ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξανά πρώτη η Ελλάδα στην κατάχρηση αντιβιοτικών - «Χάνουμε αρρώστους στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια»

Pharma News
Ξανά πρώτη η Ελλάδα στην κατάχρηση αντιβιοτικών - «Χάνουμε αρρώστους στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια»
«Τα αντιβιοτικά έχουν φτάσει στο τέλος τους. Τέρμα τα αντιβιοτικά. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και να σκεφτόμαστε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα φτιάξει άλλα είπε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας - Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών την στιγμή που η χώρα μας συνεχίζει να έχει τη θλιβερή πρωτιά στην κατάχρηση των φαρμάκων αυτών.
Πέμπτη, 25/11/2021 - 19:53
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Συγκεκριμένα, η χώρα μας έχει την πρώτη θέση στην κατάχρηση των αντιβιοτικών φαρμάκων στην Ευρώπη σύμφωνα με όσα ανέφερε τόσο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης όσο και οι καθηγήτριες Ελένη Γιαμαρέλου και Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, από συνέντευξη τύπου του ΙΣΑ με αφορμή την ημέρα ευαισθητοποίησης.

Παράλληλα, όλοι μαζί έστειλαν ένα μήνυμα ότι πρέπει να μειωθεί η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών και να ενεργοποιηθεί με πιο έντονους ρυθμούς ο έλεγχος αυτής της κατάχρησης.

Ο Γ.Πατούλης Πρόεδρος του ΙΣΑ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών δημιούργησε ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία έχουν μεγάλη ανοχή στις λοιμώξεις. Η χρήση τους πρέπει να είναι λελογισμένη όπως σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι λίγοι οι ασθενείς στις ΜΕΘ που καταλήγουν λόγω ανθεκτικών μικροβίων.

«Η ορθολογική χρήση αλλά και η μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών έχει φτάσει ως θέμα στους αρχηγούς των κρατών της Υφηλίου και πρέπει να μας κινητοποιήσει και να μας προβληματίσει διότι δείχνει και την σοβαρότητα της κατάστασης. Η κατάχρηση τους καθιστά τα αντιβιοτικά αναποτελεσματικά είπε ο Γ. Πατούλης» υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ωστόσο ότι η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη με τις κατάλληλες κινήσεις.

«Αν μειώσουμε την κατανάλωση των αντιβιοτικών θα μειώσουμε με βεβαιότητα και την αντοχή στα μικρόβια» ήταν το μήνυμα που έστειλε και η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Κυριακή Κανελλακοπούλου με τη σειρά της.

«Ντρέπομαι να λέω ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην κατανάλωση των αντιβιοτικών» είπε και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα που αφορούν το 2020 είναι του ECDC και δείχνουν ότι και πάλι είμαστε η πρώτη χώρα στην κατανάλωση των αντιβιοτικών. «Είμαστε εξίμισι φορές χειρότεροι από την Αυστρία που δείχνει να είναι η χώρα που κάνει την πιο ορθή χρήση αντιβιοτικών» είπε.

Το strep test πρέπει να γίνει ρουτίνα στην Ελλάδα

Από την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλλου πρόσθεσε ότι το strep - test πρέπει να γίνει ρουτίνα στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε η ίδια δεν σημαίνει ότι επειδή ο λαιμός μας είναι κόκκινος ή επειδή έχει κάποια άσπρα σημάδια ότι πρόκειται για ιό, είναι πολύ πιθανό να πάσχουμε από στρεπτόκοκκο. Όπως είπε μπορούν οι γιατροί με 1 ή 1.5 ευρώ να κάνουν το τεστ αυτό και σε 5 λεπτά να ξέρουν αν να χρειάζεται να δώσουν αντιβιοτικό ή όχι στον ασθενή. Αυτό εξάλλου εφαρμόζεται στη Βρετανία και τη Γαλλίαμεταξύ άλλων χωρών. Ενδεικτικά στη Γαλλία αυτό μείωσε τη χρήση αντιβιοτικών κατά 50% και κατά συνέπεια και την αντοχή των μικροβίων.

Η ίδια θέλησε να διευκρινίσει επίσης ότι δεν θα χάσουν λεφτά οι μικροβιολόγοι με αυτό τον τρόπο ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η εκπαίδευση των γιατρών γύρω από την σωστή χρήση των αντιβιοτικών ήδη από τα πρώτα έτη των ιατρικών σχολών.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι αρκετά ανησυχητικό το γεγονός ότι το 70% των ατόμων που απάντησαν στην δημοσκόπηση της Kapa Research για τη χρήση αντιβιοτικών δήλωσε ότι αν αρρωστήσει τον χειμώνα μπορεί να πάρει αντιβιοτικά.

Το μεγάλο πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Σε ερώτηση του news4health.gr αν υπάρχουν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο με την παρασκευή νέων φαρμάκων η κ. Κανελλακοπούλου απάντησε ότι υπάρχουν και μάλιστα πριν την έλευση του Covid -19 και χάνουμε και αρρώστους.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις καθώς υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου αν κάποιος αρρωστήσει. Όπως είπε η ίδια μεταξύ άλλων: Ένα λάθος που κάνουμε στα νοσοκομεία είναι να δίνουμε αντισταφυλοκοκκικά φάρμακα χωρίς να υπάρχουν θετικές καλλιέργειες για σταφυλόκοκκο, είπε η κ. Κανελλοπούλου γεγονός το οποίο δεν χρειάζεται και πρόσθεσε ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό να έχει κολλήσει κανείς σταφυλοκοκκική λοίμωξη μέσα στο νοσοκομείο.

«Τα "κακά" μικρόβια για τα νοσοκομεία είναι τρία και θα τολμήσω να πω ότι από εκεί χάνουμε αρρώστους. Το πρώτο είναι το acinetobacter (Ακινετοβακτήριο), η Klebsiella (Κλεψιέλα) της πνευμονίας, ένα πολύ «κακό» μικρόβιο όπως το χαρακτήρισε η ίδια και αρκετά λοιμογόνο και η ψευδομονάδα η οποία εξακολουθεί να υφίσταται αλλά είναι πολύ μικρότερο το πρόβλημα, καθώς υπάρχουν φάρμακα με το οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

«Έχουμε καταστρέψει τα πολύτιμα φάρμακα της ομάδας των καρδαπενεμών»

«Αυτά τα μικρόβια είναι αρκετά ανθεκτικά και στα τελευταία αντιβιοτικά, κυρίως το acinetobacter. Ανάμεσα στα τελευταία αντιβιοτικά που βγήκαν με πολύ καλή δράση είναι η ομάδα των καρδαπενεμών τα οποία αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών και ιδίως των εντατικολόγων αλλά το έχουμε καταστρέψει σε πολύ μεγάλο ποσοστό» είπε η κ.Κανελλοπούλου σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είμαστε η πρώτη χώρα στην κατανάλωση αντιβιοτικών εντός νοσοκομείου αλλά είμαστε σε χειρότερη θέση από τον μέσο όρο.

«Το acinetobacter στα νοσοκομεία έχει αντοχή στη μεροπενέμη (ομάδα καρδαπενεμών) σε ποσοστό που αγγίζει το 93%» είπε η ίδια εξηγώντας ότι ο ανθρωπος που θα κάνει τη βαριά λοίμωξη στην εντατική έχει λίγες πιθανότητες να γίνει καλα. Ένα άλλο παλαιότερο φάρμακο που δίνεται για να το αντικαταστήσει με τα βίας αγγίζει το 50% επιτυχίας.

«Πρέπει να ψηλαφήσουμε το πρόβλημα για να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε» είπε η Κανελλακοπούλου με την κ.Γιαμαρέλλου να τονίζει ότι το μήνυμα της κατάχρησης των αντιβιοτικών πρέπει να φτάσει σε όλους τους πολίτες.

Τελευταία τροποποίηση στις 25/11/2021 - 21:27
  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Johnson & Johnson: Κατέθεσε αίτηση στον EMA για την έγκριση της ενισχυτικής δόσης
Johnson & Johnson: Κατέθεσε αίτηση στον EMA για την έγκριση της ενισχυτικής δόσης 25 Νοεμβρίου 2021
«Pharmacies’ Friday» από τη Pharma PLUS 26 Νοεμβρίου 2021
«Pharmacies’ Friday» από τη Pharma PLUS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τοκατλίδη: «Το ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενής δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39

Τοκατλίδη: «Το ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενής δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»

Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
20/02/2026 - 00:14

Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα
Health Talk
18/02/2026 - 13:33

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα

Ανθεκτικό σε σύγχρονα αντιβιοτικά βακτήριο βρέθηκε σε αρχαία σπηλιά πάγου στη Ρουμανία
Υγεία
17/02/2026 - 10:00

Ανθεκτικό σε σύγχρονα αντιβιοτικά βακτήριο βρέθηκε σε αρχαία σπηλιά πάγου στη Ρουμανία

Η θεραπευτική δράση τοξικών φυτών - Γιατί όλα κρίνονται στη δόση!
Υγεία
11/02/2026 - 09:00

Η θεραπευτική δράση τοξικών φυτών - Γιατί όλα κρίνονται στη δόση!

Bain & Company: Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συμμετέχουν ενεργά στις εφοδιαστικές αλυσίδες
Pharma News
09/02/2026 - 20:14

Bain & Company: Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συμμετέχουν ενεργά στις εφοδιαστικές αλυσίδες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τέσσερις φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ενημερωτική εκστρατεία για τον HPV στην Ελλάδα
Patient Talk
24/02/2026 - 17:43
Η ανθυγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο
Υγεία
24/02/2026 - 17:06
Γιατί το «ταξίδι» της τεκνοποίησης πρέπει να ξεκινά τον χειμώνα!
Health Talk
24/02/2026 - 16:42
Πόσο ασφαλής λιχουδιά είναι τα φρούτα για τους σκύλους - Τα «ναι» και τα «όχι»
Pet
24/02/2026 - 16:08
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ «σαλπάρει» για Σαντορίνη - Διήμερο ενημερωτικών δράσεων για τον σακχαρώδη διαβήτη
Patient Talk
24/02/2026 - 15:41
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Έντονη ανησυχία για τις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης
Ψυχική Υγεία
24/02/2026 - 15:19
Σχιζοφρένεια και κετογονική δίαιτα: Οι ισχυρισμοί του Κέννεντι και το «ναι μεν αλλά» των ειδικών
Ψυχική Υγεία
24/02/2026 - 15:00
Ένα ποτήρι γάλα μετά την άσκηση προστατεύει τα οστά των ηλικιωμένων
Διατροφή
24/02/2026 - 14:00
Τέσσερα χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Ρεκόρ επιθέσεων σε δομές υγείας το 2025
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 13:45
Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να ευθύνεται για τη μείωση των γεννήσεων αγοριών
Υγεία
24/02/2026 - 13:00
Νέο ενέσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας έδειξε απώλεια βάρους 19,7%
Pharma News
24/02/2026 - 12:00
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Κρατούμενος το έσκασε με τους ορούς από τη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
24/02/2026 - 11:00
Τι δείχνουν οι συνήθειες σας στην τουαλέτα για την υγεία της καρδιάς σας
Υγεία
24/02/2026 - 10:00
Ψωρίαση: Μπορεί η απώλεια βάρους να θεωρηθεί φάρμακο;
Υγεία
24/02/2026 - 09:00
FDA: Επισπεύδονται οι διαδικασίες νέων γονιδιακών θεραπειών για σπάνια νοσήματα
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 08:13
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό γιατρών από την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
23/02/2026 - 15:46
Πρεσβυωπία: Τι αλλάζει στην όραση μετά τα 40 και πώς αντιμετωπίζεται;
Health Talk
23/02/2026 - 15:24
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το σώμα μπορεί να προειδοποιεί και 15 χρόνια πριν από τη διάγνωση
Υγεία
23/02/2026 - 12:04
Σαρακοστή: Μέρες χωρίς κρέας αλλά με πάμπολλες υγιεινές διατροφικές επιλογές
Διατροφή
23/02/2026 - 11:26
Καθαρά Δευτέρα 2026: «Αμόλα καλούμπα» με οδηγίες από τον ΑΔΜΗΕ για ένα ασφαλές πέταγμα χαρταετού
Επικαιρότητα
23/02/2026 - 09:41
Σε πειραματικό στάδιο super εμβόλιο που θα προστατεύει από ιούς, βακτήρια και αλλεργίες
Υγεία
22/02/2026 - 14:24
Γεωργιάδης: Μειωμένη κατά 60% η αναμονή στα ΤΕΠ στην Ελλάδα - Η σύγκριση με τον Καναδά
Πολιτική Υγείας
22/02/2026 - 14:04
Κινητοποιήσεις ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ για την αναβολή στη θητεία των ειδικευόμενων γιατρών
Επικαιρότητα
22/02/2026 - 13:43
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ για τα εμπόδια στην προσβασιμότητα - «Θύματα στο βωμό του κέρδους»
Patient Talk
21/02/2026 - 13:27
Ξεψύχησε το δίχρονο αγοράκι στο οποίο είχε μεταμοσχευθεί «καμένη» καρδιά στην Ιταλία
Επικαιρότητα
21/02/2026 - 13:12
Σαρακοστή προ των πυλών: Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία και... τι συμβαίνει μόλις μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της!
Διατροφή
21/02/2026 - 12:58
Τοκατλίδη: «Το ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενής δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39
Γεωργιάδης: «Στην Α΄ κατηγορία άγονων περιοχών η Μυτιλήνη και προσλήψεις γιατρών με αυξημένα κίνητρα»
Πολιτική Υγείας
21/02/2026 - 12:23
To αίμα παιδιάτρων "κλειδί" για νέες θεραπείες για τον ιό του απλού κρυολογήματος και τον RSV
Υγεία
20/02/2026 - 18:00
Σπάνια νοσήματα: Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επανάσταση στη διάγνωση
Digital Health
20/02/2026 - 16:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Μειωμένη κατά 60% η αναμονή στα ΤΕΠ στην Ελλάδα - Η σύγκριση με τον Καναδά
Πολιτική Υγείας
22/02/2026 - 14:04
Σαρακοστή: Μέρες χωρίς κρέας αλλά με πάμπολλες υγιεινές διατροφικές επιλογές
Διατροφή
23/02/2026 - 11:26
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό γιατρών από την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
23/02/2026 - 15:46
FDA: Επισπεύδονται οι διαδικασίες νέων γονιδιακών θεραπειών για σπάνια νοσήματα
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 08:13
Νέο ενέσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας έδειξε απώλεια βάρους 19,7%
Pharma News
24/02/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo