ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Μαίνονται» οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη: «Άμεση δράση» ζητούν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

Pharma Policy
«Μαίνονται» οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη: «Άμεση δράση» ζητούν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ
Μαίνονται οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη με τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ να ζητούν «άμεση δράση» από την Επιτροπή.
Τρίτη, 16/05/2023 - 12:37
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στη Σουηδία για να συζητήσουν την πρόσβαση στα φάρμακα σε μια εποχή που οι ελλείψεις φαρμάκων σε ολόκληρο το μπλοκ εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τα συστήματα υγείας.

Ελλείψεις σε αντιβιοτικά, παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη, αναφέρθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το χειμώνα και έχουν ήδη αρχίσει να «ηχούν» τα καμπανάκια κινδύνου για την επερχόμενη κρύα περίοδο.

Διαβάστε επίσης⇒ Ελλείψεις φαρμάκων, πρόσβαση σε νέες θεραπείες και κρίση στην Ουκρανία: Ποιο το επόμενο «βήμα» της ΕΕ;

«Επρόκειτο για ένα διεθνές, παγκόσμιο πρόβλημα», είπε ο Frank Vandenbroucke, Βέλγος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας, σε μια άτυπη συνάντηση των υπουργών υγείας στη Στοκχόλμη την Παρασκευή (5 Μαΐου).

«Ταυτόχρονα, βλέπουμε πολλές διαφορές σε όλη την Ευρώπη: Μπορεί σε μια χώρα να εντοπίζονται ελλείψεις αλλά σε μια άλλη χώρα να υπάρχει απόθεμα» πρόσθεσε.

Ενώ η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φαρμακευτική νομοθεσία αντιμετωπίζει τα ζητήματα, οι υπουργοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω αναμονή.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η οποία συμμετείχε επίσης στη συνάντηση, «η αποκατάσταση των ελλείψεων φαρμάκων είναι ένας κρίσιμος στόχος – τόσο για τους πολίτες μας όσο και για τα συστήματα υγείας μας».

«Οι κοινές μας προσπάθειες –τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο– απαιτούνται για να διασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα είναι διαθέσιμα στα συστήματα υγείας της ΕΕ και στους ευρωπαίους ασθενείς – όταν τα χρειάζονται και ανεξάρτητα από το πού ζουν στην ΕΕ», τόνισε.

Η φαρμακευτική νομοθεσία που αναθεωρήθηκε πρόσφατα αντιμετωπίζει τα ζητήματα εισάγοντας τρία νέα χαρακτηριστικά: έναν κατάλογο κρίσιμων φαρμάκων της ΕΕ, ενισχυμένη λογοδοσία του κλάδου και αυξημένο ρόλο του EMA στην παρακολούθηση και τον συντονισμό θεμάτων που σχετίζονται με την προμήθεια.

«Να δράσουμε άμεσα» - Οι προτάσεις του Βελγίου για το πρόβλημα των ελλείψεων

Για τον Βέλγο υπουργό Vandenbroucke, οι προτάσεις της Επιτροπής για τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος είναι «πολύ καλές». Σχολιάζοντας τον κατάλογο, τόνισε τη σημασία του καθορισμού του καταλόγου των κρίσιμων φαρμάκων με συνδυασμό φαρμάκων ζωτικής σημασίας για τη ζωή και τον θάνατο και φάρμακα για τα οποία υπάρχουν ελλείψεις.

Ενώ η πρόταση της Επιτροπής χαιρετίστηκε, ο υπουργός θέλει να δράσει τώρα.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε έως ότου εγκριθεί ολόκληρη αυτή η νέα φαρμακευτική νομοθεσία, γιατί αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και η δράση χρειάζεται τώρα», είπε.

Υπάρχουν πολλές βαθύτερες αιτίες που αποσταθεροποιούν τον εφοδιασμό φαρμάκων σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης γεωγραφικής διαφοροποίησης κατά την προμήθεια βασικών συστατικών και φαρμάκων, η αντιληπτή κανονιστική πολυπλοκότητα και η αυξημένη εξειδίκευση των αλυσίδων εφοδιασμού.

Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού που προέρχονται από το Βέλγιο περιλαμβάνουν έναν εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης που επιτρέπει στα κράτη μέλη να ειδοποιούν ότι έχουν μια κρίσιμη έλλειψη που δεν μπορούν να επιλύσουν μόνα τους και στην οποία ίσως ένα άλλο κράτος μέλος μπορεί να τα βοηθήσει άμεσα.

Δεύτερον, ο Vandenbroucke ανέφερε «πραγματικές προληπτικές πρωτοβουλίες με τη δημιουργία ενός καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων, όπου οι ελλείψεις μπορεί να είναι πραγματικά πολύ προβληματικές [...] εάν έχετε μια τέτοια λίστα φαρμάκων σε επίπεδο ΕΕ, μπορείτε στη συνέχεια να επαληθεύσετε μαζί προβλήματα παραγωγής, προβλήματα εφοδιασμού, ευπάθειες και αλυσίδες εφοδιασμού», σημείωσε.

Τέλος, υποστήριξε ότι υπάρχει μια φιλοδοξία να προχωρήσουμε περαιτέρω «ενισχύοντας, μακροπρόθεσμα, την ευρωπαϊκή στρατηγική μας αυτονομία για την παραγωγή ορισμένων ζωτικών συστατικών».

«Η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία για μια σειρά από πολύ κρίσιμα συστατικά, τα οποία εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την Κίνα στην Ινδία. Και αυτή η εξάρτηση από μόνη της είναι μια ευπάθεια επειδή η διαφοροποίηση γίνεται τόσο περιορισμένη. Και προφανώς και εμείς η Κίνα υπάρχει ένα γεωπολιτικό ζήτημα », υπογράμμισε ο Βέλγος υπουργός.

«Αν συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από την Κίνα θα υποφέρουμε»

Ο Karl Lauterbach, ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας, συμφώνησε στην ανάγκη ταχείας δράσης : «Αν δεν ανταποκριθούμε άμεσα στο πρόβλημα, θα γίνει ολοένα και μεγαλύτερο».

«Εξαρτόμαστε από την Κίνα, την Ινδία, μερικά μέρη όπου παρέχεται η παραγωγή πολλών από αυτές τις ενώσεις για όλη την Ευρώπη. Έτσι, αν δεν γίνουμε ανεξάρτητοι μακροπρόθεσμα, θα υποφέρουμε», είπε.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής υγείας της ΕΕ τόνισε ότι «από την πλευρά της Επιτροπής, εάν χρειαστεί, θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε νομικά δεσμευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων».

Πώς θα επιτευχθεί η πρόσβαση στις νέες θεραπείες

Στο μεταξύ, η Πολωνία νιώθει έτοιμη για τον ερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Υγείας Adam Niedzielski, το πιο ενδιαφέρον θέμα είναι «πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στις πολύ καινοτόμες τεχνολογίες θεραπείας».

«Θα θέλαμε να έχουμε κάποιου είδους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και να υποστηρίζουμε τις χώρες που δεν είναι τόσο πλούσιες όσο άλλες», είπε.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι πιο πλούσιες χώρες έχουν αυτήν την πρόσβαση στην πρώτη σειρά και συνήθως περιμένουμε λίγο για να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις καινοτόμες νέες τεχνολογίες», εξήγησε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, υπάρχει 90% απόκλιση μεταξύ των χωρών της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης και των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά τα διαθέσιμα φάρμακα.

Ο αριθμός των φαρμάκων που έχουν εγκριθεί από τον EMA και είναι διαθέσιμα σε ασθενείς στην Ευρώπη από το 2018 ποικίλλει από περισσότερα από 100 στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Δανία, σε μόλις 11 στη Λετονία, 16 στη Λιθουανία και 17 στην Κροατία.

Επιπλέον, ο μέσος χρόνος αναμονής σε ολόκληρη την ΕΕ διαφέρει από 4 έως 29 μήνες.

Η κ. Κυριακίδου υποστήριξε ότι η πρόταση της Επιτροπής για τη φαρμακευτική στρατηγική περιλαμβάνει πολλά βήματα προς μια ενιαία αγορά φαρμάκων, «όπου τα φάρμακα σε προσιτές τιμές είναι διαθέσιμα σε περισσότερους ασθενείς όπου η καινοτομία ανταμείβεται. Περιλαμβάνει ένα σύστημα κινήτρων που στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα φέρουν νέα φάρμακα ταχύτερα σε όλα τα κράτη μέλη».

ΠΗΓΗ:www.euractiv.com

Διαβάστε επίσης⇒ Νέες θεραπείες στην ΕΕ: Κατά πόσο έχουν πρόσβαση οι ασθενείς στην Ελλάδα - Η έκθεση της EFPIA

Τελευταία τροποποίηση στις 16/05/2023 - 12:23
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΕΥΡΩΠΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΕΕ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιληψία και πολλαπλή σκλήρυνση: Νέα φάρμακα στη «φαρέτρα» των επιστημόνων
Επιληψία και πολλαπλή σκλήρυνση: Νέα φάρμακα στη «φαρέτρα» των επιστημόνων 16 Μαϊος 2023
Καινοτόμο εκπαιδευτικό σεμινάριο της Ε.E.Φα.Μ. για την ανάπτυξη Ηγετών 16 Μαϊος 2023
Καινοτόμο εκπαιδευτικό σεμινάριο της Ε.E.Φα.Μ. για την ανάπτυξη Ηγετών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Φαινυλκετονουρία (PKU) στο επίκεντρο δύο σημαντικών συνεδρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό
Patient Talk
07/10/2025 - 00:07

Η Φαινυλκετονουρία (PKU) στο επίκεντρο δύο σημαντικών συνεδρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό

Αγαπηδάκη: «Δωρεάν η πρόσβαση στα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων»
Πολιτική Υγείας
03/10/2025 - 15:33

Αγαπηδάκη: «Δωρεάν η πρόσβαση στα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων»

Ποιους ξηρούς καρπούς να εντάξετε στη διατροφή σας
Διατροφή
03/10/2025 - 14:02

Ποιους ξηρούς καρπούς να εντάξετε στη διατροφή σας

Συμφωνία Τραμπ – Μπουρλά για την πώληση φαρμάκων στο Medicaid των ΗΠΑ σε τιμές... Ευρώπης
Pharma Policy
01/10/2025 - 22:42

Συμφωνία Τραμπ – Μπουρλά για την πώληση φαρμάκων στο Medicaid των ΗΠΑ σε τιμές... Ευρώπης

«Έξυπνα» γυαλιά καταγράφουν την κατάσταση της υγείας μέσω των βλεφαρισμών
Digital Health
01/10/2025 - 15:02

«Έξυπνα» γυαλιά καταγράφουν την κατάσταση της υγείας μέσω των βλεφαρισμών

ΗΠΑ: Η Pfizer θα προσφέρει φάρμακα με έκπτωση μέσω νέου ομοσπονδιακού ιστότοπου
Pharma Policy
01/10/2025 - 09:00

ΗΠΑ: Η Pfizer θα προσφέρει φάρμακα με έκπτωση μέσω νέου ομοσπονδιακού ιστότοπου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η βιταμίνη που εμποδίζει την επανεμφάνιση του καρκίνου του δέρματος
Υγεία
07/10/2025 - 09:00
Εθνική Ασφαλιστική: «Συνδεδεμένη με τον κοινωνικό μας ρόλο η υποστήριξη του Greece Race for the Cure»
Υπηρεσίες Υγείας
07/10/2025 - 06:54
Γάζα: Νεκρός και 15ος Γιατρός Χωρίς Σύνορα - Τι καταγγέλλουν οι MSF
Επικαιρότητα
07/10/2025 - 03:29
Η Φαινυλκετονουρία (PKU) στο επίκεντρο δύο σημαντικών συνεδρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό
Patient Talk
07/10/2025 - 00:07
Σύσκεψη ΙΣΑ με τους εργαστηριακούς γιατρούς για το clawback και τη βιωσιμότητα
Επικαιρότητα
06/10/2025 - 23:24
H Johnson & Johnson Innovative Medicine στο 24ο HealthWorld Conference
Pharma News
06/10/2025 - 22:06
Κόντρα Αγαπηδάκη-Παναγιωτόπουλου στη Βουλή για τη σύμβαση με το Ίδρυμα Ωνάση
Επικαιρότητα
06/10/2025 - 21:12
Γεωργιάδης: «Στόχος μου να γίνονται μεταμοσχεύσεις σε παιδιά στη νέα πτέρυγα του Ωνασείου»
Πολιτική Υγείας
06/10/2025 - 20:54
Μιχαηλίδου από Κάσο: Όλοι μαζί για την Ελληνική οικογένεια όπου και αν κατοικεί
Επικαιρότητα
06/10/2025 - 20:42
Το 79% των εργαζόμενων θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα την ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
06/10/2025 - 20:19
Προειδοποίηση ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένες ουσίες
Pharma Policy
06/10/2025 - 19:54
Βίντεο Μητσοτάκη στο Tik Tok: «Για πρώτη φορά δωρεάν ραντεβού με γιατρό του ΕΣΥ με ένα κλικ»
Πολιτική Υγείας
06/10/2025 - 19:32
Οι διαταραχές ύπνου συνδέονται με την πρώιμη γήρανση του εγκεφάλου
Υγεία
06/10/2025 - 19:09
Μάνγκο και διαβήτης τύπου 2: H «απενοχοποίηση» του εξωτικού φρούτου
Διατροφή
06/10/2025 - 18:46
Μπορεί η σωματική άσκηση να οδηγήσει σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;
Health Talk
06/10/2025 - 17:39
Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας: Νέα εποχή για την υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ
Digital Health
06/10/2025 - 16:47
Υπουργείο Υγείας: Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και των ηλεκτρονικών ραντεβού
Πολιτική Υγείας
06/10/2025 - 16:21
Θεσσαλονίκη: Υγιής γήρανση με την ψηφιακή καινοτομία LLM Care του ΑΠΘ
Digital Health
06/10/2025 - 15:46
Η Merck Ελλάδας βάζει στο μικροσκόπιο τις απόψεις και τους προβληματισμούς της Γενιάς Z
Pharma News
06/10/2025 - 15:28
Το συνέδριο θεσμός PHARMA point του ΦΣΘ υποδέχεται τη Sophia, το πιο διάσημο ρομπότ AI
Pharma Policy
06/10/2025 - 15:11
Γιατί οι ενέσεις απώλειας βάρους μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια και της σεξουαλικής διάθεσης
Υγεία
06/10/2025 - 14:57
«Own Your Story»: Καμπάνια της Bepanthol Tattoo για τη δύναμη των γυναικών με καρκίνο του μαστού
Pharma News
06/10/2025 - 14:33
Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Η σημασία της δωρεάς
Patient Talk
06/10/2025 - 14:16
Το άγχος μπορεί να είναι προειδοποιητικό σύμπτωμα καλοήθους όγκου στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη
Υγεία
06/10/2025 - 14:00
Το Νόμπελ Ιατρικής 2025 σε επιστήμονες για την έρευνα τους στον τομέα της ανοσολογικής ανοχής
Επικαιρότητα
06/10/2025 - 13:34
ΕΛΛΟΚ και Win Cancer: Η γλώσσα στην καταπολέμηση του στίγματος γύρω από τον καρκίνο
Patient Talk
06/10/2025 - 13:19
Νέα έρευνα δείχνει ότι η νόσηση από Covid μπορεί να στερήσει οριστικά την όσφρηση
Υγεία
06/10/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Έχουμε ήδη ξεπεράσει το ρεκόρ μεταμοσχεύσεων του 2024 - Ενημερωτικά emails από την ΗΔΙΚΑ
Πολιτική Υγείας
06/10/2025 - 12:45
Πώς ένα έντομο μπορεί να φέρει επανάσταση στη χειρουργική
Υγεία
06/10/2025 - 12:00
Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές: Ο ρόλος του ταχυδρομικού κώδικα
Health Talk
06/10/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέες οδηγίες για τη μείωση των θανάτων από την αιμορραγία μετά τον τοκετό- Το όριο συναγερμού
Πολιτική Υγείας
05/10/2025 - 08:39
Ανησυχία για τη ρύπανση με αιώνια χημικά από τα data centers εν μέσω "έκρηξης" της χρήσης ΑΙ
Υγεία
06/10/2025 - 10:00
Πώς ένα έντομο μπορεί να φέρει επανάσταση στη χειρουργική
Υγεία
06/10/2025 - 12:00
Νέα έρευνα δείχνει ότι η νόσηση από Covid μπορεί να στερήσει οριστικά την όσφρηση
Υγεία
06/10/2025 - 13:00
Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές: Ο ρόλος του ταχυδρομικού κώδικα
Health Talk
06/10/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo