ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική: Τι αλλάζει για ανασφάλιστους, οροθετικούς, ποσοστά συμμετοχής και διαπραγματεύσεις

Πολιτική Υγείας
Eurokinissi
Οι πρώτες παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και του clawback, είναι νόμος του κράτους, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ το News4Health.
Τετάρτη, 01/12/2021 - 23:01
— Photo: Eurokinissi
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

“Το clawback δεν μπορεί να είναι μια κανονικότητα,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας, η οποία εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου της ΕΚΑΠΥ, που ψηφίστηκε απόψε. Όπως είχε γράψει το News4Health πριν την κατάθεση της, πρόκειται για μια τροπολογία που εισάγει αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, με βασικότερες εκείνες που αφορούν τη συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους πολίτες και τις διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ο Θ. Πλεύρης εμφανίστηκε βέβαιος από το βήμα της Βουλής ότι αυτές οι παρεμβάσεις, οι πρώτες που νομοθετούνται καθώς αναμένεται να υπάρξει συνέχεια στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου που θα αφορά τον ΕΟΠΥΥ (διαβάστε σχετικά), θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση εξορθολογισμού της δαπάνης. Ωστόσο, με το συνολικό clawback να αναμένεται να ξεπεράσει το 1,55 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ, οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς εξέφρασαν ήδη αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων αυτών και προβληματισμό για την εξέλιξη της κατάστασης.

⇒ Διαβάστε το ρεπορτάζ για τις επιστολές ΣΦΕΕ και PIF.

Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ ρυθμίζει μια σειρά ζητημάτων, όπως αναλυτικά είχαμε περιγράψει στο News4Heallth. Το πρώτο άρθρο θεσπίζει περαιτέρω κριτήρια σύνταξης κλειστών προϋπολογισμών φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, ανά κατηγορία φαρμάκου, δηλαδή ανά ΦYK, on patent, off patent και γενόσημο. Κρίνεται απαραίτητη για τον έλεγχο δαπάνης συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων, λόγω του υψηλού τους κόστους υψηλής κατανάλωσής τους.

Το δεύτερο άρθρο προβλέπεται πως «δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες [θα] έχουν όχι οι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατροί αλλά οι ιατροί των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας».

Βέβαια, στο τελικό κείμενο της τροπολογίας προστέθηκε άλλη μια κατηγορία που αφορά τους απασχολούμενους υγειονομικούς σε υπηρεσίες ασύλου, προσφύγων και μεταναστών. Το δικαίωμα συνταγογράφησης αφορά σε φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις. Το νέο καθεστώς συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους θα αρχίσει να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2022.

“Ανασφάλιστος δεν θα χάσει απολύτως τίποτα. Θα συνεχίζει να παίρνει τα φάρμακα του και θα υπάρξει και εξοικονόμηση”, σχολίασε σχετικά ο κ. Πλεύρης στο Κοινοβούλιο.

Το τρίτο άρθρο αφορά στην κατάργηση της έκπτωσης 50% στη συμμετοχή, επί της τιμής καταλόγου, όλων των φαρμάκων που περνούν επιτυχώς από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως μαρτυρά η σχετικά αναφορά στην αιτιολογική έκθεση, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του News4Health. Σημειώνεται, δε, πως “με απόφαση του Υπουργού Υγείας, προβλεπόμενης συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται για τα γενόσημα φάρμακα”.

Το άρθρο 4 δίνει στον Υπουργό Υγείας το δικαίωμα να εκδίδει νωρίτερα το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, δηλαδή πριν το τέλος του έτους, ενώ ουσιαστική διαφορά είναι, όμως, ότι κατά την Ανατιμολόγηση θα είναι δυνατό να μην τίθεται σε εφαρμογή το «μαξιλάρι» του 7%. Αντιθέτως, το όριο μείωσης τιμής θα το ορίζει ο Υπουργός.

Επιπλέον, στο τελικό κείμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκαν εντάχθηκαν σε ένα άρθρο, το άρθρο 5, όλες οι αλλαγές που αφορούν την διαδικασία διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της σχετικής επιτροπής. Έτσι, στο άρθρο πέντε αρχικά περιγράφεται η νέα σύσταση της επιτροπής, στην οποία προστίθενται οι τομείς νομικής και οικονομίας στους τομείς εξειδίκευσης η εμπειρίας, που απαιτείται να έχουν τα πέντε μέλη ορίζονται από τον υπουργό υγείας, μαζί με τις αλλαγές στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη, στα δεδομένα που οφείλουν να καταθέσουν φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

“Σε μεγάλο βαθμό, επειδή δεν υπάρχει επάρκεια στοιχείων, τα μέλη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι στις εταιρείες που διαπραγματεύονται”, υποστήριξε ο κ. Πλεύρης, εξηγώντας τους λόγους εισαγωγής των κριτηρίων που προβλέπονται με την τροπολογία.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα κριτήρια που εισάγονται ήταν απαραίτητα ενόψει της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης 7 κατηγοριών σκευασμάτων, που έχουν ανοίξει. Οφείλουμε, πάντως, να σημειώσουμε ότι στην τροπολογία περιλαμβάνονται και οι δύο διατάξεις που επιδιώκουν να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να αποκαταστήσουν μια αδικία εις βάρος των ατόμων με HIV (διαβάστε σχετικά εδώ).

Όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση “η προτεινόμενη διάταξη [άρθρο 6] κρίνεται αναγκαία, προκειμένου οι οροθετικοί ασθενείς να εξομοιωθούν από άποψη μεταχείρισης τους ως ασθενών με τους λοιπούς πολίτες, Η πλήρης ένταξή τους Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης συνεπάγεται: α) προστασία των ευάλωτων αυτών ασθενών από ανάγκη επανειλημμένων μεταβάσεών τους, για επαναλαμβανόμενες συνταγογραφήσεις της σταθερής, χρόνιας θεραπείας τους σε νοσοκομεία, σε συνθήκες υψηλού κινδύνου για περαιτέρω επιβάρυνση του οργανισμού τους, ιδίως στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, β) της δυνατότητα άμεσης έναρξης της θεραπείας των ασθενών από το θεράποντα ιατρό τους, την επομένη κιόλας ημέρα της διάγνωσής τους, λόγω διασύνδεσης του συστήματος με εθνικό μητρώο ασθενών οροθετικών, στο οποίο και θα καταχωρούνται οι ασθενείς, χωρίς καμία ανάγκη περαιτέρω εγκρίσεως, γ) της δυνατότητα συντογογράψησης της θεραπείας και των εξετάσεων του ασθενή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα που θα κρίνει ο ιατρός, με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή, πχ, για ναυτικούς ή άτομα που μεταβαίνουν για δουλειά σε άλλες πόλεις, δ) τη δυνατότητα εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων και σε ιδιωτικά φαρμακεία και ε) τη δυνατότητα των ασθενών αυτών, εφόσον το επιθυμούν, να ενεργοποιήσουν άυλη συνταγογράφηση. Ταυτόχρονα, με απόφαση του Υπουργού Υγείας θα προβλεφθούν όλοι οι όροι εφαρμογής της νέας ρύθμισης και, μεταξύ άλλων, θα εξασφαλισθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών".

Η προτεινόμενη διάταξη, του άρθρου 7 κρίνεται αναγκαία σύμφωνα με την αιτιολογική της τροπολογίας, “προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αναδοχής ή υιοθεσίας σε αιτούντες που νοσούν ή συνοικούν με ασθενείς HIV ή ηπατίτιδας Β, εφόσον, μεταξύ άλλων, ακολουθούν επιτυχώς την ιατρική τους αγωγή, δεν έχουν ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και ανανεώνουν το σχετικό πιστοποιητικό περί κατάστασης της υγείας τους, και οι οποίοι έως σήμερα αποκλείονται συλλήβδην και αδικαιολόγητα από δυνατότητα αυτή”.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/02/2022 - 23:01
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • CLAWBACK
  • ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ
  • ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΙ
  • ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ασθενείς Ελλάδας: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος των φαρμακοποιών στη συνάντηση με τον ΠΦΣ
Ασθενείς Ελλάδας: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος των φαρμακοποιών στη συνάντηση με τον ΠΦΣ 01 Δεκεμβρίου 2021
Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid - 19 στην Επικράτεια άγγιξε το 97,95% στις 30/11, τρομάζει ο αριθμός εισαγωγών 02 Δεκεμβρίου 2021
Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid - 19 στην Επικράτεια άγγιξε το 97,95% στις 30/11, τρομάζει ο αριθμός εισαγωγών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα HIV AIDS: Οι έξι διεκδικήσεις των οροθετικών στην Ελλάδα
Patient Talk
01/12/2025 - 08:47

Παγκόσμια Ημέρα HIV AIDS: Οι έξι διεκδικήσεις των οροθετικών στην Ελλάδα

Επιστολή εργαστηριακών ιατρών προς τον ΙΣΑ για το clawback και το rebate
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 14:42

Επιστολή εργαστηριακών ιατρών προς τον ΙΣΑ για το clawback και το rebate

PIF: Μύθοι και αλήθειες για τη φαρμακευτική καινοτομία στην Ελλάδα
Pharma Policy
28/11/2025 - 13:37

PIF: Μύθοι και αλήθειες για τη φαρμακευτική καινοτομία στην Ελλάδα

Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42

Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης

Η AlfaOmega Pharma Logistics εγκαινίασε τη νέα υπερσύγχρονη αποθήκη της στον Ασπρόπυργο
Pharma News
24/11/2025 - 22:13

Η AlfaOmega Pharma Logistics εγκαινίασε τη νέα υπερσύγχρονη αποθήκη της στον Ασπρόπυργο

Η PPTA χαιρετίζει τη θέση του ΣΦΕΕ για τα φάρμακα από πλάσμα
Pharma Policy
20/11/2025 - 20:54

Η PPTA χαιρετίζει τη θέση του ΣΦΕΕ για τα φάρμακα από πλάσμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Επιλογή υψηλότερου IQ και μικρότερου κινδύνου ασθένειας με 50.000 δολάρια;
Επικαιρότητα
07/12/2025 - 10:17
Πνευμονία: Πότε μπορεί να απειλήσει τη ζωή - Ο πυρετός που πρέπει να σάς κινητοποιήσει
Υγεία
07/12/2025 - 09:36
Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/12/2025 - 09:24
Η άσκηση στη φύση προσφέρει οφέλη στην ψυχική υγεία
Fitness
06/12/2025 - 14:42
Τρεις θεραπείες για ανανεωμένο πρόσωπο πριν την Πρωτοχρονιά
Ομορφιά
06/12/2025 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα νόσου Wilson: Όταν η περίσσεια χαλκού προκαλεί ηπατική νόσο ακόμα και ψυχιατρική ασθένεια
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 10:00
Τέλος στον εμβολιασμό όλων των νεογέννητων κατά της ηπατίτιδας Β στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 09:30
ΕΟΠΥΥ: Πώς φτάσαμε στην εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 08:28
Εμμηνόπαυση και ρευματικό νόσημα: Ένας δύσκολος συνδυασμός που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί
Υγεία
05/12/2025 - 19:00
Σπιτικά γιατροσόφια για τον βασανιστικό βήχα
Υγεία
05/12/2025 - 18:00
Σαρκοπενία: Ο ρόλος των ενέσεων απώλειας βάρους
Health Talk
05/12/2025 - 17:00
Μνημόνιο συνεργασίας Ιδρύματος «Η Θεοτόκος» και ΙΝΣΕΤΕ για την ένταξη νέων στο φάσμα του αυτισμού στον τουρισμό
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 16:00
Πού οφείλονται τα διαγνωστικά «ρεκόρ» της ΔΕΠΥ
Ψυχική Υγεία
05/12/2025 - 15:00
Κοινό φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα προστατεύει τα νεφρά
Υγεία
05/12/2025 - 14:00
Χριστουγεννιάτικη κόπωση: Πότε κρύβει ελλείψεις συστατικών από τον οργανισμό μας - Τα συμπτώματα
Υγεία
05/12/2025 - 13:00
Πρακτικές οδηγίες προστασίας τους εντέρου κατά τη λήψη αντιβίωσης
Υγεία
05/12/2025 - 12:00
Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας: Προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχίατρους και παιδοψυχίατρους
Πολιτική Υγείας
05/12/2025 - 10:47
Ο καλός γάμος δεν παχαίνει! - Ο ρόλος της ωκυτοκίνης
Υγεία
05/12/2025 - 10:00
Την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού επιβεβαιώνει γαλλική έρευνα
Υγεία
05/12/2025 - 09:00
Νέα θεραπευτική επιλογή για μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Υγεία
05/12/2025 - 07:39
M·A·C Cosmetics: 1,3 εκατ. δολάρια σε οργανισμούς HIV και AIDS για το πρόγραμμα VIVA GLAM
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 05:12
Χριστουγεννιάτικο bazaar και εθελοντική αιμοδοσία στις 13 και 14 Δεκεμβρίου από την «Πηγή Ζωής»
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 03:26
Ευλογιά των προβάτων: Θανατώθηκαν 430.000 ζώα - 80 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 00:07
Impact Report 2024: Οι δράσεις της Bayer Ελλάς για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
04/12/2025 - 23:32
Νέα διάκριση της ταινίας «Rare Land» της Chiesi στα Bravo Awards 2025
Pharma News
04/12/2025 - 22:11
Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις
Επικαιρότητα
04/12/2025 - 21:23
Κύφωση και οστεοπόρωση: Απλές παρεμβάσεις για την αποτροπή μετά τα 40
Health Talk
04/12/2025 - 20:57
Roche Diagnostics Hellas: «Τα διαγνωστικά είναι οι αφανείς ήρωες στην υγειονομική περίθαλψη»
Pharma News
04/12/2025 - 20:39
Γιατί η μυρωδιά της βροχής στο χώμα μας ανακουφίζει ψυχικά
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 18:06
ΠΟΥ: Αυξήθηκαν σημαντικά οι θάνατοι από ελονοσία το 2024 - Παιδιά τα περισσότερα θύματα
Υγεία
04/12/2025 - 17:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο καλός γάμος δεν παχαίνει! - Ο ρόλος της ωκυτοκίνης
Υγεία
05/12/2025 - 10:00
Σαρκοπενία: Ο ρόλος των ενέσεων απώλειας βάρους
Health Talk
05/12/2025 - 17:00
Χριστουγεννιάτικο bazaar και εθελοντική αιμοδοσία στις 13 και 14 Δεκεμβρίου από την «Πηγή Ζωής»
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 03:26
Χριστουγεννιάτικη κόπωση: Πότε κρύβει ελλείψεις συστατικών από τον οργανισμό μας - Τα συμπτώματα
Υγεία
05/12/2025 - 13:00
Impact Report 2024: Οι δράσεις της Bayer Ελλάς για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
04/12/2025 - 23:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo