ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιβεβλημένη η συνέχιση των τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών έναντι της COVID-19

Pharma News
PEXELS
Παρά την έγκριση του θεωρείται επιβεβλημένη η συνέχιση των τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών υποψήφιων εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2.
Τρίτη, 08/12/2020 - 15:09
— Photo: PEXELS
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Η επικείμενη έγκριση κυκλοφορίας εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 δημιουργεί στην επιστημονική κοινότητα το εύλογο ερώτημα του κατά πόσο είναι αναγκαία η συνέχιση των τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών στις οποίες κάποιοι συμμετέχοντες λαμβάνουν εικονικό εμβόλιο και οι υπόλοιποι το ενεργό εμβόλιο. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) ανασκοπούν τα δεδομένα δημοσίευσης στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2033538) ομάδα ειδικών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO Ad Hoc Expert Group on the Next Steps for Covid-19 Vaccine Evaluation) σχολιάζει την αναγκαιότητα συνέχισης των κλινικών μελετών που αφορούν εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2.

Πρέπει να συνεχίσουν οι κλινικές δοκιμές

Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, η μεγάλη αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε την πανδημία. Ταυτόχρονα, οι περιορισμένες ποσότητες κατά την αρχική διάθεσή τους κάνει δυνατή και ηθικά αποδεκτή την απρόσκοπτη συλλογή δεδομένων περαιτέρω αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Αυτή είναι απαραίτητη καθώς η μικρή περίοδος παρακολούθησης των εθελοντών των κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙΙ αφήνει προς το παρόν αναπάντητα ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των εμβολίων και για τη διάρκεια προστασίας που προσφέρουν.

Παράλληλα, χρειαζόμαστε:

  1. πληροφορίες για το πότε εξασθενεί η προστασία από το εμβόλιο
  2. για το αν η εξασθένιση της προστασίας καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο στην μόλυνση,
  3. για το μέγεθος της προστασίας απέναντι στις κλινικά σοβαρές μορφές της νόσου,
  4. για συσχετίσεις του βαθμού προστασίας με την ηλικία ή με τα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Ακόμη, είναι σημαντικό να αξιολογηθούν και τα μελλοντικά εμβόλια που θα καλύψουν μέρος των παγκόσμιων αναγκών. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 6 Νοεμβρίου 2020 σε διαβούλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συζητήθηκαν τα ερευνητικά δεδομένα που πρέπει να συλλεχθούν για να καθοριστούν οι συστάσεις που θα εξασφαλίσουν τους πρώτους πετυχημένους εμβολιασμούς και τη μετέπειτα βελτίωσή τους.

Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι υπάρχουσες και να ξεκινήσουν καινούριες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες σύγκρισης μεταξύ εμβολίων και εικονικών φαρμάκων (placebo). Αυτή η πρόταση στηρίχθηκε σε γεγονότα όπως ότι τα εμβόλια παραμένουν υπό διαρκή αξιολόγηση σε ερευνητικά πρωτόκολλα, η διανομή τους είναι περιορισμένη και δεν υπάρχουν ακόμη οδηγίες για την χρήση τους από τους οργανισμούς δημόσιας υγείας. Επιπλέον, ήταν κοινός τόπος ότι οι μη τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες παρατήρησης μετά την διάθεση εμβολίων δεν θα μπορούσαν να δώσουν αξιόπιστα στοιχεία καθώς υπόκεινται σε περιορισμούς. Πιο αναλυτικά, οι εμβολιασμένοι και οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι θα διαφέρουν ως προς τον κίνδυνο έκθεσής τους σε λοίμωξη και σοβαρή ασθένεια λόγω των κυμαινόμενων ποσοστών μολύνσεων και επειδή κατά τη διάρκεια των πρώτων φάσεων της ανάπτυξης εμβολίων, οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο μόλυνσης.

Επίσης, τυχαία γεγονότα μετά τον εμβολιασμό μπορεί να αποδοθούν λανθασμένα στο εμβόλιο και να διαδοθούν σκόπιμα από ομάδες που αντιτίθενται στον εμβολιασμό. Αντίθετα, οι μακροχρόνιες και με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις αβεβαιότητες που υπάρχουν για τη διάρκεια της προστασίας και τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες των εμβολίων. Είναι σημαντικό να καθοριστούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και η προσφερόμενη προστασία ώστε να μειωθεί η διστακτικότητα απέναντι σε αυτά. Εάν, λοιπόν, ένας σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων παραμείνει στις τυφλά τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, η συνέχιση της παρακολούθησής τους μέσα σε έναν πληθυσμό για τον οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια χρήσης κάποιου εμβολίου θα μπορούσε να αποφέρει ευρήματα που θα ήταν δύσκολο να αποκτηθούν αξιόπιστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Γίνεται εμφανές ότι η έγκαιρη ανάπτυξη πειραματικών εμβολίων και η έγκρισή τους υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης ή παρόμοιων ρυθμιστικών μηχανισμών όπως προγράμματα πρώιμης πρόσβασης ή παρηγορητικής χρήσης πρέπει να συνδυαστεί με τη διατήρηση της τυφλής παρακολούθησης των συμμετεχόντων σε τρέχοντες ή μελλοντικές δοκιμές σύγκρισης με εικονικό φάρμακο (placebo) μέχρι να εγκριθεί η κυκλοφορία κάποιου εμβολίου. Καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα κατά του SARS-CoV-2, αναπόφευκτα ο εμβολιασμός θα συσχετιστεί με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν εκδηλώθηκαν στις κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ που αριθμούν περίπου 40.000 συμμετέχοντες, από τους οποίους οι μισοί εμβολιάστηκαν.

Απάντηση στα νέα ερωτήματα θα δώσουν δοκιμές ελεγχόμενες με εικονικό εμβόλιο, κατά τη διάρκεια της επείγουσας άδειας χρήσης ή αμέσως μετά τη γενική διάθεση του εμβολίου, όπου οι εθελοντές που θα λάβουν το εικονικό φάρμακο θα εμβολιαστούν με το αληθινό σκεύασμα δύο μήνες αργότερα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο τελικός αντίκτυπος των εμβολίων COVID-19 μπορεί να εξαρτηθεί περισσότερο από τη συμμετοχή στον εμβολιασμό παρά από το μέγεθος της αποτελεσματικότητάς τους. Δυσκολία στην εφαρμογή της παραπάνω πρότασης υπάρχει για όσα εμβόλια δεν έχουν φτάσει στην φάση ΙΙΙ των κλινικών μελετών όταν διατεθούν τα πρώτα εμβόλια στον γενικό πληθυσμό κάποιων περιοχών.

Η ανάπτυξη καινούριων εμβολίων, ειδικά αν προκύψουν ζητήματα ασφαλείας στα πρώτα, με χαρακτηριστικά όπως η εύκολη παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα και οι μικρές απαιτήσεις συμμόρφωσης στον πρόγραμμα εμβολιασμού είναι επιθυμητή και απαιτεί την πραγματοποίηση κλινικών μελετών. Για παράδειγμα, ένα εμβόλιο με 70% αποτελεσματικότητα που χορηγείται σε μια δόση μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία από ένα εμβόλιο με 90% αποτελεσματικότητα που χορηγείται σε δύο δόσεις και έχει μεγαλύτερες προκλήσεις ως προς την ευρεία αποδοχή από τους πολίτες. Ειδικά οι χώρες με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε ένα γνωστό αποτελεσματικό εμβόλιο θα μπορούσαν ηθικά να τις επιτρέψουν. Συμπερασματικά, η συνέχιση των τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών φάσης ΙΙΙ καθώς και η διενέργεια νέων παραμένουν οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για απόκτηση αξιόπιστων δεδομένων για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. Αυτές οι πρακτικές θα αύξαναν την πιθανότητα εντοπισμού πολλαπλών εμβολίων με ευνοϊκά προφίλ κινδύνου-οφέλους και θα μεγάλωναν την αποδοχή τους, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/12/2020 - 15:23
  • COVID19
  • ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Novo Nordisk εγκαινιάζει ιστότοπο ενημέρωσης για τη νόσο της παχυσαρκίας
Η Novo Nordisk εγκαινιάζει ιστότοπο ενημέρωσης για τη νόσο της παχυσαρκίας 08 Δεκεμβρίου 2020
Ελβετία: Αυξάνει την παραγγελία της για 7,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna 08 Δεκεμβρίου 2020
Ελβετία: Αυξάνει την παραγγελία της για 7,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Το πιο υποσχόμενο εμβόλιο μίας δόσης κατά του Έμπολα θα αναπτυχθεί από όμιλο της Σιγκαπούρης
Pharma News
30/07/2026 - 19:46

ΠΟΥ: Το πιο υποσχόμενο εμβόλιο μίας δόσης κατά του Έμπολα θα αναπτυχθεί από όμιλο της Σιγκαπούρης

Έμπολα: Νέο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Bundibugyo μπαίνει σε τροχιά κλινικών δοκιμών
Pharma News
30/07/2026 - 11:00

Έμπολα: Νέο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Bundibugyo μπαίνει σε τροχιά κλινικών δοκιμών

Έμπολα: Ελπίδες για προστασία από το υπερμεταδοτικό στέλεχος Bundibugyo με ήδη εγκεκριμένα εμβόλια
Υγεία
28/07/2026 - 12:00

Έμπολα: Ελπίδες για προστασία από το υπερμεταδοτικό στέλεχος Bundibugyo με ήδη εγκεκριμένα εμβόλια

Εθελοντής έλαβε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο του Έμπολα
Υγεία
24/07/2026 - 20:56

Εθελοντής έλαβε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο του Έμπολα

Οξφόρδη: Ξεκίνησε η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους για εμβόλιο κατά του στελέχους Bundibugyo του Έμπολα
Υγεία
13/07/2026 - 14:21

Οξφόρδη: Ξεκίνησε η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους για εμβόλιο κατά του στελέχους Bundibugyo του Έμπολα

Μήνυμα Γεωργιάδη για το clawback: «Θα μειωθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει»
Pharma Policy
10/07/2026 - 19:38

Μήνυμα Γεωργιάδη για το clawback: «Θα μειωθεί αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαζί για το Παιδί: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δονούσας
Επικαιρότητα
31/07/2026 - 03:32
Έκτακτη δράση υποστήριξης των αστέγων του Πειραιά υλοποίησε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
31/07/2026 - 00:07
Παπαθεοδωρίδης: «Στόχος μας μέχρι το 2030 να αξιοποιούμε τουλάχιστον 200 αποβιώσαντες δότες οργάνων»
Υγεία
30/07/2026 - 21:09
Συνάντηση Γεωργιάδη Αγαπηδάκη με τη διοίκηση του ΕΚΠΑ
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 20:34
Ιδρώτας και διατροφή: Πώς σαμποτάρουν το δέρμα μας το καλοκαίρι
Health Talk
30/07/2026 - 20:13
ΠΟΥ: Το πιο υποσχόμενο εμβόλιο μίας δόσης κατά του Έμπολα θα αναπτυχθεί από όμιλο της Σιγκαπούρης
Pharma News
30/07/2026 - 19:46
Καταγγελίες Παπανικολάου κατά Γεωργιάδη για ελλείψεις, σπατάλη και αυταρχικές πρακτικές στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 19:09
Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ: «Έντονη η κυκλοφορία του ιού Δυτικού Νείλου στην Αττική»
Υγεία
30/07/2026 - 18:14
Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ετοιμότητα στα πύρινα μέτωπα σε Ρέθυμνο, Άνδρο, Κάλυμνο και Πάρο
Επικαιρότητα
30/07/2026 - 17:49
Λίγη σκόπιμη δυσκολία στην καθημερινότητά μας βγάζει τον εγκέφαλο από τον «αυτόματο πιλότο»
Υγεία
30/07/2026 - 17:27
Ηλεκτρολύτες για ενυδάτωση το καλοκαίρι: Πότε χρειάζονται, σε ποιες τροφές και υγρά βρίσκονται
Διατροφή
30/07/2026 - 17:01
Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Υγεία
30/07/2026 - 16:34
«Λουτρό δάσους»: Μόλις 20 λεπτά στη φύση μειώνουν το στρες και ωφελούν την υγεία
Ψυχική Υγεία
30/07/2026 - 16:00
Ανάκληση παρτίδας νευρολογικού φαρμάκου από τον ΕΟΦ
Pharma Policy
30/07/2026 - 15:28
Τα αποδημητικά πουλιά κινδυνεύουν: Τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία του οικοσυστήματος του πλανήτη
Pet
30/07/2026 - 15:09
Καφεΐνη και ανοσοποιητικό σύστημα: Η σχέση με τα αυτοάνοσα νοσήματα
Health Talk
30/07/2026 - 14:44
Χιλιάδες θάνατοι σε Βρετανία και Γερμανία συνδέονται με τον καύσωνα
Επικαιρότητα
30/07/2026 - 14:18
Χρόνια νεφρική νόσος στην εγκυμοσύνη: Ο χυμός παντζαριού δείχνει να προσφέρει προστασία
Διατροφή
30/07/2026 - 14:00
Καμπανάκι από το ECDC: Οι καύσωνες αυξάνουν τις λοιμώξεις - Οι βασικότερες απειλές
Υπηρεσίες Υγείας
30/07/2026 - 13:00
10 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν πίνουμε νερό
Διατροφή
30/07/2026 - 12:00
Έμπολα: Νέο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Bundibugyo μπαίνει σε τροχιά κλινικών δοκιμών
Pharma News
30/07/2026 - 11:00
Έκζεμα: Τα αντιισταμινικά δεν προσφέρουν ουσιαστικό όφελος και ενδέχεται να αυξάνουν τις παρενέργειες
Υγεία
30/07/2026 - 10:00
Σάουνα: Μπορεί η "προπόνηση στη ζέστη" να κάνει τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στον καύσωνα;
Υγεία
30/07/2026 - 09:00
Πρώτη ρομποτική γυναικολογική επέμβαση μίας οπής Single-Port στην Ελλάδα
Health Talk
30/07/2026 - 08:19
Κινητοποίηση εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας για τις ελλείψεις σε υλικά και τρόφιμα
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 07:26
ΕΕΣ: Τι πρέπει να περιέχει ένα πλήρες φαρμακείο διακοπών
Υγεία
30/07/2026 - 03:49
Smart Health Europe: Eυρωπαϊκή έκθεση για την ψηφιακή υγεία στο Βερολίνο στα τέλη Οκτωβρίου
Digital Health
30/07/2026 - 00:19
Κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση αξίζει ένα καλοκαίρι χωρίς ενοχές
Health Talk
29/07/2026 - 23:07
ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
29/07/2026 - 22:34
Meteo: Οι ισχυροί βοριάδες «φούντωσαν» τη φωτιά στο Ρέθυμνο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 22:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:51
«Προλαμβάνω»:Τροπολογία εντός της εβδομάδας για τις εκκρεμότητες
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 13:34
ΕΟΠΑΕ: Πανελλαδικό πρόγραμμα φέρνει πιο κοντά τον στόχο εξάλειψης της ηπατίτιδας C
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:00
Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ συνεχίζεται έως το 2030»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:22
InterMed: Δύο διεθνείς διακρίσεις για τις ψηφιακές καμπάνιες της στα FOOH Awards 2026
Pharma News
28/07/2026 - 16:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo