ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απαγόρευση εισόδου σε πελάτες με συμπτώματα, αυστηροί κανόνες υγιεινής και ...αποστάσεις στους Οίκους Ανοχής (ΚΥΑ)

Πολιτική Υγείας
Απαγόρευση εισόδου σε πελάτες με συμπτώματα, αυστηροί κανόνες υγιεινής και ...αποστάσεις στους Οίκους Ανοχής (ΚΥΑ)
Χωρίς... χειραψίες, με αποστάσεις και είσοδο παρεών μέχρι και 2 ατόμων περιλαμβάνει η νέα πραγματικότητα στους Οίκους Ανοχής, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει κανόνες και οδηγίες για τη λειτουργία τους, με στόχο την αποφυγή της διασποράς του νέου κορονοϊού και της νόσου COVID-19.
Δευτέρα, 15/06/2020 - 15:00
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Οι οίκοι ανοχής αποτελούν ειδική κατηγορία επιχειρήσεων με ιδιομορφίες λειτουργίας λόγω της ίδιας της φύσης της εργασίας, όπου απαιτείται εγγύτητα εργαζομένου και πελάτη προκειμένου να παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες. Όπως αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), οι οδηγίες αφορούν στην λειτουργία και στις παρεχόμενες υπηρεσίες σε οίκους ανοχής και έχουν ως σκοπό τον περιορισμό της φυσικής επαφής και την διάδοση της νόσου Covid-19.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΚΥΑ κάθε επιχείρηση οφείλει να διασφαλίζει ότι τηρούνται οι οδηγίες-απαιτήσεις. Η επιχείρηση θα πρέπει να παρέχει επαρκή και κατάλληλα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να τηρούνται οι οδηγίες.

Μέτρα υγιεινής των χεριών

  1. Τακτικό πλύσιμο χεριών με νερό και υγρό σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

  2. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με υγρό σαπούνι και νερό κατά την άφιξη στο χώρο εργασίας, μεταξύ των παρεχόμενων υπηρεσιών σε πελάτες καθώς και πριν και μετά από διαλείμματα. Εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας υγρού σαπουνιού και χειροπετσετών. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

  3. Κατά την άφιξή τους οι πελάτες ενημερώνονται πως θα πρέπει να πλύνουν τα χέρια τους με υγρό σαπούνι και νερό. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα το οποίο θα βρίσκεται σε εμφανές σημείο στον χώρο υποδοχής και αναμονής.

  4. Ενημέρωση εργαζομένων και πελατών για αποφυγή επαφής με επιφάνειες και αντικείμενα εντός της επιχείρησης, ειδικά αυτά που αγγίζονται συχνά (π.χ. πόμολα, κάγκελα σκάλας κ.λπ.).

  5. Σε περίπτωση που πελάτης φέρει πανωφόρι, το κρεμάει μόνος του σε ειδικό χώρο που καθαρίζεται συχνά, αποφεύγοντας της επαφή με ρουχισμό άλλων πελατών.

  6. Αφαίρεση από τις αίθουσες αναμονής περιττών αντικειμένων, που πιθανόν να αγγίζουν οι πελάτες όπως περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια κ.ά.

  7. Αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων χώρων και αντικειμένων όπως κουζίνα, καφετιέρα κ.λπ.

  8. Αποφυγή πληρωμής με μετρητά και χρήση πλαστικών καρτών με ανέπαφη συναλλαγή.

Εξασφάλιση τήρησης αποστάσεων

  1. Τήρηση αποστάσεων μεταξύ των εργαζομένων στην επιχείρηση κατά ενάμιση (1,5) μέτρο τουλάχιστον.
  2. Εξασφάλιση απόστασης τουλάχιστον ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ εργαζομένων και πελατών στους χώρους αναμονής.
  3. Τήρηση αποστάσεων στους χώρους αναμονής τουλάχιστον ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών ή χρήση διαχωριστικών ακρυλικών υαλοπινάκων. Εάν είναι εφικτό, κατάργηση του χώρου αναμονής και είσοδος στην επιχείρηση πελατών ακριβώς πριν την παροχή της υπηρεσίας. Δυνατότητα εφαρμογής υπηρεσίας ραντεβού.
  4. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων εντός της επιχείρησης θα πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα ενός ατόμου ανά 10 m². Ο μέγιστος αριθμός πελατών εντός της επιχείρησης θα πρέπει να αναγράφεται στην είσοδο. Δεν επιτρέπονται οι άσκοπες μετακινήσεις εντός της επιχείρησης.
  5. Διαχωρισμός χώρων αναμονής από χώρους εργασίας. Χρήση –εάν θεωρείται αναγκαίο– διαχωριστικής ταινίας ή σημείων με ευκρινές χρώμα στο πάτωμα για την εξασφάλιση τήρησης αποστάσεων.
  6. Δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη είσοδος στην επιχείρηση σε παρέες άνω των δύο ατόμων.
  7. Εάν υπάρχει ουρά εκτός της επιχείρησης τότε με ευθύνη του εργοδότη τοποθετούνται στον εξωτερικό χώρο ευκρινή σημάδια που εξασφαλίζουν την απόσταση τουλάχιστον ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών που περιμένουν.

Καθαρισμός χώρου-Αερισμός

  1. Τακτικός καθαρισμός επιφανειών και αντικειμένων όπως απαιτείται και ειδικά αυτών που έχουν αγγίξει πολλά άτομα (π.χ. πόμολα, καθίσματα αναμονής, κάγκελα σκάλας κ.λπ.).

  2. Σε περίπτωση που χρειαστεί, χρήση σκευών μιας χρήσης και απόρριψή τους σε ειδικά διαμορφωμένους ποδοκίνητους κάδους.

  3. Τακτικός καθαρισμός εγκαταστάσεων τουαλέτας (ιδανικά μετά από κάθε χρήση). Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσματικά απόβλητα. Χρήση προστατευτικής μάσκας, γαντιών και ποδιάς μιας χρήσης –όπου είναι δυνατόν– κατά τον καθαρισμό της τουαλέτας. Απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού, ειδικά των γαντιών, αμέσως μετά τη χρήση.

  4. Διατήρηση ανοιχτών παραθύρων και θυρών για είσοδο νωπού αέρα εκτός από τις πόρτες δωματίων που παρέχονται σεξουαλικές υπηρεσίες.

  5. Εξασφάλιση τακτικού και επαρκούς αερισμού στα δωμάτια εργασίας. Το δωμάτιο θα πρέπει να αερίζεται για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) λεπτά μεταξύ κάθε επαφής πελάτη.

Οδηγίες για την επιχείρηση σε σχέση με εργαζόμενους και πελάτες

  1. Οδηγίες για την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ατομικής υγιεινής και αναπνευστικής προστασίας, μπορούν να τοποθετηθούν στην είσοδο και στον χώρο υποδοχής.
  2. Τοποθέτηση μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια) στην είσοδο της επιχείρησης.
  3. Ειδική μέριμνα για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για νόσηση.
  4. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο, άμεση απομάκρυνσή του από τον χώρο εργασίας και αυτοπεριορισμός σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  5. Απαγόρευση εισόδου σε πελάτη που παρουσιάζει συμπτώματα από το αναπνευστικό (βήχα, πτάρνισμα κ.λπ.).
  6. Τήρηση πελατολογίου όπου θα αναγράφεται το μικρό όνομα και τηλέφωνο επικοινωνίας για λόγους εχεμύθειας. Όλοι οι πελάτες ενημερώνονται ότι τα δεδομένα επικοινωνίας τους διατηρούνται για τέσσερις εβδομάδες σε κλειστό φάκελο για τον εντοπισμό και ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος. Μετά την παρέλευση του εν λόγω διαστήματος, ο φάκελος θα καταστρέφεται με ευθύνη του παρόχου της υπηρεσίας.
  7. Ενημέρωση εργαζομένων και πελατών για τα εφαρμοζόμενα μέτρα.

Ειδικές οδηγίες

  1. Διατήρηση καθαρών κλινοσκεπασμάτων και εσωρούχων εργασίας. Τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες αλλάζονται μετά από κάθε πελάτη και πλένονται τουλάχιστον στους 60°C με απορρυπαντικό. Τα ρούχα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ερωτικής υπηρεσίας (π.χ. εσώρουχα) πρέπει να αλλάζουν μετά την υπηρεσία και στη συνέχεια να καθαρίζονται σε πρόγραμμα πλυντηρίου τουλάχιστον 60°C με απορρυπαντικό ή στους 40°C με απολυμαντικό απορρυπαντικό.
  2. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με νερό και υγρό σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα πριν και μετά από κάθε πελάτη. Εάν χρειάζεται, εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Αποφυγή περιττής φυσικής επαφής (π.χ. χειραψία).
  3. Προφυλακτικά θα πρέπει να διατίθενται υποχρεωτικά πριν την παροχή υπηρεσιών, και επιβάλλεται η χρήση αυτών.
  4. Οι πάροχοι υπηρεσιών και οι πελάτες να χρησιμοποιούν το ντους όπου είναι δυνατόν πριν και μετά την παροχή της σεξουαλικής υπηρεσίας.
  • ΚΥΑ
  • ΟΙΚΟΙ ΑΝΟΧΗΣ
  • ΜΕΤΡΑ
  • ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
  • ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επαναλειτουργεί το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο Παίδων «Αγ. Σοφία»
Επαναλειτουργεί το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο Παίδων «Αγ. Σοφία» 15 Ιουνίου 2020
Τέλος το χαρτί και στα παραπεμπτικά: Εντός του καλοκαιριού το άυλο παραπεμπτικό για ιατρικές εξετάσεις 15 Ιουνίου 2020
Τέλος το χαρτί και στα παραπεμπτικά: Εντός του καλοκαιριού το άυλο παραπεμπτικό για ιατρικές εξετάσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Απολύτως υγιής ο Έλληνας επιβάτης – Τα μέτρα πιο αυστηρά σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα
Υγεία
11/05/2026 - 14:31

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Απολύτως υγιής ο Έλληνας επιβάτης – Τα μέτρα πιο αυστηρά σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα

Δράση για την ανδρική αντισύλληψη: Γιγαντιαίο προφυλακτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάφλες σε σχήμα πέους
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 18:42

Δράση για την ανδρική αντισύλληψη: Γιγαντιαίο προφυλακτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάφλες σε σχήμα πέους

Η Κίνα βάζει ΦΠΑ στα προφυλακτικά για να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα
Επικαιρότητα
18/12/2025 - 09:00

Η Κίνα βάζει ΦΠΑ στα προφυλακτικά για να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα

Ο ΙΣΑ ζητεί ισότιμη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη νέα ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 17:14

Ο ΙΣΑ ζητεί ισότιμη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη νέα ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»

Παχυσαρκία, νεφρική δυσλειτουργία: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα δωρεάν φάρμακα και τις προληπτικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 11:18

Παχυσαρκία, νεφρική δυσλειτουργία: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα δωρεάν φάρμακα και τις προληπτικές εξετάσεις

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων και την κατ’ οίκον διανομή των ΦΥΚ
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 16:17

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων και την κατ’ οίκον διανομή των ΦΥΚ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Laser και νέες τεχνολογίες για αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος
Health Talk
04/07/2026 - 08:27
Ρώμη: Εκλάπησαν 80 φιάλες φαιντανύλης από το Ισραηλιτικό Νοσοκομείο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 03:54
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ» στην Τήλο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 00:03
Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο προεδρείο του ΙΣΠ - Παρέμεινε πρόεδρος ο Πλατανησιώτης
Υγεία
03/07/2026 - 23:29
Αναβαθμίστηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με δωρεά ύψους 4,5 εκατ. ευρώ από το Kaizen Foundation
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 22:16
Οι ακτινολόγοι στην αιχμή του δόρατος για τη υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου «Safe Hearts»
Υγεία
03/07/2026 - 21:39
Νέα έγκριση φαρμάκου για τον ορμονοευαίσθητο θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Pharma Policy
03/07/2026 - 21:03
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Με μηχανική θρομβεκτομή σώθηκε ασθενής που υπέστη μαζική πνευμονική εμβολή
Υγεία
03/07/2026 - 20:27
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σε βάρος του ΕΟΠΥΥ απάτες με εικονικές συνταγές
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 19:03
Μπορεί ο ήλιος να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας;
Health Talk
03/07/2026 - 18:28
The Lancet: Το εμβόλιο κατά του HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες
Υγεία
03/07/2026 - 18:06
Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 στην Αγγελική Τριανταφύλλου για καινοτόμες αλλαγές στα ροφήματα βρώμης
Διατροφή
03/07/2026 - 17:29
ΕΟΠΕ: «Καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για τους βιοδείκτες» - Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας
Υγεία
03/07/2026 - 16:48
Πεπτίδια: Γιατί οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις παρενέργειες
Υγεία
03/07/2026 - 16:18
Θεσσαλονίκη: Έκανε χειρουργείο για κύστη κόκκυγος και κατέληξε με εγκαύματα τρίτου βαθμού
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:56
Αναχώρησε το κλιμάκιο εθελοντών του ΕΕΣ για την σεισμόπληκτη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:37
Παρέμβαση του ΙΣΠ για τις 22 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών που μετακινήθηκαν από το Κρατικό Νίκαιας στο «Αττικόν»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 15:16
Σύνδεση αναισθητικού με σπάνιες σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές σε ανθρώπους με καταγωγή από τη Βενεζουέλα
Υγεία
03/07/2026 - 15:00
Θεσσαλονίκη: Τρία νοσοκομεία εντάχθηκαν σε ψηφιακό σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών
Digital Health
03/07/2026 - 14:33
Γαλλία: 100 εκατ. ευρώ για κλιματισμό και «πατέντες» στα νοσοκομεία για τον καύσωνα
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 14:00
Η καθιστική στάση για πάνω από 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
Υγεία
03/07/2026 - 13:00
Φονική εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο για τον Παναγιώτη Νέστορα, σταθερή η Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 12:17
Ολοκλήρωση ανακαίνισης Παίδων Πεντέλης- Μητσοτάκης: «Το μετατρέψαμε σε ένα υπερσύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 11:34
Καύσωνας: Η καλή φυσική κατάσταση βοηθά τον οργανισμό να αντέχει καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
03/07/2026 - 11:00
Ο πρωϊνός σας καφές καλημερίζει κυριολεκτικά το ήπαρ σας! - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
03/07/2026 - 10:00
Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται, σχεδόν 440 νεκροί επισήμως
Υγεία
03/07/2026 - 09:00
Δημογραφικό: Η Χίος «αποτυπώνει» το μέλλον της Ελλάδας – «Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν πλέον ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 09:00
Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις του ΕΕΣ για τους άστεγους του Πειραιά
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 07:28
Η περίπτωση Μυλωνάκη αναδεικνύει τον ρόλο της Επεμβατικής Νευροακτινολογίας
Health Talk
03/07/2026 - 03:46
Ανοιχτή Αγκαλιά: Ψυχολογική υποστήριξη και διατροφική εκπαίδευση σε Φούρνους και Λειψούς
Patient Talk
03/07/2026 - 00:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στελέχωση, υποδομές και λειτουργία των Κέντρων Υγείας στο επίκεντρο συνάντησης εργαζομένων με τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 07:29
ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποίηση για την ένταξη όλων των επαγγελματιών υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 09:58
Νέα ιατρική διευθύντρια της Pfizer Hellas η Χριστίνα Μιχαηλίδη
Pharma News
02/07/2026 - 11:00
«Γέφυρα ζωής» από το Ρέθυμνο στο Παίδων «Αγία Σοφία» – Επιτυχής η επέμβαση στο 6χρονο παιδί
Πολιτική Υγείας
02/07/2026 - 11:50
Hot dog: Οι κίνδυνοι για την υγεία, τι περιέχουν και πόσο συχνά μπορούν να καταναλώνονται
Διατροφή
02/07/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo