ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι αποκαλύπτει ο τρόπος που κοιμούνται οι οικόσιτοι σκύλοι

Pet
UNSPLASH
Τα σκυλιά μπορεί να φαίνονται αξιολάτρευτα όταν κοιμούνται, αλλά οι συνήθειες ύπνου τους μας δίνουν πραγματικά συναρπαστικές πληροφορίες για το πώς η συμβίωση με τους ανθρώπους έχει διαμορφώσει τη συμπεριφορά τους.
Σάββατο, 22/02/2025 - 13:43
— Photo: UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Έχετε ακούσει ποτέ την φράση «εγώ και ο σκύλος μου μοιάζουμε»; Τουλάχιστον στις ώρες ύπνου αυτό αποδεικνύεται πια και επιστημονικά αφού τα οικόσιτα σκυλιά έχουν σε μεγάλο βαθμό ημερήσιες συνήθειες ύπνου που ευθυγραμμίζονται με τον τρόπο ζωής των ιδιοκτητών τους, δηλαδή μένουν ξύπνια κατά τη διάρκεια της μέρας και κοιμούνται το βράδυ. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, ωστόσο, οι σκύλοι έχουν συχνές περιόδους ύπνου και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα το απόγευμα.

Μια μελέτη του 2020 υπολόγισε ότι ο μέσος σκύλος συντροφιάς κοιμάται περίπου δέκα ώρες την ημέρα. Στην πραγματικότητα βέβαια, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσο κοιμούνται τα σκυλιά κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου, επειδή η υπνηλία (ανάπαυση με κλειστά μάτια) αποτελεί σημαντικό ποσοστό της καθημερινής τους δραστηριότητας. Με την βοήθεια αυτών των υπνάκων ωστόσο, οι σκύλοι μας φαίνεται ότι γενικά αφιερώνουν στον ύπνο από επτά έως δεκαέξι ώρες ημερησίως.

Σκύλοι, λύκοι και ύπνος: πώς συνδέονται

Ο πρόγονος του σκύλου, ο γκρίζος λύκος, προσαρμόζει τις ώρες που κοιμάται αναλόγως του φυσικού του περιβάλλοντος.
Οι δραστηριότητες του, συμπεριλαμβανομένων και των συνηθειών ύπνου, παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα καθώς επηρεάζονται από την ανθρώπινη παρουσία, τη διαθεσιμότητα τροφής και τις καιρικές συνθήκες.

Οι αιχμάλωτοι λύκοι ωστόσο, όπως και οι σκύλοι, έχουν συνήθως ημερήσιο κιρκάδιο ρυθμό, προσαρμόζοντας τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης στις ώρες που σιτίζονται από τον άνθρωπο.
Από την άλλη, οι αδέσποτοι σκύλοι τείνουν περισσότερο να διατηρούν τις συνήθειες των άγριων προγόνων τους, αναπτύσσοντας συχνότερα νυχτερινή δραστηριότητα σε σχέση με έναν σκύλο που ζει μαζί με ανθρώπους.

Οι σχετικές μελέτες κατέληξαν ότι η εξημέρωση μπορεί να μην είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που άλλαξε άλλαξε τις συνήθειες ύπνου των σκύλων και τελικά καθοριστικό ρόλο να παίζει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων με τους οποίους ο σκύλος συμβιώνει.

Τι αποκαλύπτουν οι φάσεις ύπνου των σκύλων

Οι σκύλοι έχουν μια σειρά από στάδια ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της υπνηλίας, του ελαφρύτερου ύπνου χωρίς γρήγορη κίνηση των ματιών (NREM) και του βαθύτερου ύπνου με γρήγορη κίνηση των ματιών (REM). Η τελευταία φάση είναι εκείνη στην οποία συνήθως βλέπουν όνειρα και μάλιστα είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια κατά μια ώρα από την αντίστοιχη των ανθρώπων αφού διαρκεί, λένε οι επιστήμονες, περίπου 2,9 ώρες την ημέρα.

Κατά κανόνα, εξηγούν οι ειδικοί, τα είδη που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να δεχθούν επίθεση ενώ κοιμούνται συνήθως κοιμούνται λιγότερες ώρες σε φάση REM συγκρινόμενα με ζώα που ζουν σε ασφαλέστερα περιβάλλοντα.

Ο πιο βαθύς ύπνος για τους τετράποδους συντρόφους μας είναι κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ κατά την μεσημεριανή τους σιέστα παραμένουν σε σχετική εγρήγορση.
Επίσης όπως και άλλα ζώα, οι σκύλοι συχνά ξυπνούν μετά από μια περίοδο ύπνου REM. Πρόκειται ενδεχομένως για μια εξελικτική προσαρμογή προκειμένου να ελέγχουν για πιθανούς κινδύνους γύρω τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Αυτοί οι συχνοί και σχετικά σύντομοι κύκλοι ύπνου-αφύπνισης επιτρέπουν στους σκύλους να προσαρμόζονται πιο εύκολα σε αλλαγές της ρουτίνας τους.

Όπως και με τους ανθρώπους, η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου τους παρουσιάζει διαφοροποιήσεις, τόσο από μέρα σε μέρα όσο και κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Καθώς οι σκύλοι γερνάνε, οι ώρες ύπνου τους κατακερματίζονται και αλλάζουν σε ποιότητα, χαρακτηρίζονται μάλιστα από μειωμένες περιόδους ύπνου REM τη νύχτα και αυξημένο ώρες NREM φάσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο ύπνος του σκύλου μας επηρεάζεται παράλληλα και από άλλους παράγοντες όπως το φύλο του, η ημερήσια δραστηριότητα, η ευεξία του, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, ακόμη και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που έχει με άλλα ζώα και ανθρώπους.

Η σημασία του ύπνου

Ο ύπνος τόσο στους σκύλους όσο και σε άλλα ζώα, εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη φυσική αποκατάσταση.

Είναι εντυπωσιακό ότι και στα σκυλιά η εδραίωση της μνήμης ( δηλαδή η μετατροπή της βραχυπρόθεσμης μνήμης σε μακροπρόθεσμη), συνδέεται στενά με τον ύπνο φάσης REM.

Για παράδειγμα, το 2017 ερευνητές στην Ουγγαρία διαπίστωσαν ότι η δυνατότητα ανάκλησης της μνήμης των σκύλων βελτιώθηκε σημαντικά όταν αφού διδάσκονταν άγνωστες λέξεις, στη συνέχεια αφήνονταν να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν για τρεις ώρες, απόδειξη ότι ο ύπνος και οι βιολογικές διαδικασίες που συμβαίνουν κατά την διάρκεια του επηρεάζουν άμεσα και την δυνατότητα μάθησης.

Περαιτέρω μελέτες

Η ποιότητα του ύπνου στους σκύλους, όπως και στους ανθρώπους, μπορεί να επηρεαστεί από τα συναισθήματα τους. Η ουγγρική μελέτη είχε διαπιστώσει ότι αρνητικές εμπειρίες, όπως ο αποχωρισμός από τον ιδιοκτήτη και η προσέγγιση από έναν απειλητικό άγνωστο, οδηγούσαν τους σκύλους σε μεγαλύτερες περιόδους REM φάσης και ταυτόχρονα μικρότερους κύκλους υπνηλίας.

Οι επιστήμονες ήδη χρησιμοποιούν σκύλους ως μοντέλο για τη μελέτη μιας σειράς θεμάτων που σχετίζονται με τον ανθρώπινο ύπνο, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών όπως η ναρκοληψία.
Ταυτόχρονα, προσπαθούν να εντοπίσουν και τυχόν αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και προσομοιάζουν με αυτές που προκύπτουν λόγω άνοιας στους ανθρώπους.

Μολονότι οι έρευνες αυτού του πεδίου βρίσκονται ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο έχουν αρχίσει να αποδίδουν κάποια δεδομένα που ίσως βοηθήσουν τους επιστήμονες να αποκρυπτογραφήσουν πρώιμους μηχανισμούς διάγνωσης για το Αλτσχάιμερ και συναφή προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία.

Πηγή: The Conversation.com

  • ΥΠΝΟΣ
  • ΣΚΥΛΟΙ
  • ΜΝΗΜΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να συνεννοηθείτε με τον σκύλο σας - Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο!
Πώς να συνεννοηθείτε με τον σκύλο σας - Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο! 16 Φεβρουαρίου 2025
Επιβεβαιώθηκε κρούσμα γρίπης των πτηνών στη λίμνη Κερκίνη 06 Μαρτίου 2025
Επιβεβαιώθηκε κρούσμα γρίπης των πτηνών στη λίμνη Κερκίνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ύπνος με ακουστικά: Οι κίνδυνοι για την υγεία των αυτιών
Υγεία
25/05/2026 - 14:41

Ύπνος με ακουστικά: Οι κίνδυνοι για την υγεία των αυτιών

Ο πολύς ή λίγος ύπνος συνδέεται με επιτάχυνση της γήρανσης
Υγεία
14/05/2026 - 15:11

Ο πολύς ή λίγος ύπνος συνδέεται με επιτάχυνση της γήρανσης

Γιορτή της Μητέρας: Αντί άλλου δώρου, αφήστε την να κοιμηθεί περισσότερο!
Υγεία
10/05/2026 - 07:08

Γιορτή της Μητέρας: Αντί άλλου δώρου, αφήστε την να κοιμηθεί περισσότερο!

Έξι συμβουλές αρμονικής και φιλικής προς το Μορφέα συνύπαρξης στο κρεβάτι
Υγεία
06/05/2026 - 15:13

Έξι συμβουλές αρμονικής και φιλικής προς το Μορφέα συνύπαρξης στο κρεβάτι

Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;
Υγεία
29/04/2026 - 14:00

Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;

Εγκρίθηκαν οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία γατών και σκύλων
Pet
28/04/2026 - 17:53

Εγκρίθηκαν οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία γατών και σκύλων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

FutuReady Greece: Πρωτοβουλία της «Παπαστράτος» για τη νέα γενιά με αφορμή τα 95 χρόνια της εταιρείας
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 03:42
MyPBCVoice: Διαδικτυακό σεμινάριο της οργάνωσης Promitheas για τη ζωή με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα
Patient Talk
28/05/2026 - 00:09
MSD Ελλάδος: Ημέρα Εθελοντισμού με περισσότερους από 200 εργαζόμενους σε 11 περιβαλλοντικές δράσεις
Pharma News
27/05/2026 - 23:31
Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12
Καρδιοπαθείς καταγγέλλουν σοβαρές δυσκολίες στην προμήθεια υλικών μέτρησης INR
Patient Talk
27/05/2026 - 22:18
Νέα μελέτη συνδέει την υψηλότερη δόση σεμαγλουτίδης με απώλεια βάρους έως και 27,7%
Pharma News
27/05/2026 - 21:43
ABBVIE: Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ για συνδυαστική θεραπεία οξείας λοίμωξης από ηπατίτιδα C
Pharma News
27/05/2026 - 21:07
Νέα εποχή για τη συμμετοχή των ασθενών στην Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας με τον οδηγό της ΕΝΑΣΕΛ
Patient Talk
27/05/2026 - 20:46
Περισσότεροι από 12.500 πολίτες συμμετείχαν σε δράσεις του ΑΠΘ για την παιδική παχυσαρκία στη Βόρεια Ελλάδα
Υγεία
27/05/2026 - 20:12
Έμπολα: Η Ουγκάντα κλείνει προσωρινά τα σύνορά της με το Κονγκό
Επικαιρότητα
27/05/2026 - 19:59
Τηλεϊατρική παντού ανά την Ελλάδα με 305 σταθμούς και 3.000 συστήματα κατ’ οίκον φροντίδας
Digital Health
27/05/2026 - 19:41
Επιστρέφει στις 24 Ιουνίου το πρόγραμμα Organmeetings για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις
Υγεία
27/05/2026 - 19:24
Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό στο Δημαρχείο Ηρακλείου Αττικής από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
27/05/2026 - 19:06
Αθλητικοί τραυματισμοί εφήβων: Συνέπειες και τρόποι αποφυγής
Health Talk
27/05/2026 - 18:23
Γεωργιάδης από Βουλή: «Όσο και αν δεν σας αρέσει, το ΕΣΥ πάει καλύτερα από ποτέ»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 17:56
Bristol Myers Squibb: Πρωτιά στα αριστεία ΕΕΦαΜ για τις «Κλινικές Επιζώντων Καρκίνου»
Pharma News
27/05/2026 - 17:19
ΕΟΦ: Η λίστα με τα 82 φάρμακα που μπήκαν σε προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών
Pharma Policy
27/05/2026 - 16:52
Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 16:18
Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Αύξηση περιστατικών και σε γυναίκες κάτω των 40
Υγεία
27/05/2026 - 16:00
Κέντρο καραντίνας για τον Έμπολα ανοίγουν οι ΗΠΑ στην Κένυα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 15:33
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε βάρος; O ρόλος των γονιδίων, του μεταβολισμού και του περιβάλλοντος
Υγεία
27/05/2026 - 15:00
Μητσοτάκης: Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» και την επόμενη τετραετία
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 13:50
Χορός: Η καλύτερη μορφή άσκησης για την τρίτη ηλικία
Fitness
27/05/2026 - 13:00
H Ευρώπη ενδέχεται να εξελιχθεί σε hotspot του ιού chikungunya μέχρι το 2100
Υγεία
27/05/2026 - 12:00
Kρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στα Ιωάννινα - Η κατάσταση του ασθενούς
Υγεία
27/05/2026 - 11:59
Έμπολα: Ενισχύεται η ευρωπαϊκή παρουσία με αποστολή ειδικών του ECDC σε Κονγκό και Ουγκάντα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 11:48
Χανταϊός: Στα 13 αυξήθηκαν τα κρούσματα ύστερα από νέο κρούσμα στην Ισπανία
Υγεία
27/05/2026 - 11:00
«Stop» στα βίντεο φαρμακείων στα social media – Αυστηρή προειδοποίηση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 10:30
«Πρωτοφανής» η επιδημία Έμπολα: Τα δείγματα ταξιδεύουν 1.700 χιλιόμετρα μακριά για να εξεταστούν
Υγεία
27/05/2026 - 10:00
Η κλιματική αλλαγή καθιστά τα αντιβιοτικά μη αποτελεσματικά με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς
Υγεία
27/05/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έφυγε από τη ζωή η Γωγώ Μαστροκώστα σε ηλικία 56 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 08:09
Γιατί δεν πρέπει να βάζετε μπανάνα στα smoothies σας - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
25/05/2026 - 13:00
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Ρομποτική χειρουργική Da Vinci για ήπαρ, χοληφόρα αγγεία, πάγκρεας και ανώτερο πεπτικό
Υπηρεσίες Υγείας
25/05/2026 - 17:28
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για την εφαρμογή της αναστολής των δόσεων clawback του 2023
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 17:47
Novo Nordisk: Τέλος εποχής για τον Ολύμπιο Παπαδημητρίου έπειτα από 32 χρόνια πορείας
Pharma News
25/05/2026 - 18:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo