκινσον
Pharma News
12/05/2026 - 12:00
Νέο τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στην Ευρώπη
Pharma News
12/05/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
Ατύχημα Έλληνα παίκτη σε ριάλιτι - Γεωργιάδης: Έτοιμοι να τον φέρουμε πίσω όταν καταστεί εφικτό
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 10:14
Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Η ενασχόληση με τις τέχνες μειώνει την βιολογική γήρανση όσο και η διακοπή του καπνίσματος
Υγεία
12/05/2026 - 09:00
Έκθεση της Deloitte: Οι μεγάλες προτεραιότητες των οργανισμών υγείας για το 2026
Επικαιρότητα
12/05/2026 - 07:23
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική αναγνώριση και ενίσχυση του ρόλου τους στην εκπαίδευση
Ψυχική Υγεία
12/05/2026 - 03:37
Κείμενο πολιτικής για τον Ενιαίο Χώρο Δεδομένων Υγείας στην Ελλάδα
Digital Health
12/05/2026 - 00:12
Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό σοβαρών συγγενών καρδιοπαθειών από ευνοϊκή συνταξιοδοτική ρύθμιση
Patient Talk
11/05/2026 - 23:24
Θεσσαλονίκη: Zεϊμπέκικο για ρεκόρ Γκίνες ετοιμάζεται να «χορέψει» η Alzheimer Ελλάς
Patient Talk
11/05/2026 - 22:09
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Η «Ντουλάπα της Προσφοράς» της άνοιξε στο Vinted
Patient Talk
11/05/2026 - 21:14
Ανδρουλάκης σε νοσηλευτές: «Προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 20:49
ΠΟΥ: Οι διαφορές μεταξύ χανταϊού και Covid 19, ο κίνδυνος πανδημίας και τα ποσοστά θνησιμότητας
Υγεία
11/05/2026 - 20:03
Allwyn Care: Νέες πανελλαδικές δράσεις πρόληψης και εθελοντικής προσφοράς
Επικαιρότητα
11/05/2026 - 19:34
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαγές και νέα κίνητρα για τους νοσηλευτές ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 11:31
Θεμιστοκλέους: Νέα κίνητρα για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 10:30
Αγαπηδάκη: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό. Έχουμε λάβει τα αυστηρότερα μέτρα»
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 12:55
Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων μέσω της ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
11/05/2026 - 19:07
Αλλάζει το «καλάθι» των χωρών αναφοράς για τα φάρμακα: Φόβοι για νέες καθυστερήσεις στην πρόσβαση
Pharma Policy
11/05/2026 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo